Jump to content

τηλεσκοπιo-συντεταγμενες;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα σε ολους.για αλλη μια φορα εχω μια απορια.πως μπορω να ρυθμισω το τηλεσκοπιο μου με βαση τις ουρανογραφικες συντεταγμενες :?:

 

(τηλεσκοπιο black diamond eq3-2 150/750)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα,

 

Έχω το ίδιο τηλεσκόπιο και η διαδικασία που ψάχνεις περιγράφεται στις τελευταίες σελίδες του εγχειριδίου χρήσης.

 

Το έχω προσπαθήσει αλλά τελικά όταν του βάλω τις συντεταγμένες από έναν γνωστό αστέρα και προσπαθώ να γυρίσω στις συντεταγμένες ενός άλλου, αν και σφίγγω το βιδάκι του, μου γυρνάει το βαθμονομημένο δαχτυλίδι της ορθής αναφοράς με αποτέλεσμα να χάνεται η ρύθμιση που έκανα.

 

Η καλύτερη διαδικασία χωρίς GOTO, είναι να μάθεις το true field of view του μεγαλύτερου προσοφθαλμίου σου όπως και του ερευνητή σου και να φτιάξεις δύο δαχτυλίδια (από χορδή μουσικού οργάνου το έκανα) με τις αντίστοιχες διαμέτρους.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα βάζεις τα δαχτυλίδια πάνω στον χάρτη σου και θα ξέρεις πόσα "προσοφθάλμια" ή πόσες διαμέτρους ερευνητή απέχει ο στόχος σου από έναν λαμπρό και εύκολο κοντινό αστέρα που θα διαλέξεις για να πας το τηλεσκόπιό σου εκεί που θες (αστρομεταπήδηση).

 

Επίσης ανάλογα με την λεπτομέρεια του χάρτη σου θα ξέρεις τι να περιμένεις να δεις κατά την μεταπήδηση από το ένα στόχο στον άλλον.

 

Αν έχεις τα μαμίσια προσοφθάλμια (Plossl 25mm και 10mm) θα σου πω τις διαμέτρους των δαχτυλιδιών για να τα φτιάξεις (είναι πολύ εύκολο). Χάρτη καλό να έχεις και θα κάνεις την εύρεση στόχων ευχάριστη διαδικασία, ακόμα και αυτών που δε θα βλέπεις αλλά θα είσαι σίγουρος ότι είναι εκεί μέσα στο προσοφθάλμιο και με πλάγια όραση θα τους βλέπεις.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

αρχικα, ευχαριστω πολυ :!:

 

Το έχω προσπαθήσει αλλά τελικά όταν του βάλω τις συντεταγμένες από έναν γνωστό αστέρα

πως βαζω τις συντεταγμενες δηλαδη η ορθη αναφορα σε ποιο σημειο του τηλεσκοπιου αντιστοιχει οπως και η αποκλιση;

 

 

Αν έχεις τα μαμίσια προσοφθάλμια (Plossl 25mm και 10mm) θα σου πω τις διαμέτρους των δαχτυλιδιών για να τα φτιάξεις (είναι πολύ εύκολο).

ακριβως αυτα εχω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάνε κλικ με το ποντίκι στον παρακάτω δεσμό. Θα σου εμφανίσει την Θ ενότητα κατασκευές και τεχνικές ανεπικαιρότιτας. Στην σελίδα 2 θα βρεις ένα συνημμένο το οποίο μάλλον θα σε καλύψει. Είναι το τελευταίο που έχω αναρτήσει. Αν έχεις απορίες ή θέλεις κι άλλες διευκρινήσεις μπορείς να ξαναρωτήσεις.

 

 

 

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17550

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα σε όλους,

 

Ωραία πράγματα από τον giannis60 που δεν τα είχα δει μέσα στο forum και είναι πραγματική αστρονομία!

 

sm47 για το πως βάζουμε συντεταγμένες στο τηλεσκόπιο, περιγράφεται στο link που παρέθεσε ο giannis60. Δες επίσης και το manual του τηλεσκοπίου σου.

 

Τώρα για να φτιάξεις τα δαχτυλίδια που θα βάζεις στο χάρτη για να δεις πόσα προσοφθάλμια απέχει ο στόχος σου, έχει ως εξής:

 

1) Πάρε πολύ λεπτό σύρμα (εγώ χρησιμοποίησα ψιλή χορδή από τον ταμπουρά της γυναίκας μου) και έφτιαξα δύο δαχτυλίδια. Απλά γύρνα τα και κάνε κάτι σαν δέσιμο με τις άκρες του. Η ελαστικότητα των μουσικών χορδών και η τάση επαναφοράς τους θα κρατάει τη διάμετρο σταθερή αρκεί να μην λύσει ο κόμπος (ακούγεται κομπογιαννίτικο αλλά δουλεύει!).

 

2) Για τον ερευνητή και για τις 6 μοίρες του πεδίου του, φτιάξε το πρώτο δαχτυλίδι με διάμετρο 36mm.

 

3) Το δεύτερο δαχτυλίδι κάνε το με διάμετρο 10mm που αντιστοιχεί στο προσοφθάλμιο των 25mm εστιακής, με πεδίο 1,6 μοίρες. Τα 10mm διάμετρο αντιστοιχούν για την ακρίβεια σε 2 μοίρες πεδίο αλλά αυτό δεν επηρεάζει και πολύ.

 

Για το προσοφθάλμιο των 10mm δεν χρειάζεται να φτιάξεις άλλο δαχτυλίδι μιας και τα δύο προηγούμενα είναι αρκετά.

 

Βρες έναν λαμπρό και εύκολο αστέρα στον χάρτη και μετά με τον ερευνητή σου τον βρίσκεις στον ουρανό. Μετά ανάλογα πόσο μακριά είναι ο στόχος σου, μετράς στον χάρτη πόσα προσοφθάλμια ή πόσους ερευνητές απέχει από το σημείο που έχεις ήδη εντοπίσει μετρώντας είτε με το μικρό είτε με το μεγάλο δαχτυλίδι αντίστοιχα. Καλό θα είναι να πηγαίνεις στον στόχο σου με τις ντίζες της μικρομετρικής κίνησης χρησιμοποιώντας τους όχι συχγρόνως γιατί θα χαθείς. Να πλησιάζεις κατά ορθή αναφορά και μετά κατά απόκλιση (ή και αντίθετα), αλλά όχι συγχρόνως και με τους δύο.

 

Το ανεστραμμένο είδωλο θα σε μπερδέψει λίγο στην αρχή αλλά με τον χρόνο θα προσανατολίζεσαι χωρίς πρόβλημα. Απλά να θυμάσαι όταν κοιτάς από το προσοφθάλμιο σε ποια κίνηση της ντίζας αντιστοιχεί η κατεύθυνση του τηλεσκοπίου που θες να πας.

 

Καλές παρατηρήσεις

 

 

 

:D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να βρεις με τους κύκλος θέσεως ουράνια σώματα με την EQ3-2 ξέχασέ το. Ουσιαστικά ειναι διακοσμητική η χρήση τους. Επίσης αν έχεις νευτώνιο τηλεσκόπιο και περιστρέφεις το σωλήνα μέσα στα δαχτυλίδια λόγω του ότι δεν ειναι μηχανικά τέλοιοι χάνεται το όποιο καλιμπράρισμα έχεις κάνει της βάσης είτε ειναι goto είτε απλά χρησιμοποιείς κύκλους θέσεως. Εκτός και πάρεις ή φτιάξεις δαχτυλίδια ακριβείας.

Αντί για συρμάτινους κύκλους μπορείς να φτιάξεις κύκλος σε διάφανο πλαστικό σκληρό ή όχι. Κατά τη γνώμη μου είναι πιο εύχρηστοι από το σύρμα. Τέτοιους έχω φτιάξει εγώ για να εντοπίζω πεδία μεταβλητών αστέρων.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ειναι φοβερες ολες οι πληροφοριες που μου δωσατε θα τις εφαρμοσω αμεσα :cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα δακτυλίδια από σύρμα κιθάρας του φίλου μας του FAS είναι πολύ καλή ιδέα. Κι εγώ Γιώργο μέχρι τώρα κατασκεύαζα κύκλους πεδίου από χαρτόνι ή από διαφανές πλαστικό. Όμως εδώ η φαντασία του φίλου μας ξεπέρασε. Σημειώνω ότι έχει σημασία που κατέδειξε το υλικό κι είπε από χορδές κιθάρας κι όχι άλλο σύρμα. Διότι το σύρμα κιθάρας είναι ατσάλι και μπορείς να φτιάξεις τέλειους κύκλους, χωρείς αυτό να τσαλακώνεται σαν να είναι κοινό σύρμα. Επίσης αν το περιστρέφεις δύο ή τρεις φορές μπορείς να πετύχεις τέλια την διάμετρο του κύκλου, διότι καθώς το τραβἀς απὀ τις άκρες για να μικρύνει ο κύκλος, τραβάς πολύ σύρμα και η διάμετρος μικραίνει λήγω. Είναι σαν διπλές ή τριπλές τροχαλίες.

Τέλος για την EQ2-3 ομολογώ ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολη όχι όμως αδύνατα. Αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι δι'΄οτι με αυτή κι εγώ πριν 14 χρόνια ξεκίνησα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης