Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

geia sas! de xerw an i ervtisi einai asxeti me tin enotita - profanws !- xerei kapoios pote einai i epomeni ''broxi diattontvn asterwn''?? isxyoun gia ka8e etos oi idies problepseis? as kanei ton kopo na mou apantisei kapoios sxetikos ... giati den katalavainw k polla mesw tou searching...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη γνώση στο θέμα πιστεύω πως αυτό σου κάνει....

 

http://www.astrovox.gr/meteors.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλωσήρθες. Δες εδώ για το φετινό ημερολόγιο:

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11226

 

Επίσης, μη γράφεις σε greeklish, δεν επιτρέπονται.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

απ' ο,τι είδα, είναι στις 14 Μαρτίου την Κυριακή από τον αστερισμό Γνώμων. Λογικά θα πρέπει να εντοπίσω κ τον αστερισμό για να παρατηρήσω καλύτερα ε? και η θέση του εχει να κάνει κ με το πού βρίσκομαι υποθέτω. είναι δύσκολο αυτό?

ευχαριστώ για τους συνδέσμους!

ωραίο κ το down hill αλλά ο ουρανός έχει άλλη γοητεία!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασικά για να κάνεις παρατήρηση διαττόντων δεν χρειάζεται μεν να έχεις κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό, αλλά χρειάζεται να γνωρίζεις, όπως είπες, τον αστερισμό, το αν σε βολεύει η θέση της Σελήνης, αν είναι κυρίως βροχή που μπορεί να παρατηρηθεί οπτικά ή μικρή βροχή που είναι πιο δύσκολη κτλ. Οι γ-γνωμωνίδες είναι χαμηλά στο Νότιο ορίζοντα και δεν βολεύουν. Οπότε ίσως να είναι λίγο δύσκολο να δεις κάτι "καλό". Ίσως οι Λυριήδες στο τέλος Απριλίου με μέγιστο στης 22 να είναι μια καλή ευκαιρία. Θα πρέπει όμως να περιμένεις να ανέβει λίγο το ακτινοβόλο σημείο και να δύσει η Σελήνη. Από τις 2 και μετά δηλαδή. Οι εμπειρότεροι μπορούν να σε βοηθήσουν καλύτερα. Αν ενδιαφέρεσαι και θες να μάθεις λεπτομέρειες σχετικά με τις παρατηρήσεις διαττόντων και το πρόγραμμα του 2010 μπορείς να μπεις στην ιστοσελίδα του International Meteor Organization (IMO) http://www.imo.net/calendar/2010#janmar
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φοβάμαι ότι θα σε απογοητεύσω λίγο... Όπως διαβάζω στο ετήσιο οδηγό του IMO στο παραπάνω λινκ η δραστηριότητα της συγκεκριμένης "βροχής" είναι τόσο μικρή (6 την ώρα στην ιδανική περίπτωση) που δεν είναι περισσότερα από τους σποραδικούς που μπορείς να δεις ένα οποιοδήποτε βράδυ.

Ρίξε μια ματιά στον οδηγό για να πάρεις μια ιδέα για τη δραστηριότητα της κάθε βροχής. Κοίτα τον αριθμό που δίνει για το ZHR που σημαίνει πόσους βλέπεις την ώρα, αν κοιτάς στο ζενίθ σε εντελώς σκοτεινό ουρανό την ώρα του μέγιστου.

 

Αν θέλεις υπάρχει και στα ελληνικά η παρουσίαση που είχε γίνει στην 3η πανελλήνια συνάντηση ερασιτεχνών μαζί και με άλλο υλικό εδώ: http://www.hellas-astro.gr/gate.php?topic=meteors&lang=el

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

 

In a world without fences who needs Gates? [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη - Γιάννη ευχαριστώ αρχικά για τις πληροφορίες αλλά επειδή θα ήθελα να το προσπαθήσω κ '' ο,τι δω'' πώς θα μπορούσα να εντοπίσω τον αστερισμό γνώμων? χρειάζομαι οπωσδήποτε επιπεδόσφαιρα? απ' ο,τι είδα η φάση της σελήνης το βράδυ αυτό είναι πριν τη νέα σελήνη. Ποια ώρα ειναι καλύτερη ? μετά τις 2 αν κατάλαβα καλά?

Συγγνωμή ... πολλές ερωτήσεις ! είμαι άσχετη...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η' επιπεδοσφαιρο ή ενα προγραμμα πλανηταριου οπως το Stellarium ή το Cartes du Ciel(δωρεαν και τα δυο), τα οποια θα τα βρεις εδω http://www.astrovox.gr/software.html .

 

ΥΓ ειμαι σιγουρος οτι οι ερωτησεις οχι μονο δεν ειναι ενοχλητικες αλλα και επιθυμητες!

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

OK, λοιπόν ... Ο αστερισμός Γνώμων θα βρίσκεται στο νότιο ορίζοντα, δεξιά και κάτω από το σκορπιό τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 5 παρά 20 περίπου και σχεδόν στο ύψος του ορίζοντα. Μπορείς να το διαπιστώσεις αυτό χρησιμοποιώντας το stellarium, πχ.

 

Αυτό σημαίνει ότι μάλλον δε θα τον δεις καθόλου, ειδικά αν υπάρχει και κάποιο εμπόδιο στο δυτικό σου ορίζοντα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείς να κάνεις παρατήρηση. Γενικά σε μια βροχή μετεωριτών, οι διάττοντες μπορεί να φανούν σε οποιοδήποτε μέρος του ουρανού, απλά η τροχιά του καθένα φαίνεται να απομακρύνεται από το ακτινοβόλο σημείο (στην περίπτωσή μας κάτω-δεξιά από το σκορπιό).

Εγώ θα σου έλεγα να περιμένεις μέχρι τις 2 να ανατείλει ο σκορπιός, να καθήσεις μέτωπο στο νότο και να περιμένεις για διάττοντες που απομακρύνονται από αυτόν. Αν η κατεύθυνσή τους είναι διαφορετική, τότε πρόκειται για σποραδικό, που δεν ανήκει στους γνωμωνίδες.

Μη διστάσεις να ξαναρωτήσεις για περισσότερα (πχ μέθοδοι καταγραφής που είναι και σημαντικό κλπ)

 

Καλή τύχη (με αυτό τον καιρό θα τη χρειαστείς! :) )

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

 

In a world without fences who needs Gates? [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα Καλλιοπη και καλοσωρισες στο Astrovox,

 

Νομιζω οτι οι φιλοι παραπανω τα ειπαν πολυ σωστα.

 

Εγω να σου πω οτι δεν νομιζω οτι θα καταφερεις να δεις κατι απο γ-γνωμωνίδες αφου ειναι βροχη του Νοτιου Ημ. βεβαια μπορεις να κανεις μια προσπαθεια...ποτε δεν ξερεις τι μπορει να γινει,... αλλα το σιγουρο ειναι οτι θα δεις αρκετους σποραδικους (οταν και αν φτιαξει ο καιρος)

Για Διαττοντες αστερες εμεις οι κατοικοι του βορειου Ημ. θα πρεπει να κανουμε λιγο υπομονη μεχρι τα μεσα του Απριλη οπου θα εχουμε τους Λυριδες <τους Διαττοντες Αστερες απο τον Αστερισμο της Λυρας>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βασίλη, καλησπέρα , μάλλον έχεις δίκιο ... απόψε κιόλας με μια επιπεδόσφαιρα που έχω κ κυάλια δυσκολεύτικα να βρω τον πολικό αστέρα. - είμαι άσχετη - πόσο μάλλον τον γνώμων ,τον σκορπιό .

Για να ακούσω ιδέα ... γιατί κάνει κ κρύο ,δεν μπορώ να δω κ κάτι συγκεκριμένο κ απογοητεύομαι ... ενώ με με εξιτάρει πολύ σαν ενασχόληση!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλλιοπη οι βροχες των διαττοντων ειναι οντως πολυ ομορφες, ιδικα οι οι "μεγαλες" βροχες

Για να παρατηρησεις μια βροχη (ιδικα οταν αυτη ειναι μικρη) θα πρεπει να εισαι σε σκοτεινο ουρανο, εαν εισαι μεσα στα φωτα της πολης μην περιμενεις να δεις κατι... =;

Καλο ειναι να γνωριζεις καποιους αστερισμους, ιδικα αυτους απο τους οποιους ερχεται η βροχη...βεβαια αν δεν τον γνωριζεις δεν εγινε και κατι, απλα δεν θα εισαι βεβαιη οτι ειναι γ-γνωμωνίδες και οχι καποιος σποραδικος,

τωρα για να εντοσεις τον http://en.wikipedia.org/wiki/Norma_(constellation) δεν εχεις παρα να βρεις στον ουρανο τον Σκοπιο, τον αναγνωριζεις ευκολα στα Ανατολικα-νοτιοανατολικα αφου μοιαζει οντως με ενα Σκορπιο, το πιο μεγαλο του Αστερι ειναι ο Ανταρης (Antares) ενας πολυ φωτεινος κοκκινος αστερας, αν τον βρεις ο Νορμα ειναι στα δεξια του σκορπιου και τετοια περιπου ωρα ανατελει, αλλα ειναι πολυ χαμηλα κατω στον οριζοντα.

 

Για να βλεπεις καλυτερα ολο τον ουρανο το καλυτερο πραγμα που εχεις να κανεις ειναι να ξαπλωσεις κατω στο πατωμα (καπου ζεστα εννοειτε πχ σε ενα sleeping-bug) και να εισαι παρα-μα-παρα πολυ καλα ντυμενη αφου η ακηνισια ειναι αυτη που θα σε κανει να κρυωσεις γρηγορα.

Για να βλεπεις ολο τον ουρανο (ωστε να μην χασεις κανεναν Διαττοντα) Θα πρεπει να εισαι ξαπλωμενη με το σωμα σε αντιθετη θεση απο τον Norma και να κοιτας ολον τον ουρανο <στο πισω μερος απο το κεφαλι σου θα ειναι ο Norma> βεβαια μπορεις να κοιτας και προς τον Norma απλα μπορει να χασεις αυτους που θα πςφτουν προς την αλλη πλευρα οι οποιοι θα ειναι και οι μεγαλυτεροι, αφου οσο ποιο μακρεια απο το ακτινοβολο σημειο τοσο ποιο μεγαλος ειναι ο Διαττοντας (αυτο ειναι λιγο σχετικο βεβαια)

 

Το κακο με αυτη την βροχη ειναι οτι ειναι παραπολυ χαμηλα και πεφτουν μονο 6 / ωρα, δηλαδη στην καλυτερη περιπτωσει θα δεις 1 ανα 10 λεπτα, βεβαια θα δεις και αρκετους σποραδικους.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλλιοπη, κανεις δεν γεννηθηκε γνωριζοντας τον ουρανο, ή τουλαχιστον ετσι φανταζομαι.

 

Χρησιμοποιησε το επιπεδοσφαιρο και το Stellarium και αρχικα μαθε να εντοπιζεις μερικους αστερισμους.

Για αρχη μαθε να αναγνωριζεις το σχημα του Ωριωνα( http://boojum.as.arizona.edu/~jill/EPO/Posters/Orion/orion.jpg ) ωστε να τον χρησιμοποιεις ως δεικτη για να βρισκεις αλλα πραγματα.

 

Αμα θες να δεις κατι μπορεις για αρχη να κοιταξεις με τα κυαλια σου στο ξιφος του Ωριωνα(τα τρια καθετα αστρα κατω απο τα τρια οριζοντια) εκει θα βρεις το νεφελωμα του Ωριωνα που θα φαινεται σαν μια μουτζουρα αλλα αν ο παρατηρησεις καλυτερα θα δεις και λεπτομερεια.

Περικλης

 

ΔS>0: A change we can believe in.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα!

 

Νομίζω ότι οι προηγούμενοι με κάλυψαν πλήρως! Απλά θα ήθελα να σου πω ότι η παρατήρηση διαττόντων είναι λίγο απαιτητική από την άποψη ότι ...περιμένεις να δεις κάποιον που μπορεί να εμφανιστεί από οπουδήποτε ! Άρα όσο δεν βλέπεις μπορεί να γίνει κουραστικό ιδιαίτερα αν είναι και αμυδροί και δεν τους προλαβαίνεις.

 

Οπότε θα σου ελεγα να βγαίνεις έξω τακτικά ώστε σε πρώτο επίπεδο να γνωρίσεις τον ουρανό ! Αν περάσεις αρκετή ώρα σίγουρα θα δεις κάποιον διάττοντα ! (Βέβαια τώρα λόγω καιρού θα είναι δύσκολο και επίσης δεν θα έχει πολλούς διάττοντες). Αλλά θα έχεουμε βροχές οπου θα δεις σίγουρα περισσότερη δραστηριότητα (ενδεχόμενα Λυρίδες, και το καλοκαίρι Περσείδες - όπου και ο καιρός βοηθάει πολύ!)

 

Πάντως μην απογοητευτείς αν δεν δεις...Αν επιμείνεις θα δεις πολλά και ενδιαφέροντα !!

 

Γρηγόρης

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης