Jump to content

Παρουσιάσεις ηλιακής αστρ/μίας στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλοι μου γεια σας,

Πρώτη χρονιά φέτος με ηλιακό (Ha) τηλεσκόπιο στις αποσκευές των διακοπών μου και στα πλαίσια αυτά, παραθερίζοντας στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Αττικής, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αρκετές παρουσιάσεις ηλιακής αστρονομίας στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων. Ύστερα από τις κατάλληλες συνεννοήσεις με την διοίκηση των κατασκηνώσεων, επιλέχθηκαν τα μεγαλύτερα παιδιά από δύο κατασκηνωτικές περιόδους του Αυγούστου, δηλαδή παιδιά που είχαν τελειώσει την Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, προκειμένου να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις παρουσιάσεις. Οι παρουσιάσεις γινόντουσαν ανά γκρουπ των 20 – 40 ατόμων, ανάλογα με την δυναμικότητα των θαλάμων που τα φιλοξενούσαν και ήταν δομημένες ως εξής:

Αρχικά γινόταν μια γενική παρουσίαση της σύστασης και του τρόπου λειτουργίας του ήλιου με σύντομη αναφορά και στα υπόλοιπα ουράνια σώματα, τόσο του ηλιακού συστήματος, όσο και πέραν αυτού. Κατόπιν, τα παιδιά ενθαρρύνονταν να ρωτήσουν οποιαδήποτε ερώτηση τα απασχολούσε αναφορικά με το χώρο της αστρονομίας. Στη συνέχεια, τους επιδεικνυόταν ένα αυτοσχέδιο σκίτσο της κατάστασης του ηλίου της ημέρας εκείνης, το οποίο είχα φτιάξει λίγο πριν την παρουσίαση και στο οποίο είχα σχεδιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά του ήλιου (προεξοχές, νήματα, κηλίδες και ενεργές περιοχές), εξηγώντας τη φύση τους. Τέλος, ένα – ένα τα παιδιά περνούσαν μπροστά από το τηλεσκόπιο και προτρέπονταν να εντοπίσουν με αυτό τις λεπτομέρειες του σκίτσου, το οποίο είχε τοποθετηθεί μπροστά τους για υποβοήθηση.

Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη! Πρώτη φορά έδωσα και, κυρίως, πήρα τόση ευχαρίστηση (ίσως η έννοια της ευτυχίας να ήταν καταλληλότερη) από αστρονομική εκδήλωση! Τα περισσότερα παιδιά «ρουφούσαν σαν σφουγγάρια» την κάθε λέξη μου και διαρκώς μου έθεταν ερωτήσεις! Το αποκορύφωμα ερχόταν μέσα από τα ξαφνικά επιφωνήματα χαράς κι εντυπωσιασμού πάνω από το προσοφθάλμιο. Υπολογίζω ότι 250 και πλέον παιδιά παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις.

Και μια ανθρώπινη στιγμή, όταν ήρθε το γκρουπ των Α.Μ.Ε.Α.: Κάποια από αυτά τα παιδιά δεν καταλάβαιναν, κάποια άλλα συνειδητοποιούσαν σε κάποιο βαθμό αυτό που έβλεπαν, ο Πετρής όμως καταλάβαινε τα πάντα… μόνο που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι… Η μόνη κίνηση που μπορούσε να κάνει ο Πετρής ήταν να σκύβει ελαφρά το κεφάλι, ανήμπορος να κουνήσει οτιδήποτε άλλο, έστω και το μικρό του δαχτυλάκι (οι συνειρμοί με τον Stephen Hawking προφανείς). Δεν μιλούσε, παρά μόνο μούγκριζε, και από το ύφος του μουγκρίσματος η συνοδός του καταλάβαινε τα συναισθήματά του. Κάναμε με τον Πετρή πρώτα πρόβα στη σκιά, για να δούμε πως θα στήναμε το τηλεσκόπιο δίπλα στο καροτσάκι, ώστε να μπορέσει ο Πετρής, σκύβοντας ελαφρά, να φθάσει με το μάτι του το προσοφθάλμιο. Το μούγκρισμα χαράς που έβγαλε ο Πετρής όταν είδε τον ήλιο, ήταν για μένα κάτι συγκλονιστικό, κάτι που θα με ακολουθεί για αρκετό καιρό μέσα από τις αναμνήσεις μου.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Φιλικά

PapGeo

P1070253A.thumb.JPG.92450783f26a4ef5239ee280c9e5444e.JPG

P1070252A.thumb.JPG.c1fb82cf8be4b06b03b9531cb26a6d99.JPG

P1070251A.thumb.JPG.e2248cea08b96d0480781a7f7776bae5.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Γιώργο =D> για την ιδέα και την υλοποίησή της

Ειδικά όταν βλέπεις τα συναισθήματα που νιώθει ο κάθε ...Πετρής

τότε είναι πραγματικά συγκλονιστικό

Φιλικά

Δημήτρης

CELESTRON Dob

www.medicalmarket.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο

Συγχαρητηρια για την πολλη ωραια ιδεα σας και την επιτυχια της.

Τα σημερινα παιδια χρειαζονται τετοια ερεθισματα για να καταλαβουν τη μαγεια του ουρανου. Ο σημερινος τροπος ζωης εχει δυστυχως απομακρυνει τους ανθρωπους και ιδιαιτερα τα παιδια απο το ουρανιο στερεωμα. Ξερω ατομα για παραδειγμα, που ενω βλεπουν ενα φωτεινο αστερι στον ουρανο (πχ αυτην την περιοδο το Δια και την Αφροδιτη) - τις λιγοστες φορες που κοιταν τον ουρανο και τις ακομα πιο λιγοστες φορες που διακρινεται κατι αναμεσα απο τα δυνατα φωτα της περιοχης - νομιζουν οτι ειναι αεροπλανο και τα προσπερνανε. ](*,) :( :-({|=

Η περιπτωση με τον Πετρη, ειναι σιγουρα ενα μηνυμα πως ολοι ανεξαρτητως φυσικης και διανοητικης καταστασης μπορουν να ασχοληθουν με ενα τοσο ομορφο και απλο χομπυ.

Και παλι συγχαρητηρια και σας ευχομαι παντα τετοιες επιτυχιες και συγκινησεις.

Ένα τηλεσκόπιο....

....για να κοιτάς πλανήτες μακρινούς

κομήτες και αστέρια

και να ονειρεύεσαι κάτω από το φώς του φεγγαριού

κόσμους μαγικούς και αλλιώτικους!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο

Συγχαρητηρια και απο εμενα!! =D> =D> =D> =D> =D>

Η ολη ιδεα ειναι υπεροχη!

Ειναι υψιστης σημασιας να αναλαμβανει καποιος τετοια εργα! Δυστυχως μεσα απο το ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα δεν δινονται στα παιδια τα απαραιτητα ερεθισματα ωστε να ασχοληθουν με την αστρονομια.. Ειναι σημαντικο ομως απο την μικρη ακομα ηλικια τα παιδια να εχουν γνωση βασικων ορων της αστρονομιας και να ερθουν σε επαφη με τον εναστρο ουρανο διοτι αυτο θα τους βοηθησει αυτοπροσδιοριστουν μεσα στο μεγαλειο του συμπαντος.. ακομα και να κατανοησουν τι ειναι πραγματικη επιστημη, να αρνηθουν την ψευδοεπιστημη (πχ αστρολογια)....

Ειναι θλιβερο το γεγονος οτι υπαρχουν ατομα που τελειωνουν το λυκειο και δεν εχουν ιδεα οτι ο ηλιος μας ειναι αστρο σαν αυτα που βλεπουμε το βραδυ (η μαλλον που δεν βλεπουμε λογω της αυξημενης φωτορυπανσης..) η ακομα νομιζουν οτι δεν υπαρχει τπτ περα απο την γη..

Γι αυτο το λογο τετοιες πρωτοβουλιες αξιζουν ενα διπλο ΜΠΡΑΒΟ!

Κατι παιδια σαν τον Πετρη εινα παραδειγμα θελησης και ψυχικης δυναμης..

Ευχομαι να ξαναυπαρξουν τετοιες συγκινητικες περιπτωσεις..

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Σύνδεσμος για σχόλιο

Γεωργιε γεια χαρα

Θεαρεστο εργο ανθρωπιας αυτη η ενεργεια, η σκεψη, η υλοποιηση.

Μπραβο ειναι λιγο =D> =D> =D>

Φιλικα και καλοπροαιρετα παντα

Αντωνης Κουκουλας

Μελος EAE

Σύνδεσμος για σχόλιο

Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο. Αυτή η πρωτοβουλία σου ήταν πράγματι πολύ συγκινητική. Εύγε σου! Πολλά μπράβο!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο

Κ. Γιώργο ένα τεράστιο εύγε και από εμένα!

Είμαι σίγουρη πως η πρωτοβουλία σας όχι μόνο αποτέλεσε έναυσμα για τη μύηση του κοινού που είχε την τύχη να σας παρακολουθήσει, στον υπέροχο κόσμο της αστρονομίας, αλλά πέρασε και πολλά σαφή μηνύματα τόσο στα παιδιά που παρευρέθηκαν όσο και σε εμάς που διαβάζουμε τώρα για την αξιέπαινη προσπάθειά σας.

Αρχίζοντας, θα ήθελα μετά λύπης μου να παρατηρήσω ότι κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν αναφέρθηκε στην προσπάθειά σας. Τα θέματα που απασχολούν τους περισσότερους έχουν αλλάξει και κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική απόλαυση που βρίσκεται στη γνώση.

Κι εσείς με αυτή σας την κίνηση ανοίξατε ένα παράθυρο σε αυτούς που η ζωή δε φανερώθηκε τόσο απλόχερα σε όλες της τις εκφάνσεις. Μιας και δεν αναλαμβάνουν πολλοί ένα τέτοιο εγχείρημα με τόση υπευθυνότητα, θα ήθελα να τονίσω ότι το έργο που αποφασίσατε να φέρετε εις πέρας αποτελεί για εμένα ένα διπλής σημασίας παράδειγμα που θα με ακολουθεί.

Κατά την άποψή μου, η ομιλία αυτή είχε δύο σκοπούς. Ο προφανής σκοπός της ήταν να παροτρύνει τους ακροατές να ταξιδέψουν μαζί σας στις εντυπωσιακές γωνιές του Σύμπαντος. Ο ακόμη προφανέστερος όμως είχε ανθρωπιστική σημασία. Σε συνδυασμό με την ικανοποίηση που κερδίζουμε όταν μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση, η προσφορά αρωγής σε άτομα που δεν έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης από τη ζωή μετατρέπουν αυτό το ήδη έντονο συναίσθημα σε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στον εαυτό μας.

Για να μην επαναλαμβάνομαι, μόνο το γεγονός ότι αναλάβατε μία ευθύνη με το συγκεκριμένο σκοπό καθιστά το έργο σας παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί τέτοιες κινήσεις εκφράζουν τη νοοτροπία των συνειδητοποιημένων ανθρώπων.

Εύγε ! =D>

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο

Και χίλια μπράβο λίγα είναι.

Και χίλια εύγε πάλη λίγα.

Παίδαρε Γιώργο να ζήσης Χίλια Χρόνια.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο

Παιδιά, σας ευχαριστώ όλους για τα κολακευτικά σας σχόλια!!! :oops: :oops: :oops:

Θεωρώ ότι, αν διδόταν σε εσάς η δυνατότητα να κάνετε αυτές τις παρουσιάσεις, θα δίνατε κι εσείς τον καλύτερό σας εαυτό.

Ευχαριστώ και πάλι που μοιραστήκατε μαζί μου αυτή τη μεγάλη χαρά.

Γιώργος

Σύνδεσμος για σχόλιο

Συγχαρητήρια Γιώργο! Όλο και κάποιου παιδιού τα ενδιαφέροντα θα επηρεάστηκαν θετικά. Μπορεί κάποιος από τους μικρούς ακροατές να γίνει στο μέλλον επιστήμονας με πρώτο ερέθισμα αυτές τις παρουσιάσεις, ή κι ερασιτέχνης αστρονόμος. Εύγε...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο

Συγχαρητήρια για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία σου Γιώργο.

Μπράβο και πάλι Μπράβο.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο

Μπραβο Γιωργο!!! =D> =D> :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τάκη, Γιάννη, Βασίλη και HOMO σας ευχαριστώ ιδιαίτερα!

Καλωσορίζω και τον Τάκη στην διαρκώς αυξανόμενη παρέα των Ha παρατηρητών. Τάκη, καλορίζικο το νέο σου PST!

Σύνδεσμος για σχόλιο

• 2 έτη αργότερα...

Φίλοι μου γεια σας,

Μετά από δύο χρόνια, όπως τότε, έτσι και φέτος, μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβω τις παρουσιάσεις ηλιακής αστρονομίας στις παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα του Δήμου Αθηναίων. Αυτή τη φορά όμως, οι παρουσιάσεις έγιναν περισσότερο εντατικά και προγραμματισμένα.

Ύστερα από τις κατάλληλες συνεννοήσεις με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κα Πόπη Γιαννοπούλου, την οποία ευχαριστώ θερμά και από αυτό το βήμα, προγραμματίστηκαν παρουσιάσεις, που απευθύνονταν σε παιδιά – κατασκηνωτές από τις μεγαλύτερες ηλικίες, για να μπορούν να τις κατανοήσουν καλύτερα. Η μεθοδολογία ήταν η ίδια, που είχε ακολουθηθεί το 2010 και περιγράφεται αναλυτικά στην αρχή του thread, δηλαδή σκιτσάρισμα του ήλιου κάθε πρωί πριν την παρουσίαση – έναρξη παρουσίασης με εισήγηση για το σύμπαν (ηλιακό σύστημα, λοιπά άστρα, γαλαξίες) – ερωταπαντήσεις – παρουσίαση του ημερήσιου σκίτσου προς κατανόηση και ευχερέστερη εύρεση των φαινομένων του ήλιου – παρατήρηση του ήλιου μέσα από το Lunt LS35THa/B600/DS.

Και φέτος η απήχηση των παρουσιάσεων υπήρξε τεράστια! Τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έδειχναν να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή των παρουσιάσεων και το έδειχναν με κάθε τρόπο! Αυτό βέβαια γέμισε κι εμένα με έντονα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, τα οποία – το ξέρετε – είναι από τις καλύτερες ανταμοιβές του κάθε ερασιτέχνη! Προγραμματίστηκαν και έγιναν ωριαίες παρουσιάσεις σε 31 θαλάμους, δυναμικότητας 20-24 παιδιών ο καθένας, από δύο κατασκηνωτικές περιόδους. Συνολικά, δηλαδή, στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 600 παιδιά!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται το ταμπλό που δημιουργήθηκε με κάποια από τα ημερήσια σκίτσα των παρουσιάσεων και στήθηκε κατά τη 2η κατασκηνωτική περιόδο, λίγα βήματα μετά από την είσοδο της κατασκήνωσης του Δήμου, προκειμένου να τα βλέπουν και να ενημερώνονται οι επισκέπτες – γονείς της κατασκήνωσης.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Γιώργος

DSC00664R60.thumb.jpg.e2adc6d46c05a0e2c5ed463bd5074530.jpg

Η κεντρική είσοδος των κατασκηνώσεων του Δήμου Αθηναίων και το ταμπλό.

P1010006R55.thumb.jpg.0a9d3b832c305b3eb4068ee88feea113.jpg

Λεπτομέρεια.

P1010003R40.thumb.jpg.2a9b0fd0f80be4ebb557e0564d076521.jpg

Οι συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο φέτος, εμφανείς! :)

Σύνδεσμος για σχόλιο

Τέλεια, μπράβο Γιώργο!

Η αλήθεια είναι πως ο ήλιος είναι ιδανική επιλογή για εκλαΐκευση της αστρονομίας με τα παιδιά, τους κινεί το ενδιαφέρον και δε χρειάζεται και ξενύχτι :cheesy:

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης