Jump to content

Υπέρλεπτοι γαλαξίες (κι όχι μόνο) από Πάρνωνα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας αγαπητοί φίλοι.

 

Γι'άλλη μια φορά μαζευτήκαμε στον αγαπημένο μας Πάρνωνα για να περάσουμε μαζί, νέοι και παλιοί, ένα ακόμη αστρονομικό Σ/Κ. Τις περίμενα ένα ολάκερο μήνα αυτές τις μέρες, είχα σχεδιάσει κι ένα ωραίο πρόγραμμα, αλλά ο καιρός είχε άλλες διαθέσεις. Την Παρασκευή είχε ένα αχνό στρώμα αφρικανικής σκόνης που δεν βοηθούσε, ενώ το Σάββατο μετά την απογευματινή καταιγίδα που μας χάρισε πανέμορφες εικόνες, με χαλάζι!!!, πολλή βροχή, αλλά και αρκετά ουράνια τόξα, ο ουρανός καθάρισε (και τα αυτοκίνητά μας επίσης) αλλά λόγω υγρασίας το seeing ήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα λίγο πιο αργά. Το C11 όμως δεν κατάλαβε τίποτα, λόγω του εξαιρετικού dew heater της Kendrick που κράτησε την διορθωτική του πλάκα καθαρή και μου επέτρεψε να παρατηρήσω όταν δύο ντόμπ δίπλα μου εγκατέλειψαν λόγω θάμβωσης στον δευτερεύοντα.

 

Ας δούμε όμως μερικούς απο τους στόχους που παρατηρήθηκαν.

 

Superthin Galaxies

Αφορμή για το κυνήγι στάθηκε ένα άρθρο στο τεύχος Μαΐου 2011 του S&T που με έβαλε στην πρίζα!

Ώς υπέρλεπτους γαλαξίες ο αρθρογράφος περιγράφει γαλαξίες τύπου edge on με αξονικούς λόγους από 9:1 - 20:1 Οι γαλαξίες αυτοί έχουν πολύ μικρή επιφανειακή λαμπρότητα κι έτσι είναι πολύ πιο δύσκολοι στόχοι απ'ότι αφήνει να εννοηθεί το οπτικό τους μέγεθος. Έτσι κατέβασα τον κατάλογο των υπέρλεπτων αυτών γαλαξιών από το www.astroleague.org/observing κι ετοιμάστηκα ξέροντας ότι θα ήταν δύσκολοι στόχοι για το C11.

 

UGC 7170 m14.3 στην Κόμη

Ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται στο ίδιο πεδίο με το σφαιρωτό σμήνος NGC 4147 (18΄Β-ΒΑ) κι έτσι έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Αφού αναγνώρισα το πεδίο, έμεινα να αναζητώ το αχνό αποτύπωμα του στόχου επί πολλή ώρα και δοκιμάζοντας διαφορετικά προσοφθάλμια και μεγεθύνσεις. Όταν το seeing βελτιώθηκε κατάφερα με πολύ κόπο είναι αλήθεια και με περιφερειακή όραση, ίσα που να διακρίνω μια πολύ αχνή υπογραφή από τον πυρήνα του. Πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολο στόχο που απαιτεί ίντσες. Ίσως τα κοπέλια απο την Κρήτη να τα καταφέρουν καλύτερα.

 

UGC 7321 m13.4 στην Κόμη

Αν και θεωρητικά είναι αρκετά πιο φωτεινός από τον προηγούμενο αποδείχθηκε εξίσου δύσκολος στόχος. Ίσα που κατάφερα να διακρίνω το αποτύπωμά του σπρώχνοντας το C11 στα 310Χ.

 

Θα ξαναδοκιμάσω τέτοιους στόχους αλλά μόνο σε βραδιές με εξαιρετικό seeing.

 

Δελφίνι

NGC 6944-6944A (m13.8v & 14.1v)

Δύσκολο δίδυμο. Πολύ δύσκολο. Ο 6944 έστω και δύσκολα μας αποκάλυψε την οβάλ άλω του αλλά ο 6944Α αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι δίπλα σε ένα αστέρι 9ου μεγέθους. Με πολλή προσπάθεια όμως αποκαλύφθηκε κι αυτός.

 

NGC 6928-6930 (m12.2.v & 12.8v)

Αυτό το δίδυμο σχηματίζει μια ωραία γωνία. Ο 6928 εμφανίστηκε σαν ένα αχνό οβάλ, ενώ ο 6930 αποδείχτηκε πραγματικό πρόβλημα έτσι δίπλα σε ένα αστέρι 9ου μεγέθους που ήταν. Τελικά τον κατέκτησα κι αυτόν αλλά απαίτησε πολλή προσπάθεια.

 

Μεγάλη Άρκτος

NGC 3583 -3577 (m11.1v & 13.4v)

O 3583 εύκολος και με κλασικό σχήμα γαλαξία, ενώ ο 3577 δύσκολος και πολύ μικρός με αστρικό πυρήνα.

 

NGC 3619-3625 (m11.5v - 13.1v)

Άλλο ένα δίδυμο με τον 3619 να είναι εύκολος, αλλά τον 3625 να εμφανίζεται αρκετά πιο δύσκολος και με edge on προφίλ.

 

NGC 3995 Group

Πανέμορφο τρίδυμο. Ο 3995 (m12.4v) κι ο 3994 (m12.7v) εμφανίζονται αχνοί κι ελαφρά επίμηκεις, ενώ ο 3991 (m13.1v) με αστρικό πυρήνα.

 

Κύκνος

Minkowski 92 - Footprint nebula

Πολύ ωραίο νεφέλωμα ανάκλασης. Εμφανίζεται σαν διπλό άστρο αλλά ξεχωρίζεις εύκολα τους δύο λοβούς του οι οποίοι εφάπτονται. Εντοπίστηκε με τον 32άρη και το φίλτρο TV Nebustar κι έδωσε εξαιρετική εικόνα με τον 19άρη Siebert ultra και το TV OIII.

 

Αυτά από μένα γι αυτό το μήνα. Ελπίζω να σας άρεσαν οι στόχοι.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάκη, πολύ ενδιαφέροντες οι υπέρλεπτοι γαλαξίες αν και για να φαίνονται οριακά από τον Πάρνωνα με το 11άρι θα περιμένουμε για ιδανικές συνθήκες πριν δοκιμάσουμε.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ παιδιά.

 

Είναι γεγονός ότι δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολοι στόχοι. Ειδικά ο 7170 στη φωτό του S&T φαίνεται πανέμορφος, μεγάλος (σε σχέση με το διπλανό σφαιρωτό NGC 4147) και με φωτεινό πυρήνα, αλλά στο προσοφθάλμιο δεν φαινόταν σχεδόν τίποτα. Μόνο εφαρμόζοντας τεχνικές όπως, βαθιές αναπνοές, περιφερειακή όραση, ελαφρύ κούνημα του οπτικού σωλήνα με το χέρι αλλά και κίνηση του σωλήνα πάνω κάτω στο πεδίο, κατάφερα να πάρω μερικές στιγμές την υπογραφή του φωτεινού του πυρήνα. Θεωρώ όμως ότι σίγουρα θα έπαιξε ρόλο ότι το seeing δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό.

 

Επισυνάπτω κι ένα ωραίο άρθρο για τους υπέρλεπτους γαλαξίες απο τον γνωστό W. STEINICKE

http://www.klima-luft.de/steinicke/Artikel/sg/sg_e.htm

όπου προτείνει παρατήρηση με τουλάχιστον 12".

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απίστευτη τα αποτελέσματα της παρατήρησης!Μπράβο σας κύριε Τάκη για την εκπληκτική σας προσπάθεια και την παρατήρηση τόσο αμυδρών αντικειμένων.Αν και είχα ακούσει πως ο κατάλογος "UGC" περιλαμβάνει στόχους-πρόκληση,δεν ήξερα ούτε φανταζόμουν ότι είναι τόσο δύσκολοι στην παρατήρηση.Και πάλι τα συγχαρητήρια μου!

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγιώτη, μας βάζεις δουλειά για το σπίτι ΄ή μάλλον για το βουνό. :D :D

Εμένα με ζόρισε ιδιαίτερα ο 4010 στη Μ. Άρκτο που είναι αρκετά λεπτός . Ευτυχώς που αρκετοί απ αυτούς έχουν έντονο πυρήνα και λίγο με πλάγια όραση , λίγο με κούνημα του τηλεσκοπίου αντιλαμβάνεσαι την προέκταση των σπειρών του.

 

Ωραίο το NGC 3995 Group !

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάκη αν σε ενδιαφέρει υπάρχει ένας κατάλογος με πολλούς flat που αξίζει.

http://www.faintfuzzies.com/Files/FlatGalaxies%20v2.pdf

 

Ωραίες οι παρατηρήσεις σου. Οι flat γαλαξίες είναι φανταστικά αντικείμενα αλλά όπως λες θέλουν ίντσες.

Πάντως με το 12" έχω δει αρκετούς και νομίζω μπορείς να δεις ακόμη και με 8 ίντσες. Συγκεκριμένα για το UGC7170 πρέπει να δω το ημερολόγιο μου να δω αν τον έχω επιχειρήσει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Τάκη. Όντως ο κατάλογος με τους flat galaxies είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων αλλά είναι δύσκολοι στόχοι. Όταν όμως καταφέρνεις και τους διακρίνεις και ειδικά την κατεύθυνσή τους, τότε είναι πανέμορφο θέαμα...

 

Τον UGC 7170 δε βλέπω να τον έχω δοκιμάσει :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης