Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ποιοί τρόποι έχουν επινοηθεί για την εξουδετέρωση ενός απειλητικού αστεροειδή. :cheesy:

Με τον αστεροειδή 2005 YU55 να περνά κοντά από τη Γη, πολλοί άνθρωποι αναρωτούνται αν θα είμαστε σε θέση να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή που θα κατευθυνόταν ακριβώς πάνω στη Γη. Βέβαια, όπως όλες οι φυσικές καταστροφές έτσι και η σύγκρουση της Γης με ένα αστεροειδή, θα ήταν εξαιρετικά κακή. Ακόμα και ένας σχετικά μικρός διαστημικός βράχος θα μπορούσε να εξαφανίσει εκατομμύρια ανθρώπων από το πρόσωπο του πλανήτη, ενώ για πραγματικά μεγάλους αστεροειδείς – όπως αυτόν που προκάλεσε το καταστροφικό γεγονός Chicxulub πριν 65 εκατομμύρια χρόνια – είναι μάλλον απίθανο ότι η ανθρωπότητα θα επιβιώσει. Και όμως, παρόλο την καταστροφή που φέρνουν οι αστεροειδείς οι επιστήμονες προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας. Ένα κτύπημα αστεροειδή μπορεί να προληφθεί, δεδομένου ότι θα έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό.

«Σήμερα κανείς γνωστός αστεροειδής δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη ή να μας απειλεί», δήλωσε ο δρ David Morrison από το Πρόγραμμα Αντικειμένων Κοντά στη Γη (NEO) της NASA, σε μια έκθεσή της πριν από μερικά χρόνια.

Και συνεχίζει “Εάν, ωστόσο, βρεθεί ένας νέος βράχος σε τροχιά σύγκρουσης, τότε αναμένουμε ότι θα εφαρμοστεί η πλέον κατάλληλη τεχνολογία για να τον εκτρέψει πριν φτάσει σε μας. Οι πτώσεις των αστεροειδών είναι ο μόνος φυσικός κίνδυνος που μπορούμε, κατ ‘αρχήν, να εξαλείψουμε εντελώς.”

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να αλλάξουμε την τροχιακή πορεία ενός αστεροειδή, αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε;

Κατ ‘αρχάς, ας μιλήσουμε λίγο για ποιά σώματα έχουμε να κάνουμε. Ένα Αντικείμενο Κοντά στη Γη είναι ένας αστεροειδής ή κομήτης του οποίου η τροχιά εισέρχεται στη γειτονιά της Γης – οτιδήποτε βρεθεί να κινείται στην τροχιά της, κάπου 195 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ορισμένα αντικείμενα που ταξιδεύουν μαζί μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια, κινούνται λίγο πάνω λίγο κάτω από την τροχιακή πορεία μας. Τελικά, ένα από αυτά τα αντικείμενα, πρόκειται να βρεθεί σε λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και θα πέσει στη Γη.

Οι αστρονόμοι πάντως είναι ενήμεροι για το πρόβλημα, και υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη για να ανακαλύψουν και να καταγράψουν όλους τους αστεροειδείς που πιθανώς διέλθουν κοντά στη Γη, όπως είναι η έρευνα SpaceGuard, που εργάζονται για να ανακαλύψουν το σύνολο των αστεροειδών κοντά στη Γη, που είναι μεγαλύτερα από 1 χλμ σε διάμετρο. Βράχοι πάνω από αυτό το μέγεθος έχουν τη δυνατότητα να τερματίσουν τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε, κι έτσι θα ήταν καλό να γνωρίζουμε αν κάποιο από αυτά οδεύει προς τον δρόμο μας.

Όμως αντικείμενα πιο μικρά, όπως 140 μέτρων, θα προκαλέσουν μια περιφερειακή καταστροφή, ακόμα και το θάνατο εκατομμυρίων, αν συμβεί να χτυπήσει μια μεγάλη πόλη. Αυτοί οι μικρότεροι βράχοι αποτελούν επίσης μεγάλη προτεραιότητα για τους ερευνητές.

Από το Νοέμβριο του 2011, έχουν ανακαλυφθεί κοντά στη Γη 8421 αντικείμενα. Περίπου 830 από αυτά είναι NEOs αστεροειδείς με διάμετρο περίπου 1 χιλιόμετρο ή και μεγαλύτερη. Επίσης, 1.262 από αυτά τα NEOs έχουν ταξινομηθεί ως δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς, που έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν κοντά στη Γη, με ένα μέγεθος αρκετό για να προκαλέσει σημαντικές περιφερειακές βλάβες σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Επιπλέον, πρόσφατα αποτελέσματα από το διαστημικό σκάφος WISE, οι αστρονόμοι κάνουν τώρα εκτιμήσεις ότι υπάρχουν περίπου 19.500 μεσαίου μεγέθους αστεροειδείς κοντά στη Γη, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία αυτών των μεσαίου μεγέθους αστεροειδών παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Αυτά είναι αντικείμενα πλάτους μεταξύ 100 και 1.000 μέτρων.

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη λίστα με όλους τους επικίνδυνους διαστημικούς βράχους εκεί έξω. Τι γίνεται αν υπάρχει ένας αστεροειδής που μας κοιτάζει απειλητικά; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τον προφτάσουμε και να τον καταστρέψουμε, ή τουλάχιστον να αλλάξει την τροχιά του μακριά από μια σύγκρουση του με τη Γη;

Δεν μιλάμε για ένα σενάριο με Αρμαγεδδώνα ή σαν το Deep Impact (το σφυρί που τρύπησε ένα στεροειδή πριν λίγο καιρό). Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας τρόπος να σταματήσουμε έναν αστεροειδή που θα μας κτυπούσε σε λίγους μόνο μήνες – δεν ξέρουμε πώς και δεν έχουμε ακόμη την τεχνολογία. Αλλά ας πούμε ότι έχουμε μια προειδοποίηση λίγων δεκαετιών..

 

Πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε ένα τέτοιο αντικείμενο; :frown:

Ο πρώην αστροναύτης του Απόλλωνα Rusty Schweickart τονίζει ότι η τεχνολογία που απαιτείται για την εκτροπή ενός αστεροειδούς υπάρχει και σήμερα. «Δηλαδή, δεν έχουμε να πάμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, προκειμένου να εκτρέψουμε τον αστεροειδή που θα μπορούσε να συνιστά απειλή για μας», λέει. "Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή δεν έχει ελεγχθεί, δοκιμαστεί ή αποδειχθεί ότι θα μπορούσε να εκτρέψει στην πραγματικότητα έναν αστεροειδή στην πράξη. Έτσι, θα πρέπει να δοκιμάσετε τα πάντα και τέλεια.

Ο καλύτερος τρόπος για να την δοκιμάσουμε τη μέθοδο αυτή θα ήταν να έχει η NASA, ή ίσως μια κοινοπραξία διαστημικών οργανισμών, διεξάγει μια πραγματική αποστολή για να ελέγξουμε ολόκληρο το σύστημα.

"Όχι με έναν αστεροειδή που είναι απειλητικίος”, δήλωσε ο Schweickart, "αλλά με έναν αστεροειδή μακριά μας, με τον οποίο θα είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε ελαφρώς την τροχιά του με έναν ελεγχόμενο τρόπο."

Ο Schweickart περιγράφει δύο τύπους εκστρατείες για την εκτροπή ενός απειλητικού αστεροειδή: ένα κινητικό κτύπημα που θα "σπρώξει" τον αστεροειδή σε μια διαφορετική τροχιά (μια μεγαλύτερη εκδοχή του τι συνέβη με το διαστημικό σκάφος Deep Impact ) και ένα βαρυτικό τρακτέρ ή ένα διαστημικό σκάφος που αργά αργά θα τον τραβούσε με την δική του βαρύτητα τον αστεροειδή, για να τον βάλει σε μια νέα πορεία. Μαζί οι δύο αυτές μέθοδοι περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη καμπάνια εκτροπής, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία.

 

Ποιες είναι οι άλλες επιλογές που έχουμε;

Έκρηξη με πυρηνικά. [-X

Κάθε χολιγουντιανό φιλμ που ασχολείται με αστεροειδείς περιλαμβάνει πάντα τη χρήση πυρηνικών κεφαλών που από ένα σκάφος πετιέται έξω για να ανατιναχθεί πάνω στον αστεροειδή. Μπουμ! Θα λυθεί έτσι το πρόβλημα; Όχι ακριβώς. Η επιστήμη σε αυτές τις ταινίες είναι παραπλανητική στην καλύτερη περίπτωση, και κατά πάσα πιθανότητα απλά λάθος.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο αστροναύτης Rusty Schweickart, αυτή είναι πιθανώς μια κακή ιδέα. Πιστεύει ότι το πρόβλημα της δημιουργίας πολλών μικρότερων και εξίσου θανατηφόρων βράχων από την ανατίναξη ενός μεγάλου αστεροειδή (έτσι θα μπορούσε να αυξήσει την καταστρεπτική του δύναμη.) Αλλά σε μια έκθεση που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας το 2010, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι οι πυρηνικές εκρήξεις είναι το μόνο τρέχων πρακτικό μέσον που έχουμε για την αντιμετώπιση των μεγάλων NEO (με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 χιλιόμετρο) είτε για τελευταία λύση αν οι άλλες μέθοδοι επρόκειτο να αποτύχουν.

Υπάρχει ένα επιπλέον νομικό κώλυμα. Το άρθρο IV της Συνθήκης για τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των κρατών στην εξερεύνηση και την χρήση του απώτερου διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων απαγορεύει ρητά τις χώρες να χρησιμοποιούν πυρηνικά στο διάστημα. Τα συμβατικά εκρηκτικά επιτρέπονται, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Όμως ο Schweickart ανησυχεί ότι η NASA μπορεί να είναι ανοιχτή στο να πολλαπλασιάσει τα διαστημικά πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα της διεθνούς «ασφάλειας».

Υπάρχει μάλιστα κι ένα άλλο σχέδιο που περιλαμβάνει επίσης τα πυρηνικά όπλα, και ονομάζεται Nuclear Ablation (πυρηνική αποκόλληση). Θα γίνει μια έκρηξη σε μικρή απόσταση από έναν αστεροειδή και η ακτινοβολία θα ατμοποιήσει την επιφάνεια του, δημιουργώντας έτσι μια εκρηκτική ώθηση και μια αλλαγή στην ταχύτητα του.

Μια ανάλυση και αξιολόγηση του προγράμματος του 2007 έκρινε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από το κινητικό κτύπημα.

Χρησιμοποιήστε ένα ηλιακό ιστίο. :-k

Μια πιο κομψή ιδέα από το να περιμένουμε τους ανέμους σκέφθηκε ο φυσικός Gregory Matloff. Έχει μελετήσει την ιδέα της χρησιμοποίησης δύο ηλιακών ιστίων, όπου τα ηλιακά φωτόνια παίζουν τον ρόλο του ανέμου και μετακινούν την συσκευή. Ένα από τα ιστία θα είναι στην ουσία ένας μεγάλος παραβολικός συλλέκτης, που θα βλέπει συνεχώς τον ήλιο και θα αντανακλά το άμεσο φως του ήλιου πάνω σε ένα μικρότερο, κινητά δεύτερο ιστίο. Εν συνεχεία η συγκεντρωτική δέσμη του φωτός από το δεύτερο ιστίο θα πέφτει πάνω στην επιφάνεια ενός αστεροειδή. Στη θεωρία, η δέσμη θα προκαλεί εξάτμιση στην επιφάνεια για να δημιουργήσετε αεριώδη υλικά, που θα χρησιμεύσουν ως ένα σύστημα πρόωσης για να αλλάξει την τροχιά του ΝΕΟ.

Να το σύρουμε. #-o

Το 2009 ο David French, διδάκτορας στην αεροδιαστημική μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, είχε την ιδέα να συνδέσουμε μια ποσότητα έρματος σε ένα αστεροειδή με ένα σκοινί. Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί ο French θα αλλάξει το κέντρο του αντικειμένου οπότε ουσιαστικά αλλάζει η τροχιά του και του επιτρέπει να περάσει από τη Γη, αντί να συγκρουστεί.

Σμήνος κατόπτρων. [-(

Μια άλλη πιο κομψή τεχνική χρησιμοποιεί επίσης συγκεντρωμένο φως για να κινηθεί ήπια ένας αστεροειδής. Το πρότζεκτ αυτό, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την Planetary Society, ονομάζεται «Σμήνος κατόπτρων." Χρησιμοποιεί πολλά μικρά διαστημόπλοια – που το καθένα δε μεταφέρει ένα κάτοπτρο – σαν σμήνος γύρω από έναν επικίνδυνο αστεροειδή. Τα διαστημικά σκάφη θα μπορούσαν να δώσουν τέτοια κλίση στα κάτοπτρα τους ώστε να εστιάσουν το φως του ήλιου πάνω σε ένα μικρό σημείο του αστεροειδή, προκαλώντας την εξάτμισης βράχων και μετάλλων, οπότε θα δημιουργηθεί ένας πίδακας υπέρθερμου αερίου και συντρίμμια. Εναλλακτικά, οι δορυφόροι θα μπορούσαν να κουβαλούν ισχυρά λέιζερ που θα αντλούν ενέργεια από το φως του ήλιου, οπότε το λέιζερ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξάτμιση του βράχου. Ο αστεροειδής σιγά-σιγά θα προχωρήσει σε μια νέα τροχιά.

Λέιζερ. =D>

Μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός συστήματος λέιζερ στο διάστημα, ή σε μια μελλοντική βάση στο φεγγάρι. Όταν θα ανακαλυφθεί ένας επικίνδυνος αστεροειδής κοντά στην Γη, το λέιζερ θα στείλει μια δέσμη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια μικρή ποσότητα του υλικού που θα χτυπηθεί στην επιφάνεια του αστεροειδή θα εξατμιστεί και θα εκτρέψει την τροχιά του ελαφρώς. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η διόρθωση της πορείας του αστεροειδή θα γίνει σημαντική, εμποδίζοντας έτσι ένα άμεσο χτύπημα.

Πλαστικό περιτύλιγμα. #-o

Μια εξαιρετικά εφευρετική ιδέα περιλαμβάνει τη χρήση ενός δορυφόρου που θα τυλίξει έναν αστεροειδή με κορδέλες από αντανακλαστικά φύλλα Mylar. Θα καλύπτουν μόνο τον μισό του αστεροειδούς που θα αλλάξει έτσι την επιφάνειά του από θαμπή σε αντανακλαστική, ενδεχομένως αρκετά για να επιτρέπει στην ηλιακή πίεση να αλλάξει την τροχιά του αστεροειδή.

Προσεδάφιση συσκευών. =D>

Η ιδέα αυτή περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών συσκευών που θα προσκολληθούν πάνω στον απειλητικό αστεροειδή, θα τρυπήσουν την επιφάνειά του, που θα πετάξουν μικρές ποσότητες υλικού μακριά από τον αστεροειδή και με μεγάλη ταχύτητα (με ένα ηλεκτρομαγνητικό εκτοξευτή). Το αποτέλεσμα θα είναι όταν εφαρμοστεί για μια περίοδο λίγων εβδομάδων ή μηνών, θα αλλάξει τελικά την ηλιοκεντρική ταχύτητα του αστεροειδή και έτσι θα μεταβάλλει την τροχιά του προς τη Γη.

Άλλες ιδέες περιλαμβάνουν την προσάρτηση ενός κινητήρα πυραύλου πάνω στον αστεροειδή. Το μπογιάντισμα του αστεροειδή για να γίνει πιο σκούρος ή πιο ανοιχτός, έτσι ώστε να απορροφά και να εκπέμπει εκ νέου περισσότερο ή λιγότερο φως του ήλιου, επηρεάζοντας την περιστροφή του και τελικά την τροχιά του.

Η πολιτική άμυνα (εκκένωση μίας περιοχής και καταφύγιο σε θέση που θα προσφέρει υποδομή έκτακτης ανάγκης) είναι ένα οικονομικά αποδοτικό μέτρο για να σωθούν πολλές ζωές από μία πτώση ενός μικρού αστεροειδούς.

Τέλος, ένα θέμα κλειδί για την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδή είναι να η ανακάλυψη του νωρίς, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί το όποιο σχέδιο απομάκρυνσης του. #-o

Γράφημα που δείχνει πώς τα δεδομένα από τον δορυφόρο WISE της NASA έχουν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση του εκτιμώμενου πληθυσμού των αστεροειδών κοντά στη Γη.

tempel_1_impact.jpg.dbbe240a0b2da8b1a54a553d27e70bda.jpg

mirrorbees.jpg.8e755486e28a67ff22657578d824c85f.jpg

gravitytractor.jpg.ca9ed0017d960c02dbe19cdf390f1a26.jpg

neowiseasteroidcensus.jpg.92b87637b7dc72a5cedfd3084adc2c3f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...
 • Απαντήσεις 466
 • Created
 • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

NΕΟshield: Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «ασπίδα» κατά αστεροειδών και κομητών. :cheesy:

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες ηγούνται μιας νέας διεθνούς προσπάθειας να δημιουργηθεί μια έκτακτης ανάγκης ασπίδα προστασίας του πλανήτη μας από την πιθανή καταστροφική πρόσκρουση με τη Γη ενός κομήτη ή αστεροειδούς.

Με την ονομασία «NEOShield», η πρωτοβουλία καθοδηγείται από το Ινστιτούτο Πλανητικών Ερευνών της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (DLR), έδρα το Βερολίνο, ενώ συμμετέχουν ερευνητές από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Το νέο πρόγραμμα, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αλαν Χάρις της DLR, θα αξιολογήσει το βαθμό απειλής που συνιστούν τα διάφορα ουράνια σώματα που κινούνται κοντά στον πλανήτη μας (Near Earth Objects-NEO) και θα προτείνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε περίπτωση κινδύνου πρόσκρουσης. Αυτή την εβδομάδα, θα γίνει η εναρκτήρια συνάντηση για την εκκίνηση του προγράμματος, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το BBC.

To ΝΕΟShield, που θα διαρκέσει περίπου τριάμισι χρόνια, θα αξιοποιήσει τις πιο σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, σε συνδυασμό με εργαστηριακά πειράματα και τη δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης, ώστε να καταστεί εφικτή η διαμόρφωση αξιόπιστων προτάσεων. Από μηχανικής πλευράς, την κατασκευή των προτεινόμενων συσκευών για τον «εκτροχιασμό» κάποιου δυνητικά επικίνδυνου ουρανίου σώματος θα αναλάβουν ερευνητές από το γερμανικό, το γαλλικό και το βρετανικό τμήμα της μεγάλης ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας Astrium.

Θεωρείται πιθανό ότι τελικά οι επιστήμονες θα προτείνουν στις κυβερνήσεις μια δοκιμαστική αποστολή για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης μεθόδου αποτροπής.

Η απειλή από την πρόσκρουση ενός ουρανίου σώματος μπορεί να φαντάζει μακρινή, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί τα γεωλογικά και αστρονομικά δεδομένα δείχνουν σαφώς ότι η απειλή είναι πραγματική και «χτυπά» κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κατά μέσο όρο, ένα αντικείμενο με μέγεθος όσο ένα αυτοκίνητο εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα μια φορά το χρόνο και συνήθως καίγεται πριν φτάσει στην επιφάνεια. Κάθε 2.000 χρόνια περίπου, ένα αντικείμενο μεγάλο όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου πέφτει στον πλανήτη μας, προκαλώντας σημαντική τοπική ζημιά. Ενώ κάθε λίγα εκατομμύρια χρόνια ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου μερικών χιλιομέτρων προκαλεί παγκοσμίου επιπέδου καταστροφές. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι έχουν ήδη εντοπίσει τουλάχιστον το 90% αυτών των πολύ μεγάλων σωμάτων και, μέχρι στιγμής, κανενός η προβλεπόμενη τροχιά δεν φαίνεται να απειλεί τη Γη.

Τα στοιχεία του τηλεσκοπίου Wise της NASA όμως δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 19.500 μικρότερα σώματα τύπου ΝΕΟ με μέγεθος 100 έως 1.000 μέτρων και η μεγάλη πλειονότητά τους δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, πράγμα που αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας. Νέα τηλεσκόπια που βρίσκονται «στα σκαριά», αναμένεται να βελτιώσουν τις δυνατότητες παρατήρησης και εντοπισμού των δυνητικών κινδύνων. Στο μεταξύ όμως, η σύνεση και η κοινή λογική επιβάλλουν να προβλεφθούν έγκαιρα ορισμένα σχέδια έκτακτης ανάγκης για το απευκταίο και σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία NEOShield.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ίσως μοιάζει με την αποστολή «Deep Impact» NASA ή με μια προηγούμενη αποστολή ( «Δον Κιχώτης» ) που η Ευρώπη σχεδίασε, αλλά ποτέ δεν υλοποίησε. Είναι πιθανό ότι τελικά θα προταθεί η αποστολή ενός διαστημοπλοίου που θα εκτοξεύσει μια βολίδα πάνω στο ουράνιο σώμα, ώστε να τον βγάλει από την τροχιά σύγκρουσής του με τον πλανήτη μας. Μια εναλλακτική ιδέα είναι μια πυρηνική έκρηξη κοντά ή πάνω στον αστεροειδή, κάτι που θα μελετήσουν ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες Ρώσοι ερευνητές της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 εβδομάδες αργότερα...

Σχέδιο για την αποφυγή ενός πραγματικού Αρμαγεδώνα από την πρόσκρουση ενός αστεροειδούς. :cheesy:

Mπορεί να φαίνεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά .... πράγματι οι επιστήμονες διερεύνησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ανατινάξουν έναν αστεροειδή στο διάστημα χρησιμοποιώντας μια πυρηνική βόμβα.

Στην ταινία «Αρμαγεδών», ο Bruce Willis και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα διαστημικό λεωφορείο, προσγειώθηκαν πάνω στον αστεροειδή και τοποθέτησαν οι ίδιοι την πυρηνική βόμβα σ’ αυτόν.

Σε αντίθεση με την ταινία, η πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να σταλεί προς τον επικίνδυνο αστεροειδή με πύραυλο.

Χρησιμοποιώντας έναν από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου στο εργαστήριο του Los Alamos, οι φυσικοί υπολόγισαν την επίδραση μιας πυρηνικής έκρηξης σε έναν διαστημικό βράχο που κατευθύνεται προς τη Γη.

Η NASA και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί χαρτογραφούν τους πιο κοντινούς αστεροειδείς. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς πάνω στη Γη θα ήταν καταστροφικό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου γεγονότος.

Ο Robert Weaver ερευνητής στο Los Alamos, χρησιμοποιώντας τον Cielo, το νέο υπερυπολογιστή Cray, προσομοίωσε το αποτέλεσμα της πυρηνικής έκρηξης σ’ έναν αστεροειδή.

Η ομάδα του κ. Weaver πιστεύει ότι αστεροειδείς είναι πραγματικά κροκαλοπαγή πετρώματα τα οποία συγκρατούνται από τη δύναμη της βαρύτητας και ότι μια πυρηνική έκρηξη θα ήταν αρκετή για να τους διαλύσει.

Ο υπολογισμός τους χρησιμοποιεί ως πρότυπο έναν αστεροειδή σαν τον αστεροειδή Itokawa, ο οποίος έχει διαστάσεις 500 επί 250 μέτρα και πιστεύεται ότι συνίσταται από γρανιτικά πετρώματα.

Με την έκρηξη της βόμβας ενός μεγατόνου στην μια πλευρά της Itokawa, η προσομοίωση δείχνει πως το ωστικό κύμα κινείται διαμέσου του αστεροειδούς και τον διαλύει σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα μικρά κομμάτια θα είναι ακίνδυνα εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της Γης.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε την προσομοίωση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συνέδριο Supercomputing στο Σιάτλ.

asteroid3.jpg.0f16e028931cf74f6627113098b72df8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Στην Ρωσία αναπτύχθηκε σχέδιο αντιμετώπισης αστεροειδών. :cheesy:

Το κρατικό Πυραυλικό Κέντρο Μακέεβ αναπτύσσει εξερευνητικά και επιθετικά διαστημικά σκάφη για την αντιμετώπιση των αστεροειδών.

Προτείνονται δύο ειδών επιδράσεις στα κατευθυνόμενα προς την Γη αστεροειδή: πυρηνική έκρηξη στην επιφάνεια του αστεροειδή με στόχο την διάσπασή του σε μικρότερα κομμάτια και την αλλαγή της πορείας του και την έκρηξη δίπλα στον αστεροειδή για την απόκλιση της κατεύθυνσής του.

Γι ’αυτόν τον σκοπό οι ειδικοί δημιούργησαν το επιθετικό διαστημικό σκάφος «Καπκάν», το οποίο φέρει μία ή δύο πυρηνικές κεφαλές, όπως επίσης και το σκάφος εξερεύνησης «Κάισσα», το οποίο προορίζεται για την αξιολόγηση της δομής, της χημικής σύνθεσης, την διευκρίνηση της πορείας των αστεροειδών που απειλούν την Γη.

Για την τοποθέτηση σε τροχιά των επιθετικών και των εξερευνητικών σκαφών προτείνεται να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι «Σογιούζ-2» και ο σχεδιαζόμενος πύραυλος-φορέας «Ρουσ-Μ».

2353468990048.jpg.cfb03020abd65065b20ebf3ec5bb50a8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: "Αστεροειδής ισχύος πρόσκρουσης 30.000 ΜΤ κατευθύνεται προς τη Γη"! :cheesy:

Η NASA επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπίσει ένα νέο αστεροειδή, με διάμετρο περίπου 140 μέτρα, ο οποίος έχει σοβαρές πιθανότητες για τα δεδομένα του διαστημικού χάους να προσκρούσει στη Γη σε μόλις 28 περίπου χρόνια από σήμερα, χωρίς να αποκλείεται πολύ ενωρίτερα, το 2023 να κινδυνεύσει σοβαρά η Γη.

Το δυνητικά επικίνδυνο ουράνιο σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, που ανακάλυψε την έκθεση της NASA, απασχολεί την αρμόδια ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τα εγγύς στη Γη αντικείμενα, η οποία άρχισε ήδη να μελετά τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου, αν αυτός μεγαλώσει στην πορεία, σε περίπτωση δηλαδή που οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι ή τροχιά του αλλάξει.

Η χρήση πυρηνικών όπλων προσαρμοσμένων σε εξωατμοσφαιρικά βλήματα και άλλων τεχνικών εκτροπής από την πορεία του βρίσκονται υπό εξέταση.

Ο αστεροειδής με το κωδικό όνομα 2011 AG5, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε πέρυσι, εκτιμάται ότι σήμερα έχει μια πιθανότητα στις 625, δηλαδή 0,16%, να χτυπήσει τον πλανήτη μας στις 5 Φεβρουαρίου 2040, έχοντας διατρήσει την "ασπίδα" της ατμόσφαιρας και αφού μεταβληθεί σε πύρινη διαστημική "μπάλα" να πέσει στην επιφάνεια του πλανήτη.

Το 2013 ο αστεροειδής πρόκειται να κάνει ένα πρώτο πιο κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη μας σε απόσταση περίπου 147 εκατ. χλμ., κατά τη NASA, κάτι που θα επαναλάβει το 2023, όταν θα πλησιάσει τον πλανήτη μας μόλις στα 1,9 εκατ. χλμ. απόσταση που για τα διαστημικά δεδομένα είναι "μία τρίχα".

Η ΝΑSA δεν αποκλείει ακόμα και το 2023 να υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας του πλανήτη αν αλλάξουν τα δεδομένα τροχιάς του.

Ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια. Αν ο 2011 AG5 έπεφτε πράγματι στη Γη, θα προκαλούσε μεγάλες υλικές απώλειες και εκατομμύρια θανάτους, αλλά η ανθρωπότητα θα επιβίωνε από την πρόσκρουση. Εξαρτάται βέβαια που θα έπεφτε. αν έπεφτε στον ωκεανό η ισχύς της πρόσκρουσης θα ισοδυναμούσε με 1500 πυρηνικά όπλα των 20 ΜΤ!

Η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο εκτείνεται έως πέρα από τον Άρη, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια και αυτό είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες της ΝΑSΑ.

Ότι μπορεί να αλλάξουν ξαφνικά οι πιθανότητες είτε προς τα πάνω, είτε, προς τα κάτω!

Ήδη συστήθηκε ειδική επιστημονική ομάδα που θα μελετήσει την πορεία του μέχρι το τέλος του 2016 και θα πρέπει να προσκομιστούν λύσεις αντιμετώπισής του.

Ο 2011 ΑG5 είναι από τα 8.744 εγγύς στη Γη αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 19.000 τέτοια μεσαίου μεγέθους ουράνια σώματα σε απόσταση έως 200 εκατ. χλμ. από τη Γη (συνεπώς πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), τα οποία έχουν πλάτος 100 έως 1.000 μέτρων και τη δυνατότητα να καταστρέψουν μια ολόκληρη πόλη.

Βέβαια υπάρχει και η δεδομένη απειλή του αστεροειδή "Άποφι" που έχει μέγεθος περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικών γηπέδων και προβλέπεται να περάσει κοντά από τη Γη το 2036, τόσο κοντά (σε απόσταση έως 30.000 χιλιομέτρων), που θα είναι ορατός από την Ευρώπη και άλλα μέρη του πλανήτη, ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα αλλάξει πορεία και θα έρθει εγγύτερα στη Γη.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής θα πλησιάσει τη Γη το 2013. :cheesy:

Ένας μεσαίου μεγέθους αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη μας στις 15 Φεβρουαρίου 2013, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA, η Γη δεν κινδυνεύει, παρά τη σχετική ανησυχία που έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται διεθνώς, κυρίως μέσω των κάθε είδους καταστροφολόγων του διαδικτύου. ](*,)

Ο αστεροειδής, που εκτιμάται ότι έχει πλάτος περίπου 45 μέτρων, έχει πάρει την ονομασία 2012 DA14 και, σύμφωνα με το Space.com, θα πλησιάσει τόπο πολύ τη Γη, που θα βρεθεί σε μικρότερη απόσταση από αυτήν από ό,τι οι τεχνητοί δορυφόροι που έχουν τεθεί σε γεωστατική τροχιά.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι ο αστεροειδής θα περάσει από τη Γη σε απόσταση έως 20.400 χιλιομέτρων περίπου, ενώ οι γεωστατικοί δορυφόροι κινούνται σε ύψος 35.800 χιλιομέτρων. Άλλοι μη γεωστατικοί δορυφόροι βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο ύψος, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κινείται σε απόσταση περίπου 396 χλμ. από τη Γη.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε τον προηγούμενο μήνα από αστρονόμους στη νότια Ισπανία. Η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο μοιάζει με αυτή της Γης και πραγματοποιεί στενές προσεγγίσεις στον πλανήτη μας δύο φορές κατά την εκτέλεση μιας πλήρους περιφοράς του.

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο 2012 DA14 στις 16 Φεβρουαρίου του περασμένου μήνα πέρασε σε απόσταση 2,5 εκατ. χλμ. από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές όσο η απόσταση Γης-Σελήνης. Επειδή τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους η τροχιά του θα τον φέρει σε πολύ πιο στενή επαφή με τη Γη, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα κλίμα υφέρποντος πανικού, το οποίο επιχειρεί να διαλύσει η NASA με την καθησυχαστική ανακοίνωσή της.

Βέβαια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει σοβαρό το πρόβλημα των αστεροειδών και άλλων ουρανίων σωμάτων που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω στη Γη με δυνητικά καταστροφικά αποτελέσματα, γι' αυτό απαιτείται επαύξηση της ετοιμότητας και κατάστρωση σχεδίων προληπτικής δράσης. Είναι θέμα χρόνου, κατά τους αστρονόμους, η Γη να βρεθεί ακριβώς πάνω στην τροχιά ενός τέτοιου σώματος.

lordapophis.jpg.7c372161b4aa4c500a37fceb8180b4a9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ΝΑΣΑ πρότεινε τεχνολογία προστασίας της Γης από τους αστεροειδείς. :cheesy:

Οι επιστήμονες εκπόνησαν τεχνολογία αλλαγής της τροχιάς των αστεροειδών, η οποία μπορεί να προστατεύσει τη Γη από τον κίνδυνο σύγκρουσης. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επιδράσουν στην κίνηση των αστεροειδών με τη βοήθεια της αλλαγής της ανακλαστικής τους ικανότητας.

Ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος θα μεταφέρει στην επιφάνεια του περιστρεφόμενου αστεροειδούς ένα ανοιχτό και ένα σκούρο ηλεκτροστατικό χρώμα. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι μία πλευρά του αστεροειδούς θα θερμαίνεται από τον ήλιο περισσότερο από ό,τι η άλλη.

Ο ελαφρύς αεριωθούμενος σπασμός, που θα προκύψει κατά την ψύξη της πιο θερμής πλευράς, θα επιτρέψει την αλλαγή της τροχιάς του διαστημικού σώματος.

Συνήθως ένας τέτοιος σπασμός είναι εξαιρετικά αδύνατος και απαιτούνται εκατομμύρια έτη για την ελάχιστη αλλαγή στην τροχιά του αστεροειδούς. Όμως εάν με τεχνητό τρόπο εκχύσουμε χρώματα με μεγάλη αντίθεση στις διάφορες πλευρές του αστεροειδούς, μπορούμε αισθητά να αυξήσουμε την αεριωθούμενη έλξη.

Οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν αυτή τη μέθοδο στον αστεροειδή Αpophis, ο οποίος θα πλησιάσει τη Γη το 2029 και το 2036.

Εκτιμάται ότι ως αποτέλεσμα του πειράματος θα καταστεί δυνατό να γίνει παρέκκλιση της τροχιάς του αστεροειδούς κατά τρεις ακτίνες της Γης έως το έτος 2036.

2353468990054.jpg.5622ce8590f5b8817bea8b59e1997099.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσομοίωση της πορείας του αστεροειδούς 2012 DA14

 

Ο μεσαίου μεγέθους αστεροειδής 2012 DA14, που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες εβδομάδες θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη στα μέσα Φεβρουαρίου του 2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA, η Γη δεν κινδυνεύει.

Ο διαστημικός βράχος, πλάτους περίπου 40 μέτρων, θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση περίπου 21000 χιλιομέτρων.

 

πηγή:http://physicsgg.blogspot.com/

asteroid_2012_da14-400x323.jpg.22c510a94284eb62a7bcea22aed60d3d.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέος «χάρτης» του ουρανού από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο WISE. :cheesy:

Πολύ ψυχρά άστρα, που έχουν θερμοκρασία μόλις 25 βαθμών Κελσίου, δηλαδή λιγότερο και από το ανθρώπινο σώμα, ανακάλυψε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA. Το τηλεσκόπιο δημιούργησε έναν νέο «'Ατλαντα» του ουρανού, ο οποίος περιέχει πάνω από μισό δισεκατομμύριο άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα.

Το τηλεσκόπιο, που από τον Δεκέμβριο του 2009 «σαρώνει» το διάστημα με άκρως εξελιγμένες υπέρυθρες κάμερες, ήδη το 2010 δημιούργησε τον πρώτο αναλυτικό «χάρτη» του ουρανού. Ο νέος «'Ατλας» περιλαμβάνει πάνω από 560 εκατ. ουράνια αντικείμενα, ορατά στο υπέρυθρο φως, από κάθε μέρος του ουρανού που είναι ορατό από τη Γη, μερικά από τα οποία γίνονται αντιληπτά για πρώτη φορά. Αρκετά από αυτά τα άστρα δεν είναι ορατά με τα συμβατικά οπτικά τηλεσκόπια, επειδή φαίνονται μόνο στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος του φωτός. Ο νέος «χάρτης» του ουρανού αποτελείται από τη συνένωση άνω των 18.000 εικόνων του διαστημικού τηλεσκοπίου, που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες της NASA και οι οποίες προσθέτουν νέα αστρονομικά δεδομένα στις ως τώρα γνώσεις τους.

Πιο χαρακτηριστική, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», ήταν η ανακάλυψη ενός άστρου που φαίνεται σαν μια αχνή πράσινη κουκίδα, το οποίο είναι ο πιο κρύος «καφέ νάνος» που έχει ποτέ ανιχνευτεί. Όπως και τα άλλα άστρα της κατηγορίας του, δεν πρόλαβε να γίνει ένα κανονικό άστρο- ήλιος, καθώς κατέρρευσε υπό το βάρος του και μετατράπηκε σε μια πυκνή σφαίρα αερίων, χωρίς ποτέ να «ανάψει» σαν ήλιος. Αντίθετα με τα λαμπερά άστρα, δεν «καίει» γιατί δεν έχει αρκετή μάζα ώστε να πυροδοτήσει την πυρηνική σύντηξη στο εσωτερικό του. Έτσι, σταδιακά έχει ψυχρανθεί και πλέον εκπέμπει μόνο μια αδύναμη λάμψη υπερύθρου φωτός.

Οι πρώτοι ψυχροί «καφέ νάνοι» ανακαλύφθηκαν το 1995 και από τότε οι αστρονόμοι ψάχνουν να βρουν ολοένα πιο κρύα άστρα αυτού του είδους.

Μια άλλη απρόσμενη ανακάλυψη του WISE ήταν ο εντοπισμός του πρώτου αστεροειδούς που έχει την ίδια τροχιά με τη Γη. Το τηλεσκόπιο εξάλλου έκανε μια δειγματοληπτική έρευνα στους αστεροειδείς κοντά στον πλανήτη μας και βρήκε ότι υπάρχουν αρκετά λιγότερα, μεσαίου μεγέθους, τέτοια σώματα από ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι ως τώρα.

Παράλληλα, το WISE έδειξε ότι η NASA έχει βρει πάνω από το 90% (αλλά όχι όλους) των κοντινών στη Γη μεγάλων αστεροειδών.

Στην φωτογραφία η κόκκινη κουκίδα μέσα στον κύκλο είναι ο καφέ νάνος που έχει θερμοκρασία μόλις 25 βαθμούς Κελσίου.

02030F221526E2C414B5CCE00F1F3572.jpg.b05e06701cfef7637de26cbd582a4539.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Διερχόμενοι αστεροειδεις. :cheesy:

Η Γη μπορεί να τρόμαξε βλέποντας να την πλησιάζει ένας αστεροειδής σε μέγεθος επιβατικού αεροπλάνου, τελικά όμως ο διαστημικός βράχος την προσπέρασε το πρωί της 1ης Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, ο αστεροειδής 2013 EG πλησίασε στα 230.000 χιλιόμετρα, βρέθηκε δηλαδή πιο κοντά από ό,τι η Σελήνη (η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 382.000 χλμ).

Ο βράχος έχει διάμετρο γύρω στα 46 μέτρα και εντοπίστηκε μόλις στις 13 Μαρτίου από το Πρόγραμμα Επαγρύπνησης για Αστεροειδείς της NASA.

Μάλιστα ο 2012EG ήταν ο τρίτος μικρός αστεροειδής που περνά ξυστά από τη Γη σε διάστημα μιας εβδομάδας -δύο μικρότεροι αστεροειδείς είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου.

Όπως διαβεβαίωσε η NASA, και οι τρεις βράχοι ήταν τόσο μικροί ώστε, σε περίπτωση σύγκρουσης, θα διαλύονταν στην ατμόσφαιρα πριν προλάβουν να φτάσουν στο έδαφος.

Το επόμενο κοντινό πέρασμα αναμένεται στις 4 Απριλίου, οπότε ο αστεροειδής 2012 FA57 θα πλησιάσει τη Γη λίγο πέρα από την τροχιά του φεγγαριού.

To γράφημα εικονίζει με μπλε χρώμα την τροχιά του αστεροειδή. Η γαλάζια κουκίδα αντιστοιχεί στο σημείο συνάντησης με τη Γη.

 

Αστεροειδείς. :cheesy:

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=451055

3BC70EDFD48CB85153637968F388128E.jpg.ea6d96749ebd91a0b23cbd45e3df5142.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η NASA ζητά βοήθεια από ερασιτέχνες αστρονόμους στην έρευνα αστεροειδών. :cheesy:

Μια νέα αποστολή της NASA ζητάει τη βοήθεια από ερασιτέχνες αστρονόμους για την ανακάλυψη αντικειμένων στη γειτονιά της Γης ή αλλιώς NEOs (near-Earth objects) και την μελέτη των χαρακτηριστικών τους. Τα NEOs είναι αστεροειδείς που κατά καιρούς οι τροχιές τους περνούν κοντά στη Γη.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την αστρονομία και φέρει το όνομα «Target Asteroids!». Θα είναι συμπληρωματικό της αποστολής OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security - Regolith Explorer) που θα ερευνήσει τα NEOs.

Η αποστολή OSIRIS-Rex θα ξεκινήσει το 2016 με στόχο την μελέτη των συστατικών των αστεροειδών.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθήσουν στην εύρεση διαφόρων χαρακτηριστικών του πληθυσμού των NEOs, όπως η θέση τους, η κίνηση, η περιστροφή και οι αλλαγές στην ένταση του φωτός. Οι επαγγελματίες αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τα υπάρχοντα θεωρητικά μοντέλα σχετικά με τους αστεροειδείς, και να κατανοήσουν περισσότερο τους αστεροειδείς που είναι παρόμοιοι με τον αστεροειδή 1999 RQ36, τον οποίο θα συναντήσει το διαστημικό σκάφος OSIRIS-Rex το 2019.

Το OSIRIS-Rex θα μελετήσει από κοντά τις ιδιότητες των αστεροειδών και τα δεδομένα του θα συγκριθούν με τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων από τη Γη.

Το OSIRIS-Rex θα επιστρέψει πίσω στη Γη το 2023, με 60 γραμμάρια υλικού από την επιφάνεια του αστεροειδή 1999 RQ36.

Τα δεδομένα του προγράμματος "Target Asteroids!" θα είναι χρήσιμα στις συγκρίσεις με τα πραγματικά δεδομένα της αποστολής. Η ομάδα του προγράμματος σχεδιάζει να επεκτείνει τους συμμετέχοντες το 2014 με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η μελέτη των αστεροειδών μεταξύ άλλων προσφέρει νέες γνώσεις για τη φύση του πρώιμου ηλιακού συστήματος, την εξέλιξή του και τα δομικά στοιχεία που οδήγησαν τη ζωή πάνω στη Γη.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Target Asteroids!» και το «OSIRIS-Rex»

http://osiris-rex.lpl.arizona.edu/

http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/osiris-rex-update.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατι διαφορετικό τωρα για τους αστεροειδείς. :cheesy:

Ορυχεία σε κοντινούς αστεροειδείς «από την επόμενη δεκαετία» :cheesy:

Φιλοδοξώντας ότι θα μετατρέψει μια ιδέα της επιστημονικής φαντασίας σε πραγματικά κέρδη, η Planetary Sciences, μια νεοσύστατη εταιρεία με τη στήριξη της Google και του Τζέιμς Κάμερον, παρουσιάζει το σχέδιό της για την ανάπτυξη ρομποτικών σκαφών που θα φέρνουν χρυσό, πλατίνα και άλλα ορυκτά από τους δεκάδες διαστημικούς βράχους που περιτριγυρίζουν τη Γη.

Το σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας, το οποίο αρκετοί ειδικοί θεωρούν υπερφιλόδοξο, προγραμματίζεται να περάσει στην πρώτη φάση υλοποίησης σε ενάμισι με δύο χρόνια, οπότε θα εκτοξευτεί μια σειρά μικρών διαστημικών τηλεσκοπίων που θα εντοπίζουν τους αστεροειδείς.

Οι ιδρυτές και οι επενδυτές της εταιρείας ελπίζουν ότι το 2020 θα έχουν θέσει σε τροχιά έναν σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις αποστολές από και προς τα μακρινά ορυχεία.

«Αν κοιτάξει κανείς πίσω στην Ιστορία και εξετάσει τι έκανε τους ανθρώπους να επενδύσουν στην εξερεύνηση και τις μεταφορές, διαπιστώνει ότι πάντα έβαζε ως στόχο τους φυσικούς πόρους, είτε επρόκειτο για τους Ευρωπαίους που κυνηγούσαν τους δρόμους των μπαχαρικών, είτε για τους Αμερικανούς αποίκους που στράφηκαν στη δύση αναζητώντας χρυσό, πετρέλαιο, ξυλεία, ή Γη» σχολίασε στο Reuters ο Πίτερ Διαμαντής, συνιδρυτής της Planetary Sciences.

Ο Διαμαντής και ο έτερος ιδρυτής της εταιρείας Έρικ Άντερσον είχαν οργανώσει ταξίδια αναψυχής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τους λίγους υποψήφιους τουρίστες που μπορούσαν να πληρώσουν το εισιτήριο των 20 εκατ. δολαρίων.

Στην εντυπωσιακή λίστα των επενδυτών και των συμβούλων της νέας τους εταιρείας περιλαμβάνονται ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ, ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ, καθώς και ο περιπετειώδης σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον (ο οποίος μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών.

Αρκετοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Planetary Sciences φιλόδοξο, δύσκολο και ακριβό

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς το εγχείρημα θα μπορούσε να αποδειχθεί οικονομικά βιώσιμο, δεδομένου ότι μια αποστολή που σχεδιάζει η NASA για να φέρει στη Γη δείγμα 60 γραμμαρίων από κάποιον αστεροειδή θα κοστίσει γύρω στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η ιδέα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων του Διαστήματος υπάρχει βέβαια εδώ και καιρό. Οι αστεροειδείς δημιουργήθηκαν πριν από περίπου 4,5 δις χρόνια με υλικά που περίσσεψαν από το σχηματισμό του Ήλιου και των πλανητών. Οι περισσότεροι κινούνται στη λεγόμενη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, υπάρχουν όμως και χιλιάδες που έχουν ξεφύγει από αυτή τη ζώνη και περιφέρονται σχετικά κοντά στη Γη.

Πολλοί αστεροειδείς αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από σίδερο και νικέλιο, άλλοι περιέχουν χρυσό, πλατίνα και δυσεύρετα στοιχεία που ονομάζονται σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με τον Άντερσον, από τους 1.500 κοντινούς αστεροειδείς με διάμετρο τουλάχιστον 50 μέτρα, το 10% είναι πλούσιο σε νερό και πολύτιμα στοιχεία.

Οι αστεροειδείς αυτοί, προβλέπει το σχέδιο της Planetary Sciences, θα αναγνωρίζονται με τη βοήθεια μιας σειράς διαστημικών τηλεσκοπίων, μήκους μόλις ενός μέτρου και κόστους μόλις 10 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξευτούν εντός της επόμενης διετίας.

Στο επόμενο στάδιο, οι αστεροειδείς θα συλλαμβάνονται από μη επανδρωμένων σκάφη που θα λειτουργούν ουσιαστικά ως αυτόματα διαστημικά ορυχεία. Τα σκάφη αυτά όχι μόνο θα εξορύσσουν πολύτιμα ορυκτά, αλλά επιπλέον θα διασπούν το παγωμένο νερό των αστεροειδών σε οξυγόνο και υδρογόνο για να παραχθούν τα καύσιμα της επιστροφής.

Κεντρικό στοιχείο θα ήταν και η εκτόξευση ενός σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων σε γήινη τροχιά, ο οποίος θα παραλάμβανε τα εισερχόμενα φορτία και θα τα χρησιμοποιούσε για τον ανεφοδιασμό άλλων διαστημικών αποστολών.

«Ένα βενζινάδικο στο διάστημα εντός μιας δεκαετίας φαίνεται εφικτός στόχος. Ελπίζω ότι θα υπάρχει κάποιος να το χρησιμοποιήσει» σχολίασε ο Άντριου Τσενγκ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, συνεργάτης της NASA σε μια παλαιότερη αποστολή σε αστεροειδή.

«Διατηρώ ελπίδες ότι οι εμπορικές χρήσεις του διαστήματος θα είναι κερδοφόρες και πέρα από τη γήινη τροχιά. Ίσως ο καιρός έχει έρθει» πρόσθεσε.

Άλλοι ειδικοί, όπως ο Τζέι Μέλος του Πανεπιστημίου Purdue, επισήμαναν ότι το κόστος για την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι αστρονομικό.

Η Planetary Resources δεν αποκαλύπτει πόσα κονδύλια έχει συγκεντρώσει, διαβεβαιώνει όμως ότι τα λειτουργικά της έξοδα θα είναι μικρά σε σχέση με κρατικά προγράμματα όπως η NASA.

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ :cheesy:

Η ιδέα της εξόρυξης φυσικών ορυκτών πόρων, κυρίως σιδήρου και νικελίου από τα ουράνια σώματα συζητείται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αλλά σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, το σχέδιο αυτό θα γίνει μια «μαύρη τρύπα» η οποία θα καταβροχθίσει απλώς αυτά τα τρισεκατομμύρια δολάρια, θεωρεί ο Γιούρι Κάρας, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής.

-Κανείς δεν έχει κάνει ακόμα διατρήσεις στους αστεροειδείς. Έγιναν δύο προσεδαφίσεις πάνω στην επιφάνεια ενός αστεροειδή και έχουν μεταφερθεί στη Γη δείγματα του υλικού του. Ωστόσο γίνεται λόγος μόνο για κάποια ξυσίματα, που έγιναν στην επιφάνειά του και είναι δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι βρίσκεται εκεί, κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδή και, το κυριότερο, για πιο σκοπό χρειάζεται να γίνουν όλα αυτά. Μήπως είναι λίγος ο σίδηρος που υπάρχει στη Γη; Δεν θα ήταν καλύτερα να εξορύσσουμε σίδηρο από το βυθό της θάλασσας; Πραγματικά, το έργο αυτό είναι πολύ ευκολότερο και φθηνότερο.

Εκτός από την οικονομική σκοπιμότητα, προκαλούν αμφιβολίες και οι τεχνικές δυνατότητες υλοποίησης αυτού του σχεδίου. Σήμερα οι ενθουσιώδεις εκπρόσωποι του Google βλέπουν δύο τρόπους αξιοποίησης των διαστημικών ορυκτών – η αποστολή ρομπότ στους αστεροειδείς είτε η μετατόπισή τους με τη βοήθεια κάποιου διαστημικού σκάφους πιο κοντά στη Γη, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα. Εξάλλου, θεωρείται ότι το διαστημικό «ρυμουλκό» μπορεί να είναι έτοιμο, μάλιστα υπό τον όρο επαρκούς χρηματοδότησής του σχεδίου, ως το 2025. Εν τω μεταξύ, η ρυμούλκηση κάποιου αστεροειδή είναι μόνο το ήμισυ του έργου.

Οι σημερινές «γήινες» τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία, δεν θα λειτουργήσουν σε συνθήκες σχεδόν πλήρους έλλειψης βαρύτητας. Έτσι, λοιπόν, θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μηχανισμός που δεν θα επιτρέψει στον εξοπλισμό να φύγει από την επιφάνεια του αστεροειδή και να πετάξει στο ανοιχτό Διάστημα. Για τη δημιουργία του θα απαιτηθούν αρκετές δεκαετίες.

Προς το παρόν δε, όπως θεωρούν ορισμένοι εμπειρογνώμονες, θα ήταν καλά να μάθει ο κόσμος τουλάχιστον να αλλάσσει την τροχιά πτήσεις των αστεροειδών, έτσι ώστε αυτοί που πετούν προς τη Γη, να μπορούν να μετατοπιστούν και απομακρυνθούν σε ασφαλή απόσταση.

36134C50F2DD8BBB3E3F8B38BCD2B45F.jpg.f0e1acc13670e89ddcf4d5a13072a3ea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καμικάζι εναντίον επικίνδυνων αστεροειδων. :cheesy:

Πολλές είναι οι προτάσεις και οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί για την αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδή. Μια νέα πρόταση ρίχνουν στο τραπέζι δύο μηχανικοί βρετανικού πανεπιστημίου. Υποστηρίζουν ότι εκτοξεύοντας πολλά μικρά ρομποτικά σκάφη και στέλνοντάς τα να πέσουν πάνω σε ένα απειλητικό αστεροειδή μπορούν να εκτρέψουν την πορεία του.

Μια από τις δημοφιλείς προτάσεις αντιμετώπισης ενός απειλητικού αστεροειδή είναι να στείλουμε μεγάλα σκάφη που θα τον πλησιάσουν και είτε θα εξαπολύσουν εναντίον του πυρηνικούς πυραύλους είτε θα χρησιμοποιήσουν πολύ ισχυρά λέιζερ με στόχο να τον καταστρέψουν ή να εκτρέψουν την πορεία του.

Η Αλισον Γκίμπινγκς και ο Μασιμιλιάνο Μπαζίλε του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία θεωρούν ότι η αντιμετώπιση ενός απειλητικού αστεροειδή μπορεί να γίνει με μια λιγότερο «φαντασμαγορική» επιχείρηση.

Υποστηρίζουν ότι ένα σμήνος μικρών ρομποτικών σκαφών μπορεί να δώσει τη λύση. Οι δύο μηχανικοί εκτιμούν ότι πέφτοντας με ταχύτητα πάνω στο αστεροειδή τα σκάφη-καμικάζι θα καταφέρουν να εκτρέψουν την πορεία του.

Τα σκάφη θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια και οι δύο μηχανικοί υπολογίζουν ότι θα μπορούν να εκτρέψουν έναν αστεροειδή που κινείται προς τη Γη κάνοντάς τον να περάσει σε απόσταση 35 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους δύο μηχανικούς για να είναι αποτελεσματική η αποστολή τα σκάφη θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι τους οκτώ χρόνια προτού ο αστεροειδής μπει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Οι δύο μηχανικοί έχουν μια ακόμη εναλλακτική πρόταση. Λένε ότι αντί για σκάφη-καμικάζι είναι πιθανό να μπορούν να εκτρέψουν ένα αστεροειδή από την πορεία του μικρά σκάφη τα οποία θα τον ακολουθούν και θα τον «πυροβολούν» συνεχώς από κοντινή απόσταση με λέιζερ.

13F4949284CAB1E2ED5BE433363A8BDA.jpg.51c1662c333c3fda276ad21e3e9c554c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχεδόν 5.000 αστεροειδείς απειλούν τη Γη. :cheesy:

Οι ειδικοί της NASA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν σχεδόν 4700 περισσότερο ή λιγότερο μεγάλοι αστεροειδείς με διάμετρο 100 και πάνω μέτρων και η τροχιά των οποίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη.

Τέτοιοι αστεροειδείς μπορεί να δημιουργούν κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Σε τέτοιο συμπέρασμα οι επιστήμονες κατέληξαν με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον ερευνητικό καθετήρα WISE.

Οι αστεροειδείς αυτοί είναι αρκετά μεγάλοι για να μην καούν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας και να μην προκαλέσουν σοβαρή ζημιά κατά την πτώση τους στη γη.

Οι εμπειρογνώμονες της NASA τόνισαν ότι οι εκτιμήσεις τους σχετικά με την ποσότητα των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών είναι προς το παρόν πρόχειρες.

222991main_apophis-20071114-browse.jpg.d00079c65d63eb41772bc49e58073b1a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερασιτέχνες αστρονόμοι συμμετέχουν στο κυνήγι αστεροειδών της ESA. :cheesy:

Μία συνεργασία με το Faulkes Telescope Project του Ηνωμένου Βασιλείου προμηνύει την ενίσχυση της έρευνας που διεξάγει ο oργανισμός για πιθανούς κινδύνους για τον πλανήτη μας που προέρχονται από το διάστημα, ενώ παράλληλα βοηθά μαθητές να ανακαλύψουν επικίνδυνους διαστημικούς βράχους.

Το πρόγραμμα Space Situational Awareness (SSA) της ESA αποσκοπεί στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων, μεταξύ των οποίων είναι ο απρόβλεπτος διαστημικός καιρός, διαστημικά «σκουπίδια» σε τροχιά γύρω από τη Γη και αστεροειδείς που πλησιάζουν τόσο κοντά ώστε να προκαλούν ανησυχία.

Οι αστεροειδείς – γνωστοί και ως «αντικείμενα κοντά στη Γη», ή near-Earth objects (NEOs) στα αγγλικά, οι οποίοι διασχίζουν την τροχιά της Γης - είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Οποιαδήποτε απόπειρα για την έρευνα και την κατηγοριοποίηση επικίνδυνων αστεροειδών αντιμετωπίζει μία σειρά απο δυσκολίες. Οι αστεροειδείς είναι σκοτεινά αντικείμενα που εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία, και συνεπώς προσεγγίζουν σε μικρή απόσταση τη Γη προτού εντοπιστούν, ενώ συχνά εντοπίζονται μόλις μία φορά προτού εξαφανιστούν χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ανακάλυψή τους.

Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας προς την αστρονομική κοινότητα.

Για το λόγο αυτό η ESA στρέφεται στους ερασιτέχνες αστρονόμους προκειμένου να συλλέξει πρόσθετες παρατηρήσεις που θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή συνεισφορά στο παγκόσμιο κυνήγι αστεροειδών. Οι προσπάθειες τους θα προστεθούν στη συνέχεια των παρατηρήσεων που έχουν ήδη διεξαχθεί με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου που έχει εγκαταστήσει η ESA στην Τενερίφη των Καναρίων Νήσων.

Αυτό το μήνα, το Faulkes Telescope Project του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι η πιο πρόσφατη ομάδα που θα υποστηρίξει επίσημα το πρόγραμμα SSA. Το Ισπανικό La Sagra Sky Survey που διεξάγει το Αστεροσκοπείο της Μαγιόρκα έχει ξεκινήσει να συνεισφέρει στο SSA από την αρχή της φετινής χρονιάς.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και από κοινού παρατήρηση.

«Η ευρύτερη αστρονομική κοινότητα προσφέρει εμπειρία και ενθουσιασμό· επιπλέον, έχει το χρόνο και την υπομονή να επαληθεύσει νέες θεάσεις αστεροειδών. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ,» σχολιάζει ο Detlef Koschny, επικεφαλής της δραστηριότητας NEO, στο γραφείο του προγράμματος SSA.

«Σε αντάλλαγμα, μοιραζόμαστε το χρόνο παρατήρησης στον επίγειο οπτικό σταθμό της ESA στην Τενερίφη και παρέχουμε συμβουλές, υποστήριξη και επαγγελματική αξιοπιστία. Θα τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».

Το Faulkes Telescope Project του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει μία σειρά από εκπαιδευτικές όσο και ερευνητικές δραστηριότητες και συντονίζει το Πανεπιστήμιο του Γκλαμόργκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Faulkes Telescope Project έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης και της επιστήμης, ενώ συνεργάζεται στενά με το δίκτυο Las Cumbres Observatory Global Telescope το οποίο, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαχειρίζεται πλήθος τηλεσκόπια. Τέλος, υποστηρίζει εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ευρώπη.

«Η νέα μας συνεργασία με την ESA αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία. Η χρήση των τηλεσκοπίων διαμέτρου 2 μέτρων στην Χαβάη και το Siding Spring στην Αυστραλία θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τον εντοπισμό αστεροειδών για το πρόγραμμα SSA, επιτρέποντας την ανίχνευση και παρακολούθηση αμυδρών αντικείμενων από ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων», σημείωσε ο Nick Howes, διευθυντής προγράμματος στο Faulkes Telescope.

«Για τους Ευρωπαίους μαθητές, η δυνατότητα να συνεργαστούν μέσα από συναρπαστικές δραστηριότητες της ESA και να συμβάλλουν στην ανίχνευση νέων αντικειμένων κοντά στη Γη είναι πολύ ελκυστική, όπως είναι και η συμμετοχή τους σε έναν από τους πιο δραστήριους οργανισμούς διαστήματος με σημαντικό επιστημονικό έργο».

Το πρόγραμμα SSA της ESA έχει σκοπό να αναπτύξει τις απαραίτητες υπηρεσίες και υποδομή προκειμένου η Ευρώπη να παρατηρήσει NEOs, να προβλέψει τις τροχιές τους και να παράγει προειδοποιήσεις για πιθανές προσκρούσεων, καθώς και να συμβάλλει στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας.

Θα παρέχει επίσης υπηρεσίες που για τη συνεχή παρακολούθηση «σκουπιδιών» σε τροχιά γύρω από τη Γη που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και αποτελούν κίνδυνο για δορυφόρους, καθώς επίσης και θα ελέγχει τις επιπτώσεις διαστημικών καιρικών φαινομένων σε διαστημικούς και επίγειους πόρους .

http://www.esa.int/esaCP/Greece.html

Πεδίο δοξας λαμπρό για τους φίλους εδω στην Ελλάδα. :cheesy:

780545927_ftpr11.jpg.6692773c2f6454d1e5868003e0338933.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το φαινόμενο Γιαρκόφσκι ίσως στείλει τον αστεροειδή 1999 RQ36 στη Γη. :cheesy:

Ο αστεροειδής 1999 RQ36 με διάμετρο 600 περίπου μέτρων εντοπίστηκε πριν από 13 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος LINEAR το οποίο αναζητά και χαρτογραφεί διαστημικά αντικείμενα που μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.

Εχει υπολογιστεί ότι θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει απειλή. Νέες παρατηρήσεις αποκάλυψαν ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια ο αστεροειδής έχει εκτραπεί από την πορεία του. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στο φαινόμενο Γιαρκόφσκι και ότι, αν η εκτροπή συνεχιστεί, είναι πιθανό ο 1999 RQ36 να μπει στο διαστημικό μονοπάτι που οδηγεί στη Γη.

Ο πολωνικής καταγωγής ρώσος μηχανικός Ιβάν Γιαρκόφσκι είχε αναπτύξει μια επαναστατική θεωρία για την κίνηση των αστεροειδών στα τέλη του 19ου αιώνα. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι να κατασκευαστούν υπερσύγχρονα τηλεσκόπια και τελικά να επιβεβαιωθεί.

Ο Γιαρκόφσκι είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ηλιακό φως θερμαίνει ελαφρώς την επιφάνεια των αστεροειδών στην πλευρά που είναι στραμμένη προς τον Ηλιο. Οταν η πλευρά αυτή βρεθεί στο σκοτάδι, καθώς ο βράχος περιστρέφεται, εκπέμπει την ακτινοβολία που απορρόφησε πίσω στο παγωμένο Διάστημα.

Επειδή το σχήμα των αστεροειδών δεν είναι ομαλό και σφαιρικό, η απώλεια ενέργειας δημιουργεί μια μικρή ροπή στρέψης και μεταβάλλει την ταχύτητα περιστροφής με αποτέλεσμα ο αστεροειδής να βγαίνει ελαφρώς από την πορεία του κάθε φορά που λαμβάνει χώρα το φαινόμενο.

Ο Τζος Εμερι που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer για να μελετήσει τον 1999 RQ36 και διαπίστωσε ότι ο αστεροειδής έχει παρεκκλίνει από την πορεία του κατά 160 χλμ. Οι υπολογισμοί των επιστημόνων δείχνουν ότι ο 1999 RQ36 θα περάσει το 2135 σε απόσταση 400 χιλιάδων χλμ από τη Γη. Η συγκεκριμένη απόσταση θεωρείται ασφαλής ενώ η εκτροπή που καταγράφεται στον αστεροειδή είναι ουσιαστικά ανεπαίσθητη.

Πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι ο 1999 RQ36 θα πρέπει να παρακολουθείται πλέον σταθερά αφού μπορεί τα επόμενα χρόνια η εκτροπή να συνεχιστεί και να μεγαλώσει.

Περισσότερα για τον 1999 RQ36 θα μάθουμε από την αποστολή OSIRIS-Rex η οποία θα ξεκινήσει το 2016, θα φθάσει στον αστεροειδή το 2019, θα συλλέξει δείγματα και θα τα φέρει πίσω στη Γη το 2023.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της αποστολής OSIRIS-Rex που θα πάρει δείγματα από τον αστεροειδή 1999 RQ36

osiris.jpg.f72f306eda936e52bbbe23a694f2cbe4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδείς και κομήτες. Παρακολουθούμε για να τους αποφύγουμε. :cheesy:

Η απειλή, που προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς, συζητείται για πρώτη φορά σε διάσκεψη για την ασφάλεια, που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή υψηλών εκπροσώπων, που είναι αρμόδιοι για τα ζητήματα ασφάλειας. Ο κίνδυνος από αστεροειδείς και κομήτες είναι το θέμα έκθεσης της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο όρος «κίνδυνος από αστεροειδείς και κομήτες» εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα. Αιτίες γι’ αυτό υπάρχουν πολλές. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι για την απειλή από το έξω Διάστημα άρχισαν να μιλούν, για να δικαιολογηθεί κάπως η ανάγκη της μελέτης και της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα ήταν απλώς απίστευτα τυχερή τα τελευταία χίλια χρόνια, που η Γη δεν βρέθηκε στο δρόμο ενός σχετικά μικρού κομματιού πέτρας και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να αναληφθούν αποφασιστικά μέτρα, ώστε να αποκλειστεί παρόμοια πιθανότητα στο μέλλον.

Οι παρατηρήσεις των ουρανίων σωμάτων άκμασαν πραγματικά μόνο στην εποχή της αυτόματης καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων. Με τη βοήθεια ισχυρών υπολογιστικών μηχανών ο άνθρωπος κατόρθωσε να δει πόσα πολλά μικρά ουράνια σώματα κινούνται γύρω από τη Γη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός των κοντινών στη Γη αστεροειδών είναι περίπου 20.000. Από αυτούς δημιουργούν ιδιαίτερο κίνδυνο όσοι έχουν διαδρομές, που διασταυρώνονται με τη Γη, πράγμα, που απειλεί με σύγκρουση. Στην πραγματικότητα να διαπιστωθεί αν ο αστεροειδής θα συγκρουστεί με τη Γη, είναι αρκετά δύσκολο. Επομένως όταν γίνεται λόγος για δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς εννοούμε μόνο μια δυσάρεστα κοντινή διέλευση.

Κατά τους υπολογισμούς είναι αρκετός ένας αστεροειδής εκατό μέτρων ώστε να προκληθούν σημαντικές τοπικές καταστροφές (εκτιμάται ότι η διάμετρος του μετεωρίτη της Tουνγκούσκα στη Σιβηρία ήταν 50-75 μ.), ενώ ένα διαστημικό αντικείμενο με διάμετρο από 1 έως 10 χλμ. θα είναι αρκετό για μια παγκόσμια καταστροφή.

Ευτυχώς παρόμοια ουράνια σώματα σε άμεση γειτνίαση με τη Γη δεν είναι πολλά. Δυστυχώς είναι δύσκολο να παρατηρηθούν και δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς Apophis (350 μ. σε διάμετρο), ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος μεταξύ των δυνητικά επικίνδυνων ουρανίων σωμάτων. Η πρώτη προσέγγιση του Apophis με τη Γη θα συμβεί το 2029 και η επόμενη το 2036. Από το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη "συνάντηση" θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, τί θα συμβεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης: θα περάσει άραγε ο Apophis δίπλα από τη Γη, ή παρ’ όλ’ αυτά οι κάτοικοι του πλανήτη θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους πώς να τον αποφύγουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ένας τρόπος αποφυγής του κινδύνου δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Προτείνονται διάφορες εκδοχές. Για παράδειγμα η "ανατίναξη" του αστεροειδούς. Η μέθοδος δεν είναι πολύ αποτελεσματική, γιατί η πρόβλεψη της τροχιάς των θραυσμάτων είναι ακόμη πιο περίπλοκη, από ό,τι του αρχικού σώματος. Μια άλλη ιδέα είναι να βαφτεί με χρώμα το επικίνδυνο ουράνιο σώμα, έτσι ώστε να μεταβληθούν οι ανακλαστικές του ιδιότητες. Στη συνέχεια με την επίδραση του ηλιακού φωτός σταδιακά από μόνος του θα απομακρυνθεί από την αρχική του πορεία.

Μέχρι σήμερα όλα τα προγράμματα στον τομέα της διαστημικής ασφάλειας θα μπορούσαν να καταταχθούν στην «παθητική» στρατηγική των παρατηρήσεων και των υπολογισμών των επικίνδυνων αντικειμένων.

Τώρα υπάρχουν στον κόσμο περίπου δέκα προγράμματα διαφόρων χωρών και οργανισμών, οι οποίοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν 1311 δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς (αυτός ο όρος στα αγγλικά είναι potentially hazardous asteroids – ΡHA και σημαίνει αστεροειδείς οι τροχιές των οποίων διασταυρώνονται με εκείνη της Γης σε πολύ κοντινή απόσταση). Στους υπολογισμούς συμμετέχουν παρατηρητήρια τόσο εδάφους, όσο και Διαστήματος, για παράδειγμα η συσκευή της NASA WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer, «ερευνητής υπέρυθρου ευρέος φάσματος»).

Στη Ρωσία σήμερα έχει συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων για τις διαστημικές απειλές υπό το Συμβούλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών του Διαστήματος, η οποία εδρεύει στο Ινστιτούτο Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Δύο είναι οι κατευθύνσεις των εργασιών της: τα διαστημικά απορρίμματα και ο κίνδυνος από αστεροειδείς και κομήτες. Ένας από τους στόχους της η επεξεργασία προγράμματος αντιμετώπισης της απειλής από το Διάστημα. Πιθανώς στο εγγύς μέλλον το ζήτημα αυτό να πάρει κεντρική θέση στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Πάντως μέχρι στιγμής στον κόσμο δεν υπάρχει ούτε μία εγκεκριμένη αποστολή, στο πλαίσιο της οποίας να σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός «απαντητικού μέτρου» στον αστεροειδή.

Η αποστολή Apophis, που σχεδιάζεται στον Επιστημονικό-Παραγωγικό όμιλο Λάβοτσκιν, προς το παρόν δεν προβλέπει σαφείς προθεσμίες υλοποίησης (εκτός από την πολύ κατανοητή ημερομηνία προσέγγισης του ίδιου του Apophis στη Γη).

Είναι απίθανο να δώσει απάντηση και η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σ’ αυτήν συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας στο Διάστημα χωρίς τις προφανείς στρατιωτικές προεκτάσεις των σχεδίων. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι συμπίπτει χρονικά με τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η μελέτη των αστεροειδών με σκοπό την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών τους.

Μπορούμε άραγε να πούμε ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος μετά από μια περίοδο εμφανούς στασιμότητας περνά σε μια νέα φάση ανάπτυξης, ή λόγος γίνεται μόνο για ένα ακόμη θέμα της μόδας; Φυσικά η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο ρεαλιστική, όμως η πρώτη είναι παρ’ όλ’ αυτά πιο ενδιαφέρουσα.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεράστιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη ξημερώματα Παρασκευής. :cheesy:

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι αστρονόμοι τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να μελετήσουν αστεροειδή πλάτους 700 μέτρων που κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες συγκρίνουν το μέγεθος του διαστημικού βράχου με ένα οικοδομικό τετράγωνο και εκτιμούν ότι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα έχει γίνει ορατός από πολλές χώρες της Γης.

Σύμφωνα ωστόσο με τους υπολογισμούς τους δεν θα συγκρουστεί με τον πλανήτη αλλά θα περάσει σε μεγάλη απόσταση (αντίστοιχη με την απόσταση Γης – σελήνης στο 14πλάσιο). Παρόλα αυτά ταξινομείται από τους αστρονόμους στους «δυνητικά επικίνδυνους» μετεωρίτες καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για την τελική του πορεία.

Η ύπαρξή του άλλωστε εντοπίστηκε από τον αστρονόμο Ρομπ ΜακΝοτ από το Siding Spring Observatory στην Αυστραλία. Το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι ότι μόλις δύο εβδομάδες πριν είχε περάσει πολύ κοντά από τη Γη ένας ακόμη μεγάλος αστεροειδής ο οποίος παραλίγο να μπει στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η απόσταση του από την Γη ήταν ανάλογη με εκείνη ανάμεσα σε Νέα Υόρκη και Νέα Ζηλανδία!

Η NASA ενημερώνει μάλιστα τον κόσμο ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους, καθώς ακόμη κι αν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, θα διαλυθεί πολύ πριν φτάσει στο έδαφος.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια ερωτηση: ειναι δυνατον αστεροειδης πλατους 700 μετρων, οταν μπει στην γηινη ατμοσφαιρα να διαλυθει πριν φτασει στο εδαφος;; :-k :-k
Όχι, τόσο μεγάλος αστεροειδής ΔΕΝ μπορεί να διαλυθεί στην ατμόσφαιρα!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε abaou.

Η ανακοινωση της ΝΑΣΑ αφορα τον αφορούσε το δεύτερο περιστατικό χωρις να αναφέρεται το μέγεθος του αστεροειδή.

(Το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι ότι μόλις δύο εβδομάδες πριν είχε περάσει πολύ κοντά από τη Γη ένας ακόμη μεγάλος αστεροειδής ο οποίος παραλίγο να μπει στη γήινη ατμόσφαιρα.)

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βίντεο μικρού αστεροειδή που πέρασε ξυστά από τη Γη. :cheesy:

Στις 29 Μαΐου, ένας διαστημικός βράχος σε μέγεθος λεωφορείου πλησίασε τη Γη σε απόσταση 14.000 χιλιομέτρων. Οι αστρονόμοι τον περίμεναν και κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν το πέρασμά του με υπέρυθρο τηλεσκόπιο στη Χαβάη.

Στο βίντεο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις 20 Μαΐου, ο αστεροειδής είναι ορατός ως φωτεινή κηλίδα που παραμένει σχεδόν ακίνητη στο κέντρο της οθόνης, ενώ τα άστρα περνούν πίσω του αστραπιαία. Στην πραγματικότητα, το τηλεσκόπιο ακολουθούσε το βράχο καθώς περνούσε με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

«Έχεις την αίσθηση ότι ταξιδεύεις μαζί του» σχολίασε ο Ρίτσαρντ Μπίζελ του ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης), επικεφαλής της προσπάθειας παρατήρησης.

Η απόσταση του αντικειμένου από το κέντρο της Γης εμφανίζεται κάτω αριστερά στην οθόνη ως πολλαπλάσιο της μέσης ακτίνας του πλανήτη, που είναι 6.371 χιλιόμετρα.

Ο αστεροειδής 2012 KT42 ανακαλύφθηκε από ένα μικρό τηλεσκόπιο στο Τούσον της Αριζόνα. Μόλις ενημερώθηκε, ο Μπίζελ φρόντισε να εξασφαλίσει χρόνο παρατήρησης στο υπέρυθρο τηλεσκόπιο IRTF της NASA στη Χαβάη.

Μελετώντας τη λαμπρότητα και τη φασματική υπογραφή του διερχόμενου βράχου, ο ερευνητής μπόρεσε να υπολογίσει τη διάμετρό του στα περίπου 7 μέτρα.

Αρκετά σώματα αυτού του μεγέθους διασταυρώνονται κάθε χρόνο με την τροχιά της Γης, σπάνια όμως εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Ακόμα κι αν βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης, ο 2012 KT42 πιθανότατα θα εξαερωνόταν στην ατμόσφαιρα και δεν θα έφτανε μέχρι την επιφάνεια, εκτιμά ο Μπίζελ.

http://smass.mit.edu/movie-caption.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Νέος αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση «αναπνοής» από τη Γη. :cheesy:

Τον ονόμασαν 2012 QG42, πρόκειται να προσπεράσει τη Γη, στις 14 Σεπτεμβρίου και τον ανακάλυψαν μόλις στις 28 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα μεγάλο αστεροειδή με το μήκος του να κυμαίνεται από 200 έως και 500 μέτρα εμφανίστηκε ξαφνικά πέρα από την τροχιά του Άρη και θα περάσει από τη Γη σε απόσταση 2,8 εκατ. χλμ. ή σε 7,4 μονάδες LD η απόσταση δηλαδή της Σελήνης από τη Γη ή 0,019 Αστρονομικών Μονάδων.

Ο αστεροειδής κατηγοριοποιήθηκε στη λίστα των πιθανώς επικίνδυνων σωμάτων όπου σε αυτή βρίσκονται αστεροειδείς με μήκος μεγαλύτερο από 100 μέτρα και που μπορεί να περάσουν σε απόσταση μικρότερη των 0,05 AM.

ASTEROID1Large.jpg.21c3d80ea80bfd72b8a5bf8fa0eb736d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο γιγαντιαίος αστεροειδής πέταξε πάνω από τη Γη. :cheesy:

Την περασμένη νύχτα πάνω από την Γη πέταξε ο αστεροειδής QG42 μεγέθους 10-όροφου κτιρίου.

Ο «Διαστημικός ξένος» πέταξε σε απόσταση 3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Σύμφωνα με τα διαστημικά μέτρα η απόσταση αυτή δεν είναι μεγάλη, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνη για τη Γη. Την επόμενη φορά ο αστεροειδής αυτός θα επισκεφθεί τη Γη το 2039, μάλιστα θα περάσει πολύ πιο κοντά από τον πλανήτη μας.

Ήδη υπάρχουν μερικές φωτογραφίες αυτού του αστεροειδή. Η ταχύτητά του είναι τόση, που οι επιστήμονες μπορούν να τον δουν καλά σε βίντεο σε αργή κίνηση. Αυτό το ουράνιο σώμα, εκτός από το επίσημο όνομά του QG42, ονομάζεται επίσης και ως αστεροειδής 2012. Γιατί, παρά το μέγεθός του, οι επιστήμονες τον ανακάλυψαν μόνο το τρέχος έτος.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Aστεροειδείς: 1980 -2012. :cheesy:

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό animation που κατασκευάστηκε από τον Scott Manley χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από το IAU’s Minor Planet Center και Lowell Observatory

Στην κάτω αριστερή γωνία του βίντεο φαίνεται το έτος και ο αντίστοιχος αριθμός των αστεροειδών.

Το βίντεο δείχνει τον εκπληκτικό ρυθμό με τον οποίο ανακαλύπτονταν νέοι αστεροιεδείς από το 1980 μέχρι σήμερα. Στο κέντρο φαίνεται ο ήλιος (κουκκίδα με κίτρινο χρώμα) και οι πλανήτες Ερμής Αφροδίτη, Γη, Άρης και Δίας (κουκκίδες με μπλε χρώμα).

Καθώς το βίντεο πλησιάζει χρονικά το 2012 βλέπουμε στην κάτω αριστερή γωνία έναν τρομακτικό αριθμό αστεροειδών (588992). Μάλιστα ο αριθμός των ανακαλυφθέντων αστεροειδών αυξάνεται ραγδαία κατά το 2010, εξαιτίας των υπέρυθρων δυνατοτήτων του διαστημικού σκάφους της NASA, WISE.

Το WISE κατάφερε να εντοπίσει αστεροειδείς που δεν ήταν ορατοί μέχρι τότε γιατί αντανακλούν πολύ λίγο το ορατό ηλιακό φως – εκπέμπουν όμως υπέρυθρη ακτινοβολία.

Το animation αυτό ίσως δημιουργήσει κάποιες ανησυχίες – με τόσους πολλούς αστεροειδείς εκεί έξω δεν κινδυνεύει η Γη; Μάλλον όχι, γιατί ένα pixel με την υψηλότερη ανάλυση αντιστοιχεί σε πάνω από 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Οπότε οι περίπου 600 χιλιάδες αστεροειδείς είναι μεν πολλοί, υπάρχει όμως και πολύς χώρος γι αυτούς στο διάστημα (άλλωστε το βίντεο απεικονίζει τους αστεροειδείς μόνο σε δυο διαστάσεις)

Στην κάτω αριστερή γωνία του βίντεο φαίνεται το έτος και ο αντίστοιχος αριθμός των αστεροειδών.

asteroids.jpg.123804cb94d895461c425f336dcfdc28.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης