Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ. Δηλαδή με το κυάλι ή το 80ST ψάχνω περίπου στο μέσον του ευθύγραμμου τμήματος που σχηματίζουν ο Capella και ο Mirfak.

Αλλοιώς, πορτοκαλο- τεμπέλικα, δίνω NGC 1545 και ζντούπ, το βρήκαμε.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• Απαντήσεις 264
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Πώς είναι ρε παιδια ο κομήτης σήμερα. Καντε μια περιγραφή και για μας εδώ, που στον τόπο μας αστράφτει και βροντάει. Αυξήθηκε η λαμπρότητά του;
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ. Δηλαδή με το κυάλι ή το 80ST ψάχνω περίπου στο μέσον του ευθύγραμμου τμήματος που σχηματίζουν ο Capella και ο Mirfak.

Αλλοιώς, πορτοκαλο- τεμπέλικα, δίνω NGC 1545 και ζντούπ, το βρήκαμε.

Κώστα, δεν ξέρω αν θα είναι μέσα στο οπτικό πεδίο δίνοντας NGC 1545, αλλά θα είναι σίγουρα με precise goto και συντεταγμένες από εδώ:http://aop.astro.umd.edu/ephemerides/103P_201010.txt

Πορτοκαλοτεμπέλικα και πορτοκαλοσίγουρα..αμ' πώς.

Δημοσιεύτηκε
Πώς είναι ρε παιδια ο κομήτης σήμερα. Καντε μια περιγραφή και για μας εδώ, που στον τόπο μας αστράφτει και βροντάει. Αυξήθηκε η λαμπρότητά του;

Από Αθήνα δεν μπορώ να τον δω. Δοκίμασα και με τα κιάλια μου (5x50) και σκάναρα την περιοχή που βρίσκεται ο κομήτης (συμβουλεύτηκα το Stellarium και στο SkyChart) με το 8" dob αλλά δεν είδα τίποτα στην περιοχή. Με ευκολία μπόρεσα και εντόπισα τα αστέρια 48 και μ Περσέα και τον τριγωνικό σχηματισμό πάνω από τον NGC1545 που ήταν σαν ορόσημα για να βρω από εκεί και πέρα τον κομήτη. Δεν μπορούσα ούτε με την περιφερειακή όραση να διακρίνω κάτι. Τι να πω, η φωτορρύπανση; Είμαι άτυχος και εγώ :cry:

Skywatcher 8" DOB Pyrex
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω οτι το είδα με τα 15x70. Με επιφύλαξη γιατί την περιοχή έχω να την δω από πέρσυ, εντελώς πρωτάρης. Έλεγξα με το Planetarium, ένα αστέρι γύρω στα 5mag δεν υπάρχει εκεί, νομίζω αυτό είναι ο κομήτης. Δεν τον είχα ξαναδεί λόγω συνεχούς συννεφιάς για να είμαι βέβαιος ή να τον συγκρίνω. Πολύ κουρασμένος τώρα για τηλεσκόπιο, δουλεύω και αύριο. Πάντως τώρα που έδυσε η σελήνη και σκόρπισαν τα σύννεφα ο ουρανός είναι σπουδαίος για την περιοχή.

Το (φαινομενικό;) ανοικτό σμήνος γύρω από τον Mirfak έχει όνομα;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Σαν τον επιθεωρητη Κουζω, 8) εψαξα και εγω για τον "Ροζ Πανθηρα" :-note

Με τα κιαλια 100χ25 αλλα και χ45, ειδα μονο ενα αστερι μεγεθους περιπου 6mag.

Ισως τα ματια μου να μην μπορουν να δουν και την θολουρα, ](*,) παντως επι 2 ωρες περιπου,

μονο σαν αστερι τον εβλεπα. :oops:

Βρε παιδια πραγματικος φαντομας Ολοι γιναμε "κομιτατζηδες" για να τον βρουμε :cheesy: χε,χε.

790201861_103PHartley2.thumb.jpg.6777316e10f9bf4a814bf2eb526b7050.jpg

Ο κυκλος ειναι το πεδιο που βλεπω μεσα απο τα κιαλια, 2,70 μοιρες, χ25 μεγενθησεις

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
Ο κομήτης πάντως μας μαθαίνει και άλλα Έμαθα το mellote20 που είχα παρατηρήσει το καλοκαίρι με κυάλια και δεν το είχα στα κιτάπια μου. Ευχαριστώ Κώστα που ρώτησες, Δημήτρη που απάντησες και φυσικά τον 103P. Υπέροχο αυτό το φόρουμ.Ξέρει κανείς πότε θα κάνει ξαστεριά; Δεν το βλέπω πάντως.
Δημοσιεύτηκε
..........Ξέρει κανείς πότε θα κάνει ξαστεριά; Δεν το βλέπω πάντως.

Μεχρι την τεταρτη καταιγιδες, μετα μπορες,υστερα χιονια, ξανα συνεφιες... μετα τον Μα'ι'ο βλεπουμε :cheesy:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη (Sevax) πολύ ωραίο και λιτό το σχέδιο σου. Η θολή λάμψη του, νομίζω ότι με τον ουρανό των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να φανεί. Εδώ κάποια στιγμή προχθές άνοιξε ο ουρανός για λίγο αλλά η υγρασία ήταν τόση πολύ ψηλά που δεν έβλεπα τίποτα από αστέρια πάνω από 4,5 mag. Και φυσικά κομήτης γιόκ.

Και η αλήθεια είναι ότι τον κομήτη αξίζει να τον βλέπουμε με την κόμη του (για να πούμε ότι είδαμε κομήτη). Αλλιώς είναι σαν ένα θαμπό αστεράκι.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Στην ιστοσελίδα του Seiichi Yoshida γράφει για τον κομήτη C/2009 P1 ( Garradd ) ο οποίος μπορεί να φτάσει το 6ο μέγεθος τον Φεβρουάριο του 2012 καθώς και για τον 96P/Machholz 1 που θα φτάσει το 2ο μέγεθος τον Ιούλιο του 2012.Αν δεν δούμε τον 103p τότε πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό ακόμα για να δούμε έναν άλλο λαμπρό κομήτη. :cry:

Η ανθρωπότητα είναι φτιαγμένη από αστρική ύλη και κυβερνάται από συμπαντικούς νόμους.

Harlow Shapley 1962

Δημοσιεύτηκε
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 είχε μέγεθος 9,1 mag και αυξάνεται. Θα είναι ορατός στο βόρειο ημισφαίριο μέχρι τον Ιούλιο του 2011 που θα εξασθενίσει στα 17 mag.

Δεν νομιζω να υπαρχει λογος ανησυχιας..! :mrgreen: :D

Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...

E.W.Maunder

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη (Sevax) πολύ ωραίο και λιτό το σχέδιο σου. Η θολή λάμψη του, νομίζω ότι με τον ουρανό των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να φανεί. Εδώ κάποια στιγμή προχθές άνοιξε ο ουρανός για λίγο αλλά η υγρασία ήταν τόση πολύ ψηλά που δεν έβλεπα τίποτα από αστέρια πάνω από 4,5 mag. Και φυσικά κομήτης γιόκ.

Και η αλήθεια είναι ότι τον κομήτη αξίζει να τον βλέπουμε με την κόμη του (για να πούμε ότι είδαμε κομήτη). Αλλιώς είναι σαν ένα θαμπό αστεράκι.

Ντίνο,

Εννοείς την ουρά. Η κόμη είναι αυτή που τον κάνει να μοιάζει ως θαμπό αστεράκι.

Τόλης.

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή Κόμη= μαλλί, σε στύλ άφρο αφάνα, κάσκας, καρέ ή και militair. Ουρά= μαλλί σε στυλ αλογοουράς, heavymetal, βοστρύχου ή, σε ορισμένους κομήτες, δύο βοστρύχων, a la Asterix.

Εγώ θέλω τον κομήτη κερκοφόρο Rapunzel. Έτσι είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακότερος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Χάσατε. Η σωστή απάντηση είναι "ουδείς".

Βασικά δε χρειαζόταν απάντηση, το ερώτημα ήταν ρητορικό.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Ντίνο,

Εννοείς την ουρά. Η κόμη είναι αυτή που τον κάνει να μοιάζει ως θαμπό αστεράκι.

Τόλης.

Τόλη καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Δεν εννοώ την ουρά. :) Εννοώ την κόμη που τον πλαισιώνει σε μεγάλη έκταση και έχει νεφελώδη όψη. Αλλιώς αν δεν μπορούμε να την δούμε, είναι σαν να βλέπουμε ένα (θολό) αστεράκι. Αν έχει και ουρά, ε τότε το θέαμα έχει και τις συνιστώσες, που ταιριάζουν με τις εικόνες κομητών που είναι αποθηκευμένες στο μυαλό μας.

Βέβαια έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιούμε στην νεοελληνική τον όρο "ουρά" και είναι περιττό, αφού είναι η επιμήκυνση της κόμης (κομόεντες αστέρες).

Και λέω ότι καλά το επισήμανες, γιατί για εμένα προσωπικά η θέαση ενός κομήτη είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που εγείρει συζητήσεις, παρατηρήσεις και κατά το παρελθόν φόβους για επικείμενες καταστροφές και ταύτιση με θεϊκά σημάδια. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα μου και κάνουν την παρατήρησή του (έστω και με μόνο την κόμη, χωρίς να έχει ουρά) να είναι ένα μαγευτικό και καθόλου βαρετό γεγονός.

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Και μία έξυπνη σύνθεση που δείχνει σε σύγκριση, την έκταση της κόμης σε σχέση με την διάμετρο της σελήνης.

Η φωτό είναι του Mike B. Hartley - Moon Size Comparison

[fullalbumimg]11614[/fullalbumimg]

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Αα. Ευκαιρία για γεωμετρία.

Αν πούμε ότι η κόμη έχει την ίδια φαινόμενη

διάμετρο με τη Σελήνη (0.5 μοίρες ή 1/120

ακτίνια), τότε, εφόσον η απόσταση Γης-κομήτη

είναι περίπου 1/8 της Αστρονομικής Μονάδας,

το πραγματικό της μέγεθος είναι

1/(120x8) AU ή 1/1000 AU = 150,000 χλμ

δηλ. 12 φορές τη διάμετρο της Γης (περίπου

τη διάμετρο του Δία).

Ούτε το δημοσιονομικό έλλειμα δεν είναι

τόσο μεγάλο (εκλιπαρώ την ανοχή του astrovox

σε αυτό το σημείο).

Τόλης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης