Jump to content

Πλανήτης Αφροδίτη.


Δροσος Γεωργιος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στην Αφροδίτη, η μέρα δείχνει να μεγαλώνει. :cheesy:

Για όποιον έχει την ατυχία να βρεθεί στην επιφάνεια της γειτονικής Αφροδίτη, το μαρτύριο παρατείνεται: παρατηρήσεις του ευρωπαϊκού δορυφόρου Venus Express δείχνουν ότι η διάρκεια της μέρας έχει αυξηθεί τα τελευταία 16 χρόνια.

O δεύτερος πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτη ήταν γνωστό ότι περιστρέφεται εξαιρετικά αργά γύρω από τον άξονά του:

μια μέρα στην Αφροδίτη διαρκεί όσο 243 μέρες στη Γη.

Οι πλανητολόγοι νόμιζαν ότι γνώριζαν με ακρίβεια την ταχύτητα περιστροφής από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η αμερικανική αποστολή Magellan μέτρησε την ταχύτητα με την οποία φαινόταν να κινούνται μεγάλα χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Τώρα, οι παρατηρήσεις του Venus Express ανατρέπουν τα δεδομένα.

Ερευνητές του Παρατηρητηρίου των Παρισίων εξέτασαν δεδομένα από το φασματόμετρο VIRTIS του δορυφόρου, το οποίο διαπερνά τα βαριά σύννεφα της Αφροδίτης για να σαρώσει την επιφάνειά της.

Όπως έδειξε η ανάλυση, τα μεγάλα χαρακτηριστικά της επιφάνειας βρισκόταν 20 ολόκληρα χιλιόμετρα πιο πίσω από το αναμενόμενο για οποιαδήποτε χρονική στιγμή της ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος περιστροφής του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 6,5 γήινα λεπτά τα τελευταία 16 χρόνια.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στην επιθεώρηση Icarus, οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν κάνει λάθος στους υπολογισμούς: «Αφότου αποκλείσαμε πιθανές πηγές σφάλματος, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια της ημέρας στην Αφροδίτη πρέπει να έχει αλλάξει» γράφουν.

Όπως σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιέρ Ντροσάρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, η εκτιμώμενη διαφορά των 6,5 λεπτών «είναι τεράστια σε αστρονομική κλίμακα».

Πώς γίνεται όμως να έχει επιβραδυνθεί η περιστροφή του πλανήτη; Η καλύτερη υπόθεση που έχουν να διατυπώσουν οι ερευνητές είναι ότι

η ατμόσφαιρα του πλανήτη φρενάρει την περιστροφή του εδάφους λόγω των δυνάμεων τριβής.

Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, όμως η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης δεν είναι αυτό που γνωρίζουμε από τη Γη:

έχει πάχος 100 χιλιόμετρα, είναι γεμάτη πυκνά σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα και θειικού οξέος, και μαστίζεται από ακατάπαυστους ανέμους που κινούνται με 350 χιλιόμετρα την ώρα.

Στο επίπεδο του εδάφους, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 400 βαθμούς και η ατμοσφαιρική πίεση είναι 92 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, ισοδύναμη με την πίεση που θα δεχόταν κάποιος 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην Αφροδίτη, οι τριβές ανάμεσα στην πυκνή ατμόσφαιρα και την επιφάνεια είναι προφανώς μεγάλες. Ακόμα και στη Γη, όμως, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ατμόσφαιρα και το έδαφος μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα περιστροφής.

«Ένα φαινόμενο φρεναρίσματος λόγω της ατμόσφαιρας συμβαίνει ενίοτε και στη Γη, η διαφορά όμως [στη διάρκεια της ημέρας] περιορίζεται σε λίγα δέκατα του δευτερολέπτου και δεν γίνεται αντιληπτή» σχολιάζει ο Δρ Ντροσάρ.

Επισήμανε επίσης ότι η διάρκεια της ημέρας στον γειτονικό πλανήτη μάλλον δεν θα αυξάνεται επ΄αόριστον, αλλά θα αρχίσει κάποια στιγμή να μειώνεται:

«Θεωρητικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι πιθανότατα πρόκειται για κυκλικό φαινόμενο. Αν η ατμόσφαιρα επιταχυνθεί, ο πλανήτης επιβραδύνεται. Στη συνέχεια η ενέργεια αρχίζει να ακολουθεί την αντίστροφη πορεία, σαν να πρόκειται για εκκρεμές».

Επίσης:

http://www.esa.int/esaCP/SEMG3D1YRYG_Greece_0.html

Venus.jpg.09c8b35c4d5734f3b32b68c89f9b05c8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...
 • Απαντήσεις 91
 • Created
 • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 • Δροσος Γεωργιος

  87

 • trex

  4

 • Ιωάννης Γογωνάς

  1

Μαγνητική δραστηριότητα διαθέτει και η Αφροδίτη. :cheesy:

Η Αφροδίτη μπορεί να μην έχει δικό της μαγνητικό πεδίο, αντίθετα με τη Γη, παρόλα αυτά, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες για πρώτη φορά, διαθέτει μαγνητική δραστηριότητα, ακόμα και καταιγίδες που προκαλούν φαινόμενα όπως το γήινο σέλας στους πόλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Τιελόνγκ Ντρανγκ του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών του Γκρατς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο «Science», σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν δεδομένα που συνέλλεξε το σκάφος «Venus Express» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη από το 2006. Οι επιστήμονες εντόπισαν, στον καυτό και πνιγηρό πλανήτη, σε μικρογραφία το φαινόμενο της «μαγνητικής επανασύνδεσης», που σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό λαμβάνει χώρα στον Ήλιο. Όταν τα μαγνητικά πεδία αντίθετης πολικότητας συγκρούονται και συγχωνεύονται, τότε απελευθερώνεται ένας βίαιος «χείμαρρος» ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται «μαγνητική επανασύνδεση» και προκαλεί τις ηλιακές εκλάμψεις και τις μαγνητικές καταιγίδες στον Ήλιο, καθώς και το θεαματικό σέλας στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες που έχουν δικό τους μαγνητικό πεδίο και ατμόσφαιρα, όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι κάτι ανάλογο τελικά συμβαίνει και στην Αφροδίτη παρά την ανυπαρξία μαγνητικού πεδίου σε αυτήν.Μάλιστα υποθέτουν ότι σε αυτό το μαγνητικό φαινόμενο μπορεί να οφείλεται εν μέρει η σταδιακή απώλεια της πυκνής και πλούσιας σε νερό ατμόσφαιρας που κάποτε, πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, εκτιμάται ότι περιέβαλε τον γειτονικό πλανήτη. Η ανακάλυψη δείχνει ότι πιθανώς η εκρηκτική μαγνητική δραστηριότητα μπορεί να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των πλανητών παντού στο σύμπαν. Έτσι, οι μαγνητικές καταιγίδες σε εξωπλανήτες, εκτός του ηλιακού μας συστήματος, μπορεί περιστασιακά να παράγουν ραδιοσήματα αρκετά ισχυρά για να ανιχνευθούν από τα γήινα ραδιοτηλεσκόπια. Αν αυτό ισχύει, τότε ανοίγει ένας νέος δρόμος για την αναζήτηση εξωπλανητών, κάτι που ίσως επιβεβαιωθεί από νέα πιο ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια, όπως το LOFAR (Low Frequency Array) στην Ολλανδία.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Το σεληνόφως θα αποκαλύψει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. :cheesy:

Είναι γνωστό ότι το απόγευμα της 5ης Ιουνίου η Αφροδίτη θα περάσει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο.

Το γεγονός αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους αστρονόμους ως μια σκοτεινή κηλίδα που κινείται πάνω στον ηλιακό δίσκο για 6,5 ώρες. Πρόκειται δηλαδή για μια μίνι-έκλειψη.

Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο είναι πολύ σπάνιο. Παρόμοια διέλευση έγινε πριν από 8 χρόνια, το 2004.

Παρόμοιο «ζεύγος» διελεύσεων – με την ίδια χρονική απόσταση των 8 ετών – πραγματοποιήθηκε το 1874/1882 και το επόμενο θα πραγματοποιηθεί το 2117/2125!

Η διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο χρησιμοποιήθηκε πριν από 130 χρόνια για τον προσδιορισμό του μεγέθους του ηλιακού μας συστήματος.

Μόνο έξι διαβάσεις της Αφροδίτης έχουν καταγραφεί από τότε που ο Γερμανός μαθηματικός προέβλεψε θεωρητικά το φαινόμενο τον 17ο αιώνα.

Οι επιστήμονες σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπολογίσουν τριγωνομετρικά την απόσταση Γης-Ήλιου, τη λεγόμενη Αστρονομική Μονάδα (AU), αν χρονομετρούσαν την ίδια διάβαση της Αφροδίτης από διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, η Βρετανία και η Γαλλία, οι τότε υπερδυνάμεις του πλανήτη, έστειλαν αποστολές σε μακρινά μέρη για να καταγράψουν τις διαβάσεις του 1761 και του 1769.

Η βρετανική αποστολή του 1761 αναχώρησε από το Πλύμουθ, δέχθηκε όμως επίθεση από γαλλικά πλοία και τα μέλη της εξέφρασαν την επιθυμία να γυρίσουν πίσω. Έλαβαν όμως την προειδοποίηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας ότι η πρόωρη επιστροφή τους θα ήταν «σκάνδαλο» που θα οδηγούσε στο διασυρμό τους.

Εξίσου δραματική, αλλά με πιο θετική εξέλιξη, ήταν η βρετανική αποστολή του 1769, όταν ο μεγάλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ εστάλη στην Ταϊτή για να καταγράψει το σπάνιο φαινόμενο.

Όταν ολοκλήρωσε αυτό το έργο, ο Κουκ άνοιξε την επιστολή με τις οδηγίες για την πραγματική -και μυστική- αποστολή του:

να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει τη μυστηριώδη «νότια ήπειρο», που αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Όμως ακόμα και σήμερα υπάρχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον για το φαινόμενο αυτό. Μέσα από την μελέτη της διέλευσης της Αφροδίτης οι ερευνητές ελπίζουν να βελτιώσουν τις μεθόδους που ακολουθούνται στην έρευνα των εξωπλανητών.

Έτσι, οι αστρονόμοι θα στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble προς τη Σελήνη κατά τη διάρκεια της διάβασης της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο. Σκοπός τους θα είναι να παρατηρήσουν το ανακλώμενο φως του Ήλιου από τη Σελήνη κατά τη διάρκεια των 6, 5 ωρών της διάβασης. Ελπίζουν ότι στο ανακλώμενο φως θα ανιχνεύσουν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης! Καταπληκτικό.

Μόνο το 1/100000ό του φωτός του Ήλιου φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και ανακλάται από τη Σελήνη. Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν στο φως αυτό τις «υπογραφές» των στοιχείων (γραμμές απορρόφησης) που αποτελούν την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Τον Δεκέμβριο του 2012 το φαινόμενο διέλευσης της Αφροδίτης θα είναι ορατό από τον Κρόνο και οι αστρονόμοι ελπίζουν ότι θα ανιχνευθεί από το διαστημικό σκάφος Cassini.

Επίσης, το 2014 από τον Δία θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει τη διέλευση της Γης μπροστά από τον Ήλιο.

Στην περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιηθεί πάλι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, για να συλλέξει το ανακλώμενο φως του Ήλιου από την επιφάνεια του Δία.

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2012/05/30/everything-you-need-to-know-about-next-weeks-transit-of-venus/

http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/transit-mirror.html

http://www.esa.int/esaCP/SEME102XN2H_Greece_0.html

transit_diagram_angles.png.16514418496cb97969fb31c8d89e8713.png

venus.jpg.83d6c28a8a06069a8ba57382a66a045a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 μήνες αργότερα...

Περίεργο παγωμένο στρώμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. :cheesy:

Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος «Venus Express» ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα απρόσμενα παγωμένο στρώμα ψηλά στην ατμόσφαιρα του καυτού γειτονικού πλανήτη, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι τόσο κρύο, ώστε να παγώνει το διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει άφθονο και να το μετατρέπει σε χιόνι.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), με επικεφαλής τον Αρνό Μαϊέ του Βελγικού Ινστιτούτου Αστρονομίας του Διαστήματος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Journal of Geophysical Research» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, μελέτησαν παρατηρήσεις πέντε ετών και ανίχνευσαν ένα παγωμένο στρώμα της ατμόσφαιρας με θερμοκρασία περίπου μείον 175 βαθμών Κελσίου, σε ύψος 125 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, ο οποίος είναι γνωστός για την πυκνή ατμόσφαιρα διοξειδίου και τις καυτές θερμοκρασίες στο έδαφός του.

Το περίεργο στρώμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πολύ πιο παγωμένο από οποιοδήποτε στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, παρόλο που η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον Ήλιο, συνεπώς δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Εφ’ όσον η θερμοκρασία σε μερικά ύψη πέφτει κάτω από το σημείο πήξης του διοξειδίου του άνθρακα, υποπτευόμαστε ότι σχηματίζεται πάγος διοξειδίου σε εκείνες τις περιοχές της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο Μαϊέ. Τέτοια νέφη μικρών σωματιδίων πάγου ή χιονιού από διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να είναι πολύ ανακλαστικά όσον αφορά την ηλιακή ακτινοβολία.

Η μελέτη επίσης ανακάλυψε ότι το παγωμένο στρώμα βρίσκεται σαν «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο σχετικά θερμότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

«Το εύρημα είναι πολύ φρέσκο και πρέπει να το σκεφτούμε καλά για να καταλάβουμε ποιές είναι οι συνέπειές του. Πρόκειται για κάτι ξεχωριστό, που δεν παρατηρείται στις ατμόσφαιρες της Γης ή του Άρη, οι οποίες έχουν διαφορετικές χημικές συνθέσεις και συνθήκες θερμοκρασίας», δήλωσε ο επιστήμονας του Venus Express της ESA Χέκαν Σβέντεμ.

venexpress.jpg.06637f6b0b08e8a2eb815ada9e366621.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας ανιχνεύονται στην Αφροδίτη. :cheesy:

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η Αφροδίτη έχει πολλά ηφαίστεια αλλά για πολλά χρόνια υπήρχε επιστημονική διαμάχη για το αν τα ηφαίστεια αυτά, ορισμένα εκ των οποίων είναι γιγάντια, εξακολουθούν να είναι ενεργά.

Πριν από δύο χρόνια το σκάφος Venus Express που εξερευνά τον πλανήτη εντόπισε μια λάμψη η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν προϊόν μιας μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης.

Μια νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τους θιασώτες της ύπαρξης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Αφροδίτη. Ερευνητές στη Γαλλία υποστηρίζουν ότι το διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι προϊόν έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιέχει ένα εκατομμύριο περισσότερο διοξείδιο του θείου από ό,τι η ατμόσφαιρα της Γης.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες του διοξειδίου του θείου «κρύβονται» στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης επειδή στα ανώτερα στρώματα καταστρέφεται από το ηλιακό φως.

Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τροφοδοτούνται συνεχώς με κάποιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που φθάνουν εκεί με ορμή από κάτω. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό υποδηλώνει ότι πηγή του διοξειδίου του θείου είναι τα πολλά μεγάλα ηφαίστεια του πλανήτη.

«Αν υπάρχει αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του θείου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι βέβαιο ότι κάτι το έσπρωξε εκεί πρόσφατα επειδή τα ανεξάρτητα μόρια όπως αυτά του διοξειδίου του θείου καταστρέφονται από το ηλιακό φως μέσα σε διάστημα λίγων ημερών» αναφέρει ο Εμανουέλ Μαρκ, του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικών, Περιβαλλοντικών Παρατηρήσεων στη Γαλλία που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Nature Geoscience.

Τα ηφαίστεια.

Η έκρηξη που εντοπίστηκε πριν δύο χρόνια στην Αφροδίτη έγινε σύμφωνα με τα στελέχη της αποστολής του Venus Express στο ηφαίστειο Ιdunn Μons που έχει ύψος 2,5 χλμ. και περίμετρο 200 χλμ. Πρόκειται για μια αποστολή συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ΝΑSΑ, καθώς το σκάφος είναι ευρωπαϊκό ενώ η ομάδα των επιστημόνων που μελετά και αναλύει τα δεδομένα είναι της αμερικανικής υπηρεσίας.

Ο αμερικανικός δορυφόρος Μαγγελάνος τη δεκαετία του 1990 χαρτογράφησε με τα ραντάρ του την επιφάνεια της Αφροδίτης.

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη είναι το Μaat Μons που με ύψος 8 χλμ. είναι πιθανώς το δεύτερο σε μέγεθος ηφαίστειο στο ηλιακό μας σύστημα μετά τον Όλυμπο στον Άρη, που έχει ύψος 21 χλμ.

Στην φωτογραφία η διακύμανση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του θείου τα τελευταία 40 χρόνια.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231225146

751821687_venus20sulfur.jpg.3396e7549bdf7dbf200f53b8aca45556.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Η Αφροδίτη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον Γεωλογικά και Ατμοσφαιρικά σώμα. Είναι ένας πλανήτης με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα Νέφη της είναι πολύ πυκνά. Για την Γεωλογική της δραστηριότητα αξίζει να αναφέρουμε πως δεν φαίνεται να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Λιθοσφαιρικών πλακών. Η Επιφάνεια ( το εξωτερικό τμήμα του Φλοιού ) της Αφροδίτης που αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ενώσεις Πυριτίου ( Si ) διαθέτει :

 

- Kαυτές Ερήμους ( Επιφανειακή Θερμοκρασία : 460 - 480 βαθμοί C )

- Χαράδρες βάθους ( > 3 Km )

- Μεγάλες Πεδιάδες

- Λίγες Κοιλάδες

- Λίγες Οροσειρές

Για τα Nέφη της αξίζει να πούμε πως αποτελούν μια μόνιμη ΄΄ κουβέρτα ΄΄ για την Αφροδίτη που κρύβει την μορφή της Επιφάνειας της από όλους εμάς που θέλουμε να την παρατηρήσουμε με το τηλεσκόπιο. Επίσης, φαίνεται πως τα Νέφη αυτά έχουν μια τάση στρωμάτωσης σε ζώνες – επίπεδα ( λόγω του Μοριακού τους βάρους ). Τα Νέφη αυτά συνολικά αποτελούνται :

- από Yδρατμούς

- από ενώσεις του Θείου ( S ) [ σταγονών δηλαδή Θειικού Οξέος ( Η2SO4 )

και Διοξειδίου του Θείου ( SO2 ) ]

- από ενώσεις του Αζώτου ( Ν2 ) [ Αμμωνία ( NH3 ) ].

<< Το θάρρος μας ενώνει, το θάρρος μας πάει μπροστά >>

 

Σ.Ε.Α.Α. ( Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας )

 

<< Αφιερωμένο σε αυτούς που θυσιάστηκαν για να φτάσουμε στα Άστρα >>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το πρώτο πορτρέτο της Αφροδίτης. :cheesy:

Με αφορμή τη συμπλήρωση 39 ετών από την αποστολή του σκάφους Mariner 10 στην Αφροδίτη, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που τράβηξε το σκάφος και η οποία ήταν η πιο κοντινή που είχαν μέχρι τότε στη διάθεσή τους οι επιστήμονες από τον συγκεκριμένο πλανήτη.

Τη φωτογραφία είχε λάβει το Mariner 10 στις 5 Φεβρουαρίου του 1974 και δείχνει την πυκνή νεφώδη ατμόσφαιρα της Αφροδίτη στην οποία κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=496915

ABA453004D6C144A46923600D015C76D.jpg.340b8a13e8b6b523f766d237944ef12b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Η ταχύτητα του ανέμου στην Αφροδίτη αλλάζει συνεχώς εδώ και 7 χρόνια. :cheesy:

Η ταχύτητα του ανέμου στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της Αφροδίτης για άγνωστους λόγους συνεχώς αυξάνεται. Από το 2006 ως το 2013, η μεσαία ταχύτητα αυξήθηκε κατά 25 μέτρα το δευτερόλεπτο,- εξακρίβωσαν επιστήμονες της Ρωσίας, αναλύοντας τα δεδομένα του ευρωπαϊκού καθετήρα βολιδοσκόπησης Venus Express.

«Εξετάσαμε μια λωρίδα πλάτους 10 μοιρών με το κέντρο στην 20η μοίρα του νότιου γεωγραφικού πλάτους. Σ’αυτή την περιοχή ξέρουμε πώς άλλαζε η ταχύτητα του ανέμου σχεδόν κάθε μέρα από την έναρξη της λειτουργίας του καθετήρα το 2006. Η ταχύτητα κατευθυνόμενη κατά μήκος των παραλλήλων εδώ, ποιός ξέρει γιατί, αλλάζει αδιάκοπα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ποιές είναι οι αιτίες του δοσμένου φαινομένου»,- είπε η Μαρίνα Πατσάγιεβα από το Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσίας.

http://greek.ruvr.ru/2013_04_16/110919787/

2859183625_39f00b6c26_z.jpg.b69c56e6b7c7559897cc7c3066ece481.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Η Αφροδίτη δεν ήταν ποτέ δίδυμη αδελφή της Γης

 

Ο κοσμικός μας γείτονας ήταν καταδικασμένος εκ γενετής λόγω της μικρότερης απόστασής του από τον Ηλιο

 

Τόκιο

Η Αφροδίτη έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και κινείται σε γειτονική τροχιά -γι΄αυτό και πολλοί πλανητολόγοι πιστεύουν ότι ο εφιαλτικός σήμερα πλανήτης ίσως ήταν φιλόξενος για τη ζωή στο μακρινό παρελθόν.

 

Καταδικασμένη εκ γενετής

 

Φαίνεται όμως ότι η Αφροδίτη και η Γη δεν ήταν ποτέ δίδυμες αδελφές -ο κοσμικός μας γείτονας ήταν καταδικασμένος εκ γενετής, καταλήγει νέα μελέτη στην επιθεώρηση Νature.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν πώς εξελίχθηκαν η Γη και η Αφροδίτη μετά το σχηματισμό τους πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

 

Και οι δύο πλανήτες ήταν αρχικά διάπυρες σφαίρες από λιωμένα πετρώματα, οι οποίες πιθανότατα περιβάλλονταν από πυκνές ατμόσφαιρες υδρατμών. Όμως η Γη βρισκόταν ήδη λίγο πιο μακριά από τον Ήλιο, και επομένως πρόλαβε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί μέσα σε μόλις 4 εκατομμύρια χρόνια. Οι υδρατμοί έπεσαν τότε ως βροχή και σχημάτισαν τους ωκεανούς της υδρογείου.

Υπαίτια η μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο

 

Η Αφροδίτη, όμως, δεν είχε την ίδια τύχη: Λόγω της μικρότερης απόστασής της από τον Ήλιο, ο πλανήτης πρέπει να χρειάστηκε έως και 100 εκατομμύρια χρόνια για να στερεοποιηθεί. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι υδρατμοί ήταν αδύνατον να μετατραπούν σε υγρό νερό. Αντίθετα, βρίσκονταν διαρκώς κάτω από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία διέσπασε τα μόρια νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, αέρια που σταδιακά διέρρευσαν στο Διάστημα.

 

Και αυτό σημαίνει ότι η Αφροδίτη δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να σχηματίσει ωκεανούς, παρόλο που η ακτινοβολία του Ήλιου ήταν τότε πιο ασθενική από ό,τι σήμερα.

 

Πιθανώς η Αφροδίτη ήταν ανέκαθεν όπως την ξέρουμε: ένας κόσμος αρκετά καυτός για να λιώσει μολύβι, καλυμμένος από θανατηφόρα σύννεφα που βρέχουν βιτριόλι.

 

http://www.axortagos.gr/afroditi-den-itan-pote-didimi-adelfi-tis-gis.html

2EA811BE8B954F4DC7747521A13DC09A.jpg.63b7de01a7550d3c46bbf5d3d5d361ce.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 εβδομάδες αργότερα...

Οι θυελλώδεις άνεμοι της Αφροδίτης γίνονται όλο και πιο γρήγοροι. :cheesy:

Η πιο λεπτομερής καταγραφή της κίνησης νέφους στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης που καταγράφεται από το Venus Express της ESA , αποκάλυψε ότι οι άνεμοι του πλανήτη γίνονται σταθερά γρηγορότεροι τα τελευταία έξι χρόνια.

Η Αφροδίτη είναι γνωστή για την περίεργη υπερ-περιστροφική της ατμόσφαιρα, η οποία περιστρέφεται απότομα γύρω από τον πλανήτη μία φορά κάθε τέσσερις γήινες ημέρες. Αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την περιστροφή του ίδιου του πλανήτη - το μήκος της ημέρας - η οποία περιλαμβάνει συγκριτικά 243 γήινες ημέρες.

Με την παρακολούθηση των κινήσεων των διακριτών χαρακτηριστικών του νέφους στις κορυφές του, περίπου 70 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών Αφροδίτης (6 γήινα έτη), οι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρακολουθούν τα πρότυπα στις μακροπρόθεσμες συνολικές ταχύτητες του ανέμου.

Όταν το Venus Express έφτασε στο πλανήτη το 2006, ο μέσος όρος των ταχυτήτων του ανέμου στις κορυφές του νέφους μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 50 º και στις δύο πλευρές του ισημερινού, μετρήθηκαν στα περίπου 300 χλμ/ώρα. Τα αποτελέσματα δύο ξεχωριστών μελετών έχουν αποκαλύψει ότι αυτοί οι ήδη εντυπωσιακά ταχείς άνεμοι γίνονταν ακόμη πιο γρήγοροι, έχοντας αυξήσει την ταχύτητα τους στα 400 χλμ/ώρα κατά τη διάρκεια της αποστολής.

"Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση των ήδη υψηλών ταχυτήτων του ανέμου που είναι γνωστή στην ατμόσφαιρα. Μια τέτοια μεγάλη διακύμανση δεν έχει ποτέ πριν παρατηρηθεί στην Αφροδίτη, και δεν έχουμε ακόμα καταλάβει γιατί συνέβη αυτό", λέει ο Igor Khatuntsev από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Μόσχας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης της οποίας ηγείται η Ρωσία που θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Icarus .

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0019103513002182

Η ομάδα του Dr. Khatuntsev καθόρισε τις ταχύτητες του ανέμου μετρώντας το πώς τα χαρακτηριστικά του νέφους σε εικόνες μετακινούνται μεταξύ των καρέ: πάνω από 45 000 χαρακτηριστικά που παρακολουθούνται προσεκτικά με το χέρι και πάνω από 350 000 επιπλέον χαρακτηριστικά που παρακολουθούνται αυτόματα χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό πρόγραμμα.

Σε μια συμπληρωματική μελέτη , τα μέλη της ομάδας της οποίας ηγείται η Ιαπωνία χρησιμοποίησαν τη δική τους αυτόματη μέθοδο εντοπισμού νέφους ώστε να αντλήσουν τις κινήσεις του: τα αποτελέσματά τους πρόκειται να δημοσιευθούν στο Journal of Geophysical Research .

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2011JE004013/abstract;jsessionid=C5B237FC652967601C9D11BB691E0079.d01t04

Ως επιστέγασμα αυτής της μακροχρόνιας αύξησης της μέσης ταχύτητας του ανέμου, ωστόσο, και οι δύο μελέτες έχουν αποκαλύψει επίσης τακτικές παραλλαγές που συνδέονται με την τοπική ώρα της ημέρας και το ύψος του Ήλιου πάνω από τον ορίζοντα, καθώς και με την περίοδο περιστροφής της Αφροδίτης.

Μια τακτική ταλάντωση συμβαίνει περίπου κάθε 4,8 μέρες κοντά στον ισημερινό και πιστεύεται ότι συνδέεται με τα ατμοσφαιρικά κύματα στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Από την άλλη μεριά, η έρευνα επίσης αποκάλυψε μερικά φαινόμενα δυσκολότερα να εξηγηθούν.

"Η ανάλυσή μας για τις κινήσεις νέφους σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη στο νότιο ημισφαίριο έδειξε ότι κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, η ταχύτητα των ανέμων άλλαξε μέχρι και 70 χλμ/ώρα πάνω από ένα χρονικό διάστημα 255 γήινων ημερών - λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στην Αφροδίτη", λέει ο Toru Kouyama από το Ινστιτούτο Έρευνας της Τεχνολογίας της Πληροφορίας ( Information Technology Research Institute ) στο Ιμπαράκι, Ιαπωνία.

Οι δύο ομάδες διαπίστωσαν επίσης δραματικές διακυμάνσεις στις μέσες ταχύτητες του ανέμου μεταξύ διαδοχικών τροχιών του Venus Express σε όλο τον πλανήτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ταχύτητες του ανέμου σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη διέφεραν. Τα νέφη σε μια περίπτωση είχαν ολοκληρώσει ένα ταξίδι γύρω από τον πλανήτη σε 3,9 ημέρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρειάστηκαν 5,3 ημέρες.

Οι επιστήμονες δεν έχουν σήμερα καμία εξήγηση για οποιαδήποτε από αυτές τις διαφοροποιήσεις, ή για τη μακροπρόθεσμη συνολική αύξηση στις ταχύτητες του ανέμου.

"Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι συνολικές μέσες ταχύτητες ανέμου έχουν αυξηθεί, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να εξηγήσουμε ποιος μηχανισμός κρύβεται πίσω από τα μοντέλα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που είναι υπεύθυνα, και να εξηγήσουμε τις αλλαγές που παρατηρούνται σε εντοπισμένες περιοχές για μικρές χρονικές κλίμακες", λέει ο Håkan Svedhem , επιστήμονας του έργου Venus Express της ESA .

"Η ατμοσφαιρική υπερ-περιστροφή της Αφροδίτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανεξήγητα μυστήρια του Ηλιακού Συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτά προσθέτουν περισσότερο μυστήριο σε αυτό, καθώς το Venus Express συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις τρέχουσες παρατηρήσεις του για αυτόν τον πλανήτη που παρουσιάζει αυτή τη δυναμική εναλλαγών".

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Oi_thyellhodeis_hanemoi_tes_Aphrodhites_ghinontai_holo_kai_pio_grhegoroi

Increasing_wind_speeds_on_Venus_medium.jpg.9746bd7683562366c6bf14782b7f1cff.jpg

Tracking_clouds_on_Venus_large.jpg.c642f34ba155f08b99e3d75345940139.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Η NASA σχεδιάζει ιστιοφόρο για την εξερεύνηση της Αφροδίτης. :cheesy:

Οι ειδικοί της NASA σχεδιάζουν ένα ιστιοφόρο με ρόδες, τα ηλεκτρονικά συστήματα του οποίου θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από ηλιακές μπαταρίες. Το σκάφος, κατά τις προβλέψεις των επιστημόνων, θα εργαστεί στην Αφροδίτη για ένα μήνα.

Το τρίτροχο ιστιοφόρο ύψους μερικών μέτρων θα μετακινείται με τη βοήθεια του ανέμου. Αν η ταχύτητα του ανέμου στην Αφροδίτη είναι μικρή (λιγότερο από ένα μέτρο το λεπτό) υπό την τεράστια ατμοσφαιρική πίεση το ρεύμα του ανέμου μπορεί να είναι αρκετά δυνατό για τη μετακίνηση του ιστιοφόρου.

Μέχρι σήμερα μόνο ο σοβιετικός αυτοματοποιημένος διαπλανητικός σταθμός «Βενέρα 2» κατάφερε να εργαστεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης για δύο σχεδόν ώρες.

http://greek.ruvr.ru/news/2013_08_28/237986661/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Κυνηγώντας το υδρογόνο. :cheesy:

Στις 26 Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε το σκάφος για τη μελέτη της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης – VeSpR (HACA). Η εκτόξευση έγινε από έναν γεωφυσικό πύραυλο, και το σκάφος εκτέλεσε μία πτήση συνολικά 10 λεπτών, εκ των οποίων εξέτασε την Αφροδίτη για 4 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα.

Παρόλα αυτά, όπως ελπίζουν οι δημιουργοί του, το VeSpR (συντομογραφία του Venus Spectral Rocket) θα βοηθήσει να κατανοήσουν το από πως βρέθηκε νερό στην Αφροδίτη.

Το πείραμα διεξάγει το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Το VeSpR είναι ένα τηλεσκόπιο υπέρυθρης ακτινοβολίας, το οποίο στοχεύει στη μελέτη ενός και μόνο δείκτη: των γραμμών ακτινοβολίας των ατόμων του υδρογόνου με την ονομασία Laiman – Alpha. Από αυτές οι επιστήμονες ελπίζουν να υπολογίσουν πόσο υδρογόνο βρίσκεται στην άνω ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και το ειδικό βάρος του ισότοπού του. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ως το κλειδί για το προσδιορισμό του νερού στην Αφροδίτη σε διάφορες περιόδους της ιστορίας της και το πόσο γρήγορα εξαφανίστηκε από τον πλανήτη.

Σήμερα στην Αφροδίτη, όπως και στον Άρη, επικρατεί ξηρασία.

Αν συγκεντρώσουμε όλο το νερό, το οποίο υπάρχει στην Αφροδίτη, θα καλύψει τον πλανήτη με ένα στρώμα 3 εκατοστών – σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 3 χιλιόμετρα της Γης.

Δεν ήταν όμως πάντα ετσι. Υποθέτουν πως τρεις πλανήτες όμοιοι με τη Γη σχηματίστηκαν με ίση περίπου ποσότητα νερού, στη συνέχεια όμως το νερό αυτό εξαφανίστηκε από την Αφροδίτη και τον Άρη. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα: παρόλο που στην επιφάνεια του πλανήτη δεν υπάρχει νερό, στην ατμόσφαιρα υπάρχουν όλα τα μόρια του. Υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός διαχωρίζονται σε υδρογόνο και οξυγόνο (ή δευτερίου), τα οποία σταδιακά ανυψώνονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και από εκεί τα μεταφέρει ο ηλιακός άνεμος. Τα πιο ελαφρά άτομα του υδρογόνου μεταφέρονται ταχύτερα, του δευτερίου καθυστερούν λίγο. Αν προσδιοριστεί η σχέση του δευτερίου προς το υδρογόνο σε σχέση με το ύψος, τότε ίσως να προσδιορίσουμε την ποσότητα του νερού που υπήρχε στην Αφροδίτη παλιότερα και σε ποιες ποσότητες ο πλανήτης το χάνει σήμερα.

Το ύψος της πτήσης του VeSpR είναι περίπου 110 χιλιόμετρα. Παρόλα που αυτά τα τέσσερα και πλέον λεπτά που το σκάφος θα βρίσκεται στο διάστημα φαίνονται πολύ λίγα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, οι οποίοι πραγματοποιούν το πείραμα, είναι πολύ υπερήφανοι επειδή το επιστημονικό τους συμπέρασμα συνέπεσε με τέσσερις ώρες παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ. Πολύ περισσότερο που το τηλεσκόπιο VeSpR μετά την πτήση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστήματος (JAXA) ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών του τηλεσκόπιου τροχιάς SPRINT-A, το οποίο είναι στραμμένο στην μελέτη της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και του Άρη.

Εκτοξευμένο φέτος το Σεπτέμβριο, το SPRINT-A (σύντμηση του Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere με την ιαπωνική ονομασία HISAKI) φέρει μαζί του ένα υπέρυθρο φασματόμετρο για την μελέτη του φαινομένου της απώλειας ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και του Άρη υπό την επίδραση του ηλιακού ανέμου. Ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά ύψους 950 – 1150 χιλιομέτρων και θα λειτουργεί σε αυτήν επί ένα έτος.

http://greek.ruvr.ru/2013_11_28/253309660/

.jpg.41b5eb2336de3ed4b22c7dfa483b0714.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τώρα είναι η ώρα να θαυμάσετε τη λαμπερή Αφροδίτη. :cheesy:

Λόγω μιας σχετικά σπάνιας κοσμικής συγκυρίας, η Αφροδίτη λάμπει λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα με τη μέγιστη δυνατή ένταση.

Θα φανταζόταν κανείς ότι ο γειτονικός πλανήτης φτάνει στο μέγιστο της λαμπρότητάς του όταν βρίσκεται στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη. Δεν είναι όμως έτσι.

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι η Αφροδίτη φαίνεται να περνάει φάσεις όπως οι φάσεις της Σελήνης, ανάλογα με την έκταση που φαίνεται να καταλαμβάνει για έναν παρατηρητή στη Γη το φωτισμένο τμήμα του πλανήτη.

Το πόσο φωτεινή φαίνεται η Αφροδίτη εξαρτάται επομένως από δύο παράγοντες: την απόστασή της από τη Γη και τη φάση στην οποία βρίσκεται.

Όταν η Αφροδίτη βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου σε σχέση με τη Γη, μια θέση που οι αστρονόμοι ονομάζουν «εξωτερική σύνοδο», ο δίσκος της διακρίνεται ολόκληρος, όπως συμβαίνει με το φεγγάρι κατά την πανσέληνο. Σε αυτή την περίπτωση όμως η φαινόμενη λαμπρότητα είναι μικρή επειδή η απόσταση μέχρι τη Γη είναι μεγάλη.

Όταν ο πλανήτης βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, δηλαδή στη θέση της «εσωτερικής συνόδου», ουσιαστικά εξαφανίζεται από τον ουρανό επειδή φωτίζεται από πίσω και δείχνει προς τη Γη μόνο την πλευρά της που έχει νύχτα.

Μια ενδιάμεση κατάσταση, στην οποία ο δίσκος της Αφροδίτης φαίνεται μισός, εμφανίζεται στη θέση της «μέγιστης αποχής», όταν ο πλανήτης έχει τη μέγιστη φαινόμενη απόστασή του από τον Ήλιο στον γήινο ουρανό.

Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, οι δύο παράγοντες που καθορίζουν τη λαμπρότητα, η απόσταση και η φάση, συνδυάστηκαν για να κάνουν την Αφροδίτη όσο γίνεται πιο φωτεινή. Σε αυτή τη φάση φαίνεται φωτισμένο το 26% του πλανήτη, μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στη «Νέα Αφροδίτη» και τη «μισή Αφροδίτη».

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του Starry Night,, αυτές τις ημέρες η λαμπρότητα του γειτονικού πλανήτη έφτασε το -4,9 στην κλίμακα λαμπρότητας που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι.

Στην κλίμακα αυτή, όσο πιο μικρή η τιμή τόσο πιο λαμπρό φαίνεται ένα αντικείμενο.

Η πανσέληνος, για παράδειγμα, έχει λαμπρότητα μεγέθους -12,7 και ο Ήλιος -26,8. Ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο, έχει μέγεθος -1,4, είναι δηλαδή λιγότερο φωτεινός από ό,τι είναι τώρα η Αφροδίτη.

Το μόνο πρόβλημα που δυσχεραίνει την παρατήρηση της Αφροδίτης αυτές της ημέρες είναι η κλίση του άξονα της Γης. Λόγω της κλίσης αυτής, το επίπεδο της εκλειπτικής, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο κινούνται οι πλανήτες, βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα.

Αυτό σημαίνει ότι η υπέρλαμπρη Αφροδίτη εμφανίζεται πολύ χαμηλά στον ουρανό.

Η καλύτερη ώρα να τη θαυμάσει κανείς είναι λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο πλανήτης εμφανίζεται χαμηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό και, καθώς πέφτει αργά προς τον ορίζοντα, το χρώμα του αλλάζει από άσπρο σε κόκκινο, όπως συμβαίνει με τη Σελήνη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231278887

.jpg.cafa6156120e9cecf4c15db3c802d206.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 μήνες αργότερα...

Ρομποτικό αερόπλοιο για τους ουρανούς της Αφροδίτης

 

Πάνω στο concept ενός μη μεγάλου μη επανδρωμένου αεροπλοίου, που θα μπορεί να περιπλανιέται στους ουρανούς της Αφροδίτης για διάστημα μέχρι ενός έτους εργάζονται μηχανικοί της Northrop Grumman και της L’Garde. Σύμφωνα με το space.com, το Venus Atmospheric Maneuverable Platform (VAMP) θα μπορεί να μένει εν πτήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες αεροπλάνων και αεροπλοίων και συλλέγοντας πληροφορίες για την Αφροδίτη και την ατμόσφαιρά της.

 

Το VAMP θα είναι ένα μεγάλο, αλλά ταυτόχρονο ελαφρύ φουσκωτό αεροσκάφος, με άνοιγμα φτερών 46 μέτρων. Στο σχέδιο μίας πιθανής αποστολής του περιλαμβάνεται η μεταφορά του σε τροχιά με διαστημόπλοιο και στη συνέχεια η ανάπτυξη και το φούσκωμά του ενώ είναι ακόμα συνδεδεμένο με το «μητρικό σκάφος». Στη συνέχεια, το σκάφος θα απελευθερωθεί και θα εισέλθει ομαλά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, χωρίς να απαιτείται πολύς προστατευτικός εξοπλισμός.

 

Το σκάφος θα πετά σε ύψος 55-70 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας ηλιακούς κινητήρες την ημέρα και αιωρούμενο σε χαμηλότερα ύψη μετά τη δύση του Ηλίου. Το φορτίου του θα μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 200 κιλά, ανάλογα με το ύψος στο οποίο επιδιώκεται να ίπταται. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα μεταδίδονται στο «μητρικό σκάφος», σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, βοηθώντας τον επιστημονικό κόσμο να κατανοήσει πώς ο πλανήτης μετατράπηκε από έναν πιθανώς ικανό να υποστηρίξει ζωή πριν δισεκατομμύρια χρόνια κόσμο, στην υψηλότατων θερμοκρασιών «κόλαση» που είναι σήμερα.

 

Το VAMP θα μπορούσε να εξερευνήσει και κάποιους άλλους πλανήτες ή δορυφόρους, όπως για παράδειγμα τον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα, του οποίου η ατμόσφαιρα είναι πλούσια σε άζωτο και στην επιφάνειά του βρίσκονται λίμνες υγρού μεθανίου και αιθανίου.

 

http://physicsgg.me/2014/03/10/%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D/

vamp-venus-airship.jpg.376fe94a42948e96d7010944fdc7c1f5.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ουράνιο τόξο της Αφροδίτης. :cheesy:

Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Ερευνας του Ηλιακού Συστήματος Max Planck στη Γερμανία έκαναν μια ιστορική ανακάλυψη. Εντόπισαν και κατέγραψαν ένα ουράνιο τόξο στην Αφροδίτη. Είναι η πρώτη φορά που το εντυπωσιακό ατμοσφαιρικό φαινόμενο εντοπίζεται σε κάποιο πλανήτη εκτός της Γης.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα και καταγραφές της ευρωπαϊκής αποστολής Venus Express που εξερευνά την Αφροδίτη και σε μια από αυτές εντόπισαν το φαινόμενο. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές το ουράνιο που κατέγραψε το σκάφος είναι ένας σπάνιος τύπος ουράνιου τόξου που στα αγγλικά ονομάζεται «glory» αλλά στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος «διπλό ουράνιο τόξο».

Πρόκειται στην ουσία για δύο «αλληλοεμπλεκόμενα» ουράνια τόξα. Το εσωτερικό ουράνιο τόξο είναι πιο φωτεινό, για αυτό και ονομάζεται πρωτεύον ουράνιο τόξο. Τα χρώματα είναι αντίθετα στα δυο ουράνια τόξα, δηλαδή, στο πρωτεύον τόξο εσωτερικά βρίσκεται το ιώδες και εξωτερικά το ερυθρό χρώμα, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε το ερυθρό στο εσωτερικό και το ιώδες στο εξωτερικό του τόξου.

Οι δύο αυτές διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η ηλιακή ακτίνα αντανακλάται στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής μια φορά, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε δυο διαδοχικές εσωτερικές ανακλάσεις, με αποτέλεσμα μικρότερη φωτεινότητα και αντιστροφή των ακραίων χρωμάτων του ηλιακού φάσματος. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Icarus».

Σε αυτή την εικόνα προσομοίωσης δεξιά εικονίζεται το διπλό ουράνιο τόξο όπως φαίνεται στη Γη και αριστερά όπως φαίνεται στην Αφροδίτη.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=576032

F48ACD22A67786852914C75F5503F55C.jpg.0bd1a37cbf12ac8070c841b34ae2a957.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενεργά ηφαίστεια αποκαλύπτονται στην Αφροδίτη

 

Οι επιστήμονες από καιρό έχουν υποψιαστεί ότι τα ηφαίστεια έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του σύννεφο-πέπλου στην Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης από τον ήλιο.

 

Τώρα, οι εικόνες από το Europe's Venus Express σε τροχιά, δείχνουν ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν μπορεί να είναι μόνο ένα συμβάν από το παρελθόν.

 

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τέσσερα παροδικά φωτεινά σημεία σε μια σχετικά νεαρή ζώνη, γνωστή ως χάσμα Ganiki, το οποίο παρατηρήθηκε 36 φορές από την κάμερα παρακολούθησης του διαστημικού σκάφους Venus.

 

«Η Αφροδίτη θα μπορούσε να έχει συνεχής ηφαιστειακή δραστηριότητα,» δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας Alexander Bazilevskiy, με το Ινστιτούτο Max-Planck για το Ηλιακό Σύστημα Έρευνας στη Γερμανία, στο Σεληνιακό και Πλανητικής Επιστήμης συνέδριο στο Χιούστον τη Δευτέρα.

 

Ο Bazilevskiy και οι συνεργάτες, κατασκεύασαν μωσαϊκά από τις εικόνες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των τροχιακών περασμάτων και υπολογίζουν τη σχετική φωτεινότητα της επιφάνειας.

 

Βρήκαν τέσσερις παροδικές αναλαμπές, που εκτιμούν ότι θα είναι μεταξύ 980 και 1.520 βαθμούς Κελσίου - πολύ πάνω από το κανονικό, 800 βαθμούς Φαρενάιτ (426 Κελσίου) της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη.

 

«Ψάχναμε για αυτά τα σημεία για αρκετά χρόνια (και) δεν βρίσκαμε,» τίποτα, είπε ο Bazilevskiy.

 

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του βρήκαν την ευκαιρία να δουν οτιδήποτε ήταν εξαιρετικά λεπτό, σχεδόν 8%.

 

«Τότε βρήκαμε κάτι», είπε ο Bazilevskiy.

 

Τέσσερα σημεία, στην πραγματικότητα, όλα κοντά στο Maat Mons, ένα τεράστιο "θωρακισμένο" ηφαίστειο στην Αφροδίτη που οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι ξέσπασε τα τελευταία 10 με 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

"Γεωλογικά, είναι σαν χθες", δήλωσε ο Bazilevskiy.

 

Συνεχείς αναλύσεις, υποδεικνύουν τις φωτεινές λάμψεις που θα μπορούσαν να είναι ροές λάβας που εκτείνονται 16 μίλια (25.76 χλμ) περίπου, μια αλυσίδα από κώνους στάχτης, ή ένα ηφαιστειακό τόξο παρόμοιο με αυτό που έχει βρεθεί στο ηφαιστειακά ενεργό φεγγάρι του Δία, την Ιώ.

 

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να "χτενίσουν" τις αρχειοθετημένες εικόνες του ραντάρ της Αφροδίτης που δημιουργήθηκαν με το διαστημικό σκάφος Magellan της NASA μεταξύ του 1990 και 1994, για να δουν αν μπορούν να βρουν οποιαδήποτε άλλη απόδειξη των δυνατοτήτων της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

 

Η ομάδα, επίσης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το οκτώ-χρόνων-παλιό διαστημικό σκάφος Venus Express για να ψάξουν για λάμψεις σε άλλα ρήγματα στις ζώνες.

 

Σε μια περίληψη της έρευνας,ο επικεφαλής συγγραφέας Eugene Shalygin, επίσης, με το Ινστιτούτο Max-Planck, έγραψε ότι η ανακάλυψη της σημερινής ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Αφροδίτη θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» για την κατανόηση των διαδικασιών στο εσωτερικό, στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

 

http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_252.html

venus-volcano-active-670.jpg.1cea7b0d1e626924a4c768ad77658bf6.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Ευρωπαϊκός ανιχνευτής θα επιχειρήσει «βουτιά» στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

 

Το Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος θα εισχωρήσει στην πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης τον επόμενο μήνα σε έναν τολμηρό χειρισμό που μπορεί να φέρει τη μακροχρόνια και παραγωγική αποστολή του σε ένα δραματικό τέλος.

 

Ο ανιχνευτής Venus Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το οποίο περιβάλει τον καυτό «συγγενή του πλανήτη» Γη για οκτώ χρόνια, εξαντλείται από καύσιμα.

Έτσι, οι επίσημοι της αποστολής, ολοκληρώνουν τις εργασίες ρουτίνας αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν την προετοιμασία του Venus Express για μια βαθιά βουτιά στον ταχέως στροβιλιζόμενο αέρα του πλανήτη.

Οκτώ παραγωγικά χρόνια

 

Το Venus Express ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2005 και έφτασε στην Αφροδίτη τον Απρίλιο του 2006. Η τροχιά του είναι εξαιρετικά ελλειπτική, λαμβάνοντας τον ανιχνευτή όσο πιο κοντά στον πλανήτη ως 155 μίλια (250 χλμ.) και τόσο μακριά ως και 41.000 μίλια (66.000 χιλιόμετρα).

 

Το διαστημικό σκάφος έχει χρησιμοποιήσει επτά επιστημονικά μέσα για να "μάθει" πολλά για την Αφροδίτη, την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια κατά τη διάρκεια των ετών.

 

Για παράδειγμα, το Venus Express έχει εντοπίσει αστραπές, σύννεφα θειικού οξέος στον πλανήτη και καθορίζει ότι οι ταχύτητες του ανέμου αυξήθηκαν μυστηριωδώς από 186 μαω (μίλια ανά ώρα) (300 χλμ/ώρα) έως 250 μαω (400 χλμ/ώρα) σε διάστημα έξι γήινων χρόνων.

 

Το τέλος είναι κοντά

 

Το Venus Express δεν μπορεί να επιβιώσει από την επερχόμενη βαθιά "κατάδυση", δήλωσαν οι επίσημοι.

Αλλά αν το κάνει, οι χειριστές του ανιχνευτή θα ενισχύσουν την τροχιά του και πάλι, με αυτή την εντολή θα κρατήσει τη συλλογή δεδομένων για μερικούς μήνες, μέχρι να τελειώσουν τα καύσιμα του.

 

Ό, τι και να συμβεί, η αποστολή Venus Express κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν οι επίσημοι της αποστολής.

 

"Το Venus Express έχει διεισδύσει βαθύτερα στα μυστήρια του θολού πλανήτη από οποιονδήποτε το έχει ονειρευτεί ποτέ, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει μέχρι την τελευταία στιγμή", δήλωσε ο Svedhem.

 

http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/05/blog-post_895.html

1112772319_Venus_Express_aerobraking1.thumb.png.ba635a02771da43cb7bfb7aa3a162d91.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 εβδομάδες αργότερα...

Δελτίο διαστημικού καιρού για έναν εξωγήινο κόσμο. :cheesy:

Για πρώτη φορά η ESA παρέχει τακτικά δελτία διαστημικού καιρού για ένα διαστημόπλοιο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη.

Όταν το διαστημικό σκάφος σας ταξιδεύει βαθιά στην ατμόσφαιρα κάποιου εξωγήινου κόσμου θα πρέπει να έχετε τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά σας.

Αν αυτός ο πλανήτης είναι η Αφροδίτη, που σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε γνώση του τι συμβαίνει στον Ήλιο μας σε πραγματικό χρόνο, καθώς η ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες, όπως η ατμοσφαιρική πυκνότητα και το περιβάλλον ακτινοβολίας στον πλησιέστερο γείτονα της Γης.

Από το Μάιο οι επίγειοι ελεγκτές που καθοδηγούν το Venus Express λαμβάνουν καθημερινές αναφορές για την ηλιακή δραστηριότητα από τους ειδικούς στο Κέντρο Συντονισμού Διαστημικού Καιρού της ESA (Space Weather Coordination Centre - SSCC) στον Διαστημικό Πόλο στο Βέλγιο.

Το κέντρο ιδρύθηκε από το γραφείο του προγράμματος του Οργανισμού Space Situational Awareness – SSA, και έχει ξεκινήσει να παραδίδει πρόδρομες υπηρεσίες διαστημικού καιρού για πελάτες στη Γη τον τελευταίο χρόνο.

Τώρα που το Venus Express έχει ολοκληρώσει την οκταετή επιστημονική αποστολή του, οι αναφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς η ομάδα ελέγχου περνάει το δορυφόρο μέσω μιας έντονης διαδικασίας “αεροπέδησης” διάρκειας πολλών εβδομάδων".

"Αεροπέδηση σημαίνει πως το διαστημικό όχημα θα χαμηλώσει έτσι ώστε για κάθε τμήμα κάθε τροχιάς του θα βυθίζεται κάτω από πολύ χαμηλά και θα αναπηδά μέσα από τα πολύ ανώτερα μέρη της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης," σημειώνει ο Άνταμ Γουίλιαμς, Αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρήσεων Διαστημικών σκαφών.

Γνωρίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση του Ήλιου μας μπορεί να επηρεάσει την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει την προγραμματισμένη τροχιά του Venus Express καθώς περνά μέσα από την ατμόσφαιρα."

Ο Άνταμ λέει ότι η ομάδα του δεν αναμένει να επανασχεδιάζει οποιαδήποτε από τις τροχιές αεροπέδησης βάση των «τυπικών» επιπέδων ηλιακής δραστηριότητας.

"Τα δελτία διαστημικού καιρού, ωστόσο, θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την ανώμαλη συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρήσουμε στη συνέχεια στο διαστημικό σκάφος.

"Και σε ακραίες περιπτώσεις θα είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να αντιδράσουμε σε μια σοβαρή κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν οι ανιχνευτές αστεριών μας θα υπερφορτώνονταν με ακτινοβολία".

Οι ενημερώσεις για τις καιρικές συνθήκες δίνουν την καλύτερη πληροφόρηση από διάφορες πηγές – συμπεριλαμβανομένου του Proba-2 της ESA και του διαστημοπλοίου της ESA και της NASA που βρίσκεται σε ηλιακή τροχιά - στην ομάδα ελέγχου όσο το δυνατόν ταχύτερα.

"Ο στόχος είναι αναφέρονται οι τρέχουσες συνθήκες και να δίνεται μια βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη της ηλιακής δραστηριότητας και των συνθηκών ακτινοβολίας, ειδικά προσαρμοσμένη για την Αφροδίτη", λέει ο Γιούχα-Πέκα Λαντάμα, υπεύθυνος για τον καιρό στο διάστημα στο πρόγραμμα SSA.

Το κέντρο συντονισμού του διαστημικού καιρού "Έχουμε συνηθίσει να το κάνουμε αυτό για τα διαστημόπλοια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά για την Αφροδίτη αποτελεί μια πρόκληση τόσο λόγω της θέσης όσο και της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντος αυτού του πλανήτη.

"Η Αφροδίτη είναι επί του παρόντος 59 ° μπροστά από τη Γη επί της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, και δεν έχουμε ένα διαστημικό σκάφος ανάμεσα στον Ήλιο και την Αφροδίτη, όπως έχουμε για τη Γη.

"Έτσι, θα πρέπει να προσαρμόσουμε και να επεκτείνουμε τις προβλέψεις του διαστημικού καιρού που παρέχουμε τακτικά προς την κατεύθυνση της Αφροδίτης".

Το πρώτο δελτίο διαστημικού καιρού της Αφροδίτης εκδόθηκε στις 19 Μαΐου, και περιλαμβάνει ανάλυση και προβλέψεις που βασίζονται σε δεδομένα, όχι μόνο από το στόλο των ηλιακών παρατηρητών, αλλά και από ένα νέο επίγειο δίκτυο Κέντρων Υπηρεσιών Εξειδίκευσης που λειτουργεί από τα κράτη μέλη της ESA στο πλαίσιο του προγράμματος SSA.

Ο Γιούχα-Πέκα λέει ότι το δίκτυο της ESA θα επεκταθεί αργότερα αυτό το έτος για να συμπεριλάβει το Κέντρων Υπηρεσιών Εξειδίκευσης Καιρού Ηλιόσφαιρας που θα παρέχει πληροφορίες αποκλειστικά για τον διαστημικό καιρό για τις αποστολές που ταξιδεύουν σε άλλες θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα.

Εν τω μεταξύ, το SSCC θα συνεχίσει να παρέχει τις καθημερινές αναφορές για την ομάδα του Venus Express.

"Επίσης, θα εκδίδουμε έκτακτα δελτία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν υπάρχει ένα σημαντικό ηλιακό γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το διαστημικό περιβάλλον της Αφροδίτης.

"Αν έχουμε μάθει κάτι για την πρόβλεψη του διαστημικού καιρού είναι ότι πάντα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις που δεν ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε."

Περισσότερες πληροφορίες για το SSCC και το Space Situational Awareness

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/05/Venus_Express_aerobraking

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Delthio_diastemikohu_kairohu_gia_henan_exogheino_khosmo

SSA_Space_Weather_Coordination_Centre_node_full_image_2.jpg.e6e5388adfda6fc45966a59755d4fe60.jpg

Venus_Express_aerobraking_node_full_image_2.jpg.a4e5b895d3a8e17f852202bd95f304d4.jpg

Space_weather_report_node_full_image_2.png.927c2674c6e3ee152e322e97ed7bf12d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Venus Express. :cheesy:

Έχοντας φτάσει στο τέλος της αποστολής της, η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Venus Express επιχείρησε πρόσφατα μία «βουτιά θανάτου» στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, προσπαθώντας να συλλέξει όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύστασή της. Αν και οι μηχανικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) δεν ήταν σίγουροι πως το σκάφος θα «επιζούσε» έπειτα από τους ελιγμούς, το αφιλόξενο περιβάλλον που θα συναντούσε και την έλλειψη καυσίμων, το Venus Express διέψευσε για ακόμη μία φορά όλες τις εις βάρος του προσδοκίες καθώς αναδύθηκε άθικτο.

Το Venus Express ολοκλήρωσε επίσημα την επιστημονική του αποστολή στις 15 Μαϊου, κλείνοντας οκτώ χρόνια σε τροχιά γύρω από το γειτονικό μας πλανήτη, όντας η μακροβιότερη αποστολή που έχει παρατηρήσει ποτέ την Αφροδίτη. Με αρχικά υπολογισμένη διάρκεια αποστολής τις 500 ημέρες, το σκάφος υπερέβη όλους τους επιστημονικούς του στόχους και λίγο πριν το οριστικό τέλος των καυσίμων του, οι επιστήμονες της αποστολής στόχευσαν σε μία ακόμη πρωτοπόρα κίνηση, κατεβάζοντας το σκάφος στο υψόμετρο των 130 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του καυτού εδάφους της Αφροδίτης, το πιο χαμηλό σημείο που έχει φθάσει διαστημικό σκάφος μετά τα ρωσικά Βέγκα, τη δεκαετία του 1980.

Κατά την κάθοδο, το σκάφος συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, μετρώντας μια θεαματική αύξηση της πυκνότητάς της και θερμοκρασίες στα ηλιακά του πάνελ που έφθαναν τους 100ο C. Τα δεδομένα που συνέλεξε το Venus Express αναμένεται να βοηθήσουν στο σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών εξερεύνησης στο Ηλιακό Σύστημα.

H ατμόσφαιρα της Αφροδίτης έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, καθώς εκεί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι ακραίες επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτό στο κλίμα ενός πλανήτη.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%B6%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-venus-express-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82

1279112005_venus20express.jpg.593fbe48cbf533501afafd5c7e1c9b32.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Στενές επαφές τρίτου τύπου με την Αφροδίτη. :cheesy:

Η Αφροδίτη είναι ο μυστηριώδης γείτονάς μας.

Η αποστολή "Venus Express" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος συγκεντρώνει τα τελευταία οκτώ χρόνια στοιχεία, που προσφέρουν μία ανανεωμένη εικόνα για την ατμόσφαιρα και το κλίμα στον πλανήτη Αφροδίτη. Η τολμηρή αεροπέδηση αποκαλύπτει άγνωστα κύματα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Η Αφροδίτη είναι ο παράξενος γείτονάς μας.

Ένας παράξενος κόσμος, όπου ο ήλιος ανατέλλει στη Δύση, δύει στην Ανατολή και μία ημέρα διαρκεί περισσότερο από ένα έτος. Η ζωή της Αφροδίτης άρχισε την ίδια περίοδο με αυτή της Γης. Για ποιον λόγο λοιπόν η Αφροδίτη είναι τόσο διαφορετική;

Αρχίζουμε την έρευνά μας από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού, που ιδρύθηκε το 1667 και διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα για τη μελέτη του ηλιακού συστήματος. Μεταξύ αυτών και ένα σύστημα καταγραφής που διερευνά το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον ήλιο.

Ο Τόμας Γουάϊντμαν, πλανητικός επιστήμονας στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, μας έδειξε ένα παλιό σύστημα καταγραφής για την παρατήρηση της διέλευσης της Αφροδίτης το 1874 και το 1882.

Σήμερα το Αστεροσκοπείο του Παρισιού παραμένει στην αιχμή της πλανητικής επιστήμης. Έχει γίνει το σπίτι του Τόμας Γουάιντμαν, του ειδικού επιστήμονα, που έχει αφιερώσει τον χρόνο του προσπαθώντας να λύσει το παζλ του πλανήτη Αφροδίτη.

«Η Αφροδίτη και η Γη είναι αδελφοί πλανήτες. Σχηματίστηκαν στο ίδιο τμήμα του ηλιακού μας συστήματος, ακόμα πιο κοντά από ότι είναι η Γη με τον Άρη. Έχουν τα ίδια βασικά συστατικά, τα ίδια αέρια και τα ίδια πετρώματα που περιστρέφονται γύρω από το πρώιμο ηλιακό σύστημα. Κι όμως αυτοί οι δύο πλανήτες είχαν εντελώς διαφορετικό πεπρωμένο», εξηγεί ο Τόμας Γουάϊντμαν.

Η Αφροδίτη και η Γη έχουν λίγο-πολύ παράλληλες πορείες.

«Η Αφροδίτη έχει πολύ πυκνή ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα φτάνει το 97%. Ισχυρή επίδραση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η θερμοκρασία στο έδαφος ξεπερνά τους 450 βαθμούς Κελσίου. Η πίεση είναι στα 92 μπαρ, σχεδόν εκατό φορές από ό,τι στη Γη. Διόλου ευχάριστο μέρος για να βρίσκεται κάποιος», εξηγεί ο Χάκαν Σβέντχεμ, επιστήμονας του προγράμματος "Venus express".

Δυσάρεστη, αλλά και ασυνήθιστη.

Η Αφροδίτη είναι ο μοναδικός πλανήτης που περιστρέφεται δεξιόστροφα. ](*,)

«Η Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να περιστραφεί μια φορά γύρω από τον άξονά του, από ό,τι χρειάζεται για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο. Χρειάζονται επομένως 243 ημέρες για μία ημέρα στον πλανήτη Αφροδίτη και 224 για μία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο», επισημαίνει ο Μισέλ Μπραϊτφέλνερ, συντονιστής του προγράμματος.

Το 2005 ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαστήματος, εγκαινίασε το διαστημικό σκάφος "Venus Express" για να ερευνήσει καλύτερα τον πλανήτη.

«Πήγαμε στην ατμόσφαιρα προς μία κατεύθυνση, γιατί η μία όψη του διαστημικού σκάφους, που είχε αρχικά προστεθεί στον πύραυλο, μπορούσε να αντεπεξέλθει στις πιέσεις και τις θερμοκρασίες. Τροποποιήσαμε επίσης τα ηλιακά πάνελ, για να μεγιστοποιηθεί το περιθώριο της τριβής και του φρεναρίσματος», τονίζει ο Ντόναλντ Μέριτ, συντονιστής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Η αεροπέδηση, η μετάβαση δηλαδή από την πρωταρχική ελλειπτική τροχιά στη λεγόμενη "επιστημονική τροχιά", έδωσε στους επιστήμονες την πρώτη εικόνα από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης και δεν ήταν η αναμενόμενη:

«Αυτό που είδαμε και μας φάνηκε κάπως ασυνήθιστο, ήταν η διακύμανση της πίεσης. Ήταν σαν να υπήρχαν κύματα στην ατμόσφαιρα. Αυτού του είδους η δομή στην ατμόσφαιρα δεν ήταν η αναμενόμενη. Η ανάλυση των δεδομένων θα απασχολήσει για λίγο ακόμη τους επιστήμονες», υποστηρίζει ο Ντόναλντ Μέριτ.

Η επιστημονική ομάδα έχει παρατηρήσει ότι οι άνεμοι στην Αφροδίτη γίνονται όλο και πιο ισχυροί.

«Όταν φτάσαμε στην Αφροδίτη, πριν από 8 χρόνια εντοπίσαμε ανέμους 300 χιλιομέτρων την ώρα, πολύ δυνατούς. Αυτό που συνέβη τα τελευταία χρόνια ήταν, ότι οι άνεμοι αυτοί ισχυροποιήθηκαν. Τώρα μιλάμε για ανέμους που φτάνουν τα 400 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συνέβη αυτό», λέει ο Χάκαν Σβέντχεμ.

Το τοπίο στην Αφροδίτη επιφυλάσσει ακόμη περισσότερους γρίφους. Μία από τις λίγες φωτογραφίες που υπάρχουν από την επιφάνεια της Αφροδίτης, έχει τραβηχτεί από το ρωσικό διαστημόπλοιο "Venera 13". Η εικόνα δεν δείχνει ηφαίστεια, αλλά αποτυπώνει πολλά ηφαιστειακά πετρώματα.

«Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι σχετικά νέα στην κλίμακα του ηλιακού συστήματος. Και υπάρχει μια αντίφαση για εμάς, ανάμεσα στη σημερινή απουσία της ηφαιστειακής και τεκτονικής δραστηριότητας και σε αυτήν την επιφάνεια, που παρ 'όλα αυτά φαίνεται αρκετά νέα. Έτσι ίσως να υπάρχουν κάποιες σπάνιες, ισχυρές και βίαιες διεργασίες, που θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν στην επιφάνεια του πλανήτη με έναν καταστροφικό τρόπο, δημιουργώντας ένα είδος αναγέννησης στην επιφάνεια της Αφροδίτης», υπογραμμίζει ο Τόμας Γουάϊντμαν.

«Πρέπει να υπήρξε μία μεγάλη καταστροφή στην πρώιμη ιστορία του πλανήτη. Συγκρούστηκε με ένα άλλο μεγάλο αντικείμενο και αυτή η σύγκρουση σταμάτησε την περιστροφή του πλανήτη. Νομίζω ότι αυτό ήταν πραγματικά το σημείο καμπής στη ζωή της Αφροδίτης», δηλώνει ο Μισέλ Μπραϊτφέλνερ, συντονιστής του προγράμματος "Venus Express"

Ενδείξεις για το τι συνέβη στο παρελθόν μπορούν να αντληθούν από τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγονται από το "Venus Express".

«Η Αφροδίτη είναι ο πιο λαμπερός πλανήτης στον ουρανό. Το πιο λαμπερό φως μετά τη Γη και τον ήλιο. Πρόκειται για έναν πλανήτη, που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι λοιπόν αυτή η ιδιαίτερη προσωπικότητα που έχει η Αφροδίτη ως ένα φωτεινό ουράνιο σώμα, που έχει αναφορά στην κουλτούρα μας. Αυτό το στοιχείο με ελκύει περισσότερο. Ίσως περισσότερο και από τους επιστημονικούς λόγους», παραδέχεται ο Τόμας Γουάϊντμαν.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/09/ESA_Euronews_Close_encounters_with_Venus

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Euronews_Stenhes_epaphhes_trhitoy_thupoy_me_ten_Aphrodhite

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Το Venus Express οδεύει ομαλά στο σκοτάδι. :cheesy:

Το Venus Express της ESA ολοκλήρωσε την οκτάχρονη αποστολή του έχοντας υπερβεί κατά πολύ την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής του.

Το διαστημικό σκάφος εξάντλησε τα καύσιμα κίνησης του κατά τη διάρκεια μιας σειράς αναφλέξεων πρόωσης για να ανυψώσει την τροχιά του μετά την αεροπέδηση σε χαμηλό ύψος νωρίτερα αυτό το έτος.

Από την άφιξή του στην Αφροδίτη το 2006, το Venus Express βρισκόταν σε μια ελλειπτική 24-άωρη τροχιά, ταξιδεύοντας 66 000 χιλιόμετρα πάνω από το νότιο πόλο στο πιο απομακρυσμένο σημείο του και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων πάνω από το βόρειο πόλο στο πλησιέστερο σημείο του, διεξάγοντας μια λεπτομερή μελέτη του πλανήτη και της ατμόσφαιρας του.

Ωστόσο, μετά από οκτώ χρόνια σε τροχιά και με τα καύσιμα για το σύστημα πρόωσης του να εξαντλούνται, ανατέθηκε στο Venus Express στα μέσα του 2014 μια τολμηρή επιχείρηση αεροπέδησης, κατά την οποία βυθιζόταν σταδιακά σε χαμηλότερο ύψος στην ατμόσφαιρα κατά τις πλησιέστερες προσεγγίσεις του στον πλανήτη.

Κανονικά, το διαστημικό σκάφος θα εκτελούσε αναφλέξεις πρόωσης ρουτίνας για να εξασφαλίσει ότι δεν θα έρχονται πολύ κοντά στην Αφροδίτη με κίνδυνο να χαθεί στην ατμόσφαιρα. Αλλά αυτή η μοναδική περιπέτεια είχε ως στόχο την επίτευξη του αντίθετου, δηλαδή τη μείωση του ύψους και να επιτρέψει την εξερεύνηση των προηγουμένως αχαρτογράφητων περιοχών της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Η επιχείρηση παρείχε επίσης σημαντική εμπειρία για μελλοντικές αποστολές – η αεροπέδηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από πλανήτες με ατμόσφαιρα χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρουν τόσα καύσιμα κίνησης.

Μεταξύ του Μαΐου και του Ιουνίου του 2014 το χαμηλότερο σημείο της τροχιάς μειώθηκε σταδιακά σε περίπου 130-135 χλμ, με το κύριο μέρος της επιχείρησης της αεροπέδησης να διαρκεί από τις 18 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου.

Μετά από αυτό το μήνα που το Venus Express «σέρφαρε» μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα σε χαμηλά υψόμετρα, το χαμηλότερο σημείο της τροχιάς υψώθηκε και πάλι μέσα από μια σειρά από 15 μικρές αναφλέξεις πρόωσης, τέτοιες ώστε μέχρι τις 26 Ιουλίου, ήταν πίσω περίπου στα 460 χιλιόμετρα, αποδίδοντας μια τροχιακή περίοδο μόλις λίγο περισσότερο από 22 ώρες.

Η αποστολή στη συνέχεια συνεχίστηκε σε μια φάση μειωμένων επιστημονικών επιχειρήσεων, καθώς η πλησιέστερη προσέγγιση του διαστημικού οχήματος προς την Αφροδίτη μειώθηκε σταθερά και πάλι φυσικά με την βαρύτητα.

Με την υπόθεση ότι είχε απομείνει ακόμα κάποια ποσότητα καυσίμων κίνησης, ελήφθη η απόφαση να διορθωθεί αυτή η φυσική εξασθένιση με μια νέα σειρά από την ανυψωτικούς ελιγμούς κατά το διάστημα 23 με 30 Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια να παραταθεί η αποστολή ως το 2015.

Ωστόσο, η πλήρης επαφή με το Venus Express χάθηκε στις 28 Νοεμβρίου. Από τότε, οι συνδέσεις τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού είχαν μερικώς αποκατασταθεί, αλλά ήταν πολύ ασταθείς και μόνο περιορισμένες πληροφορίες θα μπορούσαν να ανακτηθούν.

"Οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία πως το διαστημικό όχημα χάνει τον έλεγχο πιθανότατα λόγω προβλημάτων στην πρόωση κατά την διάρκεια των ελιγμών ανύψωσης της θέσης," λέει ο Patrick Martin, διευθυντής της αποστολής Venus Express της ESA.

"Φαίνεται πιθανό, λοιπόν, ότι το Venus Express εξήντλησε τα εναπομείναντα καύσιμά του περίπου στα μισά της διαδρομής μέσω των προγραμματισμένων ελιγμών τον περασμένο μήνα."

Βίντεο.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_Venus_Express_odehuei_omalha_sto_skothadi

Venus_Express_aerobraking_node_full_image_2.jpg.c406a2401cdc0061f8a0861ccbbde9a0.jpg

Venus_Express_aerobraking_large.jpg.803ddffc1684a13ff089b6b65132f055.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια «αεροπολιτεία» στην Αφροδίτη. :cheesy:

Ενα νέο πρόγραμμα εξερεύνησης της Αφροδίτης βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας επεξεργάζεται η NASA.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πιθανώς κάποτε η Αφροδίτη διέθετε συνθήκες αν όχι παρόμοιες με αυτές της Γης πάντως αρκετά φιλικές στην παρουσία της ζωής. Κάποια στιγμή όμως οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες μεταβλήθηκαν δραματικά μετατρέποντας τον πλανήτη σε ένα άκρως τοξικό για την ζωή περιβάλλον. Τίποτε δεν μπορεί να σταθεί στην επιφάνεια της Αφροδίτης, σύμφωνα με τους ειδικούς μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ένα σκάφος θα διαλυόταν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει νέες παρατηρήσεις και ερευνητικές αποστολές στην Αφροδίτη αλλά η NASA θέλει να την εξερευνήσει εκ του σύνεγγυς.

Για αυτό η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος έχει ζητήσει από τους τεχνικούς και τους μηχανικούς της νέες ιδέες για την εξερεύνηση της Αφροδίτης.

Στο πλαίσιο αυτό μηχανικοί του Κέντρου Ερευνών Langley της NASA σχεδίασαν το HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept), ένα αερόπλοιο που θα μπορεί να εγκαθίσταται πάνω από τα τοξικά νέφη της Αφροδίτης.

Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να σταλούν πολλά HAVOC στην Αφροδίτη τα οποία να σχηματίσουν όχι απλά μια εναέρια βάση αλλά μια μικρή «αερόπολη» όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι. Τα πληρώματα των αερόπλοιων θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα και να πραγματοποιούν σε ασφαλές περιβάλλον μελέτες και αναλύσεις της Αφροδίτης.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=661681

A26BF06E36DEBB61F81CE85781EF319D.jpg.99074ad6459fd7fb674126bca209f4d6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ωκεανοί διοξειδίου του άνθρακα ενδεχομένως κάλυπταν την Αφροδίτη στο παρελθόν. :cheesy:

Σε ενδείξεις που καθιστούν αρκετά βάσιμο το σενάριο η επιφάνεια της Αφροδίτης να καλυπτόταν στο παρελθόν από ωκεανούς διοξειδίου του άνθρακα, κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell. Οι ενδείξεις προήλθαν από την υπολογιστική προσομοίωση των συνθηκών που επικρατούσαν κάποτε στον πλανήτη, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο η σημερινή μορφή του ανάγλυφου της Αφροδίτης να διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη διάβρωση που προκάλεσαν οι τεράστιες ποσότητες του υγροποιημένου αερίου.

Η Αφροδίτη περιγράφεται συχνά ως «δίδυμη αδερφή» της Γης, επειδή οι δύο πλανήτες έχουν παρόμοιο σχήμα, μάζα και απόσταση από τον ήλιο. Ωστόσο, τη στιγμή που στη Γη επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής, το περιβάλλον στη «δίδυμο αδερφή» της θυμίζει περισσότερο κόλαση, λόγω των πολύ μεγάλων ατμοσφαιρικών πιέσεων και της υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνειά του, η οποία ξεπερνά το σημείο τήξης του μολύβδου.

Εντούτοις, το σημερινό άνυδρο και υπέρθερμο περιβάλλον είναι πιθανόν να έχει πάρει τη θέση από ένα προγενέστερο εντελώς διαφορετικό τοπίο, με εκτεταμένους ωκεανούς να καλύπτουν μέρος της ξηράς. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει πως κάποτε η Αφροδίτη διέθετε τόσο νερό στην ατμόσφαιρά της, που ήταν αρκετό για να σκεπάσει όλο τον πλανήτη με ένα στρώμα νερού βάθους 25 μέτρων – αν βέβαια όλοι αυτοί οι υδρατμοί είχαν καταλήξει στην επιφάνεια μέσω βροχοπτώσεων.

Το σενάριο αυτό πάντως είναι αρκετά απίθανο, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μάλλον δεν θα πρέπει να επέτρεψε την υγροποίηση των υδρατμών. Έτσι, οι επιστήμονες από το Cornell υποστηρίζουν τώρα πως, αν και οι συνθήκες ήταν όντως απαγορευτικές για την υγροποίηση του νερού, δεν συνέβη το ίδιο με το διοξείδιο του άνθρακα. Επομένως, οι «βροχές» από το υγροποιημένο αέριο σκέπασαν μέρος του ανάγλυφου με ωκεανούς.

Ακόμη και σήμερα, το διοξείδιο του άνθρακα είναι μία από τις πιο άφθονες χημικές ενώσεις στην Αφροδίτη.

«Αποτελεί το βασικό συστατικό της ατμόσφαιράς της, σε ποσοστό που αγγίζει το 95,5%», σημειώνει στο σάιτ Space.com ο Ντίμα Μπολμάτοφ, θεωρητικός φυσικός στο Cornell και επικεφαλής της έρευνας.

Γνωστό και σαν «αέριο του θερμοκηπίου», αφού εγκλωβίζει και ανακυκλώνει μέρος της θερμότητας που εκπέμπει η επιφάνεια της Γης, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να υπάρξει σε στερεή, υγρή και αέρια κατάσταση. Ωστόσο, όταν η πίεση και η θερμοκρασία ξεπεράσουν συγκεκριμένες τιμές, τότε αποκτά ιδιότητες υπερκρίσιμου ρευστού, συνδυάζοντας τη συμπεριφορά υγρού και αερίου. Για παράδειγμα μπορεί να διαβρώνει υλικά σαν υγρό, έχοντας παράλληλα ρευστότητα που αντιστοιχεί στην αέρια φάση.

Για να μελετήσουν τη δράση του υπερκρίσιμου διοξειδίου του άνθρακα στην Αφροδίτη, ο Μπολμάτοφ μελέτησαν σε προσομοίωση σε υπολογιστή τις μεταβολές των φυσικών του ιδιοτήτων με τη βαθμιαία αλλαγή της θερμοκρασίας και της πίεσης. Έτσι, διαπίστωσαν πως σε αυτή την κατάσταση το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να εναλλάσσει απότομα τη συμπεριφορά του από αέριο σε υγρό.

Αν και σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση στην Αφροδίτη είναι 90 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Γη, στο παρελθόν φαίνεται πως είχε ακόμη μεγαλύτερη τιμή, δεκάδες φορές υψηλότερη, και μάλιστα για μια χρονική περίοδο 100-200 εκατομμυρίων ετών. Σύμφωνα με τον Μπολμάτοφ, σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι πιθανόν να σχηματίσθηκε υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα με συμπεριφορά υγρού.

«Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, καθιστά εύλογο το σενάριο η επιφάνεια της Αφροδίτης να κατακλυζόταν από αυτό το υπερκρίσιμο ρευστό, το οποίο διαμόρφωσε αρκετά από τα χαρακτηριστικά της, όπως τις κοιλάδες και τις περιοχές που μοιάζουν με κοίτες ποταμών», πρόσθεσε ο Μπολμάτοφ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα έμοιαζε με «σαπουνόφουσκες», δηλαδή φυσαλίδες που περιείχαν αέριο και καλύπτονταν από ένα παχύ στρώμα ρευστού διοξείδιο του άνθρακα. Κάτι που σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν με πειράματα στο εργαστήριο, αναπαράγοντας τις συγκεκριμένες τιμές θερμοκρασίας και πίεσης.

http://www.naftemporiki.gr/story/898330/okeanoi-diokseidiou-tou-anthraka-endexomenos-kaluptan-tin-afroditi-sto-parelthon

venus-afroditi.jpg.9086e6e2402bad6cfdbecb65abf113e9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Ζώντας στην επιφάνεια της Αφροδίτης. :cheesy:

Η δίδυμη αδελφή της Γης είναι ο πλανήτης από την κόλαση: κρυμμένη κάτω από πυκνά σύννεφα θειικού οξέος, η επιφάνεια της Αφροδίτης σιγοβράζει μέρα και νύχτα σε θερμοκρασία αρκετά υψηλή για να λιώσει μολύβι. Οι επανδρωμένες αποστολές αποκλείονται, ωστόσο οι πλανητολόγοι έχουν μια ιδέα για το πώς θα ήταν η ζωή στον γειτονικό πλανήτη.

Η Αφροδίτη και η Γη αποκαλούνται συχνά δίδυμοι πλανήτες επειδή έχουν περίπου την ίδια μάζα και σύσταση. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχουν σταλεί στον πλανήτη πάνω από 40 σκάφη.

Το τελευταίο ήταν ο δορυφόρος Venus Express της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2005 και ολοκλήρωσε πρόσφατα την αποστολή του.

«Η επιφάνεια της Αφροδίτης διαφέρει πολύ σε σχέση άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος» αναφέρει στο Space.com ο Χέκεν Σβέλντεμ, ερευνητής της αποστολής Venus Express. Δεδομένου όμως ότι ο πλανήτης καλύπτεται από ένα αδιαφανές πέπλο, η επιφάνειά του είναι ορατή μόνο με ραντάρ.

Τη δεκαετία του 1990, η αποστολή Magellan της NASA χαρτογράφησε την Αφροδίτη με ραντάρ και αποκάλυψε μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά: βουνά και πολυάριθμα γιγάντια ηφαίστεια, από τα οποία ρέουν ποτάμια λάβας με μήκος μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

Όμως τα τρία τέταρτα του πλανήτη καταλαμβάνονται από απέραντες πεδιάδες -ίσως η πιο κατάλληλη τοποθεσία για μόνιμη εγκατάσταση.

Το να περπατά όμως κανείς εκεί δεν θα ήταν ευχάριστη εμπειρία. Η πυκνή ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, δημιουργεί ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου που ανεβάζει τη θερμοκρασία της επιφάνειας στους 462 βαθμούς.

Η βαρύτητα του πλανήτη είναι περίπου 10% πιο ασθενής από τη γήινη, οπότε τα αντικείμενα θα φαίνονταν ελαφρότερα και τα άλματα θα έφταναν λίγο ψηλότερα. «Πιθανότατα δεν θα παρατηρούσατε τη διαφορά στη βαρύτητα, αυτό όμως που σίγουρα θα προσέχατε είναι η πυκνή ατμόσφαιρα» λέει ο Σβέλντεμ. «Ο αέρας είναι τόσο πυκνός ώστε θα νιώθατε αντίσταση αν προσπαθούσατε να κουνήσετε γρήγορα το χέρι σας. Θα ήταν σχεδόν σαν να βρίσκεστε μέσα σε νερό» περιγράφει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που δύσκολα θα διέφευγε της προσοχής είναι η ατμοσφαιρική πίεση, 92 φορές υψηλότερη από την ατμοσφαιρική πίεση στη Γη. Για να φτάσει κανείς αυτά τα επίπεδα, θα έπρεπε να καταδυθεί στη θάλασσα σε βάθος σχεδόν ενός χιλιομέτρου.

Λόγω της ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης, η προσεδάφιση στην Αφροδίτη μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Μόνο οι σοβιετικές αποστολές Venera, που ολοκληρώθηκαν το 1984, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια και να μεταδώσουν εικόνες.

Αν είστε διατεθειμένοι να υποστείτε το μαρτύριο για να θαυμάσετε την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα, προσέξτε σε ποια κατεύθυνση κοιτάζετε: η Αφροδίτη περιστρέφεται ανάποδα από τους υπόλοιπους πλανήτες, με κατεύθυνση δεξιόστροφη. Αυτό σημαίνει ότι ο Ήλιος ανατέλλει στη δύση και δύει στην ανατολή.

Η Αφροδίτη χρειάζεται 225 γήινες μέρες για να ολοκληρώσει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο, και 243 γήινες μέρες για να συμπληρώσει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό της. Επειδή όμως περιστρέφεται ανάποδα, η διάρκεια της ημέρας είναι 117 γήινες μέρες, επισημαίνει ο Σβέντεμ.

Ακόμα και το μεσημέρι, όμως, ο Ήλιος δεν θα φαινόταν καθαρά στον ουρανό. Λόγω της πυκνής ατμόσφαιρας, θα γινόταν ορατός ως διάχυτη λάμψη πίσω από τα σύννεφα. Τη νύχτα, πάλι, ο ουρανός είναι κατάμαυρος χωρίς κανένα άστρο.

Και, σε αντίθεση με τον γαλάζιο ουρανό της Γης, ο ουρανός της Αφροδίτης έχει ένα μουντό πορτοκαλί χρώμα λόγω της σκέδασης [εκτροπής] του ηλιακού φωτός από τα μόρια διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιφάνεια του πλανήτη είναι καυτή, τουλάχιστον όμως δεν πλήττεται από κακοκαιρία. Τα σύννεφα θειικού οξέος βρέχουν βιτριόλι, ωστόσο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας οι σταγόνες της βροχής εξατμίζονται σε ύψος 25 χιλιομέτρων και δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος.

Ακόμα, οι άνεμοι στην επιφάνεια δεν υπερβαίνουν σε ταχύτητα τα 3 χιλιόμετρα την ώρα, παρόλο που η ταχύτητά τους ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει τα 400 χιλιόμετρα την ώρα.

Αν δεν πτοείστε από όλα αυτά και επιμένετε να μετακομίσετε στην Αφροδίτη, ένας τελευταίος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι καθυστερήσεις στην επικοινωνία σας με τους φίλους σας στη Γη.

Όταν η Αφροδίτη βρίσκεται στην ελάχιστη απόστασή της από τη Γη, το μήνυμα θα χρειαζόταν μερικά λεπτά για να φτάσει στον προορισμό του. Όταν πάλι οι δύο πλανήτες βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση, με τον Ήλιο ακριβώς ανάμεσά τους, η καθυστέρηση θα ξεπερνούσε τα 15 λεπτά.

http://physicsgg.me/2015/02/18/%ce%b6%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82/

venus_clouds_br.jpg.3b5d9710c1b66641d29282459ed16187.jpg

Venera_13_-_venera13-left.jpg.2a8ee7c9371c23f604ca7f78f2264e10.jpg

Maat.thumb.jpg.688f83076a8190f078b4fd3614220a08.jpg

venus-surface-conditions-140827e-02.thumb.jpg.660b7fd99a1e969ff9160379b4b72985.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 μήνες αργότερα...

Αεροπόλεις και αεροπλάνα στην Αφροδίτη. :cheesy:

Τα τελευταία χρόνια η προσοχή των επιστημόνων έχει στραφεί προς την Αφροδίτη. Οι αστροφυσικοί πιστεύουν ότι πιθανώς κάποτε η Αφροδίτη διέθετε συνθήκες αν όχι παρόμοιες με αυτές της Γης πάντως αρκετά φιλικές στην παρουσία της ζωής. Κάποια στιγμή όμως οι γεωατμοσφαιρικές συνθήκες μεταβλήθηκαν, με το φαινόμενο του θερμοκηπίου να κάνει την εμφάνισή του εκεί σε πολλαπλάσια ένταση από αυτή που έχει στη Γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γειτονικός μας πλανήτης να μετατραπεί σε ένα άκρως τοξικό για τη ζωή περιβάλλον.

Οι ειδικοί θέλουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν πιο πολλά δεδομένα για την Αφροδίτη ώστε να δημιουργήσουν το παζλ της εξέλιξής της. Αν κάτι τέτοιο συμβεί μπορεί να αποκαλυφθούν στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει τώρα και τι αναμένεται να συμβεί στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον στη Γη. Γι' αυτό και οι διαστημικές υπηρεσίες και οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα (εξερευνητικά σκάφη, διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια) για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τον πλανήτη. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, όμως οι επιστήμονες θέλουν να αποκτήσουν και άλλες. Για τον λόγο αυτόν αναζητούν νέες ιδέες και τρόπους εξερεύνησης της Αφροδίτης.

Στο πλαίσιο αυτό μηχανικοί του Κέντρου Ερευνών Langley της NASA σχεδίασαν το HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept), ένα αερόπλοιο που θα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω από τα τοξικά νέφη της Αφροδίτης. Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι θα μπορούν να σταλούν πολλά HAVOC στην Αφροδίτη τα οποία θα σχηματίσουν όχι απλά μια εναέρια βάση αλλά μια μικρή «αερόπολη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ίδιοι. Τα πληρώματα των αερόπλοιων θα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα και να πραγματοποιούν σε ασφαλές περιβάλλον μελέτες και αναλύσεις της Αφροδίτης.Πριν από λίγες μέρες η αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικών συστημάτων Northrop Grumman πρότεινε στη NASA την κατασκευή ενός φουτουριστικού εξερευνητικού αεροσκάφους. Το Vamp (Venus Atmospheric Maneuverable Platform) θα διαθέτει φουσκωτούς κινητήρες και άνοιγμα φτερών 46 μέτρων που είναι διπλάσιο από εκείνο ενός αεροσκάφους Boeing 737. Θα πετά σε ύψος 50-70 χλμ. και θα φέρει πάνω του ένα πλήθος οργάνων καταγραφής και ανάλυσης. Μεγάλο εμπόδιο για την κατασκευή του Vamp είναι το υψηλό του κόστος αφού σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της εταιρείας αυτό θα αγγίξει το ένα δισ. δολάρια και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η NASA μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια χρηματοδότηση.

Ποιοι μπορεί να είναι όμως οι πιθανοί στόχοι μιας εκ του σύνεγγυς εξερεύνησης της Αφροδίτης; Σίγουρα τα εντυπωσιακά της ηφαίστεια. Ο πλανήτης διαθέτει μεγάλες ηφαιστειακές οροσειρές - μια από αυτές είναι η περιοχή Aphrodite Terra, με πολλά και μεγάλα ηφαίστεια, ανάμεσά τους και το Maat Moons που έχει ύψος 9 χλμ. και διάμετρο 200 χλμ.

Στην Αφροδίτη υπάρχουν 156 ηφαίστεια με διάμετρο μεγαλύτερη των 100 χλμ. και άλλα 300 με διάμετρο 20-100 χλμ.

Ως αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, λάβα ρέει συνεχώς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Κοντά στον ισημερινό της Αφροδίτης έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστης μορφής νεφώσεις που υποδεικνύουν την ύπαρξη ατμοσφαιρικών κυμάτων ανάλογων με εκείνα τα οποία προκαλούν τα υψηλά και χαμηλά ατμοσφαιρικά συστήματα πίεσης της Γης.

Εχουν εντοπιστεί επίσης 900 κρατήρες, ο μικρότερος εκ των οποίων έχει διάμετρο 1,5 χλμ. και ο μεγαλύτερος 280 χλμ. Οι περισσότεροι από αυτούς διατηρούνται στην ίδια ακριβώς κατάσταση με εκείνη στην οποία βρίσκονταν τις πρώτες ώρες μετά τη δημιουργία τους.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=706270

plane.thumb.jpg.528e1b292e04e826dc9f7d4a6e0a89f4.jpg

E53BC1B5ACC2A5AA35506DFAFEDDF3C1.jpg.c7bec88a386272e8ab8213088876466b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης