Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Eνταξει φιλε μου συγνωμη απλα ειχα μεινει στα δεδομενα που εχω διαβασει στο Backyards και επειδη δεν εχω ντοπσον και ουτε με ενδιαφερει αμμεσα η αγορα αλλου τηλεσκοπιου δεν το εχω ψαξει παραπανω παντως ευχαριστω για την πληροφορηση :) ξερεις αν υπαρχουν και αλλα μοντελα??διαθετουνε κανονικο αστροστατη??
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η skywatcher εχει απο 10" εως 16" αυτοματοποιημενα και εχω δει και της Orion. Τωρα απο tracking πως τα πανε ας μας ενημερωσει καποιος που εχει. Απο αυτα που εχω διαβασει ομως ξερω οτι το μονο προβλημα τους ειναι οτι δεν κανουν για αστροφωτογραφιση γιατι υπαρχει περιστροφη του πεδιου κατι που το λυνεις με μια Eq πλατφορμα.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω χρησιμοποιήσει και τα 2 είδη στηρίξεων και μπορώ να πω ότι η παρατήρηση με στήριξη dobsonian είναι μακράν καλύτερη από την ισημερινή όσο αφορά την οπτική παρατήρηση.

 

Ταλαντώσεις

Όλοι όσοι έχουμε τηλεσκόπιο θα έχουμε προσέξει όταν παρατηρούμε ένα πλανήτη με μεγάλη μεγέθυνση, ότι το είδωλο του πλανήτη ταλαντώνεται και ηρεμεί μετά από λίγο. Αυτό ισχύει σε όλες τις στηρίξεις και οφείλετε στις ροπές τις οποίες έχει ο σωλήνας επειδή στηρίζεται σε ένα σημείο περιστροφής. Μηχανικά αν το σημείο αυτό είναι ένας μικρός σε διάμετρο άξονας, οι ροπές είναι μεγαλύτερες ανα μονάδα επιφάνειας σε αντίθεση αν ο άξονας είναι πιο μεγάλος. Σε μεγαλύτερο άξονα οι ροπές μοιράζονται σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Η dobsonian στήριξη είναι πολύ πιο σταθερή σε ταλαντώσεις σε σχέση με μια ισημερινή. Ο σωλήνας σε μια dobsonian βάση στηρίζεται σε 2 εδράσεις μεγάλης διαμέτρου σε απόσταση. Η ισημερινή, λόγω σχεδιασμού, στηρίζει το τηλεσκόπιο σε ένα άξονα πολύ μικρότερης διαμέτρου με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται η ροπή σε μικρότερη επιφάνεια. Οι ροπές αυτές δημιουργούν κάμψεις στα υλικά με αποτέλεσμα να ταλαντώνει το τηλεσκόπιο. Όταν δε ο σωλήνας είναι μακρύς σε μήκος οι ροπές είναι πολύ μεγαλύτερες και οι ταλαντώσεις αυξάνονται με λογαριθμική κλίμακα. Αποτέλεσμα; Ο παραμικρός αέρας ταλαντώνει και πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρόνο για να έχουμε σταθερό είδωλο μέσα από το προσοφθάλμιο. Συνεπώς το tracking με την ισημερινή δεν έχει νόημα γιατί τον περισσότερο χρόνο που κοιτάζουμε, ο πλανήτης δεν είναι σταθερός.. Για να είναι σταθερό το είδωλο θα πρέπει να μην φυσάει καθόλου αέρας. Αυτό στο βουνό συμβαίνει σπάνια. Το dob έχει πολύ μεγαλύτερη ανοχή σε ταλαντώσεις και αν και δεν έχει tracking ο πλανήτης βρίσκεται περισσότερο χρόνο μέσα στο πεδίο "ακίνητος".

 

Εργονομία

Η άνεση στην παρατήρηση είναι πολύ σημαντική. Το σημαντικό σε μια βραδιά παρατήρησης είναι να είμαστε όσο γίνεται ξεκούραστοι και χαλαροί. Απολαμβάνουμε τους στόχους σε μεγαλύτερο χρόνο και στο τέλος αυτό που μας μένει είναι μια ικανοποίηση και όχι μια πιασμένη πλάτη ή ένας αυχένας. Κάνοντας παρατήρηση με ισημερινή ο σωλήνας παίρνει μεγάλες κλίσεις και η θέση του προσοφθάλμιου τις περισσότερες φορές είναι "δύσβατη" για το μάτι μας. Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε μέσα από το προσοφθάλμιο λόγω αυτής της "κακής" θέσης που παίρνει. Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό θα πρέπει κάθε φορά που συμβαίνει αυτό να περιστρέψουμε το σωλήνα για να βολεύει. Εμένα προσωπικά αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Οι στήριξη dobson δεν το κάνει αυτό. Η θέση του προσοφθάλμιου αλλάζει μόνο κατά το ύψος. Δεν πειράζουμε καθόλου το σωλήνα γιατί απλά δεν χρειάζεται.

 

Χειρισμός

Ο χειρισμός της ισημερινής γίνεται αποδεσμεύοντας 2 βίδες σύσφιξης (RA, Dec). Για να βρούμε ένα αντικείμενο, αγκαλιάζουμε το σωλήνα με τα 2 μας χέρια και κοιτάζουμε από τον ερευνητή. Μόλις βρούμε το πεδίο που μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε, ξανασφίγγουμε τις 2 βίδες προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το σωλήνα και ξεκινάμε να κάνουμε αστροάλματα χρησιμοποιώντας τις 2 βίδες μικροκίνησης. Στη στήριξη dob απλά κουνάμε το σωλήνα με το ένα μας χέρι μέχρι εκεί που θέλουμε να πάει.

 

Αν στους παραπάνω λόγους βάλουμε και το πολύ μεγαλύτερο κόστος της ισημερινής τότε πάμε με 1000 σε dob.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντάξει παιδιά μην πυροβολείτε τόσο πολύ τις ισημερινές. Μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους κι αυτές, όπως κι οι ντομπσόνιαν βέβαια. Έχοντας δουλέψει με ισημερινή πάνω απο δέκα χρόνια τώρα έχω δεί και τα πλεονεκτήματά τους αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

 

Όσα λέει ο Δημήτρης παραπάνω, δεν είναι λάθος, αλλά αναφέρεται σε νευτώνια τηλεσκόπια πάνω σε ισημερινή. Στις ταλαντώσεις που αναφέρει, θα πώ ότι μια σύγχρονη ισημερινή όπως η EQ-6 είναι στιβαρότατη κι αντέχει άνετα τηλεσκόπια όπως το C11 με ελάχιστες ταλαντώσεις ακόμη κι όταν φυσάει φυσιολογικά. Σε δυνατό αέρα νομίζω ότι ούτε με ντόμπ θα μπορέσεις να παρατηρήσεις.

 

Όσον αφορά την εργονομία ο οπτικός σωλήνας φέρνει σε περίεργες θέσεις το προσοφθάλμιο όταν πρόκειται για νευτώνειο τηλεσκόπιο. Αυτό αντιμετωπίζεται με περιστροφή του οπτικού σωλήνα, το οποίο είναι παιχνιδάκι άν μιλάμε για διαμέτρους 6"-8". Από εκεί και πάνω είναι πιο δύσκολο αλλά και γιαυτό υπάρχουν λύσεις όπως τα wilcox rings. Φυσικά αν μιλάμε για τηλεσκόπια τύπου SCT-MCT και διοπτρικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού πολύ απλά περιστρέφουμε τη διαγώνιο στο σημείο που μας βολεύει και παρατηρούμε άνετα. Επίσης η παρατήρηση σε καθιστή θέση, με τη βοήθεια μιας ρυθμιζόμενης σε ύψος καρέκλας (όπως η Skywatcher που έχω) είναι πολύ άνετη και πολύ εύκολη με μια ισημερινή, ειδικά με τηλεσκόπια τύπου SCT-MCT και διοπτρικά. Προσωπικά έχω ρυθμίσει την EQ-6 για το ύψος μου σε συνδυασμό με το C11 και πλέον παρατηρώ σχεδόν πάντα καθιστός, απολαμβάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα. Αυτό φάνηκε προχθές στον Πάρνωνα όπου καθιστός και χωρίς να χρειάζεται να μετακινώ συνέχεια το τηλεσκόπιο χειροκίνητα, κατάφερα και παρατήρησα μια πλειάδα δύσκολων στόχων.

 

Στα μειονεκτήματα των ισημερινών θα κατατάξω το γεγονός ότι απαιτούν αρκετή ώρα για να στηθούν και το γεγονός ότι επειδή κατά κανόνα είναι συνυφασμένες με ηλεκτρονικά συστήματα goto είναι κι αρκετά ακριβές.

 

Στη χρήση τους όμως είναι απόλαυση.

 

Ελπίζω να βοήθησα.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Τάσο

 

Η εμπειρία μου με τηλεσκόπια είναι με ένα των 50μμ (ταχύμετρο τοπογραφίας αν έχεις υπόψην σου, εδώ οι έμπειροι γελάνε). .

 

καλωσορισες στον χωρο συναδελφε (τοπογραφος και εσυ να υποθεσω).

χωρις να εχω καθολου εμπειρια σε ισημερινες βασεις και κατεχοντας το dob8" νομιζω οτι θα το καταευχαριστηθεις το τηλεσκοπιο που διαλεξες ειδικα σε σκοτεινους ουρανους σαν και αυτους που εχεις κοντα σου...

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλεον τα dobson με την προσθηκη goto κανουν τα παντα.. Μονο για μακρας εκθεσης φωτο δεν κανουν λογο της περιστροφικης κινησης που θα αποτυπωθει στην φωτο και για παρατηρηση πλανητων τα μοντελα χωρις goto. Τα dob ακολουθουν πανω-κατω, δεξια-αριστερα και οχι οπως η ισημερινη. Παντως σαν στησιμο, ευκολια χειρισμου και σταθεροτητα αλλα και τιμη τεινω προς τα dob. Ειδικα σε ευκολια συστηματος, στηνω, παρατηρω σε 1 λεπτο.

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης