Jump to content

Πρώτη σοβαρή παρατήρηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σήμερα έχοντας τον χρόνο και κυρίως την διάθεση έκανα την πρώτη μου παρατήρηση(είχα κάνει άλλη μία αλλά δίχως να γνωρίζω πολλά πολλά,κυρίως για τις Περσίδες βγήκα)

 

Έκανα μία ώρα παρατήρηση 21-22 και μετά μιάμιση ώρα από 1-2.30.Το μέσον της παρατήρησης ήταν κάτι μούφα κιάλια που γράφουν 9900Χ9900 :P αλλά ευτυχώς την δουλεία τους την κάναν :cheesy:

 

Άρχισα με στόχους ήδη γνωστούς όπως το ε Λύρας που είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα αλλά και το μ Κηφέα.Ο Garnet Star είχε μία υποψία πιο κιτρινοπού χρώματος και έμοιαζε μεγαλειώδεις αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι 5200 έτη φωτός μακρυά!Προσπάθησα να βρω και το Μ39 αλλά μάταια μάλλον,έφτασα σε ένα σημείο με 3 άστρα σε μία ευθεία και άλλο ένα δεξιά τους που σύμφωνα με το Stellarium αγκαλιάζουν το Μ39 αλλά δεν κατάφερα να διακρίνω κάτι.

 

Μετά ξαναβγαίνω στη 1 όπου ο Δίας στεκόταν ψηλά στον ουρανό μεγαλοπρεπής και φανταχτερός.Βάζοντας τα κιάλια στα μάτια μου σιγά σιγά διέκρινα τους δορυφόρους του,όλοι σε μία ευθεία,μαγευτικοί.Βέβαια έκρυβε ο ίδιος ο Δίας με την λάμψη του την Ιώ αλλά και οι υπόλοιποι ήταν αρκετοί για να με κάνουν να νιώσω ένα δέος.Επόμενος στόχος ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας!Μπορεί να μην είδα σχεδόν τίποτα αλλά ξεκάθαρα φαινόταν μια θαμπάδα στον ουρανό,ιδιαίτερα όταν δεν κοιτούσα απευθείας εκεί που θα έπρεπε να ήταν η Ανδρομέδα αλλά λίγο πιο κάτω.Δεν ήξερα ότι η πλάγια διόπτρευση λειτουργεί και στα κιάλια :D .Ακόμα και αυτή η θαμπάδα με έκανε να σκεφτώ πόσο όμορφα ήταν όλα αυτά που έβλεπα κει πάνω.

 

Ξάφνου με γυμνό μάτι βλέπω ένα σύμπλεγμα από πολλά αστέρια,8-9 κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο.Σκέφτομαι τι μπορεί να είναι αυτό?Μήπως κάνουν πουλάκια τα μάτια μου? :P .Τρέχω στο σπίτι να για να δω στο Stellarium ότι ήταν οι Πλειάδες,ένα μαγευτικό θέαμα.

 

Εκτώς τούτων προσπάθησα να βρω κάποιους αστερισμούς όπως του Τριγώνου,του Κριού,του Ηνίοχου,του Περσέα με απόλυτη επιτυχία(και με μία μικρή βοήθεια από το Stellarium :P )

 

Να υπογραμμίσω πως η ορατότητα ήταν πολύ καλή αφού εδώ στην Θεσσαλονίκη σήμερα έκανε κρυουλάκι κ αέρα και καθάρισε τον ουρανό.Από την μικρή Άρκτο μόνον το η της δεν φαινόταν,μπορεί και το επόμενο αστέρι από τον Πολικό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη φορά βλέπω παρουσίαση παρατήρησης με κιάλια. Συγχαρητήρια και μπράβο για τους στόχους. Καλό θα ήταν να συνδιάσεις τα κιάλια με τον Pocket Sky Atlas και να παρατήσεις το Stellarium.

Καλή συνέχεια...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια και από εμένα για την περιγραφή της παρατήρησης σου με κιάλια.

Η σοβαρή ενασχόληση με αυτά και η συστηματική παρατήρηση, σαν αυτή που έκανες, μπορεί να οδηγήσει εύκολα κάποιον να μάθει τον ουρανό.

Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε τηλεσκόπιο, η επιστροφή στην οργανωμένη παρατήρηση με κιάλια προσφέρει ξεκούραση και ταυτόχρονα την χαρά της σοβαρής εργασίας.

 

Εύχομαι και άλλες τέτοιες βραδυές

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης