marinos.stargazer Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Χαιρετώ τους "ομόθρησκους" φίλους του forum!! Πριν από μερικούς μήνες αγόρασα από το AstroVox ένα C8-NGT 8'' http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=714 (γεια σου φίλε BorgDron!!) Μετά το πέρας του αρχικού μου ενθουσιασμού, άρχισαν τα πρακτικά προβλήματα... Έτσι κατέληξα στην απλή εξίσωση: Αρχάριος + Ρομποτικό χωρίς Πολική ευθυγράμμιση = ταλαιπωρία χωρίς τέλος Ενώ έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα topics που αφορούν το θέμα... φως δεν είδα...Προς το παρόν το χρησιμοποιώ χωρίς να μπορώ όμως να αξιοποιήσω πλήρως τις δυνατότητες του...Θα ήθελα να ζητήσω από τους έμπειρους στο θέμα, αν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστού topic-guide για τους αρχάριους.. Ευχαριστώ Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Σε αυτό που λες....υπάρχει ένα άριστο βιβλίο, το nightwatch http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1598 , που θα σε βοηθήσει!! Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Αν κάποιος είναι αλλόθρησκος δε τον χαιρετάς;και εσύ τι θρήσκευμα είσαι;;;να προσέχουμε τα λόγια μας είτε είναι μέσα είτε έξω από εισαγωγικά για αποφυγή παρεξηγήσεων....... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Πριν από μερικούς μήνες αγόρασα από το AstroVox ένα C8-NGT 8'' http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=714 (γεια σου φίλε BorgDron!!)Δεν γνωριζα οτι οτι Ο Γιαννης ειχε δωσει το τηλεσκοπιο Χαιρετώ τους "ομόθρησκους" φίλους του forum!!Αν κάποιος είναι αλλόθρησκος δε τον χαιρετάς;και εσύ τι θρήσκευμα είσαι;;;να προσέχουμε τα λόγια μας είτε είναι μέσα είτε έξω από εισαγωγικά για αποφυγή παρεξηγήσεων....Παναγιωτη ο Μαρίνος αναφαιρετε στην Αστρονομια μεταφορικα σαν θρησκεια Ενώ έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα topics που αφορούν το θέμα... φως δεν είδα...Προς το παρόν το χρησιμοποιώ χωρίς να μπορώ όμως να αξιοποιήσω πλήρως τις δυνατότητες του... Θα ήθελα να ζητήσω από τους έμπειρους στο θέμα, αν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστού topic-guide για τους αρχάριους..Καταρχας τι δεν σου δουλευει σωστα;;Εγω που την ειχα δουλεψει μια-δυο φορες μια χαρα δουλευε η βαση (για παρατηρηση δεν δοκιμασα κατι αλλο) Εχεις το manual της βασης;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
marinos.stargazer Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Αν κάποιος είναι αλλόθρησκος δε τον χαιρετάς;και εσύ τι θρήσκευμα είσαι;;;να προσέχουμε τα λόγια μας είτε είναι μέσα είτε έξω από εισαγωγικά για αποφυγή παρεξηγήσεων.... Καταρχάς είπα χαιρετώ τους "ομόθρησκους" και όχι "μόνο τους ομόθρησκους".Τα εισαγωγικά στις περισσότερες γλώσσες της υφηλίου χρησιμοποιούνται χάριν μεταφοράς και όχι για να αφήνουν υπονοούμενα ή να θίγουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.Τώρα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν "είμαι θρήσκευμα"....Επίσης δεν σε αφορά σε ποια θρησκεία πιστεύω γιατί άλλωστε δεν είμαστε εδώ για να συζητάμε τέτοια θέματα... Το βιβλίο που προτείνεις τόσο... εγκάρδια σε κάποιον συμφορουμίτη σου (ελπίζω να μην σε ενοχλεί και αυτός ο χαρακτηρισμός) προφανώς δεν αναφέρει τόσες τεχνικές λεπτομέρειες περί πολικής ευθυγράμμισης. ΥΓ.Αν ο moderator θεωρεί ότι το topic δημιουργήθηκε με σκοπό να γλυτώσει ο υποφαινόμενος ψάξιμο στο forum και ότι κουράζει, παρακαλώ να το κλειδώσει Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
marinos.stargazer Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Καταρχας τι δεν σου δουλευει σωστα;; Εγω που την ειχα δουλεψει μια-δυο φορες μια χαρα δουλευε η βαση (για παρατηρηση δεν δοκιμασα κατι αλλο) Φίλε Βασίλη το τηλεσκόπιο δουλεύει μια χαρά απλά εγώ δεν έχω καταφέρει ακόμα να κάνω σωστή πολική ευθυγράμμιση... (έχω κατεβάσει από το forum κάποια χρήσιμα pdf -δεν θυμάμαι σε ποιο post-)Πέραν του ιδίου όφελους θεώρησα πρακτικό και για το forum να υπάρχει ένας οδηγός που να βοηθά τους αρχάριους. ΥΓ.1 έχω το manual της βάσης μέχρι τώρα δεν με βοήθησε, μάλλον πρέπει να το ξαναδιαβάσω Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 στην προταση για μια ξεχωριστη κατηγορια για αρχαριους ειμαι και εγω συμφωνος γιατι αρκετα θεματα μας ''χαλανε'' οταν καποιος νεος μην ξεροντας που να ψαξει ρωταει μια απλη ερωτηση σε καποιο τοπικ με εξεζητημενες λεπτομεριες και αρχιζουμε ολοι να λεμε μετα το κακρυ και το κοντο μας. οσον αφορα το θεμα της πολικης ευθυγραμμισης κοιτα τα συγκεκριμενα sites http://www.themcdonalds.net/richard/index.php?title=Polar_Alignment_of_your_Equatorial_Mounthttp://www.astronomyboy.com/lancucki/polar_alignment_of_CG-5_mount.htm http://www.astro-baby.com/astro_baby_telescope_help_and_advice.htm αν και προκειται για την eq5 πιστευω πως δεν εχει μεγαλη διαφορα. τωρα εαν προκειται μονο να κανεις παρατηρηση μια χοντρικη πολικη ευθυγραμμιση ειναι οτι πρεπει αλλα για φωτογραφιση θα σου προτεινα να κανεις και drift allignment εχε υποψη οτι οι αστερισμοι που φαινονται στην πολικη διοπτρα δεν προκειται να φανουν ΠΟΤΕ μεσα απο αυτη απλα ειναι ενας οδηγος Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Karellen Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Αν κάποιος είναι αλλόθρησκος δε τον χαιρετάς;και εσύ τι θρήσκευμα είσαι;;;να προσέχουμε τα λόγια μας είτε είναι μέσα είτε έξω από εισαγωγικά για αποφυγή παρεξηγήσεων.... Τώρα σε αυτό που λες....υπάρχει ένα άριστο βιβλίο, το nightwatch http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1598 , το έχουμε πει πολλές φορές!!!το διαβάζεις και ξαναέλα με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ απορίες, όχι "είμαι αρχάριος, πείτε μου τι να κάνω"....ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!!!!Τσ.. τσ.. νεύρα! Φίλε Παναγιώτη δε μιλάνε έτσι σε κάποιον που ζητάει βοήθεια και μάλιστα δίνοντάς του ΛΑΘΟΣ απάντηση. Φιλικά Νίκος Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 ok ρε παιδιά,είμαι κακός πλάκα κάνω....απλά κατά την άποψή μου ήταν ανούσια η παρομοίωση....τεσπα...το διόρθωσα και ζητώ συγνώμη αν φάνηκε κάπως... η απάντηση γιατί είναι λάθος;μέσα στο βιβλίο τα λέει μια χαρά, σου εξηγεί πως λειτουργεί η ισημερινή μια χαρά και πως να κάνεις πολική χοντρικά...αν δε θες για φωτογραφία αρκεί...για να πας σε φωτογραφία όμως που να απαιτεί άλλες τεχνικές θες προθέρμανση με αυτά πρώτα....αν δε το έχεις διαβάσει δε καταλαβαίνεις γιατί στο προτείνω...θα μάθεις πολλά όντας αρχάριος και μετά συνεχίζει στο THE BACKYARD ASTRONOMER'S GUIDE για πιο προχωρημένα θέματα... όσο για την ξεχωριστή κατηγορία ας γίνει....απλά μάλλον τα ίδια πράματα θα επαναλαμβάνονται, ας είναι μαζεμένα τουλάχιστον.... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
Karellen Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 O.K. Φιλικά Νίκος Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης
sportikus Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 όσο για την ξεχωριστή κατηγορία ας γίνει....απλά μάλλον τα ίδια πράματα θα επαναλαμβάνονται, ας είναι μαζεμένα τουλάχιστον....Δηλαδή κάποιος αρχάριος...δεν έχει δικαίωμα πριν διαβάσει 5 βιβλία 4 συγγράμματα και 3 ολονυκτίες στο internet να έχει απορίες και να αναζητάει λύσεις από άλλους που σε πρακτικό επίπεδο το έχουν κάνει πριν από αυτόν και ξέρουν και κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω?Τα διαβάζεις και είσαι έτοιμος?....από αρχάριος περνάς σε άλλο επίπεδο? ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 όσο για την ξεχωριστή κατηγορία ας γίνει....απλά μάλλον τα ίδια πράματα θα επαναλαμβάνονται, ας είναι μαζεμένα τουλάχιστον....Δηλαδή κάποιος αρχάριος...δεν έχει δικαίωμα πριν διαβάσει 5 βιβλία 4 συγγράμματα και 3 ολονυκτίες στο internet να έχει απορίες και να αναζητάει λύσεις από άλλους που σε πρακτικό επίπεδο το έχουν κάνει πριν από αυτόν και ξέρουν και κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω?Τα διαβάζεις και είσαι έτοιμος?....από αρχάριος περνάς σε άλλο επίπεδο? αυτό λέω, ότι από τη στιγμή που υπάρχουν οι ίδιες ερωτήσεις κατά καιρούς σκόρπιες εδώ πέρα ας είναι μαζεμένες για να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση....:) Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
παναγιωτης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 να πω κάτι και ας γίνω κουραστικός...δε κάνω διαφήμιση απλά το nightwatch αν το διαβάσεις και είχες 30 απορίες μετά θα έχεις 2.... Την ώρα που εμείς κοιτάμε τα , τα βλέπουν και κάποιοι άλλοι, ίσως όχι από τον δικό μας κόσμο...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 marinos.stargazer, η ιδέα σου είναι πολύ καλή και δεν νομίζω πως υπάρχει μέλος του φόρουμ που να έχει αντίθετη άποψη.Υποθέτω πως και οι διαχειριστές του φόρουμ το έχουν σκεφθεί, απλά δεν ξέρω πόσο είναι άμεσα κάτι τέτοιο πραγματοποιήσιμο.Υποθέτω πάλι, πως απαιτεί πολύ χρόνο ένα τέτοιο εγχείρημα, μιας και θα πρέπει να ταξινομηθούν εξαρχής οι σχετικές παλαιότερες δημοσιεύσεις, αλλά και να δημιουργηθούν νέα άρθρα στα ελληνικά, που θα "καρφιτσωθούν" ως υπομνήματα. Κάνε αυτό που είπες, ξαναδιάβασε με προσοχή ένα ένα τα βήματα από το εγχειρίδιο. Πολλές φορές η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας και απλά την προσπερνάμε. Αν δεν την βρεις μόνος σου, μη διστάσεις να μας περιγράψεις αναλυτικά τι κάνεις.Όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τα ρομποτικά μας. θα ήσουν η εξαίρεση αν όλα σου πήγαιναν τέλεια χωρίς να παιδευτείς.Ως εκ τούτου, Αρχάριος (κι όχι μόνο αρχάριος) + Ρομποτικό = Ταλαιπωρία με καλό τέλος
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 κι εγώ τώρα τα μαθαίνω, δοκίμασε αυτό http://www.astronomyforbeginners.com/astronomy/celestialsphere.php επίσης, αν το κάνεις στο περίπου θα είναι επίσης καλό για αρχή. Εγώ μέχρι να καταλάβω τι εννοούσαν απλά το γύρναγα προς τα εκεί που νόμιζα ότι ήταν ο βοράς. Τώρα, αν δεν ξέρεις ποιόν άξονα να στρέψεις προς τον βορρά, απλά δοκίμασέ τους όλους Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
dimpap Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2010 Διάβασες αυτό?http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=2929&highlight=%F0%EF%EB%E9%EA%E7Αν ναι, τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις? Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
marinos.stargazer Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 Μετά από "διαδικτυακό ψάξιμο" των links που μου πρότειναν τα παιδιά του forum παραθέτω το εξής στην κοινότητα....Περιμένω γνώμες από τους έμπειρους του AstroVox!!ΥΓ1. Ελπίζω μόνο να μην έγραψα καμιά "πατάτα" ΥΓ2. Αν πιστεύετε ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο, προτείνω την δημιουργία νέου topic γενικά για τα νευτώνεια τηλεσκόπια, με όσες πληροφορίες χρειάζεται ο αρχάριος, από υπάρχοντα και μη άρθρα.pdf Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 Στο δικό μου τηλεσκόπιο δεν έχει την συγκεκριμένη τρύπα, αλλά γιατί δε δοκιμάζεις να στρέψεις το τηλεσκόπιο και να δεις τον πολικό αστέρα; Για να είσαι σίγουρος πως τα έχεις κάνει σωστά, θα πρέπει ο άξονας DEC (declination) να είναι στο 90 (δηλαδή κάθετα στον ουράνιο ισημερινό). Χρήσιμο είναι να έχεις αλφάδι. Γιατί αν επεκτείνεις τα πόδια του τριπόδου μέχρι τη μέση, μπορεί να είναι κάποιο πιο κοντό από τα άλλα. Επίσης, αν παρατηρείς σε χώρο που δεν φαίνεται ο βορράς (π.χ. εμένα το σαλόνι βλέπει δυτικά και καθόμουν τα απογεύματα και έβλεπα τον Δια), μπορείς να βάλεις τις 2 πόδια του τριπόδου να είναι παράλληλα με κάποιο τοίχο ή μπαλκόνι, να πας στην ταράτσα να κάνεις ευθυγράμμιση μια φορά και μετά όποτε στήνεις το τηλεσκόπιο μέσα στο σπίτι να το τοποθετείς με τον ίδιο τρόπο (τα 2 συγκεκριμένα πόδια του τριπόδου παράλληλα με το μπαλκόνι) και είσαι έτοιμος. Για τις περισσότερες απλές παρατηρήσεις, ακόμα κι αν το κάνεις στο περίπου, θα είσαι κομπλέ. Η πυξίδα δεν βοηθάει ιδιαίτερα, αλλά αν έχει ή βρεις πολύ φτηνή πάρε, αλλά μην νομίζεις ότι θα τα βγάλει τα λεφτά της. Υ.Γ. ούτε 1 μήνα δεν τό 'χω μη με φάτε αν έχω πει μεγάλες κοτσάνες. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 st0rmrdr τι βαση εχεις eq1 2 ή 3; στο πρωτο τηλεσκοπιο που ειχα την eq1 στηριξη δεν εμπαινα καν στο κοπο να κανω πολικη ευθυγραμμιση απλα κοιταζα η βαση να κοιταζει χοντρικα στον βορρα μιας και τοτε εκανα μονο παρατηρηση. αυτο που λες για την βαση το να την τοποθετησεις με τον ιδιο τροπο οπωσ την τοποθετησες στην ταρατσα δεν ισχυει καθολου. ακομα και να μετακινησεις την βαση εστω και μερικα εκατοστα πρεπει να κανεις απο την αρχη πολικη ευθυγραμμιση. ενα χρησιμο κολπο για πετυχαινεις σχεδον παντα την πολικη ευθυγραμμιση ειναι να μαρκαρεις στην ταρατσα που ακουμπανε τα ποδια της βασης οταν εχεις πετυχει την πολικη ευθυγραμμιση. εαν δεν εχεις αφαιρεσει την κεφαλη απο την ισημερινη βαση τοτε δεν θα εχεις μεγαλο προβλημα στο να ξανακανεις πολικη marino καλη η δουλεια που εκανες. δυο πραγματακια μονο 1) δεν θα εδινα μεγαλη εμπιστοσυνη στον δισκο για το γεωγραφικο πλατος αν και το γεωγραφικο μου πλατος ειναι 38 11' οταν εμαι πολικα ευθυγραμισμενος με την heq5 pro μου δειχνει 40 μοιρες απλα το 38 το εχω σαν γενικο οδηγο στο να βρω τον πολικο. 2) εαν δεν εισαι εξικοιωμενος με το που ειναι ο πολικος αφου βρεις χοντρικα με το διαγραμα στο βημα 4 που ειναι ο πολικος δες τον μεσα απο το τηλεσκοπιο σου με οσο το δυνατον μεγαλη μεγεθυνση. θα δεις οτι ειναι ενας διπλος αστερας. απο κει και μετα δεν προκειται να τον ξαναψαξεις ποτε 3) καλο θα ηταν στο τελος να αναφερεις τις πηγες σου για να αποφυγεις την λογοκλοπη Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2010 έχω το 114 eq με την CGE2 της Celestron, που μοιάζει με την EQ1 του Skywatcher (παίρνουν το ίδιο motor). Για το περίπου πάντα μιλάμε. Αν θες σωστή ευθυγράμμιση θα πρέπει να να βάλεις στο τηλεσκόπιο τον πολικό αστέρα και πάλι θα είσαι 1 μοίρα off. Σημειωτέον, στην παραπάνω πατέντα που ανέφερα, δεν πρέπει να βγάλεις το mount από το τρίποδο, γιατί θα χάσεις την ευθυγράμμιση. Οπότε είναι για μικρό τηλεσκόπιο που μπορείς να το μεταφέρεις ολόκληρο Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα