Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ηταν καιρος και για εμενα να εκπληρωσω ενα παιδικο μου ονειρο. Μετα απο καιρο παρατηρησης με τηλεσκοπια "της πλακας" εκανα το μεγαλο βημα με ενα dobsonian flextube 10"(διαβασα στο forum οτι δεν χρειαζετε flex σε 10" , αλλα το θεωρησα απαραιτητο και δεν επεσα εξω για την επιλογη μου για χωρο/μεταφορα). Σημερα θα κανω την πρωτη μου νυχτερινη εξορμηση. Μενω στη Σουρωτη, περιοχη που μπορω να αποφγω την φωτορυπανση της Θεσσαλονικης αν κατευθυνθώ προς Χαλκιδικη. Καιρου επιτρέποντος τι μου προτεινετε για πρωτη παρατηρηση; Το SW εχει τα κλασσικα 10mm και 25mm και φροντισα να αγορασω και εναν barlow x2. Λογικα με τον 10mm πιανω μια μεγεθυνση 240x. Αρκουν για πλανητικη παρατηρηση Δια/Κρονου/Αρη;

ΥΓ Θα ηθελα να εχω τη δυνατοτητα αγορας εξοπλισμου για αστροφωτογραφια, τα οικονομικα μου ομως με οδηγησαν στην παρατηρηση προς το παρον., Γνωριζω οτι το flex δεν μπορει να μπει σε βαση αλλη(πχ ισημερινη). Η αγορα αργοτερα της βασης goto dobsonian θα βοηθουσε;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα φίλε μου.Καλορίζικο το 10αρι,ελπίζω να το ευχαριστηθείς στο έπακρο,καθώς είναι ένα πολύ σοβαρό όργανο. Οι προσοφθάλμιοι με τους οποίους έρχεται το 10αρι θα σε κρατήσουν για κάποιον καιρό -αυτό εξαρτάται απο εσένα και μόνο,και πιστεύω να αρκούν για πλανητική από την στιγμή που πήρες και barlow.Δεν γνωρίζω τι εξοικείωση έχεις με τον νυχτερινό ουρανό,ειδάλλως θα σου πρότεινα μιας και είσαι σε -σχετικά- καλό ουρανό να προσπαθήσεις κάποια απο τα Messier.Είμαι σίγουρος οτι θα εκπλαγείς. :D

Και καλώς ήρθες στο φόρουμ.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω για το καλοσορισμα. Δεν δεν εχω τελεια εξοικειωση αλλα μπορω με χαρτη να βρω τα αντικειμενα.

Δηλαδη μου προτεινεις να παρατηρησω πχ τις πλειαδες αντι του Δια; Χωρις φιλτρα θα εχω ικανοποιητικο αποτελεσμα για deep space αντικειμενα;

Δημοσιεύτηκε

Ναι.Αυτό είναι καθαρά προσωπική προτίμηση όμως.Αφού λοιπόν μπορείς να δουλέψεις έναν χάρτη,έχεις καλούς ουρανούς και ένα 10αρι στα χέρια σου γιατί να μην αφιερώσεις την βραδιά σε DSO?

Τα φίλτρα βοηθούν στην αύξηση του κόντραστ μεταξύ μπακγκράουντ και νεφελωμάτων.Αυτο σημαίνει πως όσο δεν έχεις στο πρόγραμμα σου νεφελώματα "απαιτητικά" ,το φίλτρο δεν χρείαζεται.Όχι οτι δεν βοηθά,απλά δεν είναι αναγκαίο.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Καλώς μας όρισες.

Λέω να ξεκινήσεις με τους 4 πλανήτες, Δία- Αφροδίτη μετά την δύση και Άρη- Κρόνο αργότερα. Και την Σελήνη φυσικά. Αυτό επειδή βρίσκονται εύκολα και θα ευθυγραμμίσεις τον ερευνητή σου. Κατόπιν ψάξε τα διάφορα ανοικτά σμήνη, αρχικά τις Πλειάδες και την Φάτνη και μετά τα διάφορα Messier. Αυτό επειδή είναι εύκολο να καταλάβεις ότι τα βρήκες. Φυσικά δεν θα παραμελήσεις το Μ42.

Όταν πας σε σκοτεινό ουρανό θα προχωρήσεις σε άλλους στόχους, όπως τα σφαιρωτά του Λέοντα και τους Γαλαξίες της Παρθένου και της Μεγάλης Άρκτου. Γενικώς ξεκινάμε από τα Messier που τα βρίσκεις σε κάθε χάρτη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Εχουμε λιγα συννεφα αλλα θα την κανω τη δουλεια μου. Για αρχη το φεγγαρι και μετα διας. Απλως δεν εχω επιλογες σε προσοφθαλαμια για να πω οτι θα χρησιμοποιησω τη καταλληλη μεγεθυνση καθε φορα.

ΥΓ Ο Κρονος κανω λαθος ή αυτη την εποχη ειναι πολυ χαμηλα και προβαλει σχετικα ψηλα αργα το βραδυ(4-5 το πρωι);

Δημοσιεύτηκε
Εχουμε λιγα συννεφα αλλα θα την κανω τη δουλεια μου. Για αρχη το φεγγαρι και μετα διας. Απλως δεν εχω επιλογες σε προσοφθαλαμια για να πω οτι θα χρησιμοποιησω τη καταλληλη μεγεθυνση καθε φορα.

ΥΓ Ο Κρονος κανω λαθος ή αυτη την εποχη ειναι πολυ χαμηλα και προβαλει σχετικα ψηλα αργα το βραδυ(4-5 το πρωι);

Όχι ο Κρόνος ανατέλλει πριν τις 11 το βράδυ. Πολύ εύκολος στόχος για να δοκιμάσεις είναι ο Σείριος, ο πιο λαμπρός αστέρας στον ουρανό. Θα τον βρεις στα νότια κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Δημοσιεύτηκε

Όχι ο Κρόνος ανατέλλει πριν τις 11 το βράδυ. Πολύ εύκολος στόχος για να δοκιμάσεις είναι ο Σείριος, ο πιο λαμπρός αστέρας στον ουρανό. Θα τον βρεις στα νότια κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Μου τα χαλασε η συννεφια αλλα προλαβα και ειδα, Σεληνη, Δια( ειναι λογικο που τον εβλεπα πολυ θολο για ενα τετοιο τηλεσκοπιο; Το οτι ηταν χαμηλα στην ατμοσφαιρα επιρρεαζει την παρατηρηση ή κανω λαθος;), τον Σειριο, Το νεφελωμα του Ωρίωνα.

Ημουν ετοιμος και για Αρη και Κρονο αλλα μαλλον αυριο. Φοβηθηκα και για βροχη.

Δημοσιεύτηκε
Την ευθυγραμμιση ηταν το πρωτο που ειδα μολις το ξεπακεταρισα. Αλλα βαση οδηγιων και σχεδιαγραμματων που εχω δει ηταν σωστη. Τωρα ειχε χτες και πολυ υγρασια στην ατμοσφαιρα. Σημερα τον βλεπω καλυτερα τον καιρο.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε songless_bird καλώς όρισες.

Ξεκίνα με τους τέσσερεις πλανήτες και το Μ42. Ανάλογα με το προσανατολισμό σου, επέλεξε τα αντικείμενα που είναι στο πιο σκοτεινό ουρανό σου. Η δική μου γνώμη είναι εκτός από την παρατήρηση να παίξεις πολύ με τα προσοφθάλμια και τους συνδυασμούς τους και σε σχέση με τα αντικείμενα και σε σχέση με το Barlow και τις μεγεθύνσεις. Επίσης παρατήρησε την αλλαγή των μεγεθύνσεων που γίνεται κάθε βράδυ σε σχέση με τη θέση του αντικειμένου και το seeing.

Με τη πρώτη ευκαιρία θα σου έλεγα να αλλάξεις το 10αρι φακό με κάποιο ποιοτικότερο.

Καλή επιτυχία.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Το οτι θα αγορασω ποιοτικοτερα προσοφθαλαμια ειναι δεδομενο. Απλα τωρα πορευομαι με του βασικου πακετου. Σημερα και αυριο ο Αρης εχει την τιμητική του στην παρατηρηση, χωρις να ξεχναω και Δια Αφροδιτη πριν χαθουν στον οριζοντα ή η ατμοσφαιρα δεν μου το επιτρεπει.

Δεν εχω δει πως ειναι ενα ποιοτικο 10mm αλλα δε εχω παραπονο και απο το SW.

Προς το παρον το εκνευριστικο στις παρατηρησεις μου ειναι η υγρασια στην ατμοσφαιρα.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης