Stargazer_101 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Ευελπιστώ αυτή να είναι η τελευταία φορά που απασχολώ το φόρουμ για την αγορά ενός τηλεσκοπείου.Νισάφι πιά! 'Εγινα πριν λίγες εβδομάδες περίφανος κάτοχος ενός SW 8''. Δοκιμάστηκε ήδη μια φορά σε ένα πλάτωμα κοντά στο Σούνιο με αρκετά καλό, για τα δεδομένα του λεκανοπεδίου, ουρανό.(Τη δοκιμή του θα την δημοσιεύσω λίαν συντόμως, ελπίζω...Eίναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε μια κριτική για το πλέον πολυαγαπημένο 8'';Δεν είμαι ο πλεον καταρτημένος, παρ' όλα αυτά μια φρέσκια ματία ενός ερασιτέχνη δεν βλάπτει... νομίζω.) 'Οχι πως δεν έμεινα ευχαριστημένος (ή είδα σημαντική διαφορά από το 10'' που είχε στηθεί δίπλα του... Αλέξανδρε έγινες διάσημος!) όμως αυτή η, έστω μικρή, επαφή που είχα μαζί του με οδήγησε στο να αναθεωρήσω κάποια πράγματα...Από την στιγμή που δεν μιλάμε για ένα dreamscope διαμετρήματος 16''+ που είναι απο την φύση του πολύ δύσκολο να μεταφερθεί και απαιτεί απίστευτα καλό ουρανό για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές του, γιατί να μην προβεί κανείς στην αγορά ενος 12ιντσου (πέραν της προφανούς διαφοράς κόστους); Δεν λέω 10ιντσο μιας και από την στιγμή που οι διαφορές του από το 8ιντσο είναι αρκετά μικρότερες σε σχέση με το 12ιντσο. Συν του ότι το 8'' είναι αρκετά πιο βολικό και αξιοποιήται ευκολότερα (αστροφωτογράφηση κτλ). Μιας που τα δίνεις τα λεφτά αγόρασε 12 ίντσες! Για αυτόν τον λόγο αρχίζω και μπαίνω στον πειρασμό της πώλησης του 8αριού με σκοπό να πάω την παρατήση σε άλλα επίπεδα...Σημειώστε πως ούτε έχω απογοητευτεί απο το οκταράκι, ούτε έχω προσβληθεί από οξεία ιντσομανία (που δυστυχώς προσβάλλει πλήθος Dobάδων). Τώρα ας μπούμε στο θέμα!Το SW κοστίζει μεν 1050€ όμως έχει το σαφές πλεονέκτημα του ότι αποσπάται.http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1539 Το GSO κοστίζει 845€ (205€ λιγότερα δηλαδή) το οποίο δυστυχώς δεν διατίθεται σε Flex έκδοση (έχει εννιαίο σωλήνα δηλαδη)όμως έχει τα εξείς πλεονεκτήματα:-Εστιαστής με microfocuser-Ανεμιστηράκι στο πρωτεύον κάτοπρο-Καλλύτερο φρένο-Δεν χρειάζεται φωτοχιτόνιο...Χωράει άραγε σε ένα μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο; Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που δηλώνουν είτε πως είναι περιττά έξοδα είτε πως δεν είναι ιδιαίτερα προσεγμένα αυτά τα επιπλέον χαρακτηριστικά(ευχαριστώ τα παιδιά σε προηγούμενο άρθρο που μου υπέδειξαν την GSO!).http://www.aktistar.com/ Ιδού η απορεία! Και κλείνοντας ολίγον τι ποιητικά...~'Οπως και να 'χει, τι 12 τι 8 τι 4 ίντσες το δέος που αισθάνεσαι αγναντεύοντας το σύμπαν είναι το ίδιο!~ The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...J. Casablancas
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δεν έχω δει μέσα από GSO, σε αντίθεση με το SW. Εγώ έχω μάλλον κατασταλάξει στο SW Flextube 12'' -αν και το 10'' με προκαλεί για διαχειριστικούς λόγους- καθώς ο ενιαίος σωλήνας του SW 8'' ήδη με δυσκολεύει στην κάπως στενή σκάλα του εξοχικού (3 όροφοι και μισός) και τα 30cm παραπάνω του f1500 έναντι του f1200 περιορίζουν τις επιλογές τοποθέτησης στο αυτοκίνητο. 12'' ενιαίου σωλήνα είναι ένας πραγματικός θερμοσίφωνας.Όσο για τα πλεονεκτήματα του GSO, μια από τις μεγαλύτερες χαρές του χόμπυ αυτού είναι η σταδιακή και αέναη αναβάθμιση του εξοπλισμού. Αυτό μπορείς να το ζήσεις με το SW, αν και δεν ζητά πολλά, φωτοχιτώνιο, bobs knobs, αερόψυξη, βελτίωση του εστιαστή, Rigel. Και όταν τελειώσεις με αυτά θα ψάχνεσαι για το το άλλο να βελτιώσεις. Δεν το βλέπω σαν μειονέκτημα λοιπόν, αν και η δική σου προσέγγιση ενδέχεται να διαφέρει. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 1, 2011 Κοίτα Stargazer, όντως ο ενιαίος σωλήνας σε εστιακό λόγο f5 είναι τέρας!! Μην το παραβλέψεις αυτό, πήγαινε να το δεις από κοντά και θα καταλάβεις. Αν ήταν κοντύτερος (f4.5 ή f4) θα σου έλεγα προχώρα για να γλυτώσεις και το φωτοχιτώνιο (που σιγά τα αυγά δηλαδή...) Ουσιαστικά, αυτά που μου φαίνονται πιο δελεαστικά σε σχέση με το SW είναι ο εστιαστής με το microfocuser και το φρένο που λένε ότι παίζει καλά, δεν έχω εμπειρία για να σου πω όμως πόσο καλά. Ο φίλος μου ο Θανάσης από Κέρκυρα (ΗΟΜΟ) που έχει GSO θα σου πει ίσως. Είναι τα 2 σημεία που υπερέχει το GSO.. Ανεμιστηράκι...δεν είναι και τρομερό πλεονέκτημα που θα σε κάνει να επιλέξεις ένα τηλεσκόπιο έναντι άλλου. Γενικά μιλώντας, είναι πάμφθηνο και πανεύκολο να βάλεις και στο SW, το οποίο έχει έτοιμες τρύπες για τις βίδες στήριξης του ανεμιστήρα. Προσωπικά δεν έχω βάλει καθόλου στο 12" SW, απλώς το αφήνω 1 ώρα τουλάχιστον να κρυώσει πριν ξεκινήσω, είναι θέμα χρονικού προγραμματισμού, δηλαδή θέλω να πω...ζεις και χωρίς αυτό! Σκοπεύω πάντως κάποια στιγμή να εφαρμόσω ένα, έτσι να υπάρχει. Άλλο να κουβαλάς όμως ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ τον συμπτυγμένο σωλήνα του SW στα 19.5 κιλά με μήκος λιγότερο από 1 μέτρο...και άαααλλο να κουβαλάς τον ενιαίο σωλήνα f5 με μήκος 1,5 μέτρο (!!!) και τα 19.5 κιλά!! Πρέπει να δεις και το αμάξι σου τι "λέει" για αυτό το επιχείρημα.... Βέβαια από την άλλη...η διαφορά και στην τιμή δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.. Την φορητότητα πληρώνεις στο SW. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Stargazer τα οπτικά και των δύο τηλεσκοπίων είναι τα ίδια. Αν δεν έχεις πρόβλημα με τη μεταφορά του σωλήνα πάρε το GSO που εξοικονομείς και 200 ευρώ και μ' αυτά μπορείς να αγοράσεις ενα καλό προσοφθάλμιο ή άλλα αξεσουαρ. Το 10άρι μπαίνει ακριβώς ξάπλα στα πίσω καθίσματα ενός μικρού αυτοκινήτου. Για το 12 αρι θα χρειαστεί να ρίξεις τα καθίσματα. Αν έχεις πρόβλημα με τη μεταφορά πάρε skywatcher. Και το skywatcher έχει φρένο για τη κίνηση ως προς το κάθετο άξονα αλλά το GSO έχει φρένο -ρυθμιστή τριβής και για την κίνηση ως προς τον οριζόντιο άξονα. Σε γενικές γραμμές και τα δύο είναι πολύ καλά τηλεσκόπια. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Αγαπητέ stargazer, σε έπιασε ο πυρετός των ιντσών μου φαίνεται. Η γνώμη μου εμένα είναι να εξαντλήσεις πρώτα το 8" και μετά να πας σε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Αφού μας λες ότι το έχεις μόλις μερικές εβδομάδες νομίζω ότι δεν γνωρίζεις τις δυνατότητές του ακόμη. Στη θέση σου θα εστίαζα σε αγορά ποιοτικών προσοφθάλμιων, φίλτρων χαρτών και λοιπών αξεσουάρ. Προπαντός όμως καλό θα ήταν να ασχοληθείς ένα χρονικό διάστημα με το 8" για να δεις πραγματικά τις δυνατότητές του. Μετά θα καταλάβεις τη διαφορά καλύτερα στη μετάβασή σου σε 12 ίντσες. Αν τώρα πάλι έχεις κολλήσει στο 12" τότε πάρε αυτό που θα μπορείς να μεταφέρεις καλύτερα. Το αναδιπλούμενο SW είναι μια πολύ καλή επιλογή. Το GSO επειδή το έχω δεν χωράει στα πίσω καθίσματα και θα πρέπει να χαμηλώνεις το κάθισμα του συνοδηγού και να μπαίνει ξαπλωτό. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
michael497 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Ενα σου λεω για την φορητοτητα..... Ο Bi2l βαζει το 16" σε volkswagen pollo. Καθρεφτες ρεεεεε!!
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Ενα σου λεω για την φορητοτητα..... Ο Bi2l βαζει το 16" σε volkswagen pollo. Ναι Μιχάλη μου, όμως το 16" του Βασίλη είναι f4!! Πολύ κοντύτερος σωλήνας! Αν ήταν f5...θα ήταν απλώς αδύνατον... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
michael497 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2011 Ναι και τώρα που το σκέφτηκα καλύτερα θα είναι πολυ πιο πρακτικό το flex. Καθρεφτες ρεεεεε!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα