Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
εδώ και πολύ καιρό σκέφτομαι να μετατρέψω το dob 8 σε σωλήνα flextube. Σκέφτομαι να πάρω νέο σωλήνα από χοντρή λαμαρίνα και να μεταφέρω καθρέπτες και εστιαστή. Το βασικό μου πρόβλημα όμως είναι πως να φτιάξω τους σωλήνες συγκράτησης του UTA. Αν έχει κανείς καμιά ιδέα θα το εκτιμούσα. Αλήθεια όσοι έχετε το flextube της skywatcher πως δουλεύει το όλο σύστημα;

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Άψογα δουλεύει. Όπως σε κάθε τι πτυσσόμενο: οι 3 ράβδοι κυλούν εντός 3 δακτυλίων με Allen ρυθμιζόμενης αντίστασης μέσω τριβής, στην ανάπτυξη σταθεροποιούνται σε εγκοπές που δίνουν απτικό και ακουστικό μήνυμα ''κλικ'' και σε ανάπτυξη αλλά και σύμπτυξη ασφαλίζει με 3 περιστροφικές χειρόβιδες -οι μάστορες ας διορθώσουν την ορολογία. Η ευθυγράμμιση διατηρείται και αυτή είναι η πρόκληση: πρέπει να αλφαδιάσεις σωστά το όλο σύστημα ώστε να συμβαίνει αυτό.

Από το εγχειρίδιο μπορείς να δεις τα απαιτούμενα μέρη. Ο σκελετός είναι οι 2 δακτύλιοι που ενώνονται από τις 3 ράβδους. Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο της κατασκευής. Νομίζω πως είναι χυτευτές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Εγώ είμαι της γνώμης να το αφήσεις όπως είναι με μονοκόματο σωλήνα. Για 8" δεν έχει νόημα τέτοια μετατροπή. Αν επιμένεις βρες μια πατέντα να κοπεί σε δυο κομάτια ο σωλήνας τα οποία να μπορούν να επανασυνδεθούν εύκολα και γρήγορα. Προτιμότερο από από flextube, truss κλπ για 8ιντσο τηλεσκόπιο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

φίλτατε Γίωργο, θα το προτιμούσα και εγώ να μείνει ενιαίος ο σωλήνας αλλά όταν είμαι στο πεδίο και φωτογραφίζω είναι κρίμα να κάθεται στο σπίτι σκεπασμένο και να μην το χαίρομαι, άσε που δεν έχω τι κάνω όταν το σύστημα είναι στον αυτόματο πιλότο. Είναι προβληματική η μεταφορά του με ενιαίο σωλήνα, ενώ με ένα flextube πιστεύω θα αξιοπιοθεί.

Τώρα έκανα μια έρευνα αγοράς και σκοπεύω με τον σωλήνα να ξεκινήσω ως εξής: το κάτω μέρος σκέφτομαι να έχει μήκος 1 μέτρο και to UTA να έχει 25 πόντους. Η διάμετρος του σωλήνα είναι 25 εκατοστά και πάχος 1 χιλιοστό. Στο κατάστημα που πήγα από άποψη διαστάσεων τις προδιαγραφές τις πληρούν οι ανοξείδωτοι σωλήνες ΙΝΟΧ που φτιάχνουν καμινάδες. Υπάρχουν δύο είδη, με την λεία επιφάνεια και με ένα νεύρο που το περνάει σε στιλ σπιράλ (δείτε φωτό, συγγνώμη αλλα΄είναι από το κινητό μου και την πήρα σε ελαφρύ σκοτάδι) για να έχει μεγαλύτερη αντοχή, ποιό θα προτείνατε ή αν έχετε εναλλακτική λύση; η τιμή τους είναι 25 ευρώ τα δυο (ή τρια) μέτρα

Σε δεύτερη φάση σκέφτομαι τις μπάρες να τις πάρω τελείως μεταλλικές, INOX και αυτές, αλλά θα ήθελα κάποιος που έχει ένα από τα flextube να μου πει την δίαμετρο τους. Αυτό που θα με δυσκολέψει είναι να βρώ το κατάλληλο μάνταλο (clamp) ώστε να κλειδώνουν οι μπάρες

31012012101.thumb.jpg.62e2d8928c447fa9a27d66735e0e13b2.jpg

Φιλικά Κώστας

• 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Η αρχή έγινε βρήκα λαμαρινά και μου έφτιαξε δυο σωλήνεςα από λαμαρίνα πάχους 1 mm (όσο και ο αρχικός σωλήνας) και μου έκοψε δυο κομμάτια ένα 25mm και ένα 75mm, το κόστος του σωλήνα 20 ευρώ. Στη συνέχεια αντέγραψα τις διαστάσεις του UTA και ιδού το αποτέλεσμα. Συνέχεια έχει το κυρίως κάτοπτρο.

P4030758.thumb.jpg.3ca56ab725e27ac5bbe20d48446ffa62.jpg

και για λίγο γέλιο με το κυρίως κάτοπτρο πλαϊνη όψη

P4030757.jpg.fe1f10da4ac440df0de8c6fc5ececc06.jpg

και για λίγο γέλιο με το κυρίως κάτοπτρο

P4030756.thumb.jpg.b0c5f5dab5ae929022941fcb4be17b03.jpg

τελειωμένο UTA

P4030755.jpg.5f65baf5bf0f1fba13659fb25c149c53.jpg

με το εστιαστή

P4030754.jpg.44f417855551113f85623370a9f2af70.jpg

τρύπα για τον εστιατή. τα γρέζια τα έφαγα μετά

P4030753.jpg.d8e474ef713ddd65ce883f7d3c3cf1da.jpg

με την αράχνη

P4030752.jpg.23951dd2262877a707412ee3a495f830.jpg

σκέτη λαμαρίνα

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο!

Τα στεφάνια που τα βρήκες;

Και, αλήθεια, γιατί η αράχνη περνά από τον άξονα δευτερεύοντος- εστιαστή; Έτσι βλέπω πως τα φτιάχνουν, αλλά γιατί;

Σε αντισυμβατικές αράχνες παρακάμπτουν τον άξονα:

spider_new.jpg

SpiderA.jpg

Σε DIY προτείνεται το ίδιο:

untitled9.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
τα δαχτυλίδια είναι από τον αρχικό σωλήνα και παίζουν σημαντικό ρόλο να μην παραμορφώνεται ο σωλήνας από το βάρος, τώρα πρέπει να βρω άλλα δυο παρόμοια δαχτυλίδια :-k για να μην έχω καμιά ιστορία. όσον αφορά για την αράχνη τα σχέδια που δείχνεις και που χρησιμοποιούν σε άλλα τηλεσκόπια είναι για να μην έχουν ή να έχουν όσο το δυνατόν λίγοτερο τα αστέρια καρφιά (diffraction spikes), τουλάχιστον απ' όσο ξέρω

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Κώστα πάρα πολύ ωραία κατασκευή. θα μου χρειαστεί κι εμένα στο μέλλον. πες μου λίγο ακριβώς την διάμετρο τις λαμαρίνας. όσο για τις ράγες σου έχω λύση. θα κάνεις μόνο λίγο υπομονή να σου βγάλω φώτο.
away from city lights
Δημοσιεύτηκε
Τα αλλα δυο δαχτυλιδια γιατι τα θες; Στα flextube εχει δυο συμπαγη μεταλικα στεφανια που ειναι προσαρμοσμενοι οι σωληνες. Σταθερα βιδωμένοι στο κομματι του εστιαστη και με τον μηχανσμο ολισθησης στο κατω. Βρες ενα flextube απο κοντα και περιεργασου το.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Η διάμετρος του σωλήνα είναι 23 και κάτι χιλιοστά, για να μην γίνει λάθος ξεβίδωσα το πάνω στεφάνι και το έδωσα σαν δείγμα για να μην γίνει λάθος στην κατασκευή. Θέλω να βρώ και δεύετερο στεφάνι (και ένα άλλο καβάτζα) ώστε να το βάλω στο κάτω μέρος του UTA μιας και λόγο του βάρους του εστιαστή όταν το τηλεσκόπιο είναι σε οριζόντια θέση ο σωλήνας παραμορφόνετε ελαφρά. Θα μπορούσα να αλλάξω εστιαστή αλλά θέλω να κρατήσω την κατασκευή όσο πιο οικονομική γίνεται

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Εχω την εντυπωση παντως οτι το UTA στα SW flex ειναι πιο κοντος σωληνας. Στο κατω μερος εχει ενα βαρυ μεταλικο στεφανι. Οποτε ειναι λιγοτερο ελαστικος. Περιμενω με αγωνια το αποτελεσμα :) Με τις ραβδους τι σκεφτηκες; Πως θα τις προσαρμωσεις;

Δημοσιεύτηκε
θα σου πρότεινα στο κομμάτι που είναι το κάτοπτρο στο πάνω μέρος να μην βάλεις πλαστικό στεφάνι αλλά αλουμινένιο με περίπου 10mm πάχος για να προσαρμόσεις πάνω του τους οδηγούς/τερματικά των βεργών. θα τρώει ζόρι εκείνο το στεφάνι.
away from city lights
Δημοσιεύτηκε

Αυτό που λέει ο φίλος μας Κώστα είναι πως τα έσω στεφάνια είναι διαφορετικά από τα έξω, αφού είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να χειρίζονται τους πόλους. Τα απλά από ένα τηλεσκόπιο ενιαίου σωλήνα χωρίς μετατροπή δεν θα λειτουργήσουν.

Βλέπεις εδώ:

skywatcher_flextube_250px_dobsonian.jpg

Στο άνω έσω τμήμα υπάρχουν τρεις προεκτάσεις όπου πιάνουν σταθερά οι πόλοι και άλλες τρείς στην κάτω έσω στεφάνη, μέσα στις οπές των οποίων σύρονται και σταθεροποιούνται με μία βίδα- φρένο. Αυτά είναι χυτευμένα στην στεφάνη για να εξασφαλίζεται ακαμψία και δεν υπάρχει τζόγος, εξ ου και διατηρείται άψογη η ευθυγράμμιση.

Που θα βρεις τέτοια στεφάνια; Μπορείς να τα φτιάξεις με κάποιον τρόπο;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
δεν πρόκειται να φτιάξω τέτοιο στεφάνι (και εγώ σκεφτόμουν να βρω μεταλλικό/ξύλινο στεφάνι 10mm για το κάτω μέρος του UTA) μιας και σκέφτομαι να το πάω σε τελείως truss σχέδιο. Εκεί είτε θα αγοράσω/φτιάξω clamps αλλά θα φτιάξω και νέα βάση. Σε αυτό το στάδιο τώρα κάνω υπολογισμούς για τις διαστάσεις των υπολοίπων τμημάτων. Για το κυρίως κάτοπτρο σκέφτομαι να κόψω ενα σωλήνα 40cm ώστε να μπεί όλο το σύστημα του κυρίως καθρέπτη όπως και στοιν αρχικό σωλήνα και αυτόν τον σωλήνα να τον κλείσω σε ενα ξύλινο κουτί ώστε να μπορώ να τοποθετήσω τα truss poles και να έχω βάρος στο κάτω μέρος σε σχέση με το πάνω για να μην έχω πρόβλημα ισσοροπίας.

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

μπραβο πολυ καλη κατασκευη =D> =D> =D> =D>

αλλα εχω μια απορια :-k

γιατι δεν παραποιειτε τον αρχικο σωληνα(να τον κοψετε δηλαδη σε δυο μερη αφεροντας το περησευομενο ) και κανετε εκ΄νεου ;;;;

06985ck_20.jpeg.b76d02fd5dacdcafc070b9681c648c65.jpeg

ενα πολυ προχειρο παραδηγμα

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

That is the question!

Δεν θα χρειαζόταν έτσι να φτιάξεις τρύπες για εστιαστές, υποδοχή για το κύτταρο του πρωτεύντος κλπ.

Νομίζω πως μας τον είχες πει κάποτε τον λόγο, ή δεν θυμάμαι καλά;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Συγνώμη Πρόδρομε, στον Κώστα μιλούσα. Το είχε προαναγγείλει πως θα προβεί σε αυτήν την κατασκευή και ίσως είχε εξηγήσει το γιατί επέλεξε αυτόν τον δρόμο. Κοντός ψαλμός Αλληλούια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Μια κατασκευη τυπου truss και οχι flex δεν θα ηταν πιο ευκολη;

Δημοσιεύτηκε
Κατά τη γνώμη μου τέτοια κατασκευή-μετατροπή είναι άσκοπη και άστοχη. Το 8" δεν ειναι ούτε βαρύ ούτε ογκώδες και η κατασκευή flextube δύσκολη. Υπάρχουν πολλές ιδέες πιο πρόσφορες και πιο εύκολα υλοποιήσιμες στο ίντερνετ αν θέλεις να το κάνεις πολύ φορητό. Πιο εύκολο αν έχεις πρόβλημα όγκου ειναι να κόψεις το σωλήνα στα δύο ή να πάρεις άλλον ένα που να τον κάνεις δυο κομμάτια. Η μόνη δικαιολογία που βρίσκω σε τέτοια κατασκευή είναι για εμπειρία που θα σου χρειαστεί σε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης