Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Με αφορμή το θέμα αυτό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=201358#201341 θα ήθελα τη γνώμη σας στο ποιο σύστημα είναι καλύτερο; Υπάρχουν οι κλασσικές 3 βίδες ευθυγράμμισης αλλά και οι 4 που χρησιμοποιούν μεγάλα ονόματα εταιριών. Έχετε εμπειρία σχετικά με τη χρήση των 2 συστημάτων και αν ναι πιο θεωρείτε καλύτερο σύστημα, αυτό των 3ων βιδών ή 4ων;

Τάσο (Βράτολη), επειδή το έχεις ψάξει μπορείς να μας δώσει κάποιους συνδέσμους; Εσύ το έχεις δοκιμάσει το σύστημα με 3 και 4 βίδες;

Γενικά παιδιά όποιος έχει εμπειρία ας την γράψει εδώ...

Δημοσιεύτηκε

Θα προσπαθήσω να περιγράψω τι συμβαίνει σε ένα επίπεδο όταν προσπαθούμε να το "χειριστούμε" με το τρικόχλιο ή με το τετρακόχλιο σύστημα που η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω συναντήσει ακόμα.

Αν στο συστημα με τις 4 βίδες προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε την βίδα Νο1 τότε δημιουργείται αυτόματα ένας άξονας περιστροφής μεταξύ των βιδών 2-4 και η βίδα Νο3 να αντιστέκεται στην περιστροφή του επιπέδου, θα έλεγα ότι έχουμε 2 περιοχές στο επίπεδο την 2-3-4-2 που είναι ένα πακτωμένο τρίγωνο και την 1-2-4-1 που συσσωρεύει τάσεις. Ο μόνος τρόπος για την αποφυγή του παραπάνω είναι να ρυθμίζουμε το επίπεδό μας περιστρέφοντας τους κοχλίες ομόροπα ανά γειτονικό ζεύγος.

Σε ένα μια τρικόχλια βάση τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε στραβά (αν και πάντα βρίσκεται κάποιος να σου ξετινάξει οτιδήποτε lol) και το καλιμπράρισμα γίνεται ευκολότερα και γρηγορότερα. Το μυστικό εδώ είναι να χρησιμοποιείς τους κοχλίες στην αρχή ανά ζεύγος περιστρέφοντας πάντα αντίροπα είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω και μετά την τρίτη βίδα μόνη της, αν δούμε ότι δεν έρχεται αλλάζουμε ζευγάρι κοκ.

Τάσο, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ ότι κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν 4 βίδες αντί για 3 είναι για να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό... για λόγους marketing... δεν ξέρω... πάντως περισσότερα προβλήματα βλέπω με την λύση αυτή.

Ψάχνοντας λίγο βρήκα δυο ενδιαφέροντες υλοποιήσεις αλλά θα τις βάλω σε άλλο ποστ γιατί θέλω να τις σχολιάσω.

ελπίζω να μην κούρασα

φιλικά Κώστας.

1-4.thumb.jpg.4228e005f8f9cf7c641ed5da70abf13a.jpg

Δημοσιεύτηκε

Κώστα νομίζω πως σωστά βρήκες τον καλό τρόπο λειτουργίας του συστήματος με τις 4 βίδες.

Ξεσφίγγεις λίγο ένα ζεύγος διπλανών (όχι διαγώνιων) βιδών μαζί και μετά σφίγγεις το απέναντι ζεύγος μαζί μέχρι να κλειδώσει το σύστημα. Έτσι μπορείς να ρυθμίσεις με δύο τρόπους την κλίση, "πάνω-κάτω" με τα ζεύγη 1-2 & 3-4 και "αριστερά-δεξιά" με τα ζεύγη 1-4 & 2-3. Από ό,τι φαίνεται όντως δεν πρέπει να πειράζεις μεμονωμένες βίδες σε αυτό το σύστημα. Το πλεονέκτημά του είναι προφανώς πως εύκολα ξέρεις προς τα που και έως που πρέπει να κάνεις διόρθωση. Με το σύστημα των τριών βιδών συχνά μπερδεύεσαι με τους τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η διόρθωση και το υπερ-διορθώνεις σε έναν άξονα, κάτι που το καταλαβαίνεις μόνο όταν φτιάξεις και τους άλλους άξονες και δεις ότι χάνεις, οδηγούμενος σε μια επαναληπτική διαδικασία.

Είναι σαφές ότι τρία σημεία ορίζουν επίπεδο γι'αυτό και οι 3 βίδες είναι ο ελάχιστος αριθμός. Οι 4 βίδες εμπεριέχουν πλεονασμό ο οποίος όμως ακυρώνεται εφόσον περιορίζεται η κίνηση των βιδών στον τρόπο που είπαμε.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει τι είδους κινήσεις πρέπει να κάνω στο σύστημα να τις τρεις βίδες ώστε να έχω κίνηση "πάνω-κάτω" και "αριστερά-δεξιά" ; Σας στο λέω αυτό,γιατί εδω και κάνα 3μερο τα έχω βρει μπαστόυνια με την ευθυγράμμιση.

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Δε γίνεται με τις 3 βίδες Κυριάκο.

Μην απογοητεύεσαι, όλοι στην αρχή παιδευτήκαμε λίγο με την ευθυγράμμιση, στο τέλος με εξάσκηση τη μάθαμε. Οι 3 βίδες του δευτερεύοντος συχνά παιδεύουν, κάνε απαλές κινήσεις και μην παρασφίγγεις.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Εχεις καποιο εργαλειο για να κανεις ευθυγραμμιση; Εστω ενα κουτακι απο φιλμ με μια τρυπα; Ετσι στα τυφλα μονο να βλεπεις το δευτερευον δεν κανεις δουλεια.

Εγω παντως το ειχα πει, δεν με ενοχλουν οι τρεις βιδες. Μια χαρα τις καταφερνω. Η κεντρικη βιδα με ενοχλει που για να ρυθμισω σωστα κατω απο τον εστιαστη χρειαζομαι κατσαβιδι. Ευτυχως που εχω flextube και δουλευω με τα δυο χερια. Σε ενιαιο σωληνα δεν θα τα καταφερνα.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Έχω ένα προσοφθάλμιο ευθυγράμμισης.Απλώς όποια βίδα και αν κουνάω από τις τρεις,ότι συνδυασμούς και αν κάνω...το αποτέλεσμα είναι ένα: Το δεύτερο κάτοπτρο δεν κουνιέται!
Δημοσιεύτηκε

Εγω πρωτη φορα που δοκιμασα ευθυγραμμιση ξεσφιξα και τις τρεις βιδες. Μετα μια μια εσφιγγα τις βιδες. Μολις ακουμπουσε η Πρωτη τη βαση του δευτερευοντος αρχιζα την αλλη. Αν εχεις flextube προσεκτικα μπορεις να κρατας το δευτερευον κεντραρισμενο και να κοιταει σωστα τον εστιαστη με το ενα χερι και με το αλλο να σφιγγεις τις βιδες. Για μεγαλυτερη ευκολια θα πρεπει να αντικαταστησεις τις αλενοβιδες με bobsknob ωστε να κανεις τη δουλεια με ενα χερι και χωρις allen.

xtset-3-2.png

Δημοσιεύτηκε
Τι ακριβώς είναι το flextube?

Ευχαριστώ. :D

Ειναι τα skywatcher νευτωνια με πτυσσωμενο σωληνα και οχι ενιαιο οπως φανταζομαι εχει το 8αρι σου :)

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά, ό,τι και να κάνω δεν μπορώ με τίποτα να ευθυγραμμίσω το δευτερεύον κάτοπτρο.

Ό,τι συνδιασμους και αν κάνω..τίποτα! ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Γιατί αυτό;

Καμιά βοήθεια;

Ευχαριστώ. :D

Δημοσιεύτηκε

Κυριάκο καλησπέρα.

Πιθανότατα δεν έχεις καταλάβει καθόλου τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Δύσκολο να περιγραφούν όλα από το forum. Είναι και λίγο πρακτικό το θέμα. Γιατί δεν κάνεις μια βόλτα από το Πλανητάριο στην Θεσσαλονίκη που είσαι, ώστε να σε βοηθήσουν επιτόπου σε κάποιο αντίστοιχο τηλεσκόπιο;;

Υπάρχουν οδηγοί και στο internet αλλά δεν ξέρω και το επίπεδο των αγγλικών σου, αν δηλαδή τελικά θα σε βοηθήσουν ή θα σε δυσκολέψουν περισσότερο...

http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm

Επίσης, επειδή ο Δημήτρης άνοιξε το νήμα αυτό για άλλο θέμα, καλό θα ήταν να ανοίξεις ένα δικό σου ξεχωριστό νήμα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης