Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετα απο αρκετό καιρό παρατήρησα για πρώτη φορά το North America Nebula με το 16αρι χρησιμοποιώντας έναν 56μμ Super Plossl φακό με ένα φίλτρο ΟΙΙΙ.

Αν και ο φακός δεν είχε πολύ μεγάλο πεδίο και χώραγε μέσα μόνο το 1/3 του νεφελώματος μπορώ να πω ότι φαινόταν πολύ εντυπωσιακό, ίσως ήταν το Highlight της βραδιάς αφού φαινόταν περίπου όπως στις Αστροφωτογραφίες, φοβερή δομή!! :shock: :mrgreen:

Φαινόταν και το νεφέλωμα του Πελεκάνου αλλά το Νεφέλωμα της Β.Αμερικής δεν συγκρίνεται με αυτο του Πελεκάνου, όσοι έχετε προσοφθάλμια για μικρές μεγεθύνσεις 30Χ 40Χ ας το δοκιμάσει σε σκοτεινό Ουρανό με ένα ΟΙΙΙ :mrgreen: :wink:

Σίγουρα τα Κοπέλια το έχουν δοκιμάσει, όπως και πολλοί άλλο

Μετά από λίγο δοκιμάζω το North America (NGC 7000). Το νεφέλωμα αυτό δεν μου άρεσε και πολύ λόγω του πολύ μεγάλου πεδίου που απαιτεί και το είχα δει 1-2 φορές μόνο. Δοκιμάζοντας με τον 35αρη και ΟΙΙΙ το θέαμα με συνεπείρε. Φαινόταν πεντακάθαρα και φωτεινά ΟΛΟ το σχήμα του. Η έκπληξη όμως δεν ήταν αυτή, αλλά η θέαση του Pelican Nebula (IC 6070). Δεν κατάφερα να δω όλο το νεφέλωμα αλλά τουλάχιστον έπιασα τη πιο φωτεινή περιοχή του. Το σχήμα του μέσα από το προσοφθάλμιο έμοιαζε με το pacman.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Εγώ το έχω δει με το 12άρι από τον Πάρνωνα. Δυστυχώς είχα μόνο έναν 24άρη panoptic και φίλτρο ΟΙΙΙ να δοκιμάσω. Έχω και έναν 35άρη panoptic αλλά δεν τον πολυχρησιμοποιώ και δεν τον είχα πάρει μαζί μου επειδή δίνει πολύ μεγάλη κόρη εξόδου και δεν ταιριάζουν καλά.

Επειδή το νεφέλωμα είναι τεράστιο στην αρχή "ψάχνεσαι" λίγο αν δεν το κοιτάς με υπερ-ευρύ πεδίο και δεν ξέρεις που αρχίζει και που τελειώνει, αν όμως προσανατολιστείς είναι πολύ όμορφο, ο "κόλπος του Μεξικού" είναι το πιο ευδιάκριτο και όμορφο κομμάτι του.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Επειδή το νεφέλωμα είναι τεράστιο στην αρχή "ψάχνεσαι" λίγο αν δεν το κοιτάς με υπερ-ευρύ πεδίο και δεν ξέρεις που αρχίζει και που τελειώνει, αν όμως προσανατολιστείς είναι πολύ όμορφο, ο "κόλπος του Μεξικού" είναι το πιο ευδιάκριτο και όμορφο κομμάτι του.
Ετσι ακριβός Ανδρέα, η περιοχή του Μαξικού και ο κόλπος του είναι απο τα πιο Θεαματικά τμήματα του νεφελώματος!!

Το κακό είναι ότι χρειαζόμαστε ένα καλό προσοφθάλμιο στα ~40μμ αλλά κοστίζει :roll:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν Βασίλη "ψηθηκα" τρελά για την αγορά ενός προσοφθαλμίου με μικρή μεγέθυνση. Το νεφέλωμα

North America Nebula ήταν απίστευτα όμορφο αλλά και το veil μέσα από αυτό το προσοφθάλμιο ήταν τέλειο. Οπότε καλά τα γαλαξιάκια , τα αμυδρά πλανητικά και τα πανδύσκολα απομακρυσμένα σφαιρωτά , αλλά και η θέαση ανοικτών νεφελωματων είναι απόλαυση. Τελικά δεν παρατήρησα κανένα πρόβλημα μέσα απ τον 56μμ φακό αν και έδινε πολύ μεγάλη κόρη εξόδου. Κανονικα θα έπρεπε να βλέπαμε το δευτερεύον σαν μαυρη κηλίδα στο κέντρο του πεδίου αλλά τελικα όλα καλά. Λοιπόν τον κατάλογο με τα van de berg νεφελώματα παραμάσχαλα και φύγαμε... :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά είναι πολύ ωραία να βλέπεις στόχους με μεγάλα πεδία. Απλά σε ταξιδεύει η θέα. Το North America είναι όντως ένας στόχος όπου τα μεγάλα και ποιοτικά προσοφθάλμια το αναδεικνύουν στο έπακρο, με το σωστό φίλτρο φυσικά.
Δημοσιεύτηκε
Φίλοι μου καλή σας ημέρα

Με ποιο προσοφθάλμιο και ποιο φίλτρο θα δω ικανοποιητικά το North America με το

10΄΄ DOB Ευχαριστώ.

Γεια σου Κώστα, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς σκοτεινό Ουρανό αλλά εκεί που είσαι είμαι σίγουρος ότι έχεις αρκετό!

Επίσεις χρειάζεσαι ένα προσοφθάλμιο που θα σου δίνει μικρή μεγέθυνση π.χ 40mm ώστε να χωρέσει μέσα το Νεφέλωμα ή ένα τμήμα αυτού, και επίσης θα χρειαστείς ένα φίλτρο ΟΙΙΙ ή UHC

Επίσης δες εδω μπορείτε να δείτε ποιο νεφέλωμα χρειάζεται πιο φίλτρο: Το κατάλληλο φίλτρο για κάθε νεφέλωμα

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Για τα νευτώνεια, προτείνεται να μη χρησιμοποιείται προσοφθάλμιο που δίνει κόρη εξόδου μεγαλύτερη από 7 χιλιοστά (το προτείνει και ο Al Nagler εδώ). Την κόρη εξόδου την υπολογίζεις διαιρώντας το εστιακό μήκος του προσοφθαλμίου με τον εστιακό λόγο του τηλεσκοπίου πχ προσοφθάλμιος 35 mm δίνει σε τηλεσκόπιο f/4.7 κόρη εξόδου 7.45.

Αν έχεις το 10άρι f/4.7 σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις μέγιστο εστιακό μήκος προσοφθαλμίου 4.7 χ 7 περίπου 33 mm.

Αυτά στη θεωρία, ο Θανάσης πιο πάνω γράφει ότι δεν τον ενόχλησε για παράδειγμα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας.

Κάτι ακόμη, όλα αυτά που λέτε, ότι αυτό χρειάζεται το τάδε ή για εκείνο προτείνεται το εξής ,υπάρχουν κάπου μαζεμένα σε βιβλίο η κάπου στο forum, είναι καλό να τα έχουμε κάπου όλα μαζί ώστε να ξέρουμε άμεσα ότι για το τάδε τηλεσκόπιο χρειαζόμαστε τα εξής προσοφθάλμια ,φίλτρα κλπ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Γρηγόρη, κι εγώ ψάχνομαι το καλοκαίρι για deep sky, γιατί από Αθήνα... ](*,) ](*,)
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Να δούμε τι θα γίνει... Είναι και γείτονες με φωταψίες στα μπαλκόνια. Μόνο προβολείς που δεν ανάβουνε...
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Το νεφέλωμα "Βόρειος Αμερική" (NGC7000) είναι ορατό και με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό σαν μια περιοχή του Γαλαξία ελαφρώς λαμπρότερη από τον υπόλοιπο κοντά στον Ντενέμπ (α Κύκνου). Το έχω δει από τον Πάρνωνα.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Το νεφέλωμα "Βόρειος Αμερική" (NGC7000) είναι ορατό και με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό σαν μια περιοχή του Γαλαξία ελαφρώς λαμπρότερη από τον υπόλοιπο κοντά στον Ντενέμπ (α Κύκνου). Το έχω δει από τον Πάρνωνα.
Ετσι όπως τα λεει ο Γιώργος, με γυμνό μάτι σε Σκοτεινό Ουρανό φαίνεται αρκετά καλά :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης