Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Τα dobsonian μεταφέρονται εύκολα όχι πάντα οι κυκλικές βάσεις των φτηνών εμπορικών μοντέλων (ειδικά των 10) είναι αρκετά μεγάλες και δεν χωράνε στα πορτ μπαγκάζ πολλών αυτοκινήτων. Αντιθέτως οι ισημερινές σπάζουν σε κομμάτια που χωράνε και στο μικρότερο αυτοκίνητο.

Τα dobsonian ειναι εύχρηστα (και ναι και όχι δοκίμαστε να παρατηρήσετε έναν πλανήτη σε 300Χ για κάμποση ώρα με φτηνό dob που δεν ειναι και ό,τι καλύτερο η κίνησή του)

Επίσης με τα dobsonian ξεχνάτε την αστροφωτογραφία εκτός από τις απλές μορφές της (point and shoot), και πολλές φορές δεν εστιάζουν καν με φωτογραφική μηχανή στην κύρια εστία.

Ναι αλλά με το dobsonian παίρνω μεγαλύτερο άνοιγμα... και δίνω 300 ευρώ...

Ε και; μπρος στο να πάρω και να μάθω μια ισημερινή βάση (στήσιμο, ζύγισμα, πολική ευθυγράμμιση) και να παίξω και λίγο με αστροφωτογράφιση τι έγινε και αν χάσω 2 ίντσες άνοιγμα; Και ποιος ειπε πως 600 ευρώ πχ για τηλεσκόπιο σε ισημερινή βάση ειναι πολλά;

Κάποτε ήμουν της άποψης 8" dob την έχω αναθεωρήσει προτιμότερο 6" σε ισημερινή (αν ειναι και f/8) ακόμα καλύτερα!

ΥΓ για 10" και πάνω θα έλεγα dob τα ισημερινά σε τέτοιες διαστάσεις δεν ειναι φορητά ενώ ούτε η EQ6 δεν ειναι αρκετή για 10" νευτώνιο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ αλλά εν μέρη με τα παραπάνω. Είναι γεγονός ότι οι βάσεις των Dob σε μεσαίες-μεγάλες διαμέτρους (>10") είναι ογκώδης και βαριές στη μεταφορά. Γι' αυτό το λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο ένας truss σχεδιασμός λύνει όλα τα προβλήματα που αναφέρεις παραπάνω. Πολύ εύκολη μεταφορά γιατί σπάει σε κομμάτια τα οποία είναι ελαφρύτερα και πιο μεταφέρσιμα. Επίσης πολύ καλύτερη συμπεριφορά στην κίνηση και άλλα πολλά πλεονεκτήματα που δεν τα έχουν οι μεγάλες βάσεις των Dobs.

Μιλώντας για μικρότερες διαμέτρους θα διαφωνήσω για το ότι η καλύτερη επιλογή είναι η ισημερινή όσο αφορά την παρατήρηση. Λόγω σχεδιασμού, οι ισημερινές στηρίξεις παίρνουν κακές θέσεις και η πρόσβαση στο προσοφθάλμιο είναι δύσκολη. Πολλές φορές θα πρέπει ο χρήστης να περιστρέψει το σωλήνα για να φέρει το προσοφθάλμιο κοντά στο μάτι του. Σε αυτή την περίπτωση αλλά και επειδή ο σχεδιασμός truss είναι υπερβολή, η καλύτερη λύση για μένα και πάλι είναι η Dob στήριξη.

Δημοσιεύτηκε
Το σχέδιο του John Dobson γεννήθηκε ως ανάγκη να υπάρξουν εύχρηστα, οικονομικά, μεγάλα τηλεσκόπια και μάλιστα με δυνατότητα ιδιοκατασκευής. Όταν πας στις χαμηλές ίντσες οι διαφορές μειώνονται, είναι αλήθεια. Από τις 10 και πάνω, όμως, τα dob δείχνουν το δρόμο!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Για τις 10" και πάνω το προείπα... Ούτε η EQ6 δεν αρκεί για επαρκή στήριξη σε 10" νευτώνιο κατά τη γνώμη μου. Η περιστροφή του σωλήνα όταν αυτός ειναι 6" και 8" δεν αποτελεί πρόβλημα. Κάθε βράδυ όταν παρατηρώ το κάνω πολλές φορές εύκολα και γρήγορα.

Τα truss (χωροδικτυώματα και σωλήνες σκελετοί) δεν προσφέρονται για μικρά νευτώνια όπως σωστά αναφέρθηκε.

Μιλώ για αρχάριους που θα πάρουν 6" και 8" και λέω να αποφύγουν το dob και ας ταλαιπωρηθούν αρχικά λιγάκι.

Δημοσιεύτηκε
Τα dobsonian μεταφέρονται εύκολα όχι πάντα οι κυκλικές βάσεις των φτηνών εμπορικών μοντέλων (ειδικά των 10) είναι αρκετά μεγάλες και δεν χωράνε στα πορτ μπαγκάζ πολλών αυτοκινήτων. Αντιθέτως οι ισημερινές σπάζουν σε κομμάτια που χωράνε και στο μικρότερο αυτοκίνητο.

Τα dobsonian ειναι εύχρηστα (και ναι και όχι δοκίμαστε να παρατηρήσετε έναν πλανήτη σε 300Χ για κάμποση ώρα με φτηνό dob που δεν ειναι και ό,τι καλύτερο η κίνησή του)

Επίσης με τα dobsonian ξεχνάτε την αστροφωτογραφία εκτός από τις απλές μορφές της (point and shoot), και πολλές φορές δεν εστιάζουν καν με φωτογραφική μηχανή στην κύρια εστία.

Ναι αλλά με το dobsonian παίρνω μεγαλύτερο άνοιγμα... και δίνω 300 ευρώ...

Ε και; μπρος στο να πάρω και να μάθω μια ισημερινή βάση (στήσιμο, ζύγισμα, πολική ευθυγράμμιση) και να παίξω και λίγο με αστροφωτογράφιση τι έγινε και αν χάσω 2 ίντσες άνοιγμα; Και ποιος ειπε πως 600 ευρώ πχ για τηλεσκόπιο σε ισημερινή βάση ειναι πολλά;

Κάποτε ήμουν της άποψης 8" dob την έχω αναθεωρήσει προτιμότερο 6" σε ισημερινή (αν ειναι και f/8) ακόμα καλύτερα!

ΥΓ για 10" και πάνω θα έλεγα dob τα ισημερινά σε τέτοιες διαστάσεις δεν ειναι φορητά ενώ ούτε η EQ6 δεν ειναι αρκετή για 10" νευτώνιο.

+1!!!

Δημοσιεύτηκε

Εγω παντως εχω ενα celestron c10n νευτονιο σε HEQ5 πανω και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος με την βαση εχω κανει και ερασιτεχνικη αστροφωτογραφιση με piggyback dslr. Δεν βρισκω τον λογο αφου ειμαι ερασιτεχνης να παω σε eq6 σε καμμια περιπτωση. Και για πλανητες ειμαι ικανοποιημενος.

Αν αλλαζα κατι θα πηγαινα σε καποιο καταδιοπτρικό γιατι το νευτωνιο ειναι τεραστιο και δεν παλευεται σε μπαλκονι.

Επισης εχω φτιαξει και μια homemade dob βαση η οποια λειτουργει μια χαρα αλλα οχι για πλανητες.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Μύθος: «η EQ6 δεν αρκεί για επαρκή στήριξη σε 10" νευτώνιο»

Για παρατήρηση μέχρι 14 ιντσες αντέχετε αν δεν σε νοιάζει το τρίσκαλο, εαν το τηλεσκόπιο είναι f/4 τότε είναι μια χαρά. Εχω αρκετά χρόνια το 12,5αρι πάνω στην Eq6 και δεν έχω κανένα πρόβλημα με την παρατήρηση. Φυσικά όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών και τι βολεύει τον καθένα.

Όσο για τον μύθο της βάση του Dοd όπου δεν χωράει μέσα στο αυτοκίνητο... εμένα η dob του 16αρι χωράει άσπαστη μέσα στο Polo (μαζι με το 16αρι σωλήνα) απο εκεί πάνω η βάση απ'τα Truss που σπάει είναι υποχρεωτική! (ελπίζω οι εταιρείες να αρχίσουν να βγάζουν σπαστές βάσης Dob)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Αν τις βγάζουν σπαστές και μεταλλικές θα κοστιζουν όσο και του Orion Optics. Στα κινέζικα ειναι κυκλικές οι βάσεις και πιάνουν πολύ χώρο. Πορτ μπαγκάζ σε σεντάν δεν κλεινει με την βάση του 10. Το 12" Skywatcher χωράει οριακά στο Toyota Corolla sedan μου. Ο σωλήνας στο πορτ μπαγκάζ και η βάση στο πίσω κάθισμα με την θέση του συνοδηγού να έχει την πλάτη ριγμένη μπροστά. Για την EQ6 συνεχίζω να το ισχυρίζομαι. Με το ισημερινό μαθαίνεις αστρονομία καλύτερα από ότι με το dob.

Δεν βρισκω τον λογο αφου ειμαι ερασιτεχνης να παω σε eq6 σε καμμια περιπτωση. Και για πλανητες ειμαι ικανοποιημενος.

Και εγώ ερασιτέχνης είμαι και EQ6 έχω και το 6" f/8 και το 4" f/5 σε αυτήν τα τοποθετώ και όχι στην EQ3-2 παρότι τα σηκώνει. Ναι το παρακάνω αλλά προτιμότερο να το παρακάνεις με ισχυρότερη βάση από την ελάχιστη απαιτούμενη.

Για piggyback δεν χρειάζεται να βάλεις καν το τηλεσκόπιο στην βάση. Αν ειναι με φακούς μικρής εστιακής απόστασης δεν χρειάζονται καν διορθώσεις στην οδήγηση. Έχω κάνει και 20 λεπτες εκθέσεις με φιλμ χωρίς καθόλου trailing.

Δημοσιεύτηκε
Εγω προσωπικα για ψαξιμο στο ουρανο προτιμω το dob αλλα για να μαθεις πολικη ευθυγραμμιση, κινηση του ουρανου και φωτογραφιση, η ισημερινη ειναι μονοδρομος. Καθε μια το πλεονεκτημα της.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Δημοσιεύτηκε

Όντως με το dob βρισκεις τα αντικείμενα πιο γρήγορα και πιο εύκολα χειροκίνητα. Όμως η ισημερινή έχει καλύτερη άνεση για την παρατήρηση αφού τα βρεις. Εννοείται πως ισημερινή χωρίς μοτέρ στην ορθή αναφορά δεν συνίσταται. Οι σύγχρονες έχουν και goto πλεον για την εύρεση. Εκεί βέβαια υπάρχει πρόβλημα με τα νευτώνια, αν περιστρέψεις το σωλήνα για να έχει ο προσοφθάλμιος βολική θέση για την παρατήρηση το goto χάνει την ακρίβειά του. Όταν ειναι να παρατηρήσω αποφασίζω ποιο σημείο του ουρανού με ενδιαφέρει να ασχοληθώ και γυρίζω το σωλήνα σε θέση που να βολεύει πριν κάνω ευθυγράμμιση του goto. Επίσης, τουλάχιστον στην δική μου, κοντά στον ουράνιο πόλο το goto είναι αναξιόπιστο αλλά και χειροκίνητα κοντά στον ουράνιο πόλο ειναι δύσκολη η στόχευση. Πρέπει να γυρίσεις την βάση με το σωλήνα σε περίεργες θέσεις.

Με το 6" f/8 χρειάζεται σκαλάκι και για την EQ6 σε κάποιες θέσεις (έχω ύψος 1,85).

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο , η ταχύτητα , η ευκολία και η απλότητα της βάσης Dobson την κάνουν την καλύτερη επιλογή για έναν νεοεισερχόμενο στο χώρο. Εγώ για να στήσω με το Dobson και να ξεκινήσω παρατήρηση θέλω 5-8 λεπτά. Για να ξεκινήσω παρατήρηση με μια ισημερινή δηλαδή να στήσω , να ζυγίσω , να κάνω πολική και aligment με 3 αστέρια το λιγότερο ήθελα 40 λεπτά.

Όμως ένας ερασιτέχνης αστρονόμος αν θελήσει να εμβαθύνει και να μην αρκεστεί μόνο στη παρατήρηση αλλά να προχωρήσει στη καταγραφή , την ισημερινή θα τη βρει μπροστά του.

Πάντως ισημερινή στήριξή με όλη την προίκα της και με ένα τηλεσκόπιο μέχρι 8 ίντσες μεταφέρονται ευκολότερα και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από ένα 10αρι Dobson.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι το 8" Dob είναι το τέλειο τηλεσκόπιο για τον νεοεισερχόμενο που ενδιαφέρεται να κάνει παρατήρηση. Για παρατήρηση, βλέπω μόνο μειονεκτήματα με της ισημερινές βάσης.
Δημοσιεύτηκε
Νομίζω ότι το 8" Dob είναι το τέλειο τηλεσκόπιο για τον νεοεισερχόμενο που ενδιαφέρεται να κάνει παρατήρηση. Για παρατήρηση, βλέπω μόνο μειονεκτήματα με της ισημερινές βάσης.

Συμφωνώ απόλυτα..ένας αρχάριος θα έχει 10 φορές περισσότερες απορίες με την ισημερινή όταν θα βρίσκεται στο μηδέν των γνώσεων, παρά με την dobsonian βάση η οποία είναι φως φανάρι με λίγο πειραματισμό, ως προς το πως λειτουργεί. Δηλαδή μπαίνει πιο ομαλά στο χόμπυ, όπως και να το κάνουμε...αργότερα δεν τον εμποδίζει κανένας να μάθει και τα περισσότερα που ζητάει η ισημερινή, εφόσον την αποκτήσει είτε ως δεύτερη, είτε ως κύρια βάση.

Το θέμα όμως εν τέλει είναι...να ξεκινήσει κάποιος!! Τώρα αν θα είναι με την μια ή με την άλλη...είναι δευτερεύον μάλλον, κάποια βασική κατάρτιση θα πρέπει να αποκτήσει έτσι κι αλλιώς.

Οι πιθανότητες όμως να απογοητευτεί είναι πολύ λιγότερες, πιστεύω, κάνοντας χρήση της απλής dobsonian βάσης, συγκριτικά με την ισημερινή.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα!

Θα ήθελα να τονίσω και γω ότι είμαι καινούργιος στο άθλημα και αυτή είναι η πρώτη μου δημοσίευση. Βασικα ανησύχησα λίγο με το thread γιατί ενθουσιασμένος από το κυνήγι των νεφελωμάτων και των σμηνών με ένα των 50mm κανόνησα και γω να αγοράσω ενα dobsonian 10'' και βλέπω πρώτη φορά μετά από 4 μήνες αναζήτησης , ότι τα πλεονεκτήματα των dob δεν είναι και τόσο πλεονεκτήματα...

Και γω που νόμιζα ότι το dob των 10'' είναι η πιο καθαρή μορφή αστροπαρατήρησης.

Απλά ένας προβληματισμός... παρεμπιπτόντως συγχαρητήρια για το forum!

Ye stars! which are the poetry of heaven!

Byron

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Fopin καλώς ήρθες στο astrovox.

Τι ακριβώς προβλήματα αντιμετώπισες;

Πες μας να βοηθήσουμε αν μπορούμε, γιατί είναι σπάνιο να βρίσκει κάποιος τόσα προβλήματα με ένα dobsonian και χρήση 4 μηνών!

Και γω που νόμιζα ότι το dob των 10'' είναι η πιο καθαρή μορφή αστροπαρατήρησης

Όντως είναι, μην το νομίζεις απλώς.

Ανέπτυξε τον προβληματισμό σου, για αυτό είναι και το forum.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Φίλε Τάσο

Συγγνώμη που δεν έγινα σωστά αντιληπτός από τα γραφόμενά μου, δεν το έχω το τηλεσκόπιο αυτή τη στιγμή, θα το πάρω. Απλώς μετά από αναζήτηση 4 μηνών για το τι θα πάρω κατέληξα στο συγκεκριμένο. Η εμπειρία μου με τηλεσκόπια είναι με ένα των 50μμ (ταχύμετρο τοπογραφίας αν έχεις υπόψην σου, εδώ οι έμπειροι γελάνε). Απλώς επειδή τόσο καιρό διάβαζα ότι είναι ότι καλύτερο (το dobson) για έναν αρχάριο για να μάθει και να βρει τον δρόμο του στον νυχτερινό ουρανό είδα αυτό το thread και με έβαλε σε σκέψεις αυτό είναι όλο. Η αστροφωτογράφηση δεν με πολυαπασχολεί και επίσης εδώ που βρίσκομαι οι ουρανοί είναι σκοτεινοί και καθόλου φωτορύπανση αν δεν βαριέσαι να οδηγήσεις ενα 15λεπτο.

Απλώς θα ήθελα την γνώμη ανθρώπων που ξεκίνησαν και με τους δύο τρόπους στήριξης και επίσης λαμβάνοντας υπ'όψην ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η ερασιτεχνική αστρονομία είναι ακριβή ενασχόληση ποια εντέλει είναι η καλύτερη λύση για έναν νεοεισερχόμενο!

ΥΓ κυάλια έχω της celestron 7x50.

Byron

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Fopin

Θα ξεκινησω απο τα κυαλια . Εφοσον μου λες οτι εχεις της Celestron φανταζομαι οτι ουκ ολιγες φορες θα τα εχεις στρεψει προς τον ουρανο και θα χεις βρει διαφορα αντικειμενα, ιδιαιτερα βαθεως ουρανου . Αν δεν το χεις κανει προμηθευσου εναν χαρτη και καντο προτου παρεις το τηλεσκοπιο . ( Φιλικη συμβουλη )

Προσωπικα το 1ο και το μοναδικο μου τηλεσκοπιο το ειχα αγορασει μαζι με την ισημερινη στηριξη ΕQ5 . Ειναι ενα 200 μμ κατοπτρικο νευτωνιο . Ομολογω οτι για να καταννοησω πληρως τις λειτουργιες της ισημερινης μου πηρε αρκετο καιρο και ιδιαιτερα τις πρωτες φορες ειχα απογοητευτει οικτρα. Τωρα ομως παρολο που δεν ασχολουμαι με την αστροφωτογραφια ευγνωμωνω τον Θεο που πηρα την ισημερινη γιατι

οταν παρατηρω ενα αντικειμενο σε μια μεγενθυση 150Χ και πανω δεν χρειαζεται ουτε να ακουμπαω το τηλεσκοπιο καθε λιγα λεπτα και οταν θελω να αλλαξω προσοφθαλμιο μενει σταθερο. Βεβαια προσφατα για πρωτη φορα ειχα την ευκαιρια και χρησιμοποιησα ενα ντομπσον 8αρι σαν το δικο μου. Ομολογω οτι χρειαζεται λιγοτερο στησιμο και σε καποια αντικειμενα ειναι πιο ανετη η παρατηρηση και η ευρεση. Παρολα αυτα το γεγονος οτι οταν παρατηρουσα το Μ13 σε 120Χ μεγενθυση εφευγε γρηγορα απτο πεδιο δεν μου αρεσε. Επισης ενα πλεονεκτημα ακομα της ισημερινης ειναι οτι αν ξερεις πως μπορεις να χρησιμοποιησεις τους κυκλους σκοπευσης για να βρεις αντικειμενα στον ουρανο χωρις καν να κοιταξεις απτο προσοφθαλμιο και τον ερευνητη απλα γνωριζοντας απο εναν ατλαντα τις συντεταγμενες τους( ειναι βαθμονομημενοι κυκλοι στην ορθη αναφορα και την αποκλιση της ισημερινης )

Αν θες αρχικα αρχισε με ενα ντοπσον γιατι δεν θελει στυσιμο και ειναι πιο ευχριστο. Ομως αν εχεις ορεξη και ωρα να ασχοληθεις παρε μια ισημερινη, αλλα κατσε διαβασε ΚΑΛΑ τις λειτουργιες τις πρωτα :) Μακροπροθεσμα βεβαια αν παρεις το ντοπσον μαλλον θα καταληξεις στην ισημερινη .

ΥΓ συγχωρησε μαι για την ελλειψη τονισμου δυστυχως εχει παθει κατι το πληκτρολογιο μου τελευταια ](*,)

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Δημοσιεύτηκε
Εγώ άρχισα με ισημερινή στήριξη -- το πρώτου μου τηλεσκόπιο ήταν ένα 63 μμ Telementor, που είναι όμορφο αλλά μικρό. Το πούλησα σε 2/3 χρόνια, και το επόμενο ήταν ένα χειροποίητο Dobsonian 8.75". Το κατασκεύασα το 1996 και το έχω ακόμη. Αυτό είναι στην Αγγλία τώρα, κι εγώ μένω της ΗΠΑ οπού έχω δυο άλλα Dobsonian. Κάνω μόνο παρατήρηση, και δεν έχω σχέδια να ξαναγοράσω ισημερινή βάση ποτέ. Γιατί? Τα Dobsonian είναι σταθερά, εύχρηστα, φορητά, και σχετικά φτηνά. Τα Dobsonian δεν είναι μόνο για τον αρχάριο. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι οι κίνησης -- αυτά τα Κινέζικα Dobsonian συνήθως χρειάζονται αναβάθμιση για να δουλεύουν ομαλά.
Δημοσιεύτηκε
Κοιτα ομως με την ισημερινη μαθαινεις και καλη ουρανογραφια. Μαθαινεις καλυτερα τις κινησεις του ουρανου και ειδικα με τους κυκλους σκοπευσης και την πολικη . Εννοειται οτι στην φωτογραφια ειναι ασυναγωνιστη αλλα και οταν παρατηρεις με τις ωρες εναν γαλαξια η σμηνος δουλευει, γιατι σαφηνει να αλλαζεις μεγενθυσεις μενωντας εντος πεδιου και σου λυνονται τα χερια διοτι απλα καθεσαι πανω απτο προσοφθαλμιο οσην ωρα θες χωρις να χεις εννοια . Και οταν θες να σχεδιασεις βοηθαει :wink:
Δημοσιεύτηκε
Κοιτα ομως με την ισημερινη μαθαινεις και καλη ουρανογραφια. Μαθαινεις καλυτερα τις κινησεις του ουρανου και ειδικα με τους κυκλους σκοπευσης και την πολικη

Φίλε μου roofastro δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα που γράφεις...θα σε στεναχωρήσω... :roll: [-X

Δεν χρειάζεσαι ισημερινή απαραίτητα, για να μάθεις αυτά που αναφέρεις και τόσο καλά...προσωπική ενασχόληση χρειάζεται!

Δηλαδή τα ράσα δεν κάνουν τον παππά! Χωρίς ισημερινή έμαθα πριν χρόνια και ουρανογραφία και τις κινήσεις του ουρανού...

Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις φοβερές δυνατότητες που δίνει και το πόσο απαραίτητη είναι για την φωτογραφία, όχι όμως πως δεν κάνουμε και καλή παρατήρηση με dobsonian βάσεις ή ότι κάνουμε υποδεέστερη...να μην γράφουμε ότι θέλουμε. :-note =;

Δημοσιεύτηκε
φιλε Τασο με συγχωρεις αν παρεξηγηθηκα δεν ειπα οτι κανουμε υποδεεστερη παρατηρηση απλα εμενα μαρεσει περισσοτερο η ισημερινη και με βολευει η χρηση της. Καλλιστα μπορει καποιος να κανει καλη παρατηρηση με ντοπσον . Με βολευει αρκετα διοτι μενει στο πεδιο και ετσι μπορω πχ σε εναν γαλαξια να μεινω αρκετη ωρα πανω απτο προσοφθαλμιο και να τον παραηρω για να δω καποιες σπειρες . Κοιτα οσο για την ουρανογραφια ισως να χεις δικιο και μαλλον κακως φερνω παλι σαν παραδειγμα τον εαυτο μου οπου εμαθα ουρανογραφια μαθαινωντας τις κινησεις της ισημερινης . Οποτε σε αυτο παω πασο :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Το να μείνεις πάνω από ενα αντικείμενο πολύ ώρα δεν θα το βελτίωνε σημαντικά ένα goto kit για dobsonian; Aν εν τέλει είναι αυτό στο οποίο καταλήγει η συζήτηση για αστροπαρατήρηση...

Byron

Δημοσιεύτηκε
ναι επιπλεον να ξερεις οτι δεν υπαρχει goto kit για ντοπσον που να πατας ενα κουμπι και να σε πηγαινει στο αντικειμενο . Το μονο που υπαρχει ειναι οι κυκλοι σκοπευσης οπου μετακινεις τον σωληνα χειροκινιτα μεχρι η ενδειξη των συντεταγμενων να ειναι 00.00 Επισης υπαρχει κατι σαν αστροστατη στο ντοπσον το οποιο ομως δεν μπορει να παρακολουθει το αντικειμενο για πολλες ωρες :)
Δημοσιεύτηκε
ναι επιπλεον να ξερεις οτι δεν υπαρχει goto kit για ντοπσον που να πατας ενα κουμπι και να σε πηγαινει στο αντικειμενο . Το μονο που υπαρχει ειναι οι κυκλοι σκοπευσης οπου μετακινεις τον σωληνα χειροκινιτα μεχρι η ενδειξη των συντεταγμενων να ειναι 00.00 Επισης υπαρχει κατι σαν αστροστατη στο ντοπσον το οποιο ομως δεν μπορει να παρακολουθει το αντικειμενο για πολλες ωρες :)
Αδιαβαστο σε πιανω http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1966 :D

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης