af8artos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 καλημέρα σας, είμαι καινούριος τόσο στο φόρουμ όσο και στο χόμπυ της αστρονομίας (παρόλο που από μικρό παιδί ήθελα τηλεσκόπιο μόλις πριν λίγες μέρες απόκτησα ένα), αν και παρακολουθούσα τον ουρανό τόσο με τα μάτια όσο και με κιάλια όλα αυτά τα χρόνια.πήρα το skywatcher dobsonian 8" pyrex (το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που άνοιξα το κουτί και είμαι ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες του) και μέσα έχει δύο προσοφθάλμια, ένα των 10MM και ένα των 25mm. ποιες οι δυνατότητες αυτών των δύο και τι παραπάνω θα μπορέσω να δω με έναν καλό barlow?σκέφτομαι έναν από αυτούς τους δύο : http://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=370ήhttp://astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=745 το πλανητάριο με συμβούλεψε να πάρω της televue ως καλύτερο ποιοτικά αλλά θα ήθελα να μου πει κάποιος που τους έχει χρησιμοποιήσει.επίσης με μικρή διαφορά στα χρήματα παίρνεις και τον barlow 3x της televue.Αν και είναι ακόμα νωρίς αφού τώρα ξεκινάω να μαθαίνω αστερισμούς με την βοήθεια της καινούριας έκδοσης του nightwatch θα ήθελα σύντομα να προχωρήσω στην αγορά ενός barlow για παν ενδεχόμενο.και γενικά για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο ποια θα ήταν τα σωστά βήματα αγοράς εξοπλισμού?
filiatra Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Σωστά σε συμβούλευσαν φίλε μου.Ο televue είναι καλύτερος όπως όλοι λένε..Αλλά το θέμα είναι πως δεν έχεις ακόμη καλά προσοφθάλμια για να βάλεις μέσα στον barlow.Οπότε κοίτα πρώτα ν αποκτήσεις δύο ποιοτικά προσοφθάλμια κ μετά να στραφείς στην αγορά barlow. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
af8artos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 δηλαδή με τα προσοφθάλμια που έχει μέσα δεν μπορώ να δω πολλά πράγματα?οπότε ας μου πει κάποιος για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο 2-3 προσοφθάλμια που πρέπει οπωσδήποτε να πάρω. με ενδιαφέρουν και οι πλανήτες και το deep space ( γι αυτό και πήρα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο) .σήμερα το βράδυ θα είμαι σε έναν κατασκότεινο ουρανό σε ένα χωριό της Ρόδου, ελπίζω να μπορέσω να βρώ κάτι με την βοήθεια του NIghtwatch
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Ναι, και επίσης αν μπορεί κάποιος ας επεκταθεί στο γιατί ο TeleVue είναι καλύτερος από τον Ultima της Celestron. Έχοντας διαβάσει το Backyard Astronomer's Guide είχα μείνει με την εντύπωση πως ο Celestron είναι ο καλύτερος Barlow, αλλά προφανώς πάνε κάμποσα χρόνια που γράφτηκε. Επίσης, το γεγονός ότι είναι πιο "κοντός" ίσως έχει σημασία για τα Νευτώνια που δεν έχουν μεγάλη διαδρομή στο focus. Τα προσοφθάλμια είναι μεγάλη συζήτηση (κλασσικά), μιας και εξαρτάται και από το τι θες να δεις και πόσα μπορείς να δώσεις κλπ. κλπ. αλλά με τόσους χρήστες του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου θα υπάρχει μια κοινή άποψη για το ποια προσοφθάλμια έχουν καλή σχέση απόδοσης τιμής και είναι αξιοπρεπή για διάφορες χρήσεις. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Adams Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Για προσοφθάλμια κοιτάξτε εδώ ---> http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11756&postdays=0&postorder=asc&start=0
Adams Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω και την γνώμη όσον γνωρίζουν για τον barlow της sky watcher http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1185
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 1. O televue εστιάζει σχεδόν στο ίδιο σημείο που εστιάζει και το προσοφθάλμιο. Αυτό δεν ισχύει για τον Celestron ο οποίος απαιτεί μεγαλύτερη διαδρομή.2. Ο Celestron χρησιμοποιεί ένα τρίτο στοιχείο προκειμένου να είναι "κοντός". Ο televue είναι κλασικός μακρύς barlow δύο στοιχείων χωρίς ωστόσο να είναι δύσχρηστος.3. Η διαφορά τιμής δεν δικαιολογείται: γενικά ο Celestron στο εξωτερικό είναι σχεδόν στη μισή τιμή σε σχέση με τον televue. Κατά τα άλλα ο Celestron συνεχίζει να είναι ένας εξαιρετικός barlow, τηρουμένων των αναλογιών στην τιμή. Αν είναι ακριβότερος από τον televue σίγουρα δεν αξίζει. Και οι δύο - κατά την τετριμμένη έκφραση - "εξαφανίζονται" κατά τη χρήση και δεν έχεις την αίσθηση ότι χρησιμοποιείς barlow. Για τον barlow της skywatcher: πετάς τα χρήματά σου... Να το πω αλλιώς, στο astromart βρίσκεις τέτοιους barlow αχρησιμοποίητους με $10 μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιήσεις με laser για ευθυγράμμιση σε νευτώνεια... Καλές αγορές και καλές παρατηρήσεις!
filiatra Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιήσεις με laser για ευθυγράμμιση σε νευτώνεια... Αντε ρε Ηλία ακόμη περιμένουμε.... Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιήσεις με laser για ευθυγράμμιση σε νευτώνεια... Αντε ρε Ηλία ακόμη περιμένουμε.... Ηλία, σύσσωμη η κοινότητα των νευτωνείων...όντως περιμένει με ανυπομονησία την πατεντίτσα με την barlowed ευθυγράμμιση...Εγώ είμαι προ της αγοράς αυτού http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html#BarlowedCollimator αλλά μέχρι τότε περιμένω να βολευτώ με την πατέντα αυτή... Θα χαρούμε ιδιαιτέρως...όταν βρεις χρόνο εννοείται.. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
filiatra Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 δηλαδή με τα προσοφθάλμια που έχει μέσα δεν μπορώ να δω πολλά πράγματα?οπότε ας μου πει κάποιος για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο 2-3 προσοφθάλμια που πρέπει οπωσδήποτε να πάρω. με ενδιαφέρουν και οι πλανήτες και το deep space ( γι αυτό και πήρα το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο) .σήμερα το βράδυ θα είμαι σε έναν κατασκότεινο ουρανό σε ένα χωριό της Ρόδου, ελπίζω να μπορέσω να βρώ κάτι με την βοήθεια του NIghtwatch Θα μπορέσεις φίλε μου να δεις με τα προσοφθάλμια του τηλεσκοπίου.Τώρα μάλιστα που δεν έχεις εμπειρία από παρατήρηση δε θα δεις κανένα πρόβλημα.Τώρα για το τι προσοφθάλμια πρέπει να πάρεις είναι μεγάλη κουβέντα που αφορά άμεσα με το πόσα χρήματα διαθέτεις.Σίγουρα θα χρειαστείς με σειρά προτεραιότητας.10 με 14mm.Αυτός είναι ο προσοφθάλμιος που θα χρησιμοποιείς περισσότερο.Γι αυτό κ δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις στο τι ποσό θα δώσεις.Καλύτερο θεωρώ τον pentax xw 10mm.Μετά 11 ή 13mm televue nagler και Vixen LVW 13mm.Επίσης μ έχει εντυπωσιάσει κ ο pentax xw 14mm αλλά δεν τον είχα πολύ στα χέρια μου ούτε τον έχω συγκρίνει σε σχέση με άλλον απ τους κορυφαίους προσοφθάλμιους για να τον κατατάξω κάπου.Απλά να πω πως είναι πολύ καλός κ είναι μέσα στα προτεινόμενα προσοφθάλμια.Αφού καταλήξεις σε κάποιον από αυτούς τους προσοφθάλμιους σε mm τότε κάνουμε σχέδια κ για τους άλλους. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Φίλε μου "άφθαρτε", καλώς όρισες στο forum και χαίρομαι που βλέπω και έναν συνάδελφο στο επάγγελμα! Εγώ έχω τον Televue 2x, τον πήρα μαζί με το τηλεσκόπιο και είναι κυριολεκτικά κορυφαίος. Αόρατος κατά την χρήση και κάτι που θα σου μείνει για πάντα, πραγματική επένδυση. Στα διεθνή περιοδικά, βγαίνει πρώτος στα συγκριτικά test για barlow. Έχει και σπείρωμα για φίλτρα το οποίο μπορεί να έχει και ο Celestron βέβαια.. Δε θα το μετανιώσεις πιστεύω αν ψηφίσεις... "πράσινο" Το μήκος του ποτέ δε μου έχει προκαλέσει προβλήματα εστίασης σε 3 τηλεσκόπια που τον έχω δοκιμάσει. Θα συμφωνήσω με τον Παναγιώτη στο να αποκτήσεις πρώτα καλύτερα προσοφθάλμια, αλλά και εγώ, όπως κι εσύ ξεκίνησα και δε το μετάνιωσα καθόλου που τον πήρα από την αρχή τον barlow. Στη θέση σου βέβαια, ίσως περίμενα να τον αγοράσω ΜΑΖΙ με ένα τουλάχιστον καλό φακό...Ρίξε μια ματιά στους Vixen LVW...έχουν τον άριστο λόγο τιμής προς απόδοση...και αποτελούν και αυτοί φανταστική αγορά. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
astrovox Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Έχω και τους δύο. Νομίζω ότι ο televue είναι κάτι τις καλύτερος από τον Ultima. Πάντως όπως σωστά είπε πριν ο Ηλίας, στο εξωτερικό ο Televue είναι ακριβότερος και ίσως εκεί θέλει σκέψη η επιλογή. Αν εδώ στην Ελλάδα τον πουλάνε φτηνότερα από τον Ultima, ακόμα πιο εύκολη η επιλογή σου τότε. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Adams Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δηλαδή αν πάρω τον barlow της sky watcher θα απογοητευτώ? Ρωτάω γιατί δεν μπορώ να δώσω περισσότερα χρήματα γιατί πρέπει να πάρω και άλλα πράγματα. Ευχαριστώ!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Με 70-80 Ευρώ υπήρχαν δύο Televue και ένας Celestron Ultima πριν ένα μήνα στις μικρές αγγελίες. Αν περιμένεις μπορεί να υπάρξουν και πάλι. Όταν κάποιος αγοράσει Powermate ή τηλεσκόπιο με μεγάλη εστιακή, ή πολλά καλά προσοφθάλμια για κάθε πιθανή μεγέθυνση, μπορεί να πουλήσει τον Barlow, ακόμη και αν είναι πολύ καλός, οπότε συχνά- πυκνά πωλούνται και εδώ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Εγώ έχω τον Barlow που είναι μαζί με το "βαλιτσάκι" της Celestron (παίζει να είναι ίδιος με τον Sky-Watcher) και δεν τον χρησιμοποιώ: α) γιατί στο βαλιτσάκι έχει ήδη αρκετά προσοφθάλμια ώστε χοντρικά να πετυχαίνεις την μεγέθυνση που θες, β) γιατί η εστίαση με τον Barlow είναι πιο μακριά και αν βγάλεις ένα προσοφθάλμιο και βάλεις ένα άλλο με τον Barlow μαζί πρέπει να "στρίβεις" μια ώρα για να ξανακάνεις focus, σε αντίθεση με τη λογική μικρή διόρθωση που θέλει κάθε αλλαγή προσοφθάλμιου (όσα δεν έχουν κοινό σημείο εστίασης) Στην ποιότητα της εικόνας δεν μπορώ να σου πω πολλά γιατί είμαι πολύ αρχάριος. Στον 114mm Νευτώνιο που (όπως έμαθα αργότερα) έχει ενσωματωμένο Barlow δεν νομίζω ότι δουλεύει σωστά, αλλά στο C8 δοκίμασα το 9mm Plössl με τον Barlow και σύγκρινα το αποτέλεσμα με τον 4mm κοιτώντας τον Κρόνο σε μια σχεδόν άψογη νύχτα (είναι στα όρια της μεγέθυνσης του τηλεσκοπίου) και μου φάνηκαν παρόμοια. Βέβαια, όλα τα προσοφθάλμια αυτά είναι μέτρια οπότε, δεν ξέρω αν είχε ουσία το συγκριτικό, αλλά αν ήταν κάτω του μετρίου μαζί με κάτι μέτριο θα ήταν χάλια, σωστά; Anyway, εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι δεν ξετρελάθηκα με τον συγκεκριμένο Barlow, κι αν είναι ίδιος με τον Sky-Watcher τότε μπορεί να μην έχει πολύ ουσία να τον πάρεις, όταν ξέρεις πως θα τον "αποσύρεις" μόλις πάρεις μερικά προσοφθάλμια ακόμα ή κάποιον καλύτερο. Σίγουρα όμως είναι μια λύση αν έχεις μόνο 1-2 προσοφθάλμια. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Adams Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δεν έχω αρκετά προσοφθάλμια και θα μείνω με αυτά που έχω για κανένα χρόνο ακόμα λόγω οικονομικών και έτσι σκέφτηκα να πάρω τον barlow για ποικιλία μεγεθύνσεων μέρει να μπορέσω να πάρω προσοφθάλμια! Ακόμα μια ερώτηση ο φακός ξεβιδώνει και μπαίνουν φίλτρα?
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Στον δικό μου δεν έχει σπείρωμα για φίλτρα, όπως και δεν πρέπει να έχει στον Sky-Watcher (αν κρίνω από την Φωτογραφία). Στον Ultima νομίζει παίρνει. Βέβαια είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν βάλεις το φίλτρο στο προσοφθάλμιο και όλα μαζί στον Barlow, δεν θα έχεις πρόβλημα (στο δικό μου έτσι κάνω). Μπορεί κάποιος Barlow να μην έχει αρκετό βάθος στην υποδοχή του προσοφθάλμιου και να έχει πρόβλημα; Θα μας πουν οι εμπειρότεροι ελπίζω. Υ.Γ. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τα "διαγώνια" τα οποία επίσης δεν έχουν σπείρωμα για φίλτρα και απλά βάζεις τα φίλτρα στο προσοφθάλμιο. Το μόνο πρόβλημα είναι αν θες να κοιτάς χωρίς προσοφθάλμιο, κατευθείαν στην τρύπα. Εκεί πρέπει να κρατάς το φίλτρο μπροστά στα μάτια σου, αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα να χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιο έτσι ;P Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Στον δικό μου δεν έχει σπείρωμα για φίλτρα, όπως και δεν πρέπει να έχει στον Sky-Watcher (αν κρίνω από την Φωτογραφία). Στον Ultima νομίζει παίρνει. Βέβαια είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αν βάλεις το φίλτρο στο προσοφθάλμιο και όλα μαζί στον Barlow, δεν θα έχεις πρόβλημα (στο δικό μου έτσι κάνω). Μπορεί κάποιος Barlow να μην έχει αρκετό βάθος στην υποδοχή του προσοφθάλμιου και να έχει πρόβλημα; Θα μας πουν οι εμπειρότεροι ελπίζω. Υ.Γ. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τα "διαγώνια" τα οποία επίσης δεν έχουν σπείρωμα για φίλτρα και απλά βάζεις τα φίλτρα στο προσοφθάλμιο. Το μόνο πρόβλημα είναι αν θες να κοιτάς χωρίς προσοφθάλμιο, κατευθείαν στην τρύπα. Εκεί πρέπει να κρατάς το φίλτρο μπροστά στα μάτια σου, αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα να χρησιμοποιείς το τηλεσκόπιο έτσι ;P Χρήστο, εφόσον ο Barlow έχει σπείρωμα για φίλτρα, το φίλτρο θα μπει πάνω στον Barlow και όχι στο προσοφθάλμιο. Για τον Ultima δεν γνωρίζω αν έχει σπείρωμα τέτοιο, ας πει κάποιος, ο Televue έχει σίγουρα και εφαρμόζονται κανονικά όλα τα 1.25" φίλτρα. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3, 2010 μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιήσεις με laser για ευθυγράμμιση σε νευτώνεια... Αντε ρε Ηλία ακόμη περιμένουμε.... Ηλία, σύσσωμη η κοινότητα των νευτωνείων...όντως περιμένει με ανυπομονησία την πατεντίτσα με την barlowed ευθυγράμμιση...Εγώ είμαι προ της αγοράς αυτού http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html#BarlowedCollimator αλλά μέχρι τότε περιμένω να βολευτώ με την πατέντα αυτή... Θα χαρούμε ιδιαιτέρως...όταν βρεις χρόνο εννοείται.. Τασο αν και φανταζομαι οτι θα χεις φαει κι εσυ καποιες εως αρκετες ωρες ψαχνοντας για την καλυτερη λυση οσον αφορα την ευθυγραμμιση με laser+Barlow,εμενα ολες οι ερευνες μου/πηγες μου με οδηγουν σε μια και μονο μια λυση Howie Glatter Φανταζομαι οτι θα το εχεις μελετησει και αυτο.Αν θες μου λες γιατι επελεξες το Kendrick?Γιατι ενταξει ευκολη η ευθυγραμμιση,αλλα αυτο το μπρος πισω δεν παλευεται,οποτε συντομα σκεφτομαι να αποκτησω ενα τετοιο συστηματακι. Καλη Ανασταση... There is no knowledge that is not power...
Adams Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Αν αφαιρεθεί ο φακός λογικά μπορείς να βάλεις φίλτρα στο σπείρωμα που βιδώνει και ο φακός σωστά? Η και ο φακός να βιδωθεί απευθείας σε προσοφθάλμιο?Έτσι μου φαίνεται και ο sw.
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να μεινεις με τα προσοφθαλμια που εχεις και να διαβασεις και αλλα βιβλια(αν ψαξεις το αστροβοξ εχουν προταθει παρα πολλα).Μονο ετσι θα καταλαβεις καποια πραγματα.Μην ξεχνας οτι η αστροπαρατηρηση ειναι μιγμα αρκετων επιστημων και μονο με διαβασμα θα κατανοησεις περι τινος προκειται.Δυστυχως κανενα φορουμ δεν μπορει να σου μαθει οτι θα σου μαθουν τα βιβλια(επισης σκεψου οτι το φορουμ ειναι τοσο υποκειμενικο που οτι ειναι για μενα τελειο για σενα μπορει να ειναι μετριο).Και να σαι σιγουρος οταν μετα απο καιρο θα κοιτας τι ρωταγες οταν ησουν αρχαριος,θα γελας και θα λες "μα ειναι δυνατον?". Χρονια πολλα There is no knowledge that is not power...
Adams Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Δεν είμαι νέος, από τα δέκα μου διαβάζω για την αστρονομία και κάνω παρατήρηση με ότι εξοπλισμό μπορώ να έχω, αλλά δυστυχώς δεν έχω την τύχη να μπορώ να δω και εξοπλισμό που δεν έχω για να αποφασίσω και γι’ αυτό κάνω αυτές τις χαζές ερωτήσεις δεν έχω κάποιο barlow ποιοτικό για να ξέρω της δυνατότητες τους.. Χρόνια πολλά!!!
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Oρεξη να εχεις για διαβασμα και για οτι χρειαζεσαι υπαρχει το καταλληλο βιβλιο.Π.χ. θες να διαβασεις για εξοπλισμο?Δεν ξερω στην Ελλαδα ή στην Κυπρο αν μπορεις να το βρεις αλλα το παρακατω βιβλιο ειναι ενας πληρης οδηγος με κριτικες/προτασεις/αναλυσεις του μεγαλυτερου μερους της τωρινης αστρονομικης αγορας http://www.philharrington.net/sw2.htm http://books.google.com/books?id=2lIwU313wgkC&printsec=frontcover&dq=starware&source=bl&ots=vbnGrQ2_TW&sig=gZDeVun63sn49oF32vtTU7GRCiQ&hl=el&ei=Ko64S-joNJaWsQbpjbWwDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CBQQ6AEwAg#v=onepage&q=starware&f=false Προσεξε μονο να αποκτησεις την τελευταια εκδοση(4η)! Διαβασε το και θα κατανοησεις πολλα.Επισης αν θες να δεις εξοπλισμο η καλυτερη και πιο φθηνη λυση ειναι να παρευρεθεις σε καποιο αστροπαρτυ.Συνηθως τα ατομα που μαζευονται σε τετοιες εκδηλωσεις ειναι πολυ εξυπηρετικα και χαιρονται να βοηθουν αρχαριους. Το Nightwatch ειναι πολυ καλο βιβλιο για εισαγωγη (κι εγω αυτο πρωτοδιαβασα) αλλα δεν μπορει να καλυψει μεγαλο ευρος πληροφοριων.Εγω προσωπικα εχω τα παρακατω NightwatchThe backyard astronomer's guideAstronomy HacksStar WareTurn left at Orion και ειμαι αρκετα ευχαριστημενος απο το καθενα.Βεβαια υπαρχουν και πολλα αλλα αξιολογα,απλα εμενα αυτες ηταν οι επιλογες μου.Σε συνδυασμο με την πρακτικη ασκηση των γνωσεων δημιουργειται μια πραγματικα αξεχαστη εμπειρια. There is no knowledge that is not power...
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4, 2010 μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιήσεις με laser για ευθυγράμμιση σε νευτώνεια... Αντε ρε Ηλία ακόμη περιμένουμε.... Ηλία, σύσσωμη η κοινότητα των νευτωνείων...όντως περιμένει με ανυπομονησία την πατεντίτσα με την barlowed ευθυγράμμιση...Εγώ είμαι προ της αγοράς αυτού http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html#BarlowedCollimator αλλά μέχρι τότε περιμένω να βολευτώ με την πατέντα αυτή... Θα χαρούμε ιδιαιτέρως...όταν βρεις χρόνο εννοείται.. Τασο αν και φανταζομαι οτι θα χεις φαει κι εσυ καποιες εως αρκετες ωρες ψαχνοντας για την καλυτερη λυση οσον αφορα την ευθυγραμμιση με laser+Barlow,εμενα ολες οι ερευνες μου/πηγες μου με οδηγουν σε μια και μονο μια λυση Howie Glatter Φανταζομαι οτι θα το εχεις μελετησει και αυτο.Αν θες μου λες γιατι επελεξες το Kendrick?Γιατι ενταξει ευκολη η ευθυγραμμιση,αλλα αυτο το μπρος πισω δεν παλευεται,οποτε συντομα σκεφτομαι να αποκτησω ενα τετοιο συστηματακι. Φίλε μου Vlahmapoutras, Ο ένας λόγος που επέλεξα το Kendrick είναι επειδή το έχω δει σε δράση πέρσι τον Αύγουστο στον Πάρνωνα. Το είχαν 2 εμπειρότατοι παρατηρητές, ένας εκ των οποίων ο αγαπητός Γιώργος Νικολιδάκης (geonik - που έχει το 20ιντσο χειροποίητο dob) και οι οποίοι μίλησαν για αυτό με τα καλύτερα λόγια. Θεωρείται το καλύτερο, κυρίως από μηχανική ακρίβεια και φινίρισμα. Τώρα, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλα καλά εκεί έξω, και το Howie Glatter όπως και το Catseye και το Hotech μπορεί να κάνουν πολύ καλή δουλειά. Επίσης υπάρχει και η Astrosystems http://www.astrosystems.biz/coltlsm1.htm που και εκείνο πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό.Διάβασα άπειρα, όπως σωστά φαντάστηκες review, γνώμες, μεθόδους για τα παραπάνω εργαλεία στο Internet. Το αποτέλεσμα με το Barlowed 2" Kendrick το είδα με τα μάτια μου όμως και σε διαβεβαιώνω πως ήταν πάρα μα πάρα πολύ καλό. Επίσης, το θέμα είναι (και ο 2ος λόγος που το επέλεξα), ότι όταν κόσμος με πολλά "χιλιόμετρα" και τεράστια εμπειρία στην Ερασιτεχνική Αστρονομία (όπως οι 2 άνθρωποι που σου έλεγα πιο πάνω) μου λέει κάτι τέτοιο για ένα προϊόν, όταν μάλιστα δεν έχουν κανένα εμπορικό συμφέρον από αυτό και μιλάνε από καθαρά προσωπική εμπειρία, δεν έχω παρά να ακολουθήσω πιστά τη συμβουλή τους. Αποτελεί τον καλύτερο γνώμονα για μια σωστή αγορά. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
af8artos Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την βοήθεια σας .τελικά αποφάσισα να περιμένω λίγο να μαζέψω χρήματα για να πάρω πακέτο και τον barlow της televue αλλά και ένα ποιοτικό προσοφθάλμιο από αυτά που μου προτείνατε. Εξάλλου όπως διαπίστωσα το διήμερο των διακοπών χρειάζομαι αρκετή εξάσκηση στην αναγνώριση και εντοπισμό αστεριών κτλ. γιατί τα μόνο που βρήκα ξέροντας τι βλέπω ήταν ο Κρόνος, η Αφροδίτη, ο Ερμής, μεγάλη και μικρή άρκτο, τον δράκοντα, τον όφι και κάποια άλλα αστέρια.επίσης εντόπισα ένα ωραίο νεφέλωμα στα δυτικά ακριβώς κάτω από μία οριζόντια σειρά 3 φωτεινών αστεριών αλλά δεν ξέρω την ονομασία του . Θέλει πολύ διάβασμα και παρατήρηση με τα μάτια και οπωσδήποτε έναν κόκκινο φακό (άντε να σταματήσουν οι συννεφιές)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα