Jump to content

Ολική έκλειψη Σελήνης 15 Ιουνίου 2011


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το καλοκαίρι αρχίζει με μια ολική έκλειψη Σελήνης, ορατή και από την Ελλάδα. Η έκλειψη λαμβάνει χώρα το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2011 και θα είναι ορατή ως ολική από όλη την Ελλάδα.

 

Το χαρακτηριστικό της έκλειψης αυτής είναι πως αρχίζει νωρίς το βράδυ με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκει τη Σελήνη αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα. Για να την δείτε, επιλέξτε ένα μέρος παρατήρησης με καθαρό ορίζοντα προς Νότια - Νοτιανατολικά.

 

Όταν η Σελήνη ανατέλλει, περίπου στις 20:50, η έκλειψη παρασκιάς (μη ορατή πτώση φωτεινότητας με οπτική παρατήρηση) έχει ήδη αρχίσει.

 

Η έναρξη της μερικής έκλειψης από τη σκιά της Γης στις 21:23 βρίσκει τη Σελήνη πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, γύρω στις 5 μοίρες.

 

Η έναρξη της ολικής φάσης είναι στις 22:22 και βρίσκει τη Σελήνη σε ύψος 13 μοιρών. Η ολική φάση θα διαρκέσει για μία ώρα και 40 λεπτά, συνεπώς θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την ολική φάση και με τη Σελήνη σε μεγαλύτερο ύψος. Η ολική φάση τελειώνει 2 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα με τη Σελήνη σε ύψος 24 μοιρών και η μερική φάση τελειώνει μια ώρα αργότερα, στη 1:02, βρίσκοντας τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη συνημμένη εικόνα.

LE2011Jun15T.thumb.png.58423db329e357e35f48877109971ed2.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 195
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Posted Images

Παρατήρηση της έκλειψης

 

Η έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού. Το φαινόμενο είναι εύκολα ορατό και εντυπωσιακό ακόμα και χωρίς βοήθεια οπτικών οργάνων και προσφέρεται ιδιαίτερα για το αμύητο κοινό ως ένας τρόπος προσέγγισής τους καθώς οι εκλείψεις τραβούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Φυσικά ή χρήση οπτικών βοηθημάτων θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Με κιάλια ήδη πολλές περισσότερες λεπτομέρειες της Σελήνης θα είναι ορατές, όρη, κρατήρες και θάλασσες, και ακόμα περισσότερο με τη χρήση τηλεσκοπίου. Ακόμα και το μικρότερο τηλεσκόπιο μπορεί να δώσει ωραίες εικόνες της Σελήνης καθώς αυτή είναι ένα ιδιαίτερο λαμπρό και εκτεταμένο αντικείμενο. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε από τηλεσκόπιο αλλά δε διαθέτετε ένα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αστρονομικό σύλλογο της περιοχής σας μήπως διοργανώνουν κάποια δημόσια παρατήρηση του φαινομένου. Η παρατήρηση ολικής έκλειψης Σελήνης δεν κρύβει κάποιον κίνδυνο ούτε απαιτεί ειδικό εξοπλισμό.

 

Επεξήγηση των εκλείψεων

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα ορατά δια γυμνού οφθαλμού είναι η Έκλειψη Σελήνης. Έκλειψη είναι γενικά το φαινόμενο όπου ένα ουράνιο σώμα εξαφανίζεται από τον ουρανό (εκλείπει). Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί εισέρχεται στη σκιά κάποιου άλλου σώματος, είτε γιατί παρεμποδίζεται η οπτική επαφή με τον παρατηρητή. Έτσι ένα αυτόφωτο σώμα, (π.χ. Ήλιος, Αστέρι) θα πάθει έκλειψη επειδή ένα τρίτο σώμα θα μπει ανάμεσα στον παρατηρητή και στο σώμα. Αντίστοιχα ένα ετερόφωτο σώμα (π.χ. Φεγγάρι) θα υποστεί έκλειψη επειδή θα πέσει η σκιά ενός τρίτου σώματος πάνω σε αυτό (π.χ. σκιά της Γης) Τα πιο γνωστά είδη εκλείψεων είναι οι εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης. Εκλείψεις συμβαίνουν και στους αεριώδεις πλανήτες του Ηλιακού συστήματος, ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι εκλείψεις Ηλίου από τον Κρόνο. Μερικές εκλείψεις είναι ορατές στον Άρη, λόγω των δορυφόρων του, Φόβου και Δείμου ενώ ορισμένα διπλά συστήματα αστεριών καλύπτουν το ένα το άλλο, προκαλώντας εκλείψεις με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η φωτεινότητα των αστεριών.

 

Η Γη στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλίο συνοδεύεται πιστά από το μοναδικό της δορυφόρο, τη Σελήνη.

 

Για να κάνει η Σελήνη ένα πλήρη κύκλο, χρειάζονται 27 ημέρες και 8 ώρες περίπου, ενώ από Πανσέληνο σε Πανσέληνο, χρειάζονται περίπου 29 ημέρες και 13 ώρες. Η διαφορά αυτή εξηγείται αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι η Σελήνη κινείται μαζί με τη Γη γύρω από τον Ήλιο.

 

Σε διάστημα λοιπόν ενός περίπου μήνα, η Σελήνη περνάει διαδοχικά από τα στάδια της Νέας Σελήνης, Πρώτου Τετάρτου, Πανσελήνου και Τελευταίου Τετάρτου, καθώς αλλάζει θέση σε σχέση με τη Γη:

 

phases.jpg

 

Όταν η Σελήνη βρίσκεται πίσω από τη Γη σε σχέση με τον Ήλιο, αλλά όχι ακριβώς στην ίδια ευθεία, δείχνει ολόκληρη τη φωτισμένη επιφάνειά της και έχουμε Πανσέληνο. Αντίστοιχα όταν βρίσκεται μεταξύ Γης και Ήλιου, αλλά πάλι όχι ακριβώς στην ίδια ευθεία, δείχνει προς τη Γη το ημισφαίριο που δε φωτίζεται από τον Ήλιο με αποτέλεσμα να έχουμε Νέα Σελήνη, στις φάσεις του πρώτου και τελευταίου Τετάρτου τα τρία σώματα σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο.

 

Τι θα συμβεί όμως όταν τα τρία αυτά σώματα βρεθούν στην ίδια ευθεία;

 

Ηλιακές Εκλείψεις

Όπως είδαμε και παραπάνω για να βρεθούν τα τρία αυτά σώματα σε ευθεία πρέπει να έχουμε είτε Νέα Σελήνη είτε Πανσέληνο. Όταν λοιπόν η Νέα Σελήνη, βρεθεί στην ίδια ευθεία με την Γη και τον Ήλιο, εμποδίζει το Ηλιακό φως να φτάσει στη Γη και καλύπτει τον Ήλιο και έχουμε το πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Οι Ηλιακές Εκλείψεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές αλλά ορατές από ένα πολύ μικρό κομμάτι της Γης, πράγμα που τις κάνει πολύ σπάνιες για ένα συγκεκριμένο τόπο. Επειδή μάλιστα η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Σελήνης και η απόστασή του από τη Γη περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Σελήνης, τα δύο σώματα έχουν περίπου τις ίδιες φαινόμενες διαστάσεις με αποτέλεσμα η Σελήνη να κρύβει ακριβώς τον Ήλιο. Μια τέτοια εντυπωσιακή έκλειψη συνέβη στις 29 Μαρτίου του 2006 και ήταν ορατή και από τη χώρα μας.

Εκτός από αυτή τη στενή ζώνη όπου είναι ορατή η ολική έκλειψη, υπάρχει μια πολύ ευρύτερη περιοχή από όπου είναι ορατή ως μερική έκλειψη, δηλαδή η Σελήνη κρύβει τμήμα του Ηλιακού δίσκου. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ολική έκλειψη για παρατηρήσουμε μια μερική έκλειψη, αν η ευθυγράμμιση δεν είναι τέλεια και η σκιά δεν πέσει πάνω στη Γη αλλά μονάχα η παρασκιά τότε παρατηρούμε μόνο μερική έκλειψη, δίχως ολική.

Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση της δακτυλιοειδούς έκλειψης. Επειδή η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται από 363.000 χιλιόμετρα στο περίγειο, σε 406.000 χιλιόμετρα στο απόγειο, η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης αλλάζει. Αν λοιπόν η ευθυγράμμιση συμβεί όταν η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης είναι μικρότερη από αυτή του Ήλιου, τότε στη θέση του Ήλιου παρατηρούμε ένα λεπτό δακτύλιο. Οι υβριδικές εκλείψεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σπάνεις, είναι εκλείψεις οι οποίες παρατηρούνται από άλλα σημεία της Γης ως δακτυλιοειδείς και από άλλα ως μερικές.

 

solarA.jpg

 

Σεληνιακές Εκλείψεις

Αν η Σελήνη βρεθεί ακριβώς στην προέκταση της ευθείας Ήλιος- Γη, αλλά με τη Γη να είναι ανάμεσα στα δύο σώματα, τότε η σκιά της Γης, καλύπτει τη Σελήνη (παρακάτω εικόνα). Η Σελήνη σκιάζεται και σχεδόν χάνεται από τον ουράνιο θόλο, έχοντας ένα αμυδρό κόκκινο χρώμα, το οποίο προέρχεται από το φως του Ήλιου που διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γης και φωτίζει τη Σελήνη. Για να καταλάβουμε αυτό το χρωματισμό της Σελήνης αξίζει να φανταστούμε την εικόνα της Γης από την επιφάνεια της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, ο Ήλιος κρύβεται αρχικά πίσω από τη Γη, ώσπου στο τέλος φαίνεται μονάχα ένας λεπτός μηνίσκος. Στη φάση της ολικότητας ο Ήλιος έχει κρυφτεί ολοκληρωτικά πίσω από την Γη, το φως του όμως καθώς διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γη, κάνει τη Γη να φαίνεται σαν ένας σκοτεινός δίσκος με ένα στεφάνι στο χρώμα του ηλιοβασιλέματος που φωτίζει στη συνέχεια την Σελήνη, δίνοντάς της το χαρακτηριστικό χρώμα του χαλκού. Η έκλειψη Σελήνης είναι ορατή από πολύ μεγαλύτερη περιοχή της Γης. Συγκεκριμένα, η έκλειψη μπορεί να παρατηρηθεί από όσες περιοχές η Σελήνη βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανότερο να είναι ορατή από ένα τόπο μια ολική έκλειψη Σελήνης παρά Ηλίου.

 

lunarA.jpg

 

Αν η ευθυγράμμιση των τριών σωμάτων δεν είναι τέλεια, τότε η Σελήνη μπορεί να καλυφθεί από την παρασκιά της Γης. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε έκλειψη από την παρασκιά της Σελήνης. Επιπλέον στην περίπτωση που η Σελήνη δεν εισέλθει ολόκληρη στον κώνο της (παρα)σκιάς της Γης τότε έχουμε μερική έκλειψης από την (παρα)σκιά της Γης.

 

Φωτογράφηση των εκλείψεων

 

Ο καλύτερος τρόπος φωτογράφησης της έκλειψης Σελήνης είναι με μία φωτογραφική μηχανή τύπου ρεφλέξ (SLR) όπου το σώμα της μηχανής θα προσαρμοστεί σε ένα τηλεσκόπιο χρησιμοποιώντας το ως φακό (οι προσαρμογείς είναι γνωστοί ως t-rings και t-adaptors και είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα αστρονομικού εξοπλισμού). Στη συνέχεια ακολουθούν συμβουλές για τη φωτογράφηση της έκλειψης μέσα από το τηλεσκόπιο παίρνοντας ως βάση τη φωτογράφηση της Πανσελήνου.

 

Φωτογράφηση της Πανσελήνου

 

Η Σελήνη είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό και γενικά το δεύτερο σε λαμπρότητα μετά τον Ήλιο. Η ένταση αυτή του φωτός της Σελήνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους επίδοξους φωτογράφους καθώς μεταφράζεται σε γρήγορες και σύντομες εκθέσεις που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν προβλήματα όπως ο άνεμος ή την ανάγκη για ειδικές στηρίξεις που αντισταθμίζουν την περιστροφή της Γης.

 

Οι εκλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καθώς το φεγγάρι βρίσκεται στο μέγιστο ύψος σε σχέση με την εκλειπτική και η φωτεινότητά του δεν επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα της Γης. Οι εκθέσεις της Πανσελήνου κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρησιμοποιώντας ISO 100 (ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το φαινόμενο του κόκκου όταν χρησιμοποιούμε φιλμ ή του θορύβου όταν χρησιμοποιούμε ψηφιακή μηχανή) συνήθως διαρκούν από 1/1000 έως 1/2000 sec. Αν χρησιμοποιήσουμε τον καλύτερο φίλο του φωτογράφου, δηλαδή την αντιστάθμιση έκθεσης, παίρνοντας μια σειρά διαδοχικών εκθέσεων σε ένα προκαθορισμένο διάστημα τιμών, εξασφαλίζουμε ότι μία από αυτές τις εκθέσεις θα καταγράψει τέλεια την εικόνα της Σελήνης. Στην πράξη, αρχίζουμε με ένα εύρος εκθέσεων 1/1000 έως 1/2000 με μια πιθανή ακολουθία εκθέσεων να είναι η εξής: 1/1000, 1/1250, 1/1500, 1/1750, 1/2000. Αυτή η τεχνική είναι ζωτικής σημασίας για όσους χρησιμοποιούν φιλμ καθώς δεν έχουν άμεση απάντηση για το αν οι εκθέσεις είναι σωστές ή όχι. Αντίθετα, οι χρήστες ψηφιακών καμερών έχουν το προνόμιο να μπορούν να μελετήσουν άμεσα κάθε έκθεση. Ειδικά αν η μηχανή τους υποστηρίζει τη λειτουργία του ιστογράμματος αυτό θα πρέπει να καλύπτει περίπου τα 2/3 με 3/4 του οριζόντιου άξονα. Οι εκθέσεις αφορούν ένα τυπικό τηλεσκόπιο εστιακού λόγου f/7 ωστόσο με την αντιστάθμιση έκθεσης καλύπτουμε και όργανα άλλων εστιακών λόγων.

 

Προχωρώντας στη φωτογράφηση της έκλειψης Σελήνης

 

Χρησιμοποιώντας ως βάση την κατάλληλη έκθεση για την Πανσέληνο, που προέκυψε από τα παραπάνω, προχωρούμε με αντιστάθμιση έκθεσης και τη σειρά των εκθέσεων που περιγράψαμε πριν την πρώτη επαφή της παρασκιάς καθώς και για όλη τη φάση της παρασκιάς. Παρόλο που υπάρχει μια μικρή πτώση λαμπρότητας κατά τη διάρκειας της φάσης παρασκιάς, το εύρος εκθέσεων 1/1000 έως 1/2000 είναι αρκετά καλό ώστε να καταγράψει ιδανικά τη Σελήνη πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της φάσης παρασκιάς.

 

Καθώς η Σελήνη πλησιάζει τον κώνο σκιάς που αφήνει η Γη αρχίζουμε και βλέπουμε τα πρώτα πραγματικά σημάδια ότι μια έκλειψη συμβαίνει μιας και το φεγγάρι θα περάσει από μια διαδοχή φάσεων που μοιάζουν με τις γνωστές φάσεις του σεληνιακού κύκλου. Με την πρώτη επαφή της σκιάς κατεβάζουμε την έκθεση αναφοράς κατά ένα στοπ και προχωράμε πάλι με αντιστάθμιση έκθεσης (ήτοι 1/500, 1/750, 1/1000, 1/1250). Όταν το ένα τέταρτο του δίσκου της Σελήνης έχει καλυφθεί, παρόμοιο με ένα φεγγάρι 11 ημερών, μειώνουμε στο μισό για άλλη μια φορά την έκθεση αναφοράς και προχωρούμε πάλι με αντιστάθμιση έκθεσης (1/250, 1/350, 1/500, 1/750). Όταν το φεγγάρι είναι ορατό κατά 50% (σαν Σελήνη στο πρώτο τέταρτο) μειώνουμε στο μισό και πάλι την έκθεση αναφοράς και επαναλαμβάνουμε τις εκθέσεις (1/100, 1/160, 1/200, 1/250). Η τελική ρύθμιση θα είναι περίπου 20 λεπτά πριν την ολικότητα όταν η Σελήνη θα μοιάζει περίπου με μια Σελήνη 3-4 ημερών και προχωράμε πάλι με εκθέσεις μειωμένες στο μισό (1/60, 1/100, 1/125, 1/160).

 

Καθώς πλησιάζουμε προς την ολικότητα, πρέπει να προετοιμάσουμε τη μηχανή μας για σημαντικά μεγαλύτερες εκθέσεις καθώς το φεγγάρι στη φάση της ολικής έκλειψης απαιτεί εκθέσεις που διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Ένας άγνωστος παράγοντας είναι το πόσο σκοτεινό θα είναι το φεγγάρι στη συγκεκριμένη έκλειψη κάτι που επηρεάζεται από τη διαύγεια της τοπικής ατμόσφαιρας και που δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων. Σε αυτή την κρίσιμη φάση της έκλειψης είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί η περιστροφή της Γης με έναν μοτέρ-αστροστάτη αλλιώς οι εκθέσεις μέσα από τηλεσκόπιο θα βγουν θολές. Προτείνεται να πάρει κανείς μια σειρά διαδοχικών εκθέσεων κατά τη διάρκεια της ολικής φάσης καθώς η φωτεινότητα της Σελήνης σε αυτή τη φάση μεταβάλλεται διαρκώς. Οι πιο μεγάλες εκθέσεις θα είναι στο σημείο της μέγιστης ολικότητας (23:14 ώρα Ελλάδος) που είναι και το σημείο που το φεγγάρι εμφανίζεται πιο σκοτεινό. Οι εκθέσεις αυτές, για την ολική φάση, είναι συνήθως 2 έως 8 δευτερόλεπτα.

 

Μόλις τελειώσει η ολική φάση και το φεγγάρι βγαίνει και πάλι από τον κώνο σκιάς της Γης εφαρμόζουμε την ίδια τεχνική που αναφέραμε πιο πάνω με την ανάποδη σειρά αρχίζοντας με εκθέσεις (1/60, 1/100, 1/125 and 1/160 sec). Μόλις το 25% του δίσκου της Σελήνης εμφανιστεί συνεχίζουμε με (1/100, 1/160, 1/200, 1/250) κ.ο.κ.

 

Φωτογράφηση της έκλειψης με άλλους τρόπους

 

Αν δεν χρησιμοποιήσουμε τηλεσκόπιο για τη φωτογράφιση αλλά απλά μια μηχανή με ένα τρίποδο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την περιστροφή της Γης. Φακοί με εστιακό μήκος μεταξύ 28 και 100mm επιτρέπουν την καταγραφή της έκλειψης σε ένα καρέ φιλμ χωρίς καταγραφή θολής εικόνας.

 

Η φωτογράφηση της έκλειψης είναι, επίσης, δυνατή και χωρίς μηχανή τύπου reflex (αναλογική ή ψηφιακή SLR) αν κανείς χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη μέθοδο θετικής προβολής-afocal. Με τη μέθοδο θετικής προβολής χρησιμοποιούμε ακόμα και μια φωτογραφική μηχανή τύπου compact την οποία και κεντράρουμε ακριβώς πάνω από τον προσοφθάλμιο φακό καταγράφοντας το είδωλο που σχηματίζεται στον προσοφθάλμιο.

 

(από παλιότερα άρθρο που είχαμε γράψει μαζί με τον Κώστα και τον Αντώνη).

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Σελήνη σκιάζεται και σχεδόν χάνεται από τον ουράνιο θόλο, έχοντας ένα αμυδρό κόκκινο χρώμα, το οποίο προέρχεται από το φως του Ήλιου που διαθλάται στην ατμόσφαιρα της Γης και φωτίζει τη Σελήνη.
Η αιτία που προκαλεί αυτό το όμορφο κόκκινο χρώμα στο σεληνιακό δίσκο, είναι και η αιτία της "τριχρωμίας" (λευκό, γαλάζιο, κόκκινο) που "βάφεται" η Σελήνη κατά την μερική έκλειψη και ειδικότερα, όταν ήδη ένα μέρος της έχει περάσει στη σκιά. Στην ολικότητα, η Σελήνη φωτίζεται από το χρώμα που παίρνει ο ουρανός του γήινου ορίζοντα κατά την δύση/ανατολή του Ηλίου. Στη μερική φάση, η Σελήνη φωτίζεται από ένα "υβριδικό" φως: 1) Από το άμεσο ηλιακό φως (λευκό), 2) από το φως του γήινου ουρανού (από τα μεγάλα υψόμετρα της ατμόσφαιρας - γαλάζιο) και 3) από το κόκκινο φως του ουρανού που προέρχεται από τα μέρη εκείνα του ουρανού χαμηλά στον γήινο ορίζοντα (κόκκινο).

 

Αξίζει να προσπαθήσει κανείς να εντοπίσει την πανέμορφη αυτή πολυχρωμία στην επιφάνεια της Σελήνης!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανδρέα ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!!

 

Πολύ κείμενο βρε παιδί μου.. :P :mrgreen:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Για την προετοιμασία μας σχετικά με επιλογή της θέσης παρατήρησης της έκλειψης της Σελήνης στις 15/6 να υπενθυμίσω την συζήτηση στο astrovox.Ευχαριστούμε τον Βασίλη , τον Γιάννη και όλα τα παιδια. =D>

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11126&postdays=0&postorder=asc&start=15

Ξεσκονίζουμε πυξίδες και υπολογίζουμε. \:D/ Με το ύψος της Σελήνης σε σχέση με το χρόνο, έχουμε κάτι;

t_tle_az_15-6-2011_204.png.3b8d80a579c47ccb3fe37500415ae821.png

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βρείτε ένα όμορφο επίγειο αντικείμενο και παρατηρείστε το από τέτοια θέση ώστε η οπτική ευθεία να "κοιτά" σε απόκλιση -23μοίρες 57' 36" (περίπου). Είναι η απόκλιση της Σελήνης κατά την έκλειψη (δεν έχει σημασία σε ποια φάση της, η απόκλιση δεν αλλάζει αισθητά σε λίγες ώρες). Αν το γωνιακό μέγεθος του αντικειμένου είναι όμοιο ή αισθητικά ταιριαστό με αυτό της Σελήνης, τότε το θέμα είναι λουκούμι για φωτογράφιση! Η γνώση της απόκλισης ενός επίγειου θέματος σε σχεση με το σημείο που το παρατηρούμε είναι πολύ βολική. Απλώς μετά αναζητούμε την μέρα που η Σελήνη θα έχει την ίδια απόκλιση και το μόνο που πρέπει να δούμε από το αστρονομικό πρόγραμμα είναι το πότε.

 

Για να βρούμε λοιπόν την απόκλιση ενός επίγειου θέματος ως προς το σημείο που θα σταθούμε, αρκεί να πάμε μια καθαρή νύχτα με το λαπτοπ και να προσπαθήσουμε να δούμε ένα άστρο που διέρχεται πίσω από το θέμα μας. Στη συνέχεια, καταγράφουμε την απόκλισή του. Στο μέλλον απλώς ψάχνουμε τις μέρες που η Σελήνη έχει την ίδια απόκλιση, ώστε να πάμε να τη φωτογραφίσουμε. Εννοείται, ότι η ευθεία "μάτι-επίγειο θέμα" πρέπει να "χτυπά τον ουράνιο θόλο σε σημείο κοντά στην εκλειπτική.

 

Για όσους ενδιαφέρονται, η απόκλιση είναι κατάλληλη για φωτογράφιση στο Σούνιο, θα έχει τον ναό φάτσα-κάρτα!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενδιαφέρον άρθρο :wink:

 

Από ότι είδα σε ένα αστρονομικό πρόγραμμα που έχω, η έκλειψη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ορατή από την Ελλάδα από τις 6/8/1971 και μέχρι τις 27/7/2018! Αν μου διέφυγε κάποια διορθώστε με.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

OZONE FRINGE:

When you think of a lunar eclipse, the color that comes to mind is red.

The core of Earth's shadow is reddened by atmospheric scattering, and when that shadow falls across the Moon, the lunar landscape turns as red as a sunset. Yet telescopic observers of the Aug. 16th lunar eclipse saw another hue--turquoise:

This photo, taken by Theodoros Jiaourtsis of Nea Moudania, Greece, using an 8-inch telescope and a Canon 350D digital camera, shows how the inner red shadow has a pale blue-green circumference.

The source of the turquoise is ozone. Eclipse researcher Dr. Richard Keen of the University of Colorado explains: "Most of the light illuminating the moon passes through the stratosphere, and is reddened by scattering. However, light passing through the upper stratosphere penetrates the ozone layer, which absorbs red light and actually makes the passing light ray bluer!" This can be seen, he says, as a turquoise fringe around the red.

THEODOROS JIAOURTSIS

http://www.spaceweather.com/

 

Theodoros-Jiaourtsis1_strip.jpg.00ab8b20f8e9de235427a252442f3054.jpg

THEODOROS JIAOURTSIS HTTP://WWW.SPACEWEATHER.COM/

Constantinos

http://asprosobservatory.blogspot.com/

Το σύμπαν της τέχνης & οι τέχνες τ’ ουρανού

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με αφορμή την ολική έκλειψη σελήνης

Μια πρωτότυπη εκδήλωση πρόκειται να απολαύσουμε στην πόλη του Ρεθύμνου την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στο φρούριο Φορτέτζα.

Μια εκδήλωση, που μέσα από το τρίπτυχο «διάλεξη – μουσική – παρατήρηση», θα δώσει την εικαιρία στους κατοίκους του Ρεθύμνου, αλλά και σε εμάς τους επισκέπτες, να περάσουμε μια βραδιά πρωτότυπη, ψυχαγωγική, με σπάνιες εμπειρίες.

• Ο αστροφυσικός αναπληρωτής καθηγητής του Φυσικού τμήματος του ΕΚΠΑ και συμπαρουσιαστής της βραβευμένης σειράς της ΕΤ 3 «το Σύμπαν που αγάπησα», κ. Στράτος Θεοδοσίου θα δώσει μια εκλαϊκευμένη διάλεξη «περί εκλείψεων».

• Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ), ένας σύλλογος με ζωντάνια και δυναμισμό, θα δώσει την ευκαιρία, να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στο φεγγάρι, με τα τηλεσκόπιά του.

• Ο Αλέξανδρος Αγγελάκης, Φυσικός και Μουσικός, συνθέτης του μουσικού έργου «Έκλειψη», καθώς και ο Αντώνης Φραγκιαδάκης με το συγκρότημά του «Δραβίδες», θα μας οδηγήσουν με τη μουσική τους, στη γοητεία του πολυτραγουδισμένου φεγγαριού.

Η ιδέα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, εκφράζοντας την επιθυμία του δημάρχου Ρεθύμνου, να διοργανώσει «κάτι» για το έτος Γαλιλαίου.

Συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης – Δήμος Ρεθύμνης – Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

 

Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

275759640_.jpg.b0d9856251dc340a02525516ad9936a8.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το προγραμματάκι:

http://stephentrainor.com/tools

=D> =D> Πολύ καλό Ανδρέα!! Ευχαριστούμε!

Πιστεύω θα βοηθίσει πολύ κόσμο!! Έλα να βλέπω να κάνουμε Install το The Photographer's Ephemeris!

 

(βέβαια το Starrynight με το Google Earth δεν ο αλλάζω :twisted: )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

4ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να παρακολουθήσετε τήν ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ

μαζί με BARBEQUE και ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Με τα ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ μας DOB 8 – NEXSTAR 4SE – SKYWATCHER 130/900 EQ2 κ.τ.λ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 και ώρα 7:00 το απόγευμα

στο ΝΕΩΣΟΙΚΟ ( ΜΑΡΙΝΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ )

 

 

Στέλιος Φραγκιαδάκης Χρήστος Χαρίτων

Αρχηγός Συστήματος Πρόεδρος Ε.Κ.Σ

[/b]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τι μέσο σκοπεύετε να παρατηρήσετε την έκλειψη;

Εγώ θα βρίσκομαι στο Βέλγιο, με βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και δείπνο στις 15/06- ποιός ξέρει πότε θα τελειώσει- και την άλλη ημέρα ξυπνώ νωρίς. Καθώς δεν βρέθηκε κάποιο μικρό apo σκέφτομαι τα εξής:

1. Κυάλια 10x50, ελαφριά αλλά ''φτωχά''

2. Κυάλια 15x70, βετεράνοι μερικής έκλειψης της Πρωτοχρονιάς του 2010, ικανοποιητικά

3. Stellarvue F50 με ES70 20mm, Radian 8mm και Orion Shorty Plus Barlow 2x (10x@5mm ep, 20x@2.5mm ep, 25x@2mm ep & 50x@1mm ep)

Η επιλογή 3 μάλλον προκρίνεται, αλλά φοβάμαι πως τελικά θα έχει συννεφιά, για να μην πω βροχή :evil:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τι μέσο σκοπεύετε να παρατηρήσετε την έκλειψη;

Με καλή και μεγάλη παρέα και από εξοπλισμό με ότι διαθέτουμε. 3 firstscope. 5 κυαλια 10χ50( και ίσως ένα ζευγάρι 15χ70) και ένα ζευγάρι μικρούλικα, διόπτρα ρώσικη 8-20 Χ32( πόσες φορές κοίταγα τη σελήνη με αυτή πριν από 20 χρόνια περίπου) και το σουλτανι καντίν nexstar .

Εγώ θα βρίσκομαι στο Βέλγιο, με βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και δείπνο στις 15/06- ποιός ξέρει πότε θα τελειώσει :evil:

Μάλλον βάλε στη τσέπη κυάλια 2.5χ25 και να κάνεις τακτικές εξόδους σε κάποιο μπαλκόνι. :)

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγω με το τηλεσκοπιακι μου 8ιντσο κατοπτρικο μαζι με την Αστρονομικη Εταιρια Κερκυρας και με κυαλια Vixen Ultima 8x56.
Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάλλον βάλε στη τσέπη κυάλια 2.5χ25 και να κάνεις τακτικές εξόδους σε κάποιο μπαλκόνι. :)

Έχω ένα Σοβιετικό (μάρκα CCCP!) μονοκυάλι 8x30 με απίστευτη ποιότητα οπτικών που χωράει στην τσέπη. Αυτό θα το έχω μαζί μου.

Ολικότητα 22:14 ώρα Βρυξελλών, οπότε μπορεί να δω την φάση αποκάλυψης με κάτι ισχυρότερο.

Αν ήμουν εδώ θα χρησιμοποιούσα το 4SE με τον ES100 9mm. Θα ήθελα να δω πως αλλάζει το ανάγλυφο με την σκιά, στην σελήνη ιδιαιτέρως άλλο 8x, άλλο 15x, άλλο 50x και άλλο 166.66x.

Θα δούμε φωτογραφίες στο Astrovox, αλλά δεν με ικανοποιούν τόσο σε σχέση με την ζωντανή παρατήρηση, παρόλο που οι φωτογράφοι του forum είναι Α' ποιότητας. Απλώς η εικόνα είναι ''νεκρή'', η καρδιά δεν χτυπά γρήγορα.

Η Μεγάλη Καντίν θα τα πάει περίφημα. Μεταξύ 16mm και 12mm του Baader Zoom χωρά όλος ο δίσκος

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως η πρόβλεψη καιρού για την Ελλαδίτσα φαίνεται καλή. Με το αζιμούθιο ΄της Σελήνης καλά πάμε, λίγο με το ύψος μένει να δούμε γιατί θα ανατείλει μεταξύ του Παναχαϊκού που χαμηλώνει ΝΑ και του Ομπλού που υψώνεται στο νότο. Είπαμε να μην μεταναστεύσουμε στην έκλειψη.
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τι μέσο σκοπεύετε να παρατηρήσετε την έκλειψη;

Με καλή και μεγάλη παρέα και από εξοπλισμό με ότι διαθέτουμε. 3 firstscope. 5 κυαλια 10χ50( και ίσως ένα ζευγάρι 15χ70) και ένα ζευγάρι μικρούλικα, διόπτρα ρώσικη 8-20 Χ32( πόσες φορές κοίταγα τη σελήνη με αυτή πριν από 20 χρόνια περίπου) και το σουλτανι καντίν nexstar .

Εγώ θα βρίσκομαι στο Βέλγιο, με βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει και δείπνο στις 15/06- ποιός ξέρει πότε θα τελειώσει :evil:

Μάλλον βάλε στη τσέπη κυάλια 2.5χ25 και να κάνεις τακτικές εξόδους σε κάποιο μπαλκόνι. :)

 

 

Πάνω στη σταθερή βάση της εξαιρετικής παρέας του ΣΦΑΚ και της φιλοξενίας των Ρεθυμνιωτών, μέσα στην αγκαλιά της Φορτέτζας θα στήσουμε, η παρέα από την πλώρη της Κρήτης, ένα 6άρι nexstar , ένα 12άρι sky watcher κι ένα ζευγάρι κυάλια Vixen 16-40X80BCF (προς το παρόν). Θα μας ακολουθήσει δε, πιστό σκυλάκι, το άκρως απαραίτητο σκαμνάκι για... την κοντή της παρέας! Ή μήπως με τις μετατροπές στο 12άρι εγκαταλείπουμε το σκαμνί; :wink:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

βάλε άλλο ένα 6αρι, τρία 8αρια, ένα 9.25 και θα είμαστε κι εμείς εκεί!

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς την και την πρύμνη του νησιού!

Μπράβο Πρόεδρε!

Άντε, να μην τα λέμε μόνο τηλεφωνικά, να πούμε από κοντά τις λεπτομέρειες για το Πανελλήνιο Συνέδριο και την Παγκρήτια συνάντηση.

(Μην ξεχάσεις, να στείλεις τον φωτομετρητή...)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκδήλωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, στις 15 Ιουνίου 2011, επ' ευκαιρία της ολικής έκλειψης Σελήνης.

 

 

Ενόψει της Ολικής Έκλειψης Σελήνης θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοικτή και ελεύθερη για το κοινό, αστρονομική εκδήλωση την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 και ώρα 20:00 στο χώρο του ιστορικού διοπτρικού τηλεσκοπίου Δ. Δωρίδη (40cm), στο λόφο Νυμφών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Θησείο.

 

1.- Η εκδήλωση θα γίνει στο λόφο Νυμφών (Θησείο) και θα αρχίσει στην προαύλιο του Αστεροσκοπείου στις 20:00 με δύο ομιλίες για την Αρχαιοελληνική Επιστήμη, Τεχνολογία και τις Εκλείψεις της Σελήνης. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΕΑΑ καθηγητής κ. Κανάρης Τσίγκανος θα μιλήσει για «Εκλείψεις Σελήνης και Ελληνικές πρωτιές στην ανεύρεση της θέσης μας στο Σύμπαν», και ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Σειραδάκης θα μιλήσει για το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία».

 

2.- Καιρού επιτρέποντος, θα έχουμε την σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσουμε τόσο το απόκοσμο και πανέμορφο φαινόμενο της Έκλειψης όσο και τον πλανήτη Κρόνο. Η παρατήρηση θα διεξαχθεί μέσα από το μεγάλο ιστορικό διοπτρικό τηλεσκόπιο των 40cm και μέσα από 10 περίπου τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης Ε.Α.Ε., όπου θα συνδράμουν και αυτά στην εξυπηρέτηση του κοινού.

 

3.- Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι ανοικτό το Μουσείο του ιστορικού κτηρίου Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου και το Μεσημβρινό τηλεσκόπιο του ΕΑΑ στο κτήριο Συγγρού.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

 

http://www.noa.gr/museum/collection.html

 

http://www.astro.noa.gr/History/h_1890-1934_gr.htm

 

http://www.astronomia.org.gr/

 

 

 

Οδηγίες για πρόσβαση στο χώρο της εκδήλωσης - παρατήρησης

 

Από την στάση «Θησείο» του Ηλεκτρικού, ή από την στάση «Ακρόπολη» του Μετρό, βαδίζουμε προς την Αποστόλου Παύλου (πεζόδρομος). Από τη μια μεριά του δρόμου (ανατολικά) βλέπουμε την Ακρόπολη, ενώ από την άλλη βλέπουμε το κεντρικό νεοκλασικό κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Αν στρίψουμε στην οδό Οτρυνέων ή στην οδό Πνυκός θα κινηθούμε προς το λόφο των Νυμφών και θα φθάσουμε στην είσοδο του Αστεροσκοπείου.

 

Αριστερά της κεντρικής εισόδου του Αστεροσκοπείου ανεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλάκια και στα 50 περίπου μέτρα, θα βρεθούμε μπροστά στο Θόλο που στεγάζει το διοπτρικό τηλεσκόπιο των 40cm και στον ευρύτερο χώρο παρατήρησης με τα στημένα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης Ε.Α.Ε.

 

Επισημαίνεται πως η πρόσβαση προς το λόφο δεν θα είναι δυνατή με Ι.Χ. αυτοκίνητο. Οι λιγοστές θέσεις στάθμευσης θα διατεθούν αποκλειστικά για τη μεταφορά εξοπλισμού του Αστεροσκοπείου και των τηλεσκοπίων.

 

 

 

Ιστορικά στοιχεία για το τηλεσκόπιο Δ. Δωρίδη

 

Το μεγάλο τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier. Του δόθηκε το όνομα "Δωρίδη" εις τιμήν του μεγάλου δωρητή του. Είναι διοπτρικό τηλεσκόπιο με διπλό αχρωματικό φακό διαμέτρου 40 εκ. και έχει εστιακή απόσταση 5 μέτρων, και εστιακό λόγο f/12,5. Ο σωλήνας του στηρίζεται σε γερμανικού τύπου ισημερινό σύστημα με ωρολογιακό μηχανισμό οδήγησης. Το τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε σε ειδικό θόλο σε μικρή απόσταση από το κτίριο Σίνα.

Το διοπτρικό τηλεσκόπιο "Δωρίδη" ήταν το κύριο όργανο το Αστεροσκοπείου και χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα για τις παρατηρήσεις των πλανητών, της Σελήνης, κομητών, για αστρομετρικές μελέτες και για αστρική φωτομετρία.

Θησείο 15 Ιουνίου 2011.pdf

Eclipse_Banner_02_GR.jpg.989bb55632d90b2f17bf253030117406.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα είμαι εκεί με το τηλεσκόπιο μου.

Μιχάλη,στην Κέρκυρα θα γίνουν εκδηλώσεις?????

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης