Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πριν ενα μηνα αγορασα το SW 10" flextube. Απολυτα ικανοποιημενος με την αγορα μου νιωθω την αναγκη να αξιοποιησω στο επακρο το τηλεσκοπιο μου με νεα προσοφθαλαμια και ισως καποια φιλτρα. Το τηλεσκοπιο ειχε ενα 10mm και ενα 25mm. Αγορασα και ενα balrow x2. Τι εχει ομως σειρα; Με μια ερευνα που εκανα υπαρχουν προσοφθαλαμια απο 35€ μεχρι και οσο κοστισε ολο το τηλεσκοπιο ](*,) . Τα οικονομικα μου δεν ειναι για να ξοδευω καθε μηνα 100+€ για ενα προσοφθαλαμιο γι αυτο οι αγορες μου πρεπει να ειναι προσεκτικες. Ποιο θα επρεπε να ειναι το επομενο βημα; Ενα προσοφθαλαμιο ποιοτικο κατω απο 10mm; Ενα μεταξυ 25 και 10; Πανω απο 25mm; Ενα φιλτρο (και εκει χαμος, δεν ξερω ποιο ειναι καλο, ισως για αρχη τις baader το moon & skyglow)). Μετα τι; :oops: Τα φωτα σας.

Ευχαριστω.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Από το moon & skyglow μακριά είναι πεταμένα λεφτά. Φίλτρο UHC-S ή O-III. Προσοφθάλμιος 24mm αν θέλεις σχετικά οικονομικο Baader Hyperion αν θέλεις κορυφαίο Televue Panoptic 24mm. Επειδή έχεις ήδη barlow 2x για οικονομικό 8mm Baader Hyperion για κορυφαίο Nagler 9mm. Αυτούς που έχεις μαζί με το τηλεσκόπιο κράτα τους για κανένα αστροπάρτυ.

Ποιόν barlow πήρες; Αν έχεις φτηνο barlow κι αυτός θέλει αντικατάσταση... Καλούς barlow θεωρώ ΜΟΝΟ televue.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ένας καλός φακός 9-10mm. Θα είναι ο βασικός σου φακός με το τηλεσκόπιο αυτό.

Στα 100 ευρώ περίπου υπάρχουν Ο ES82 8.8 82 μοιρών και ο Baader Hyperion 10mm 68 μοιρών. Αμφότεροι ανώτεροι από τον Plossl 10mm. Με αυτόν, έναν καλό ευρυγώνιο φακό 24-32mm (5-7mm κόρη εξόδου) και έναν Barlow 2x μπορείς να την βγάλεις φθηνά.

Εναλλακτικά ο Baader Hyperion Zoom 24-8. Θα παίζεις κυρίως μεταξύ 12 και 8mm.

Αν θέλεις οικονομία, τότε ο μεγάλος φακός να είναι 1.25": ES68 24mm ή TV Barlow 32mm. Θα αξιοποιήσεις και τον Barlow και θα έχεις 1 διάμετρο φίλτρου (1.25'').

Αν πάρεις μόνο 1 φίλτρο, τότε Orion Ultrablock ή Lumicon UHC.

Κοίταζε τα μεταχειρισμένα. Βάζε 35-50 ευρώ τον μήνα στην άκρη και αγόραζε 1 αντικείμενο κάθε 2-3 μήνες.

Το f/4.7 δεν σηκώνει πολύ φθηνούς φακούς. Τα 100 ευρώ για καινούριο ή μεταχειρισμένο θα τα δώσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ποπο... Ευχαριστω για τις απαντησεις. Πιθανολογω οτι αφου πηρα barlow SW θα πρεπει αν τον αλλαξω και αυτον, αν και δεν ειδα προβληματα... Με τον 25 που ειχε το τηλεσκοπιο δεν εχω κανενα παραπονο παντως. Ο 10mm δεν μου αρεσε...Προτιμω να χρησιμοποιω τον barlow με τον 25 για να εχω μια μεγενθυνση 96X παρα σκετο τον 25mm και 120x... Θα κανω μια λιστα με αυτα που ειπατε και θα αρχισω αποταμιευση.

Επισης για τα φιλτρα... Καλυτερη ειναι η αγορα O III ή UHC-S; Κανουν την ιδια δουλεια ή μιλαμε για τελειως διαφορετικα φιλτρα;

Δημοσιεύτηκε
Ποπο... Ευχαριστω για τις απαντησεις. Πιθανολογω οτι αφου πηρα barlow SW θα πρεπει αν τον αλλαξω και αυτον, αν και δεν ειδα προβληματα... Με τον 25 που ειχε το τηλεσκοπιο δεν εχω κανενα παραπονο παντως. Ο 10mm δεν μου αρεσε...Προτιμω να χρησιμοποιω τον barlow με τον 25 για να εχω μια μεγενθυνση 96X παρα σκετο τον 25mm και 120x... Θα κανω μια λιστα με αυτα που ειπατε και θα αρχισω αποταμιευση.

Επισης για τα φιλτρα... Καλυτερη ειναι η αγορα O III ή UHC-S; Κανουν την ιδια δουλεια ή μιλαμε για τελειως διαφορετικα φιλτρα;

Toν ίδιο σκοπό εξυπηρετούν απλά με διαφορετικό τρόπο.

Τα ΟΙΙΙ κόβουν τελείως τα αστρα ,σκοτεινιάζουν το υποβαθρο και τονωνουν τα νεφελώματα.

Τα UHC κανουν την ιδια δουλειά απλά σε μικρότερη κλίμακα.Είμαι κάτοχος του UHC-S και έχω μείνει ευχαριστημένος αν και δεν το εχω δοκιμάσει κάτω απο σκοτεινούς ουρανούς.

Θα σε συμβούλευα,αν πάρεις φίλτρο, να πάρεις της Lumicon.Iσχυριζονται πως είναι το καλύτερο. :cheesy:

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Μια ερωτηση σε αυτα που ανεφερε ο kkokkolis για τον HYPERION ZOOM 8-24 mm. Αξιζει μια τετοια αγορα ή ειναι καλυτερα δυο προσοφθαλαμια 8mm και 24mm; Λογικα θελει και αλλου τυπου barlow ετσι δεν ειναι; Ειναι 1.25" ή 2" , Για να ξερω αν τον επιλεξω τι φιλτρο να παρω, αν μπορει να μπει φιλτρο σε αυτον...

Δημοσιεύτηκε
Μια ερωτηση σε αυτα που ανεφερε ο kkokkolis για τον HYPERION ZOOM 8-24 mm. Αξιζει μια τετοια αγορα ή ειναι καλυτερα δυο προσοφθαλαμια 8mm και 24mm; Λογικα θελει και αλλου τυπου barlow ετσι δεν ειναι; Ειναι 1.25" ή 2" , Για να ξερω αν τον επιλεξω τι φιλτρο να παρω, αν μπορει να μπει φιλτρο σε αυτον...

Τον έχω και αυτόν.Η ανάγκη που οδήγησε στην αγορά του ήταν να δω ποια χαμηλη εστιακή ήταν ιδανική για εμένα.Δεν ήθελα να πάρω μια στην τύχη.Για αυτό επέλεξα τον ζοομ.Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η συχνή εστίαση που πρέπει να κάνω.Δηλαδή εστιάζω και σε 4 λεπτά χρειάζεται μια μικρή εστίαση.Επίσης το eye cup του δεν με βόλεψε,προτιμούσα του plossl που είχα.Παρεπιπτόντως,με τον plossl έχω πάρει καθαρότερες εικόνες-πιο sharp όπως λένε σε ξένα φόρουμ.

Μιας και έχεις έναν 25αρη προτείνω να μην δώσεις 200 ευρώ να πάρεις τον zoom.Πάρε καλύτερα 1 σταθερό.Αντικατέστησε τον 9άρη σου.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Για μένα το καλύτερο κιτ για αρχή ειναι 24mm, 12mm και barlow 3x. Καλύτερα ξεκίνα από τον barlow 3x televue και εν συνεχεία στους προσοφθάλμιους. Πρότεινα τον 8mm επειδή είχες τον 2x. Με το ενδεχομενο να τον αλλάξεις προχώρα σε 24mm Panoptic (ακριβός) ή Hyperion (οικονομικός) και μετα nagler 13 ή 11mm ή Hyperion 13mm. Τον nagler 12mm που είναι σαν χειροβομβίδα ξέχνα τον καλύτερα. Βέβαια έχεις κι άλλες λύσεις... Meade UWA, Celestron X-Cel, κλπ... Εκείνο που θα επέμεινα είναι barlow μόνο televue.
Δημοσιεύτηκε
Λεω να προχωρησω στην αντικατασταση του 10mm πρωτα. Επισης διαβαζω αρκετα συχνα οτι η αγορα ενος barlow πανω απο 2x δεν ειναι αναγκαια. Τωρα αυτο ειναι θεμα και τι προσοφθαλαμια θελει καποιος να εχει, ετσι δεν ειναι;

Δημοσιεύτηκε

Ειμαι σε δυο κατευθύνσεις...

Ή αγοραζω ενα 8mm(ή 12mm) ενα 24mm και ενα barlow (2x ή 3x)

Ή τον hyperion zoom και αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2164. Αν μου εξηγησει καποιος πως λειτουργει αυτος ο Barlow με τον Zoom, ειναι για 1.25" για 2" και για τα δυο; Δειχνει μια τιμια λυση ο zoom παντως. Πως προσαρμοζεις φιλτρο επανω του; Θελει 1.25 ή 2" ;

Και οι δυο λυσεις κοστιζουν περιπου τα ιδια χρηματα.

Οι τιμες για Ελλαδα του πλανηταριου ειναι η φτηνοτερες ή θα πρεπει να ψαξω και στο εξωτερικο;

Δημοσιεύτηκε
Η γνώμη μου είναι να μην πάρεις τον hyperion barlow ακόμα και αν πάρεις τον Hyperion zoom γιατί όταν θα πάρεις (που θα πάρεις) προσοφθάλμιους σταθερής εστιακής απόστασης και καλύτερης ποιότητας δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον barlow αυτόν μαζί τους.
Δημοσιεύτηκε
Και ημουν ετοιμος να κανω edit να ρωτησω αυτο το πραγμα. Ο Ζοομ ομως δουλευει με τους "απλους" barlow ή δημιουργούνται προβληματα;

Δημοσιεύτηκε

O zoom δουλεύει με τους απλούς Barlow, φθάνει να αντικαταστήσεις την βίδα τους με μακρύτερη (επειδή είναι φαρδύς).

Ο Barlow του zoom μετατρέπεται σε απλό με έναν προσαρμογέα, πχ Baader Clicklock που ανεβάζει την τιμή.

Αφού έχεις Barlow άσε τον για αργότερα. Πρώτα ένας καλός φακός στα 9-10mm για 2mm exit pupil. Και 1,5-3mm πάλι καλά θα είναι, δηλαδή κάτι μεταξύ 7 και 14mm.

Να χτυπάς τις ευκαιρίες, πχ έναν zoom στα 120 ευρώ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φιλε μου το τηλεσκόπιο που πηρες ειναι καλό και θα το κρατησεις για καιρο. Μην προχωράς επομένως σε βιαστικές αγορές.

Πρέπει να συμφωνήσω με τον Γιώργο οσον αφορά τους barlow. Televue ή τίποτα και κατα προτίμηση powermate αν αντεχεις το κοστος. Οσο για τους zoom η προσωπική μου απόψη είναι να τους αποφύγεις τελείως. Είναι προσοφθάλμιοι που κάνουν πολλούς συμβιβασμούς και δεν αποδίδουν τελικά σε τιποτα. Προχωρα με σταθερούς φακούς σιγά σιγα. Αλλωστε με προσεχτική επιλογή 2 η το πολυ 3 προσφθαλμιοι φτανουν,

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε
Nαι. Τελικα αποφασισα σε μεμονωμένα προσοφθαλαμια. Σιγουρα θα το αγορασω γρηγοροτερα απο το αν μαζευα για τον zoom, που με τα ιδια λεφτα θα αγοραζα 2 hyperion.. Εχω "κλεισει" για ενα 24mm ως δευτερη αγορα αφου ο 25mm της sw με ικανοποιει προς το παρον και θελω να αποφασισω για αν θα παρω 10mm ή 8mm για αρχη. Τελικα θα μεινω για καποιο καιρο με τον φτηνο barlow που εχω μεχρι να τον αναβαθμισω σε εναν TV x2.

Δημοσιεύτηκε

Ο Υπερίων 24 στο f/4.7 δεν αποδίδει άψογα. Ευτυχώς υπάρχει ο ES68 24, ισάξιος ή και καλύτερος του Panoptic σύμφωνα με πληροφορίες και σε καλή τιμή.

Οι Hyperions 10 & 8 δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Στις αγγελίες υπάρχει και ο ES82 8.8 και αξίζει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Να προσθέσουμε ότι άριστοι σε απόδοση φακοί, είναι και οι Vixen LVW και θα σου τους πρότεινα ανεπιφύλακτα. Το κακό είναι ότι και σε αυτούς τελευταία παρατηρείται αύξηση στις τιμές τους... :roll:

Διεθνώς συγκαταλέγονται στους semi premium φακούς αλλά θα έλεγα και λίγο παραπάνω.

Έχω δει μέσα από τους περισσότερους (8, 13, 17, 22mm) και είναι φοβεροί. Ειδικά ο 22mm είναι ο καλύτερος. Ομολογώ επίσης πως μου άρεσε περισσότερο σε σύγκριση με τον Panoptic 24mm που ήδη έχω. Πιο έντονο contrast, πιο "ζωντανές" σπείρες στον Μ51. Τους σύγκρινα και τους 2 στο δικό μου 12" Flextube στον Πάρνωνα. Κάποτε είχαν τον καλύτερο λόγο τιμής προς απόδοση οι LVW...κόστιζαν κάτω από 200 ευρώ (γύρω στα 175 αν θυμάμαι καλά), πράγμα που τους έκανε να είναι υπεράριστη αγορά..κάποτε όμως! :|

Θα τους βρεις στο Πλανητάριο

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1516

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1515

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1570

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1941

1515_PP0Q8JPW5U.jpg

Να πω επίσης πως μην βιάζεσαι! Αυτές οι συλλογές με τους φακούς μαζεύονται σιγά σιγά.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

"Τσιμπημένοι" οι Vixen... Δεν νομιζω να αντεχει η τσεπη μου για να κανω μια συλλογη τετοια. Ειναι λογικο τα προσοφθαλαμια να ξεπερνανε σε τιμη το τηλεσκοπιο; Τωρα θα μου πειτε το τηλεσκοπιο αν το αλλαξω, τα προσοφθαλαμια μενουν...

Για μενα προεχει η αγορα ενος αντικατασταστη του SW 10mm που δεν με ικανοποιει.

Την ειδα τη αγγελια για το ES 8.8 αλλα δεν εχω τα χρηματα τωρα καθως η αγορα του τηλεσκοπιου ηταν προσφατη και ηρθαν και καποια εξοδα για τη δουλεια.

Για 24mm οταν ερθει η ωρα θα ρωτησω, οπως θα εκανα φυσικα. Να πω την αληθεια κοιταζα τον hyperion , αλλα κατι θα γνωριζετε παραπανω.

Δημοσιεύτηκε

Καλά δεν λέω να τους πάρεις όλους, φυσικά. Εγώ θα συνιστούσα τον 22mm για αρχή. Ναι, είναι λογικό να ξεπερνάνε το τηλεσκόπιο, μια συλλογή από άριστους φακούς κοστίζει και μια και δύο φορές περισσότερο από τηλεσκόπια καταναλωτικά και μεσαίων μεγεθών.

Δεν θα πρέπει να σε αποτρέπει όμως κάτι τέτοιο. Ούτε να νιώθεις ότι πρέπει να πάρεις τα πιο ακριβά. Αυτό που σου είπε ο Κώστας πριν, δηλαδή να βάζεις στην άκρη ένα ποσό τον μήνα (50-70 ευρώ) και να παίρνεις κάτι ανά 3-4 μήνες είναι μια πολύ ωραία πρακτική.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
"Για μενα προεχει η αγορα ενος αντικατασταστη του SW 10mm που δεν με ικανοποιει.

Την ειδα τη αγγελια για το ES 8.8 αλλα δεν εχω τα χρηματα τωρα καθως η αγορα του τηλεσκοπιου ηταν προσφατη και ηρθαν και καποια εξοδα για τη δουλεια.

Θα σε συμβούλευα επειδή και εγώ αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα να μην βιαστείς αφού τώρα δεν έχεις τα χρήματα. Ο 10αρης (ή κάπου κοντά) θα είναι ο βασικός σου φακός. Χρειάζεται να πάρεις κάτι καλό, όταν θα συγκεντρώσεις τα χρήματα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ανοιγω παλι το θεμα, γιατι οι hyperion δειχνουν πολυ καλοι για να ειναι αληθινοι.. Ψαχνοντας στα forum εγιναν πολλες αναφορες στα fine tuning rings που απο ο,τι καταλαβα επειδη το κατω στελεχος λειτουργει ως barlow αλλαζει το focal length οταν προσθετεις τα rings.

Δηλαδη ο 8mm που με ενδιαφερει ως πρωτη αγορα γινεται με το 14mm σε εναν 6mm , με το 28mm σε εναν 5mm και συνδυαστικά σε 4.3mm. Επειδη παραειναι οικονομικο (κοστος 29€ τα δυο δαχτυλιδια) ποια ειναι η παγιδα; Δεν περιμενω να εχω την ιδια αποδοση με τον 5mm , αλλα τι θα πρεπει να περιμενω; Μπορω να προσθεσω και barlow;;; Δηλαδη να βαλω tunning ring 14mm , balow x2 και να πιασω 3mm; Το βαρος του φακου και τοση προεκταση με τρομαζει λιγακι.

Τον αλλο μηνα θα κανω την πρωτη μου αγορα.

Y.Γ Μετα tunning rings εκαναν λιγο πιο μπερδεμενη την αγορα μου για το δευτερο προσοφθαλαμιο αφου δεν μπορω να αποφασισω αν θα παρω μιας αλλης μαρκας (vixen στα 22mm;) ή το 21mm hyperion και να τον συνδιαζω και αυτον με τα rings...Δεν βρηκα και αναφορες για τον 10mm και τα rings.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης