KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Χθες ήμουν με φίλους σε αρκετά σκοτεινό ουρανό παρέα με όλο τον εξοπλισμό. Για άλλη μια φορά ο κομήτης ήταν απόλαυση, τον ευχαριστήθηκε όλη η παρέα, αλλά μέσα από το τηλεσκόπιο στις 75Χ μέχρι 92Χ. Η παρατήρηση κράτησε 2 ώρες . Ο ουρανός είχα transparency 7 στην κλίμακα 10το seeing ήταν 4 στα 5Φαινόταν καθαρά ο πυρήνας τουυπάρχει μια υποψία επιμήκυνσης της κόμης του προς τα νότιο δυτικά Το μέγεθος που καλύπτει εξακολουθεί να είναι περί τα 20 arc minutes.Στα κιάλια 22Χ85 μπορούσα να τον διακρίνω σαν μια θολή λάμψη. Η παρέα μου όμως δυσκολεύτηκε αρκετά αλλά τον είδαν. Κανένας τους δεν μπόρεσε να τον διακρίνει με τα 11Χ80.Δεν υπάρχει θέμα να τον δει κάποιος με γυμνό μάτι. Πιστεύω ότι αυτό είναι αδύνατο για τον εξής λόγο. Σήμερα δίνουν το μέγεθος του, γύρω στα 5mag αλλά κανείς δεν μπορεί να τον δει. Τις προηγούμενες ημέρες διαβάζω ότι η επιφανειακή λαμπρότητα του ήταν πάνω από 10mag. Αυτό που νομίζω έχει σημασία σε ένα κομήτη, είναι η επιφανειακή λαμπρότητα και όχι το μέγεθος του. Άρα για να τον δει κάποιος με γυμνό μάτι πρέπει να βλέπει 10mag!!! Μπορείτε να με διορθώσετε; φιλικά Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Η επιφανειακη λαμπροτητα του m31 ειναι 13 η 14 αν θυμαμαι καλα, αλλα φαινεται ανετα με γυμνο ματι. Δε σημαινει οτι βλεπουμε αστερι 13ου με γεθους με γυμνο ματι. Η επιφανειακη λαμπροτητα ειναι ενα μετρο της διασπορας της συνολικης λαμπροτητας του αντικειμενου στην επιφανεια του. Θεωρω οτι απο σκοτεινο ουρανο θα διακρινεται οπως διακρινεται το m33 κ το m13, εστω κ αν τα μεγεθη τους διαφερουν ελαφρως. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Εγώ τον είδα με γυμνά μάτια! Σε φωτογραφίες φυσικά!Α! Ψέμματα, φορούσα τα γυαλιά μου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
3c273 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Καλοοοοο γιατρέ. Να χαλαρώσουμε λιγάκι. Μας έχει μπερδέψει αρκετά αυτός ο κομήτης. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
eirhnh Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Εγω τον ειδα σε σκοτεινη τοποθεσια μεσα απο τηλεσκοπιο και φαινοταν μια χαρα.. ξεχωριζε απο τα υπολοιπα αστερια. Με γυμνο ματι δεν φαινοταν. Πιστευω για να φανει με γυμνο ματι πρεπει να εχει καποιος εξαιρετικα καλη οραση και να ειναι σε πολυ σκοτεινο μερος..αλλα κ παλι δυσκολο. Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Μπράβο Ειρήνη ελπίζω να τον ευχαριστήθηκες από το τηλεσκόπιο σου! Η επιφανειακη λαμπροτητα του m31 ειναι 13 η 14 αν θυμαμαι καλα, αλλα φαινεται ανετα με γυμνο ματι. Δε σημαινει οτι βλεπουμε αστερι 13ου με γεθους με γυμνο ματι. Η επιφανειακη λαμπροτητα ειναι ενα μετρο της διασπορας της συνολικης λαμπροτητας του αντικειμενου στην επιφανεια του. Θεωρω οτι απο σκοτεινο ουρανο θα διακρινεται οπως διακρινεται το m33 κ το m13, εστω κ αν τα μεγεθη τους διαφερουν ελαφρως. Αλεποχώρι είναι σίγουρα έτσι; Ο λόγος που έχω ένα ενδοιασμό είναι γιατί νομίζω ότι η επιφανειακή λαμπρότητα έχει να κάνει και με την έκταση του αντικειμένου. 'Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο εύκολα φαίνεται. Ο Μ33 είναι 14mag αλλά είναι και 68 arcminutes. Ο μικρούλης 103/P Hartley2 είναι μόλις 20 arcminutes. Κάνω λάθος; Πράγματι μας έχει μπερδέψει ο κομήτης; Και αν δεν τρώει όλο του το φαγητό ο μικρός επισκέπτης μας, δεν τον βλέπω να τα καταφέρνει στις 20 να λάμπει. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
3c273 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Εγώ άλλη μία παρατήρηση θέλω να βεβαιωθώ. Τα σύνεφα έχουν αντίθετη άποψη. Πού θα πάει θα καθρίσει ο ουρανός. Δεν βλέπω να τρώει όλο το φαϊ του πάντως. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Η επιφανειακη λαμπροτητα του m31 ειναι 13 η 14 αν θυμαμαι καλα, αλλα φαινεται ανετα με γυμνο ματι. Δε σημαινει οτι βλεπουμε αστερι 13ου με γεθους με γυμνο ματι. Η επιφανειακη λαμπροτητα ειναι ενα μετρο της διασπορας της συνολικης λαμπροτητας του αντικειμενου στην επιφανεια του. Θεωρω οτι απο σκοτεινο ουρανο θα διακρινεται οπως διακρινεται το m33 κ το m13, εστω κ αν τα μεγεθη τους διαφερουν ελαφρως. Αλεποχώρι είναι σίγουρα έτσι; Ο λόγος που έχω ένα ενδοιασμό είναι γιατί νομίζω ότι η επιφανειακή λαμπρότητα έχει να κάνει και με την έκταση του αντικειμένου. 'Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο εύκολα φαίνεται. Ο Μ33 είναι 14mag αλλά είναι και 68 arcminutes. Ο μικρούλης 103/P Hartley2 είναι μόλις 20 arcminutes. Κάνω λάθος; ΚωνσταντίνοςΕμ είναι σίγουρα έτσι. Και αν προσέξεις καλά, αυτό που είπα παραπάνω έχει να κάνει 100% με την επιφάνεια του αντικειμένου. Μόνο ο συνυπολογισμός της επιφανειακής λαμπρότητας με την συνολική μπορεί να μας δώσει σαφή εικόνα της δυσκολίας θέασης ενός αντικειμένου. Και αυτό μέχρι να το καταλάβω, έπρεπε να ξέρω ΚΑΙ την έκταση του αντικειμένου. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
tolis45 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2010 Ας ρίξω και εγώ το δίφραγκό μου.. Κατ΄ αρχήν έχουν σημασία οιμονάδες στις οποίες μετράμε την επιφανειακή λαμπρότητα.πχ αν πάρω τις αναφερόμενες παίρνω ως mag/sq. arcmin. Έχουμε: Μ31 103P 68 20 arcmin (diameter) 13 10 /sq. arcmin (surface brightness) αν η επιφάνειά τους είναι π*34*34 π*10*10--------------------------------------- ~ 3500 300 sq. arcmin τότε ή συνολική λαμπρότητα είναι 13-2.5*log(3500) 10-2.5*log(300)---------------------------------------------+4 mag +4 mag δηλ η ίδια. 'Αν βέβαια η διάμετρος του κομήτη είναι η μισή,η συνολική του λαμπρότητα θα είναι 4 φορές μικρότερηδηλ. +5.5 Σημειωτέον ότι η διακριτικότητα του ματιού είναιπερίπου 4 arcmin οπότε η επιφανειακή λαμπρότητα τουκομήτη με γυμνό μάτι είναι κάπου 10-2.5*log(π*4)~7ενώ του Μ31 βγαίνει 10-11 το οποίο είναι περίεργο διότιέχω δει ο ίδιος τον Μ31 από τον Πάρνωνα με γυμνόμάτι.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Τολη σε ευχαριστουμετο π τι είναι, το γνωστο π αν και δεν νομιζω γιατι το εχεις βαλει περιπου ~3. Τι ορίζει; 'Αν βέβαια η διάμετρος του κομήτη είναι η μισή, η συνολική του λαμπρότητα θα είναι 4 φορές μικρότερη δηλ. +5.5 Σημειωτέον ότι η διακριτικότητα του ματιού είναι περίπου 4 arcmin οπότε η επιφανειακή λαμπρότητα του κομήτη με γυμνό μάτι είναι κάπου 10-2.5*log(π*4)~7 ενώ του Μ31 βγαίνει 10-11 το οποίο είναι περίεργο διότι έχω δει ο ίδιος τον Μ31 από τον Πάρνωνα με γυμνό μάτι.Μπορεις να το εξηγήσεις λιγο ολο αυτο; Εαν η διαμετρος του κομήτη ηταν η μιση δεν θα μπορουσαμε να πούμε (τωρα δεν ξερω τι εννοεις αν η διάμετρος είναι η μισή)π*5*510-2.5*log(75)=5.31η διάμετρος του κομήτη πόση είναι στο μέγιστο τελικά; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
g.moralis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Τολη σε ευχαριστουμετο π τι είναι, το γνωστο π αν και δεν νομιζω γιατι το εχεις βαλει περιπου ~3. Τι ορίζει; 'Αν βέβαια η διάμετρος του κομήτη είναι η μισή, η συνολική του λαμπρότητα θα είναι 4 φορές μικρότερη δηλ. +5.5 Σημειωτέον ότι η διακριτικότητα του ματιού είναι περίπου 4 arcmin οπότε η επιφανειακή λαμπρότητα του κομήτη με γυμνό μάτι είναι κάπου 10-2.5*log(π*4)~7 ενώ του Μ31 βγαίνει 10-11 το οποίο είναι περίεργο διότι έχω δει ο ίδιος τον Μ31 από τον Πάρνωνα με γυμνό μάτι.Μπορεις να το εξηγήσεις λιγο ολο αυτο; Εαν η διαμετρος του κομήτη ηταν η μιση δεν θα μπορουσαμε να πούμε (τωρα δεν ξερω τι εννοεις αν η διάμετρος είναι η μισή)π*5*510-2.5*log(75)=5.31η διάμετρος του κομήτη πόση είναι στο μέγιστο τελικά;Στο παρακάτω έχει μια καλή εξήγησηhttp://sa.apana.org.au/~paulc/lorelewicki.html Skywatcher 8" DOB Pyrex
vossinakis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Την Παρασκευή το βράδυ τον είδα από την Χρυσαυγή (υψ. 840) με φοβερό ουρανό και πολύ κρύο (τα ξημερώματα έφτασε μείον 3!!!). Η παρατήρηση έγινε με κυάλια 25x100 και με 4ιντσο νευτώνειο. Με τα κυάλια έγινε και το παρακάτω σκίτσο, όπου η ουρά ήταν λίγο ορατή στην περιοχή κοντά στο κέντρο μόνο. Με το 4ιντσο φαινόταν λιγότερο φωτεινός ο κομήτης. Το Σάββατο είχε υγρασία και είχαμε και live στο μαγαζί και δεν έγινε παρατήρηση. Για να δούμε πως θα φαίνεται τωρα ο κομήτης γύρω στις 20... Βοσινάκης Ανδρέας
astrotheodoros Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Ο κομήτης μπορεί να έρθει πιο κοντά στη Γη στο τέλος του έτους 2081. .Και το 2152.Ωραίο το σκίτσο! Η ανθρωπότητα είναι φτιαγμένη από αστρική ύλη και κυβερνάται από συμπαντικούς νόμους.Harlow Shapley 1962
tolis45 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Τολη σε ευχαριστουμετο π τι είναι, το γνωστο π αν και δεν νομιζω γιατι το εχεις βαλει περιπου ~3. Τι ορίζει; Το π είναι το γνωστό π δηλ το πηλίκο της περιφέρειασ κάθε κύκλουπρος τη διάμετρό του (3.1415926535..παραλείπω τα λοιπά άπειρα-10 δεκαδικάψηφία για πρακτικούς λόγους!) ' Αν βέβαια η διάμετρος του κομήτη είναι η μισή, η συνολική του λαμπρότητα θα είναι 4 φορές μικρότερη δηλ. +5.5 Σημειωτέον ότι η διακριτικότητα του ματιού είναι περίπου 4 arcmin οπότε η επιφανειακή λαμπρότητα του κομήτη με γυμνό μάτι είναι κάπου 10-2.5*log(π*4)~7 ενώ του Μ31 βγαίνει 10-11 το οποίο είναι περίεργο διότι έχω δει ο ίδιος τον Μ31 από τον Πάρνωνα με γυμνό μάτι. Μπορεις να το εξηγήσεις λιγο ολο αυτο; Εαν η διακριτικότητα του ματιού είναι 4' τότε η επιφανειακήλαμπρότητα του κομήτη είναι αυτή που αθροίζεται μέσα στο "πίξελ"του ματιού δηλ ένας δίσκος με διάμετρο 4' το εμβαδό του οποίου είναιπ*2'*2'. Βέβαια μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι το πίξελ έχει σχήμα τετραγώνουοπότε τότε το εμβαδό του πίξελ είναι 4'*4'=16' Εαν η διαμετρος του κομήτη ηταν η μιση δεν θα μπορουσαμε να πούμε (τωρα δεν ξερω τι εννοεις αν η διάμετρος είναι η μισή)π*5*510-2.5*log(75)=5.31η διάμετρος του κομήτη πόση είναι στο μέγιστο τελικά; Εννοώ ότι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το σφάλμα στην αρχική εκτίμησητου μεγέθους του κομήτη από παρατηρήσεις. Ο υπολογισμός σου είναι σωστός αν δίνει τη συνολική λαμπρότητα του κομήτη.Η επιφανειακή, όπως φαίνεται με γυμνό μάτι, παραμένει +7. Αν βέβαιαη αρχική εκτίμηση της επιφανειακής λαμπρότητας (10 / sq. arcmin) πέφτει έξω τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τόλης.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Τολη σε ευχαριστω, Εαν η διακριτικότητα του ματιού ηταν 3' ή 2' δεν θα επρεπε να εχουμε καλύτερο αποτελεσμα; Γιατι με διακριτικότητα 4' βγαζει 10-2.5*log(π*4)~ 7ενω εαν βαλουμε 2' βγαζει ~8 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
jlask Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 παιδια εδω εχει καθαρισει λιγακι ο ουρανος οποτε το βραδυ θα κανω την αποπειρα μου μπας κ τον δω. Πρεπει να περναει σημερα κοντα απο το διπλο σμήνος του περσεα ετσι δεν ειναι; "The sky is your laboratory"
astrotheodoros Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Είχε περάσει από το διπλό σμήνος πριν από λίγες μέρες. Η ανθρωπότητα είναι φτιαγμένη από αστρική ύλη και κυβερνάται από συμπαντικούς νόμους.Harlow Shapley 1962
tolis45 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Τολη σε ευχαριστω, Εαν η διακριτικότητα του ματιού ηταν 3' ή 2' δεν θα επρεπε να εχουμε καλύτερο αποτελεσμα; Γιατι με διακριτικότητα 4' βγαζει 10-2.5*log(π*4)~ 7ενω εαν βαλουμε 2' βγαζει ~8 Στην πρώτη ερώτηση, όχι. Στη δεύτερη (η απάντηση της οποίας δίνεται και ωςαπάντηση και στην πρώτη) Η διακριτικότητα είναι το κυκλάκι μέσα στο οποίοτο μάτι σου αθροίζει το φώς, συνεπώς μικρότερο κυκλάκι-> αμυδρότερο πίξελ. για να το δεις και αλλιώς, αν σε ένα δεδομένο τηλεσκόπιοεφαρμόσεις δύο διαφορετικά CCD, το CCD με το μικρότεροπίξελ θα σου δώσει και χαμηλότερο σήμα στον ουρανό(sky background) για τον ίδιο χρόνο έκθεσης. Τόλης.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Νομιζα οτι ηταν το αντιθετο, δηλαδη ποσο μικρο τμημα του ουρανου μπορει να δει κανεις... AnywayGot it, Thanks Tolis!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
tolis45 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Και τώρα, για κάτι λιγότερο μαθηματικό. Πρόσφατες λήψεις του 103P δίπλα στο διπλό σμήνος του Περσέαπαρμένες από διάφορους κομητόπληκτους: http://www.aerith.net/comet/catalog/0103P/2010-pictures.html Τόλης
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που έχω διαβάσει στα προηγούμενα post.Τελικά αυτός ο κομήτης ευφραίνει όχι μόνο την καρδιά αλλά και το μυαλό Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Και τώρα, για κάτι λιγότερο μαθηματικό. Πρόσφατες λήψεις του 103P δίπλα στο διπλό σμήνος του Περσέαπαρμένες από διάφορους κομητόπληκτους: http://www.aerith.net/comet/catalog/0103P/2010-pictures.html Τόλης Τι είναι αυτή η άλως γύρω από τον κομήτη; Τα δικά του αέρια, σκόνη, artifact; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
tolis45 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2010 Και τώρα, για κάτι λιγότερο μαθηματικό. Πρόσφατες λήψεις του 103P δίπλα στο διπλό σμήνος του Περσέαπαρμένες από διάφορους κομητόπληκτους: http://www.aerith.net/comet/catalog/0103P/2010-pictures.html Τόλης Τι είναι αυτή η άλως γύρω από τον κομήτη; Τα δικά του αέρια, σκόνη, artifact; Κυρίως αέρια (δηλ εξαερωμένοι κομητικοί πάγοι).Αν δεν τα είχε αυτά θα ήταν αστεροειδής. Τόλης.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2010 Ευχαριστώ. Αν το γνωρίζει κάποιος, γιατί σε αυτόν τον κομήτη τα αέρια δεν σχηματίζουν κόμη; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
jlask Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2010 Ειδα κατι φωτογραφιες τραβηγμένες με dob 12'' που φαίνεται η ουρά. Μακρυα φαινεται ειναι ακομα χεχεχ Τελικα δεν μου εκανε το χατηρι ο καιρος... "The sky is your laboratory"
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα