Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ξαφνική υπερλάμψη ενός αστεριού, σε προέκταση του (α) και (ζ) της κασσιόπης περίπου μία μοίρα(ένα δάκτυλο), παρατηρήθηκε με γυμνό οφθαλμό, από την τοποθεσία Μ.Καλύβια Τρικάλων.

Η ώρα Ελλάδος ήταν 21+42¨λεπτά και ΄τοπική ώρα 20+9¨λεπτά.

Παρακαλώ, μήπως μπορεί να γίνει επιβεβαίωση:

Δημοσιεύτηκε

λόγω φόρτου εργασίας, έχασα και την ημερομηνία, συγγνώμη.

το γεγονός της έκρυξης έγινε τοπική ώρα 20+9΄λεπτά.

Δημοσιεύτηκε
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ξαφνική. Δηλαδή μετά εξαφανίστηκε; Η λάμψη ενός υπερκαινοφανούς κρατάει αρκετές μέρες έως και εβδομάδες και δες εξαφανίζεται ξαφνικά. Οπότε μάλλον κάτι άλλο ήταν και σου φάνηκε. Μπορεί κάποιος διάττοντας κατά πάσα πιθανότητα να ερχόταν ακριβώς προς το μέρος σου.
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Δημοσθένη

σε προέκταση του (α) και (ζ) της κασσιόπης περίπου μία μοίρα(ένα δάκτυλο)

Εσυ ειδες τον ζ Cas να αλλαζει φωτεινότητα ή κατι που κινούταν απο τον ζ Cas προς τον α Cas ;;;

Μηπως ηταν κανενας Διαττοντας ή κανενας IridiumFrare; θα μπορούσες να δώσεις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

το αστέρι έλαμπε κανονικά και εκείνη την στιγμή ήταν σε αυτήν την απόσταση μόνο του.

ξαφνικά το φώς του έγινε πιό έντονο και μετά χάθηκε για αρκετή ώρα. πόση δεν ξέρω γιατί ενημέρωσα την εταιρία διαστήματος και αστρονομίας βόλου. μου έιπαν ότι έπεσα χωρίς να είναι σίγουρο σε υπερκαινοφανή. μετά ξαναείδα αστέρα αλλά δεν είμαι σίγουρος άν πρόκειται για τον ίδιο,

ή άν ήταν άλλος στην ίδια περίπου προέκταση. στο ένα δάκτυλο.

επειδή μου είπαν να μην κάνω συχνές καταχωρίσεις,σας λέω πρώτη φορά βλέπω τέτοιο πράγμα, ενώ οι γριές που μιλούσαν στο δρόμο(κάθε βράδυ συνομιλούν στα χωριά)μου είπαν ότι έχουν ξαναδεί στον ουρανό κάτι παρόμοιο. πείτε μου άν θέλετε τι ώρα περνά ο διεθνής δορυφορικός σταθμός.προσπαθώ τρία βράδια και δεν τον βλέπω.

θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και να κατανοήσετε ότι δεν θα ανταποκριθώ όχι απο αγένεια, αλλά απο διακριτικότητα στο χώρο που με φιλοξενεί.

σας ευχαριστώ και περιμένω με αγωνία τα συμπεράσματά σας.

τα ξαναλέμε!!!!!

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδη ειδες απο το "πουθενα" καποιον αστερα να φωτίζει να γίνεται "υπέρλαμπρο" (μπορείς να μας πεις πωσο φωτεινο ηταν, περιπου σαν πιο αστερι) και μετά να σβήνει, εαν ηταν εντελώς ακίνητο θα μπορουσε να ηταν κάποιος υπερκαινοφανής <αν και δεν νομιζω οτι ενας υπερκαινοφανής μπορει να διαρκέσει μερικα λεπτα>, παντως το αντικειμενο κινήθηκε εστω και λίγο τοτε ηταν σιγουρα καποιος δορυφορος ή καποιος διαττοντας <δεν ξερω αν θα μπορεσε να ειδες καποιον Διαττοντα να πέφτει κατακορυφα :-k >

Παντως οι Γιαγιαδες εαν εχουν δει και αυτες διαφορα αντικειμενα να φωτιζουν στον ουρανό τοτε μιλάμε σιγουρα για

ή Διαττοντα

ΥΣ

το φαινόμενο διάρκεσε λεπτα ή δευτερόλεπτα; γιατι αν ειναι μεχρι ~1 λεπτο τοτε μιλαμε για Iridiumflare ή για καποιο SatelliteFlare...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
ξαφνική υπερλάμψη ενός αστεριού, σε προέκταση του (α) και (ζ) της κασσιόπης περίπου μία μοίρα(ένα δάκτυλο), παρατηρήθηκε με γυμνό οφθαλμό, από την τοποθεσία Μ.Καλύβια Τρικάλων.

Η ώρα Ελλάδος ήταν 21+42¨λεπτά και ΄τοπική ώρα 20+9¨λεπτά.

Παρακαλώ, μήπως μπορεί να γίνει επιβεβαίωση:

Και κατι ακομα, για ποια ημερομηνία μιλάμε, γιατι δεν εχεις γραψει.

(edit)...οκ got it, 7 Σεπτεμβρίου 2010, 20:09

ΥΣ

Τι εννοεις τοπική ωρα 20:09 και ωρα Ελλάδος 21:42;;; #-o

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Toν Iridium61 ειδες :D

Περασε κατω απο το ζ Cas στις 7 Σεπ 2010 και ωρα 20:08:46

(βεβαια στο χρονικο διάστημα απο 20:09 εως 21:42 περνασαν αρκετοι δορυφόροι απο αυτο το σημειο, οποτε θεωρω οτι σιγουρα ειδες δορυφορ0)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Το ίδιο ακριβώς γεγονός έζησα κι εγώ κατά σύμπτωση προχτές όταν ήμουν για παρατήρηση. Ξαφνικά βλέπω ένα αστέρι να λαμπει έντονα και μετά να λαμπει λιγότερο και μετά ξανά να ξαναδυναμώνει ακίνητο. Δεν φαινόταν να κινείται και μου κίνησε την περιέργεια. Θυμήθηκα την περιγραφή του φίλου. Το βάζω στον ερευνητή και παρατηρώ ότι κινείται πολύ αργά ενω ανά χρονικά διαστήματα φωτοβολεί έντονα. Το γεγονός ότι λάμπει σαν φάρος είναι επειδή περιστρέφεται και ανακλά το φως του ήλιου κάθε φορά. Σίγουρα ήταν δορυφόρος.
Δημοσιεύτηκε

έγινε επιβεβαίωση ήταν υπερκαινοφανής και ίσως με καλέσουν απο το επιστημονικό προσωπικό.

σχετικα με τους δορυφόρους. άν εξαιρεθεί την άνοιξη που είδα τον διεθνή διαστημικό σταθμό σούρουπο μέσα απο το τρένο των ησαπ (φωτεινότητα λίγο πιό κάτω απο τον δία) άλλον δεν ξανάδα.

σ.σ. έχω κάνει αρκετές αστροβραδιές συνεχόμενες με ώρες απο 17+6μ.μ. έως0,1 π.μ. και 3π.μ. έως

6+15 π.μ. ώρα ελλάδας. διαθέτω κατάλογο με τους 23 φωτεινότερους διαστημικούς σταθμούς.

αεροπλάνα περνούν κοντα στην κασσιόπη με κατευθυνση βα προςαν όπως και δυτ. προ νδ περίπου

κάθε μία ώρα ή ν προς δυτ. η διαφορά στον φωτισμό είναι ότι στα αεροσκάφη υπάρχει ταχεία αναβόσβυση και ορατά ανάλογα απο την θέση, των φώτων πορείας. στο δορυφόρο υπάρχει μόνο ένας

προβολέας που περιστρέφεται σχετικά με αργό ρυθμό. και είναι κατάλευκος.

σας ευχαριστώ για άλλη μιά φορά παρακαλώ τον επόπτη τής πόρτας να με συγχωρέσει για τυχών υπέρβαση. στο επανιδείν. παρακαλώ χρησημοποιείστε το μαιλ μου

για κανά καλύτερο μαντάτο επιδε'ι φοβάμαι αποκλησμό ,λογω κατάχρησης χώρου΄.

Δημοσιεύτηκε

Υπερκαινοφανής που να λάμπει και να σβήνει σε μερικά δευτερόλεπτα δεν υπάρχει! Και υπερκαινοφανής στον δικό μας Γαλαξία θα ήταν ΕΙΔΗΣΗ γιατί έχει να παρατηρηθεί από την εποχή του Κέπλερ (1604). Συνεπώς δεν ξέρω τι είδες αλλά σίγουρα δεν είδες υπερκαινοφανή αστέρα (supernova). Οι εξηγήσεις που έδωσαν τα παιδιά είναι οι πιθανότερες.

Νομίζω ότι το ζ Cas είναι pulsar

Παλλόμενος μεταβλητός είναι όχι pulsar. Τα pulsars είναι αστέρες νετρονίων. Το μόνο ορατό, γιατί τα υπόλοιπα είναι ραδιοπηγές, είναι αυτό που βρίσκεται στο νεφέλωμα του Καρκίνου (Μ1) και είναι ότι απέμεινε από τον υπερκαινοφανή του 1054.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Παρόμοιο περιστατικό παρατήρησα και γω πριν λίγες μέρες σχεδόν 3 μοίρες ΝΑ του πολικού,αλλά δεν έδωσα σημασία γιατί φαντάστηκα πως ήταν δορυφόρος.Πιστεύω πως αν επρόκειτο για supernova θα είχε γίνει μεγάλος ντόρος και θα το είχαμε μάθει το ίδιο κιόλας βράδυ.
Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν.
Δημοσιεύτηκε

θα δούμε σε λίγες ημέρες τι ήταν αυτό που είδα στην κασσιόπη. σας ευχαριστώ και λέω ότι σήμερα

είδα τον ISS στίς 21+22 απο την ίδια θέση παρατήρησης Μ.Καλύβια Τρικάλων να περνά βόρεια του δία.

επιτέλους μετά απο μήνες τον ξανάδα, γιατί κοιτούσα αντίθετα και πάνω στην εκλειπτική για να τον δώ.

το αστροβόξ φάνηκε συνεπής παρά την αμφισβήτιση απο ορισμένους κύκλους εύγε!!!

σ.σ. θα βρίσκομαι στην ίδια θέση για τρίς μέρες ακόμα, αύριο άν είμαι τυχερός θα πρέπει να δώ τον Lacrosse 2 στις 21+8 καλήνυχτα σας με πολλά ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Δημοσθένη θα μπορουσε να εχεις και δικιο... αλλα ειναι πολυ λιγες οι πληροφορίες που μας δίνεις,

παντως.. δεν εχεις υπολογισει καθόλου το ενδεχόμενο οτι κάποιο Διαστημικό σκουπίδι έκανε Flare (ναι γινεται και αυτο) επισης οταν γραψαμε παραπανω οτι μπορει να ειναι δορυφόρος δεν εννοούσαμε οτι καποιος δορυφορος εκανε διαβαση αλλα οτι εκανε Flare, o ISS κανει διαβαση ενω ο Iridium κανει Flare, επισης θα μπορούσε να ηταν καποιο Flare απο τα Panels απο οποιοδήποτε δορυφόρο.

Παντως εαν εισαι σιγουρος οτι ειδες καποια εκρηξη καινοφανή/υπερκαινοφανή αστερα μπορεις να ζητήσεις απο το aavso.org να ερευνησουν την συγκεκριμένη περιοχή.

εδω ειναι τα τελευταία νεα : http://www.aavso.org/news

Καλή συνεχεία, ελπίζω να έχεις δίκιο :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να είδε ο φίλος κάποιον υπερκαινοφανή.

Όπως προαναφέρθηκε, κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη ειδήση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπήρχε στον ουρανό για πολλές μέρες, και όχι για μερικά δευτερόλεπτα. Και απο τι στιγμή που υπήρξε και iridium στην περιοχή, νομίζω ότι δεν τίθεται καν θέμα αναγνώρισης.

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά παρατήρησα μάλλον ακριβώς το ίδιο αντικείμενο χτες το βράδυ από την Πάτρα.

Επειδή μιλούσα στο τηλέφωνο εκείνη τι στιγμή η ώρα ήταν σύμφωνα με το αρχείο καταγραφής κλήσεων 20:59. Δεν πρόσεξα σε ποιον αστερισμό ήταν (δεν φαίνονταν βέβαια και πολλά αστέρια στον ουρανό λόγω φωτορύπανσης), αλλά ήταν δυτικά και σε ύψος περίπου 30-40 μοιρών.

Αυτό που είδα ήταν ένα έντονο κόκκινο "αστέρι" το οποίο όσο περνούσε η ώρα γινόταν και πιο έντονο. Για μερικά δευτερόλεπτα η ένταση μεταβαλλόταν συνεχώς μέχρι που εξαφανίστηκε τελείως. Για μερικά λεπτά που περίμενα δεν το ξαναείδα.

Σκέφτηκα την περίπτωση δορυφόρου, αλλά λόγω του κόκκινου χρώματος το απέκλεισα. Αλλά και λόγω το ότι ήταν ακίνητο. Υπάρχουν και οι γεωστατικοί, αλλά συνήθως όταν στρέφουν τα κάτοπτρα φαίνεται μια έντονη λευκή λάμψη. Εκτός και αν κάνω λάθος...

Φιλικά,

Μιχάλης Μπακώσης

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά παρατήρησα ακριβώς το ίδιο αντικείμενο χτες το βράδυ από την Πάτρα.

Επειδή μιλούσα στο τηλέφωνο εκείνη τι στιγμή η ώρα ήταν σύμφωνα με το αρχείο καταγραφής κλήσεων 20:59. Δεν πρόσεξα σε ποιον αστερισμό ήταν (δεν φαίνονταν βέβαια και πολλά αστέρια στον ουρανό λόγω φωτορύπανσης), αλλά ήταν δυτικά και σε ύψος περίπου 45 μοιρών.

Αυτό που είδα ήταν ένα έντονο κόκκινο "αστέρι" το οποίο όσο περνούσε η ώρα γινόταν και πιο έντονο. Για μερικά δευτερόλεπτα η ένταση μεταβαλλόταν συνεχώς μέχρι που εξαφανίστηκε τελείως. Για μερικά λεπτά που περίμενα δεν το ξαναείδα.

Σκέφτηκα την περίπτωση δορυφόρου, αλλά λόγω του κόκκινου χρώματος το απέκλεισα. Αλλά και λόγω το ότι ήταν ακίνητο. Υπάρχουν και οι γεωστατικοί, αλλά συνήθως όταν στρέφουν τα κάτοπτρα φαίνεται μια έντονη λευκή λάμψη. Εκτός και αν κάνω λάθος...

Μιχαλη αυτο που περιγραφεις ειναι IridiumFlare :mrgreen:

Το Κοκκινο χρωμα ή το χρωμα που θα μας δωσει το Flare ενος δορυφορου εχει να κανει με το "που βρίσκεται" ο Δορυφόρος και το "πως βλεπει" τον ηλιο, Αφου εαν ο δορυφορος βρισκεται σε καποιο υψος ωστε να βλεπει τον ηλιο στην δυση, τοτε το Flare που θα κανει θα ειναι κοκκινο :wink:

Εαν στο υψος που βρισκεται ο δορυφορος εβλεπε τον ηλιο πιο ψηλα απο την δυση θα εκανε πορτοκαλι Flare, ενω εαν εβλεπε τον ηλιο πιο ψηλα ακομα θα ειχε λευκο Flare.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Μιχαλη αυτο που περιγραφεις ειναι IridiumFlare :mrgreen:

Το Κοκκινο χρωμα ή το χρωμα που θα μας δωσει το Flare ενος δορυφορου εχει να κανει με το "που βρίσκεται" ο Δορυφόρος και το "πως βλεπει" τον ηλιο, Αφου εαν ο δορυφορος βρισκεται σε καποιο υψος ωστε να βλεπει τον ηλιο στην δυση, τοτε το Flare που θα κανει θα ειναι κοκκινο :wink:

Εαν στο υψος που βρισκεται ο δορυφορος εβλεπε τον ηλιο πιο ψηλα απο την δυση θα εκανε πορτοκαλι Flare, ενω εαν εβλεπε τον ηλιο πιο ψηλα ακομα θα ειχε λευκο Flare.

Βασίλη η απάντησή σου ήταν κατατοπιστικότατη. Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα το φαινόμενο και γραφικά, οπότε εξηγείται τέλεια το ότι ήταν κόκκινο.

Επίσης αν στις 20:09 ήταν στην Κασσιόπη σύμφωνα με το πρώτο ποστ, και στον Βοώτη στις 21:00 όταν τον είδα εγώ μάλλον επιβεβαιώνεται και ότι ήταν γεωστατικός δορυφόρος...

Φιλικά,

Μιχάλης Μπακώσης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης