giorgos83 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Καλησπερα σαςΕιμαι νεος στην παρεα σας αλλα απο χθες σας διαβαζω ανελειπως!!Εξαιρετικη δουλεια και η βοηθεια που προσφερετε!Λογω της αυριανης γιορτης μου , μου εκαναν δωρο ενα τηλεσκοπιο γιατι απο παλια μου αρεσε σαν δωρο αλλα και γιατι παντα διαβαζα βιβλια για το διαστημα,επιστημονικα,εκλαικευμενα,πηγαινω σε πλανηταρια,Αστεροσκοπειο Πεντελης κλπ κλπ αλλα και λογω και των σπουδων μου ( Μαθηματικος με πολλα μαθηματα Αστρονομιας περασμενα ) ηξεραν οτι θα μου αρεσει το δωρο.Ομως ειμαι τελειως ασχετος στην πραξη και θελω λιγακι βοηθεια για να ξεκινησω μετα απο τοσα χρονια βιβλιων και θεωριας!!Πρωτ'απ'ολα θα ηθελα την γνωμη σας...μια "βαθμολογια" για το τηλεσκοπιο.Ξερω οτι δεν ειναι το καλυτερο που υπαρχει αλλα θα ηθελα να ξερω τι αξιζει Τι θα μπορω να βλεπω σε ικανοποιητικο βαθμο ;Πλανητες;Αστρα;Μονο το φεγγαρι;Επισης , ο ερευνητης μου τα δειχνει ολα αναποδα.Ειναι φυσιολογικο αυτο;Καποτε στη σχολη ασχοληθηκα με ενα μαθημα που ελεγε για τηλεσκοπια αλλα μαλλον δεν παρακολουθουσα πολυ και δεν θυμαμαι και πολλα !! Το D ειναι η διαμετρος του μπροστινου μεγαλου φακου και το F η αποσταση των φακων απ'οτι θυμαμαι ; Ποιο ειναι πιο σημαντικο απο τα δυο;Υποθετω το D ε; Τελος,μεσα το τηλεσκοπιο ειχε εναν φακο 10mm και εναν 20mm.Τι δυνατοτητες εχει ο καθενας;Εννοω τι βλεπεις καλυτερα με τον καθενα;Πουλιουνται στο εμποριο κι'αλλοι φακοι απ΄οσο ειδα και θα ηθελα να ρωτησω σε τι "εξιδικευεται" καθε φακος;Ξερω ρωταω πολλα αλλα αν με βοηθησετε θα σας ειμαι ευγνωμων!!!Το τηλεσκοπιο ειναι στο παρακατω λινκ http://www.papasotiriou.gr/product.games.asp?pfid=579250&prid=267668 αν δεν ανοιγει το λινκ δειτε αυτο...ειναι σχεδον ολοιδια νομιζωhttp://www.astroshop.eu/skywatcher-telescope-ac-60-700-mercury-az-2/p,1029 Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
marinos.stargazer Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Γιώργο καλώς όρισες στο forum και καλό ξεκίνημα!! Αν και είμαι και εγώ αρχάριος,πιστεύω ότι το τηλεσκόπιο που έχεις είναι καλό για κάποιον που θα κοιτάξει πρώτη φορά τον έναστρο ουρανό χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο όργανο. Θα σε βοηθήσει να εξοικειωθείς και να δεις τελικά αν όντως σου αρέσει το "άθλημα" και έτσι να προχωρήσεις αργότερα στην αγορά κάποιου καλύτερου. Και εγώ με τέτοιο τηλεσκόπιο ξεκίνησα. Σου εύχομαι καλές παρατηρήσεις και σε συμβουλεύω να περάσεις αρκετό χρόνο μαζί με τον καινούργιο σου "φίλο" πριν και αν, αγοράσεις κάτι άλλο. ΥΓ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό που ο ερευνητής σου τα δείχνει ανάποδα, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των οπτικών διατάξεων η αντιστροφή ειδώλου. Ἀγεωμέτρητος μηδεῖς εἰσίτω
ziorange Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος για να σου απαντήσω αλλά καταρχάς να σου πω καλωσήρθες στην παρέα μας. Το τηλεσκόπιο σου είναι ένα μικρό διοπτρικό και σίγουρα για βαθύ διάστημα όχι κατάλληλο αλλά μην απογοητεύσεσαι καθόλου καθώς οι πλανήτες θα φαίνονται αρκετά καλά μέσα από αυτό(κυρίως Κρόνος και Δίας) ενώ το φεγγάρι δεν θα χορταίνεις να το βλέπεις. Τα 70 mm είναι η διάμετρος του φακού και καθορίζει την φωτοσυλλεκτικη ικανότητα του τηλεσκοπίου ενώ τα 700 mm είναι η εστιακή απόσταση. Με τα προσοφθάλμια που σου έρχονται πακέτο ουσιαστικά μπορείς να μεγενθύνεις το αντικείμενο που βλέπεις. Των 10mm σου κάνει 70x ενω των 20mm σου κάνει 35x. Όσο μεγαλύτερη μεγένθυση κάνεις τόσο μικρότερο πεδίο βλέπεις στον ουρανό! Καλό θα ήταν να κατεβάσεις ένα πρόγραμμα εξομοίωσης του νυχτερινού ουρανού όπως το stellarium ώστε να μπεις σιγά σιγά στο νόημα σχετικά με την θέση των αστερισμών στον Ουρανό! Γενικά σου εύχομαι καλή αρχή και καλές βραδιές. Ρίξε και μία ματιά στα θέματα του Astrovox , έχουν πολλές πληροφορίες και σίγουρα θα μάθεις αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Λοιπόν άς τα πάρουμε από την αρχή. Το τηλεσκόπιο είναι οκ, ένα μικρό διοπτρικό με το οποίο μπορείς να δείς πλανήτες κυρίως και από σκοτεινό ουρανό κάποια πραγματάκια βαθέως ουρανού. Κατέβασε το stellarium, βρές τον Κρόνο (άν κοιτάξεις το βράδυ είναι ένα κίτρινο φωτεινό αστέρι, ξεχωρίζει) και δές τον. Ναί, αυτό που θα δείς δεν είναι ένα πλαστικό ομοίωμα του κρόνου που κρέμασε κάποιος μπροστά από το τηλεσκόπιο, αλλά ο Κρόνος!Το τηλεσκόπιο είναι πανάλαφρο. Κανόνισε άν μπορείς να το πάς σε σκοτεινό ουρανό και να έρθεις και σε κάποια από τις εξορμήσεις που κάνουμε. Μετά βλέπεις άν σου αρέσει να ασχοληθείς. Έχε υπόψη όμως ότι πέρα από τους πλανήτες που τους βλέπεις με χρώμα, τα υπόλοιπα αντικείμενα, γαλαξίες, νεφελώματα κλπ δεν φαίνονται με χρώμα γιατί είναι πολύ μακρυά για να το δεί το ανθρώπινο μάτι. Το πιάνει μόνο μία φωτογραφική μηχανή. Όμως όταν κοιτάς έναν γαλαξία ή ένα σφαιρωτό σμήνος με χιλιάδες αστέρια, το θέαμα είναι εντυπωσιακό και ξεχνάς το χρώμα. Μιάς και είσαι του Μαθηματικού και έχεις κάνει και κάποια μαθήματα αστρονομίας νομίζω θα σου αρέσει το χόμπυ. Εγώ όταν ξεκίνησα να πάρω τηλεσκόπιο νόμιζα ότι ο εστιαστής είναι το zoom Άν θελήσεις να περάσεις σε ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, ρώτα και θα σου πούμε. Υ.Γ Διαιρείς την εστιακή του τηλεσκοπίου (700) με την εστιακή του προσοφθάλμιου (10 ή 20) για να βρείς την μεγέθυνση που σου δίνει. Το 60άρι τηλεσκόπιο θεωρητικά φτάνει μία μεγιστη χρησιμοποιήσιμη μεγέθυνση μέχρι 120Χ. Είναι 2 φορές η διάμετρος του τηλεσκοπίου. Για να την επιτύχεις θές ένα προσοφθάλμιο γύρω στα 6mm, αλλά σου προτείνω να δείς πρώτα με αυτά που έχεις και άν σου αρέσει αυτό που βλέπεις τότε πάς άν στο επιτρέπουν τα οικονομικά για μεγαλύτερο τηλεσκόπιο και παραπάνω προσοφθάλμια. Ενημερωτικά ένα δημοφιλές καλό τηλεσκόπιο είναι το 8ιντσο dobsonian που παίζει στα 300 ευρώ, αλλά υπάρχουν και άλλα ανάλογα με το πόσα θές να διαθέσεις. starrynights.blog
blackholesun Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Καλοσηλθες φιλε μου, κοιτα η διαμετρος του διοπτρικου σου ειναι πολυ μικρη, για να παρεις καποιες πλανητικες και σεληνιακες εικονες καλες θα πρεπει να κανεις την παρατηρηση σου σε σκοτεινο ουρανο, και αυτο γιατι θα σου αξιοποιηση ολη την μικρη διαμετρο του τηλεσκοπιου σου. Μην περιμενεις να δεις εικονες σαν της φωτογραφιες που βγαζουμε. Σου ξαναλεω οτι οι αστροφωτογραφιες δεν εχουν καμια σχεση με την απλη ωμη παρατηρηση, και αυτο γιατι φτιαχνονται με πολλες ωρες εκθεσης και με διαφορα προγραμματα που μαζευουν ολο και ποιο πολλα φωτονια.Θα δεις ομως πολυ αξιοπρεπεστατα τον Δια, τον Κρονο την Σεληνη, πλειαδες, λιγο οριωνα κτλ κτλΤο οτι ειπες αυτο -> ( Μαθηματικος με πολλα μαθηματα Αστρονομιας περασμενα ) παει να πει οτι εχεις μια πολυ γερη βαση.. οποτε στην συνεχεια αν σαρεσει και ασχοληθεις θα εισαι σουπερ.Και προπαντων κοιτα να πας σε μια συγκεντρωση νυχτερινη να δεις και απο αλλα τηλεσκοπια φιλων ερασιτεχνων, οπως και επισης να μαθεις διαφορα πραγματα στην πραξη πχ πολικη ευθυγραμμιση κτλΚαλοσηλθες και παλι.
Thedkar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο έχει και ένα barlow οποτε δεν χρειαζεται να παρει αλλο προσοφθάλμιο για να επιτυχει μεγαλες μεγεθυνσεις. Για την τοποθετηση του, βαζεις πρωτα τον barlow, μετα τον διαγωνιο και μετα βεβαιως τον προσοφθαλμιο. Επιτυγχανονται ετσι 3πλασιες μεγεθυνσεις αλλα μικρης φωτεινοτητας και διακριτικοτητας. Δοκιμασε το σε Δια το καλοκαιρι και τωρα σε Κρονο. Επισης δεν χρειαζεται πολικη ευθυγραμιση αφου η στηριξη του ειναι αλταζιμουθιακη. Αυτο που χρειαζεται ειναι ευθυγραμιση του ερευνητη. Γι αυτο κατα τη διαρκεια της ημερας βρες καποιο μακρινο αντικειμενο και αφου το κεντραρεις στο οπτικο σου πεδιο διαμεσω του τηλεσκοπιου, κεντραρε το και στον ερευνητη (στο κεντρο του σταυρονηματος) στριβοντας τις βιδουλες. Ετσι το βραδυ θα λειτουργεις αντιστροφως, π.χ. θα βρισκεις τον Κρονο, θα τον βαζεις στο κεντρο του ερευνητη και επειτα θα τον παρατηρεις στο τηλεσκοπιο. Καλη αρχή!
aristotelis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Γιωργο καλως ορισες και απο μενα και χρονια σου πολλα για αυριο!!!!!!!Το τηλεσκοπιο σου ειναι μια χαρα, αρκετα ικανο για να σου παρει τα μυαλα.. (και εγω με παρομοιο ξεκινησα...) Δεν υπαρχει λογος να σκεφτεσαι αλλα προσοφθαλμια, εχεις οτι χρειαζεσαι συμφωνα με τις δυνατοτητες του τηλεσκοπιου..Αν αργοτερα παρεις κατι καλυτερο θα ερθουν και τα καλα προσοφθαλμια.....Α! ενα κοκκινο φακο να παρεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Το τηλεσκόπιό σου θεωρείται το ελάχιστο για να δεις κάποια πράγματα. Συμπτωματικά μόλις έβαλε το Cloudy Nights ένα mini review για το ίδιο, σε υλοποίηση από την Meade: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2421Η διαφορές ενός πραγματικού τηλεσκοπίου 60mm από ένα αντίστοιχης διαμέτρου που πουλούν τα καταστήματα παιχνιδιών (junk scope κατά Dickinson) είναι οι εξής:1. Το πραγματικό έχει δύο φακούς σε αχρωματική διάταξη, ενώ το παιχνίδι έναν συνήθως2. Οι φακοί του πραγματικού είναι επιστρωμένοι, ενώ του παιχνιδιού όχι, ενδέχεται μάλιστα ο junk φακός να είναι και φτιαγμένος από πλαστικό!3. Το παιχνίδι έχει πολύ στενό field stop, Λόγω του οτι η περιφέρεια του φακού του είναι απαράδεκτη. Έτσι, ενώ λέει πως είναι 60mm στην πραγματικότητα αποδίδει σαν 30mm, χειρότερα δηλαδή από τα μέσα κιάλια!4. Το πραγματικό έχει μαύρο εσωτερικό με διαγραμμίσεις (baffle) ενώ το παιχνίδι έχει το ίδιο χρώμα στον πλαστικό σωλήνα, μέσα- έξω.Κατά τ' άλλα μοιάζουν πολύ, αλλά αυτές οι διαφορές τα κάνουν στην πράξη να είναι η ημέρα με την νύκτα.Καλού κακού ρίξε μια ματιά στο field stop. Κοιτάζοντας μέσα από τον φακό (ανάποδα) θα δείς έναν δακτύλιο (μπορεί να είναι και περισσότεροι) με στενότερο άνοιγμα από την διάμετρο του φακού. Δες και πως είναι διαμορφωμένο το εσωτερικό.Σχετικά με την απόδοση που θα έχεις: δεν θα έχεις και πολλή, αλλά δες μες αυτό ό,τι μπορείς να δεις, εστιάζοντας στο ευρύ πεδίο. Εγώ χρησιμοποιώ τον ερευνητή μου που είναι 50mm f=200 και είμαι ξετρελλαμένος. Βλέπω και τους πλανήτες, όχι επειδή είναι κατάλληλο για να τους δω, αλλά σαν πείραμα, θέλοντας να δω ποιά είναι τα όριά του.Αν τελικά σου αρέσει, είναι βέβαιο πως θα πάρεις και άλλο, μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, τουλάχιστον 150-200mm. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις άμεσες απαντήσεις σας!!! Με βοηθήσατε πολύ!Θα ξεκινήσω τις πρώτες μου παρατηρήσεις σε όσο πιο σκοτεινό ουρανό μπορώ να βρω.Είδα ότι διοργανώνετε συναντήσεις για παρατηρήσεις;;Δέχεστε και καινούρια άσχετα μέλη μήπως;; Τέλος,είχα ήδη κατεβάσει το Stellarium και πιστεύω θα βοηθήσει πολύ , είναι πολύ εύχρηστο.Σας ευχαριστώ πολύ!!!! Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Thedkar τα μπέρδεψες Πρώτα βάζουμε το διαγώνιο, μετά στο διαγώνιο τον barlow και μετά το προσοφθάλμιο. Γιώργο για να δείς πλανήτες δεν χρειάζεται σκοτεινός ουρανός γιατί είναι κοντά και φωτεινοί, αλλά για όλα τα άλλα ναί. Φυσικά και δεχόμαστε καινούργιους στο χόμπυ με χαρά starrynights.blog
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Thedkar τα μπέρδεψες Πρώτα βάζουμε το διαγώνιο, μετά στο διαγώνιο τον barlow και μετά το προσοφθάλμιο. Γιώργο για να δείς πλανήτες δεν χρειάζεται σκοτεινός ουρανός γιατί είναι κοντά και φωτεινοί, αλλά για όλα τα άλλα ναί. Φυσικά και δεχόμαστε καινούργιους στο χόμπυ με χαρά Έχετε και οι δύο δίκιο, εσύ μάλιστα έχεις ταυτόχρονα και άδικο.Όταν ο 2x barlow μπει μετά το διαγώνιο, δίνει 2x μεγέθυνση.Όταν ο 2x barlow μπει πριν το διαγώνιο, δίνει 3x μεγέθυνση.Αν μπει ο φακός του barlow απ' ευθείας πάνω στο προσοφθάλμιο, τότε δίνει 1.5x.Όσο πιο κοντά στο προσοφθάλμιο μπει, τόσο μικρότερη μεγέθυνση θα δώσει.Φθάνει να μπορεί να εστιάσει με τον τρόπο αυτό. Είναι θέμα διαδρομής του εστιαστή. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Εγώ προτείνω να παρατηρείς όσο πιο συχνά μπορείς (αυτό συνήθως σημαίνει να παρατηρείς από το σπίτι) και στην αρχή βοηθάει να παρατηρείς με παρέα. Έχω προσέξει ότι η παρέα με τις απορίες βελτιώνει τις γνώσεις σου (και βλέπεις τι δεν ξέρεις ή αυτά που ξέρεις αναγκάζεσαι να τα εξηγήσεις, που είναι διαφορετικό από το να τα ξέρεις). Επίσης η βοήθεια στο όποιο κουβάλημα είναι σημαντική, ακόμα κι αν το τηλεσκόπιο είναι ελαφρύ. Τέλος, η παρέα μειώνει το "μα τι κάθομαι και κάνω εδώ έξω μόνος μου;", αυξάνει τις πιθανότητες να παρατηρήσεις τους απλούς στόχους (π.χ. το φεγγάρι) που αλλιώς μπορεί να μην έδινες σημασία. Βέβαια, πρέπει να πηγαίνεις και μόνος σου ή να είσαι διατεθειμένος να πας μόνος αν δεν έρχεται κανείς άλλος. Όταν είσαι μόνος μπορείς να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο σε ένα στόχο. Προσπάθησε να μη δώσεις λεφτά και επειδή το τηλεσκόπιο είναι δώρο μη το αντικαταστήσεις σύντομα (μπορεί να μη χρειαστεί να πάρεις άλλο και ποτέ). Αν θες να δώσεις λεφτά, σου προτείνω να πάρεις κάποιο βιβλίο και κιάλια:το Backyard Astronomer's Guide είναι το βιβλίο που θα σου μάθει τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη φάση (μπορείς όμως να βρεις και στο Internet τις περισσότερες πληροφορίες), κάποιος χάρτης με τα αστέρια και τους αστερισμούς (υπάρχουν και δωρεάν, αν τα ψάξεις, και είναι καλύτερα από τα προγράμματα για υπολογιστή γιατί δεν χρειάζεται να κουβαλάς και τον υπολογιστή μαζί, και από κιάλια τα 10x50 που είχε στο lidl είναι κομπλέ (γιατί κάνανε 20€). Σημαντικά είναι τα site των περιοδικών αστρονομίας (Astronomy , Sky&Telescope κλπ.) γιατί έχουν συχνά οδηγίες του τι μπορείς να δεις στον ουρανό και απευθύνονται σε αρχαρίους. Παραθέτω αυτά που χρησιμοποιώ εγώ:http://skyandtelescope.com/observing/ataglance?1=1http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=sky και βέβαια, υπάρχει τόση πληροφορία εδώ μέσα που θα σου πάρει λίγο καιρό να τη χωνέψεις. Καλό ξεκίνημα σου εύχομαι. Υ.Γ. Αν βγεις να δεις απόψε σου προτείνω: 1) το φεγγάρι, 2) τον Κρόνο (θα τρελαθείς), 3) δίπλα στον Άρη έχει μια "μάζωξη" αστεριών που φαίνεται και από σημείο με φωτορύπανση. Συμβουλέψου το Stellarium για να εντοπίσεις τους πλανήτες (ο Άρης είναι πορτοκαλοκόκκινος και κοντά στο φεγγάρι, είναι ακριβώς από πάνω μετά τη δύση του Ήλιου, ο Κρόνος είναι ένα κίτρινο "αστέρι" και μοιάζει με 2-3 άλλα. Είναι στα Νότια/Νοτιανατολικά μετά τη Δύση). Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Σας ευχαριστω ολους και παλι !!!Εχω μια τελευταια ερωτηση : Ποια μερη μου προτεινετε για καλη παρατηρηση στην Αθηνα; Οσοι απο εσας δηλαδη εισαστε στην Αθηνα , που πηγαινετε για καθαρη παρατηρηση;Γιατι απο το μπαλκονι μου δεν εχω πολλη θεα και απο την ταρατσα πιστευω η φωτορυπανση θα ειναι λιγο προβλημα αν και νομιζω οι πλανητες φαινονται ε;Ευχαριστω εκ των προτερων και παλι , με εχετε βοηθησει παρα πολυ !!!! Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
ziorange Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Ο Κιθαιρώνας είναι μία σίγουρα μία καλή επιλογή, βρίσκεται κοντά στα Βίλλια Αττικής! Ένα άλλο καλό spot που έχω ακούσει βρίσκεται στο Σούνιο αλλά δεν ξέρω περισσότερες πληροφορίες..Πλάκα πλάκα θα ήθελα και εγώ να μάθω για το Σούνιο περισσότερα! Επίσης να σου αναφέρω πως 9-11 Ιουλίου θα γίνει πανελλήνια συνάντηση στον Παρνώνα όπου θα έχεις την δυνατότητα να δεις και να δοκιμάσεις αρκετά πράγματα. Εγώ την περιμένω πως και πως! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22, 2010 απο την αθηνα ακομα και απο το κεντρο με φουλ φωτορυπανση τους πλανητες μπορεις να τους δεις χφρις κανενα προβλημα με το τηλεσκοπιο σου. θα σου προτεινα να ανεβεις στην ταρατσα για να εχεις μεγαλυτερο οπτικο πεδιο. επισης εαν κοιταξεις νοτια-νοτιοδυτικα μολις δυσει ο ηλιος θα προλαβεις και τον αστερισμο του ωριωνα με το γνωοστο νεφελωμα δοκιμασε να το δεις. το γνωστο σημειο που μαζευομαστε ειναι στομ κιθαιρωνα. τωρα που ανοιγει και ο καιρος καθε μηνα βγιανει και ανακοινση για εξορμηση στον κιθαιρωνα, οποτε παρακολουθα το φορουμ και πηγαινε και εσυ. Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Μολις γυρισα απο ταρατσα!Παιδες εχω εκστασιαστει ως πρωταρης φυσικα.Με το μετριοτατο αυτο τηλεσκοπιο που ανεφερα παραπανω ειδα για πρωτη φορα τον Κρονο!!Φανταζομαι οτι με ενα καλυτερο θα δω τους δακτυλιους ακομα καλυτερα αλλα εστω και αυτο που ειδα με τρελανε!!!Ο Αρης ειναι ο επομενος στοχος μου.Ειναι ευκολοτερος;Ειναι προτιμοτερο να τον ψαξω καποια συγκεκριμενη ωρα που ειναι πιο ευδιακριτος;;Τελος θα ηθελα να ρωτησω ποιος ειναι ο μεγιστος φακος που μπορω να χρησιμοποιησω ωστε να πετυχω την μεγιστη δυνατη μεγεθυνση με βαση τις δυνατοτητες του τηλεσκοπιου μου;Στο βαλιτσακι υπηρχε ενας 10mm και ενας 20mm.Ο πρωτος δινει μεγαλυτερη μεγεθυνση.Εχει νοημα να αγορασω κατι σε 5-6 mm ( αν υπαρχουν βεβαια..δεν εχω κοιταξει ακομα) ή ειναι εκτος δυνατοτητων του τηλεσκοπιου μου;Ευχαριστω πολυ!!!!! Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Η μέγιστη μεγέθυνση για σένα είναι 120x (περίπου 6mm) αλλά μόνο τις τέλειες νύκτες και θα κουνιέται πολύ η εικόνα. Κανονικά η μεγέθυνση των 60x είναι πιο λειτουργική. Άρα σπάνια θα χρησιμοποιείς το 6mm. Αν το 10mm δεν σε ικανοποιεί (το έχω και εγώ, δεν είναι σπουδαίο αλλά δουλεύει) πάρε ένα 68 μοιρών 13mm και ένα Barlow 2x, ώστε να έχεις μια σίγουρα καλή εικόνα στα 54x και τις καλές νύκτες να βάζεις τον barlow με το 20ρι και το 13ρι (δοκίμασε και με το 10, δεν χάνεις τίποτε!).Έτσι, θα έχεις 35x, 54x, 70x χωρίς barlow και 70x, 108x, 140x με barlow.Τα 70x θα τα βλέπεις με 20mm και barlow, οπότε το 10mm θα χρειαστεί μόνο για σπάνιες φορές που θέλεις τα 140x όταν έχεις παιχνιδιάρικη διάθεση και για ημερήσια επίγεια παρατήρηση.Τώρα ποιόν φακό να πάρεις; Δεν έχει νόημα με αυτό το τηλεσκόπιο να πάρεις Nagler φυσικά, οπότε ένας Meade ή William Optics (ή Agena ή University Optics από έξω) SWA είναι καλός. Και ο Hyperion φυσικά. Αλλιώς κάποιος καλός πολυεπιστρωμένος Plossl ή Skywatcher LE που κοστίζουν χονδρικά τα μισά.Αν δεν σε νοιάζει το πεδίο (καλό είναι να σε νοιάζει για να μην χάνεις το αντικείμενο) ο Skywatchwer zoom 21-7 μπορεί να σε ικανοποιήσει (και δεν θα\χρειαστεί barlow, η φθηνότερη λύση), και ο Baader Ortho 12.5 mm ταιριάζει μια χαρά στις προδιαγραφές. Αλλά εγώ θα προτιμούσα Hyperion 13mm και αργότερα Celestron Ultima Barlow, μεταχειρισμένα ίσως, καθώς το καθένα μόνο του καινούριο κοστίζει περισσότερο από το τηλεσκόπιο. Μια επιφύλαξη έχω ωστόσο, για το αν σηκώνει το βάρος το τηλεσκόπιο και ο εστιαστής. Εγώ τα βάζω σε 50/200 ερευνητή αλλά δεν ξέρω για το δικό σου. Στην περίπτωση αυτή τα Plossl είναι ιδανική λύση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Makis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Φίλε giorgos83 θα σου απαντήσω στο ερώτημα όσον αφορά την μεγένθυση.Ένας καλός φακός ζουμ 8-24 θα σου ήταν απαραίτητος.Ο Άρης αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερα του επειδή βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου.Στον προτείνω να τον δείς ανεπιφύλακτα. Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς! Μάκης ΛυκόπουλοςΜέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Σας ευχαριστω πολυ!!!Να ρωτησω 2 πραγματακια ακομα; Ποια ειναι η σωστη σειρα τοποθετησης;Πρωτα το διαγωνιο ή πρωτα ο Barlow;Και τελος...πηρα σημερα ενα υγρο και ενα πανακι καθαρισμου των προσοφθαλμιων και ο κυριος εκει στο μαγαζι μου ειπε να ριξω λιγακι πανω στο πανακι και με προσοχη να το καθαρισω.Η απορια μου ειναι , μετα το πανακι θελει καποιο ξεπλυμα ή το αφηνω απλα να στεγνωσει; Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 28, 2010 Σας ευχαριστω πολυ!!!Να ρωτησω 2 πραγματακια ακομα; Ποια ειναι η σωστη σειρα τοποθετησης;Πρωτα το διαγωνιο ή πρωτα ο Barlow;Και τελος...πηρα σημερα ενα υγρο και ενα πανακι καθαρισμου των προσοφθαλμιων και ο κυριος εκει στο μαγαζι μου ειπε να ριξω λιγακι πανω στο πανακι και με προσοχη να το καθαρισω.Η απορια μου ειναι , μετα το πανακι θελει καποιο ξεπλυμα ή το αφηνω απλα να στεγνωσει; Κανονικά ο Barlow μπαίνει μεταξύ διαγωνίου και φακού. Μπορεί όμως να μπει και μεταξύ τηλεσκοπίου και διαγωνίου και τότε δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση. Αν μπει απ' ευθείας στο προσοφθάλμιο (σε περίπτωση που ξεβιδώνουν οι φακοί του και τους βιδώνεις σαν φίλτρο) δίνει μικρότερη μεγέθυνση. Η μεγέθυνση είναι συνάρτηση της απόστασης από τον προσοφθάλμιο φακό.Ο τυπικός 2x barlow δίνει περίπου:1.5x βιδωτός2x μετά το διαγώνιο3x πριν το διαγώνιοΣε ορισμένα τηλεσκόπια μπορεί να μην εστιάζει με τον 3ο τρόπο.Μην υπερβάλλεις με την μεγέθυνση. Στα 60x είσαι στο ιδανικό, στα 120x στο μέγιστο.Χονδρικά αν έχεις 30x, 60x, 90x και 120x είσαι μια χαρά.Επίσης μην υπερβάλλεις με τον καθαρισμό. πάρε ένα φυσερό και φύσα την σκόνη. Καθάριζε μόνο δαχτυλιές και λιπώδεις επικαλύψεις. Στεγνώνει άμεσα. Εγώ έπλυνα μια φορά 2 δικά μου πανάκια και δεν έπαθαν τίποτε πάντως. Μην βάλεις όμως μαλακτικό, πλύνε τα με άφθονο νερό ή και με απλό σαπούνι, στο χέρι και μόνο αφού βρωμίσουν. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2010 Εβαλα τον Barlow πριν τον διαγωνιο και καταφερα να εστιασω και πετυχα τον Κρονο σε καλη φαση!Βεβαια λογω του αερα ο σωληνας κουνιοταν αρκετα και με εκνευριζε Παντως και απο μονος του ο Κρονος διεσχιζε τη διαμετρο του τηλεσκοπιου μου σε δευτερολεπτα !! Εντυπωσιακο!!Βρηκα τα παρακατω κυαλια στο ιντερνετ σε ενα καταστημα που βλεπω οτι εχει αναφερθει καμποσες φορες εδω στο φορουμ οποτε πιστευω ειναι αξιοπιστο.http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=75Ποια η γνωμη σας;Αξιζουν τα χρηματα μου;Μηπως καποιο απο αυτα ειναι καλυτερα;http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=63http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=64http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=445Τελος,ενας γνωστος μου με ρωτησε για το παρακατω τηλεσκοπιο μιας και εμαθε οτι ψιλοασχολουμαι και επειδη ειμαι ασχετος,αναθετω σε εσας να τον βοηθησετε.http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=595Τι πιστευετε;Αξιζει για εναν πρωταρη αλλα και γενικα...ειναι καλο; Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 30, 2010 Όλα τα κιάλια είναι BAK7. Το Lidl είχε κιάλια BK4 10x50 που είναι καλύτερα. Είναι της ίδιας εταιρίας, Bresser, και κάνουν μόνο 20 ευρώ. Τα πήρα και στα συστήνω, αν πας σε μεγάλα Lidl είμαι σίγουρος πως θα τα βρεις.Το τηλεσκόπιο δεν έχει βάση. Με την βάση θα πάει παραπάνω. Είναι μικρό σχετικά (130mm), η βάση είναι τα 150mm, καλύτερα ακόμη τα 200mm Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgos83 Δημοσιεύτηκε Μάιος 19, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 19, 2010 Ελπιζω να μην ειναι προβλημα που ολες μου τις αποριες τις βαζω στο ιδιο τοπικ.Αν ειναι,ας τις μετακινησει καποιος administrator στο καταλληλο μερος. Η σημερινη μου απορια ειναι αν το παρακατω τηλεσκοπιο αξιζει τα λεφτα του,αν το προτεινετε για αγορα κοινως και τι δυνατοτητες εχει.Επισης (πιο γενικη ερωτηση αυτη ) αν κανεις εχει ποτε αγορασει κατι απο αυτο το site,αν το ξερετε,αν το εμπιστευεστε κλπΣας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα ... και ιδιαιτερα αυτον που φανταζομαι οτι θα απαντησει πρωτος Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 19, 2010 Ελπιζω να μην ειναι προβλημα που ολες μου τις αποριες τις βαζω στο ιδιο τοπικ.Αν ειναι,ας τις μετακινησει καποιος administrator στο καταλληλο μερος. Η σημερινη μου απορια ειναι αν το παρακατω τηλεσκοπιο αξιζει τα λεφτα του,αν το προτεινετε για αγορα κοινως και τι δυνατοτητες εχει.Επισης (πιο γενικη ερωτηση αυτη ) αν κανεις εχει ποτε αγορασει κατι απο αυτο το site,αν το ξερετε,αν το εμπιστευεστε κλπΣας ευχαριστω πολυ προκαταβολικα ... και ιδιαιτερα αυτον που φανταζομαι οτι θα απαντησει πρωτος Πως να σου απαντήσει αφού δεν έχεις βάλει σύνδεσμο; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
blackholesun Δημοσιεύτηκε Μάιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 19, 2010 Αν ειναι στειλτο με πμ, να σου πουμε της γνωμες μας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα