Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Αν και η αγορά ενός Πλανητικού προσοφθάλμιου είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές...anyway άλλη μια δεν χάθηκε και ο κόσμος Θέλω να αγοράσω ένα προσοφθάλμιο φακό ο οποίος θα μου δίνει τα καλύτερο είδωλο Ever!! Δεν θελω κατι μέτριο θέλω το καλύτερο για τηλεσκόπιο f4 & f4.8Το κόστος δεν μου είναι πρόβλημα...αρκει να μην είναι υπερβολικό για αυτο που πραγματικά προσφέρει. Ήδη εχω δοκιμάσει τον Baader Ortho 5mm αλλα δεν ηταν αυτο που έψαχνα.Ο Nagler5mm είναι χάλια για πλανητική.Ο "ελεεινός" Kelner 4μμ του Θανάση έδειχνε σχετικά καλά, αλλά θέλω κάτι καλύτερο. Για πείτε την γνώμη σας... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Oι Pentax 5mm ή Pentax 2.5mm αξίζουν ή είναι κατι ανάλο του Baader Ortho; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Αν δεν σε ικανοποίησε ο BGO 5mm σκούρα τα πράγματα. Θα πρέπει να δοκιμάσεις ιδίοις όμμασι έναν Zeiss Abbe 4mm ή Pentax SMC XO-5mm. Και αυτοί όμως είναι μια τρίχα καλύτεροι των BGO ή UO orthos, κοστίζοντας 10 περούκες περισσότερο.Υπάρχουν και οι μονοκεντρικοί ή σφαιρικοί φακοί φυσικά, αλλά με στενότερο ακόμη πεδίο. http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1683 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Κωστα σε ευχαριστω, Λοιπον... που μπορω να βρω έναν Zeiss AbbeΙΙ 4mm γιατι απο ότι βλεπω ή δεν υπαρχει ή τα δίνουν όλα μαζι... 1500€ Pentax SMC XO δεν υπάρχει σε 4μμ ή 3,5μμ.... παρα μόνο σε 5μμ και 2,5μμ απο ότι βλέπω, με τον δευτερο να έχει ενα στοιχείο παραπάνω τι είδωλο θα δίνει σε σχέσει με τον XO-5μμ ; αξίζει η αγορά του Pentax-XO 2,5 Υπάρχει κανένας άλλος φακός ή οι καλύτεροι είναι μονο αυτοι οι δύο; Pentax SMC XO & Zeiss Abbe Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Τι εστιακή έχεις; Για το Apo πρόκειται ή το Νευτώνιό σου; Τι μεγέθυνση θα έχεις με το 2.5 μέσα από τους υγρούς Κορφιάτικους ουρανούς;. Για f/4-f/4.8 προτίμησε 4-5mm. Ακολούθησα την προτροπή αυτή του σοφολογιότατου και την έκρινα σωστή, ειδικά αν θες την ιδανική εικόνα. Μετά βάζεις ένα barlow για την διπλάσια μεγέθυνση, κάτι που σπάνια θα χρειαστεί και δεν αξίζει ένας πανάκριβος φακός που θα έχει σπάνια χρήση.Μεμονωμένοι φακοί πωλούνται στο Astromart, Pentax συχνούτσικα και Zeiss σπανιούτσικα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Να ένας:http://www.astromart.com/classifieds/details.asp?classified_id=711846 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Γιατί ο nagler 5mm είναι χάλια για πλανητική; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Γιατί ο nagler 5mm είναι χάλια για πλανητική;Σε σύγκριση που κάναμε με τον "ελεεινό" Kelner 4μμ του Θανάση... πραγματικά τον αντάλλαζα αμέσως! Καμια σχέση τα είδωλα, ο Kelner τον 20€ τον πάταγε κατω τον Nagler απο το Αστροπαρατήρηση στην Πηλίδα...02-03 Οκτωβρίου 2010 Ο Βασίλης διπλά γερασμένος κατά 2 χρόνια απ’ τη προσπάθεια να εντοπίσει και να διακρίνει τα σφαιρωτά , συνεχίζει με πλανητική παρατήρηση δορυφόρων και του δίνω τον ελεεινό Kelner προσοφθάλμιό μου στα 4 mm που επιθυμεί διακαώς να ανταλλάξει με το 5mm nagler του. Να ένας:http://www.astromart.com/classifieds/details.asp?classified_id=711846Κωστα να σου πω την αληθεια προτιμώ να δωσω 50€ παραπάνω και να τον πάρω καινούργιο... Αν και θα προτιμούσα να αγοράσω 4μμ... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
planetman Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Μα γιατί; Τί κακό είχε ο nagler; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Μανο το είδωλο απο τον Νagler5mm T6 μια χαρα είναι... αλλα αν το συγκρίνεις με ενα πλανητικό προσοφθάλμιο θα δεις μεγάλες διάφορες. Βλεπαμε τον Δία στα 305Χ με τον Νagler5 και μετα βάλαμε τον Kelner 4μμ στα 381Χ και βλέπαμε μεγαλύτερη αξιότητα και περισσότερη λεπτομέρεια... επίσης βάλαμε BarlowX2 στον Kelner 4μμ και βλεπαμε στα 762Χ αρκετα καλα, σε αντίθεση με τον Νagler5 όπου στα 610Χ άρχισε και τα έχανε... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
matman1975 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Θέλω να αγοράσω ένα προσοφθάλμιο φακό ο οποίος θα μου δίνει τα καλύτερο είδωλο Ever!! Δεν θελω κατι μέτριο θέλω το καλύτερο Αυτά είναι τα καλύτερα προσοφθάλμια...ever!!!Κατά καιρούς πωλούνται στο Astromart και ολοκληρωμένα σετάκια (4mm, 6mm, 10mm, 16mm, Barlow2X) στην ξύλινη θήκη τους....όμως οι τιμές πλέον αγγίζουν (για όλο το σετ) τα 3.500$.Η γνώμη μου είναι (απ' τη στιγμή που το κόστος δε σου είναι πρόβλημα και θέλεις τα καλύτερα) να προσπαθήσεις να τα βρείς έστω και μεμονωμένα (πχ αυτή τη στιγμή πωλείται ένα Zeiss Abbe II 4mm στο Astromart για 700$.)Απ΄ό,τι είδα έχεις κι εσύ ένα ΤΟΑ-130...οπότε μπορώ να σου πω ότι ο συνδυασμός είναι.... Χαιρετισμούς από ΘεσσαλονίκηΘοδωρής------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Βλεπαμε τον Δία στα 305Χ με τον Νagler5 και μετα βάλαμε τον Kelner 4μμ στα 381Χ και βλέπαμε μεγαλύτερη αξιότητα και περισσότερη λεπτομέρεια... Τι παιδεύεσαι τότε; πάρε 5-6 Kellner. Σου δίνω όλους τους δικούς μου για έναν Nagler Το να δώσεις 700 δολλάρια για έναν Zeiss επειδή οι Baader ή οι UO "δεν είναι καλοί" για πλανητική παρατήρηση και δεν σε ικανοποιύν προσωπικά το θεωρώ ανοησία. Άριστοι είναι και αν δε σε ικανοποιούν τότε ούτε οι Zeiss θα σε ικανοποιήσουν. Δεν είναι ο προσοφθάλμιος το μισό τηλεσκόπιο. Με 700 ευρώ έχεις κι άλλη λύση πάρε μικρότερο τηλεσκόπιο με μεγαλύτερο εστιακό λόγο. Το τηλεσκόπιο με f/4.8 δεν είναι το ιδανικότερο για πλανήτες. Δεν μπορείς να έχεις τέλειες εικόνες πλανητών με τηλεσκόπιο που δεν είναι τέλειο για πλανήτες. Ούτε το Tak είναι γιατί απλά είναι μικρό. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
alepohori Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δεν έχω δοκιμάσει τον Nagler 5mm, αλλά έχοντας τον 7mm έχω να πω ότι ΔΕΝ κάνει για πλανητική. Διότι παρουσιάζει έναν εντελώς σπαστικό δακτύλιο αντανάκλασης από την εσωτερική γυαλιστερή επιφάνεια του σώματος, η οποία δεν μπορεί να βαφτεί, λόγω της εγγύτητάς του με το τελευταίο στοιχείο (φακό). Νομίζω ότι και ο 5mm έχει και αυτός τέτοια επιφάνεια στο τέλος. Για deep sky δεν τον αλλάζω με κανέναν, αλλά για πλανητική, μακριά. Για τη δουλειά αυτή έχω UO 4mm και UO Abbe 6mm (και οι δύο με έξτρα δικό μου εσωτερικό βάψιμο). Και κάτι άλλο: Μη ξεχνάτε ότι οι πλανήτες θέλουν τουλάχιστον σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση οπτικών. Χωρίς αυτή, όλα τα άλλα πάνε περίπατο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
matman1975 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Το προσοφθάλμιο φυσικά και είναι το μισό τηλεσκόπιο, καθώς είναι οπτικό σύστημα που παρεμβάλεται μεταξύ τηλεσκοπίου και ματιού και βελτιώνει ή αντίστοιχα 'χαντακώνει" την απόδοση του τηλεσκοπίου.Ένα φοβερό προσοφθάλμιο μπορεί να εκτοξεύσει την απόδοση ακόμη κι ενός μετρίου τηλεσκοπίου...οταν δε χρησιμοποιείται με ένα τέλειο οπτικό όργανο (όπως το ΤΟΑ-130 του Βασίλη)...τότε τα αποτελέσματα είναι πέραν πάσης περιγραφής. Αυτό λέει κι ο Terence Dickinson στο πασίγνωστο βιβλίο του "Night watch"...όπου δηλώνει ότι η αξία των προσοφθαλμίων που χρησιμοποιούμε πρέπει να φτάνει τουλάχιστον το 30% της αξίας του τηλεσκοπίου μας Ο Βασίλης, λοιπόν, ζήτησε γνώμες για τα "καλύτερα προσοφθάλμια...ever...ανεξαρτήτως κόστους"....επομένως καλό είναι να του προτείνει ο καθένας ότι αυτός θεωρεί καλύτερο.Κατα τ΄άλλα συμφωνώ μαζί σου ότι ένα τηλεσκόπιο f/4.8 δεν είναι για πλανητική... Θοδωρής ΥΓ:Είχα την ευκαιρία να κάνω μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ, side by side τεστ με το ΤΟΑ-130 (στον Κρόνο) τους ορθοσκοπικούς της Baader με τους ΖΑΟΙΙ.Η διαφορά είναι εμφανής και μεγάλη...στο κοντράστ, στην οξύτητα και ΚΥΡΙΩΣ στη διάχυση φωτός (scatter light), η οποία απουσίαζε πλήρως όταν παρατηρούσαμε με τους ΖΑΟΙΙ (ενώ ήταν εμφανής με τους Baader).Τα μόνα ποροσοφθάλμια που μπορούν να συγκριθούν με τα ΖΑΟΙΙ στην πλανητική παρατήρηση είναι τα μονοκεντρικά της ΤΜΒ και τα Pentax... ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
filiatra Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Για deep sky δεν τον αλλάζω με κανέναν, αλλά για πλανητική, μακριά.Δημήτρη το έχεις γράψει αυτό πολλές φορές κ δεν καταλαβαίνω γιατί.Ο XW 7mm είναι πολύ καλύτερος.Για να σου δώσω να καταλάβεις πόσο καλύτερος είναι, εχει ακριβώς την ίδια απόδοση με τον 10mm που έχεις .Ακόμη κ ο LVW 8mm με μια φευγαλέα ματιά που είχα δει μου φάνηκε καλύτερος απ τον nagler. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
filiatra Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Το προσοφθάλμιο φυσικά και είναι το μισό τηλεσκόπιο, καθώς είναι οπτικό σύστημα που παρεμβάλεται μεταξύ τηλεσκοπίου και ματιού και βελτιώνει ή αντίστοιχα 'χαντακώνει" την απόδοση του τηλεσκοπίου.Ένα φοβερό προσοφθάλμιο μπορεί να εκτοξεύσει την απόδοση ακόμη κι ενός μετρίου τηλεσκοπίου...οταν δε χρησιμοποιείται με ένα τέλειο οπτικό όργανο (όπως το ΤΟΑ-130 του Βασίλη)...τότε τα αποτελέσματα είναι πέραν πάσης περιγραφής. Ενα προσοφθάλμιο δεν μπορεί να δείξει τίποτε παραπάνω απ αυτό που του δίνει το τηλεσκόπιο.Αν ο σωλήνας δίνει ποιότητα εικόνας ας πούμε 9, το ιδεατό θα ήταν να έφτανε στο μάτι μας μέσω του προσοφθαλμίου 9.Αλλά αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό.Τα καλύτερα προσοφθάλμια θα δώσουν 8.8 (τελείως αυθαίρετα παίρνω αυτά τα νούμερα) κ όσο χειρότερα τόσο μικρότερο νούμερο.Σε όλα τ άλλα συμφωνώ. ΥΓ:Είχα την ευκαιρία να κάνω μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ, side by side τεστ με το ΤΟΑ-130 (στον Κρόνο) τους ορθοσκοπικούς της Baader με τους ΖΑΟΙΙ.Η διαφορά είναι εμφανής και μεγάλη...στο κοντράστ, στην οξύτητα και ΚΥΡΙΩΣ στη διάχυση φωτός (scatter light), η οποία απουσίαζε πλήρως όταν παρατηρούσαμε με τους ΖΑΟΙΙ (ενώ ήταν εμφανής με τους Baader).Τα μόνα ποροσοφθάλμια που μπορούν να συγκριθούν με τα ΖΑΟΙΙ στην πλανητική παρατήρηση είναι τα μονοκεντρικά της ΤΜΒ και τα Pentax...Τώρα μου έκανες την καρδιά περιβόλι.Σκέφτομαι πολύ σοβαρά την αγορά ενός 6mm baader κυρίως για βαθύ κ όχι για πλανητική.Οχι πως δεν θα βλέπω πλανήτες αλλά θέλω έναν με καλό κοντράστ για μικρούς κυρίως στόχους.Πιστεύω πως θα είναι πολύ καλό συμπλήρωμα για τον XW 7mm. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
matman1975 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Κακώς νιώθεις ότι η καρδιά σου έγινε...περιβόλιΤα ορθοσκοπικά της Baader είναι εξαιρετικά προσοφθάλμια με πολύ καλό κοντράστ και οξύτητα... και προσωπικά τα συστήνω ανεπιφύλακτα.Απλά σε μια "μαν του μαν" αντιπαράθεση με τα ΖΑΟΙΙ...υστερούν ξεκάθαρα...αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι καλά. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι τα ΖΑΟΙΙ δεν είναι προσοφθάλμια μαζικής παραγωγής όπως πχ της Baader ή της University Optics...η Zeiss τα κατασκεύασε σε συλλεκτικές εκδόσεις και δόθηκε ιδιαίτερη βάση στις λεπτομέρειες.Ενδεικτικά θα αναφέρω (παρακάμπτοντας τα εξαιρετικά γυαλιά και τις πλυεπιστρώσεις της Zeiss) ότι είναι τα μοναδικά προσοφθάλμια που κατασκευάστηκαν ποτέ...με baffles στο "βαρελάκι" του προσοφθαλμίου....για μεγιστοποίηση του κοντράστ και εκνηδένιση της διάχυσης του φωτός Είναι κυριολεκτικά έργα τέχνης.... Θοδωρής-------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2010 Θα ήταν τελείως μάταιο να υπενθυμίσω την ματαιότητα της τελειότητας; Το πως βλέπουμε τα BGO και ZAOII με πληροφορεί περισσότερο για τους ορώντες και λιγότερο για καθεαυτά. Το ίδιο και η μάταιη αναζήτηση της τελειότητας. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Ένα φοβερό προσοφθάλμιο μπορεί να εκτοξεύσει την απόδοση ακόμη κι ενός μετρίου τηλεσκοπίου... Φυσικά και ΔΕΝ μπορεί! Τι θα κάνει ο προσοφθάλμιος δηλαδή; Θα βελτιώσει την ποιότητα του πρωτεύοντος κατόπτρου ή του αντικειμενικού φακού; Την πιθανή σφαιρική εκτροπή που υπάρχει; Την κακή λείανση;Αντιθέτως αν έχουμε άριστο τηλεσκόπιο ΤΟΤΕ έχει νόημα να εκμεταλλευτούμε την τελειότητά του με άριστους προσοφθάλμιους. Τα μόνα ποροσοφθάλμια που μπορούν να συγκριθούν με τα ΖΑΟΙΙ στην πλανητική παρατήρηση είναι τα μονοκεντρικά της ΤΜΒ και τα Pentax... Για άριστους προσοφθάλμιους μπορεί να πάρει κανείς και τους Brandon με 235$ έκαστο αλλά με εστιακούς λόγους κάτω του f/7 δεν είναι καλό το πεδίο στα άκρα από την άλλη όμως τους πλανήτες δεν τους παρατηρεί κανείς στην άκρη του πεδίου...Οι Brandon έχουν ένα κρύσταλλο από λανθάνιο ενώ οι Zeiss και τα 4 όμως κοστίζουν και το 1/4 της τιμής χωρίς να έχουν το 1/4 αλλά το 90% της απόδοσης (αυθαίρετη δική μου υπόθεση που δεν νομίζω πως απέχει και πολύ από την πραγματικότητα).Για πλανητική παρατήρηση εκείνο που χρειάζεται είναι "πλανητικό" τηλεσκόπιο (ένα νευτώνειο f/7-f/8 και πάνω με μικρή κεντρική παρεμπόδιση ή άλλες πιο εξωτικές σχεδιάσεις ή θεωρητικώς και διοπτρικό και λέω θεωρητικώς γιατί το διοπτρικό το πολύ 6-7" είναι το μεγαλύτερο που μπορείς να αποκτησεις και ως εκ τούτου μικρό) και όχι "πλανητικοί" προσοφθάλμιοι (τι πάει να πει στο φινάλε "πλανητικοί" προσοφθάλμιοι; όσοι δείχνουν καλά τους πλανήτες δείχνουν καλά και τα υπόλοιπα και τ' ανάπαλιν) και το καλά δεν σημαίνει μεγαλύτερο πεδίο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Κυριοι σας ευχαριστω πολυ... Δυστυχώς αυτη την στιγμη δεν είμαι σε θεση να αγοράσω αργό τηλεσκόπιο... ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον. (στο τέλος θα κάνω συλλογή απο τηλεσκοπία) Για πλανητική παρατήρηση εκείνο που χρειάζεται είναι "πλανητικό" τηλεσκόπιο (ένα νευτώνειο f/7-f/8 και πάνω με μικρή κεντρική παρεμπόδιση ή άλλες πιο εξωτικές σχεδιάσεις ή θεωρητικώς και διοπτρικό και λέω θεωρητικώς γιατί το διοπτρικό το πολύ 6-7" είναι το μεγαλύτερο που μπορείς να αποκτησεις και ως εκ τούτου μικρό) και όχι "πλανητικοί" προσοφθάλμιοι (τι πάει να πει στο φινάλε "πλανητικοί" προσοφθάλμιοι; όσοι δείχνουν καλά τους πλανήτες δείχνουν καλά και τα υπόλοιπα και τ' ανάπαλιν) και το καλά δεν σημαίνει μεγαλύτερο πεδίο.Γιώργο, εννοείτε ότι για Πλανητική παρατήρηση χρειάζομαι αλλο τηλεσκόπιο, αλλα με δεδομένο ότι αυτο δεν αλλάζει ψάχνω να βρω το καλύτερο προσοφθάλμιο για f4.0 f4.8 τηλεσκόπιο για αυτο και το ονομάζουμε Πλανητικό Προσοφθάλμιο, αλλα ναι αυτο δεν σημαίνει ότι δεν δείχνουν σωστά και τα υπόλοιπα αντικείμενα ίσα-ίσα τα δείχνουν καλύτερα (αλλα αυτο είναι μια άλλη κουβέντα) Απ΄ό,τι είδα έχεις κι εσύ ένα ΤΟΑ-130...οπότε μπορώ να σου πω ότι ο συνδυασμός είναι....Θοδωρή μια επισήμανση, το ΤΟΑ-130 δεν είναι δικό μου αλλα της Αστρονομικης Εταιρείας Κέρκυρας, απλα σαν μέλος της Ομαδας Παρατηρησης της Αστρ.Ετ.Κέρκυρας (Ο.Π.Α.Ε.Κ) το δανείζομαι όσο χρειαστεί Αυτά είναι τα καλύτερα προσοφθάλμια...ever!!!Κατά καιρούς πωλούνται στο Astromart και ολοκληρωμένα σετάκια (4mm, 6mm, 10mm, 16mm, Barlow2X) στην ξύλινη θήκη τους....όμως οι τιμές πλέον αγγίζουν (για όλο το σετ) τα 3.500$.Η γνώμη μου είναι (απ' τη στιγμή που το κόστος δε σου είναι πρόβλημα και θέλεις τα καλύτερα) να προσπαθήσεις να τα βρείς έστω και μεμονωμένα (πχ αυτή τη στιγμή πωλείται ένα Zeiss Abbe II 4mm στο Astromart για 700$.)Πολλα λεφτα τα 3.500€ και αυτη την στιγμη σιγουρα δεν θα τα εδινα... για τον 4μμ μονο του θα πρεπει να το σκεφτώ γιατι δεν είναι λίγα 700€ για εναν φακο, πόσο μαλλον που θα τον βάλω πάνω σε ενα "μη πλανητικό" τηλεσκόπιο Θέλει λίγο σκέψη το πράγμα Αρα εχουμε:Zeiss Abbe 4mmPentax XO 5mmΤΜΒBrandon Γιώργο οι Brandon είναι καλύτεροι απο τους Pentax XO;; Αν μπορείτε για δωστε μερικές πληροφορίες για ΤΜΒ & Brandon. (και φυσικα ότι αλλο νομίζεται ότι θα είναι καλο σε γρηγορο τηλεσκόπιο) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
takis63 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Βασίλη θα σου πώ κι εγώ τις εμπειρίες μου γι'αυτά που ζητάς. Έχοντας δουλέψει γι'αρκετά χρόνια ένα Schmid-Newtonian 10" f/4 έχω να πώ ότι πρόκειται για δύσκολο τηλεσκόπιο, ειδικά στην πλανητική παρατήρηση. Απαιτεί πολύ καλή ευθυγράμιση των οπτικών του και πολύ καλά προσοφθάλμια για να αποδώσει τα μέγιστα. Σε αυτό το σημείο με προβληματίζει η κριτική σου για τον Νagler 5mm Τ6. Πώς είναι δυνατόν να μη σου αρέσει αφού είναι σχεδιασμένος ακριβώς για να δουλεύει σε τηλεσκόπια με εστιακό λόγο μέχρι f/4? Εντάξει να υπάρχουν μικροδιαφορές με ορθοσκοπικούς σε πλανήτες, αλλά όχι ότι είναι και χάλια. Τώρα να σου πώ και για την εμπειρία μου με τα TMB Planetaries. Έχω δουλέψει με δύο (3,2 & 9) κι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Βέβαια δεν κυκλοφορούν καινούρια και θα τα βρείς μεταχειρισμένα σαν ΤΜΒ/ΒΟ και προτίμησε τα series 2. Κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά προσοφθάλμια. Άνετα στο eye relief και με πολύ καλά είδωλα. Δεν τα αποκαλούν τυχαία Radian των φτωχών. Είναι δε και πολύ φθηνά. Επίσης άν ήμουν στη θέση σου θα κοιτούσα και τα Pentax XO. Άν κρίνω απο την απόδοση των XW θα πρέπει να είναι κι αυτά εξαιρετικά. Έψαχνα καιρό να βρώ μεταχειρισμένα στο Astromart αλλά δε μπορούσα και τώρα που πήρα το C11 κυκλοφορούν συνέχεια. Άν έπαιρνα ένα θα προτιμούσα το 5άρι. Τελειώνοντας θα έλεγα ότι η λύση στο πρόβλημά σου θα ήταν ένα τηλεσκόπιο πιο κατάλληλο για πλανητική παρατήρηση. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ολόκληρο θέμα Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
matman1975 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δε διορθώνουν την κακή λείανση, δε διορθώνουν την ποιότητα του πρωτεύοντος....δε διορθώνουν το τυχόν πλαστικό focuser.... προσφέρουν όμως καλύτερο κοντράστ, πιο σημειακά άστρα, λιγότερη περιφερειακή κώμη (στα νευτώνεια και καταδιοπτρικά) απο τα κοινά, φτηνά προσοφθάλμια που χρησιμοποιεί η μεγάλη μάζα των ερασιτεχνών Αυτά τα τρία στοιχεία απο μόνα τους (κοντράστ, σημειακά άστρα, διόρθωση κώμης)...αρκούν για να πει κανείς ότι ένα high end προσοφθάλμιο εκτοξεύει την απόδοση ακόμη κι ενός μέτριου τηλεσκοπίου.Όσοι τυχαίνει να έχουν στην κατοχή τους πχ έναν Nagler, ή έναν Panoptic κι έχουν κάνει συγκριτικό τεστ (side by side) με τους φτηνούς, κινέζικους plossl που κυκλοφορούν ευρέως....ξέρουν πολύ καλά τι λέω.Πολλά μέλη της ομάδας παρατήρησης του ΟΦΑ έχουν στραφεί αποκλειστικά πλέον σε ορθοσκοπικούς για πλανητική παρατήρηση, όταν είδαν το νευτώνειό τους να "απογειώνεται" σε σχέση με τα είδωλα που τους έδιναν τα φτηνά κινέζικα προσοφθάλμια.Η ποιότητα του προσοφθαλμίου είναι θεμελιώδης για ποιοτική παρατήρηση. γι' άυτό και τα κοορυφαία...στοιχίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ όσο ένα τηλεσκόπιο!! Θοδωρής------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
matman1975 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Βασίλη το παρακάτω λινκ http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1935πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει πολύ στην επιλογή σου...και θα δώσει και την ευκαιρία και στα υπόλοιπα μέλη να μάθουν για το ποιά είναι τα κορυφαία πλανητικά προσοφθάλμια και πόσο καλά αποδίδουν Θοδωρής ΫΓ: Στο συγκριτικό αυτό λεπτομερέστατο τεστ χρησιμοποιήθηκαν δύο τελείως διαφορετικά τηλεσκόπια (για να υπάρχει σφαιρική άποψη για το πώς αποδίδουν τα προσοφθάλμια σε διαφορετικές οπτικές σχεδιάσεις), συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ένα Takahashi TSA-102 κι ένα μεγάλο νευτώνειο XT10". ----------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow ------------------------------------------------------------------------------------------Takahashi TOA-130SZeiss Abbe II ortho set + 2X Barlow
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 ροσφέρουν όμως καλύτερο κοντράστ, πιο σημειακά άστρα, λιγότερη περιφερειακή κώμη (στα νευτώνεια και καταδιοπτρικά) απο τα κοινά, φτηνά προσοφθάλμια που χρησιμοποιεί η μεγάλη μάζα των ερασιτεχνών Αυτό δεν λέγεται απογείωση λέγεται ημίμετρα και η κόμη δεν οφείλεται στον προσοφθάλμιο αλλά είναι ενδογενές χαρακτηριστικό των παραβολικών κατόπτρων και καλύτερα να πάρεις άλλο τηλεσκόπιο και κινέζικους plossl παρά να νομίζεις πως θα φτιάξει το κακό τηλεσκόπιο με τους προφοσθάλμιους και φυσικά είναι άνευ ουσίας να χρησιμοποιείς σε ένα κακό τηλεσκόπιο έναν Zeiss 700 ευρώ για να το "βελτιώσεις"...Εσυ για παράδειγμα με τι θα προτιμούσεςνα παρατηρείς; Με το takahashi σου και κινέζικους plossl ή με ενα κινέζικο 6" f/8 αχρωματικό που θα το "απογείωνες" με τους Zeiss;Στον πίνακα που έχει το τεστ του cloudynights από όσους προσοφθάλμιους είναι ακόμα κανονικά στην παραγωγή οι καλύτεροι είναι φυσικά οι Brandon Σε πρόχειρη σύγκριση που έκανα με τον 12mm nagler ενος φίλου ο brandon δίνει σκοτεινότερο υπόβαθρο. Εδώ ένα συγκριτικό τεστ για Brandon, televue plossls και φτηνούς κινέζικους GSO plossl.Είναι ενδιαφέρον... http://www.brayebrookobservatory.org/BrayObsWebSite/HOMEPAGE/PageMill_Resources/Comparison%20test%20of%20TVPlossl%20vs%20Brandon.pdf The lower definition and edge quality of the Brandon at f/4.7 did not come as much of a surprise. What did intrigue was the quality of the GSO Plössl compared to the TV Plössl. Mechanically there is not much to choose between either brand. The TeleVue is marginallybetter made, with tighter tolerances in locating the field stop. This however is not reflected in its optical performance.The Brandon came into its own at f/6.9 which is very close to the design f/7 limit. Definition was noticeably superior in the Brandon than the TV Plössl or the GSO Plössl, and the GSO Plössl had the edge on the TV Plössl at f/6.9. Οι υπογραμμίσεις δικές μου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2010 Και πάνω που ειχαμε αρχισει να καταλήγουμε κάπου... Εγω περισσότερο εχω καταλήξει στην αγορα ενος Pantax XO 5mm χωρις βεβαια να αφήνω απεξω τους αλλους... Τώρα να σου πώ και για την εμπειρία μου με τα TMB Planetaries. Έχω δουλέψει με δύο (3,2 & 9) κι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Βέβαια δεν κυκλοφορούν καινούρια και θα τα βρείς μεταχειρισμένα σαν ΤΜΒ/ΒΟ και προτίμησε τα series 2Τακη ποια είναι καλύτερα τα ΤΜΒ/ΒΟ2 ή τα TMB SuperMono;;; γιατι βλεπω τα Mono να είναι πολυ πιο ακριβά... Σε αυτό το σημείο με προβληματίζει η κριτική σου για τον Νagler 5mm Τ6. Πώς είναι δυνατόν να μη σου αρέσει αφού είναι σχεδιασμένος ακριβώς για να δουλεύει σε τηλεσκόπια με εστιακό λόγο μέχρι f/4? Εντάξει να υπάρχουν μικροδιαφορές με ορθοσκοπικούς σε πλανήτες, αλλά όχι ότι είναι και χάλια.Δεν λέω μια χαρα τα δείχνει ο Na5mmΤ6 αλλά... Οταν συγκρινεις ενα προσοφθάλμιο με το 1/15 της αξιας του και σου δίνει καλύτερο ειδωλο πως το λες;;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα