Jump to content

Πως μπορώ να δω καλύτερα και ποιο βαθιά με το τηλεσκόπιο μοu


Προτεινόμενες αναρτήσεις

έχω ένα Sky Watcher PRO 180 Maksutov Cassegrain πάνω σε EQ5. Έχω καταφέρει να δω Jupiter και τα 4 φεγγάρια του. μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το τηλεσκόπιο για να δω καλύτερα και ποιο βαθιά objects πχ την Ανδρομέδα. έχω 2 eyepiece, 9mm + 27mm και ένα barlow 2x.

Τι είναι προτιμότερο? να πάρω καλύτερα eyepice η να πάρω μεγαλύτερο τηλεσκόπιο? Από φίλτρα τι προτείνετε?

οι παρατηρήσεις γίνονται έξω από Αθηνά.

 

Thanks

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο. Η εγγενής δυσκολία του είναι ο μεγάλος εστιακός λόγος που οδηγεί σε μικρά πεδία. Αν δεν μπλεχτείς με μειωτή εστιακού λόγου και διαγώνιο 2'' οι καλύτερες επιλογές είναι ένα καλό Plossl 32mm (Televue) και ένα SWA ή UWA (Hyperion, ES ή Meade ή Celestron 14mm, William Optics 16mm κλπ) γύρω στα 15mm (17-13mm). Με διαγώνιο 2'' και το 32 μπορεί να είναι SWA.

Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Επαρκής ψύξη πριν την παρατήρηση, σκοτεινός ουρανός, προσαρμογή των οφθαλμών και πλάγια όραση, ένας χάρτης και ένα Rigel ή Telrad θα σε βοηθήσουν σημαντικά.

Η Ανδρομέδα φαίνεται με γυμνό μάτι. Δοκίμασε το Μ13 και τα Messier του Τοξότη αυτή την εποχή, όλα φαίνονται με τον εξοπλισμό που έχεις ήδη. Πλανήτες, διπλοί αστέρες και σφαιρωτά είναι η ειδικότητα του σωλήνα σου, αλλά και τα πλανητικά νεφελώματα. Τα σμήνη και τα υπόλοιπα νεφελώματα (με ή χωρίς φίλτρο ΟΙΙΙ ή Ultrablock)

με τον φακό των 32mm ενώ οι γαλαξίες είναι μια πρόκληση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Μπορείς να μου εξηγήσεις τι σημαίνει:

 

 

1.μειωτή εστιακού λόγου και διαγώνιο 2'' 

2.πλάγια όραση

 

Regards

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να μου εξηγήσεις τι σημαίνει:

1.μειωτή εστιακού λόγου και διαγώνιο 2'' 

2.πλάγια όραση

Regards

Ο μειωτής εστιακού λόγου (barlow) διπλασιάζει τη μεγέθυνση ενός προσοφθάλμιου φακού. Η πλάγια όραση είναι μια τεχνική για να δεις πιο αμυδρά αντικείμενα τα οποία δεν φαίνονται αν τα κοιτάξεις απευθείας.

 

Μου κάνει εντύπωση το πώς κατέληξες να έχεις Maksutov Cassegrain και EQ5 χωρίς να τα γνωρίζεις αυτά τα βασικά πράγματα. Με ποια κριτήρια κατέληξες σε αυτό τον εξοπλισμό; Το τηλεσκόπιο σου έχει αρκετές δυνατότητες. Είναι ένα τηλεσκόπιο 7" στο κάτω κάτω. Μου δίνεις όμως την εντύπωση ότι δεν γνωρίζεις βασικά πράγματα και θα πρέπει να διαβάσεις λίγο (το Nightwatch πχ το έχεις διαβάσει; ).

 

Ο τόπος που πηγαίνεις τι ουρανό έχει καταρχήν; Μπορείς να δεις την Ανδρομέδα το Μ13 και το Μ33 με γυμνό μάτι; Αν όχι τότε θα πρέπει να πας σε πραγματικά σκοτεινό ουρανό. Παιδιά πρέπει να πηγαίνουμε μακριά από πόλεις για να μπορούμε να κάνουμε Deep Sky παρατήρηση. Αλλιώς και 50" να πάρεις δεν πρόκειται να δει ΤΙΠΟΤΑ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μανούσο:

Το τηλεσκόπιο το έψαξα πριν το αγοράσω. Έχω ξεκινήσει πρόσφατα. Γνωρίζω τα βασικά για αυτό και ζητάω την βοήθεια σας. Ναι έχω διαβάσει αρκετά κυρίως στα αγγλικά και δεν αναγνωρίζω ελληνικούς ορούς. και επειδή ξεκίνησα μονός δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία να καταλάβω αν κάνω κάτι λάθος, η αν δεν έχω σωστό εξοπλισμό η ζητάω περισσότερα από τον σωλήνα μου.

Η τελευταία παρατήρηση μου ήταν έξω από το Κάστρο Κυνουρίας στην Πελλοπόνησο. Ναι έβλεπα τον M31 με γυμνό μάτι (μπλε θολούρα) και δεν μπορούσα να την δω αρκετά καθαρά με το τηλεσκόπιο.

 

kkokkolis:

Το τηλεσκόπιο ερχόταν και με διαγώνιο.(attached image) έχω barlow 2X. οπότε θεωρώ πως είμαι ok με αυτά εκτός τα eyepiece ;)

 

Regards

2024095392_2011-07-0913_47_41.thumb.jpg.e70b16c928839b88e996201bebb8b76c.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με συγχωρείς, το διάβασα πολύ γρήγορα και έκανα λάθος. Ο μειωτής εστιακού λόγου δεν είναι ο barlow. O barlow είναι διπλασιαστής εστιακού λόγου. Είναι το αντίθετο δηλαδή.

 

Νομίζω ότι δεν χρειάζεσαι μειωτή εστιακού λόγου. Απλά χρειάζεσαι προσοφθάλμια με μεγάλες εστιακές πχ 24mm για να έχεις μεσαίες μεγεθύνσεις. Την Ανδρομέδα μπορείς να την είδες θολή λόγω κακής ευθυγράμμισης. Τα Mak δεν έχω ιδέα πώς ευθυγραμμίζονται πρέπει να είναι λίγο δύσκολο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

 

Για να δεις καλύτερα θα πρέπει να έχεις τέλεια ευθυγράμμιση κατόπτρων, ένα ικανοποιητικό προσοφθάλμιο, σκοτεινό και καθαρό ουρανό + καλό seeing και... εμπειρία αφού κάποια πράγματα όταν είσαι νέος στον χώρο το μάτι δεν είναι εκπαιδευμένο ή και δεν ξέρει τι υποτίθεται ότι πρέπει να δει και που να δώσει έμφαση.

 

Προτού κάνεις οπουδήποτε αγορά έλα σε αστροπάρτυ ν δεις διάφορα προσοφθάλμια και τηλεσκόπια απο κοντά... και μετά βλέπεις :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήπως ο Astaroth απλά είχε λάθος εντύπωση για το πώς φαίνονται τα deep sky απο τηλεσκόπιο?Το αρκετά καθαρά είναι σχετικό..Μια θολούρα θα δεί την ανδρομέδα με αυτές τις ίντες εκτός απο τον πυρήνα.
Άλεξ Λομπάνοβ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να εξηγηθώ λοιπόν. Έχεις ένα Sky Watcher PRO 180 Maksutov Cassegrain, 180/2700 f/15. Μπορείς να δεις πολλά πράγματα με αυτό. Εγώ έχω ένα 150/1500 f/10 που το δουλεύω σχεδόν στο 1800 f12 και από σκοτεινό ουρανό βλέπω όλους τους συνήθεις στόχους (με την ευκολία του GOTO φυσικά).

Η δυσκολία του Mak σου, αφού κρυώσει 2-3 ωρίτσες (πρέπει να αρχίσεις να στήνεις κατά τις 8 σε σκιερό μέρος για να αρχίσεις να βλέπεις κατά τις 10-11 καθαρά) είναι η μεγάλη εστιακή.

Ας πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης το κλασσικό Νευτώνιο 203/1200 f/6. Είναι μόλις 1.3 φορές φωτεινότερο, αλλά ας υποθέσουμε πως χρησιμοποιείς τον ίδιο φακό στα δύο αυτά τηλεσκόπια. Επειδή έχεις διαγώνιο 1.25'' περιορίζομαι σε τέτοιους φακούς.

Ο κλασσικός SWA 24mm (Panoptic 24, Meade SWA 24, Hyperion 24) που δίνει το μέγιστο πεδίο παράγει με το Νευτώνιο μεγέθυνση 50x, πεδίο 1.36 μοιρών και κόρη εξόδου 4mm, ενώ με το Mak 112.5x, 0.6 μοίρες και κόρη εξόδου 1.6mm. Δηλαδή έχεις πάνω από διπλάσια μεγέθυνση, λιγότερο από το μισό πεδίο (ορισμένα DSO's, σμήνη και νεφελώματα δεν χωράνε!!!) και 6.25 φορές λιγότερη φωτεινότητα!!! (το τετράγωνο της ακτίνας του exit pupil x π δίνει το εμβαδό του).

Άρα έχεις μια σκοτεινή εικόνα, με ωραίο μαύρο ουρανό και σημειακά αστεράκια ακόμη και με φθηνούς φακούς. Τώρα τα αστέρια μένουν φωτεινά καθώς είναι πάντοτε σημειακά, αλλά τα DSO's (γαλαξίες, νεφελώματα) ξεχειλώνουν και ενώ η ολική φωτεινότητα είναι σταθερή, η φωτεινότητα ανά μονάδα επιφανείας πέφτει δραματικά.

Αν ανέβεις σε μεγέθυνση το φαινόμενο επιτείνεται και φακός κάτω από 8mm είναι άχρηστος ουσιαστικά, ακόμη και για πλανήτες.

Φυσικά αυτά δεν εμποδίζουν τελικά να δεις τα αντικείμενα αυτά, απλώς πρέπει να προσέξεις να μην ελαττωθεί πολύ το exit pupil. Την φωτεινότερη εικόνα δίνει το exit pupil 5-7mm (ανάλογα με την προσαρμογή της κόρης εισόδου, δηλαδή της κόρης του ματιού σου). Αλλά είναι αδύνατο να το έχεις σε Mak με διαγώνιο 1.25''.

Το μέγιστο για σένα είναι 2mm με φακό 32mm (στην πραγματικότητα το f/15 με τον διαγώνιο ανεβαίνει λίγο). Δεν πειράζει όμως, καθώς τα περίπου 2mm είναι η ιδανική κόρη εξόδου για DSO's. Φθάνει να μπορείς να βρεις τα αντικείμενα με το στενό πεδίο, πράγμα όχι τόσο εύκολο όσο με τα Dob f/5-f/6.

Αν θέλεις μεγαλύτερο πεδίο θα πας σε SWA 24mm ή UWA 16mm. Ο τελευταίος δίνει exit pupil περίπου 1mm που είναι το κάτω όριο για DSO's (μπορείς όμως να πας και σε 13mm). Εγώ με f/12 χρησιμοποιώ Nagler 22 T4 και ES100 9mm που κινούνται σε αυτές τις κόρες εξόδου. Μπορείς να πας και στο 0.5mm κόρη εξόδου αλλά μόνο για πλανήτες και εφ' όσον δεν έχεις πολλά έγκλειστα στο μάτι.

Βλέπεις πως οι επιλογές φακών που έχεις είναι περιορισμένες. Θα μπορούσες να ανοίξεις τις επιλογές σου αν χρησιμοποιούσες έναν μειωτή εστιακού λόγου 0.63x http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=994. Χρησιμοποιώ έναν τέτοιο (της Antares στην μισή τιμή) με επιτυχία στο Mak μου, C4 102/1325 f/13 που υπολογίζω πως δουλεύει στα περίπου 1500mm f/15 με τον διαγώνιο 2''. Εκεί ο εστιακός λόγος θα μειωθεί στο f/9.5 (ας πούμε f/10) και exit pupil 2mm θα έχεις με φακό 20mm. Θα χρειαστεί προσαρμογέας MCT to SCT. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις διαγώνιο 2'' ώστε να ανοίξει το πεδίο, φθάνει να μετρήσεις την διάμετρο της οπτικής εξόδου του Mak και να διαλέξεις φακό με field stop ίσο ή και ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτήν. Ας πούμε, το C4 έχει έξοδο 30mm και ο 22Τ4 με field stop 31mm ή ο Hyperion 31mm με λίγο μεγαλύτερο (αν θυμάμαι καλά) field stop μου δίνουν μεγάλο πεδίο ώστε να βρίσκω το αντικείμενο, χωρίς να βινιετάρουν.

Ο efxar1sto μου έχει πει πως στο 150 Pro του η έξοδος είναι 24mm, αρκετά μικρή για να αξιοποιήσεις φακούς 2'' δυστυχώς. Τα Νευτώνια έχουν 50mm και το C6 μου 40mm. Βλέπεις, τα Mak φτιάχνονται με τους πλανήτες κατά νου και εκεί το στενό baffle είναι χρήσιμο. Ένα SCT ή ένα κοντό Maksutov f/10 (Intes) είναι πιο ευέλικτα, αλλά αφού το έχεις και είναι τόσο καλό τηλεσκόπιο αξιοποίησε τις δυνατότητές του.

Συνοψίζω λοιπόν, δύο καλοί φακοί γύρω στα 30 και γύρω στα 15mm (κάννη 1.25''). Και καλή ευθυγράμμιση του finder ώστε να αξιοποιήσεις εκείνου το πεδίο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

θα μου πάρει λίγο χρόνο να τα επεξεργαστώ όλα αυτά που γραφείς αλλά σε ευχαριστώ και πάλι.

Για αρχή i am seeking:

 

Televue Plossl series TVEAP-15.0 & TVEPL-32.0

 

regards

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο 32 Plossl, και ο Televue ειδικότερα, είναι φοβερός: 3cm γυαλί, μεγάλο eye relief, οξύτητα. Αλλά στα 15mm έχεις περιθώριο να πάρεις μεγαλύτερο φαινομενικό πεδίο. Και λόγω f/15 δεν χρειάζεσαι τον τέλειο φακό.

Προτάσεις:

 

Baader Hyperion 17mm 68 μοιρών (με δακτυλίδι 14mm)

 

Baader Hyperion 13mm 68 μοιρών

 

Explore Scientific 14mm 82 μοιρών (ή Celestron Axiom- Meade 4000-5000 UWA)

 

Nagler 16mm ή William Optics 16mm UWAN

 

Panoptic 15mm (μόνο μεταχειρισμένος)

 

Ethos 13mm, Vixen LVW 17-13mm, Pentax XW 14mm, Denk 14mm είναι ακριβότερες προτάσεις.

 

100 ευρώ είναι αρκετά πιστεύω, αλλά επειδή μιλούμε μόνο για 2 φακούς μπορείς να το δεις σαν μακροπρόθεσμη επένδυση και να πάρεις κάτι ακριβότερο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης