Adrianos Golemis Isilion Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Καλησπέρα! Ένας καθηγητής μου στις εξετάσεις Οφθαλμολογίας έκανε στους φοιτητές Ιατρικής την εξής ερώτηση (ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις γενικών γνώσεων): -"Πότε είναι "μεγαλύτερη" η μέρα* στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμώνα ή το καλοκαίρι;". * "Μέρα" φαντάζομαι εννοεί ένα "24ωρο", μία ημέρα. Δυστυχώς εγώ εξετάστηκα από άλλο διδάσκοντα, αλλά αν τύχαινα σε αυτόν, να πώς θα απαντούσα: Ξέρουμε πως η Γη ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε ~365,25 μέρες. Η τροχιά που ακολουθεί είναι έλλειψη, στη μία εστία της οποίας υπάρχει ο Ήλιος (1ος Νόμος του Kepler). Ξέρουμε επίσης πως σε ίσα χρονικά διαστήματα σαρώνει ίσα εμβαδά στο επίπεδο της τροχιάς της (2ος Νόμος του Kepler). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Γη λόγω της βαρυτικής έλξης "τρέχει" λίγο πιο γρήγορα όταν βρίσκεται κοντά στην εστία της ελλειπτικής τροχιάς της που καταλαμβάνεται από τον Ήλιο. Μία ημέρα ορίζεται ως το 1/365,25 του χρόνου μίας περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο.Αλλά σε 24 ώρες με το ρολόι πιστεύω πως η Γη διανύει πάνω από το 1/365,25 της περιφοράς της όταν βρίσκεται κοντά στον Ήλιο. Άρα η "ημέρα" είναι μικρότερη! Επίσης, έχω διαβάσει αν θυμάμαι καλά ότι η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο όταν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε χειμώνα. Επομένως, θα απαντούσα πως η ημέρα είναι "μεγαλύτερη" όταν έχουμε καλοκαίρι. Παραθέτω αυτή την ερώτηση 1) Γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον προβληματισμός και 2) Ώστε αν κάνω κάπου λάθος στο συλλογισμό μου να το επισημάνει κάποιος και να γίνει συζήτηση.Περιμένω τις απόψεις σας.Φιλικά, Αδριανός.
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Ενδιαφέρον θέμα, ο διδάσκων τί ακριβώς ζητούσε; -Μέρα, ως το διάστημα από τη ανατολή έως τη δύση; -Το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο διαδοχικές ανατολές -ή ισοδύναμα δύο διαδοχικές άνω μεσουρανήσεις του ήλιου; -Ή μήπως το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο άνω μεσουρανήσεις ενός συγκεκριμένου αστεριού; Το 24ώρο είναι ένα σταθερό χρονικό διάστημα το οποίο πλέον έχει οριστεί με βάση τον ατομικό χρόνο ανεξάρτητα από την κίνηση της Γης -εκτός αν πάμε στα χωράφια της σχετικότητας και έχουμε άλλες επιπλοκές. Υ.Γ. Ευελπιστώ πως ο διδάσκων έκανε και ερωτήσεις οφθαλμολογίας
Peri Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Πραγματι πολυ ενδιαφερουσα η ερωτηση, πιθανως η παγιδα (εφ'οσον υπαρχει) θα βρισκεται στο τι εννοει καποιος με τον ορο "μερα": Μια περιστροφη της γης? Την διαρκεια που ο ηλιος βρισκεται πανω απο τον οριζοντα? ή το 1/365.25 του ετους? Παντως αν ισχυει το τελευταιο τοτε ο συλλογισμος σου ειναι σωστος. Περικλης ΔS>0: A change we can believe in.
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Πιστεύω ότι ως μέρα εννοούσε τη διάρκεια κατά την οποία ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα. Έτσι λοιπόν η μεγαλύτερη μέρα στο βόρειο ημισφαίριο είναι κατά το θερινό ηλιοστάσιο και έχει να κάνει καθαρά και μόνο με το μέγιστο ύψος που φτάνει ο Ήλιος στο βόρειο ημισφαίριο κατά την μεσουράνησή του. Σε όλες τις άλλες μέρες, ο Ήλιος θα μεσουρανεί χαμηλότερα και επομένως η διάρκεια παραμονής του πάνω από τον ορίζοντα θα είναι μικρότερη. Ο δεύτερος νόμος του Κέπλερ βρίσκει εφαρμογή λόγω της γραμμικής επιτάχυνσης της Γης καθώς αυτή πλησιάζει στο περιήλιο* και είναι η αιτία της φθίνουσας προπορείας του πραγματικού Ήλιου και δεν έχει να κάνει με την διάρκεια παραμονής του Ηλίου πάνω από τον ορίζοντα, αλλά με τις ώρες δύσης και ανατολής του. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Καλησπέρα! Ένας καθηγητής μου στις εξετάσεις Οφθαλμολογίας έκανε στους φοιτητές Ιατρικής την εξής ερώτηση (ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις γενικών γνώσεων): -"Πότε είναι "μεγαλύτερη" η μέρα* στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμώνα ή το καλοκαίρι;". Η ερώτηση είναι λίγο παγίδα! Αν εννοεί ημέρα αυτό που θα λέγαμε "daylight" η απάντηση θα ήταν το καλοκαίρι στις 21 Ιουνίου, θερινό ηλιοστάσιο. Ο Κώστας θέτει πολύ καλά τις έννοιες πιο πάνω.* "Μέρα" φαντάζομαι εννοεί ένα "24ωρο", μία ημέρα. Αν εννοεί μια ηλιακή μέρα τότε οι μεγαλύτερες ηλιακές μέρες συμβαίνουν στα ηλιοστάσια και οι μικρότερες στις ισημερίες. Δυστυχώς εγώ εξετάστηκα από άλλο διδάσκοντα, αλλά αν τύχαινα σε αυτόν, να πώς θα απαντούσα: Ξέρουμε πως η Γη ολοκληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε ~365,25 μέρες. Η τροχιά που ακολουθεί είναι έλλειψη, στη μία εστία της οποίας υπάρχει ο Ήλιος (1ος Νόμος του Kepler). Ξέρουμε επίσης πως σε ίσα χρονικά διαστήματα σαρώνει ίσα εμβαδά στο επίπεδο της τροχιάς της (2ος Νόμος του Kepler). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Γη λόγω της βαρυτικής έλξης "τρέχει" λίγο πιο γρήγορα όταν βρίσκεται κοντά στην εστία της ελλειπτικής τροχιάς της που καταλαμβάνεται από τον Ήλιο. Μία ημέρα ορίζεται ως το 1/365,25 του χρόνου μίας περιφοράς της Γης γύρω από τον Ήλιο.Αλλά σε 24 ώρες με το ρολόι πιστεύω πως η Γη διανύει πάνω από το 1/365,25 της περιφοράς της όταν βρίσκεται κοντά στον Ήλιο. Μέχρι εδώ νομίζω πολύ καλά! Άρα η "ημέρα" είναι μικρότερη! Γιατί όμως θα είναι μικρότερη; Με μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα, η Γη διανύει μεγαλύτερη απόσταση άρα μεγαλώνει και τη γωνία μεταξύ της αστρικής και της ηλιακής μέρας. Έτσι αυξάνει η διάρκεια της ηλιακής μέρας, κυρίως στο περιήλιο! Το επισυναπτόμενο σχεδιάγραμμα νομίζω κατατοπιστικό.Επίσης, έχω διαβάσει αν θυμάμαι καλά ότι η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο όταν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουμε χειμώνα. Πολύ σωστά θυμάσαι. Στο περιήλιο γύρω στις 3 Ιανουαρίου η Γη έχει τη μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα της. Αρα η ηλιακή μέρα μεγαλύτερη και ο Ηλιος θα ανατείλει αργότερα σύμφωνα με τα ρολόγια μας. (sun slow)Η διαφορά βέβαια από τη μια μέρα στην άλλη είναι λιγότερο από 8 δευτερόλεπτα αλλά καθώς αυξάνεται κάθε μέρα φτάνει τον Φεβρουάριο γύρω στις 12 στή μέγιστη των 14 και κάτι παραπάνω λεπτών.Επομένως, θα απαντούσα πως η ημέρα είναι "μεγαλύτερη" όταν έχουμε καλοκαίρι. εξαρτάται τι θα εννούσες ημέρα! **Δημήτρη,πότε ακριβώς φτάνει η Γη στο περίγειο; Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 **Δημήτρη,πότε ακριβώς φτάνει η Γη στο περίγειο; Στις 30 Φεβρουαρίου του πρώτου δίσεκτου έτους μετά το Πάσχα των αστρονόμων κύριε Γιάννη μας. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Φυσικά οφθαλμολογικά και σχετικά με οπτικό όργανο, οδούς, φλοιώδεις περιοχές ινιακού λοβού, υπερχιασματικό πυρήνα, υποθάλαμο, υπόφυση, έκκριση μελατονίνης & κορτιζόλης κλπ, η ημέρα είναι μεγαλύτερη κατά το θερινό ηλιοστάσιο, τόσο στον άνθρωπο όσο και στον βάτραχο. Αν ρωτήσεις τα μάτια σου και αυτά δεν γνωρίζουν από αστρονομία, σοφιστείες, παράδοξα και ευφυολογήματα, αυτό θα σου απαντήσουν. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10, 2010 Επιτέλους και ένα θέμα να γράψουμε κάτι τις! υγ. Δημήτρη πολύ αργεί! Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 12, 2010 Ωραιο Θεμα, βεβαια η ερωτηση ειναι αοριστη αφου δεν ξερουμε τι θα ηθελε ο καθηγητής... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα