Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας.

Πρόσφατα σε μια συζήτηση που είχα με φίλους, σε μια αποστροφή της κουβέντας περί των αστερισμών, κάποιος ανέφερε πως υπάρχει αστερισμός με το όνομα Γοργόνειο και ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Περσέα, και μάλιστα πως στα όρια του αστερισμού αυτού υπάρχει και ένα ερυθρό νεφέλωμα. Επειδή ειλικρινά, δεν το γνωρίζω, ξέρει μήπως κανείς από εσάς αν ισχύει κάτι τέτοιο;

Όσο και αν έψαξα μέχρι στιγμής, δεν βρήκα κάτι σχετικό, γιαυτό αποφάσισα να φανώ "χαζός" ](*,) ](*,) ](*,) και να ρωτήσω εδώ για να μου δώσετε τα φώτα σας...

Ευχαριστώ πολύ :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, οι αρχαίοι Έλληνες την Γοργώ την είχαν ξεχωριστό αστερισμό απο αυτην του Περσέα ενω σήμερα είναι ενσωματωμένη σε αυτον για αυτο βλέπουμε σε αναπαραστάσεις το κεφάλι της να κρατά ο ήρωας όπως ακριβώς τον είχαν και οι αρχαίοι. Το Γοργόνειο είναι το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο»

Σήμερα είναι η περιοχή του Algol ή Διαβολοαστέρι στα Ελληνικά.

_.jpg.151963deb8962536e3b7b2f4ee4d9007.jpg

image005.gif.f05a3d30cae40927e630d643d045db79.gif

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Για την ιστορία:

Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά.

Κόρη του Φόρκυ ή Φορκέα και της Κητούς, αδελφή των Γοργόνων Σθενώ και Ευρυάλη, και των Γραιών Δεινώ, Ενυώ και Πεφρηδώ, ήταν στην αρχή Κενταύρισσα.

Κατά μια εκδοχή ήταν μια πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς που ο Ποσειδώνας την βίασε μεταμορφωμένος σε άλογο στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.

Τελικά τη σκότωσε ο Περσέας, με την βοήθεια της Αθηνάς. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

 

Η κεφαλή της Μέδουσας, Caput Medusae (στην εικόνα από το Urania's Mirror) βρίσκεται στην περιοχή του Algol. Αλλά ποιό είναι το αναφερθέν νεφέλωμα;

perseus.thumb.jpg.7f6fba58d7bc11722c93a7303e2f4074.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις!

Τελικά, σε αυτή την ζωή, όσο ρωτάς μαθαίνεις! Συνέχεια καινούρια πράγματα!

Οπότε, απ' ότι κατάλαβα, στην περιοχή που "βρίσκεται" η Κεφαλή της Μέδουσας δεν υπάρχει κάποιο νεφέλωμα, έτσι;

Δημοσιεύτηκε
Το μόνο ερυθρό νεφέλωμα εκεί κοντά είναι το California (δίπλα στον ξ του Περσέα).Αν δεχτούμε ότι τα όρια του αστερισμού της Γοργούς να ήταν κάπου εκεί κοντά τότε έχει μια βάση αυτό που λες.
Δημοσιεύτηκε

Το Μ34 είναι στην περιοχή της Μέδουσας, και με φαινομενικό μέγεθος ~5,2 σε σκοτεινό ουρανό ίσα που φαίνεται σαν συννεφο-αστέρι. το California είναι στο πόδι του Περσέα.

 

Πάντως εκτος απ'την κακιά Μέδουσα όπου όλους τους Μαρμαρώνει με το βλέμα της η Γοργώ ήταν χθόνια Θεότητα, εδω το αρχαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα στο Αρχαιολογικό της Κέρκυρας με την ~2μετρη Γοργώ στο κέντρο του ενω δεξιά της είναι ο Χρυσάωρ και αριστερά της ο φτερωτός Πήγασος όπου οι αρχαίοι Κερκυραίοι την λάτρευαν σαν χθόνια θεότητα, το όνομα Κέρκυρα προέρχεται απ'το Κόρκυρα, Γόργυρα, Γοργώ.

http://odysseus.culture.gr/h/4/gh430.jsp?obj_id=4688

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Όπως το είχα μάθει εγώ, το όνομα Κέρκυρα προέρχεται από το Κέρκος, δηλαδή την ουρά που σχηματίζει στο νότιο τμήμα της. Φυσικά ουρά έχουν και οι γοργόνες και αν ισχύει η ετυμολογία δεν αποκλείεται να υπάρχει κοινή καταγωγή των ονομάτων. Το σχήμα του νησιού μοιάζει με γοργόνα ή μυθικό κερκοφόρο κήτος, όπως αυτά που σχεδίαζαν στα θαλάσσια ne plus ultra και hic sunt dracones τμήματα οι παλαιοί χαρτογράφοι. Η ονομασία Corfu υποτίθεται πως προέρχεται από την Ακρόπολη (Κορυφώ).

 

Έχουν συζητηθεί αλλού στο Astrovox οι παλαιοί αστερισμοί, ο σημαντικότερος των οποίων ήταν η Αργώ (Argo Navis) του Πτολεμαίου, η οποία κατακερματίστηκε από τον Nicolas Louis de Lacaille το 1752 σε Carina (Καρίνα), Puppis (Πηδάλιο ή Πρύμνη) και Vela (Ιστία).

 

Argo_Navis_Hevelius.jpg

 

Υπάρχει και σύγχυση μεταξύ των Λατινικών Constellations και των Ελληνικών Asterisms (η Κρεμάστρα λόγου χάρη) που μεταφράζονται το ίδιο στα Ελληνικά. Ή μήπως διαφοροποιούνται στη γλώσσα μας και δεν το γνωρίζω; Όπως και να έχει, η κεφαλή της Μέδουσας μπορεί να θεωρηθεί Asterism, όπως η ζώνη του Ωρίωνα, οι Πλειάδες και άλλες συναθροίσεις άστρων εντός ενός αστερισμού.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης