ziorange Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Εγώ λέω να τα αφήσουμε όλα αυτά... Ο καθένας όπως εκφράζεται και ότι τον εκφράζει!! Οι τίτλοι δεν είναι ωραίο πράγμα πάνω στο χόμπι. Όλοι χομπίστες είμαστε και άλλοι το παίρνουν πιο σοβαρά και άλλοι πιο χαλαρά, δεν υπάρχει καλύτερος και χειρότερος! Πιάστε ένα τηλεσκόπιο βρείτε και μία καλή βραδιά και όλα καλά..τα υπόλοιπα δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο σε "παρεξηγήσεις" ! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
giannis60 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Κι ομως υπαρχει απαντιση. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΕΙΜΑΙ . ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ! Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου. Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.
evansg Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 +1 Εγώ λέω να τα αφήσουμε όλα αυτά... Ο καθένας όπως εκφράζεται και ότι τον εκφράζει!! Οι τίτλοι δεν είναι ωραίο πράγμα πάνω στο χόμπι. Όλοι χομπίστες είμαστε και άλλοι το παίρνουν πιο σοβαρά και άλλοι πιο χαλαρά, δεν υπάρχει καλύτερος και χειρότερος! Πιάστε ένα τηλεσκόπιο βρείτε και μία καλή βραδιά και όλα καλά..τα υπόλοιπα δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο σε "παρεξηγήσεις" ! http://celestialpixels.com
Nikos Bovos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Έχω την εντύπωση πως τέτοιου είδου συζητήσεις καλό είναι να αποφεύγονται.Και αυτό επειδή ο κάθε ένας που ασχολείται με το χόμπυ (εξ ου και το ερασιτέχνης)προσδιορίζει απαιτήσεις ορισμούς κατά το μυαλό του και την προσωπικότητά του και ασχολείται ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει. Δεν θα απαντήσω σε κάποια από τις ερωτήσεις, όχι γιατί δεν θέλω, αλλά επειδή θεωρώπως είναι άτοπο να γίνει αυτή η κουβέντα.Είναι σαν να λέμε π.χ ποιος είναι πιο ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ από τον άλλον, πιο Έλληναςπιο άνθρωπος, πιο ευαίσθητος κ.ο.κ ποιος δικαιούται δια να ομιλεί κλπ κλπ κλπ(ατελείωτος κατάλογος...) Σίγουρα είναι στη φύση των ανθρώπων να προσπαθούν να κατηγοριοποιήσουν εαυτούςόταν ανήκουν σε κάποια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενοκαι να θέτουν (ή να επιβάλλουν) κανόνες στους υπόλοιπους της ομάδας(νομίζω πως ο γιατρός κ. Κοκκώλης μπορεί να βοηθήσει περισσότερο σε αυτό),αλλά μην μπλέξετε και εδώ με αυτό - μόνο αντιδικίες και εκνευρισμούς θα φέρει. Sky-Watcher 200mm f/6 Newtonian Telescope Auto-Tracking = [-X Go-to controls = [-X Κάτι ψήνεται...Ακόμα το ](*,) ](*,) ](*,) ...to be continued
ourania Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δίνουμε ορισμούς σε λέξεις και προσπαθούμε να συμφωνήσουμε ή να ακούσουμε απόψεις πάνω στο πως ορίζει ο καθένας κάτι. Όποιος δεν θέλει δεν συμμετέχει. Κατα καιρούς ανοίγονται πολλά παρόμοια θέματα για το τι ακριβώς είναι κάποιες ορολογίες και για το πως μεταφράζονται, παρόλο που η ακριβής μετάφραση ενός όρου βλ. seeing δεν έχει καμία πρακτική σημασία για κάποιον που ξέρει τι είναι στην πράξη και πως τον επηρεάζει στην παρατήρηση. Άσχημο δεν είναι να ορίζεις το τι σημαίνει ερασιτέχνης , τι σοβαρός, τι "του καναπέ", άσχημο είναι να "κάθεσαι" και να προσβάλεσαι αν σου πουν ότι κάθεσαι, να σαρέσει απλώς να πηγαίνεις στο βουνό και να απολαμβάνεις την φύση ή να γράφεις ποιήματα και να θες να λέγεσαι ερασιτέχνης αστρονόμος, και να προσβάλεσαι αν σου λένε ότι "απλά απολαμβάνεις την φύση και απλά γράφεις ποιήματα", ή να κάνεις απλώς κάποιες καταγραφές και να μαζεύεςι δεδομένα και να λες ότι κάνεις κάτι πολύ επιστημονικό. Καταλαβαίνω να πειραχτεί κάποιος αν πηγαίνει 5 φορές τη βδομάδα για παρατήρηση και του πουν ότι δεν παρατηρεί συχνά, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό να πειράξει κάποιον που οντως δεν παρατηρεί συχνά (είτε αν μπορεί, είτε αν δεν μπορεί λόγω μεταφορικού, χρόνου,κτλ) Αν σε κάποιον αρέσει απλώς να κάνει κάτι, να μην δίνει ορολογίες και να μην ασχολείται με το γλωσσικό κομμάτι ας πάει να παρατηρήσει ο ίδιος και ας αφήσει τους άλλους να συζητάνε, αν σε κάποιον αρέσει να δίνει ορολογίες και να μην παρατηρεί ας δίνει ορολογίες. Δεν συγκρίνει κανείς την αγάπη που έχει καθένας για το αντικείμενο , και αν το κάνει εγώ διαφωνώ (ο alepohori πολύ σωστά γράφει παραπάνω ότι αυτό δεν μετριέται), μιλάμε για το ποιός κάνει κάτι χρήσιμο, ποιός κάτι σχετικό με το αντικείμενο και ποιος κάτι άλλο! Και στο κάτω κάτω δεν καταλαβαίνω γιατί να στενοχωρηθεί ή να προσβληθεί κάποιος αν δεν συγκαταλέγεται σε κάποια κατηγορία και συγκαταλέγεται σε κάποια άλλη, ούτως ή άλλως οι ορισμοί αυτοί είναι ασαφείς και στην τελική ο κάθενας θα είναι ό,τι θέλει να είναι.
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την άποψη μου επί του θέματος χωρίς να απαντήσω στα 1,2,3.. που τέθηκαν στην αρχή του post. Καταρχάς θέτοντας έναν πιο σωστό κατ εμένα ορισμό που συνηθίζω να λέω είναι ότι ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αστρονομία , αποφεύγοντας τον όρο Αστρονόμο που τυπικά ανήκει στον επαγγελματία, π.χ. χαριτολογώντας, τι θα έλεγα αν μου άρεσε και ασχολούμουν με την η ιατρική θα ήμουν ερασιτέχνης γιατρός .Πέρα όμως του τυπικού της ονομασίας πιστεύω ότι ο χώρος της αστρονομίας έχει πάρα πολλούς τομείς , (αστροφυσικής, διαστημικής , κοσμολογία, παρατηρησιακή αστρονομία, αστροφωτογραφία, φωτομετρία...) που ο καθένας μας ανάλογα με αυτό τον τραβάει περισσότερο ασχολείται όσο θέλει και μπορεί. Όλοι αυτοί λοιπόν, εφόσον δεν αμείβονται, ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια αυτών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αστρονομία ή τελικά για να μην φανώ και παράξενος είναι οι ερασιτέχνες αστρονόμοι. Οι αστροφωτογράφοι είναι και αυτοί φυσικά μέλη της μεγάλης οικογένειας, εγώ προσωπικά μέσω της φωτογραφίας που με τράβηξε περισσότερο από την οπτική παρατήρηση, έμαθα τα περισσότερα που γνωρίζω για τον ουρανό. Τέλος για να μην μακρηγορώ το κοινό όλων αυτών που ασχολούμαστε με την αστρονομία πέρα από το να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, είναι να υπάρχει η επιδίωξη της διάδοσης και εκλαΐκευσης της Αστρονομίας, όπου ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σήμερα στον 21ο αιώνα δεν γνωρίζουν τι είναι αστέρι και τι πλανήτης, πράγματα που όταν αρχίζει να τα συνειδητοποιεί ίσως καταλάβει πόσο μικρός και ποσό μεγάλος είναι ο άνθρωπος μέσα στο γνωστό σήμερα σύμπαν. http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεις κάποιον ερασιτέχνη ατρονόμο μόνο αν κάνει συστηματική και συχνή παρατήρηση, ενώ από την άλλη η αγάπη για αυτό το χόμπυ/ενασχόληση δεν μετριέται; Δεν αναιρείται τίποτα. Αυτός που αγαπά τον ουρανό, τον παρατηρεί συστηματικά. Αλλιώς, μόνο ερασιτέχνης αστρονόμος δεν είναι. Οι απαγγελίες ποιημάτων και οι ζωγραφιές φεγγαριών, τον κάνουν ερασιτέχνη ποιητή και ζωγράφο. Και παιδιά, μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Από τη στιγμή που δεχόμαστε την ερασιτεχνική αστρονομία ως όρο, αυτομάτως δεχόμαστε και την ιδιότητα αυτών που την απαρτίζουν και τη υπηρετούν ως ερασιτέχνες αστρονόμοι, όσο κι αν δε αρέσουν σε κάποιους οι "ταμπέλες". Αυτό έλειπε: Να μιλάμε για ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα και να λέμε ότι ο "ερ. αστρονόμος" είναι "ταμπέλα". Δεν είναι ταμπέλα. Είναι ιδιότητα. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 ... Αυτός που αγαπά τον ουρανό, τον παρατηρεί συστηματικά. Αλλιώς, μόνο ερασιτέχνης αστρονόμος δεν είναι...Τι ακριβώς εννοείς Δημήτρη; Με ποια συχνότητα θα πρέπει κάποιος να παρατηρεί τον ουρανό για να φέρει επάξια τον τίτλο του ερασιτέχνη αστρονόμου;Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος για το πως ακριβώς ορίζεις την έννοια της λέξης "συστηματικά" στην προκειμένη περίπτωση; Ευχαριστώ! “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Γράφτηκα στο astrovox το 2004, με ένα χρόνο καθυστέρηση. Θα μου πείτε, τι θα πει καθυστέρηση; Εξηγούμαι αμέσως: Όταν άρχισα να πρωτοψάχνω στο διαδίκτυο για θέματα ερασιτεχνικής αστρονομίας, είχα την ατυχία και μεγάλη τύχη να πέσω πάνω στο Αstrovox και συγκεκριμένα πάνω στην πρώτη συζήτηση-διένεξη για το ποιος είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. ΕΦΥΓΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ. Για ένα χρόνο δε με ένοιαξε να ξαναμπώ σε μια ιστοσελίδα που μου φάνηκε ότι δεν αντανακλούσε καθόλου την γαλήνη και το αίσθημα εσωτερικής πληρότητας που είχα (έχω) συνδέσει με την παρατήρηση του ουρανού. Οι λογομαχούντες τότε μου φάνηκαν εντελώς ανάξιοι να πλησιάζουν έστω σε τηλεσκόπιο ή να μιλάνε για αστρονομία. Αν και επι 20 σχεδόν χρόνια αναζητούσα ανθρώπους που τους άρεσε εξίσου η αστρονομική παρατήρηση όσο σε μένα, προτίμησα να παραμείνω Αστρο-μόνος από τα να βρεθώ σε ένα χώρο όπου θα ασχολούμουν με το αν ήμουν ερασιτέχνης Αστρονόμος(!). Όμως η παρουσία της ερασιτεχνικής αστρονομίας στο διαδίκτυο είχε έρθει για να μείνει και δεν υπήρχε γυρισμός. Έτσι ξαναβρήκα το Astrovox, το παρακολούθησα για κάποιο διάστημα, γράφτηκα, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία... Ωστόσο, εκείνη η ανούσια και "βέβηλη" διένεξη θα μπορούσε να με είχε απομακρύνει για πολύ περισσότερο (από το Astrovox όχι από την αστρονομία).Δεν έχει καμία σημασία το πως ονομαζόμαστε ούτε το να χωριστούμε σε επίπεδα. Η ονομασία δεν θα αλλάξει τη φιλομάθεια, τη ζέση, το δέος, την ικανοποίηση, τις φιλοδοξίες, τη ματαιοδοξία, την τεμπελιά, την εργατικότητα κανενός μας. Είμαστε αυτό ακριβώς που είμαστε, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, και μάλιστα αυτό δεν είναι κάτι σταθερό, ο καθένας μπορεί να το εξελίξει όσο θέλει. Μόνο και μόνο για πρακτικούς λόγους υιοθετώ τον ευρύχωρο ορισμό του ερασιτέχνη αστρονόμου, έτσι όπως διεθνώς χρησιμοποιείται και συμπεριλαμβάνει από εκείνους που κάνουν φίλεργες καταγραφές μέχρι τους "απλούς" stargazers. Και ας με συγχωρέσει ο φίλος Ιάκωβος, αλλά οι πολύκλωνες κατηγοριοιποιήσεις που επικαλείται δεν αντανακλούν καθόλου κάποια εγκαθιδρυμένη πραγματικότητα στο εξωτερικό ή την Ελλάδα, είναι περισσότερο προϊόντα φαντασίας (ή έστω επιθυμίας) εκείνης της μειοψηφίας που αρέσκεται να τρώγεται με τα ρούχα της - όπως ίσως κάνουμε τώρα εμείς οι δεκαπέντε.Ο καθένας έχει τους ιδιαίτερους λόγους του να ασχολείται στο βαθμό που ασχολείται (και όχι λιγότερο ή περισσότερο) και δεν οφείλει να αποδείξει τίποτα όσο η ενασχόλησή του με την Αστρονομία δεν είναι βιοποριστική. Και φυσικά κανείς δε νομιμοποιείται να του επιβάλει η να του αφαιρέσει την ταμπέλα "ερασιτέχνης αστρονόμος", αφού ανάλογα κι εκείνος την ίδια ασάφεια αντιμετωπίζει για τον εαυτό του.Και για να κλείσω πιό ανάλαφρα μια που έρχεται ο χειμώνας, ερασιτέχνης αστρονόμος είναι εκείνος που στον απαραίτητο παρατηρησιακό του εξοπλισμό συμπεριλαμβάνει εκτός από το τηλεσκόπιο, σκούφο, γάντια κασκόλ και χάρτη! "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 14, 2011 Παρατηρώ ότι ακόμη κι αν δεν έγραφα όλα τα παραπάνω, θα τα έλεγε μόνη της η "υπογραφή" που έχω υιοθετήσει, του Κώστα Κινδύνη... "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
R2D2 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Xμ... Άρχισα κι εγώ να σκέφτομαι το συγκεκριμένο θέμα το λιγοστό καιρό που διαβάζω το φόρουμ και ασχολούμαι αρκετά πιο συστηματικά με την ουράνια παρατήρηση. Ερασιτέχνης αστρονόμος δε θα μπορούσα να γίνω ποτέ. Αντιθέτως, είμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου λάτρης του ουρανού και τέτοιος θα παραμείνω. Άσχετα εάν η λατρεία μου αυτή μεγαλώνει τόσο ώστε να τον παρατηρώ πλέον συστηματικά και με "μάτια" που βλέπουν με μεγαλύτερη μεγέθυνση. Διψάω να μαθαίνω πράγματα για το κάθε τι που παρατηρώ, αλλά δε θα κάτσω να εμβαθύνω και στη μαθηματική πλευρά των νόμων που κυριαρχούν (και πως θα μπορούσα να το κάνω άλλωστε με βαθμούς πάντα κάτω από τη βάση στην άλγεβρα και με 19αρια στη γεωμετρία - είπαμε, είμαι οπτικός τύπος!) Ο αστρονόμος λοιπόν (έστω και ο ερασιτέχνης), κατ' εμέ, είναι αυτός που μπορεί και αναλύει σε βάθος μέχρι και τη μαθηματική, τη χημική και τη φυσική πλευρά των ουράνιων φαινομένων, και ας το κάνει και απ τον καναπέ του αμα γουστάρει. Απλά λοιπόν, θα παραμείνω ερωτευμένος με τα άστρα, θα τα μαθαίνω και θα τα παρατηρώ με κάθε μέσο, και θα ονειρεύομαι να ταξιδεύω αναμεσά τους.
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεις κάποιον ερασιτέχνη ατρονόμο μόνο αν κάνει συστηματική και συχνή παρατήρηση, ενώ από την άλλη η αγάπη για αυτό το χόμπυ/ενασχόληση δεν μετριέται; Δεν αναιρείται τίποτα. Αυτός που αγαπά τον ουρανό, τον παρατηρεί συστηματικά. Αλλιώς, μόνο ερασιτέχνης αστρονόμος δεν είναι. Επομένως Δημήτρη, όσοι έχουν λιγοστό χρόνο, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και δεν μπορούν να κάνουν συστηματική παρατήρηση, κατ' εσέ ΔΕΝ είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι...... Μάλιστα.. ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά ή έχουμε ξεφύγει τελείως... πολύ φασιστικό αυτό μου ακούγεται... Και τελικά τι νόημα είχε αυτό το thread πέρα από την φαγομάρα;;;; Στην αρχή (δεύτερη μόλις απάντηση) έγραψα ότι δεν υπάρχει καν νόημα σε αυτό, πόσο μάλλον καλύτερος ή χειρότερος. Είναι απλά ένα χόμπυ. Τώρα λοιπόν βλέπω με τρόμο πως χτίζουμε το πρότυπο του ερασιτέχνη αστρονόμου.... Φανταστείτε ένα υποθετικό Στέφανο Σοφολόγη, ο οποίος μας διαβάζει αυτή την στιγμή.... Όπου φύγει φύγει.... και με το δίκιο του.... Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Επίσης, θα ήθελα να θείξω ένα γενικό φαινόμενο. Ερίζουμε και φιλονικούμε πάνω σε ένα χόμπυ, σε μια ευχαρίστηση. Είναι λίγο ανακόλουθο αυτό. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα και κάνω αυτοκριτική γιατί το έχω κάνει αρκετές φορές και έχω πέσει σε αυτή την παγίδα. Τελευταία φορά ήταν σε πμ για το κατά πόσο είμαι αστροφωτογράφος και έχω δικαίωμα να ομιλώ... Για τις απαντήσεις μου δεν είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος αλλά με έπνιγε το δίκιο. Τελικά κάνουμε ένα χόμπυ παιδιά να μην το ξεχνάμε. Δεν έχει κανένα νόημα όλο αυτό που συμβαίνει. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ορίζει, να αναιρεί, να προσδιορίζει. Δεν μιλώ για ακραίες περιπτώσεις, τύπου UFO και λοιπές ανοησίες. Δεν μπορεί κανείς να πει σε κάποιον αν είναι ερασιτέχνης αστρονόμος, αστροφωτογράφος, αν πρέπει να έχει goto ή όχι, αν πρέπει να χρησιμοποιεί μπαταρίες, αν είναι φωτογράφος, πως φωτογραφίζει, τι τεχνική χρησιμοποιεί, τι εξοπλισμό, κλπ κλπ κλπ. Ας σταθεί αυτό το νήμα η αρχή μιας νέας πορείας εδώ στο Vox και ας αφήσουμε τα πάντα πίσω μας. Πρώτο και καλύτερο και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, βάζω τον εαυτό μου, ο οποίος δεν είναι άγιος... Ειρήνη και ας τα πούμε από κοντά ή διαδικτυακά με σεβασμό. Φιλικά Βασίλης Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Efstathios Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Ο επαγγελματίας αστρονόμος ξέρει φυσική, μαθηματικά και αστροφυσική. Αυτές ειναι οι προυποθέσεις για να γίνει αστρονόμος. Ο ερασιτέχνης όχι. Για να λέγεται ερασιτέχνης δεν υπάρχει τέτοια προυπόθεση. Γιατί ασχολείται και με διαφορετικά πράγματα απο αυτά του επαγγελματία αστρονόμου, όπως την οπτική παρατήρηση και άλλα. Φυσικά κάπου τα 2 συγκλίνουν, όταν μιλάμε για αστροφωτογραφία, φωτομετρία, ανακάλυψη κομητών και γενικά σεινισφορά στον κλάδο της αστρονομίας. Αλλά δεν είναι ούτε αυτό προυπόθεση για να λέγεσαι ερασιτέχνης αστρονόμος. Ούτε το πόσες ώρες ασχολείσαι. Αρκεί να ασχολείσαι και να ξέρεις 5-10 πράγματα και να έχεις αγάπη για αυτό που κάνεις. Απο κει και πέρα υπάρχουν υποκατηγορίες, παρατηρητές, αστροφωτογράφοι κλπ. Ούτε είναι προυπόθεση να είσαι με μία κουβέρτα όλο το βράδυ στο βουνό να φωτογραφίζεις για να λέγεσαι ερασιτέχνης αστροφωτογράφος. Αυτός που έχει δικό του χώρο ή αστεροσκοπείο και φωτογραφίζει τί είναι δηλαδή? Φυσικά οι περισσότεροι περάσανε και απο το βουνό και τις κρύες νύχτες και ακόμη περνούν προς χάρη της παρέας, σκοτεινού ουρανού κλπ. Αυτός που δεν είναι ερασιτέχνης αστρονόμος είναι αυτός που παίρνει ένα τηλεσκόπιο βλέπει 1-2 φορές και μετά δεν ασχολείται. Απλά τα πράγματα. Εφόσον κάποιος ασχολείται γενικά όσο μπορεί και αγαπάς αυτό που κάνει είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. Το είπαν πιό πάνω και το είπαν και άλλοι εδώ. Απλά πράματα, μήν τα κάνετε πολυπλοκα. Όσοι έχουνε γράψει σε αυτό το νήμα, είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι, διαφωνείτε? Δεν νομίζω. starrynights.blog
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Όπως πολύ καλά λέει ο Στέφανος, τα κάναμε σκατά το 2003, τα κάναμε απόσκατα το 2006, και τώρα δηλαδή τι; Να το αποτελειώσουμε το 2011;Και με ποιό όφελος δηλαδή; ΜΙά ετικέτα που έχει όποια αξία μπορέι να έχει μόνο μέσα στους ψηφιακούς μας τοίχους ή στο εγώ μας. Μάλιστα. Κοιτάξτε όμως να δείτε παιδιά. Εγώ όταν με ρωτάνε για το χόμπυ μου, λέω "τοξοβολία" κα "αστρονομία" χωρίς να είμαι ούτε ο Ρομπέν των Δασών, ούτε ο Χαμπλ και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει μετρήσει την ευθυβολία μου ούτε τη συχνότητα παρατήρησης για να με αποδεχτεί ή όχι.Ο ενθουσιασμός μου όμως και για τα δύο, 'εχει βάλει τόξο στα χέρια αρκετών ανθρώπων και άλλους τόσους πίσω απο το προσοφθάλμιο και το πιό ενδιαφέρον αν θέλετε είναι ότι όλοι λένε ¨πάμε στου Μήτσου να γουσταρουμε αστέρια".Δεν αποκαλώ το εαυτό μου κάτι, γιατί δεν πιστεύω ότι θα προσθέσει κάτι στον τρόπο που βιώνω τη διασκέδασή μου, και δεν με ενδιαφέρει να με αποδεχτείτε ή να με απορρίψετε βάζοντας αυθαίρετους όρους και μέτρα, να σαν προπαθούμε να χωρίσουμε το χώρο σε αριστοκράτες και παρίες. Δημήτρης Δημήτρης
george2 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Επομένως Δημήτρη, όσοι έχουν λιγοστό χρόνο, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και δεν μπορούν να κάνουν συστηματική παρατήρηση, κατ' εσέ ΔΕΝ είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι...... Μάλιστα.. ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά ή έχουμε ξεφύγει τελείως... πολύ φασιστικό αυτό μου ακούγεται... Αν και δεν απευθύνεστε σε μένα νομίζω ότι κάποιος που δεν παρατηρεί σχετικά συστηματικά και δεν έχει θεωρητικές γνώσεις γι'αυτά που παρατηρεί εξ'ορισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ερασιτέχνης αστρονόμος. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ο λόγος για τον οποίο δεν παρατηρεί ή τι τον εμπόδισε να αποκτήσει κάποιες επιπλέον γνώσεις- αυτό είναι άλλο θέμα.Δεν καταλαβαίνω γιατί προσβάλλονται έτσι κάποιοι, δεν μετράει κανείς πόσο αγαπάει κανείς κάτι ούτε πόσο ευχαριστεί τον καθένα να κοιτάζει τον ουρανό απλά λέμε ότι για να λέγεσαι ερασιτέχνης αστρονόμος πρέπει να κάνεις ορισμένα πράγματα. Αν τα κάνεις μπορείς να λέγεσαι έτσι, αν δεν τα κάνεις όχι. Επίσης δεν νομίζω ότι όλοι όσοι απάντησαν σ'αυτό το θέμα θα έπρεπε να λέγονται ερασιτέχνες αστρονόμοι και πρώτο από όλους βάζω τον εαυτό μου. Έχω πολύ καιρό να κάνω παρατήρηση και το ότι έχω ένα τηλεσκόπιο που σκονίζεται δεν με κάνει ερασιτέχνη αστρονόμο. Στην τελική όσοι κατηγορείτε τους άλλους ότι βάζουν ταμπέλες φαίνεται ότι θέλετε πολύ περισσότερο την ταμπέλα του ερασιτέχνη αστρονόμου πάνω σας.
Nikos Bovos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Γράφτηκα στο astrovox το 2004, με ένα χρόνο καθυστέρηση. Θα μου πείτε, τι θα πει καθυστέρηση; Εξηγούμαι αμέσως: Όταν άρχισα να πρωτοψάχνω στο διαδίκτυο για θέματα ερασιτεχνικής αστρονομίας, είχα την ατυχία και μεγάλη τύχη να πέσω πάνω στο Αstrovox και συγκεκριμένα πάνω στην πρώτη συζήτηση-διένεξη για το ποιος είναι ερασιτέχνης αστρονόμος. ΕΦΥΓΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ. Για ένα χρόνο δε με ένοιαξε να ξαναμπώ σε μια ιστοσελίδα που μου φάνηκε ότι δεν αντανακλούσε καθόλου την γαλήνη και το αίσθημα εσωτερικής πληρότητας που είχα (έχω) συνδέσει με την παρατήρηση του ουρανού. Οι λογομαχούντες τότε μου φάνηκαν εντελώς ανάξιοι να πλησιάζουν έστω σε τηλεσκόπιο ή να μιλάνε για αστρονομία. Αν και επι 20 σχεδόν χρόνια αναζητούσα ανθρώπους που τους άρεσε εξίσου η αστρονομική παρατήρηση όσο σε μένα, προτίμησα να παραμείνω Αστρο-μόνος από τα να βρεθώ σε ένα χώρο όπου θα ασχολούμουν με το αν ήμουν ερασιτέχνης Αστρονόμος(!). Όμως η παρουσία της ερασιτεχνικής αστρονομίας στο διαδίκτυο είχε έρθει για να μείνει και δεν υπήρχε γυρισμός. Έτσι ξαναβρήκα το Astrovox, το παρακολούθησα για κάποιο διάστημα, γράφτηκα, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία... Ωστόσο, εκείνη η ανούσια και "βέβηλη" διένεξη θα μπορούσε να με είχε απομακρύνει για πολύ περισσότερο (από το Astrovox όχι από την αστρονομία).Δεν έχει καμία σημασία το πως ονομαζόμαστε ούτε το να χωριστούμε σε επίπεδα. Η ονομασία δεν θα αλλάξει τη φιλομάθεια, τη ζέση, το δέος, την ικανοποίηση, τις φιλοδοξίες, τη ματαιοδοξία, την τεμπελιά, την εργατικότητα κανενός μας. Είμαστε αυτό ακριβώς που είμαστε, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, και μάλιστα αυτό δεν είναι κάτι σταθερό, ο καθένας μπορεί να το εξελίξει όσο θέλει. Μόνο και μόνο για πρακτικούς λόγους υιοθετώ τον ευρύχωρο ορισμό του ερασιτέχνη αστρονόμου, έτσι όπως διεθνώς χρησιμοποιείται και συμπεριλαμβάνει από εκείνους που κάνουν φίλεργες καταγραφές μέχρι τους "απλούς" stargazers. Και ας με συγχωρέσει ο φίλος Ιάκωβος, αλλά οι πολύκλωνες κατηγοριοιποιήσεις που επικαλείται δεν αντανακλούν καθόλου κάποια εγκαθιδρυμένη πραγματικότητα στο εξωτερικό ή την Ελλάδα, είναι περισσότερο προϊόντα φαντασίας (ή έστω επιθυμίας) εκείνης της μειοψηφίας που αρέσκεται να τρώγεται με τα ρούχα της - όπως ίσως κάνουμε τώρα εμείς οι δεκαπέντε.Ο καθένας έχει τους ιδιαίτερους λόγους του να ασχολείται στο βαθμό που ασχολείται (και όχι λιγότερο ή περισσότερο) και δεν οφείλει να αποδείξει τίποτα όσο η ενασχόλησή του με την Αστρονομία δεν είναι βιοποριστική. Και φυσικά κανείς δε νομιμοποιείται να του επιβάλει η να του αφαιρέσει την ταμπέλα "ερασιτέχνης αστρονόμος", αφού ανάλογα κι εκείνος την ίδια ασάφεια αντιμετωπίζει για τον εαυτό του.Και για να κλείσω πιό ανάλαφρα μια που έρχεται ο χειμώνας, ερασιτέχνης αστρονόμος είναι εκείνος που στον απαραίτητο παρατηρησιακό του εξοπλισμό συμπεριλαμβάνει εκτός από το τηλεσκόπιο, σκούφο, γάντια κασκόλ και χάρτη! + 1 x 10^30 !!! Sky-Watcher 200mm f/6 Newtonian Telescope Auto-Tracking = [-X Go-to controls = [-X Κάτι ψήνεται...Ακόμα το ](*,) ](*,) ](*,) ...to be continued
ourania Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Επομένως Δημήτρη, όσοι έχουν λιγοστό χρόνο, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και δεν μπορούν να κάνουν συστηματική παρατήρηση, κατ' εσέ ΔΕΝ είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι...... Μάλιστα.. ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά ή έχουμε ξεφύγει τελείως... πολύ φασιστικό αυτό μου ακούγεται... Όπως πολύ καλά λέει ο Στέφανος, τα κάναμε σκατά το 2003, τα κάναμε απόσκατα το 2006, και τώρα δηλαδή τι; Να το αποτελειώσουμε το 2011;Και με ποιό όφελος δηλαδή; ΜΙά ετικέτα που έχει όποια αξία μπορέι να έχει μόνο μέσα στους ψηφιακούς μας τοίχους ή στο εγώ μας. Μάλιστα. Κοιτάξτε όμως να δείτε παιδιά. Εγώ όταν με ρωτάνε για το χόμπυ μου, λέω "τοξοβολία" κα "αστρονομία" χωρίς να είμαι ούτε ο Ρομπέν των Δασών, ούτε ο Χαμπλ και μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει μετρήσει την ευθυβολία μου ούτε τη συχνότητα παρατήρησης για να με αποδεχτεί ή όχι.Ο ενθουσιασμός μου όμως και για τα δύο, 'εχει βάλει τόξο στα χέρια αρκετών ανθρώπων και άλλους τόσους πίσω απο το προσοφθάλμιο και το πιό ενδιαφέρον αν θέλετε είναι ότι όλοι λένε ¨πάμε στου Μήτσου να γουσταρουμε αστέρια".Δεν αποκαλώ το εαυτό μου κάτι, γιατί δεν πιστεύω ότι θα προσθέσει κάτι στον τρόπο που βιώνω τη διασκέδασή μου, και δεν με ενδιαφέρει να με αποδεχτείτε ή να με απορρίψετε βάζοντας αυθαίρετους όρους και μέτρα, να σαν προπαθούμε να χωρίσουμε το χώρο σε αριστοκράτες και παρίες. Δημήτρης Με όλον το σεβασμό δεν απέρριψε κανένας κανένα, δεν είπε κανείς ότι δεν μπορείτε να πείτε ότι χόμπυ σας είναι η αστρονομία, απλά κάποιοι λένε ότι λέγεστε ερασιτέχνης αστρονόμος (και δεν μιλάω για εσάς συγκεκριμένα φυσικά, διότι δεν σας γνωρίζω προσωπικά), κάποιοι όχι και κάποιοι δεν έχουν άποψη επί του θέματος. Αυτοι τώρα που λένε ότι δεν λέγεστε το λένε με την ίδια έννοια που θα έλεγαν ότι εγώ δεν μπορώ να λέγομαι κολυμβήτρια όταν έχω να κολυμπήσω 5 χρόνια, όσο κι αν αγαπάω το κολύμπι. Αντίθετα μπορώ να πω ότι μαρέσει το κολύμπι, ή ότι με ενδιαφέρει η κολύμβηση. Επίσης δεν είπε κανείς κάτι κακό για κάποιον συγκεκριμένα που προσβλήθηκαν όλοι. Όσοι έδωσαν, έδωσαν γενικό ορισμό, και κάποιοι παρεξηγήθηκαν επειδή οι πρωτοι έδωσαν ορισμούς, "ταμπέλες". Συνοπτικά λοιπόν, το πολ μπορεί να αλλάξει σε (φασίστα άστροβοξ)1.Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι κάποιος που...τον ενδιαφέρει γενικά η αστρονομία2.Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι κάποιος που...ασχολείται με την παρατήρηση του ουρανού3.Ερασιτέχνης αστρονόμος είναι κάποιος που...κάνει συστηματικές παρατηρήσεις με επιστημονική αξία4.Δεν υφίσταται το 3 και όποιος ψηφίζει το 3 είναι φασίστας και καλύτερα να βγει για παρατήρηση αντί να συζητάει με τους άλλους Νομίζω πως αυτοί που φαγώνονται και καταστρέφουν το θέμα είναι αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία 4 και όχι στις άλλες 3. Οι πρώτοι 3 μπορεί να διαφωνούν, μπορεί να πάνε για παρατήρηση ή μπορεί να κάτσουν να συζητήσουν, δεν στερήσαν προνόμια από κανένα . Οι πρώτοι τρεις δίνουν ορισμούς, οι τελευταίοι βάζουν ταμπέλες στους εαυτούς τους και στους άλλους. Τέλος (ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ) μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πως επειδή η κατηγορία 3 συμπεριλαμβάνεται στις 2 πρώτες, δηλαδή κάποιος που κάνει κάτι πιο επιστημονικό αγαπάει την αστρονομία και παρατηρεί, και επειδή αυτός ο 3 είναι καλυμμένος σε κάθε περίπτωση αυτοί που γκρινιάζουν συνήθως είναι ΚΑΠΟΙΟΙ από τους 1 και 2 που θέλουν την ταμπέλα, αποκαλώντας τους άλλους φασίστες. Και edit, σε αυτό το ποστ για όποιον δεν κατάλαβε ή δεν ενδιαφέρθηκε να καταλάβει αυτά που έγραψα, δεν διαφωνώ με τους 1, 2 ή 3 αλλά με τους 4.
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Πάντως η κουβέντα έχει πάει καλά, ή υποφερτά. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε την δυσκολία του θέματος. Την είχε επισημάνει και ο Κώστας Κοκκώλης αλλού. Οι γνώμες εκφράστηκαν ελεύθερα, βγήκαν και τα εσώψυχα με ωραίο τρόπο, ακούστηκαν πολύ ωραία πράγματα, αλλά οι περισσότεροι στάθηκαν στο ύψος τους άνετοι και χαλαροί. Όσοι δεν είναι.. παρακαλούμε χαλαρώστε. Να απαντήσω πρόχειρα στα παρακάτω: Και τελικά τι νόημα είχε αυτό το thread πέρα από την φαγομάρα;;;; Ο λόγος είναι: Ποια η άποψη σας για την έννοια "ερασιτέχνης αστρονόμος" και τις υπόλοιπες ερωτήσεις; Πιστεύω ότι πολλά πράγματα έχουν μπει στην θέση τους με τις απαντήσεις. Αν συγκρίνετε με παλιότερες απαντήσεις θα δείτε ότι γενικά η άποψη έχει βελτιωθεί. Φυσικό είναι να υπάρξουν και απόψεις που θα ενοχλήσουν. Εγώ μέχρι τώρα πάντως έχω διαβάσει πολλές και καλές απόψεις και χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι στο φόρουμ με τέτοιες αντιλήψεις επί του θέματος. Δεν υπάρχει λόγος φαγωμάρας ή φόβου για την τύχη της συζήτησης, εκτός και αν αυτό επιθυμεί κάποιος. Συνοπτικά λοιπόν, το πολ μπορεί να αλλάξει σε Ο σκοπός νομίζω, είναι όχι να περιορίσουμε τις ερωτήσεις αλλά να βάλουμε κάποια πράγματα στην θέση τους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να το κουτσουρέψουμε. Οι ερωτήσεις αυτές δεν είναι αυθαίρετες. Έχουν προέλθει από αντιλήψεις των τελευταίων ετών στο φόρουμ. Ήδη πολλά έχουν μπει στην θέση τους κατ' εμέ. Και όπως προείπα αν διαβάσετε τις παλιότερες απαντήσεις στα λινκ που έβαλα στην αρχή, υπάρχει εξέλιξη στις αντιλήψεις επί του θέματος. Και χαίρομαι γι αυτό. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 ... Αυτός που αγαπά τον ουρανό, τον παρατηρεί συστηματικά. Αλλιώς, μόνο ερασιτέχνης αστρονόμος δεν είναι...Τι ακριβώς εννοείς Δημήτρη; Με ποια συχνότητα θα πρέπει κάποιος να παρατηρεί τον ουρανό για να φέρει επάξια τον τίτλο του ερασιτέχνη αστρονόμου;Δημήτρη, είπα συστηματικά. Δε μπορώ να δώσω ένα συγκεκριμένο νούμερο. Αν θες όμως να μιλήσω για μένα, το θέτω πάντα ως βασική προτεραιότητα. Και πάντα με τα δικά μου κριτήρια διαμορφώνω τις απόψεις μου. Τώρα, οι αναφορές περί φασισμού δε χρήζουν καν απάντησης. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
HOMO Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Σσσ ακούστε τον ψίθυρο των άστρων. Ο εραστής του έναστρου ουρανού διακατέχεται από πόθο όταν είναι μακριά απ' αυτόν και από ίμερο όταν είναι κάτω από αυτόν. Είναι ερωτευμένος και σαν τέτοιος τον διακρίνει μια μελαγχολία και μια ταπεινότητα αναλογιζόμενος τη τραγικότητα της ύπαρξής του . Διερευνά το σύμπαν γιατί βρίσκει ομοιότητες με το χαοτικό εσωτερικό σύμπαν του. Έτσι κάτι πιο ποιητικό! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
3c273 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Θα μπορούσα να γράψω αρκετά. Λέω να το αποφύγω. Θα επιχειρήσω να δώσω έναν ορισμό από όσα λέχθηκαν παραπάνω αλλά και στις προγενέστερες συζητήσεις στα πλάισια του πνεύματος του Homo.Ερασιτεχνική αστρονομία είναι ο έρωτας για τα άστρα όταν αυτός υπηρετείται ως τέχνη...έρως με την πλατωνική έννοια του δαίμονος ( δημιουργική ορμή). Και να μη ξεχνάμε ότι ο έρωτας είναι ΑΥΤΟπροσδιοριζόμενη έννοια. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Βασίλης_Μ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Παιδιά, μάλλον δεν έγινα κατανοητός. Ξαναεξηγώ: Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι καθαρά προσωπικό θέμα (το λέει άλλωστε και η λέξη). Άρα δεν έχει κανείς το δικαίωμα να λέει σε κάποιον άλλο τι είναι και τι δεν είναι ιδιαίτερα σε ένα θέμα που αφορά χόμπυ. Τέλος, είπα: Επομένως Δημήτρη, όσοι έχουν λιγοστό χρόνο, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και δεν μπορούν να κάνουν συστηματική παρατήρηση, κατ' εσέ ΔΕΝ είναι ερασιτέχνες αστρονόμοι...... Μάλιστα.. ή κάτι δεν καταλαβαίνω εγώ καλά ή έχουμε ξεφύγει τελείως... πολύ φασιστικό αυτό μου ακούγεται... Αν καταλάβατε καλά, εννοώ έναν ετσιθελικό ορισμό κάποιου από εμάς για το σύνολο. Και επειδή γνωρίζω τον Δημήτρη για τον οποίο πιστεύω ότι αυτά είναι μακριά από αυτόν τέτοια, είπα ότι μου ακούγεται φασιστικό. Τέλος, δεν διεκδικώ καμία ταμπέλα και θόκο. Και καλό για όλους μας αλλά και για το χόμπυ είναι η απόριψη πάσης φύσεως ταμπέλας. Κλείνω με αυτό που έγραψα στην προηγούμενη σελίδα:Ας σταθεί αυτό το νήμα η αρχή μιας νέας πορείας εδώ στο Vox και ας αφήσουμε τα πάντα πίσω μας. Πρώτο και καλύτερο και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, βάζω τον εαυτό μου, ο οποίος δεν είναι άγιος... Ειρήνη και ας τα πούμε από κοντά ή διαδικτυακά με σεβασμό. Φιλικά Βασίλης Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic. Arthur C. Clarke http://vip-digital-imaging.blogspot.com
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 15, 2011 Τελικά αυτό το νήμα μας έδειξε τα εξής: 1. Ποιος είναι τόσο ανασφαλής με τον εαυτό του, που ζητάει οπωσδήποτε κάποια ταμπέλα ή ιδιότητα από την οποία πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί, για να νιώσει μια αναγνώριση.2. Ποιος δεν έχει ανάγκη τέτοια αναγνώριση και νιώθει υπερπλήρης με οτιδήποτε είναι αυτό που νιώθει με το χόμπυ.3. Ποιος βλέπει το θέμα με ποιητική ή/και ρομαντική ματιά, κινδυνεύοντας να τον "αφορίσουν" για αυτή τη ματιά κάποιοι άλλοι.. Μήπως τελικά μέσα στο φόρουμ αυτό, βιώνουμε όλοι μια ψυχανάλυση και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι; Τελικά βγαίνουν πολλά στη φόρα, φτάνω να διαπιστώσω... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα