Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 209
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Μία τελευταία ερώτηση!!!Εφόσων ο προσοφθάλμιος είναι 25mm και η εστιατική απόσταση 1200mm. Τότε 1200/25=48!!!Μήπως χρειαστώ κάποιο barlow για να κάνω τις παρατηρήσεις μου(επειδή η μεγένθυνση είναι μόνο 48x) ???
Δημοσιεύτηκε
Άκουσα όμως πως επειδή υπάρχουν πολλά οπτικά στοιχεία,χαλάει η ποιότητα.Με τον άλλο προσοφθάλμιο φακό(που μου είπατε πως δεν είναι και τόσο καλος)έχει μεγένθυνση 120x.Επειδή όμως μου είπατε πως δεν είναι και τόσο καλός,πάλι χαλάει η ποιότητα!!
Δημοσιεύτηκε
Ναι,αλλά τί θα με συμβουλέβατε να κάνω???Να αγοράσω barlow ή να αγοράσω καινούργειο προσοφθάλμιο???Ακόμη,η μεγένθυνση 120x,θεωρείται λίγο αδύναμη για πλανητικές παρατηρήσεις σωστά?
Δημοσιεύτηκε

Θα ξεπεράσουμε το Σύμπαν της Τέχνης εδώ!

Όσο και να μην το πιστεύεις, οι περισσότερες παρατηρήσεις γίνονται σε χαμηλή μεγέθυνση. Συνήθως σε 75x-150x θα παρατηρείς. Μετά θα έχεις και ένα Barlow ή ένα φακό που να πηγαίνει κάπου μεταξύ 200 και 300x αλλά μόνο για τις τέλειες νύκτες. Σε τέτοιες μεγεθύνσεις είναι δύσκολο να κρατήσεις και τον στόχο στο οπτικό πεδίο, ειδικά με έναν Plossl.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ακόμα δεν έχεις τηλεσκόπιο και δεν ξέρεις τον ουρανό το μπαρλοου σε απασχολεί…….. δες πρώτα με τα προσοφθάλμια που ΘΑ έχει το τηλεσκόπιο που ΘΑ πάρεις και πίστεψε θα περάσει πολύς καιρός για να καταλάβεις την διαφορά …..
JUST FOR FUN...... :-note
Δημοσιεύτηκε
Απλώς μάζευε τις ερωτήσεις σου σε ένα post γιατί έχω ζαλιστεί!

Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο,αφού κάθε απάντηση μου δημιουργεί νέα ερωτήματα,αλλά θα προσπαθώ. Νομίζω πως προς το παρόν δεν έχω άλλες ερωτήσεις(ευτυχώς για εσάς,σας ζάλισα!!! :P :lol: )

Δημοσιεύτηκε

α)Στο telescope simulator,όταν βάζω τα στοιχεία του τηλεσκοπίου μου,ο Δίας φαίνεται σαν μια μικρή μπαλίτσα ενώ ο Κρόνος σαν μια μικρή μπαλίτσα και ίσα που φαίνονται και οι δακτύλιοι.Έτσι φαίνεται και από το τηλεσκόπιο,επειδή μου είπατε πως φαίνετε αρκετά καλύτερα.

β)τι μεγενθύνσεις θέλεις για να δεις Δια, Κρόνο και άλλους πλανήτες?

γ)με το τηλεσκόπιο αυτό,βλέπεις και την κηλίδα του Δία???

δ)πως καταλαβαίνεις πως μια νύχτα δεν έχει καλό seeing???

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις :mrgreen: και ευχαρηστώ προκαταβολικά!!!

Δημοσιεύτηκε

α) Είναι μικρές, εντυπωσιακές μπαλίτσες. Άλλο πράγμα είναι να ''χάνεται'' μέσα σε μια λαμπρή οθόνη και άλλο να βλέπεις μια ''ζωντανή'' μπαλίτσα μέσα στο σκοτάδι. Αλλιώς τους προσλαμβάνει το μάτι και ο εγκέφαλος.

β) Τον Δία με 100-150, τον Κρόνο με 150-200 (ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο). Στα 250-300 βάζει όριο η ατμόσφαιρα ακόμη και με μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Σημασία έχουν η ευκρίνεια της εικόνας, η εστίαση, η ευθυγράμμιση, η κόρη εξόδου και η αντίθεση, περισσότερο από την μεγέθυνση.

γ) Την βλέπεις, φθάνει να βρίσκεται ''μπροστά'', να εξασφαλίσεις τους παραπάνω παράγοντες και να μάθεις να την βλέπεις -δεν θα την δεις κόκκινη πάντως.

δ) Ουδέποτε με απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα. Λεπτομερώς ας απαντήσει κάποιος άλλος- μέχρι ειδικά όργανα μετρήσεως έχουν.

Για εμένα το seeing είναι κακό όταν η ατμόσφαιρα είναι διαταραγμένη και η διαύγεια κακή όταν είναι θολή. Αυτό αρκεί όταν δεν κυνηγάς οριακώς ορατά αντικείμενα κατά την γνώμη μου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

1)δηλαδή βλέπω και ζώνες στην ατμόσφερα του Δία?

2)τι χρώμα θα βλέπω την κηλίδα του Δία?

3)Βλέπω και το χώρισμα ανάμεσα στους δακτύλιους και τον Κρόνο και τα χωρίσματα μεταξύ των δακτύλιων???

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή πράσινη?

1)δηλαδή βλέπω και ζώνες στην ατμόσφερα του Δία?

2)τι χρώμα θα βλέπω την κηλίδα του Δία?

3)Βλέπω και το χώρισμα ανάμεσα στους δακτύλιους και τον Κρόνο και τα χωρίσματα μεταξύ των δακτύλιων???

Και οι υποληπες ερωτήσεις...Ευχαρηστώ για τις απαντήσεις σας και για τις απαντήσεις που θα σταλούν!!!

Δημοσιεύτηκε

1) 5 κατ' ελάχιστον

2) Εγώ την είδα γκρι-μπεζ

3) Διάστημα μεταξύ δακτυλίων- πλανήτη: Ναι

Χώρισμα Cassini: Ναι (στα άκρα του δακτυλίου, όπου παχαίνει)

Χώρισμα Encke: Μάλλον όχι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

1)Πόσα κιλά είναι το τηλεσκόπιο και η βάση του μαζί?(μιλάμε για το τηλεσκόπιο στην πρώτη σελίδα)

2)Μπορώ να το φυλάξω και στο πάτωμα?Αν ναι,μπορώ να το φυλάξω για παράδειγμα και κάτω από το κρεβάτι?(μέσα στο κουτί του εννοούμε πάντα)

Δημοσιεύτηκε

ο σωλήνας είναι περίπου 6 κιλά, όσο αφορά την βάση πρέπει να είναι περίπου στα ίδια κιλά σύνολο κάπου 12-15 κιλά. Για την αποθήκευση δεν θα μπορέσεις να αποθηκεύσεις τον σωλήνα στο κουτί και κάτω απο το κρεβάτι μιας και το κουτί έχει μεγαλύτερες διαστασεις από τον σωλήνα. το ίδιο ισχύει και για την βάση, είναι προτιμότερο λοιπόν να αποθηκεύσεις το όλο σύστημα όπως το βλέπεις στην φωτογραφία μιας και δεν πιάνει πολύ χωρό με τον σωλήνα σε κάθετη θέση. Επίσης καλό είναι να φυλάξεις το νάϋλον που σκεπάζει τον σωλήνα στο κουτί και να το σκεπάσεις όταν δεν το χρησιμοποιείς ώστε να μην σκονίζεται (εννοειται πως τα καπάκια που έχει το τηλεσκόπιο θα είναι στον σωλήνα όταν δεν το δουλεύεις για μην μπάινει σκόνη στα οπτικά καθώς και τα προσοφθάλμια να τα φυλάς με τα καπάκια τους σε ένα μικρο κουτί με αφρολέξ για μην πάθουν καμιά ζημιά.

Εάν έχεις πρόβλημα στην μετακίνση του ολού συστήματος σε άλλο σημείο στην ταράτσα/αυλή του σπιτιού σου καλό είναι να βάλεις 3 ροδάκια με φρένο στην βάση για εύκολη μεταφορά. ψάξε στο μαστροβόξ, υπάρχουν μερικά θέματα με ρόδες στο dob 8 που μπορείς να κάνεςι και στο 6αρι.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης