kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Ορισμένα κάνουν. Όπως λέω παραπάνω της ταινίας Avatar ήταν ακατάλληλα, ενώ του TinTin κατάλληλα. Αν έχεις ένα άδειο φίλτρο (αν έχει σπάσει το γυαλί ας πούμε) μπορείς να το προσαρμόσεις και να το χρησιμοποιήσεις βιδωτό. Αν πας σε ταινία 3D δοκίμασε με 2 ζευγάρια (το δικό σου και της κοπέλας σου λόγου χάρη), το ένα επάνω στο άλλο, για να δεις αν είναι κατάλληλα.Φυσικά δεν διαθέτουν επιστρώσεις. Και φυσικά είναι τζάμπα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Το καλύτερο φίλτρο Σελήνης για μεγαλούτσικα τηλεσκόπια είναι, κατά τη γνώμη μου, αυτό: http://www.lumicon.com/telescope-accessories.php?iid=LF1115&cid=21&in=Variable+Polarizer+1.25in&hn= (αν μπορεί να το βρει κανείς, πλέον από τη Lumicon) Το μεγάλο του πλεονέκτημα ότι είναι ρυθμιζόμενo και το προσαρμόζεις στη διάμετρο του τηλεσκοπίου σου και τη φάση της Σελήνης ώστε να έχεις την πιο άνετη εικόνα χωρίς να σε τυφλώνουν τα φωτεινά σημεία. Εγώ το χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά. Αν δεν το βρει κανείς ως Lumicon, κυκλοφορούν παρόμοια μοντέλα Orion, Antares και άλλοι και με σχετικά μικρό κόστος (30-40 ευρώ) βελτιώνεις πολύ την άνεση παρατήρησης της Σελήνης «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
songless_bird Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Σκοπος μου δεν ηταν να παρατηρησω την σεληνη με καποιο φιλτρο αλλα να δειξω οτι τα χρωματικα δεν κανουν απλως τα αντικειμενα χρωματιστα, αλλα προσδιδουν και λεπτομεριες. Αλλιως δεν θα ειχε νοημα να υπαρχουν...Ευχαριστω παντως για τις απαντησεις σας. Δεν περιμενα να φτασουμε στις 4 σελιδες για να αποφασισουμε αν τα χρωματικα κανουν ή δεν κανουν δουλεια, ειναι ή δεν ειναι χρησιμα. Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιώνθα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών... Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτάκαι η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 7, 2012 Η σελήνη είναι σχεδον μονοχρωματική και δεν προσδίδουν λεπτομέρειες τα διάφορα χρωματιστά φίλτρα. Απλά κόβουν φως και το πράσινο επειδή έχει κιτρινωπή απόχρωση η σελήνη την κάνει πιο σκοτεινή. Σαν φιλτρο ουδέτερης πυκνότητας δρα στην προκειμένη περίπτωση. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Το καλύτερο φίλτρο Σελήνης για μεγαλούτσικα τηλεσκόπια είναι, κατά τη γνώμη μου, αυτό: http://www.lumicon.com/telescope-accessories.php?iid=LF1115&cid=21&in=Variable+Polarizer+1.25in&hn= (αν μπορεί να το βρει κανείς, πλέον από τη Lumicon) Το μεγάλο του πλεονέκτημα ότι είναι ρυθμιζόμενo και το προσαρμόζεις στη διάμετρο του τηλεσκοπίου σου και τη φάση της Σελήνης ώστε να έχεις την πιο άνετη εικόνα χωρίς να σε τυφλώνουν τα φωτεινά σημεία. Εγώ το χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά. Αν δεν το βρει κανείς ως Lumicon, κυκλοφορούν παρόμοια μοντέλα Orion, Antares και άλλοι και με σχετικά μικρό κόστος (30-40 ευρώ) βελτιώνεις πολύ την άνεση παρατήρησης της Σελήνης Αυτό είναι σωστό, το Lumicon είναι το καλύτερο - Έχω το variable polarizing φίλτρο της Meade (#905 Japan) http://reviews.agenaastro.com/product-reviews/Optical-Accessories/Filters/Meade/p/OFIL__ME__VPOL-Meade-Series-4000-905-1-25-Variable-Polarizing-Filter.html Ένα πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, ενώ το φίλτρο παραμένει στο προσοφθάλμιο - (you dont have to remove the filter to adjust the intensity, simply slide the lever to the desired settings) Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
cptfurz Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 H Lumicon και τα φιλτρα της κοντευουν να γινουν σημειο αναφοράς και ελπιζω να μην σταματησει τελικά η παραγωγή.Χρησιμοποιω ενα απλο polarizing της Baader μεταβάλλοντας την φωτεινότητα με περιστροφή του προσοφθάλμιου με πολύ καλά αποτελέσματα οχι μόνο στο φεγγαρι αλλά και στον Ηλιο σε συνδιασμο με το ND3.0 και την σφηνα. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα φίλτρα για το φεγγάρι πάντως; Εγώ τα έχω εγκαταλείψει και απλώς ανεβάζω την μεγέθυνση. Εξ' ανάγκης έγινε καθώς συχνά χρησιμοποιώ φακούς 2" (τον ES100 9 συνήθως) και δεν έχω φίλτρο 2" αλλά διαπίστωσα πως είναι λειτουργικό και δεν ενοχλείται το μάτι μου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 11, 2012 Όσον αφορά εμένα, το ερώτημα που μου ταιριάζει είναι αρχικά "πόσο συχνά παρατηρείς το φεγγάρι" και η απάντηση είναι όχι πολύ συχνά, πια. Όταν όμως παρατηρώ, ειδικά προς τις μεγάλες φάσεις, χρησιμοποιώ το φίλτρο. Ούτως ή άλλως έχω σχεδόν αποκλειστικά φακούς 1.25" (και δε θα βάλω τον 30άρη μου στη Σελήνη!) «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
cptfurz Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 12, 2012 Δεν χρησιμοποιω φίλτρα στον μηνισκο. Απο εκει και μετα παντα με φιλτρο, είτε polarizing η πριν το αγοράσω ένα ND0.9 της Orion. Ελλειψει φιλτρων δεν χρησιμοποιω προσοφθαλμια 2". Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
1KYRIAKOS1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2012 Για σας, Επειδή ενδιαφέρομαι για πλανητικά φίλτρα σε χαμηλή τιμή και καλής ποιότητας είπα να ψάξω σε αυτήν την εταιρία που κατασκευάζει τέτοια φίλτρα.http://www.vassiliou-sa.gr/main/products?filters%5Btype_id%5D=7 Αλλά πιο από όλα αυτά,κάνει για το τηλεσκόπιό μου;Ενδιαφέρομαι για φίλτρα χρώματος μπλε,κόκκινο,κίτρινο και βιολέ. Διαθέτω ένα SW 130/900 eq2. Επίσης διαθέτω δύο προσοφθάλμια 10mm και 25mm και έναν barlow 2x. Ευχαριστώ. ------------------------------------------------------ΑΚΥΡΟ---------------------------------------------------------
cptfurz Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 16, 2012 Αν σκοπευεις να χρησιμοποιήσεις ζελατινες σαν φλιτρα παρατήρησης θα πρεπει να βρεις τροπο να τις προσαρμόσεις μπροστά απο το προσοφθαλμιο. Δεν είνα τοσο ευκολο - οι ζελατίνες ειναι πολύ ευάισθητες και αυτο μπορει να μην εχει μεγάλη σημασία οταν τις χρησιμοποιείς μπροστα απο ενα φωτιστικό για εφε αλλα είναι παρα πολύ ουσιαστικό στην παρατήρηση.Αν επιμένεις δες αν τα φίλτρα εχουν διαβάθμιση wratten.Το κόκκινο- W23A & 25, το μπλε W38A για τα άλλα 2 θα πρέπει να κυτάξεις τον πινακα που σου επισυναπτω. Δεν τα χρησιμοποιώ επομένως δεν μπορω να σου υποδείξω τα σωστα.wratten.pdf Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
songless_bird Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2012 Για σας, Επειδή ενδιαφέρομαι για πλανητικά φίλτρα σε χαμηλή τιμή και καλής ποιότητας είπα να ψάξω σε αυτήν την εταιρία που κατασκευάζει τέτοια φίλτρα.http://www.vassiliou-sa.gr/main/products?filters%5Btype_id%5D=7 Αλλά πιο από όλα αυτά,κάνει για το τηλεσκόπιό μου;Ενδιαφέρομαι για φίλτρα χρώματος μπλε,κόκκινο,κίτρινο και βιολέ. Διαθέτω ένα SW 130/900 eq2. Επίσης διαθέτω δύο προσοφθάλμια 10mm και 25mm και έναν barlow 2x. Ευχαριστώ. ------------------------------------------------------ΑΚΥΡΟ---------------------------------------------------------Ειχα επικοινωνια μαζι τους οταν ειχα ανοιξει το topic . Τα χρωματα τους δεν μπορεσαν να μου τα ταυτισουν με τον πινακα wratten οποτε δεν μπορεσαν να με βοηθησουν. Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιώνθα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών... Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτάκαι η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2012 Άποψή μου, μην ταλαιπωρείσαι με τα χρωματικά φίλτρα. Δεν κάνουν "θαύματα", πιο κρίσιμο είναι το καλο seeing και ένα καλό collimation στο τηλεσκόπιό σου. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
cptfurz Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2012 Άποψή μου, μην ταλαιπωρείσαι με τα χρωματικά φίλτρα. Δεν κάνουν "θαύματα", πιο κρίσιμο είναι το καλο seeing και ένα καλό collimation στο τηλεσκόπιό σου. Αντρέα πιστεύω οτι αν καποιος σκοπεύει να κάνει σοβαρή οπτική πλανητική παρατήρηση καταγράφοντας τα ευρύματα του συμφωνα με στανταρντς σαν αυτα της ΒΑΑ τα εχρωμα φίλτρα είναι απαραίτητα πχ για την αναγνώριση της διαταξης των νεφων της Αφροδίτης, της παρατήρησης του χείλους κλπ Καποιοι μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία απο εμενα προτείνουν συνδιασσμό φίλτρων για καλύτερα αποτελέσματα. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2012 Μιχάλη δε διαφωνώ. Η συμβουλή μου ήταν προς ένα παιδί 15 ετών που κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του και την έδωσα για να μην αιωρείται η αντίληψη ότι τα χρωματικά φίλτρα θα απογειώσουν αυτό που θα δει. Σε υψηλό επίπεδο πλανητικής παρατήρησης σίγουρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
cptfurz Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2012 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2012 Ετσι οπως το θέτεις εχεις φυσικά δίκιο. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Μια που χθες είχα περίπου 90' παρατήρησης της Σελήνης μέχρι την απόκρυψη, ξέθαψα τα φίλτρα της Celestron και τα δοκίμασα ένα- ένα. Θυμίζω πως είναι: Wratten 12 Deep Yellow, Wratten 21 Orange, Wratten 25 Red Tricolor, Wratten 56 Light Green, Wratten 58A Green, Wratten 80A Blue. Από αυτά το πορτοκαλί ανεδείκνυε τις μικρότερες λεπτομέρειες καλύτερα από ότι δίχως φίλτρο ή με το φίλτρο σελήνης (πράσινο- λαδί το δικό μου). Το Light Green επίσης, σε λίγο μικρότερο βαθμό. Γνωρίζω πως θα έπρεπε να επιλέξω 2-3 δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά αλλά ήμουν απροετοίμαστος και σπάνια παρατηρώ τη Σελήνη τελευταία (κακώς), αλλά οι διαφορές ήταν ορατές στους μικρούς κρατήρες και χαράδρες, κοντά στη διαχωρίζουσα. Φυσικά, ενώ το φάσμα της σελήνης είναι σταθερό, η αντίληψη του χρώματος σε επίπεδο ματιού και εγκεφάλου, κυμαίνεται ευρέως από άνθρωπο σε άνθρωπο.Σχετικά με τη ζελατίνα, η οποία βρέθηκε και πάλι στα χέρια μου σαν περίσσεια από ένα φίλτρο οθόνης που έφτιαξα από το iPhone, έδινε μια εικόνα ανάμεσα στο πορτοκαλί και το κόκκινο, χωρίς περισσότερες ανακλάσεις από τα άλλα φίλτρα. Ωστόσο ήταν εμφανής μια διάχυση φωτός από διάφορες δακτυλιές, κάτι που δεν συμβαίνει με τα φίλτρα, καθώς προστατεύονται εντός της στεφάνης. Αυτές οι δακτυλιές δεν υπήρχαν την πρώτη φορά που τη δοκίμασα, όπως είναι φυσικό. Υποθέτω πως τα φθηνά φίλτρα της Celestron δεν έχουν περάσει από κάποια αντιανακλαστική διαδικασία όπως πιθανώς εκείνα της Baader. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
songless_bird Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Οντως στης baader που εχω δεν εχω αντανακλασεις. Ευκαιρια να το δοκιμασω παλι. Της baader το πρασινο που εχω , που το χαρακτηριζει ως 500nm, αντιστοιχει με το 58 στον καταλογο wratten. Αρα ειναι το σκουρο πρασινο. Παντως οταν το πρωτοπηρα και το δοκιμασα ειδα εμφανη διαφορα με φιλτρο. Απλα το πρασινο χρωμα στη σεληνη ειναι περιεργο. Συνηθως την παρατηρω με το moon & skyglow. Στους πλανητες παντως το πρασινο δεν με ενοχλει. Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιώνθα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών... Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτάκαι η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 16, 2013 Το Moon & Skyglow, με τον ES68 24 ήταν άλλο φίλτρο από ότι με τον Hyperion 24, επάνω στον οποίο το είχα μόνιμα. Με τον Hyperion υπήρχε ένα μικρό αλλά οξύ χρωματικό σφάλμα, το οποίο απουσιάζει εντελώς από τον ES. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Φαίνεται πως αλληλεπιδρά κάπως το φίλτρο με τις οπτικές ιδιότητες των φακών. Γιαυτό, όσοι το έχετε, δοκιμάστε το με όλους τους φακούς σας. Χθες ήταν πολύ χρήσιμο, με όλη αυτή την φεγγοβολιά της Σελήνης. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2013 Ένα αρκετά χρήσιμο νήμα από το Cloudy Nights, όπου ένα μέλος φωτογράφισε ένα χρωματολόγιο μέσα από διάφορα χρωματιστά φίλτρα, έτσι ώστε να γίνεται εμφανές ποιά χρώματα αναδεικνύονται αναδεικνύονται και ποιά φιμώνονται. Δείτε το εδώ Παρακάτω δοκιμάζονται και ορισμένα φίλτρα νεφελωμάτων.Φυσικά η δοκιμή αφορά συνθήκες άπλετου φωτισμού και έντονα χρώματα, αλλά μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
thodoris80 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2013 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 30, 2013 ΠΟλύ καλό το συγκριτικό .Όντος για να πάρουμε μια ιδέα για τη χρώμα κόβουν ή τονίζουν τα φίλτρα ειναι ενα πολύ καλό συγκριτικό To find the truth lookup in the sky
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13, 2013 Κατόπιν αιτήματος του OP, Songless Bird, θα αναφέρω εδώ τη βάδην εμπειρία μου με το φίλτρο Sirius Optics Variable Filter System 2.Υπάρχει μόνο μία δοκιμή του φίλτρου από το 2003, http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=917, η οποία έχει αναπαραχθεί σε διάφορες ιστοσελίδες. Σύμφωνα με αυτή το φίλτρο, το οποίο κόστιζε καινούριο 250-300$ και η παραγωγή του έχει πλέον διακοπεί, δεν είναι ούτε πλανητικό, ούτε νεφελωμάτων, αλλά κάτι ανάμεσα στα δύο. Παρατηρώντας τον δίσκο, θυμίζει περισσότερο φίλτρα Moon & Skyglow έως UHC-s, ανάλογα με το σημείο που τον κοιτάζεις. Σε καμμία περίπτωση δεν θυμίζει τα βαμμένα γυαλάκια των Celestron μου, αντιθέτως μοιάζει τυπικά επιστρωμένο.Δεν υπάρχει λοιπόν επαρκής βιβλιογραφία περί των αποτελεσμάτων, ούτε και φάσμα απορρόφησης, πέραν από ένα γενικό διάγραμμα στο συνοδευτικό φύλλο οδηγιών.Γνωρίζοντας πως υπήρξαν προβλήματα εστίασης και πως στα C4 & C6 ήταν βέβαιο πως θα εστίαζε, αποφάσισα να το δοκιμάσω πρώτα στο WO 66ED (f/6). Στόχος η Σελήνη, ενώ αργότερα μέσα στη νύκτα ή μέσα στον μήνα, έπονται ο Δίας, το Μ42 και κάποια στιγμή και ο Άρης.Πράγματι, δεν μπορούσε να εστιάσει στο 66ρι, ούτε με barlow (δοκιμάστηκαν ο Orion 2x, Proxima 1.5x & Denk 2x Multiplier). Αυτό επειδή προσθέτει 8 cm στην οπτική διαδρομή. Πριν δοκιμάσω straight through (ο Manfrotto το επιτρέπει) σκέφτηκα να δοκιμάσω με διαγώνιο 45 μοιρών, ο οποίος είναι 1.25" και μικρότερος σε οπτικό μήκος από τον 2". Πράγματι, έτσι κατάφερε να εστιάσει με όλους τους φακούς, αλλά μόνο με τη χρήση του Orion Shorty Plus 2x.Ψυχεδέλεια!Το φεγγάρι άλλαζε το ένα ήπιο χρώμα μετά το άλλο, κάνοντας κάποιες λεπτομέρειες να αναδεικνύονται. Εστιάζοντας στον Κλαύδιο και τον Κοπέρνικο, σε κάποια απόχρωση του κυανού η εστίασε έμοιαζε οξύτερη και η εικόνα τρισδιάστατη. Είδα κάτι με μία απόχρωση που δεν την είδα με άλλη; Όχι, αλλά το φεγγάρι είναι χρωματικά κάπως επίπεδο και εγώ όχι έμπειρος παρατηρητής του. Δοκίμασα όλους τους φακούς αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παρατήρησης έγινε με Radian 5 στα περίπου 180x (με τον Barlow) αλλά η ατμόσφαιρα είναι σταθερότατη σήμερα και οι συνθήκες ιδανικές (βγείτε έξω, θα βγώ και εγώ όταν σηκωθεί ο Ωρίωνας).Κατόπιν ήρθε η σειρά του Νευτωνίου. Ούτε με το 130 Heritage εστίαζε, αλλά το Flextube έκανε τα μαγικά του και με βράχυνση όλα ήταν κρυστάλλινα. Η βάση σταθερότερη εδώ και στα 130x το θέαμα ήταν εκπληκτικό, αλλά πάλι δεν μπόρεσα να βγάλω συμπεράσματα. Ίσως αν κάποιοι έμπειροι παρατηρητές σελήνης προτείνουν 2-3 δύσκολα και οριακά σημεία να δοκιμάσω με αυτά.Εργονομία: Το φίλτρο είναι μικρότερο από τους 1.25" τροχούς φίλτρων αλλά το σχήμα του είναι περίεργο και δυσκολεύει την αποθήκευση. Είναι ελαφρύ, δεν πάει ούτε ένα κουάρτο (περίπου τόσο ζυγίζει στα σοβαρά), προσθέτει μήκος με αποτέλεσμα τα τηλεσκόπια να πεινούν για εσεστίαση, η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή (αλουμίνιο παντού) αλλά ο τροχός έχει εξ ανάγκης τζόγο, καθώς δεν υπάρχει κεντρικός άξονας αλλά πρόκειται για έναν πλήρη γυάλινο δίσκο.Το κύριο πρόβλημα είναι η υποδοχή 1.25" στην οποία μερικοί φακοί μπαίνουν σφιχτά και οι BGO καθόλου. Η βίδα είναι κοντή αλλά αντικαθίσταται.Θα επανέλθω όταν έχω νεότερα. Μετά την πανσέληνο πιθανότατα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
songless_bird Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 13, 2013 Ευχαριστω! Αναμενω πλανητικη και παρατηρηση νεφελωματος. Στο flextube φανταζομαι εβαλες τον 1.25" ανταπτορα. Αν δοκιμαζες χωρις αυτον, με εναν ανταπτορας απο 2" σε 1.25" πατευθειαν στον εστιαση; Θα κερδιζες ολη αυτη την αποσταση του ανταπτορα. Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιώνθα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών... Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτάκαι η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2013 Η δική μου απορία είναι κατά πόσο η διάμετρος του τηλεσκοπίου και η μεγέθυνση που συνήθως παρατηρεί κανείς επηρεάζουν (κι αν ναι σε ποιο βαθμό) την επιλογή έγχρωμου φίλτρου. Είναι προφανές πως αν θέλω να παρατηρήσω την Αφροδίτη με μεγάλο τηλεσκόπιο καλύτερη επιλογή είναι το βιολετί, μετά έρχεται το σκούρο μπλε. Αυτό που δεν μου είναι προφανές, είναι ποια διάμετρο θεωρούμε "μεγάλο τηλεσκόπιο" στην περίπτωση αυτή, τις 8 ίντσες ή κάτι μεγαλύτερο? Κι έπειτα θα είναι καλύτερο να επιλέγω στις μεγάλες μεγεθύνσεις το πιο "ανοιχτό" φίλτρο ή δεν θα έχει ιδιαίτερη διαφορά? Σκέφτομαι να αγοράσω 2-3 φίλτρα για το 4ιντσο, θα ήθελα λίγη βοήθεια όμως ως προς την επιλογή, π.χ. μπλε 80Α ή το πιο ανοικτό 82Α? Τα φίλτρα που σκέφτομαι είναι το μπλε (για Δία), κόκκινο (για Άρη) και σκούρο μπλε (για Αφροδίτη). Κάθε βοήθεια θα εκτιμηθεί. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2013 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 18, 2013 Μελέτησε αυτό: http://agenaastro.com/choosing-a-color-planetary-filter.html Και αυτό: http://alpo-astronomy.org/mars/articles/FILTERS1.HTM Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα