kogionos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 καλησπερα σας.κατοχος dob 10'' sw.σκεφτομαι γενικα για τα ρομποτικα τηλεσκοπια.απο την μια πλευρα βολικα,μαζεμενα,ευχρηστα.σε απαλλασουν απο τον κοπο να εντοπιζεις ουρανια αντικειμενα μονος σου.εχουν στην μνημη πανω απο 40000 αντικειμενα του ουρανου,αντικειμενα που ισως ο καθενας δεν τα ανακαλυψει ποτε μονος του.απ'την αλλη ομως πως ο καθενας θελει να λεγεται ερασιτεχνης αστρονομος οταν χανει την μαγεια που του προσφερει ο ουρανος χωρις να μαθει να σκοπευει κ να αναγνωριζει μονος του αντικειμενα?Ισως για ερασιτεχνες αστρονομους σε περιοχες με εντονη φωτορυπανση να αποτελει μεγαλη λυση.Αποψεις κ σχολια.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Όπως τα είπες είναι. Ερασιτέχνης σε περιοχή με φωτορρύπανση είμαι και το nexstar μου έχει δώσει την λύση. Επίσης, όταν τα ρομποτικά είναι μικρά καταδιοπτρικά με υψαζιμουθιακή λύνεται το πρόβλημα της αποθήκευσης σε ένα διαμέρισμα, αλλά και της μεταφοράς στο μπαλκόνι- ταράτσα αγκαλιά. Ούτως ή άλλως ένα μεγάλο Dob δεν αξιοποιείται στην πόλη όπου ελάχιστα φαίνονται από DSO's.Το μεγάλο Dob είναι καλύτερο στην εξοχή όπου μπορεί και να αξιοποιηθεί πλήρως. Σκέφτομαι για τον λόγο αυτό να πάρω ένα 12ρι στο μέλλον το οποίο θα μείνει στην εξοχή, με το ρομποτικό στην πόλη.Σχετικά με το οτι δεν μαθαίνεις τον ουρανό με το ρομποτικό διαφωνώ. Η πραγματικότητα είναι πως ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΑΙ να τον μάθεις. Αν θέλεις να τον μάθεις τον μαθαίνεις. Εγώ από τον Οκτώβριο με τις δουλειές, τα σύννεφα, το κρύο και τα ταξίδια έχω βγάλει τηλεσκόπιο 7-8 φορές και για λιγότερη ώρα από την θερινή περίοδο. Τα τρία κιάλια μου όμως τα έχω χρησιμοποιήσει 30-40 φορές, μόνα ή μαζί με το Planetarium ή το Astromist ή τον χάρτη του Πλανηταρίου. Τα βγάζω ακόμη και για μια τρυπούλα στα σύννεφα και τα έχω πάρει ακόμη και σε ταξίδια μαζί μου (Παρίσι, Λονδίνο, Φλωρεντία, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κάιρο κλπ: μαύρα χάλια, Καππαδοκία, Τρίκαλα Κορινθίας, Σπέτσες, Πήλιο πολύ ωραία). Με τα κιάλια μαθαίνεις τον Ουρανό σε επίπεδο αστερισμών και αργότερα με το χειροκίνητο τηλεσκόπιο τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. Πέραν αυτού μπορείς να μην ευθυγραμμίσεις το ρομποτικό και να σκανάρεις τον ουρανό με τα βελάκια του χειριστηρίου, να κάνεις starhopping (πήρα ένα Rigel γι' αυτό) ή να εισάγεις Ορθή Αναφορά και Απόκλιση, ή ύψος και αζιμούθιο, ή όπως αλλιώς επιθυμείς. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kogionos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 πιστευεις οτι ενα ρομποτικo 10'' εχει καλυτερης ποιοτητας οπτικα απο ενα dob 10''? σε deep sky παρατηρηση υπαρχουν διαφορες? δεν γνωριζω λογω του μικρου μηκους του σωληνα αν θα μπορει να εχει φωτοσυλλεκτική ικανότητα αντοιστιχη ενος dob.η εστιακη του αποσταση βεβαια ειναι σιγουρα μεγαλυτερη λογω της μαζεμενης διαστασης του σωληνα.
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Χονδρικά. Η φωτοσυλλεκτικότητα έχει να κάνει με τη διάμετρο, το άνοιγμα του τηλεσκοπίου, τις ίντσες αν προτιμάτε. Δεν έχει να κάνει με τη σχεδίαση του σωλήνα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί πολλοί μπερδεύονται.Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο πολλοί άλλοι παράγοντες σε ποιο από τα 2 θα έχεις καλύτερο είδωλο. θα συμφωνήσω με τον κοσμογυρισμένο προλαλήσαντα που δεν έχει αφήσει "πολιτισμένη" πόλη για πολιτισμένη πόλη. Τον ουρανό τον μαθαίνεις μια χαρά και με γυμνό μάτι. Διάθεση να υπάρχει. Κατά τη γνώμη μου είναι ψευδές το δίλημμα... ρομποτικό ή ντομπσόνιαν.Το κάθε τηλεσκόπιο έχει τη δική του χάρη και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες.
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 ...σε απαλλασουν απο τον κοπο να εντοπιζεις ουρανια αντικειμενα μονος σου. Το να εντοπίσεις μόνος σου ουράνια αντικείμενα δεν είανι κόπος. Είναι και αυτό μέρος της παρατήρησης, της όλης διαδικασίας. εχουν στην μνημη πανω απο 40000 αντικειμενα του ουρανου,αντικειμενα που ισως ο καθενας δεν τα ανακαλυψει ποτε μονος του. Θές να σου πω πανέμορφα ουράνια ακτικείμενα που δεν υπάρχουν σε καμία βάση δεδομένων; Ναι, δε θα τα ανακαλύψει ποτέ μόνος του όταν δε θέλει να μάθει να βρίσκει μόνος του ούτε πλανήτη. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 πιστευεις οτι ενα ρομποτικo 10'' εχει καλυτερης ποιοτητας οπτικα απο ενα dob 10''? σε deep sky παρατηρηση υπαρχουν διαφορες? δεν γνωριζω λογω του μικρου μηκους του σωληνα αν θα μπορει να εχει φωτοσυλλεκτική ικανότητα αντοιστιχη ενος dob.η εστιακη του αποσταση βεβαια ειναι σιγουρα μεγαλυτερη λογω της μαζεμενης διαστασης του σωληνα. Ένα ρομποτικό 10'', αν μιλάμε για SCT είναι πανάκριβο (3500-4500 ευρώ) σε σύγκριση με ένα Dob (600 Ευρώ). Υπάρχουν διαφοροποιήσεις αλλά η διαφορά είναι μεγάλη. Η φωτοσυλλεκτική ικανότητα δεν διαφέρει, διαφέρουν οι μεγεθύνσεις ή το εύρος του πεδίου (αντιστρόφως ανάλογα). Αν τώρα το ρομποτικό είναι Νευτώνιο είναι ίδια και απαράλλαχτα αλλά χρειάζεται ακόμη καλύτερη βάση (λόγω ροπών του μακρύ σωλήνα).Στα ίδια χρήματα το Dob είναι μεγαλύτερο (πχ αντί για 8'' SCT παίρνεις 16'' DOB) αλλά και βαρύτερο και ογκωδέστερο.Το Dob όμως σου τρώει τα χρήματα μετά με καλύτερα προσοφθάλμια (Nagler, Ethos, Pentax) και αξεσουάρ(Paracor) για να μην δείχνει κόμη, ενώ με το SCT κάνεις την δουλειά σου με Plossl & Hyperions.Σχετικά με τα 40000 αντικείμενα μην ξεγελιέσαι, τα περισσότερα είναι απλά αστέρια που δεν έχουν ενδιαφέρον. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2010 Χονδρικά. Η φωτοσυλλεκτικότητα έχει να κάνει με τη διάμετρο, το άνοιγμα του τηλεσκοπίου, τις ίντσες αν προτιμάτε. Δεν έχει να κάνει με τη σχεδίαση του σωλήνα. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό γιατί πολλοί μπερδεύονται.Από εκεί και πέρα παίζουν ρόλο πολλοί άλλοι παράγοντες σε ποιο από τα 2 θα έχεις καλύτερο είδωλο. θα συμφωνήσω με τον κοσμογυρισμένο προλαλήσαντα που δεν έχει αφήσει "πολιτισμένη" πόλη για πολιτισμένη πόλη. Τον ουρανό τον μαθαίνεις μια χαρά και με γυμνό μάτι. Διάθεση να υπάρχει. Κατά τη γνώμη μου είναι ψευδές το δίλημμα... ρομποτικό ή ντομπσόνιαν.Το κάθε τηλεσκόπιο έχει τη δική του χάρη και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες.Στις "πολιτισμένες" πόλεις με τα κιάλια βλέπω τα μνημεία του πολιτισμού. Στις απολίτιστες τα θαύματα του Ουρανού και το ανάγλυφο της μάνας Γης.Στην Καππαδοκία τα είδα όλα.Εδώ που τα λέμε, τώρα τελευταία, βλέπω αστεράκια ακόμη και στον ύπνο μου, είτε το πιστεύετε, είτε όχι... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα