Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα σε όλους:)Θέλω να κατασκευάσω ένα κοίλο κάτοπτρο αλλά όχι στρογγυλό για τηλεσκόπιο...θέλω απλώς να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου...Υπάρχει τρόπος να το κατασκευάσω μόνος μου σε ότι σχήμα και μέγεθος θέλω :?: Υπάρχει κάποιο υλικό εύκαμπτο που να έχει καλή αντανακλαστική ικανότητα;
Δημοσιεύτηκε
Η πιο εύκολη λύση είναι να αγοράσεις μία πινακίδα καθρέφτη και να την πιέσεις προς τα μέσα για να γίνει το κάτοπτρο από κυρτό κοίλο. Το κάτοπτρο είναι εύκαμπτο από πλαστικό που το έχουν επαλουμινώσει . Διαφορετικά πρέπει να τρίψεις εσύ γυαλί .....μεγάλη διαδικασία!

mir2907.png.1c7ccff9be59daa340b3e174cc121d82.png

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Για ραδιοτηλεσκόπιο εννοείς μαλλον οχι για τηλεσκόπιο.

Φωτιά δεν μπήκε σε κανένα στόλο απο κάτοπτρα του Αρχιμήδη. Προσωπικά πιστεύω πως αποτελεί μύθο η όλη ιστορία και το περίφημο πείραμα του ναυτικου με σύγχρονους καθρέφτες ανακλαστικότητας 95% δεν έχει καμμια σχέση με τους καθρέφτες απο μπρούντζο ή χαλκό της τότε εποχής.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Ιάκωβε θα βοηθούσε αν μας έλεγες τι θες να κάνεις

Φωτιά δεν μπήκε σε κανένα στόλο απο κάτοπτρα του Αρχιμήδη. Προσωπικά πιστεύω πως αποτελεί μύθο η όλη ιστορία και το περίφημο πείραμα του ναυτικου με σύγχρονους καθρέφτες ανακλαστικότητας 95% δεν έχει καμμια σχέση με τους καθρέφτες απο μπρούντζο ή χαλκό της τότε εποχής.
http://web.mit.edu/2.009/www/experiments/deathray/10_Mythbusters.html

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ωραίο link Βασίλη.

Φυσικά, άλλο ήλιος στη Σικελία και άλλο στον Άγιο Φραγκίσκο. Τα πλοία τότε ήταν ένα εύφλεκτο μίγμα από Κέδρο του Λιβάνου, ρητίνη, πίσσα, ιστία και προμήθειες σε ελαιόλαδο.

Αλλά και να μην συνέβη το περιστατικό, είχαν συλλάβει την ιδέα της χρήσης της ηλιακής ενέργειας και της χειραγώγησης της ακτινοβολίας, σε αντίθεση με τους άλλους λαούς που θεωρούσαν τον Ήλιο μία θεότητα με δική της βούληση. Αυτό μετράει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη για το off topic αλλά μπορεί ο Ιάκωβος να θέλει φτιάξει κάτι τέτοιο.

Οι Mythbusters έχουν φτιάξει ένα πολύ ωραίο επεισόδιο μετα απο εντολή του Ομπάμα για το αν θα μπορούσαν τα κάτοπτρα του Αρχιμήδη να κάψουν ένα πλοίο, νομίζω μπορείτε να το βρείτε στο Youtube, είναι αυτο που είναι στο παραπάνω λινκ.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Φωτιά δεν μπήκε σε κανένα στόλο απο κάτοπτρα του Αρχιμήδη.
Μπορείς να μας αναφέρεις τις ιστορικές πηγές που το ισχυρίζονται αυτό; Εκτός κι αν είναι προσωπική άποψη οπότε εκεί δεν υπάρχουν πηγές αλλά μια υποκειμενική άποψη για το θέμα την οποία σέβομαι.
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη δες το επεισόδιο απ'τους Mythbusters,

θεωρικά μπορείς να το ζεστάνεις και να αρπάξει λίγο βγάζοντας καπνό αλλά δεν μπορεις να βάλεις φωτιά σε ένα κινούμενο αντικείμενο, για να βγάλει λίγο κάπνο όπως στο παραπάνω λινκ θα πρέπει ο στόχος να είναι ακίνητος για αρκετή ώρα(νομίζω τουλάχιστον 30+λεπτα) στο σημείο εστίασης του κατόπτρου πράγμα σχεδόν αδύνατο για εχθρικό πλοίο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Το γεγονός περιγράφει ο Λουκιανός, τέσσερις αιώνες μετά. Υποτίθεται πως τα πλοία έρχονταν προς τις Συρακούσες (εμφανίζοντας σταθερό μέτωπο για αρκετό χρόνο), ή ήσαν πλέον στατικά κοντά σε αυτήν. Τα πλοία της εποχής ήταν πολύ εύφλεκτα (τα επάλειφαν πλήρως με πίσσα για στεγανοποίηση και είχαν και άλλα εύφλεκτα υλικά, όπως λέω παραπάνω) και δεν είχαν ακριβώς την ταχύτητα των σημερινών πυραυλακάτων.

Μία από τις πρώτες δοκιμές έγινε (σύμφωνα με τη Wikipedia) από τον Ιωάννη Σακκά, το 1973, στη Ναυτική Βάση του Σκαραμαγκά. Χρησιμοποίησε 70 χάλκινα κάτοπτρα 1.5x1m τα οποία έκαψαν ένα ομοίωμα από κόντρα πλακέ σε απόσταση 50 μέτρων εντός δευτερολέπτων.

Αλλά και εάν δεν πέτυχε, εκείνος (ή κάποιος άλλος αρχαίος Έλληνας) συνέλαβε την εφικτότητά του. Θα μπορούσε να πεί "Δως μοι Ζαμβούτειον κάτοπτρον ικανής διαμέτρου και τον στόλον καύσω". Και δεν θα είχε άδικο.

Και το υγρόν πυρ δεν έχουμε καταφέρει να αναπαράγουμε, αλλά είναι βεβαιωμένο από διασταυρούμενες πηγές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα το ότι έγραψε αναφορές και ιδιότητες των κατόπτρων και ότι συνέλαβε και την παραπάνω ιδέα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, την ευρηματικότητα του δεν νομίζω ότι έχει ξεπεράσει κανείς έως τώρα.

Τώρα σχετικά με τα κοίλα κάτοπτρα και την φωτιά στα πλοία ίσως να έκανε κάποια επίδειξη στο λιμάνι και όντως να έβαλε φωτιά σε κάποιο σταθερό πλοίο αλλά σε κινούμενο εχθρικό πλοίο δεν νομίζω ότι θα μπορούσε, ακόμα και με μικρή ταχύτητα να έρχεται κατα πάνω του αλλάζει η εστία και θα πρέπει οι στρατιώτες να αλλάξουν θέση στα κάτοπτρα πράγμα το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συντονισμός.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Εγώ πιστεύω πως ο Αρχιμήδης τα κατάφερε με τα κάτοπτρα του.Ορίστε κι ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα μπορεί να πάρει με ένα ''δυνατό'' κάτοπτρο ένα αντικείμενο φωτιά
Δημοσιεύτηκε
Αυτό που θέλω να κατασκευάσω εγώ τώρα είναι ένα κοίλο ορθογώνιο σε σχήμα κάτοπτρο που θα εστιάζει πάνω σε ένα μακρύ σωλήνα όπως στη φωτογραφία που ανέβασα παραπάνω...
Δημοσιεύτηκε
Οι mythbusters το έλυσαν το θέμα. Φωτιά δεν παίρνει κανένα πλοίο έτσι πάμε παρακάτω... Μια χαρα ειναι και ο ήλιος στον Σαν Φραντζίσκο που ειναι γνωστό όπως και όλη η Καλιφόρνια για τη μεγάλη του ηλιοφάνεια. Το 1973 που έγινε και το πείραμα και καλά του Σακκά μάλλον έχει να κάνει και με το καθεστώς που επικρατούσε την συγκεκριμένη χρονολογία καθότι όλα στον κόσμο ως γνωστόν τα είχαν ανακαλύψει οι έλληνες (οι καλοί έλληνες γιατί υπηρχαν και κακοί έλληνες τους οποίους τους νικήσαμε όπως μας μάθαιναν στο δημοτικό, ναι τα πρόλαβα αυτά).
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Τώρα σχετικά με τα κοίλα κάτοπτρα και την φωτιά στα πλοία ίσως να έκανε κάποια επίδειξη στο λιμάνι και όντως να έβαλε φωτιά σε κάποιο σταθερό πλοίο αλλά σε κινούμενο εχθρικό πλοίο δεν νομίζω ότι θα μπορούσε, ακόμα και με μικρή ταχύτητα να έρχεται κατα πάνω του αλλάζει η εστία και θα πρέπει οι στρατιώτες να αλλάξουν θέση στα κάτοπτρα πράγμα το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συντονισμός.
Βασίλη εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια εστία όπως τα κάτοπτρα που ξέρουμε στα τηλεσκόπια που πρέπει να είναι συγκεκριμένου σημείου αλλά μια περιοχή όπου όλα τα κάτοπτρα απλά σημαδεύουν εκεί, στην περίπτωση μας ένα πλοίο. Αν ο κάθε στρατιώτης κρατούσε από ένα κάτοπτρο τότε θα ήταν πολύ εύκολο να σημαδέψει ένα πλοίο και να εστιάσουν όλες οι ακτίνες εκεί. Η μέθοδος που χρησιμοποίησαν στο επεισόδιο οι Mythbusters διαφέρει γιατί εκεί έχουν στατικά κάτοπτρα.

Επίσης αφού υπάρχουν ιστορικές αναφορές θεωρώ πιο πολύ έγινε κάτι τέτοιο παρά το ότι δεν έγινε.

Δημοσιεύτηκε

Η διάταξη της φωτογραφίας δείχνει μια ηλιοθερμική συστοιχία η οποία επικεντρώνει τις ακτίνες του

ήλιου σε εναν σωλήνα Dewar για να θερμάνει ένα υγρό επιτυνχάνοντας υψηλές θερμοκρασίες.

Κάτι τέτοιο θέλεις να φτιάξεις αντικαθιστώντας τους καθρέπτες με ενα κάτοπτρο?

Και αν ναι,έχεις βρει σωλήνα κενού στις διαστάσεις που θέλεις?

" Και όμως κινείται! " Γαλιλαίος Γαλιλέι 15 Φεβρουαρίου 1564
Δημοσιεύτηκε
Ναι ακριβώς αυτό θέλω να φτιάξω...και στη φωτογραφία κάτοπτρα δεν είναι; η καθρέπτες;Όχι δεν έχω βρει σωλήνα κενού...Δεν έχω κάνει έρευνα ακόμη αλλα πιστεύω θα βρω...Έχεις ασχοληθεί με τέτοια κατασκευή;
Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω ασχοληθεί με την κατασκευή.Δεν ξέρω καν αν στην Ελλάδα υπάρχει τέτοια συστοιχία μιας και

είναι ως επι το πλείστον για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργιας μεσω ατμού να το πω απλοικά.Οτι έχω διαβάσει στο διαδίκτυο λόγω επαγγέλματος.

Υπάρχουν και ηλιακοί θερμοσίφωνες με σωλήνες κενού. Κάνουν σχεδόν την ίδια δουλειά χωρίς την

χρήση έξτρα κατόπτρων.Κάνε ενα search και θα βρεις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην

Ελλάδα.

Κοίτα εδώ αν δεν το εχεις ήδη βρεί

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

" Και όμως κινείται! " Γαλιλαίος Γαλιλέι 15 Φεβρουαρίου 1564

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης