Jump to content

Σπρώχνοντας τα όρια στον Πάρνωνα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας αγαπητοί φίλοι.

 

Χθές και προχθές μαζευτήκαμε πάλι στον αγαπημένο μας Πάρνωνα, έτσι για να μην τον αφήσουμε παραπονεμένο, αυτόν που τόσο φιλόξενος μας έχει φανεί τόσα χρόνια τώρα.

 

Έτσι ανεβήκαμε οικογενειακώς στο βουνό, ευκαιρία και για τα παιδιά να ξεφύγουν λίγο από τη διαβολεμένη ζέστη της Σπάρτης, να χαρούν και να παίξουν και να εντρυφήσουν έστω και για λίγο στην αστρονομία.

 

Ο καιρός ήταν καλός και παρά τη μικρή βροχούλα το απόγευμα του Σαββάτου, τις νύχτες η αυλαία άνοιγε κι ο κατασκότεινος ουρανός ήταν εκεί έτοιμος να μας αποκαλύψει τα μυστικά του. Ειδικά η βραδιά της Παρασκευής ήταν πολύ γλυκιά, χωρίς κρύο και υγρασία και με καταπληκτικό seeing.

 

Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους στόχους που παρατηρήθηκαν.

 

Βόρειος Στέφανος (Corona Borealis)

 

NGC 6107-6109 Area

Πρώτα εντοπίσαμε τον 6107 (m13.8v SB14.2 ) δίπλα σε ένα άστρο 10ου μεγέθους. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος αν και αρκετά μικρός. Εμφανίστηκε σαν ένας κλασσικός γαλαξίας με υποψία αστρικού πυρήνα. Μετά εντοπίσαμε τον 6105 (m14.3v ) που κι αυτός δεν ήταν απαίτησε μεγάλη προσπάθεια. Βέβαια είναι πολύ μικρότερος από τον 6107 και πρέπει να προσέξεις λίγο για να τον βρείς. Εδώ η εμπειρία βοηθά σημαντικά. Στη συνέχεια κυνηγήσαμε τον 6109 (m12.7 SB 12.4) που δεν μπορούσε να ξεφύγει. Αχνός, μικρός και στρογγυλός, έδωσε μια όμορφη εικόνα.

 

NGC 6117 – 6117B

Ο επόμενος στόχος ήταν ένα δύσκολο δίδυμο. Ο 6117 (m13.6 SB 13.8 ) εντοπίστηκε κοντά σε ένα άστρο 9ου μεγέθους σχετικά εύκολα. Στρογγυλός και χωρίς λεπτομέρειες. Ο 6117 Β (m15) όμως αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολος κι έπρεπε να επιστρατεύσω όλη μου την τέχνη για να τον εντοπίσω. Τελικά και μετά από αρκετή ώρα κατάφερα και πήρα την υπογραφή του, σαν ένα εξαιρετικά αχνό συννεφάκι. Ωραίο δίδυμο για όσους έχουν μεγάλα τηλεσκόπια.

 

NGC 6120 Area

Ο 6120 (m13.8 SB 11.9 ) εντοπίστηκε άμεσα σαν ένα στρογγυλό αχνό συννεφάκι και μετά συνέχισα για τον 6119. Το NGC/IC Project δίνει οπτικό μέγεθος 15,3 αλλά αυτό δεν το ήξερα προχθές το βράδυ. Ανεβάζοντας τη μεγέθυνση στα 215Χ με τον Ν13Τ6 εντοπίστηκε κι αυτός ακριβώς δίπλα σε άστρο 14ου μεγέθους. Εξαιρετικά αχνός, αλλά καθαρά διαχωριζόμενος από το άστρο, αυτή μου η επιτυχία με χαροποίησε ιδιαίτερα και μου έδωσε το απαραίτητο ηθικό για τη συνέχεια. Για το τέλος έμεινε ο 6122 (m14.3v ). Φάνηκε κι αυτός σαν μια αχνή βελονίτσα. Πάρα πολύ ωραίο γκρουπάκι, πρέπει να το βάλετε στη λίστα σας.

 

NGC 6131

Ο γαλαξίας αυτός (m 13.3v SB 13.1 ) εμφανίζεται σαν ένα πολύ αχνό και αμυδρό στρογγυλό συννεφάκι. Δίπλα του υπάρχει κι ο 6131Β αλλά αυτόν δεν μπορώ να πώ ότι με αξιοπιστία ότι τον εντόπισα. Είχα την εντύπωση ότι κάτι έβλεπα εκεί αλλά δεν κατάφερα να το επιβεβαιώσω. Η μοναδική αποτυχία της βραδιάς.

 

Ιππάριο (Equuleus)

 

NGC 7040

Πανέμορφος στόχος. Αν και αρκετά αμυδρός (m14.1v SB 13.8 ) εντοπίστηκε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Η ομορφιά αυτού του γαλαξία έγκειται στο γεγονός ότι ένα άστρο αγγίζει τη βόρεια πλευρά του και τρία ακόμη άστρα βρίσκονται ακριβώς μέσα από τη νότια. Είναι λές και βλέπεις νεφέλωμα παρά γαλαξία. Σας προτείνω να τον παρατηρήσετε, θα εκπλαγείτε από την εικόνα του.

 

NGC 7046

Εμφανίζεται σαν ένα αμυδρό συννεφάκι χωρίς όμως να δίνει κάποια χαρακτηριστική λεπτομέρεια.

 

Κεφαλή του Όφεως (Serpens Caput)

 

NGC 6027 Group Seyfert’s Sextet

Το σμήνος αυτό δεν νομίζω να το είχα δοκιμάσει και στο παρελθόν. Αυτό που φάνηκε μέσα από το C11 ήταν ένα συμπαγές ακαθόριστο συννεφάκι χωρίς όμως να ξεχωρίζουν τα μέλη που το απαρτίζουν.

 

Αυτά από ένα ακόμη καταπληκτικό Σ/Κ στον Πάρνωνα με καλή παρέα και ένα καταπληκτικό ουρανό την Παρασκευή, που μου επέτρεψε αυτές τις παρατηρήσεις.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παναγιώτη , γενικά ο Βόρειος Στέφανος αν και έχει πολλούς γαλαξίες και γαλαξιακά σμήνη είναι "δύσκολος αστερισμός" και γενικά λίγοι γαλαξίες είναι εύκολα παρατηρήσιμοι με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν θα διαφωνήσω ιδιαίτερα σε αυτό που λες. Άλλωστε κι εγώ δεν τον είχα ψάξει τόσο αναλυτικά άλλη φορά. Αλλά θα το ξαναπώ. Η ποιότητα του ουρανού την Παρασκευή το βράδυ που έγιναν οι παρατηρήσεις εκεί ήταν η καλύτερη που έχω δει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το τηλεσκόπιο είχε κρυώσει επαρκώς, δεν είχε υγρασία, εγώ ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση και γενικά όλα δούλευαν ρολόι. Να φανταστείς ότι μάζεψα τον εξοπλισμό στις 4 το πρωΐ με βαριά καρδιά, γιατί δεν ήθελα να φύγω και να χάσω αυτή την ποιότητα ουρανού (seeing). Είναι ακριβώς κάτι τέτοιες βραδιές, που σου επιτρέπουν να ψάξεις για δύσκολους στόχους και να ωθήσεις τα όρια τα δικά σου και του εξοπλισμού σου.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ωραίοι στόχοι για άλλη μια φορά Παναγιώτη!!

Τον 7040 δεν πρέπει να τον έχω επιχειρήσει. Τον σημείωσα ήδη για την επόμενη παρατήρηση (αν μας κάνει το χατήρι ο καιρός).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης