Jump to content

Σκοπευτικό ευθυγράμμισης

kkokkolis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαίρετε.

Επειδή δεν έχω βρει πουθενά καπάκι από φιλμ, θα ήθελα να ρωτήσω την επιθυμητή διάμετρο της οπής που πρέπει να υπάρχει στο κέντρο. Ο λόγος είναι πως έχω ένα άχρηστο προσοφθάλμιο Celestron Symmetrical (λέγεται όμως Plossl) 4mm, στο οποίο η διάμετρος της οπής που υποδέχεται τον φακό είναι 3.5mm περίπου. Αν αφαιρέσω τον φακό θα έχω, στην θέση ενός εντελώς άχρηστου προσοφθαλμίου, ένα εξαιρετικό sight tube, βιομηχανικά κατασκευασμένο με ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούν να επιτύχουν τα δικά μου αδέξια χέρια. Η οπή των 3-4mm είναι επαρκής για τις ανάγκες της ευθυγράμμισης των κατόπτρων;

Ο λόγος που το λέω άχρηστο είναι πως έχει απίστευτο eye relief (ουσιαστικά το ''φοράς'' σαν φακό επαφής) και το exit pupil του είναι τόσο μικρό που δυσκολεύεσαι να το ταιριάξεις με την κόρη του ματιού. Δεν εστιάζει στα μικρά μου τηλεσκόπια και ο μικροσκοπικός του καμπύλος φακός πάσχει από αρκετά οπτικά σφάλματα.

Κατά τα άλλα έχει καλή ποιότητα κατασκευής, η κάνη του από βουρτσισμένο αλουμίνιο εφαρμόζει άψογα στους εστιαστές, είναι εφοδιασμένο με baffle εσωτερικά και εξωτερικά, γύρω από τον φακό. Πρόκειται για μια πολυτελή κατασκευή σε σχέση με ένα πλαστικό κουτάκι φιλμ.

Στην φωτογραφία βλέπετε το προσοφθάλμιο (θα ήθελε να είναι...), υπό την σημαία της Meade, αλλά είναι ακριβώς το ίδιο.

4mmpls.jpg.7eeeb8db38fc4d007192ce0c6aed7676.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι μπορείς μια χαρά! Γιατί δεν βρίσκεις κουτάκι απο φιλμ πήγαινε σε ένα φωτογραφείο και θα σου δώσουν όσα θέλεις τσάμπα η πάρε ένα φιλμ και φωτογράφισε σου μένει το κουτάκι :cheesy:
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο

Στον Πειραιά ρώτησα 5-6 μαγαζιά, όλοι κάνουν ψηφιακές εκτυπώσεις και γάμους- βαφτίσια μόνο. Βαρέθηκα να ρωτάω.

Δεν πειράζει, αν λες πως αυτό κάνει το προτιμώ, καθώς δεν είμαι βέβαιος πως θα τρυπούσα το καπάκι σωστά. Ενώ το Celestronάκι μου είναι φτιαγμένο τέλεια. Άσε που μπορεί να λανσάρω νέα μόδα, υπάρχουν πολλοί που διαθέτουν αυτό το εξάρτημα. Η μόνη άλλη χρήση που μπορώ να του βρω είναι σαν προστατευτικό καπάκι σε έναν διαγώνιο, αλλά έχω ήδη ένα Kellner 12.5 σε αυτόν τον ρόλο.

Λοιπόν, σύντομα κάνω την πρώτη μου ευθυγράμμιση Νευτωνίου (σε SCT έχω κάνει, κουτσή- στραβή)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Η εγχείρηση έγινε, ο ασθενής επεβίωσε!

Αφαίρεσα τους φακούς, οι οποίοι συνίστανται σε 2 πανομοιότυπες ομάδες των 2 φακών με μαυρισμένες τις πλαϊνές επιφάνειες και έναν μικρό δακτύλιο ενδιάμεσα, ώστε να βρίσκονται στην δέουσα απόσταση. Όταν τους είδα έτσι μικρούληδες και γυμνούς, μετανόησα για όλα όσα τους έσερνα τόσον καιρό. Τι να σου κάνουν 2 φακουδάκια σαν φακές; Η αυτοθυσία τους μου προσέφερε ένα άρτιο σκοπευτικό με μια οπή τόσο καλά κεντραρισμένη που δεν θα μπορούσα να την κατασκευάσω ποτέ. Θα το δούμε σύντομα και στην πράξη. Οι φακοί αποσύρθηκαν μέσα σε μια κοσμηματοθήκη- φέρετρο, αν και δεν αποκλείεται κάποτε (στην Δευτέρα Παρουσία; ) να κληθούν ξανά στην ενεργό δράση, σε έναν ρόλο που ούτε εγώ, ούτε αυτοί, μπορούν τώρα να φανταστούν. Αιωνία αυτών η μνήμη.

:-({|=

2.gif

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αφαίρεσα τους φακούς, οι οποίοι συνίστανται σε 2 πανομοιότυπες ομάδες των 2 φακών με μαυρισμένες τις πλαϊνές επιφάνειες και έναν μικρό δακτύλιο ενδιάμεσα, ώστε να βρίσκονται στην δέουσα απόσταση. Όταν τους είδα έτσι μικρούληδες και γυμνούς, μετανόησα για όλα όσα τους έσερνα τόσον καιρό. Τι να σου κάνουν 2 φακουδάκια σαν φακές; Η αυτοθυσία τους μου προσέφερε ένα άρτιο σκοπευτικό με μια οπή τόσο καλά κεντραρισμένη που δεν θα μπορούσα να την κατασκευάσω ποτέ. Θα το δούμε σύντομα και στην πράξη. Οι φακοί αποσύρθηκαν μέσα σε μια κοσμηματοθήκη- φέρετρο, αν και δεν αποκλείεται κάποτε (στην Δευτέρα Παρουσία; ) να κληθούν ξανά στην ενεργό δράση, σε έναν ρόλο που ούτε εγώ, ούτε αυτοί, μπορούν τώρα να φανταστούν. Αιωνία αυτών η μνήμη.

2.gif

Έτσι όπως το έγραψες, σχεδόν τους λυπήθηκα!! :lol: :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο

2.gif

Έτσι όπως το έγραψες, σχεδόν τους λυπήθηκα!! :lol: :lol:

Εγώ να δεις πόσο τους λυπήθηκα. Δεν μου έκανε καρδιά να τους πετάξω, θα χρησιμοποιηθούν μάλλον σαν εργαστηριακά πειραματόζωα, οπότε θα πρέπει να τους λυπηθούμε περισσότερο.

Έχω την εντύπωση πάντως πως:

1. Δεν ήταν καλά ευθυγραμμισμένοι. Είναι όμως πολύ εύκολο να ξεβιδώσεις το φατνίο και να τους επανατοποθετήσεις, με ένα ελαφρό χτυπηματάκι του προσοφθαλμίου. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να τους τοποθετήσεις με άλλο τρόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του οικογενειακού δέντρου των φακών που ανήρτησα αλλαχού.

2. Για τα περισσότερα προβλήματα του προσοφθαλμίου μάλλον δεν φταίει η ποιότητα των φακών (αφού σε μεγαλύτερες διαμέτρους αυτοί οι Plossl είναι μια χαρά και βιώνουν νέες δόξες χρησιμοποιούμενοι στα μικρά τηλεσκόπια) αλλά η μικρή διάμετρός τους. Πέρα από το eye relief και το exit pupil δημιουργείται και ένα contrast illusion (οπτική απάτη αντίθεσης) το οποίο υπάρχει και τώρα που λείπουν οι φακοί! Συγκεκριμένα, λόγω του μαύρου χρώματος της άνω επιφάνειας του προσοφθαλμίου, η οποία καλύπτει ένα μέρος της κόρης, δημιουργείται η αντίληψη ενός φωτεινού δακτυλίου στην περιφέρεια της οπής και ενός σκοτεινού κύκλου στο κέντρο του πεδίου. Αν μετρήσεις την φωτεινότητα θα είναι ακριβώς η ίδια, ο εγκέφαλος όμως αντιλαμβάνεται αυτή την εικόνα «στόχου» που κάνει τα αντικείμενα στο κέντρο να φαίνονται πιο σκοτεινά. Σε λαμπρό στόχο (σελήνη, ημερήσια παρατήρηση) το φαινόμενο είναι ακόμη και ακραίο. Επίσης, λόγω μεγέθους, μια ελάχιστη μετατόπιση των φακών ως προς τον οπτικό άξονα κάνει το είδωλο εξωφρενικά αστιγματικό.

3. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φτιάξω καλύτερο προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης. Το δοκίμασα στο νευτώνιο και ήταν άψογο. Με την πρώτη ευκαιρία θα περάσουμε και στην πράξη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Το σκοπευτικό και η εικόνα που λαμβάνω μέσα από αυτό, με την βοήθεια της κάμερας του κινητού.

20693650_SightTube2.jpg.d6e2ec320ac5662b1f568fb5b246361e.jpg

324290616_SightTube1.jpg.622eeb11bc0978c1f672eaf8b64190aa.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κώστα παρατήρησε ότι η τρυπούλα δεν είναι επαρκώς διακριτή λόγω του ότι το προσοφθάλμιο δεν αφήνει το φως να αναδείξει την αντίθεση μεταξύ του φωτεινού περιβάλλοντος και του εσωτερικού τμήματος του εστιαστή.

Έχω προτείνει παλαιότερα την χρήση του καπακιού που χρησιμοποιεί η Meade, λόγω του ιδανικού για το σκοπό αυτό λευκοδιάφανου υλικού κατασκευής του. Μπορείς να το δεις εδώ. Εναλλακτικά, χρήση αλουμινόχαρτου στο γνωστό καπάκι του φίλμ.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ, θα το ψάξω και περισσότερο. Πρέπει να πειραματιστώ όμως πρώτα για να καταλάβω αυτήν την ευθυγράμμιση στην πράξη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Πρέπει να πειραματιστώ όμως πρώτα για να καταλάβω αυτήν την ευθυγράμμιση στην πράξη.
Το σωστότερο που πρέπει να κάνει κανείς πριν προβεί σε ευθυγράμμιση με οποιοδήποτε βοήθημα. Δεν είναι λίγες οι νύχτες που έχω περάσει προσπαθώντας να καταλάβω την εικόνα που βλέπουμε μέσα απ'τον εστιαστή. Θυμάμαι ότι είχα καταλήξει να "ορίσω" τον όρο αντανάκλαση και τον γεωμετρικό νόμο που τον διέπει!

Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε κορυφαία πλανητικά ή μη προσοφθάλμια δεν μπορούν να υπερκεράσουν τα σφάλματα που υπάρχουν λόγω "απλά καλής" και όχι τέλειας ευθυγράμμισης οπτικών, ειδικά σε κάτοπτρα f/5 ή γρηγορότερα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ευχαριστώ, θα το ψάξω και περισσότερο. Πρέπει να πειραματιστώ όμως πρώτα για να καταλάβω αυτήν την ευθυγράμμιση στην πράξη.

Αν σε ενδιαφέρει μια εξαντλητική παρουσίαση του collimation υπάρχει το εξής βιβλίο:

http://www.catseyecollimation.com/perspectives.html

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Λοιπόν, επιχείρησα την ευθυγράμμιση σήμερα, υποπίπτοντας σε αλλεπάλληλα σφάλματα.

Το πρώτο ήταν η επιλογή της ημέρας (με διέκοψαν 20-30 τηλέφωνα και δεν μπορώ να δοκιμάσω το αποτέλεσμα σε κάποιο άστρο), το δεύτερο η συγκέντρωση πληροφοριών από 5-6 πηγές, όπου όλες διέφεραν κατά τι, ενώ το τρίτο ήταν η ανάμιξη της μεθόδου του σκόπευτρου με αυτό του Laser.

Όταν εφάρμοζα την οπτική ευθυγράμμιση, έβλεπα την κουκκίδα του laser να είναι εκτός. Όταν ευθυγράμμιζα το laser οπτικά δεν ήταν όλα εντάξει. Υπάρχει και κάποιος τζόγος στον εστιαστή που δυσχεραίνει τα πράγματα.

Εντέλει αποφάσισα να βασιστώ στο laser (Saxon), όπου έκανα μια τέλεια ευθυγράμμιση και κατέληξα να έχω όλες τις αντανακλάσεις ομόκεντρες, εκτός από μια σκούρα αντανάκλαση ανάμεσα στις ανοικτόχρωμες του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος. Το μόνο με το οποίο μπορεί αυτή να σχετίζεται είναι η κεντρική βίδα του δευτερεύοντος που, εξ όσων έχω καταλάβει, μάλλον κινεί το δευτερεύων πάνω κάτω στον οπτικό άξονα. Αυτή δεν την πείραξα. Είναι έτσι;

Επίσης, είναι χρήσιμο το laser στην ευθυγράμμιση ενός SCΤ;

Σύμφωνα με το laser, με το διαγώνιο στην θέση του, η κουκκίδα του laser βρίσκει στα πλάγια τοιχώματα του baffle tube του προσοφθαλμίου! αυτό σημαίνει πως έχει βγει αρκετά από την ευθυγράμμιση, αν και στο star test ο αφεστιασμένος κύκλος είναι ελαφρότατα ωοειδής -ήταν πολύ περισσότερο και τον βελτίωσα μέχρι του σημείου αυτού, δεν κατάφερα όμως να τον κάνω τέλειο και το άφησα για αργότερα, όταν πάρω Bobs Knobs. Να βασιστώ στις ενδείξεις του laser ή του ματιού μου; Τι λέτε;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Αν καποιος παραγγειλει ποτε απο teleskop-express υπαρχει και αυτο

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3675_Simple-Collimation-Tool-for-Newtonian-Telescopes.html

Kι εγω δεν εβρισκα καπακι απο φιλμ,πηρα αυτο με 3 ευρω και βολευει μια χαρα,ειδικα με τον μαυρο κυκλο που φαινεται στην φωτο.

There is no knowledge that is not power...
Σύνδεσμος για σχόλιο

Collimation OK στο Νευτωνιάκι.

Για το SCT έχει κανείς άποψη; Χρησιμοποιείτε laser για ευθυγράμμιση;

Κανείς; :?: [-o< :-k

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Όχι Κώστα είναι τελείως άχρηστο.. Μπορείς θεωρητικά αφού έχεις ευθυγραμμίσει με τον κλασικό τρόπο να τοποθετήσεις το laser στο διαγώνιο ή κατευθείαν στο visual back και να μαρκάρεις που "δείχνει" το στίγμα του laser ώστε την επόμενη φορά να ευθυγραμμίσεις με αυτό το σημάδι. Πρακτικά την επόμενη φορά θα είσαι εκτός μόνο και μόνο από τις ανοχές του εστιαστή, διαγωνίου αλλά και του ίδιου του laser.

Αφού δούλεψε καλά στο νευτώνειο, όλα καλά!

Σύνδεσμος για σχόλιο

OK, ευχαριστώ.

Από περέργεια, το δοκίμασα στο 80ST και το SV50. Και στις δύο περιπτώσεις το laser επέστρεφε ακριβώς στο κέντρο. Αναμενόμενο αλλά πολύ εντυπωσιακό. Γι' αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει κεντρική παρεμπόδιση ή αράχνη, τα αστεράκια στα διοπτρικά είναι άλλο πράγμα, χάρμα οφθαλμών.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης