Jump to content

Απορία για κατασκευή κελιού πρωτεύοντος κατόπτρου 6 σημείων


irapan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

βρίσκομαι στην διαδικασία σχεδιασμού ενός κελιού 6 σημείων στήριξης για ένα 12ιντσο κάτοπτρο της

GSO. Μια προκαταρκτική μελέτη στο PLOP μου έδειξε καλύτερα αποτελέσματα για το RMS Error σε

σύγκριση με ένα αντίστοιχο 9 σημείων. Η μορφή του θα είναι τριγωνική, όπως φαίνεται στην επισυναπτόμενη φωτογραφία. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι οτι προσφέρει τη δυνατότητα ευθυγράμμισης του κατόπτρου από το μπροστινό μέρος του mirror box. Από την φωτογραφία και από τον σχεδιασμό που έκανα στο autocad, προέκυψε ότι η τοποθέτηση των βιδών της ευθυγράμμισης αποκλίνει από τον κανόνα των 120 μοιρών μεταξύ τους.

 

Ο κανόνας των 120 μοιρών είναι αναγκαία συνθήκη για σωστή ευθυγράμμιση ?

1064428101_6-PointMirrorCell.jpg.67dbc850c2fb7884eefebd52bed13b9b.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όχι δεν έχει καμμία σημασία απολύτως. Αρκεί να ειναι τρια σημεία διότι από τρια σημεία διέρχεται ένα μόνο επίπεδο. Απλά οι 120 μοίρες κάνουν πιο προβλέψιμη την μετακίνηση του κατόπτρου κατά τη ρύθμιση τίποτε άλλο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ Γιώργο για την γνώμη σου.Ίσως η διάταξη των βιδών ανά δύο στις 120 μοίρες να έχει επικρατήσει για τα κελιά που προσαρμόζονται σε σωλήνα. Πάντως, στον συγκεκριμένο τύπο τριγωνικού κελιού, από όσα διάβασα, η βίδα στην κορυφή του τριγώνου είναι fixed (ή το πολύ έχει ελάχιστη κίνηση), ώστε η ευθυγράμμιση να γίνεται μόνο με τις 2 της βάσης του τριγώνου.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν θα έχεις πρόβλημα με την ευθυγράμμιση. Πάντως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι αρκετά λιτός. Έχει βέβαια κάποια μείον σε σχέση με τα κλασσικά κελιά της Obsession αλλά ένα καλό ατού του είναι ότι είναι πολύ πιο ελαφρύς. Η ευθυγράμμιση γίνεται από 2 βίδες και όχι από 3 μιας και οι 2 βίδες αρκούν για τις 2 διαστάσεις.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού το επιβεβαιώνεις και εσύ Δημήτρη, μπορώ να είμαι ήσυχος για την ευθυγράμμιση :) . Προσανατολίζομαι σε αυτό τον τύπο κελιού για τους εξής λόγους : υποθέτω ότι επαρκεί για ένα κάτοπτρο 12 ιντσων και επειδή δεν έχω εμπειρία ηλεκτροσυγκόλλησης είναι δυνατόν, φαντάζομαι, να φτιαχτεί εναλλακτικά από αλουμίνιο με χρήση εποξικής κόλλας και πριτσινιών. Επίσης, μου αρέσει η ιδέα οτι το κάτοπτρο μετακινείται μαζί με ολόκληρο το κελί κατά την ευθυγράμμιση, γεγονός που επιτρέπει εναλλακτικούς τρόπους πλευρικής στήριξης του κατόπτρου ( 2 πλευρικά στηρίγματα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, στις + - 45 μοίρες από την κατακόρυφο ή 4 τύπου ''whiffletree'' στις +- 22.5 και 67.5 μοιρες αντίστοιχα), εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η στήριξη του θα γίνεται πάντα στην νοητή γραμμή του κέντρου βάρους του. Βέβαια, στο συγκεκριμένο της φωτογραφίας δεν φαίνεται να έχει προβλεφθεί η ύπαρξη στηριγμάτων για την ασφάλεια του κατόπτρου σε περίπτωση που βρεθεί στην οριζόντιο. Και συμφωνώ απόλυτα ότι στερείται της στιβαρότητας των κλασσικών ανοξείδωτου πλαισίου και οπωσδήποτε απαιτεί

έναν αρκετά ανθεκτικό και ακριβή τρόπο στήριξης στα τοιχώματα του mirror box.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι κάτι νέο αυτός ο τρόπος στήριξης του κατόπτρου με ρύθμιση από το σημείο παρατήρησης. Ο E. J. Hartung τον αναφέρει στο εξαιρετικό βιβλίο του "Astronomical objects for southern telescopes" από το 1968. Το 12" f/7 νευτώνιο τηλεσκόπιό του είχε τέτοιο σύστημα για ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος κατόπτρου.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι το γνωρίζω Γιώργο, δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Εξάλλου και η φωτογραφία που ανέβασα

είναι από το site του Reiner Vogel, (http://www.reinervogel.net/index_e.html), ο οποίος πρέπει να κατασκευάζει τηλεσκόπια τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια.

Θεωρώ ότι η ρύθμιση της ευθυγράμμισης από μπροστά είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Και θα ήθελα να

αποφύγω της χρήση ιμάντα ή συρματόσχοινου για την πλευρική στήριξη του κατόπτρου. Σύμφωνα με

το edge support calculator η χρήση 2 ή 4 στηριγμάτων στις 45 μοίρες από την κατακόρυφο αποτελεί

την δεύτερη καλύτερη επιλογή όσον αφορά το RMS σφάλμα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης