Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με την αστρονομία αλλά σίγουρα έχει άμεση σχέση με τις παρατηρήσεις μας και την οργάνωση αυτών. Λόγο της χρόνιας ενασχόλησης μου με το βουνό γενικότερα και το snowboard ειδικότερα ο καιρός για μένα πάντα αποτελούσε ένα στοιχείο που έπρεπε να το κατανοώ αλλά και σε μερικό ποσοστό να το προβλέπω. Ο λόγος που κάνω αυτό το post είναι να πάω ένα βήμα παραπέρα αυτούς που δεν γνωρίζουν τον καιρό τόσο καλά αλλά και να ενισχύσω την σχέση σας με τα καιρικά φαινόμενα ώστε να κάνουμε την ζωή μας όσο πιο εύκολη γίνεται. Πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε διάφορα site στο Internet όπως το meteo.gr, το weather forecast , το freemeteo κτλπ. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως αυτά τα site χρησιμοποιούν ένα και μόνο προγνωστικό μοντέλο και συνήθως με καθυστέρηση 6 με 12 ώρες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις μία δική σου πρόβλεψη κοιτώντας βαρομετρικούς χάρτες και άλλα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το σκηνικό. Εμένα ο αγαπημένος μου τρόπος και ίσως και ο πιο εύκολος είναι τα λεγόμενα ensembles!

 

Tα ensembles είναι διάφορα προγνωστικά μοντέλα (20 τον αριθμό) που τρέχουν όλα μαζί πάνω σε ένα διάγραμμα. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ.

 

Στην πρώτη εικόνα επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε να πάρουμε τα στοιχεία. Επειδή υπάρχουν λίγες μοίρες απόκλιση καλό θα ήταν πχ για Αθήνα να επιλέξουμε μία περιοχή λίγο πιο κάτω από τον βόλο κ.ο.κ

 

 

Αφού επιλέξουμε την περιοχή που θέλουμε θα βγει ένα περίεργο διάγραμμα με πάρα πολλές γραφικές παραστάσεις όπως φαίνεται στην δεύτερη εικόνα παρακάτω.

 

 

Τα πολλά κορδόνια είναι τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα που άλλα συμφωνούν μεταξύ τους και άλλα όχι γι’αυτό και σε πολλές περιπτώσεις βλέπετε διαφορές. Η κόκκινη γραμμή είναι ας το πούμε ο μέσος όρος όλων αυτών ενώ η μαύρη γραμμή είναι το Αμερικάνικο μοντέλο GFS που θεωρείτε αρκετά αξιόπιστο.

 

Καλό είναι να μην κοιτάτε σε βάθος χρόνου πάνω από 10 μέρες αφού όπως θα δείτε και μόνοι σας τα κορδόνια αρχίζουν να απομακρύνονται από την κύρια γραμμή και να μην υπάρχει κάποια συνοχή μεταξύ τους κάνοντας την πρόβλεψη δύσκολη και αβέβαιη.

Τα διαγράμματα ανανεώνονται 4 φορές κάθε μέρα…Οι ώρες που τα βλέπουμε εμείς είναι 8 το πρωί , 2 το μεσημέρι, 8 το απόγευμα και 2 το βράδυ.

 

Ελπίζω να έγινα αρκετά κατανοητός , για οποιαδήποτε απορία γράψτε μου εδώ. Αν οι Mods πιστεύουν πως δεν έχει καμία σχέση με τη θεματολογία το forum ας κάνουν ότι είναι απαραίτητο.

 

Ευχαριστώ!

 

 

Το Link για τα ensembles είναι:

http://www.meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1

2.thumb.JPG.247f574d4dc7b94373c00b22eb186fe9.JPG

1.JPG.32df09cdcb6765ada3dbe257ac5d4215.JPG

Δημοσιεύτηκε

Αν έχει σχέση λέει;

Εγώ ψάχνω τηλεσκόπιο που να μπορεί να εστιάζει στα σύννεφα. Καλό αυτό που έχω, αλλά μου τα δείχνει λίγο θολά... Κάτι θα έχουν επινοήσει οι Εγγλέζοι. :mrgreen:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Πολύ κατατοπιστικά όσα μας αναφέρεις και σίγουρα είναι χρήσιμα για εμάς τους ερασιτέχνες. Όμως πώς μπορούμε να υπολογίσουμε το αν έχουμε σύννεφα ή όχι στην περιοχή που μας ενδιαφέρει; Η θερμοκρασία δεν μας ενδιαφέρει και τόσο, η βροχή από την άλλη μας ενδιαφέρει άμεσα. Με το θέμα της νεφοκάλυψης όμως; Μπορούμε να το υπολογίσουμε από τις παραπάνω καμπύλες και πώς;
Δημοσιεύτηκε

Γενικά δεν υπάρχει κάποια στανταρ μέθοδος που να γνωρίζω τουλάχιστον. Αν βλέπεις ότι θα έχει βροχή τότε θα έχει και συννεφιά! Κανένα site δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς την συννεφιά που θα έχει πάνω από τα κεφάλια μας γι’αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κοιτάς τις δορυφορικές και να βλέπεις την κίνηση από τα σύννεφα σχεδόν σε real time!

 

http://www.sat24.com/region.aspx?type=last&time=201003091315&country=gr

image_ashx.gif.88f44232c986261fbca419c1aac3995f.gif

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης