Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά,

Είμαι καινούριος στο forum και στο χώρο γενικότερα.

Θέλω να κάνω μια αγορά τηλεσκοπίου και είμαι στο στάδιο της μελέτης ώστε να κάνω την καλύτερη δυνατή επιλογή, η οποία θα με καλύψει και αργότερα όσο θα μαθαίνω.

Από τα λίγα που έχω δει ως τωρα κλείνω περισσότερο σε μια λύση σαν αυτη.

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1077

Όπως θα φαντάζεστε οι ερωτήσεις είναι ατελείωτες, αλλά θα προσαθήσω να τις μαζέψω πάρα πολύ ρωτώντας μόνο τα παρακάτω.

1. Το είδος αυτό προτείνεται για κάποιο αρχάριο?

2. Για τι είδους παρατήρησης συνιστάται? Πλανήτες? Νεφελώματα? Γαλαξίες? Φωτογραφίες? Που υστερει και που πλεονεκτει όσον αφορά τα παραπάνω?

Μένω Αθήνα στο Μαρούσι και θέλω να παρατηρω κυριως απο την βεράντα μου (ρετιρε), και κάποιες φορές από ενα άλσος που έχουμε δίπλα (Συγγρου αν ξερει κανεις). Εννοείτε στο μυαλό μου έχω και εξορμήσεις σε άλλα μερη με πολύ λιγότερη φωτορύπανση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων[/b]

Keep your friends close, and your enemies closer...
Δημοσιεύτηκε

Είναι όντως τεράστια η συζήτηση φίλε μου και οπλίσου με υπομονή! :D

Το "κουρδιστό πορτοκάλι" που διάλεξες πάντως είναι ωραία επιλογή με πολλά συν...αν και μεγάλο το κόστος, θα σου απαντήσουν και οι κάτοχοί του για περισσότερα με αυτό.. Υπάρχουν άπειρες συζητήσεις για αυτά ακριβώς που ρωτάς...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που είναι ερωτευμένοι με τα πορτοκάλια. Ένας είμαι και εγώ. Δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα όταν το επέλεξα (διαισθητική επιλογή) αλλά ... ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. ΄Εχω το Nexstar 6SE. Εξαρτάται από το τι ακριβώς ζητάς. Για την περιοχή που θα παρατηρείς νομίζω θα είναι άριστο. Φωτογράφηση όμως γιοκ.
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Σε λίγες γραμμές: Το απόλυτο grab and go τηλεσκόπιο! Πανάλαφρο, εξαιρετικό tracking, πολύ καλό goto, πραγματικά παιχνιδάκι στο στήσιμο και απόλαυση στην παρατήρηση. Βέβαια άσχετα απο ότι λέει το marketing, ξεχνάς την αστροφωτογράφηση εκτός ίσως από την πλανητική.

Από την άλλη, δυστυχώς είναι πανάκριβο γι αυτά που προσφέρει... Αν μπορείς να βρεις κάτι μεταχειρισμένο σε καλή τιμή προχώρα, αλλά για πρώτο τηλεσκόπιο και καινούργιο δες και τι άλλες επιλογές έχεις σε αυτά τα χρήματα.

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα που είναι ερωτευμένοι με τα πορτοκάλια. Ένας είμαι και εγώ. Δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα όταν το επέλεξα (διαισθητική επιλογή) αλλά ... ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. ΄Εχω το Nexstar 6SE. Εξαρτάται από το τι ακριβώς ζητάς.

Νομίζω πως είμαι ακριβως στην ίδια φάση που ήσουν κι εσύ!

Τι κυρίως παρατηρεις εσυ?

Δημοσιεύτηκε
Σε λίγες γραμμές: Το απόλυτο grab and go τηλεσκόπιο! Πανάλαφρο, εξαιρετικό tracking, πολύ καλό goto, πραγματικά παιχνιδάκι στο στήσιμο και απόλαυση στην παρατήρηση. Βέβαια άσχετα απο ότι λέει το marketing, ξεχνάς την αστροφωτογράφηση εκτός ίσως από την πλανητική.

Από την άλλη, δυστυχώς είναι πανάκριβο γι αυτά που προσφέρει... Αν μπορείς να βρεις κάτι μεταχειρισμένο σε καλή τιμή προχώρα, αλλά για πρώτο τηλεσκόπιο και καινούργιο δες και τι άλλες επιλογές έχεις σε αυτά τα χρήματα.

Θα πρότεινες κάποιο άλλο μοντέλο ή άλλο είδος?

Δημοσιεύτηκε
Τα πάντα που μπορώ. Γαλαξίες, άστρα, διπλά άστρα, Carbonstars, ανοιχτα και σφαιρωτά σμήνη, νεφελώματα και φυσικά πλανήτες και σελήνη. Την πρώτη φορά που το έβαλα σε λειτουργία με οδήγησε στον γαλαξία της Ανδρομέδας και παρατηρώντας τον έπαθα πλάκα. Τα περισσότερα νεφελώματα ή γαλαξίες βέβαια σε σκοτεινούς ουρανούς και όχι από το σπίτι. Αν έχω διάθεση το στήνω γρήγορα στο μπαλκόνι χωρίς ταλαιπωρία. Εμένα μου αρέσει η παρατήρηση. Σε αυτό είναι άριστός συνεργάτης. Αν όμως θέλεις να εμπλακείς με αστροφωτογράφηση, δεν είναι καλή λύση. Πάντως υπάρχει και μέλος που ασχολείται με αυτόν τον τομέα με τέτοιο τηλεσκόπιο.
Δημοσιεύτηκε

Και εγώ έχω το 6SE εδώ και δύο χρόνια. Αν το περιγράψω με δυό λόγια θα πω πως είναι ένα από τα καταλληλότερα τηλεσκόπια για τον ερασιτέχνη αστροπαρατηρητή και ιδίως εκείνον που έχει οικογένεια και αρκετές δουλειές ώστε να μην μπορεί να επενδύσει σταθερά χρόνο στο να εμβαθύνει υποχρεωτικά σε ένα τέτοιο χόμπυ. Είναι ιδανικό επίσης για την πόλη και τα προάστεια, όπου ένα μεγάλο Νευτώνιο δίνει φωτεινούς ουρανούς, λιγότερο ελκυστικούς, καταλαμβάνοντας μεγάλο χώρο στο σπίτι.

Είναι όντως ακριβό στην Ελλάδα και Ευρώπη, αντιθέτως στις ΗΠΑ κοστίζει μεταξύ του 1/2 και 1/3 των χρημάτων και ουσιαστικά πρόκειται για εισαγωγικό τηλεσκόπιο. Υπολόγισε επίσης κάποια χρήματα ακόμη για φορητή πηγή ενέργειας, καλώδιο 12V και κάποιο φακό (Baader Hyperion Zoom 24-8, τέλειος γι' αυτό).

Τώρα, τι άλλο αγοράζεις στα χρήματα αυτά, από το ίδιο κατάστημα που να είναι καλύτερο σε ορισμένους τομείς (έξω η αστροφωτογραφία);

1. Ένα 12'' Νευτώνιο με GOTO και 2.25 φορές μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα

2. Ένα 10'' Νευτώνιο με GOTO και 1.5 φορές μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα, με περίσσευμα 750 ευρώ για 2-3 καλούς φακούς, χάρτη κλπ

3. Το 12'' Νευτώνιο χωρίς GOTO με περίσσευμα 750 ευρώ για 2-3 καλούς φακούς

4. Το 10'' Νευτώνιο χωρίς GOTO με περίσσευμα 1200 ευρώ (!!!) για πλήθος αξεσουάρ

5. Το Nexstar 6SE που το σηκώνει καλύτερα η βάση, με περίσσευμα 500 ευρώ για 2-3 καλούς φακούς και πηγή ενέργειας

Θέλει αρκετή σκέψη το πράγμα. Κάθε επιλογή έχει υπέρ και κατά και θα τα πούμε σιγά σιγά (υπάρχουν και άλλες επιλογές φυσικά, όπως και άλλες πηγές υλικού).

Σημειωτέον, οι ''καλοί'' φακοί για τα SCT κοστίζουν το 1/3 των ''καλών'' φακών για τα Νευτώνια.

Πάρε τον χρόνο σου, αγόρασε το ''Backyard Astronomer's Guide'', κατέβασε το Astrovox Astrolists 2.4 από την υπογραφή μου (περιέχει πληροφορίες για αρχαρίους μεταξύ άλλων), παρακολούθησε λίγο το Astrovox και θα σχηματίσεις άποψη σιγά σιγά.

Διάβασε και αυτό: http://www.backyardastronomy.com/Backyard_Astronomy/The_Best_Beginner_Telescopes.html

Μέχρι να αποφασίσεις πάρε τα κυάλιαα σου και ρίξε μια προοσεκτική ματιά στον Νότο μετά τα μεσάνυκτα, στον Τοξότη και πάνω από αυτόν. Για να σου ανοίξει η όρεξη. :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Επίσης το βάρος και όγκος του τηλεσκοπίου έχει σημασία. Αυτό σε σχέση με το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείς και το τρόπο που θα το μεταφέρεις. Συνήθως τα μεγάλα τηλεσκόπια καταλαμβάνουν το πίσω κάθισμα του μέσου αυτοκινήτου.
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την ως τώρα ανταπόκριση.

Όσον αφορα το οτι δε κανει για αστροφωτογραφηση, φταιει το μοντελο ή/και το ειδος; Ποιο χαρακτηστικο παιζει ρολο στο αν κανει ή οχι;

Δημοσιεύτηκε

Απο τα τηλεσκοπια που ειχα και καποια στιγμη αποχωριστηκα στα πλαισια αναβαθμισεων, το 8αρι αυτο ειναι το μονο που θα ξανα-αγορασω.....(ξανα μεταχειρισμενο ....).

(φορητοτητα) Χ (ιντσες) = απολυτη all around επιλογη.

(φορητοτητα) Χ (ιντσες) Χ (τιμη στην Ελλαδα) = "παμε για αλλα"

Δημοσιεύτηκε

Με υπερ-κάλυψε ο Κώστας παραπάνω για το τι άλλο μπορείς να πάρεις στα ίδια ή με λιγότερα χρήματα :)

Από εκεί και πέρα δεν κάνει για αστροφωτογράφηση σε βαθύ ουρανό (γαλαξίες, σφαιρωτά, νεφελώματα κλπ) κυρίως γιατί δεν έχει τα κατάλληλα μοτέρ γι αυτή τη δουλειά.

Είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά για να πάρεις μια ιδέα τα γρανάζια του στο αζιμούθιο δεν είναι ακριβείας και έχουν μεγάλο backlash: έχουν πολύ αργούς και ακανόνιστους χρόνους απόκρισης στις εντολές του πληκτρολογίου ή ενός autoguider. Υπάρχει λειτουργία anti-backlash αλλά οδηγεί σε "πηδηματάκια" ή και "κολλήματα" στην κίνηση του τηλεσκοπίου και είναι επιεικώς ανεπαρκής. Η κίνηση στο ύψος είναι ακόμα πιο προβληματική καθώς μεταδίδεται στον άξονα με την τριβή και δεν κλειδώνει όπως στο αζιμούθιο. Το τηλεσκόπιο κινείται ελεύθερα με κάποια μικρή αντίσταση που εξασφαλίζει το σφίξιμο ενός παξιμαδιού που συγκρατεί τον άξονα. Φαντάσου τώρα όλο αυτό το σύστημα φορτωμένο με μια βαριά κάμερα - χωρίς να υπολογίσουμε το βάρος του οδηγητικου τηλεσκοπίου και των δαχτυλιδιών - πάνω σε σφήνα όπου εκ των πραγμάτων αναπτύσσονται διαφορετικές ροπές και αντιστάσεις..

Πραγματικά τα μοτέρ του είναι μια χαρά για παρατήρηση, αλλά μέχρι εκεί. Έχει περάσει από τα χέρια μου ο παππούς του SE και πραγματικά είναι καταπληκτικό τηλεσκόπιο σε αυτό τον τομέα. Διαθέσιμο παντού και πάντα και κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα!

Δημοσιεύτηκε

Σχετικά με την φωτογραφία, είναι κατάλληλο, αλλά υπό προυποθέσεις. Θα πρέπει να αγοράσεις μειωτή εστιακού λόγου, οδηγητικό τηλεσκόπιο ή αξονικό οδηγητή, ισημερινή σφήνα, αποπεριστροφητή πεδίου και φυσικά DSLR ή CCD. Η βάση θα τα σηκώσει με δυσκολία (=δονήσεις) και θα έχεις ξοδέψει περισσότερα από όσα χρειάζεται αφού με 1250 ευρώ αγοράζεις μια καλή καινούρια ισημερινή ρομποτική NEQ6 SYΝSCAN 45 PRO, που θα αποδίδει καλύτερα με τα μισά συνολικά χρήματα και σηκώνει περισσότερο φορτίο.

Για αστροφωτογραφία δες εδώ: http://www.astrovox.gr/avat/

Το Nexstar προορίζεται αντιθέτως για ψυχαγωγία. Μπορεί να ικανοποιήσει τον μαζοχισμό σου φυσικά αν προσπαθήσεις να κάνεις με αυτό περισσότερα από όσα δύναται, αλλά ο τομέας του είναι: Στήνω, ευθυγραμμίζω, παρατηρώ με τα χέρια στις τσέπες και χαλαρώνω.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11563&highlight=nexstar

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

φιλε καλημερα, ξεκαθαρισε πρωτα αν θελεις να κανεις παρατηρηση, ή φωτογραφια.

το τηλεσκοπιο που να τα κανει ολα (σωστα) δεν νομιζω να υπαρχει.

η γνωμη μου ειναι να ξεκινησεις σιγα σιγα, μην δωσεις πολλα χρηματα αμεσως.

παρηγγειλε αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1765

που θα σε βοηθησει να δεις ολα τα ειδη τηλεσκοπιων, καθως και τι χρειαζεσαι για να κανεις παρατηρηση και τι εξοπλισμο για φωτογραφια.

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φιλε μου και καλως ηρθες στον χωρο! Μπορεις να κανεις φωτογραφιση με αυτο το τηλεσκοπιο αλλα θα χρειαστεις μια ισημερινη σφηνα η οποια ειναι αρκετα ακριβη(γυρω στα 300 ευρω νομιζω κανει.) Εαν θες καταδιοπτρικο παρε εναν 8ιντσο σωληνα και βαλτον σε μια ισημερινη στηριξη ετσι θα εχεις ενα φωτογραφικο set up φθηνοτερα απο οτι με την στηριξη που λες εσυ!

ΥΓ. Μαζι γραφαμε Στελιο!

Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Δημοσιεύτηκε

Είναι καλύτερο επειδή έχει 2 βραχίονες αλλά χρειάζεσαι την σφήνα http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=958 και άλλα αξεσουάρ.

Αντιθέτως αυτή η βάση είναι έτοιμη και φτιαγμένη για φωτογραφία: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=825

Μια σπαρτιάτικη εκδοχή μπορεί να κοστίζει ελάχιστα: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=571

Βάζεις πάνω ένα Νευτώνιο, Διοπτρικό, RC ή SCT αφού μάθεις ποιό είναι καταλληλότερο για σένα: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=14

Πωλούνται συνέχεια μεταχειρισμένα σχεδόν στην μισή τιμή καθώς των αστροφωτογράφων σκουλίκια έχουν οι βάσεις τους και συνεχώς αναβαθμίζονται.

Αυτά σαν εισαγωγή. Εφ' όσον έχεις το φοβερό μικρόβιο της αστροφωτογραφίας πρέπει να μιλήσεις με άλλα άτομα (δες AVAT). Καλή τύχη. :D

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κατά την άποψή μου, το να δώσεις σχεδόν δύο χιλιάδες ευρώ για πρώτο τηλεσκόπιο χωρίς πρώτα να έχεις άμεση επαφή με την παρατήρηση είναι λίγο ρίσκο. (Για την ακρίβεια θα δώσεις πάνω από 2 χιλιάδες, κανείς δεν αντιστέκεται σε μερικά αξεσουάρ :))

Υπάρχουν δύο εύκολοι τρόποι να αποκτήσεις προσωπική άποψη. Ο πιο ανέξοδος είναι να πας στην επόμενη εξόρμηση που θα γίνει από κάποιον σύλλογο ή μέλη του forum. Εκεί θα μπορέσεις να δεις στην πράξη τι σημαίνει 6-ιντσο, 8-ιντσο, 12-ιντσο κτλ. Ο άλλος τρόπος είναι να πάρεις ένα μικρό και σχετικά φτηνό τηλεσκόπιο για να αποκτήσεις μια πρώτη ιδέα. (Ένα μικρό τηλεσκόπιο δεν πάει ποτέ χαμένο, έστω και σαν δεύτερο).

Για να καταλάβεις το γιατί ο Ηλίας πριν σου χαρακτήρισε το τηλεσκόπιο πανάκριβο δες με τι λεφτά παίρνεις 10άρι skywatcher dob, 80άρι αποχρωματικό skywatcher που κάνει για αστροφωτογράφιση και αξιοπρεπή ρομποτική στήριξη EQ5 synscan με κόστος (σε τιμές πλανηταρίου) 549 + 449 + 734 = 1732 ευρώ. Σαφώς είναι καλό τηλεσκόπιο αλλά είναι τσιμπημένο. Αν είσαι από τους τυχερούς και τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα, τότε αποφάσισε σύμφωνα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Διαβάζω συνέχεια για τα DOb. Βλεπω τα προτεινετε συνεχως...

Μια επιλογη σαν αυτη http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1966

που πλεονεκτει και που υστερει, οσον αφορα μονο την παρατηρηση και οχι τη μεταφορα, σε σχεση με το NexStar 8 SE?

Ευχαριστω! :D

Δημοσιεύτηκε

Είναι υποκειμενικό το που πλεονεκτεί κάθε τηλεσκόπιο. Εγώ προτιμώ τις εικόνες των SCT από των Νευτωνίων ας πούμε αλλά ας συγκρίνουμε τα Nexstar 8SE & SW 10 Flextube GOTO.

Το Nexstar πιάνει λιγότερο χώρο, μεταφέρεται εύκολα, έχει μεγαλύτερη εστιακή (+ στην πλανητική) που μειώνεται όμως εύκολα με ένα focal reducer, δεν απαιτεί πανάκριβους φακούς, δίνει γενικά εικόνες με σχεδόν σημειακά άστρα στα άκρα του πεδίου, ευθυγραμμίζεται με απλούστερο τρόπο, το GOTO είναι ώριμο, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό, δεν χρειάζεται φωτοχιτώνιο (αλλά ασπίδα δρόσου), το κάτοπτρο προστατεύεται από σκόνη- φθορά, στην βάση μπορείς να βάλεις άλλα τηλεσκόπια και τον σωλήνα σε άλλες βάσεις στο μέλλον.

Το SW 10 είναι φθηνότερο 500 ευρώ, 50% φωτεινότερο, πιο καινοτόμο (όχι αρκετά δοκιμασμένο όμως), με μικρό εστιακό λόγο που δίνει σχεδόν διπλάσιο πεδίο για τον ίδιο φακό και μεγαλύτερο exit pupil (καλύτερο Deep Sky) και η διάμετρος είναι επαρκής για πάντα, ίσως πρόκειται για την ιδανική all around διάμετρο.

Υποθέτουμε πως έχουμε ισοπαλία στο GOTO (αν και της SW δεν έχω αναφορές για το πόσο καλά δουλεύει) και στην ποιότητα οπτικών.

Εγώ, όπως είπαμε, έχω το Nexstar 6SE με το οποίο ξεκίνησα. Το μεθεπόμενο τηλεσκόπιό μου θα είναι σχεδόν σίγουρα το SW Flextube GOTO 10'' ή 12'' και αν αγόραζα σήμερα με την τώρα εμπειρία μου θα πήγαινα κατευθείαν σε αυτό. Το Nexstar όμως θα το κρατήσω για χρήση στο μπαλκόνι μου.

Με 1150 ευρώ αγοράζεις τώρα από τις αγγελίες μια βάση Nexstar και έναν σωλήνα C8XLT που μας κάνουν ένα Nexstar 8SE! σκέψου το και αυτό...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης