Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά από σκέψη αποφάσισα να ράψω ένα φωτοχιτώνιο για το ντομπάκι μου το astrotech/gso 16". Έχει 3 μπάρες οπότε θα χρειαστεί να προσθέσω κάποιο υλικό σαν μπανέλες οι οποίες θα πιέζουν σε 2 σημεία περιμετρικά το ύφασμα προς τα έξω ώστε να μην μπαίνει μέσα στο οπτικό μονοπάτι (δείτε astrozap). Μπορείτε να μου δώσετε καμμιά ιδέα;

1) Από τί υλικό θα είναι; Ύφασμα; Νάυλον; Προφανώς μαύρο ματ σίγουρα μέσα και είτε λείο είτε ματ έξω;

2) Από τί υλικό θα είναι οι μπανέλες; Σύρμα; Κάτι άλλο;

Οι 3 μπάρες δένουν πάνω και κάτω με 2 χειρόβιδες οι κάθε μία. Να βάλω στις άκρες κορδόνι με αυτό το πλαστικό πράγμα που να το σφίγγω και να κάθεται;

ΥΓ: Προμηθεύτηκα πρόσφατα μια ραπτική μηχανή οπότε έχω τα φόντα, άσχετα πως είμαι άσχετος με το ράψιμο.

Δημοσιεύτηκε
Μπορεις να παρεις ενα απλο χοντρο υφασμα (οτιδηποτε) και απο μεσα να βαλεις μαυρο βελουδο, επειδη ομως δεν θα κοληση, θα πρεπει να πας να στο γαζωσουν.. ραψτο περιμετρικα και ενδιαμεσα με καθετες ραφες ανα 5 ποντους, φυσικα κλωστη μαυρη. Πριν τα κανεις ολα αυτα ομως αγορασε 2,3 λαμες (οι οποιες μπορουν να λυγισουν μετα ευκολα) και βαλτες ενδιαμεσα στο υφασμα και βελουδου και μετα κανε την ραφη ωστε να μην φαινονται, τελος οταν το κανεις λυγισε το υφασμα σε οτι κυκλοειδες σχημα θελεις.
82758172.gif
Δημοσιεύτηκε

Σκέψου την μισινέζα που χρησιμοποίησε κάποιος για ένα 12'' Flextube, καθώς και Velcro για τις άκρες του κυλίνδρου. Οι λάμες αν λυγίσουν θα κάνουν γωνία που δεν διορθώνεται εύκολα.

Μήπως για τηλεσκόπιο τέτοιου επιπέδου είναι καλύτερη μια επαγγελματική λύση;

Αν το φτιάξεις μόνος πάντως, μπορείς να ράψεις και τα λογότυπά σας απ' έξω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Μάνο δες εδώ για τη λύση της μισινέζας που εφάρμοσε ο Χρήστος (ΣΕΙΡΙΟΣ1978) από τη Χαλκίδα σε τηλεσκόπιο σαν το δικό μου. :wink:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12114

"Ντομπάκι".... :mrgreen: :cheesy:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου,η περιπτωση σου ειναι διαφορετικοι απο τι δικη μου, γιααυτο θα σου προτηνο το εξης.

βρες ενα υφασμα να ειναι χοντρο ισως δερματίνη μαυρη, η υφασμα τζιν ,αφου φτιαξεις το κυλυνδρικο σχημα θα ραψης επανω του κατα μηκος ενα κριξ-κραξ δες φωτο,πωληται με το μετρο

Σε διαφορα παχυ, ακομα μπορεις να του περασεις κορδονη αφου ανοιξης της τρυπες σαν τα παπουτσια σταυρωτα, επειδη το υφασμα θα ειναι χοντρο Νομιζω οτι δεν θα εχεις προβλημα στο οπτικο πεδιο, αν δεις ομως οτι εχεις προβλημα θα σου προτεινα να φτιαξεις αυτο με τη μισηνεζα.

βαλτη εξωτερικα και ραφτη πρωχηρα επανω,αυτη εχει την ιδιοτητα να τραβαει το υφασμα προς τα εξω,μετα καλυψε αυτη με ενα κοματι υφασμα για να μην φαινεται. αφου τελειωσης κοψε τη μισινεζα

ακριβως στη ραφη με το κριξ-κραξ και αυτο για να μπορεις να το βγαλεις απο πανω απο το τηλεσκοπιο

S73F2088.thumb.JPG.ed6f3e2c3a74381a4b2499357b86c16c.JPG

Δημοσιεύτηκε
Δεν απάντησα τόσες μέρες διότι μελετούσα τί μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν υλικά και εχθές τα πήρα τα περισσότερα. Βρήκα ύφασμα μαύρο από τη μία πλευρά ματ ενώ από την άλλη λείο. Το μαύρο βελούδο το είδα αλλά είναι αρκετά γυαλιστερό και βγάζει χνούδι. Πήρα 2 κορδόνια για πάνω κάτω καθώς και 2 πλαστικά που σφίγγουν. Αγόρασα λεπτό λάστιχο ποτίσματος καθώς και σύρμα που θα του βάλω μέσα για να είναι σκληρό. Εχθές ξεκίνησα και πιστεύω σήμερα θα το τελειώσω. Θα σας δώσω φωτογραφίες όταν τελειώσει.
Δημοσιεύτηκε

Ύστερα από 2μισι συνεδρίες (7 ώρες δουλειά περίπου) και χωρίς να έχω καθόλου εμπειρία με το ράψιμο κατάφερα και ολοκλήρωσα το δημιούργημά μου. Εννοείται δε βγήκε τέλειο καθώς είχα και τεχνικές δυσκολίες αλλά το αποτέλεσμα μου αρέσει.

Θα δείξει και στο πεδίο τώρα! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

IMG_5841.thumb.jpg.b9fcc98f32aa29dfcf45d6f02aa3ab5b.jpg

Πάνω και κάτω σφίγγει όπως βλέπετε

IMG_5840.thumb.jpg.de555b1467bbf3e2e23986817f431944.jpg

Μέσα από το σωλήνα

IMG_5838.thumb.jpg.89d6116dc26b2b1947203bff72d345f2.jpg

Έκανα 6 παρακάμψεις για να κάθεται σωστά γύρω από τις χειρόβιδες

IMG_5837.thumb.jpg.23eda3a53b043e6b1ec9928a737a8b75.jpg

Φορεμένο πάνω στο 16άρι

IMG_5833.thumb.jpg.77bd927dced3689c4628e9aba37ff0c2.jpg

Ο ράφτης επί τω έργω!

Δημοσιεύτηκε

@ planetman

Μάνο, θέλεις να μας πεις πόσο σου κόστισε, γιατί βλέπω κάτι τιμές αστρονομικές για έτοιμα φωτοχιτώνια!!!

@ όλους που έχουν φωτοχιτώνια

Πραγματικά, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στο πεδίο που αξίζει είτε να αγοράσεις είτε να διαθέσεις χρόνο και κόπο για να φτιάξεις. Θα μου πείτε, στα μικρά τηλεσκόπια δεν είναι εμφανής, αλλά πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά του πριν και του μετά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις πληροφορίες.

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

πολύ καλή κατασκευή ... και οικονομικότερη από της λύσεις του εμπορίου .. πέραν του οτι ψάχνοντας βρήκα μόνο για 12''

http://www.scopesnskies.com/prod/astro-engineering/lightbridge/AC690.html

http://www.harrisontelescopes.co.uk/acatalog/Meade_Light_Shroud_for_12__LightBridge.html

... αντικρίζοντας το σύμπαν , αντιλαμβάνεσαι τη θέση σου .. και συνάμα , πόσα ακόμα να ψάξεις ...

με την αβίαστη μελέτη Του .. χωρίς αγκυλώσεις , ιχνηλατείς στις εσχατιες του πεπερασμένου απείρου Σου ...

www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε
Ωραιος ο Ράφτης :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Καλά μιλάμε για επαγγελματική δουλειά. Ίσως και καλύτερο από το astrozap γιατί βλέπω ότι έχεις βάλει 3 δαχτυλίους και είναι απο καλό ύφασμα. Αντε να το τεστάρουμε και στο πεδίο.
Δημοσιεύτηκε

Hi Planetman,

Very nice cover you made for yourself.

You may end up getting requests from others.

-Fred

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Δημοσιεύτηκε
@ planetman

Μάνο, θέλεις να μας πεις πόσο σου κόστισε, γιατί βλέπω κάτι τιμές αστρονομικές για έτοιμα φωτοχιτώνια!!!

@ όλους που έχουν φωτοχιτώνια

Πραγματικά, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στο πεδίο που αξίζει είτε να αγοράσεις είτε να διαθέσεις χρόνο και κόπο για να φτιάξεις. Θα μου πείτε, στα μικρά τηλεσκόπια δεν είναι εμφανής, αλλά πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαφορά του πριν και του μετά;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις πληροφορίες.

Ελένη, κάνω copy paste από άλλο thread όπου είχα απαντήσει στην ίδια ερώτηση ακριβώς που τότε είχε κάνει η Κατερίνα. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ dobsonian τέτοιου τύπου χωρίς την προστασία του φωτοχιτωνίου και για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την υγρασία...

Κατερίνα,

το να μην βάζει κάποιος φωτοχιτώνιο σε ανοιχτού τύπου dobsonian τηλεσκόπιο, είναι μάλλον μια λανθασμένη πρακτική . Είναι απαραίτητο για τους εξής λόγους:

Α) Για αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας στο πρωτεύον κάτοπτρο.

Β) Για την αποφυγή αγγίγματος του δευτερεύοντος κατόπτρου.

Γ) Για αποφυγή συσσώρευσης σκόνης στο κυρίως κάτοπτρο και λάσπης σε συνδυασμό με την υγρασία.

Δ) Για το διάχυτο φωτισμό.

Ε) Για την αποφυγή του να σου πέσει οτιδήποτε μέσα στο πρωτεύον από το πλαϊνό άνοιγμα (!!! ), είτε είναι αυτό προσοφθάλμιο (ωχ μάνα! ), είτε είναι εργαλείο, είτε ότι άλλο βάζει ο νους σου! Συμβαίνει και στις καλύτερες αστροοικογένειες!

Σε απόλυτα σκοτεινό ουρανό και τοποθεσία παρατήρησης, στο θέμα του κοντράστ των ειδώλων, μπορεί να μην επηρεάζει τόσο το να μην το έχεις. Για όλους τους παραπάνω λόγους όμως και ΜΟΝΟ, νομίζω πως επιβάλλεται!

Τώρα αν έχει δυνατό άνεμο, είτε έχεις ανοιχτό σωλήνα με ή χωρίς φωτοχιτώνιο, είτε κλειστό σωλήνα...θα σε πάρει και θα σε σηκώσει! Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί μύθο και δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα dob του κόσμου, ανοιχτού σωλήνα, έχουν κι από ένα...

Μάνο τρομερή δουλειά!! Τα σέβη μου. Είσαι υπόδειγμα για τον ορισμό της λέξης...μεράκι!

:mrgreen: :mrgreen: =D> =D> =D>

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Κ. Τάσο σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μία τελευταία όμως ερώτηση. Φωτοχιτώνιο τοποθετούμε μόνο σε truss όπως αυτό ή και στο κλασσικό dob 8"?

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Κ. Τάσο σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μία τελευταία όμως ερώτηση. Φωτοχιτώνιο τοποθετούμε μόνο σε truss όπως αυτό ή και στο κλασσικό dob 8"?

Ελένη, το κλασσικό λευκό dob 8" είναι ενιαίου κλειστού σωλήνα. Δεν έχει ανάγκη από φωτοχιτώνιο, καθώς το αντίστοιχο κενό που υπάρχει στα truss dob είναι καλυμμένο από τον ίδιο τον σωλήνα στο λευκό 8"...

Οπότε μόνο σε truss σχεδίαση για να καλυφθεί το κενό μεταξύ των 2 κομματιών της κατασκευής...

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο βρε Μάνο!!! Έκανες πολύ καλή δουλειά!!"Μάθε τέχνη κι αστηνε.." που λέει και η παροιμία!!

Στην 4η φωτογραφία, σ'αυτην που έχεις τραβήξει το εσωτερικό του σωλήνα σου, είναι εμφανές νομίζω

το πόσο σκοτεινός είναι πλέον ο σωλήνας σου.. κάτι τελευταίο που πιστεύω πως χρειάζεται να κάνεις είναι

να βάψεις το σωλήνα με μαύρο ματ σπρέι ή να τον επενδύσεις με αυτοκόλλητο μαύρο βελούδο (όπως έχει κάνει κι ο Τάσος)

κι εννοώ τα τμήματα του σωλήνα γύρω από το δευτερεύον αλλά και το πρωτεύον κάτοπτρο.. αν προσέξεις τα δυο

αυτά σημεία σε σχέση με το ύφασμα που έβαλες θα δεις ότι είναι γκρι χρώμα κι όχι μαύρο όπως θα έπρεπε κανονικά να είναι..

αν κάνεις κι αυτό το τελευταίο βήμα, πιστεύω πως την επόμενη φορά που θα πας για παρατήρηση, θα νομίζεις πως βλέπεις

απο άλλο τηλεσκόπιο! Όπως και να χει η κατασκευή σου πέτυχε πληρως κι αυτό ειναι που μετράει!! Καλές παρατηρήσεις!! :cheesy:

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης