Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σε όλους! Συνέχεια μιλάμε για προσοφθάλμιους και έχω δηλώσει και στο παρελθόν πως μου αρέσουν οι κλασσικοί και μινιμαλιστικοί στη σχεδίαση.

Σκέφτομαι να αποκτήσω για αρχή δύο (24 και 12mm) από το σετ των θρυλικών Brandon... Η τιμή τους είναι υψηλή αλλά είναι οι μόνοι (μαζί με τους απλησίαστους Zeiss) προσοφθάλμιοι που κατασκευάζονται εκτός άπω ανατολής και από τα τέστ που έχω διαβάσει είναι και άριστοι σε τηλεσκόπια μεγάλου εστιακού λόγου (για το 6" f/8, το C8 και το διοπτρικό 80mm f/11).

Τεστ για τους Brandon: http://www.brayebrookobservatory.org/BrayObsWebSite/HOMEPAGE/PageMill_Resources/Comparison%20test%20of%20TVPlossl%20vs%20Brandon.pdf

Εντύπωση προκαλεί πως οι televue σε τηλεσκόπια με μεσαίο-μεγάλο εστιακό λόγο έρχονται τελευταίοι πίσω και από τους κινέζικους Plossl..

Για πείτε τη γνώμη σας... Να την κάνω την κίνηση; :cheesy: Έχει κανείς εμπειρία παρατηρησης με τους Brandon;

1975_vernonscope-01.thumb.jpg.06e773b678c6fec5eefa4eb0aba8c768.jpg

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο έχε υπόψη σου ότι από την αρχή του έτους τρέχει μια προσφορά "στο μιλητό" που αφορά στην πώληση ενός πλήρους σετ των Brandon σε πολύ καλή τιμή. Είναι σε περιορισμένο αριθμό και το μόνο αρνητικό είναι ότι τα βαρελάκια των προσοφθαλμίων σε αυτό το σετ είναι ...χρυσά...

Δεν χάνεις τίποτα να ρωτήσεις κατά πόσον υπάρχουν ακόμα κομμάτια αυτής της προσφοράς.

Δημοσιεύτηκε

Ηλία άστο το έψαξα έγιναν ανάρπαστα με τη μία... :cheesy:

Ήταν επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια των Brandon.

O Don Yeier φτιάχνει μόνος του τους προσοφθάλμιους είχα αλληλογραφία μαζί του ρωτώντας για κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή.

Σημειωτέον πως οι Brandon έχουν διαφορετικό σπείρωμα από τους άλλους προσοφθάλμιους και δεν δέχονται τα συνηθισμένα φίλτρα τους.

Υπάρχει adapter που κοστίζει 12 ευρώ αν και το σωστό είναι να έχεις και τα δικά τους φίλτρα!!!

(Ξέρω ξέρω μην πείτε ρε την ψωνάρα :cheesy: )

Δημοσιεύτηκε
Ηλία άστο το έψαξα έγιναν ανάρπαστα με τη μία... :cheesy:

Ήταν επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια των Brandon.

O Don Yeier φτιάχνει μόνος του τους προσοφθάλμιους είχα αλληλογραφία μαζί του ρωτώντας για κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή.

Σημειωτέον πως οι Brandon έχουν διαφορετικό σπείρωμα από τους άλλους προσοφθάλμιους και δεν δέχονται τα συνηθισμένα φίλτρα τους.

Υπάρχει adapter που κοστίζει 12 ευρώ αν και το σωστό είναι να έχεις και τα δικά τους φίλτρα!!!

(Ξέρω ξέρω μην πείτε ρε την ψωνάρα :cheesy: )

Το σωστό είναι επίσης να είναι βιδωτοί και να μπαίνουν σε Questar 3.5'', 7'' ή 12''.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Εμ δεν προσπαθήσατε να με αποτρέψετε... το κρίμα στο λαιμό σας :P Η πιστωτική μου ξαλάφρωσε κατά μερικές εκατοντάδες δολλάρια... :mrgreen: και σε λίγες μέρες θα είμαι κάτοχος των πρώτων δύο Brandon μου!

Έστειλα στον Don Yeier την παραγγελία!

Δημοσιεύτηκε

George,

I have four Brandon's, 8mm, 12mm, 24mm and the 32mm along with the 2.4x Dakin barlow from Vernonscope. The eyepieces are wonderful to look through even thought they are about 40 years old.

Here is a link to an article on Cloudy Nights at http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2419 that you may find of interest.

Oh, the one thing that I discovered on my eyepieces is that they do not accept the common 1.25-inch threaded color filters, like the ones sold by Celestron, Meade, Parks, Lumicon, etc. I do have an old orange Vernonscope filter that only fits their eyepieces. I do not know if they have changed their thread size over the years in order to allow their eyepieces to accept all 1.25-inch filters.

If we lived closer we could meet and you could look through them prior to making the purchase. You are at a slight distance from Athens though, which may make it a little hard to meet.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε

Fred:

I am aware about the different filter thread of Brandon eyepieces but an adapter to attach the regular 1.25" is available at $12 and I have ordered it too! :cheesy:

Brandon eyepieces are just like fine wine, they get better with age :cheesy:

kkokkolis

Αν ήταν ακόμα η τιμή που γράφει από κάτω θα το είχα πάρει όλο το σετ α και με το personalized name plate εννοείται!

Πάντως η απόκτηση όλου του σετ είναι μέσα στα σχέδια μου. Η αρχή με 24 και 12mm νομίζω είναι η καλύτερη!

Δημοσιεύτηκε

Η διαφήμιση είναι αρκετών δεκαετιών και αναφέρεται στα παλιά, "βαριά", συνδεδεμένα με τον χρυσό δολάρια, άρα πρέπει να ήταν πολύ ακριβότερα τότε.

Η συλλεκτική αξία των Brandon δεν σχετίζεται μόνο με την παλαιότητα, την ποιότητα και την σύνδεση με το Questar. Δίνουν την αίσθηση του ολοκληρωμένου με τις διαβαθμίσεις 32, 24, 16, 12, 8, ενώ η επιλογή Barlow 2.4x (θα μπορούσε να είναι και 1.6x για Maksutovs) είναι κατά πολύ ευφυέστερη από την επιλογή των LVW, Hyperion, έως και Ethos με διαβαθμίσεις 21, 17, 13 κλπ, προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη με την χρήση Barlow 2x. Μόνο ψυχολογικά εξηγείται αυτό, καθώς 21/2=10.5 που δεν διαφέρει ουσιωδώς από το 10, 17/2=8.5 που δεν διαφέρει από το 8, 13/2=6.5 που είναι σχεδόν ίδιο με το 6. Αλλά αυτή η μικρή διαφορά του 0.5 η οποία προκύπτει από πανάκριβα Powermates και Barlows που διαφημίζονται ως μη υποβαθμίζοντα την ποιότητα της εικόνας, αφήνει την αίσθηση του ανολοκλήρωτου ερεθίζοντας τον καταναγκασμό του συλλέκτη και σε οδηγεί στην αγορά όλου του set, όταν οι οικονομικές παράμετροι το επιτρέπουν.

Ενώ οι Brandon γίνονται 14, 10, 7, 5 και 3.5mm, δίνοντας ένα πλήρες εύρος διαφορετικών εστιακών, πλάτους 9.1 αναλογιών.

Επειδή όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο, αντιπαραθέτω το αντίπαλον δέος:

AbbeBroch_Lg.thumb.jpg.cb08f7b33dfc7bcb343170626dbd7f1c.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Όχι ακριβώς.

Πρόκειται για το "Mikrometrische Feldblende". Ουσιαστικά τέσσερις οξύτατες μικροσκοπικές τριγωνικές χαράξεις μεγέθους 0.15mm σε διαστήματα 90 μοιρών επί του field stop του κάθε Abbe II.

Είναι ορατές ή αόρατες αναλόγως της απόστασης του οφθαλμού από τον φακό, εξαφανίζονται όταν παρατηρείς από την ανακουφιστική απόσταση και εμφανίζονται όταν πλησιάζεις τον προσοφθάλμιο περισσότερο, προκειμένου να κεντράρεις αντικείμενα (χωρίς όμως να υπάρχει σταυρός που να διατρέχει το πεδίο παρατήρησης), για έλεγχο του αστιγματισμού των οφθαλμών, ως εργαλείο ευθυγράμμισης και μικρομετρήσεων (πχ βεβαιώνοντας πως ένα αντικείμενο περνά από το κέντρο του πεδίου όταν εισέρχεται από την μία εγχάραξη και εξέρχεται από την άλλη, σε drift test).

Η φωτογραφία δείχνει τις εγχαράξεις, ενώ ο σταυρός που σχηματίζεται αχνά είναι νοητός.

v-crosshair-RGB-Med.jpg.6ec27df00e3ae03d9a9cc8223bb059ed.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Α τότε μια χαρά! Αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό!

Επίσης δεν έχουν το αηδιαστικό "safety undercut" το οποίο πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου! :mrgreen: Σκεφτόμουν να πάρω το πλήρες σετ των κλασσικών ορθοσκοπικών και όταν είδα ότι το έχουν βάλει και σε αυτούς αμέσως άλλαξα γνώμη! Ειδικά σε προσοφθάλμιους κλασσικής μορφής με "volcano top" δεν ταιριάζει με τίποτα!

Fred I have been living in Athens since 2007 :-) Forgot to change the place I live though... Perhaps cause my heart lies there :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Α τότε μια χαρά! Αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό!

Επίσης δεν έχουν το αηδιαστικό "safety undercut" το οποίο πρέπει να απαγορευτεί δια νόμου! :mrgreen: Σκεφτόμουν να πάρω το πλήρες σετ των κλασσικών ορθοσκοπικών και όταν είδα ότι το έχουν βάλει και σε αυτούς αμέσως άλλαξα γνώμη! Ειδικά σε προσοφθάλμιους κλασσικής μορφής με "volcano top" δεν ταιριάζει με τίποτα!

Fred I have been living in Athens since 2007 :-) Forgot to change the place I live though... Perhaps cause my heart lies there :cheesy:

O Baader Genuine Ortho 9mm που πήρα επίσης δεν έχει αυλάκωση ασφαλείας. Η αλήθεια είναι πως αυτοί οι φακοί δεν το χρειάζονται, σε αντίθεση με τα τέρατα που ζυγίζουν 0.5-1.5 kgr και πρέπει να σφίξεις την βίδα της ασφάλειας υπερβολικά για να τα συγκρατήσει.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τους Υπερίωνες, ο ορθοσκοπικός έχει υλικά μεγαλύτερης πυκνότητας και ζυγίζει περισσότερο από όσο υπονοεί το μέγεθός του.

Οι ηφαιστιόμορφοι με αυλάκωση μοιάζουν με μπουκάλι Coka Cola! Άλλο ένα κλασσικό Αμερικάνικο προϊόν, που θα έπρεπε να σου αρέσει giorgosgr! :cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Xωρίς να θέλω να χακέψω το thread μια απορία: Είναι τόσο καλό το Questar όσο λέει το άρθρο και παρεμπιπτόντως πόσο κάνει το 3,5άρι και το 7αρι?
Σπύρος
Δημοσιεύτηκε

1) ΝΑΙ είναι!

2) 3.5" ξεκινάει από 4.250 $ (καλό είναι να έχει και powerguide, άλλα 435$)

7" ξεκινάει από 7.595 $ (Questar astro 7 titanium, οπτικός σωλήνας μόνο, βάλε κι άλλα 6.495 $ για την ισημερινή βάση πηρούνι)

http://www.company7.com/questar/pricing.html

Η σελίδα αυτής της εταιρείας έχει απίστευτο όγκο πληροφοριών για τα Questar.

Που θα πάει δεν θα μου τύχει το lotto; :cheesy:

Αν σου αρέσει η οπτική μαζί με την μηχανική τελειότητα τότε χρειάζεσαι ένα Questar!

Προσωπικά όταν πρωτοχρησιμοποίησα ένα ενθουσιάστηκα τόσο από την οπτική του τελειότητα όσο και από το πόσο εύχρηστο ήταν! Καταπληκτικά μου άρεσε που με ένα μοχλό χωρίς να παίρνεις το μάτι σου από τον προσοφθάλμιο γύριζες σε ερευνητή και αντιστρόφως!

Μιας και δεν πρόκειται να πάω σε πάνω από 12" το επόμενο τηλεσκοπιο μου θα είναι ένα Questar.

Δημοσιεύτηκε

Θα τρελλαθούμε; Κάπου στο άρθρο που παρέθεσε ο Γιώργος παραπάνω λέει ότι ένα μοντέλο Questar χρησιμοποιήθηκε το 1993 για το καλιμπράρισμα της WFPC (Wide Field Planetary Camera) του Hubble!

Και άλλα πολλά:

"In September 1965 the first telescopic images of earth were reported in "Newsweek" magazine; these images were taken through a Questar from the Gemini spacecraft, and they were news because this was the beginning of surveillance photography from space. When the Apollo astronauts reported seeing a twelve and a half foot object from 1000 miles (1625 km) through a Questar, it was on the front page of the "New York Times". Using a compact Questar in 1985 an airplane hijacker in Beirut was identified from a distance of two kilometers (1.23 miles); in 1986 a Questar was used to identify the cargo being unloaded from a freighter in Nicaragua from twenty five kilometers (15.4 miles). When video evidence of a SCUD missile launcher in Kuwait was presented to the United Nations Security Council for sanction of "Desert Storm", a Questar Step Zoom 180 (a unit only about 9" wide x 24" long) was the instrument used to acquire those images from a distance of thirty kilometers (18.6 miles)! In the fall of 1993 NASA and Company Seven personnel employed a production Questar QM-1 Long Distance Microscope to certify the focus of the $127 million dollar Wide Field Planetary Imaging Camera (WFPC 2) for the one billion dollar Hubble Space Telescope Repair Mission. No other production Catadioptric telescope we have ever evaluated equal the Questar inch per inch or pound for pound in performance or accomplishment!

If seeing conditions permit it the Questar 3-½ inch telescopes reveal remarkable details; leaf stems two miles distant are plainly seen, bicycle spokes one mile distant can be resolved (1.4 arc-seconds at one mile is about 1/3 of an inch)! Planet and lunar views (on clear nights revealing colored bands of Jupiter) and photographs rival those of much larger instruments. Questar optics surpass the conventional production criteria for optical surface figure accuracy by a wide margin, this helps to account for their incredible resolution capability. "

Γιώργο παραγγέλνουμε ένα να το έχουμε μισό μισό; :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη το 90% των πωλήσεων της Questar είναι προς το αμερικανικό δημόσιο και ιδίως προς τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Μην νομίζεις πως θα επεβίωνε οικονομικά η εταιρεία αν βασιζόταν μόνο στην πώληση αστρονομικού εξοπλισμού.

Όσο για το μισό μισό χμμ άσε προς το παρόν έχω ξεπαραδιαστεί :mrgreen:

Παρεμπιπτόντως διάβασα αυτό στο Cloudy Nights:

the vast majority of VERNONscope sales now are to the US military for use in Questar 7 sniper team spotter scopes. The troops tend to lose the eyepieces!

Πάμε καμιά βόλτα σε πεδία μαχών σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Όλο και κάτι θα έχει παραπέσει :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Tα άρθρα που παρατέθηκαν είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και αμέσως δημιουργούν ερωτήματα. πχ από το άρθρο του fred Ley:

All eyepieces have a critical focal ratio. If the scope is faster than the critical number, the eyepiece fails to perform (1). The critical F ratio for both Abbes and Brandons is F7. This includes all Maksutov and SCT type instruments, but not fast refractors or reflectors. This point cannot be overestimated. If you pair a Brandon (or Abbe) with a long focal length instrument, the result is everything the scope is capable of. If your scope is fast, look for one of the new designs that actually contain an integral Barlow. Unfortunately, there are no classical orthoscopics that work well with fast scopes, but some designs approach these in performance (2). At F6.9, Chris Lord said, �efinition was noticeably superior in the Brandon� But this was not the case with a Newtonian at F4.7. Whether this is because F4.7 is too fast, or because some eyepieces �ccidentally� compensate for the coma of a fast reflector, I do not know

(1) Υπάρχει τέτοιο πράγμα στα προσοφθάλμια όπως το βέλτιστο F στο οποίο αποδίδει τα μέγιστα ένα προσοφθάλμιο?

Γνωρίζω για κάποια που δεν αποδίδουν καλά σε γρήγορα F αλλά για κάτι τέτοιο πρώτη φορά ακούω

(2) οι ορθοσκοπικοί δουλεύουν καλά με γρήγορα τηλεσκόπια? πχ F5

Κοιτάξτε μετά τι λέει ο τύπος:

In passing, I remark about the Questar legend. In recent years, this has been pooh-poohed, as in �here are no magic telescopes. While there is no magic, let us examine whether there is any reason why a Questar could outperform a �erfect apo.�It is commonly believed in amateur circles that the central obstruction of the Questar means that an apo will best it. Would you believe me if I tell you that exactly the opposite is the case? The knowledge comes from the author of the website, www.telescope-optics.net, where it is stated, �FONT COLOR="#000000">Obstructed aperture has significantly better contrast transfer - even from that of a perfect aperture - in the right half of MTF frequency range (i.e. for details smaller than 2λF linear, or 2λ/D in radians. Even in the left half of the graph (range of resolvable low contrast details), obstructed aperture has an edge.�/FONT>

Σπύρος
Δημοσιεύτηκε

Έχω διαβάσει και τα ακριβώς αντίθετα. Πχ ο Rod Molisse λέει πως τα περισσότερα μάτια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα ETX90 από ένα Questar 3.5. Η διαφορά τους συνοψίζεται στην ποιότητα κατασκευής και τις ευφυείς πρωτοτυπίες του Questar. Επίσης, όπως σε όλα τα Mak, η σύγκριση με μεγαλύτερα SCT τα ευνοεί, διότι οι περισσότεροι δεν ευθυγραμμίζουμε τέλεια τα SCT μας.

Σχετικά με το βέλτιστο f θα απαντήσω παντοπωλικά πως, εφ' όσον ο φακός έχει δεδομένο σχήμα, αυτό ακούγεται απόλυτα λογικό. Ωστόσο οι ορθοσκοπικοί μου, οι Υπερίωνες και ο UWA δεν διαφοροποιύνται τρομερά μεταξύ του f/10 SCT, του F/5 Νευτωνίου και του f/4 ερευνητή μου. Στο Νευτώνιο βλέπεις έναν ήπιο αστιγματισμό, αντιληπτό (από εμένα) μόνο σε αστρικά σμήνη, και μόνο στον ερευνητή βλέπω ελαφρά κόμη στην άκρη του οπτικού πεδίου. Έχω δει κόμη χεβυμεταλλάδικη σε ένα απαράδεκτο κιάλι της Vivitar και η κόμη του ερευνητή συγκριτικά είναι στρατιωτική στην βασική εκπαίδευση. Μάλλον αυτό που ονομάζουν κόμη είναι ακριβέστερα ο αστιγματισμός. Ένας Barlow βελτιώνει τα πράγματα και αυτό φαίνεται μεταξύ των Hyperion, ο 24mm των οποίων δεν διαθέτει barlow και είναι ο λιγότερο συμπαθής (εγώ εξαιρούμαι και πάλι).

Εν τέλει όλα αυτά έχουν λίγη σημασία. Θα πάρεις Brandon για το Questar και Orthos για το διοπτρικό σου. Τα Νευτώνια και δη τα Dob θέλουν ευρύ πεδίο και η επιτυχία των SWA, UWA και Ethos είναι σύγρονη της πορείας των Dobson.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τα Νευτώνια και δη τα Dob θέλουν ευρύ πεδίο και η επιτυχία των SWA, UWA και Ethos είναι σύγρονη της πορείας των Dobson

Σωστά γιατί εκτός των άλλων κάνει και ευκολότερη την οδήγηση με το χέρι όμως το dob μπορεί πια να είναι autotracking (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου) :mrgreen: οπότε και orthoscopic και plossl και brandon μια χαρά είναι!

Ειδικά στα κοντά νευτώνια τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει και άλλος ένα λόγος να χρησιμοποιούμε barlow αυξάνουμε τον εστιακό λόγο και δουλεύουν πιο καλά και απλούστεροι προσοφθάλμιοι.

ΥΓ όσο για τη σύγκριση ETX και Questar άστον να λέει είναι μέρα με τη νύχτα. Ακόμα και να είναι καλά τα οπτικά του ETX είναι τόσο ψεύτικη και φτηνιάρικη κατασκευή γεμάτη πλαστικούρα που θα έχει πετσικάρει μετά μερικά χρόνια. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα Rolex με ένα Q and Q και τα δύο την ίδια ώρα δείχνουν όταν τα πάρεις...

Στο ETX το GOTO είναι απαραίτητο χωρίς αυτό δεν βρίσκεις τίποτα με τέτοιο απαράδεκτο ερευνητή που έχει...

Και το προσυπογράφω αυτό σαν έμπειρος αστροάλτης...

Ένας αρχάριος δεν μπορούσε να βρει τίποτα...

Δημοσιεύτηκε

Κοιτώντας στο νετ βρήκα άλλη μια συγκριτική δοκιμή:

My friend Jorge and I were observing Saturn with his 8" TMB and his then new Badder binoviewer. We tested various eyepieces that night. The 12.5mm UO's, 15mm Parks Gold Series, 16mm Nagler T5's and a set of 16mm Brandons. To my amazement and Jorge's, we were actually shocked to see that the Nagler T5 16's clearly beat out both the UO and Parks GS. We could easily see less light scatter in the 16mm T5 Nagler's, then when we popped in the Brandons it was all over. The image was completely etched in tack sharp contrast and clearly out performed these other sets of eyepieces.

http://theastroreview.com/index.php?document_id=130&product_id=5

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης