titi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 οπως εχω ξαναπει πολλες φορες ειμαι αρχαρια και απο ωρες παρατηρησεις ... μετραω πολυ λιγες, δυστυχως η μονη δυνατοτητα που εχω (προς το παρον) ειναι η παρατηρηση απο το μπαλκονι του σπιτιου μου (βλεπω απο ανατολικα εως νοτια-νοτιοδυτικα) και σχεδον μεχρι τον οριζοντα (ευτυχως).για να πω την αμαρτια μου τα μονα πραγματα που εχω καταφερει να παρατηρησω ειναι σεληνη, διας αρης, κρονος και το νεφελωμα του ωριωνα .οσο και να προσπαθω να βρω καποιο αλλο νεφελωμα που δεν φαινεται με γυμνο ματι δεν τα καταφερα... εχω ενα dob8" τα μανισια προσοφθαλμια και ενα telrad.πως ακριβως μπορουμε να εντοπισουμε αυτα τα υπεροχα νεφελωματα που υπαρχουν εκει εξω? και πως μπορω να ξερω αν αυτο που βλεπω στο pocket sky atlas ειναι αρκετα φωτεινο για να το παρατηρησω? " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
Hlias Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 κοιτα και εγω αρχαριος ειμαι αλλα το Σαββατο που περασε βρηκα μια τεχνικη για να βρισκω γαλαξιες,νεφελωματα κ.α .Αυτο που εκανα ηταν να φιαχνω ενα μονοπατι με την βοηθεια του χαρτη φυσικα.Ξεκιναω απο ενα αστερι που μπορω να το βρω ευκολα και στην συνεχεια με "αστροαλματα" φτανω στον τελικο μου στοχο.Στην αρχη θα σου φανει δυσκολο αλλα νομιζω πως αξιζει να προσπαθησεις
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Εμένα με βοήθησε πολύ το βιβλίο Turn Left At Orion που έχει χωρισμένα ανά εποχή τί μπορείς να δεις και έχει αναλυτικά τί βλέπεις από το finderscope και τι από το προσοφθάλμιο και καμία φορά σου λέει τί θα φαίνεται και με γυμνό μάτι. Έχει λίγους στόχους (γιατί αφιερώνει ένα 2σέλιδο τουλάχιστον σε κάθε ένα), και επίσης είναι απλό χαρτί (επιρρεπές στην υγρασία) και η εκτύπωση είναι ασπρόμαυρη (αφού άλλωστε ασπρόμαυρα θα τα βλέπεις). Είναι χωρισμένα ανά εποχή και λέει και σε πιο αστερισμό θα τα δεις. Αν δεν θες να το αγοράσεις (εγώ το πήρα από amazon και είναι στα αγγλικά), μπορείς να βρεις αντίστοιχα θέματα στα διάφορα περιοδικά. Μια "δωρεάν" λύση είναι να προσπαθήσεις να δεις τα Messier, ή/και να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα (εγώ έχω μάθει με το Stellarium αλλά υπάρχουν καλύτερα) για να scannάρεις τον βραδυνό ουρανό και να δεις τί μπορεί να φαίνεται. Επίσης, ανά διαστήματα, κάποιος εδώ αναφέρει τί είδε τις προηγούμενες βραδιές. Η αλήθεια είναι ότι και για 'μένα, η εύρεση στόχων αν δεν έχεις πρόσβαση σε όλο τον ουρανό, είναι λίγο περίεργη. Μην νιώθεις περίεργα, οι περισσότεροι όταν ξεκινάνε έτσι νιώθουν (αν κρίνω κι από άλλους που ρωτάνε κατά καιρούς, αλλά κι από εμένα ) Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 μιας και εχεις telrad ειναι σχετικα ευκολο να βρεις τα αντικειμενα που θες. οντως η πρωτη φορα ειναι δυσκολη αλλα με τον καιρο θα μαθεις. εχουμε και λεμε λοιπον. ο sky pocket atlas εχει στο μπροστινο εξωφυλλο εναν υπομνημα, μεγεθος αστερων καθως και τους κυκλους του telrad, αυτο θα το βγαλεις φωτοτυπια σε πλαστικη διαφανεια και θα κοψεις το κομματι του υπομνηματος. τωρα με οδηγο τους διαφανους κυκλους του telrad τους τοποθετεις στον χαρτη με τον στοχο που θες να δεις και θα προσπαθησεις να αντιστοιχισεις τους κυκλους του telrad απο το τηλεσκοπιο σου με τους κυκλους του telrad απο τους χαρτες σου. εαν σε μπερδεψα θα σου ανεβασω αυριο το βραδυ ενα οδηγο βημα βημα με φωτο με αυτα που σου εγραψα. επισης εχε υποψη οτι μερικα αντικειμενα ειναι αμυδρα και μπορει να δυσκολευτεις να δεις. εδω ερχεται η πλαγια διοπτευση οπου κοιτας προς τα ακρα του προσοφθαλμιου σου ωστε να μπορεσεις να δεις με την περιμετρικη σου οραση το αντικειμενο. τελος ψαξε να δεις στο ιντερνετ πρωτα μερικες φωτο απο το αντικειμενο που περιμενεις να δεις ωστε να εχει μια ιδεα του τι θα περιμενεις. για αρχη θα σου προτεινα να πειραματιστεις με τον γαλαξια m51, μ108 στην μεγαλη αρκτο που ειναι σχετικα ευκολα, στο stellarium δες επισης νοτια νοτιοδυτικα πανω απο τον συριο που εχει αρκετα αντικειμενα να δεις Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
tzina Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Γεια σου titi,εγώ έχω επιπεδόσφαιρο και χαρτες αλλά για μένα πιο πολύ θα βοηθηθείς με το πρόγραμμα stellarium που κάποιοι προαναφέραν παραπάνω και εγώ αυτό χρησιμοποιώ περισσότερο.Αρκεί μόνο να ρυθμίσεις τις γεωγραφικές συντεταγμένες και μετά αμέσως θα κατατοπιστείς.Είναι εύκολο και δωρεάν!!!!Για windows: http://sourceforge.net/projects/stellarium/files/.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Και μην ρίχνεις βιαστικές ματιές σε αυτά τα αντικείμενα. Μπορεί να είναι ήδη στο πεδίο σου και να μην τα βλέπεις.Περίμενε να συνηθίσουν οι οφθαλμοί σου το σκοτάδι. Κράτα το "καλό" σου μάτι συνέχεια κλειστό εν ανάγκη (σαν του πειρατές για παράδειγμα).Κοίταξε αρκετή ώρα στο προσοφθάλμιο. Κοίταξε προς την άκρη του πεδίου, ώστε το κέντρο να το βλέπεις με την άκρη του ματιού. η περιφερική όραση είναι πιο ευαίσθητη στον χαμηλό φωτισμό. Αν δεν είσαι σίγουρη αν βλέπεις κάτι, κούνα λίγο τον σωλήνα, ώστε να δονηθεί ελαφρά, χωρίς να κουνηθεί. Τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στην κίνηση, ιδίως στην περιφέρεια.Δες πρώτα τα Deep Sky, πριν δεις τους πλανήτες και όταν η σελήνη δεν είναι ορατή.Αν είσαι σίγουρη πως σημαδεύεις στο σωστό σημείο, ανέβασε την μεγέθυνση, ώστε να μαυρίσει το φόντο. Πήγαινε στο 100-150x. Με έναν καλό zoom σαν τον Hyperion Zoom 24-8 ή τον William Optics Zoom 22.5-7.5, αυτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνιδάκι. Προσοφθάλμια 68-82 μοιρών αυξάνουν την πιθανότητα να είναι το αντικείμενο στο πεδίο σου για αρκετή ώρα. Τα 100 είναι καλύτερα, αλλά...Τα πρώτα μου Deep Sky τα είδα μήνες μετά από τους πλανήτες και τα άστρα. Εντάξει, είχα δει τα πολύ φωτεινά από την πρώτη ημέρα, αλλά τα υπόλοιπα νόμιζα πως δεν μπορούσε να τα δει το τηλεσκόπιο από την πόλη (μιλάμε για Messier κυρίως). Κατόπιν κατάλαβα πως ήταν εκεί, αλλά δεν είχα εμπεδώσει την τεχνική. Και τώρα, αυτά που βλέπω, σίγουρα μπορώ να τα δω και καλύτερα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Και εγώ το ίδιο αρχάρια είμαι όσο εσείς titi. Αν βρείτε όμως ένα αστέρι - "οδηγό" όπως είπε και ο Hlias, έτσι ώστε να καταφέρετε να σχηματίσετε ένα νοητό χάρτη κάθε φορά που παρατηρείτε, δε θα χάνεστε στον ουρανό, ακόμη και αν υπάρχει πληθώρα αστεριών στο οπτικό σας πεδίο. Η αρχή ίσως σας φανεί δύσκολη μέσω του τηλεσκοπίου, γι΄αυτό και πρέπει να εφαρμόσετε αυτήν τη μέθοδο δια γυμνού οφθαλμού αρχικά για να προσαρμοστεί το μάτι και να μπορείτε να ξεχωρίζετε τους αστερισμούς. Από τη στιγμή και μετά που εφαρμόσετε αυτήν την τεχνική 3-4 φορές μετά θα σας φαίνεται παιχνιδάκι. Σχετικές πληροφορίες έχει και το Nightwatch, στις σελίδες 32 - 33. Καλή επιτυχία με τα υπόλοιπα messier! Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
ourania Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 titi to an mporeis na deis ta antikeimena to katalavaineis apo to magnitude poy soy dinei stoys xartes, kai apo to poses moires pianoyn ston oyrano poy ta sygkrineis me to megisto megethos poy mporeis na deis me to thleskopio soy (gyrw sta 15 mag nomizw xontrika) kai to megethos toy pedioy poy vlepeis apto prosofthalmio (analoga me thn megenthysh poy xrhsimopoieis) antistoixa. Melethse to ligo. Oson afora ayta poy grafei o kookoo (sorry diavasa ligo viastika) yparxoyn kai ta telrad charts, kapoios eixe dwsei kai link prosfata, an den thes na agoraseis to vivlio poy soy proteinoyn.Kai prepei na to ksereis alla ta deep sky antikeimena den exoyn kamia sxesh me ayta poy vlepeis stis fwtografies. Dhladh mhn perimeneis na deis kati pio entyposiako apo to nefeloma toy oriona. Psakse gia highlights nefelwmata kai galaksies opws to ring, to dumbell, h andromeda kai "eykoloys" stoxoys. Gia paradeigma exei kapoia smhnh konta se asteria (vlepe M4 ston antarh). Mhn kaneis to lathos na psaxneis xaotika opws epsaxna egw sthn arxh, thelei ligh meleth prin vgeis gia parathrhsh.
jupiter Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 γεια χαρα! αρχικά πρέπει να δεις τι παίζει με τη φωτορύπανση στο σημείο που παρατηρεις.....γιατι αμα δεν βλέπεις ουτε τημ μυτη σου.......η είσαι κατω απο λαμπα αστα βραστα... αρχικά απο γνώση αστερισμών και λοιπα πως πας? πρέπει να έχεις και μία μικρή αίσθηση του πεδιου..... στα είπανε και παραπάνω ότι θέλει αστροάλματα telrad μπλα μπλα...... εγω 8α σου έλεγα να ξεκινησεις απο εύκολους στόχους είναι το πιο βασικο να δεις κ αι τι κάνεις με τη φωτορρύπανση ... τέλος εμενα αυτο που με βοηθησε στην αρχή ήτανε το chardes du ciel γιατι έβρισκα ακριβως αυτο που ήθελα είχε ζουμ λεπτομερειες κλπ κλπ παντως μην απογοητευεσαι.......στην αρχη όλοι ψαχνομαστε αλλα μετα έχει τραγική φάση αμα ασχοληθεις τελικα με το χομπυ scooby doobi dooo!!!!!!
ziorange Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 αφού έχεις telrad μπορεις να κατεβάσεις δωρεάν χάρτες για να βρισκεις πολλά αντικείμενα εύκολα και γρήγορα! υπάρχει σχετικό thread!! http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11719 http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
alepohori Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6, 2010 Τα αντικείμενα Messier για αρχή και εξοικείωση είναι μια πολύ καλή ιδέα. Αλλά προσοχή: Μη περιμένεις να τα δεις όλα με τη πρώτη. Ακόμα και για αυτά χρειάζεται επιμονή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ακόμα και για τα αστροάλματα. Ο Telrad εξυπηρετεί πολύ στα dob διότι γενικά ο σχεδιασμός αυτός των τηλεσκοπίων δεν ευνοεί τον προσανατολισμό στον ουρανό, στην ταύτιση δηλ. του "πάνω-κάτω" του χάρτη σου με το αντίστοιχο "πάνω-κάτω" του πεδίου σου. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχάριοι μπερδεύονται πολύ συχνά με τον συνδυασμό dob-ερευνητή 8Χ50. Εδώ έρχεται ο Telrad να απλουστεύσει πολύ τα πράγματα: Η αναζήτηση γίνεται με "γωνιοάλματα", μέσα από ένα απλό τζάμι, ούτε κάν φακός, όπως ακριβώς βλέπουμε τον ουρανό και με γυμνό μάτι. Χρειάζεται προσοχή στο εξής σημείο: Πρέπει στις εκτιμήσεις των γωνιακών αποστάσεων, τόσο στο χάρτη, όσο και στον ουρανό, να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι, διότι αν κάνουμε μεγάλο σφάλμα, η μοναδιαία μεγέθυνση του απλού τζαμιού δεν μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε το σωστό πεδίο, αλλά και γιατί ο Pocket Sky Atlas έχει λίγα άστρα για να μας βοηθήσει στην επιβεβαίωση του πεδίου μέσα από το προσοφθάλμιο. Συμπέρασμα: Ο Telrad βοηθά και μάλιστα πολύ, αλλά απαιτεί ακρίβεια στις εκτιμήσεις μας. Να θυμάσαι κάτι που εγώ το έμαθα αρκετά αργότερα και το ακολουθώ πιστά από τότε: Το απόλυτο βοήθημα για τον εντοπισμό των αντικειμένων είναι ο ερευνητής 8X50. Εκεί πια, αναζητούμε ασύμμετρα νοητά σχήματα από άστρα, νοητά τρίγωνα, ρόμβους, τόξα, βέλη, καραβάκια, ό,τι μπορείς να φανταστείς! Και βάσει αυτών προχωρούμε προς τον στόχο μας. Και λέω σχήματα διότι επαναλαμβάνω: Δε ξέρουμε πού είναι ο βορράς ώστε να πάμε "νοτιοδυτικά", "και λίγο βορειότερα" κτλ, κτλ.... Εκτός αν έχουμε ισημερινή ( Λέμε τώρα ) οπότε σκασίλα μας αν τα σχήματα είναι συμμετρικά ή ασύμμετρα.... .... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Αγαπητή τίτι το πρώτο για να δεις τα νεφελώματα και τα υπόλοιπα αντικείμενα βαθέως ουρανού είναι να πας σε μέρος που δεν έχει φωτορύπανση!Το λέω για 1000στη φορά αν το οριακό μέγεθος του ουρανού που παρατηρουμε δεν είναι τουλάχιστον 5 ΞΕΧΝΑΜΕ την παρατήρηση βαθέως ουρανού!Επίσης ξέχνα και τα προγράμματα (ειδικώτερα το stellarium, μπλιάχ πρόγραμμα νηπιαγωγείου!), δεν θα κουβαλάς laptop στα σκοτάδια και την υγρασία για να στοχεύεις με τον ερευνητή. Απορώ που κάποιοι δίνουν τέτοιες μη πρακτικές και αποπροσανατολιστικές συμβουλές! Ένα σετ χάρτες όπως ο καλός και πρακτικός Pocket Sky Atlas και το εξαιρετικό βιβλίο Turn left at Orion θα σε βοηθήσουν να βρίσκεις εύκολα και ταχύτατα τους στόχους σου.Βεβαιώσου επίσης πως ο ερευνητής και ο telrad σου είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι με το τηλεσκόπιό σου και χρησιμοποίησε χαμηλή μεγέθυνση για τον εντοπισμό την οποία αλλάζεις όταν τελικά εντοπίσεις τυο αντικείμενο που θέλεις.Ξεκίνα από τα αντικείμενα Messier που είναι και τα ευκολότερα στον εντοπισμό τους.Για να παρατηρείς πλανητικά νεφελώματα καλό είναι να πάρεις ένα φίλτρο O-III. Για το συγκεκριμένο είδος αντικειμένων είναι σαν να διπλασιάζεις τη διάμετρο του τηλεσκοπίου σου! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
titi Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 καταρχην σας ευχαριστω πολυ ολους για τις αμμεσες απαντησεις σας. αυτο με τους κυκλους του sky pocket atlas το ειχα ξαναδιαβασει αλλα δεν το ειχα κανει ακομα, να τους βγαλω φωτοτυπια σε διαφανεια. θα το κανω αμεσως κιολας...φιλε kookoo_gr δεν με μπερδεψες καθολου, καταλαβα ακριβως τι εννοεις και θα το δοκιμασω.επισης θα εφαρμοσω και την πλαγια διοπτευση για την οποια εχω διαβασει πολλα αλλα δεν την ειχα εφαρμοσει ακομα. μαλλον θεωρουσα οτι πρεπει πρωτα να βρω τον στοχο μου και μετα να δοκιμασω αυτη την τεχνικη οσο για τα μ51 και μ108 δεν ξερω αν μπορεσω να τα δω μιας και απο οτι βλεπω ειναι αρκετα ψηλα στον οριζοντα και με "κοβει " το σκεπασμα του μπαλκονιου. Και μην ρίχνεις βιαστικές ματιές σε αυτά τα αντικείμενα. Μπορεί να είναι ήδη στο πεδίο σου και να μην τα βλέπεις. Περίμενε να συνηθίσουν οι οφθαλμοί σου το σκοτάδι. Κράτα το "καλό" σου μάτι συνέχεια κλειστό εν ανάγκη (σαν του πειρατές για παράδειγμα). Κοίταξε αρκετή ώρα στο προσοφθάλμιο. Κοίταξε προς την άκρη του πεδίου, ώστε το κέντρο να το βλέπεις με την άκρη του ματιού. η περιφερική όραση είναι πιο ευαίσθητη στον χαμηλό φωτισμό. Αν δεν είσαι σίγουρη αν βλέπεις κάτι, κούνα λίγο τον σωλήνα, ώστε να δονηθεί ελαφρά, χωρίς να κουνηθεί. Τα μάτια είναι πιο ευαίσθητα στην κίνηση, ιδίως στην περιφέρεια. Δες πρώτα τα Deep Sky, πριν δεις τους πλανήτες και όταν η σελήνη δεν είναι ορατή αψογος φιλε kkokkolis , ευχαριστω πολυ... Τα αντικείμενα Messier για αρχή και εξοικείωση είναι μια πολύ καλή ιδέα. Αλλά προσοχή: Μη περιμένεις να τα δεις όλα με τη πρώτη. Ακόμα και για αυτά χρειάζεται επιμονή. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ακόμα και για τα αστροάλματα. Ο Telrad εξυπηρετεί πολύ στα dob διότι γενικά ο σχεδιασμός αυτός των τηλεσκοπίων δεν ευνοεί τον προσανατολισμό στον ουρανό, στην ταύτιση δηλ. του "πάνω-κάτω" του χάρτη σου με το αντίστοιχο "πάνω-κάτω" του πεδίου σου. Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχάριοι μπερδεύονται πολύ συχνά με τον συνδυασμό dob-ερευνητή 8Χ50. Εδώ έρχεται ο Telrad να απλουστεύσει πολύ τα πράγματα: Η αναζήτηση γίνεται με "γωνιοάλματα", μέσα από ένα απλό τζάμι, ούτε κάν φακός, όπως ακριβώς βλέπουμε τον ουρανό και με γυμνό μάτι. Χρειάζεται προσοχή στο εξής σημείο: Πρέπει στις εκτιμήσεις των γωνιακών αποστάσεων, τόσο στο χάρτη, όσο και στον ουρανό, να είμαστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι, διότι αν κάνουμε μεγάλο σφάλμα, η μοναδιαία μεγέθυνση του απλού τζαμιού δεν μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε το σωστό πεδίο, αλλά και γιατί ο Pocket Sky Atlas έχει λίγα άστρα για να μας βοηθήσει στην επιβεβαίωση του πεδίου μέσα από το προσοφθάλμιο. εχεις απολυτο δικαιο... το βορεια στον χαρτη δεν εχει καμια απολυτως σχεση με το βορεια στο πεδιο του τηλεσκοπιου...σε ευχαριστω που μου το υπενθυμισες γιατι η αληθεια ειναι οτι απο κεκτημενη ταχυτητα το θεωρουσα μαλλον αυτονοητο και με μπερδευε τελειως... οσο για την φωτορυπανση που εχω απο το μερος που παρατηρω, πως θα ξερω αν ειναι αρκετη και κατα συννεπεια απαγορευτικη για παρατηρηση deep sky το οτι βλεπω για παραδειγμα το νεφελωμα στον αστερισμο του ωριωνα με γυμνο ματι τι μας λεει, εχω αρκετα σκοτεινο ουρανο, η οχι απαραιτητα? επισης ποιους αλλους στοχους θα μου προτεινατε να δοκιμασω για αρχη στο κομματι του ουρανου απο ανατολικα εως νοτια-νοτιοδυτικα και σε αζιμουθιο απο 45-90?? (χαμηλα στον οριζοντα δηλαδη) " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 μπορεις με ενα πλανηταριο να δεις Ν-ΝΔ τι μπορεις να δεις βαλε το stellarium ή cartes du ciel και πηγαινε Ν-ΝΔ να δεις τι αντικειμενα φαινονται. επειδη ομως οπως λες οτι βλεπεις χαμηλα στον οριζοντα θα δυσκολευτεις αρκετα να ενοπισεις αντικειμενα. θα προτεινα να ανεβεις σε καμια τταρατσα ή να πηγαινες σε κανα χωραφι με καμια παρεα και εκει να προσπαθησεις σε ολο τον ουρανο να εντοπισεις αντικειμενα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα