Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Γεια σας παίδες (αν και πολλοί θα είστε στον Πάρνωνα αυτή την ώρα).Την περασμένη Τρίτη 6/7/2010 μετά από καιρό είχαμε μια πεντακάθαρη βραδιά στις Γωνιές. Είχαμε δει προβλέψεις σχετικά με το seeing αλλά και τη διαύγεια και είδαμε ότι ήταν περίπου 8/10. Πολύ καλές. Ίσως λόγω του ότι ο Νοτιάς έχει σταματήσει να μας "επισκέπτεται" σημαντικός παράγοντας όσο αφορά τη διαύγεια. Φτάνουμε στο πεδίο λίγο πριν βραδιάσει και ξεκινάμε το στήσιμο. Ο Μάνος κουβαλούσε τα τερατώδη κομμάτια του 16" τα οποία για 1η φορά τα συναρμολόγησε μόνος του. Τελικά όλα είναι θέμα εκπαίδευσης. Ξεκινάω ευθυγράμμιση με star test σημαδεύοντας το Βέγα ο οποίος βρισκόταν σε ύψος όπου παρατηρούμε συνήθως. Θέμα 5 λεπτών και οι κύκλοι περίθλασης γίνονται ομόκεντροι. Ετοιμάζω το χάρτη αλλά και τους καταλόγους. Αυτή τη φορά είχα εκτυπώσει καμιά 10αριά αντικείμενα από τον Sharpless κατάλογο. Ο κατάλογος Sharpless ή Sh περιέχει νεφελώματα εκπομπής (HII περιοχές) περιλαμβάνοντας αντικείμενα από τους NGC Messier και Caldwel. Με στόχους κυρίως στο Σκορπιό και Τοξότη όμως είχα περιοριστεί πολύ και έπρεπε να περιμένω να ανέβουν οι αστερισμοί. Εν τω μεταξύ είχα εκτυπώσει την κλασσική εικόνα του M57 με τα προσημειωμένα φαινόμενα μεγέθη των γύρω αστεριών. Είχα διαβάσει στο Cloudy nights ότι για να φανεί το κεντρικό αστέρι του νεφελώματος θα έπρεπε να βλέπεις τουλάχιστο μέχρι 15,7 mag αστέρι. Επειδή δεν το είχα ξαναδοκιμάσει λέω για να δω και μέχρι πόσα μαγκ φτάνω. Κοιτάζω επίμονα το μ57 και ταυτοποιώ το 13 μαγκ αστέρι που βρίσκεται κοντά στο νεφέλωμα. Αντιδιαμετρικά του βρίσκεται το 15,7. Τελικά μετά από 2-3 λεπτά έδειχνε να εμφανίζεται αλλά οριακά. Σε αυτή τη φάση προσπαθώ να διακρίνω αν φαίνεται το κεντρικό αστέρι αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Μάνος το είχε ήδη δοκιμάσει παλαιότερα πάλι χωρίς αποτελέσματα. Βλέπω όμως ότι μπορώ να εστιάσω αρκετά καλά σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Δοκιμάζω λοιπόν να συνδιάσω 5άρι Nagler και Barlow. Το ξέρω ότι είναι πολύ γυαλί αλλά ο ορθοσκοπικός δεν με βόλευε καθόλου σε τέτοιες μεγεθύνσεις. Μιλάμε για μεγεθύνσεις 500-600Χ. Πρώτη φορά είχα επιχειρήσει τόσο μεγάλη μεγέθυνση στο τηλεσκόπιό μου. Προς έκπληξή μου παρατηρώ ότι εστιάζει πάρα πολύ καλά. Καλά πάμε λέω. Εστιάζω την προσοχή μου στο M57. Αφήνω το μάτι μου εντελώς χαλαρό να κοιτάζει το δαχτυλίδι του νεφελώματος. Μετά από λίγο παίρνω μια ένδειξη ένα flash ακριβώς στο κέντρο του νεφελώματος. Μετακινώ το σωλήνα ώστε να φαίνεται το νεφέλωμα στην άκρη του προσοφθάλμιου για να το έχω περισσότερο χρόνο μέσα στο πεδίο. Μετά από λίγο ξανά η ίδια εμφάνιση για κλάσματα του δευτερολέπτου. Ήταν ακριβώς η ίδια εμπειρία που είχαμε ζήσει στο Σκίνακα. Λέω του Μάνου ότι βλέπω το κεντρικό αστέρι να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται και δοκιμάζει κι εκείνος με το 16" και όντως επιβεβαιώνεται και με το 16" ότι φαίνεται. Δεν φαινόταν όλη την ώρα αλλά εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν ανα τυχαία διαστήματα. Το γεγονός ήταν αναπάντεχο. Δεν το περιμέναμε ότι θα είχε τόσο καλό ουρανό και ότι θα μπορούσαμε στα 800 μέτρα να είχαμε τόσο καλή ατμόσφαιρα. Ήταν μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσω να δω στόχους χαμηλά στον ορίζοντα. Από τους στόχους που αξίζει να περιγράψω ήταν: NGC 6334, Sh-8, Cat's Paw nebulaΝεφέλωμα εκπομπής στο Σκορπιό. Σε φωτογραφίες φαίνεται συνήθως σαν ένα ίχνος από πατημασιά γάτας. Το πεδίο εντοπίστηκε σχετικά εύκολα και μου έκανε εντύπωση ότι έβλεπα αστέρια από τον ερευνητή ενώ ήμουν σε Dec -35. Παρατηρώ ότι τo νεφέλωμα αναδεικνύεται καλύτερα με H-beta φίλτρο. Φάνηκε σαν 3 διάχυτα νέφη σε τριγωνικό σχηματισμό. NGC 6357, Sh-11, War and Piece nebulaΑρκετά κοντά στο προηγούμενο το νεφέλωμα αυτό εκτείνεται αρκετά αλλά έχει μια κεντρική περιοχή πιο έντονη. Με UHC αναδεικνύεται και ενισχύεται πολύ. Η εντύπωση που σου δίνει είναι ένα μικρό τριγωνικού σχήματος νέφος, το οποίο στη μια γωνία χωρίζεται ελαφρά από μια σκοτεινή λωρίδα. Ωραίος στόχος και αυτός. NGC 6445, PK8+3.1Πλανητικό νεφέλωμα 11,2mag στον Τοξότη περίπου στις -20Dec. Πολύ όμορφος στόχος. Το οβάλ-τετραγωνισμένο του σχήμα με δακτυλιοειδή μορφή το κάνει μοναδικό όσο αφορά το σχήμα του. Κι εδώ το UHC βοήθησε αρκετά. NGC 6563, PK358-7.1Άλλο ένα πλανητικό νεφέλωμα αρκετά χαμηλά στον Τοξότη (-33Dec) 11 mag. Αρκετά φωτεινό ολοστρογγυλό σχήμα με ομοιόμορφη λαμπρότητα. UHC κι εδώ για καλύτερο contrast. Αυτά, καλές παρατηρήσεις σε όλους. ΥΓ. Εεε, εσείς εκεί στον Πάρνωνα, περιμένω εκτενείς αναφορές Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
tasco Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 πολυ ενδιαφερον αυτα που συνεβησαν!!!!!
Tsaprazi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Πράγματι, εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα αυτά! Ελπίζω κι εμείς με την κατάλληλη εμπειρία κάποτε να πετυχαίνουμε ανάλογες παρατηρήσεις, συγχαρητήρια. Δυστυχώς εμείς εδώ στο χωριό δεν έχουμε θέαση στον ορίζοντα λόγω του ύψους των βουνών τριγύρω. Υπάρχουν όμως αρκετά αντικείμενα χαμηλά στους Διδύμους που είναι όμορφα γι' αυτή την εποχή, περίπου 20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, ακριβώς εκεί που ξεκινάει ο ουράνιος θόλος σε εμάς. Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.Albert Einstein
aristotelis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 9, 2010 Καθε φορα που διαβαζω περιγραφη απο τον Μανουσο μου τρεχουν τα σαλια..... (κατι σαν τον Μαμαλακη αλλα σε αστρονομικη αντι γαστρονομικης version!!)Μπραβο Μανουσο!!!!! Σε ευχαριστουμε!!!!!!!
ASTROC Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 10, 2010 Μανουσο συγχαρητηρια.Να εισαι καλα να μας ταξιδευεις κι εμας μεσα απο τις τοσο ομορφες περιγραφες σου. http//www.ethaleia.gr/ , http//astrochania.blogspot.gr/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα