Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ίσως χαζό, αλλά πιστεύω χρήσιμο και εμψυχωτικό για κάθε νέο παρατηρητή του υπέροχου ουρανού μας.

Σήμερα το βράδυ αποφάσισα να κάτσω και να «χαζέψω» τον ουρανό με τα 1α μου κιάλια, που απέκτησα πριν λίγες ημέρες. Λόγο εργασίας στο σχολείο, ήξερα πως (κανονικά) σήμερα ήταν το μέγιστο της βροχής των Τεταρτίδων, που βέβαια, τελικά ήταν στις 3 Ιανουαρίου.

Δεν πίστευα πως θα δω τίποτα για τρεις σημαντικούς νομίζω λόγους…

1ον γιατί θέλησα να δω από το μπαλκόνι. Και δυστυχώς μένω απέναντι από πάρκο με πολλά φώτα

2ον γιατί είχα απλά ένα ζευγάρι κιάλια, και μια μέτρια προς μικρή μυωπία

3ον γιατί είχε σχεδόν γεμάτο φεγγάρι.

ΚΙ ΟΜΩΣ… ΕΙΔΑ!

Είδα και εντυπωσιάστηκα…

Σα νέα μέσα σε όλα αυτά, δεν είμαι σίγουρη για το τι ακριβώς είδα. Αλλά είδα…

Ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα…

Τότε δεν υπήρχε ούτε ύπαρξη ούτε ανυπαρξία΄ δεν υπήρχε ούτε η κυριαρχία του χώρου ούτε ο ουρανός που είναι πιο πέρα. Τι ανασάλευε; Πού;
Δημοσιεύτηκε
Ίσως χαζό, αλλά πιστεύω χρήσιμο και εμψυχωτικό για κάθε νέο παρατηρητή του υπέροχου ουρανού μας.

Είναι κάτι πολύ περισσότερο: η δική σου πρώτη επαφή με την αστρονομία και τον ουρανό. Όταν ήμουν παιδί είχα δει τον Δία και κάποιους από τους δορυφόρους του μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια της "κακιας ώρας". Σήμερα κάθε φορά που παρατηρώ τον Δία, θυμάμαι αυτή τη στιγμή η οποία δίνει μια άλλη διάσταση και περιεχόμενο σε αυτό που βλέπω.

Εύχομαι αυτή η προσωπική σου "στιγμή" να γίνει σημαντική, να σε κρατήσει και να συνεχίσεις να "κοιτάς ψηλά".

Καλώς ήλθες!

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήρθες!

Λίγοι άνθρωποι ανακαλύπτουν τον νυχτερινό θυσαυρό που έχουμε τις ανέφελες νύχτες από πάνω μας. Λίγοι τον κοιτάνε, λίγοι γοητεύονται, και ακόμα πιο λίγοι ασχολούνται με αυτόν! Ελπίζω να είσαι στους ακόμα πιο λίγους, που θα τον αγαπήσουν και θα ασχοληθούνε με αυτόν! Και πίστεψέ με. Θα σε ανταμείψει!

Να είσαι καλά!

Υ.Γ. Δούλεψε όσο μπορείς τα κιάλια σου! Είναι ένα θαυμάσιο οπτικό όργανο.

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε

Προσπαθώ να προσαρμοστώ, στο χέρι μου που τρέμει και στα πολλά φώτα.

Θα ήθελα να βρω ένα τρόπο να κρατάω τα κιάλια μου σταθερά όσο περισσότερο γίνετε.

Επίσης, ακάθεκτη, σήμερα είδα τον αστερισμό του Ωρίωνα. Και κάτι άλλο, ανάμεσα στον Αστερισμό του Ωρίωνα, σα θολούρα, που δεν ήταν του ματιού μου :D , που ακόμη δεν έχω καταφέρει να μάθω τι είναι.

Τότε δεν υπήρχε ούτε ύπαρξη ούτε ανυπαρξία΄ δεν υπήρχε ούτε η κυριαρχία του χώρου ούτε ο ουρανός που είναι πιο πέρα. Τι ανασάλευε; Πού;
Δημοσιεύτηκε
Προσπαθώ να προσαρμοστώ, στο χέρι μου που τρέμει και στα πολλά φώτα.

Θα ήθελα να βρω ένα τρόπο να κρατάω τα κιάλια μου σταθερά όσο περισσότερο γίνετε.

1. Με το αριστερό χέρι πιάνεις γερά, αγκαλιάζοντάς τον, τον δεξιό σωλήνα πάνω από την βάση του, από την κατάφυσή του προς το περίβλημα των πρισμάτων, έως το 1/2 του μήκους του περίπου. Η ράχη του χεριού κοιτάζει τον ουρανό και ο αριστερός σωλήνας αναπαύεται στην ράχη του καρπού. Το δεξί χέρι πιάνει το δεξί κιάλι από την συνήθη λαβή, με τον δείκτη εκτεταμένο ώστε να ρυθμίζει την εστίαση. Η αγαπημένη μου μέθοδος.

2. Κρατάς τα κιάλια κανονικά αλλά φροντίζεις να σταθεροποιήσεις τα χέρια σου με κάποιον τρόπο:

a. Ακουμπάς τους αγκώνες σε ένα τοιχίο

b. Ξαπλώνεις και αναπαύεις τους βραχίονες στο στήθος σου. Η μέθοδος είναι καλή και για ξαπλώστρες ή πολυθρονίτσες θαλάσσης

c. Αγκαλιάζεις ένα δέντρο ή στύλο

d. Κάμπτεις τους αντίχειρες αψιδωτά και τους σφηνώνεις στα ζυγωματικά

e. Επινοείς ανάλογα με το περιβάλλον ένα στήριγμα

f. Γονατίζεις και ακουμπάς τα κιάλια στο περβάζι του μπαλκονιού, ή τους αγκώνες σε ένα μικρό τραπέζι

3. Χρησιμοποιείς ένα μονόποδο. Αυτό μπορεί να είναι πχ

a. Ένα σκουπόξυλο ή άλλο ξύλο μορφής Τ όπου ακουμπάς τα κιάλια στην στενή πλευρά και την άκρη της μακράς πλευράς στο έδαφος. Οι παλάμες αγκαλιάζουν κιάλια και στενή πλευρά μαζί και σταθερά. Βολεύει όταν είσαι καθιστός

b. Ένα μονόποδο των 5 ευρώ. Εδώ δεν χρειάζεται Manfrotto γιατί δεν υπάρχει κεφαλή και το βάρος μοιράζεται στα χέρια και το μονόποδο.

4. Συνηθίζεις με τον καιρό και βελτιώνεσαι

5. Φωτογραφικός τρίποδας και προσαρμογέας τύπου L

:)

bothhands.jpg.3f1f4b8aeb115a2b2bb388f5cd3b1779.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το τελευταίο μου φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον (και αρκετά, έως πολύ σταθερό).

Αλλά πως ακριβώς γίνετε αυτό; :D :D :D

Δηλαδή πως ακριβώς θα τα στηρίξω στο τρίποδο (και μιλάμε για ένα οποιοδήποτε τρίποδο φωτογραφικής);

Δημοσιεύτηκε

Με έναν προσαρμογέα L σαν της Vixen ή της Konus. Ένας τρίποδας σαν της Konus (κυκλοφορεί και σαν Hama στην μισή τιμή) αρκεί για μικρά κιάλια, αν και ένας Manfrotto (>250 ευρώ) θα σε μαγέψει.

http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=31

Δοκίμασε πρώτα τον τρόπο 1 (της φωτογραφίας). Είναι δωρεάν και ο πιο ευέλικτος.

Ποιά κιάλια έχεις (Μάρκα, μοντέλο, μεγέθυνση, διάμετρος φακών);

opplanet-nikon-monarch-action-binoculars-tripod-adapters-2.jpg.5f04c5e3dd09845380c7da12b6782091.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Και κάτι άλλο, ανάμεσα στον Αστερισμό του Ωρίωνα, σα θολούρα, που δεν ήταν του ματιού μου :D , που ακόμη δεν έχω καταφέρει να μάθω τι είναι.

Μόλις είδες το πρώτο σου νεφέλωμα! Το περίφημο μεγάλο νεφέλωμα του Ωρίωνα.

http://www.astrocruise.com/milky_way/M42_0712.htm

Στη πραγματικότητα το έβλεπες πάντα όταν κοίταζες τον αστερισμό. Τώρα όμως το είδες με τα κιάλια και φάνηκε εντυπωσιακό. Με τηλεσκόπιο αποκαλύπτωνται περισσότερες λεπτομέριες.

Το επόμενο βήμα είναι ένας χάρτης του ουρανού, για να γνωρίζεις τί είναι αυτό που βλέπεις.

Πάντως βρήσκεσε σε καλό δρόμο!

:)

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε

yessss!!! Τα κατάφερα!!!

προσάρμωσα τα κυάλια στο τρίποδο!!!

και μόνο του σαν θέαμα, είναι πολύ ωραίο...

περιμένω να βραδιάσει!!!! :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

αυτή τη στιγμή με τα κυάλια προσαρμωσμένα πάνω στο τρίποδο, βλέπω το Νεφέλωμα 42 (αν δεν κάνω λάθος)

πραγματικά, όποιος δεν ασχολείται με αυτόν τον ουρανό, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΧΑΝΕΙ!!!

Δημοσιεύτηκε
α, τα κιάλια μου : NIKON Action 10-22x50 3.8 at 10x
Δημοσιεύτηκε

για τα οικονομικά μιας μαθήτριας?

σχεδόν τέλειο θα μπορούσα να πω...

ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να βρω με τα λεφτά πού είχα στη διάθεσή μου!!! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Αν παρατηρείς ακόμα,

προσπάθησε να δεις και το αστρικό σμήνος των Πλειηάδων (Pleiades star cluster)

δες στο χάρτη:

http://www.thespacewriter.com/small_starchart.jpg

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Χμμμ… βράδυ χωρίς φεγγάρι… στον ουρανό ούτε ίχνος αστεριού… μόνο ένα και αυτό με μεγάλη δυσκολία διακρίνετε…

ΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΑ? :? :? :? :?

Δημοσιεύτηκε
Χμμμ… βράδυ χωρίς φεγγάρι… στον ουρανό ούτε ίχνος αστεριού… μόνο ένα και αυτό με μεγάλη δυσκολία διακρίνετε…

ΜΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΟΛΑ? :? :? :? :?

Χωρίς φεγγάρι????? Χθες είχαμε πανσέληνο!!! :D

Δημοσιεύτηκε
Καλώς όρισες στην ερασιτεχνική αστρονομία. Όπως κατάλαβες σου κόλλησε το μικρόβιο. Μόνο που αυτό το μικρόβιο είναι για καλό :cheesy: :cheesy: :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
masgka δυστυχώς σήμερα ο καιρός είναι χάλια για παρατήρηση. Σχεδόν γεμάτο φεγγάρι, συννεφιά... και σαν να μην έφταναν όλα αυτά και πολύ υψηλά επίπεδα υγρασίας :( και εγώ την ίδια απογοητευτική αντίδραση είχα πριν από λίγο που έφυγα από την δουλειά και είδα τον ουρανό!
Δημοσιεύτηκε

Ναι... κι όμως είχε φεγγάρι...

ΑΛΛΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ.!

πραγματικά όταν το είδα (και μάλιστα γεμάτο) ξαφνιάστηκα...

που ήταν το άτιμο τόση ώρα;;;; :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

god my...

Είναι τρομερό το τι βλέπουμε κάθε βράδυ, χωρίς να το ξέρουμε...

Βλέπω αστέρια που δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να δω...

Κι όμως τα βλέπω...

και το καταπληκτικό είναι πως ο καθένας θα μπορούσε, ίσως με λίγη προσοχή παραπάνω, να τα δει..!!

I love our sky

:cheesy:

Δημοσιεύτηκε
god my...

Είναι τρομερό το τι βλέπουμε κάθε βράδυ, χωρίς να το ξέρουμε...

Βλέπω αστέρια που δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να δω...

Κι όμως τα βλέπω...

και το καταπληκτικό είναι πως ο καθένας θα μπορούσε, ίσως με λίγη προσοχή παραπάνω, να τα δει..!!

I love our sky

:cheesy:

Συγγνώμη, από που βλέπεις??? εγώ στο Ολυμπιακό Χωριό δεν μπορώ να δω τίποτα με την συννεφιά και την υγρασία!!!!

Δημοσιεύτηκε

χαχα... από ένα μπαλκόνι στην Κυψέλη....

Για κάποιο παράξενο λόγο είχαν σβήσει όλα τα φώτα εδώ κοντά, ακόμη και του πάρκου :cheesy:

Είχε αρκετή συννεφιά χτες , αλλά όταν έριχνε καμιά ψιχάλα, ο ουρανός φαινόταν πεντακάθαρος...!

Μπορώ να πω, πολύ πιο καθαρός από μέρες χωρίς συννεφιά...

Ίσως γιατί ( όταν βέβαια δεν υπήρχαν σύννεφα στο οπτικό μου πεδίο) με τη βροχή "καθόταν" και η σκόνη... ίσως...!!! :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
χαχα... από ένα μπαλκόνι στην Κυψέλη....

Για κάποιο παράξενο λόγο είχαν σβήσει όλα τα φώτα εδώ κοντά, ακόμη και του πάρκου :cheesy:

Είχε αρκετή συννεφιά χτες , αλλά όταν έριχνε καμιά ψιχάλα, ο ουρανός φαινόταν πεντακάθαρος...!

Μπορώ να πω, πολύ πιο καθαρός από μέρες χωρίς συννεφιά...

Ίσως γιατί ( όταν βέβαια δεν υπήρχαν σύννεφα στο οπτικό μου πεδίο) με τη βροχή "καθόταν" και η σκόνη... ίσως...!!! :cheesy:

Γκρρρρρρρ... ζηλεεεεεευω!!! Εμένα με έχει φάει η συννεφιά όλες αυτές τις ημέρες! Από την προηγούμενη Κυριακή έχω να κοιτάξω! :(

Δημοσιεύτηκε

Μη ζηλεύεις... :cheesy:

Σκέψου απλά πως θα έρθουν βράδια που θα έχεις ένα πεντακάθαρο ουρανό όλο δικό σου και εμείς εδώ δε θα βλέπουμε ούτε τη μύτη μας!!!! :cheesy:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης