Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Όταν έφερα το 10" Flextube πίσω από την πανελλήνια, διαπίστωσα πως η κίνηση των δρομέων όταν προσπαθώ να το ανοίξω είναι υπερβολικά δύσκολη. Γιανακαταλάβετε τί εννοώ, κατυέληξα να σηκώνω όλο το τηλεσκόπιο και τη βάση του από τα χερούλια του σωλήνα, και αυτός να μην ξεδιπλώνει. Με τα πολλά, και "φτύνωντας αίμα" κατάφερα να το ανοίξω. Το ανοιγόκλεισα αρκετές φορές μήπως ξεκολλήσει, χωρίς, όμως αποτέλεσμα. Μήπως πρέπει να ξεσφίξω τις βίδες στα πλάγια της στήριξης του δρομέα; Δεν εννοώ τις ασημί βίδες κλειδώματος, αλλά τα μαύρα knobs που είναι σφραγισμένα με κολλητική ταινία. Για τί δεν φαίνεται να έχει μαζέψει σκόνη...
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Μπας και έχεις στραβώσει κάποιον / -ους από τους πόλους; Δεν πιστεύω να το κρατάς από το πάνω μέρος όταν το μεταφέρεις και να πέφτει το βάρος στους πόλους...
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Ακριβως το ιδιο προβλημα εχω και εγω με το 10αρι . Εμφανιστηκε 1 μηνα μετα που το πηρα. Χωρις να εχει μετακινηθει, χωρις να το ανοιγω βεβιασμενα κλπ. Εβαλα στους σωληνες λιγο WD-40 χωρις να πειραξω τις σφραγισμενες βιδες και ολα πηγαιναν νερακι. Τωρα μετα απο 1 μηνα με τα ανοιξε/κλεισε και την μεταφορα του, βλεπω οτι εχει φυγει το WD-40 και εχει αφησει κολλημενη σκονη σε καποια σημεια και δυσκολευει παλι η κινηση. Οχι ομως οπως πριν που πατουσα με το ποδι τη βαση και τραβουσαμε δυο ατομα για να ανοιξει...

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Δοκίμασε να ξεπλύνεις τις σωλήνες να φύγει η σκόνη και οι ρύποι
Δημοσιεύτηκε
Δεν το μεταφέρω από τους πόλους. Όπως το βλέπω δεν έχει στραβώσει τίποτα, αλλά ούτε και σκόνη υπάρχει. Χαλαρώνοντας τις βίδες που έλεγα, το προβλημα περιορίστικε, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται. Θα δοκιμάσω να πλύνω τους πόλους, γιατί τα λιπαντικά με εκνευρίζουν....
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε

Βρε παιδιά, τα έχω αναφέρει πολλές φορές αυτά τα θεματάκια, σας πιάνω αδιάβαστους! [-(

:cheesy: :cheesy:

Λοιπόν, πέρα από την πλάκα

Γιάννη και Πτηνό χωρίς Τραγούδι :mrgreen: Εε, βάλε και ένα όνομα ρε παιδί μου στο προφίλ σου! :D

ΝΑΙ αυτά τα μαύρα knobs ρυθμίζουν την ομαλή ή όχι κίνηση ή γλίστρημα των πόλων (όπως θες το λες) και θα πρέπει να πειραματιστείς μαζί τους να βρεις μια μέση κατάσταση, είναι πολύ εύκολο!

Καταρχήν θα αφαιρέσεις την ταινία η οποία υπάρχει εκεί για να την βγάλεις, την έβαλαν για την μεταφορά και όχι για να μείνει μόνιμα.

Οι πόλοι έχουμε πει ένα εκατομμύριο φορές ότι ΔΕΝ στραβώνουν σε αυτό το τηλεσκόπιο, είναι πολύ χονδροί για να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν είναι καλαμάκια λεπτά. Μην ανησυχείτε για αυτό. Η μεταφορά δεν γίνεται ωστόσο από εκεί, παρά έχοντάς το κλειστό, από το μηχανισμό ενός πόλου ή από το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στο πάνω και κάτω κομμάτι.

ΚΑΝΑΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ WD-40 στους πόλους! Δεν χρειάζεται και το κάνετε χειρότερα έτσι! Να πω εδώ ότι το WD-40 το χρησιμοποιώ γενικά συχνότατα και είναι από τα πολύ αγαπημένα μου και από τα πλέον επιτυχημένα προϊόντα! ΟΜΩΣ δεν το βάζουμε στο τηλεσκόπιο έτσι απλά. Εκεί που μπορεί να μπει είναι εκεί που βιδώνουν τα πλαϊνά χερούλια (σε όσους έχουμε την απλή χειροκίνητη βάση) και στο lazy susan ρουλεμάν κάτω...ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ!!! Οι πόλοι πρέπει να ρυθμίζονται από τα μαύρα knobs αποκλειστικά! Επίσης πρέπει να προσέξετε να είναι καλά σφιγμένα και τα allen στο μηχανισμό τους (2 σε κάθε έναν από αυτούς) ώστε να είναι σωστή και η ολίσθηση. Τα σφίγγετε και τελειώσατε με αυτά. Μετά τα μαύρα knobs αναλαμβάνουν για τα υπόλοιπα.

To WD-40 δημιουργεί ένα σχεδόν μόνιμο στρώμα που ναι μεν αρχικά σας λύνει το πρόβλημα (το οποίο ουσιαστικά ΔΕΝ υφίσταται!) αλλά θα κολλάνε πάνω χνούδια και σκόνη και θα γίνουν οι πόλοι χάλια με τον καιρό, καθαρίστε τους με ένα πανί υγρό άμεσα!! :shock:

Οι βίδες ΔΕΝ είναι σφραγισμένες επαναλαμβάνω, είναι το υλικό συσκευασίας που βάλανε πάνω τους, πρέπει να τις πειράζετε όταν απαιτείται και μην τις φοβάστε καθόλου. Απλώς θα προσέχετε να είναι σφιγμένες στην ΙΔΙΑ "ποσότητα" ώστε να έχετε ομοιόμορφη ολίσθηση...

Αυτά! 8)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
καθαρισα αμεσως μολις διαβασα το post σου το wd-40. Αποτελεσμα; Επανηλθε το προβλημα. Πειραξα τις μαυρες βιδες. Αποτελεσμα; Οσο και να τις γυρισα να ειναι στις ιδιες στροφες, οι πολλοι σκαλωνουν ενας ενας γιατι το ολο συστημα απο σταθερο που ηταν εχει μια χαλαροτητα και δεν ανεβαινει ολο το συστημα "παραλληλα" και θελει να δινεις δυναμη σε εναν εναν πολο τι φορα ωστε να "σκαρφαλωσει' πλεον αντι να κυλισει ομαλα προς τα πανω. Τουλαχιστον οταν ανεβει "κλειδωνει" σταθερα και δεν καταλαβαινεις οτι ειναι δυο κομματια. 8) Παντως εγω θυμαμαι οταν εβγαλα πρωτη φορα το τηλεσκοπιο απο την κουτα οι πολοι μου ειχαν ενα λιπαντικο επανω που εφυγε με τα ανοιξε κλεισε και μου δημιουργησε το προβλημα :roll:

Δημοσιεύτηκε

Αν τις χαλαρώσεις αρκετά τις μαύρες βίδες, τόσο ώστε να ανεβοκατεβαίνει εύκολα το σύστημα, πάλι βρίσκεις πρόβλημα στην ολίσθηση;

Δεν μπορεί, όταν τις χαλαρώσεις πολύ φεύγει αμέσως κάτω με το βάρος του αν το αφήσεις όσο το έχεις ψηλά.

Λιπαντικό δεν είχαν ποτέ οι πόλοι σε όλα τα flex που έχω δει μέχρι τώρα τα οποία είναι κάμποσα (και φίλων εννοείται), δεν ξέρω αν στο δικό σου άλλαξε το σύστημα και τώρα πια βάζουν, τι να πω... :-s :-k

Όπως και να'χει ξέρω πάρα πολύ καλά, πως μόνο με τις μαύρες βίδες και την ρύθμισή τους, μπορείς να ορίσεις να θα κατεβαίνει το UTA με ζόρι ή ομαλά ή θα πέφτει από την βαρύτητα!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

και χωρις τις βιδες (πεταχτηκε το ελατηριο). Καμια διαφορα στην ολισθιση. Οι βιδες δεν με επιρρεαζουν καθολου παραμονο στην ασφαλιση οταν ανεβει τελειως που η "μπιλια" μπαινει μεσα στην εγκοπη. Χωρις τις βιδες ή με χαλαρες πολυ, το OTA ασφαλιζει ελαχιστα και πεφτει με ενα απλο αγγιγμα και σταματαει λογο τριβων σε 5 cm ακομη και χωρις τις βιδες. Τις εσφυξα πιο πολυ απο οτι ηταν και παλι καμια διαφορα. Οι βιδες δεν εχουν καμια σχεση με την κινηση των πολων, παραμονο με την ασφαλιση τους. Τελειως σφιγμενες βαζω παραπανω δυναμη για να απασφαλισω το πανω μερος και απο εκει και μετα τα ιδια...

Νομιζω θα βαλω παλι λιπαντικο. Οπως τον στρατο. Μετα τις βολες θα το καθαριζω για να μην κολλαει απο σκονες και πριν απο εξορμησεις θα το λαδωνω.

Δημοσιεύτηκε

:shock: Τι εννοείς "πετάχτηκε το ελατήριο" ; Το πέταξες εσύ ή το έβγαλες απλά για δοκιμή; Ελπίζω το δεύτερο γιατί αυτό το ελατήριο έχει σημαντικότατο ρόλο, φέρνει κόντρα στην μπίλια και ρυθμίζει την ένταση της ολίσθησης! Όσο και να τις σφίγγεις, χωρίς το ελατήριο την πάτησες!! Ελπίζω να το αφαίρεσες δοκιμαστικά απλώς.. :-note

Οι βιδες δεν εχουν καμια σχεση με την κινηση των πολων, παραμονο με την ασφαλιση τους.

Αυτό που λες ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κίνηση είναι ΛΑΘΟΣ! Η πίεση που ασκούν στην μπίλια ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ που ελπίζω να μην πέταξες, ορίζει όλη την φύση της κίνησης!

Κάτι άλλο έχεις πάθει τώρα εσύ εκεί...είμαστε και μακριά ρε συ για να σε βοηθούσα... ](*,)

Πρώτα η μπίλια, μετά το ελατήριο και μετά η βίδα. Πες μου τι έκανες με τα 3 ελατήρια μπας και βρούμε μια άκρη...

Το τηλεσκόπιο το έχω 3,5 χρόνια, ποτέ δεν χρειάστηκε λίπανση στο θέμα της κίνησης των πόλων...σου λέει κάτι αυτό;; Έχεις πειράξει με άλλο τρόπο τον μηχανισμό;; :-s :-k :-k

Δημοσιεύτηκε
Δεν πεταξα τιποτα :lol: Ολα ειναι στη θεση τους. Απλως εβγαλα τελειως τις βιδες στην αρχη για να δοκιμασω αν σκαλωνει,με σκοπο να τις βιδωνω με τις ιδιες στροφες ολες και οντως σκαλωνε. Ακομη και την ζελατινα τους την εβγαλα χτες... Το τηλεσκοπιο αρχισε να εχει προβλημα 1 μηνα απο την αγορα του χωρις να εχει βγει απο το σπιτι για να πω οτι χτυπησε σε μετακινηση καποιος πολος. Σημερα κοιταω τα δυο alen που εχουν απο επανω, αλλα δεν βλεπω καποιος να κουνιεται ή να ειναι στραβος σε σχεση με τους αλλους...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης