Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χαιρετώ τα αξιοσέβαστα μέλη του φόρουμ.

Από χρόνια κι εμένα κάτι με έτρωγε με τον ουρανό και τον τελευταίο καιρό το πήρα λίγο πιο ζεστά το θέμα και είπα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο.

Διάβαζα στο φόρουμ γνώμες επάνω στο θέμα και εκεί που είχα ας πούμε περιορίσει τις επιλογές μου στο θέμα αγοράς (8 dobsonian ή ένα μικρό ρομποτικό),

ως δια μαγείας εμφανίστηκε ως δώρο από το πουθενά ένα παλιό τηλεσκόπιο από συγγενικό μου πρόσωπο!

Δε το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ μιας και δεν κατάφερε όταν το πήρε ούτε να ρυθμίσει τη βάση του και είχε καταλήξει να μείνει κρυμένο σε ένα πατάρι.

Είναι ένα γιαπωνέζικο καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο TOWA διαμέτρου 114mm,εστιακής απόστασης 1000mm με ισημερινή στήριξη.Στο κουτί επίσης είχε 2 προσοφθάλμιους.

Ο ένας γράφει 20 και ο άλλος 6.Επίσης έχει ένα φίλτρο που λέει ότι είναι για τη σελήνη.

Μόλις χτες το βράδυ το πήρα ,οπότε ακόμα δε ξέρω ούτε τη βάση να ρυθμίσω(είπαμε είμαι εντελώς "στραβάδι"!).

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

Υπάρχουν τίποτα οδηγίες μιας και δεν υπήρχαν στο κουτί και γενικά αξίζει τον κόπο;

Μήπως καλύτερα να το πουλήσω και με τη διαφορά να πάρω τελικά κάποιο από αυτά που σχεδίαζα στην αρχή; Κι αν αποφασίσω να το δώσω για κάτι καλύτερο,πιάνει τίποτα ή θα πάει χαράμι;

Ευχαριστώ 8)

Δημοσιεύτηκε

Δεν το ξέρω, αλλά κανένα δεν είναι για πέταμα & μάλιστα κατοδιοπτρικό.

Διάβασε αυτά & τα λέμε.

http://www.astrovox.gr/telescopes.html

Προσπάθησε να βρεις τον τύπο της Ισημερινής σου.

Στη ανάγκη ανέβασα φωτογραφία μήπως την γνωρίζει κάποιος.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα και καλως ορισες!!!!!!!!

Γνωμη μου ειναι να το κρατησεις και να ξεκινησεις να παρατηρεις με αυτο..

Και εγω 8αρι ντομπ εχω, μου αρεσει πολυ αλλα πηρα και ενα καταδιοπτρικο μικρο (127mm) για δευτερο μιας και ειναι πιο ευκολο στη μεταφορα...

Και ντομπ να αγορασεις κρατα αυτο για δευτερο... το αφηνεις και μονιμα στο αυτοκινητο που λεει ο λογος!

Δημοσιεύτηκε
Χαιρετώ τα αξιοσέβαστα μέλη του φόρουμ.

Από χρόνια κι εμένα κάτι με έτρωγε με τον ουρανό και τον τελευταίο καιρό το πήρα λίγο πιο ζεστά το θέμα και είπα να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο.

Διάβαζα στο φόρουμ γνώμες επάνω στο θέμα και εκεί που είχα ας πούμε περιορίσει τις επιλογές μου στο θέμα αγοράς (8 dobsonian ή ένα μικρό ρομποτικό),

ως δια μαγείας εμφανίστηκε ως δώρο από το πουθενά ένα παλιό τηλεσκόπιο από συγγενικό μου πρόσωπο!

Δε το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ μιας και δεν κατάφερε όταν το πήρε ούτε να ρυθμίσει τη βάση του και είχε καταλήξει να μείνει κρυμένο σε ένα πατάρι.

Είναι ένα γιαπωνέζικο καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο TOWA διαμέτρου 114mm,εστιακής απόστασης 1000mm με ισημερινή στήριξη.Στο κουτί επίσης είχε 2 προσοφθάλμιους.

Ο ένας γράφει 20 και ο άλλος 6.Επίσης έχει ένα φίλτρο που λέει ότι είναι για τη σελήνη.

Μόλις χτες το βράδυ το πήρα ,οπότε ακόμα δε ξέρω ούτε τη βάση να ρυθμίσω(είπαμε είμαι εντελώς "στραβάδι"!).

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

Υπάρχουν τίποτα οδηγίες μιας και δεν υπήρχαν στο κουτί και γενικά αξίζει τον κόπο;

Μήπως καλύτερα να το πουλήσω και με τη διαφορά να πάρω τελικά κάποιο από αυτά που σχεδίαζα στην αρχή; Κι αν αποφασίσω να το δώσω για κάτι καλύτερο,πιάνει τίποτα ή θα πάει χαράμι;

Ευχαριστώ 8)

Πότε το απέκτησε ο συγγενής σου και πως; Towa είναι μια εταιρία η οποία έπαψε να παράγει εξοπλισμό το 1986. Τώρα υπάρχει μια ινδική εταιρία με το ίδιο όνομα. Υπήρξε η φήμη πως τα περίφημα ορθοσκοπικά εγγεγραμμένου εν κύκλω Τ παράγονταν από την Towa, αλλά ο Barry της Kokhusai Kohki δίνει άλλη ερμηνεία, περισσότερο εκκεντρική.

Μπορείς να βάλεις φωτογραφίες; Τι είδους καταδιοπτρικό είναι; Έχει μικρό εστιακό λόγο για Maksutov και αν πρόκειται για SCT από άλλη εταιρία πέραν των πορτοκαλί και μπλε μονομάχων θα είναι σπάνιο. Αλλά για SCT πάλι μικρό είναι. Αν δεν έχεις περιγραφή βάλε φωτογραφία της διορθωτικής πλάκας. Βέβαια το κάτοπτρο 114mm της Towa χρησιμοποιήθηκε σε Νευτώνια από διάφορες εταιρίες, οπότε ίσως να πρόκειται για κάποιο SNT. Μοιάζει με αυτό της φωτογραφίας;

Μην βιαστείς να το πουλήσεις. Αν είναι vintage προτείνω να το κρατήσεις για πάντα, ακόμη και αν πάρεις και ένα μεγαλύτερο.

Αν δυσκολεύτηκε να ρυθμίσει την βάση κάποια ισημερινή θα είναι, επιπέδου EQ1-EQ3. Βάλε φωτογραφία και αυτής.

Ο Fred Ley είναι αρχαιολόγος τηλεσκοπίων και μπορεί να βοηθήσει.

Towa.jpg.2c82ea95693445bfd9a2ae8384814060.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το αγόρασε από κάποιο μαγαζί που πουλούσε τηλεσκόπια και φωτογραφικά είδη στον Κορυδαλλό που έχει κλείσει από καιρό.

Παραπάνω λεπτομέρειες δε ξέρω.

Το έβγαλα κάποιες φωτογραφίες.Δε ξέρω αν βοηθάνε.

"περίφημα ορθοσκοπικά εγγεγραμμένου εν κύκλω Τ"

"Ο Barry της Kokhusai Kohki "

"Ο Fred Ley είναι αρχαιολόγος τηλεσκοπίων και μπορεί να βοηθήσει."

Δε τους ξέρω τους κυρίους ούτε τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια.Είπαμε είμαι στραβάδι 8)

Αύριο θα το πάρω στη δουλειά.Ένας συνάδελφος είναι του "χώρου" και θα μου δείξει πως γίνεται η ρύθμιση της βάσης.Πολύ πιθανό να είναι και μέλος του φόρουμ.Θα τον ρωτήσω.

Η αλήθεια πάντως είναι, ότι τρώγομαι να πάρω μεγαλύτερο.

28042010108.thumb.jpg.2ffb8fc331bcbc4a6bb1551b0828a6d4.jpg

28042010107.thumb.jpg.7edbb19bfa0deb8923c8c1279f411acb.jpg

28042010106.thumb.jpg.dc669d2e0d5fbd78668567a531d53e1c.jpg

28042010105.thumb.jpg.7285ebd962a84436a6c619f87ca8bca7.jpg

Δημοσιεύτηκε

Δε τους ξέρω τους κυρίους ούτε τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια.Είπαμε είμαι στραβάδι 8)

Η αλήθεια πάντως είναι, ότι τρώγομαι να πάρω μεγαλύτερο.

Εδώ θα ξεστραβωθείς... :cheesy:

Η στήριξη είναι γερμανική ισημερινή. Το τηλεσκόπιο βραχύσωμο Νευτώνιο περίπου f/4.5 με Barlow 2x. Δεν βλέπω καθαρά το εμπρόσθιο μέρος (σου γράφω από PPC) αλλά αν έχει κάποιο γιαλί (φακό δηλαδή) πρόκειται για Schmidt Newtonian, σχετικά ασυνήθιστο. Αν έχει ένα σταυρό είναι κλασικό Νευτώνιο. Τώρα τα Νευτώνια 114mm τα βρίσκεις σχεδόν αποκλειστικά σε ελαφρές ρομποτικές GOTO υψαζιμουθιακές στηρίξεις.

Είχα δει ένα τέτοιο όταν ήμουν φοιτητής σε ένα κατάστημα οπτικών ή φωτογραφικών κοντά στην Ομόνοια πριν από 20χρόνια. Με εντυπωσίαζε η μορφή του καθώς τότε θεωρούσα μόνο τα διοπτρικά κανονικά τηλεσκόπια.

Αν πάρεις μεγαλύτερο, φρόντισε να είναι διπλάσιο, δηλαδή 8'' (200mm) για να έχει νόημα η αναβάθμιση. Μέχρι τότε, εφ'όσον σε βοηθήσουν να στήσεις την ισημερινή και να ευθυγραμμίσεις τα οπτικά, παίξε με αυτό. Το φεγγάρι, τον Κρόνο και αρκετά πράγματα θα τα δεις και θα σου ανοίξει η όρεξη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αναλυτικές οδηγίες για την στήριξη θα βρεις στο ''A backyard astronomer's guide'' από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης.

Κάποτε ήταν ακριβά αυτά τα τηλεσκόπια, τώρα πουλιούνται σχετικά φθηνά (περίπου 400 ευρώ καινούρια) και, όπως σου είπα, είναι και ρομποτικά.

Δεν γνωρίζω αν αξίζει να το πουλήσεις. Αν δεν έχει συλλεκτική αξία ίσως (με κάθε επιφύλαξη) να αξίζει γύρω στα 150 ευρώ. Και τα αγοράζουν μόνο αρχάριοι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να ξεστραβωθώ ή να ξεπαραδιαστώ εννοείς; :cheesy:

Γιατί όσο διαβάζω εδώ...άσε καλύτερα!

Όχι ότι θα με αφήσει και πολύ η γυναίκα ,αλλά λέμε τώρα! :mrgreen:

Μπροστά πάντως έχει το σήμα της ... mercedes , οπότε είναι νευτώνιο :|

Επάνω στο ταμπελάκι γράφει F8.8

Έριξα μια ματιά στο δίκτυο και έχει πολύ λίγες πληροφορίες.Αλλά είδα ότι όντως τα έχουν σε εκτίμηση.Ιδίως τα διοπτρικά.Το συγκεκριμένο μοντέλο δε το βρήκα όμως πουθενά.Προφανώς είναι παλιά και σπάνια μοντέλα.

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες!

Δημοσιεύτηκε

Είναι λοιπόν κατοπτρικό, κλασικό Νευτώνιο. Το μήκος του δεν είναι 1000mm, άρα είναι 4.4x2=8.8 με την βοήθεια barlow. Η διαφορά του από τα σημερινά είναι πως το ιαπωνικό κάτοπτρο των 114mm θεωρείται ανώτερο των κινέζικων που έχουν τα Meade, Celestron κλπ. Στο Astromart υπάρχει αγγελία όπου πουλιέται μόνο το κάτοπτρο Towa, για να φτιάξεις μόνος σου τηλεσκόπιο ή να αναβαθμίσεις αυτό που ήδη έχεις.

Την 10ετία του 80 που οι περισσότεροι βολεύονταν με διοπτρικά αχρωματικά 60mm και δεν υπήρχε φωτορύπανση το κατοπτρικό 114mm ήταν κάτι, ειδικά αν ήθελες να δεις μόνο τον κομήτη του Halley και δεν γνώριζες τι είναι τα DSO's. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, αφού με περίπου 500 ευρώ παίρνεις Dobson 250mm και το Lidl πουλάει εισαγωγικά διοπτρικά κάτω από 100 ευρώ. Υπάρχουν και περισσότεροι ερασιτέχνες, άρα περισσότερα μεταχειρισμένα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα πόσο πουλιέται ένα Towa με ξύλινο τρίποδα: http://www.todocoleccion.net/telescopio-towa-reflector-tubo-corto-catadioptrico-montura-ecuatorial~x11040651. 90 Ευρώ!

Βρήκα και άλλες πληροφορίες. Ο Barlow είναι ταυτόχρονα και διορθωτής πεδίου. Ονομάζεται φακός Jones-Bird και βρίσκεται στην βάση του εστιαστή. Το τηλεσκόπιο πουλήθηκε από πολλές εταιρίες (μεταξύ αυτών και η Celestron και η Skywatcher) από την δεκαετία του 70, σε διάφορες μορφές, στα 76 και 114mm και με αράχνη ή υάλινο στήριγμα δευτερεύοντος (δεν είναι πλάκα Schmidt αυτή στην φωτογραφία που έβαλα παραπάνω λοιπόν). Σε κάθε περίπτωση τα κάτοπτρα ήταν από την Towa και υπήρχε αυτοκόλλητο που το βεβαίωνε (κάτι σαν Intel Inside). Η έκδοση της φωτογραφίας από την Tanzutsu έχει ενσωματωμένο finder υπό γωνία 45 μοιρών με flip mirror και έντονο κίτρινο χρώμα, δανειζόμενη στοιχεία από τα δύο ερασιτεχνικά εμβλήματα της εποχής, το Questar 3.5'' και το Celestron SCT Orange Tube. Εξ' ου και η χρήση τζαμιού που μιμείται την πλάκα Schmidt. Τότε τις "μαϊμουδιές" τις έκαναν οι ιάπωνες και όχι οι κινέζοι, όποιοι θυμούνται τις πρώτες Celica και τα Datsun με τις σούστες καταλαβαίνοουν τι λέω. Το δικό σου πρέπει να είναι μια απλούστερη υλοποίηση της ΟΕΜ εταιρίας.

Αν τα οπτικά του δεν έχουν πάθει κάποια ζημιά, θα είναι ένα ωραίο Grab n' Go πάνω σε μια απλούστερη στήριξη. Εγώ χρησιμοποιώ ένα 130mm έτσι.

Αν αφαιρέσεις τον barlow θα διπλασιάσει το πεδίο και θα είναι ένα καλό τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου. Αλλά δεν θα εστιάζει με αυτόν τον τρόπο και θα χρειαστεί μετατροπή στο μήκος του σωλήνα.

Το τηλεσκοπιάκι αυτό κουβαλάει ιστορία. Όπως το κιάλι μου 8x30 που γράφει πάνω CCCP και δεν θα το πουλούσα με τίποτε, ούτε για 100 φορές πάνω από όσα κοστίζει (το είχα πάρει για ένα ποσό, σαν να λέμε 50 δραχμές!)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Κοίτα πόσο πουλιέται ένα Towa με ξύλινο τρίποδα: http://www.todocoleccion.net/telescopio-towa-reflector-tubo-corto-catadioptrico-montura-ecuatorial~x11040651. 90 Ευρώ!

Γράφει ότι είναι χαλασμένο. Algún defecto :wink:

Μου είπε ότι το αγόρασε 1-2 χρόνια πριν μπει το ευρώ γιατί πλήρωσε σε δραχμές

Η ταμπέλα στο τηλεσκόπιο είναι μεταλική και γράφει:

TOWA

Astronomical catadrioptic telescope και μετά διάμετρο,εστιακή απόσταση κ.λ.π.

Το δοκίμασα σήμερα! Φυσικά όλα στο περίπου μιας και δε ξέρω ακόμα να ρυθμίσω τη βάση.

Είδα και τον Κρόνο πεντακάθαρα! Ήμουν έτοιμος για κωλοτούμπες!

Αν και τον περίμενα μεγαλύτερο :-&

Υποθέτω αυτό σημαίνει ότι είναι εντάξει τα οπτικά του.Ευτυχώς!

Τον Άρη τον είδα πολύ μικρό πάντως (εδώ απογοητεύτηκα)

Μάλλον δε το γλυτώνω το μεγαλύτερο...

Δυστυχώς είμαι στη Νίκαια που αυτό σημαίνει κακές συνθήκες παρατήρησης.

Τι "καλό" υπάρχει που θα μπορούσα να δω με αυτό το μέγεθος τηλεσκοπίου αυτή την εποχή;

Δημοσιεύτηκε

Μια παραλλαγή Coude είναι, εφ' όσον έχει αγκώνα. Αλλά εδώ η εστία Coude χρησιμοποιείται ως ερευνητής, ενώ στα Cassegrain των αστεροσκοπείων κάμπτει το φως διαμέσου του πολικού άξονα μιας ισημερινής, όπου τοποθετείται συνήθως ένας φασματογράφος.

Δεν είδα πως πρόκειται για χαλασμένο στην αγγελία. Ευτυχώς που το δικό σου δεν είναι. Τους πλανήτες δεν θα τους δείς σημαντικά μεγαλύτερουςμε οποιοοδήποτε τηλεσκόπιο. Αν χρησιμοποίησες το 6mm είχες 166x, το πολύ να τους δεις διπλάσιους στα 330x, λόγω ατμοσφαιρικών περιορισμών. Το φεγγάρι το είδες;

Μπορείς να δεις άνετα ότι σχετιζεται με άστρα, μεμονωμένα, διπλά, μεταβλητά, αστρικά σμήνη. Σελήνη & πλανήτες φυσικά. Τα νεφελώματα και οι γαλαξίες θέλουν άλλον ουρανό (εκτός από Ωρίωνα & Ανδρομέδα) και εγώ με 150mm έχω δει μόνο τα φωτεινότερα από αυτά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

To συγκεκριμενο το πουλαγε ενα μαγαζι στην ομονοια (οντως), επισης το κυριο εμπορευμα του ηταν καθαρα φωτογραφικος εξοπλισμος, οπως επισης πουλαγε και ρολογια χειρος.

Επισης απο οτι θυμαμαι ειχε αλλο ενα λιγο πιο χοντρο σε μπορντο χρωμα.

Και τα θυμαμαι αυτο γιατι ειχα μπει μεσα και τον ειχα ρωτηση ποσο κοστιζε , και η τιμη που μου ειχε πει ηταν σχεδον για 8ιντσω και ανω.

82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Εντάξει δε περίμενα να τρομάξω κιόλας,αλλά τον Άρη τον είδα κουκίδα!

Ο Κρόνος ήταν φοβερός αν και είναι σε ελάχιστη κλίση τα δαχτυλίδια και φαίνονταν σαν μία οριζόντια γραμμή που τον τέμνει.

Το φεγγάρι το είδα.

Κι αυτό το περίμενα καλύτερο...είχε και ένα φίλτρο σελήνης μέσα στο κουτί ,αλλά μου άρεσε περισσότερο χωρίς αυτό.Πάμε για μεγαλύτερο μάλλον...

Μέχρι στιγμής έριξα ματιές σε Άρη,Αφροδίτη,Κρόνο, ξεχώρισα το διπλό άστρο δ στη Λύρα.

Δυστυχώς λόγω φωτισμού και έλλειψης εμπειρίας βέβαια, δε μπορώ να ψάξω για ότι θα ήθελα.

Π.χ. το διπλό το βρήκα επειδή έβλεπα με το μάτι τον Vega.Αλλά με το μάτι δε φαίνονται και πολλά πράγματα εκεί που είμαι.

Και επειδή στο σπίτι θα είναι οι περισσότερες παρατηρήσεις με βλέπω για GOTO.

Με έριξες στα τάρταρα για τα DSO...Έλεγα ότι κάτι θα μπορούσε να φανεί...Προφανώς θέλει εξοχή όμως...

Υπάρχει κάποια λίστα με το ποια αντικείμενα μπορούμε να δούμε τις διάφορες εποχές;

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Για πλανητες ξερω.. λοιπον:

>Αφροδιτη: αρχες Μαρτη 2010-μεσα Σεπτεμβρη 2010(σουρουπο,δυση) και μεσα Νοεμβρη 2010-μεσα Μαρτη 2011(χαραμα,ανατολη)

>Διας: στον Αιγωκερο τον Ιανουαριο-λυκοφως εμποδιζει τη θεα εως αρχες Απριλη- στον Υδροχοο στη συνεχεια

>Κρονος: στη Παρθενο ολο το χρονο(2010)-λυκοφως εμποδιζει τη θεαση απο τελη Αυγουστου εως τελη Οκτωβρη

>Αρης: Ιουνιος,Ιουλιος(2010)-Λεων μετα δεν φαινεται

>Ερμης: τελη Μαρτη εως αρχες Απριλη 2010(χαμηλα στη δυση) και δευτερο μισο Σεπτεμβρη 2010(χαμηλα στην ανατολη)

Για αστερισμους μπορεις να δεις σε χαρτες.. αυτα τα βρηκα απο το βιβλιο Nightwatch του Terence Dickinson το οποιο ειναι ενημερωμενο μεχρι το 2018 σχετικα με την θεαση των πλανητων και εκληψεισ Ηλιου-Σεληνης (μιλαω για την καινουργια εκδοση). Ελπιζω να σε βοηθησα! :)

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης