Jump to content

Να και κατι ωραιο EXPLORE SCIENTIFIC DOBSONIANS


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Aν το 10-ιντσο χωραει οριακα, το 16αρι πως το χωρανε στα πισω καθισματα; #-o

 

Αν και εδώ το θέμα μας είναι τα Explore Scientific dobsonians και όχι τα SW, θα σου απαντήσω γιατί το έχω δει και χρησιμοποιήσει το 16άρι SW. Είναι πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο και βαρύ. ΔΕΝ χωράει όπως βλέπεις στην φωτογραφία, σε καμία περίπτωση τυπικού επιβατικού αυτοκινήτου.

 

Σίγουρα αποτελεί ένα όργανο που πριν το πάρεις υπολογίζεις τι αυτοκίνητο έχεις, διαστάσεις χώρων του και αν μπορείς να το σηκώσεις. Η βάση στο 12άρι φαντάσου, είναι 64 πόντους διάμετρος και στο 16άρι είναι γύρω στους 85 αν θυμάμαι καλά. Επίσης δεν σηκώνεται εύκολα από ένα άτομο η βάση.

 

Αυτά τα ολίγα, αν θέλετε να συζητήσουμε για τα SW να γράψουμε αλλού όμως παιδιά, για να μην γεμίσουμε το νήμα εδώ. Μόνο αν μιλήσουμε για σύγκριση μεταξύ των δύο μαρκών.

 

Αρα για να επανελθουμε στο θεμα μας, το Explore Scientific dobsonian 16" θα χωρουσε μονο σε καποιο SUV/τζιπ αρκετα μεγαλο; Π.χ. Grand Vitara ή ακομα και Grand Cherokee?

 

Προβληματιζομαι διοτι το επομενο 4Χ4 που θα παρω, θελω να χωραει 16αρι Dobsonian οποιασδηποτε μαρκας. Το παλιο μου Vitara V6 2.0 ηταν πενταθυρο μεν αλλα με συνολικο μηκος 4,2 μετρα δε νομιζω να χωρουσε αυτα τα τερατα των 50-100 κιλων (με Go-To). #-o :roll: :-s :?: :!:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομιζω οτι κατασκευαστης αυτου του τηλεσκοπιου κοιταξε περισσοτερο τη ''μοστρα''και την ανεση που θα εχει ο χρηστης οταν θα χειριζεται αυτο το τηλεσκοπιο παρα την ποιοτητα εικονας που θα του δινει

 

Απο αποψη αισθητικης ειναι ''κουκλι''και εμενα μ'αρεσει αλλα εχει πιστευω μερικα αρνητικα σημεια

Οι αλουμινοσωληνες απ΄οσο φαινονται απο τις εικονες δεν ειναι βαμμενες με ματ μπογια καθως και το στεφανι του τηλεσκοπιου.Η αραχνη τεσσαρων σημειων ειναι αρκετα φαρδεια ως προς την καθετη τους πλευρα,αυτο ισως δημιουργησει ανακλαση φωτος με την απεναντι πλευρα του στεφανιου που εχει και ιδιως οταν κανει καποιος παρατηρηση σε περιοχες που εχει φωτορυπανση.

θα μου πειτε πως ολα αυτα ειναι λεπτομερειες,ναι σιγουρα αλλα καμμια φορα οι λεπτομερειες κανουν την διαφορα σε ποιοτητα εικονας

 

Και τελος αν καταλαβα καλα πωλειται χωρις φωτοχιτωνιο.Αδικιολογητο!!!Ιδιως στο 16ιντσο που ειναι για μεγαλες μεγενθυσεις

Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο όλα τα μαζικής παραγωγής dobsonians τέτοιων εταιρειών πωλούνται χωρίς φωτοχιτώνιο, δεν είναι και τίποτα τρομερό αυτό, το φτιάχνει κανείς μόνος ή το αγοράζεις ξεχωριστά, στο ράβουν σαν κοστούμι στα μέτρα του τηλεσκοπίου σου, δίνοντας τις απαραίτητες διαστάσεις σε αυτό το site. Είναι ΜΟΝΟ όμως για truss dobs (με 4 τρίγωνα στο χωριοδικτύωμα ή και 3) και όχι για SW με τους 3 πόλους, αυτό το site.

 

http://www.scopeshrouds.com/

 

Φωτοχιτώνιο ούτε η Obsession δεν δίνει μαζί στο στάνταρ εξοπλισμό, το παραγγέλνεις από τους ίδιους όμως και σε χρεώνουν ξεχωριστά. Οπότε μην σου κάνει εντύπωση γενικά αυτό.

 

Το αδικαιολόγητο για μένα για το ES, είναι πως δίνει μαζί red dot αντί για κλασσικό ερευνητή! ](*,)

Αυτό ναι, είναι τσιγκουνιά από πλευράς τους.

 

Για τις υπόλοιπες παρατηρήσεις σου, θα πρέπει να το δούμε από κοντά για να δούμε αν θα ισχύουν αυτά. Εύχομαι όχι πάντως. :)

 

Explorer79,

 

Αναφερόμουν στο SW 16" για το ότι δεν χωράει σε τυπικό αυτοκίνητο, ειδικά λόγω της τεράστιας βάσης του. Τώρα για το ES 16" που ρωτάς δεν ξέρω, δεν έχουμε και ακριβείς διαστάσεις, φαντάζομαι όμως μιας και σπάει σε περισσότερα και μικρότερα κομμάτια, πως δεν θα είναι και απολύτως απαραίτητο να έχεις και τέτοια τζιπ που λες, αν και αυτό το λέω με μια μικρή επιφύλαξη, μη γνωρίζοντας τις πραγματικές διαστάσεις. Το σίγουρο είναι πως για πολύ μικρά αυτοκίνητα τύπου Citroen C1 λόγου χάρη, ή/και οποιοδήποτε άλλο hunchback μικρό...δεν θα χωράει. :roll:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέρατα 50-100 κιλών;; Το ES 16" έχει συνολικό βάρος 35 κιλάκια... :mrgreen:
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τέρατα 50-100 κιλών;; Το ES 16" έχει συνολικό βάρος 35 κιλάκια... :mrgreen:

 

To SW16 GoTo σχεδον 100 κιλα ζυγιζει με τα παρελκομενα. Η εκδοση Truss χωραει σε μεγαλο τζιπ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλά τα κιτρινάκια και η μόστρα. Και ναι, είναι κουκλί το νέο τηλεσκόπιο, αλλά νομίζω ότι μέσα στο σκοτάδι δεν βλέπεις το τηλεσκόπιο αλλά ΜΕΣΑ από το τηλεσκόπιο. Εκτός αν κάποιος το έχει στο σαλόνι αντί για σερβάν.......

 

Μπορεί η κοινή πρακτική να μην δίνει φωτoχιτώνια μαζί με τα τηλεσκόπια, αλλά η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη ιδίως για μια κατασκευή όπως το ES που τελικά είναι μόνο εκτεθειμένοι καθρέπτες και τίποτα άλλο. Κανονικά το φωτοχιτώνιο έπρεπε να το δίνει η ίδια η εταιρεία που πουλά το τηλεσκόπιο (σε τέτοιες κατασκευές), για να έχει την ευθύνη της εφαρμογής του, γιατί πιθανά σε τέτοιες επιφάνειες με το παραμικρό αεράκι να μπαίνει μέσα στο οπτικό μονοπάτι ή να έχει προβλήματα σταθερότητας.

 

Aπ' ότι φαίνεται το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο το έφτιαξαν μόνο για τα υψίπεδα της Χιλής και για απόλυτο σκοτάδι. Έτσι όπως είναι πρακτικά, δεν χρησιμοποιείται και με ελάχιστη φωτορύπανση χωρίς τουλάχιστον να κλείσει το στεφάνι γύρω από το δευτερεύον. Και πραγματικά δεν έχω ιδέα πως θα το έκανε κάποιος αυτό. Εκτός αν ανέβαζε το φωτοχιτώνιο μέχρι πάνω και έκανε τρύπα στη θέση του εστιαστή. Οπότε σε αυτή τη περίπτωση πάει στο καλό και η ομορφιά.

 

Τέλος συμμερίζομαι τις αμφιβολίες περί κρατήματος της ευθυγράμμισης και αντανακλάσεων από την αράχνη. Αυτά βέβαια μένει να αποδειχτούν και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον πρώτο που θα το φέρει για να μας πει τις εντυπώσεις του.

 

Εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο από όλα είναι, στο που έγινε η εξοικονόμηση χρημάτων από την ES. Γιατί μόνο η κατασκευή του τηλεσκοπίου, κρατώντας την ίδια τιμή με τα SW τους έδινε μεγάλο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Αυτοί όμως έπεσαν 250 ευρώ κάτω, ενώ έχουν βάλει καλύτερα υλικά (ξύλο και αλουμίνιο), έχουν προσθήκη εξοπλισμού (ανεμιστηράκια και σχετικοί μηχανισμοί ), καλύτερους μηχανισμούς ευθυγράμμισης και ακριβότερη αράχνη και εστιαστή . Μήπως εξοικονομήσαν χρήματα από την ποιότητα των οπτικών. Λέω μήπως;; Εκτός αν βρήκαν φθηνότερους κινέζους από τους κινέζους ή εκτός αν τα δίνουν για την ψυχή της μάνας τους..

 

Είδομεν..

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο PanosSky έγραψε.

 

 

Εκείνο που με προβληματίζει περισσότερο από όλα είναι, στο που έγινε η εξοικονόμηση χρημάτων από την ES. Γιατί μόνο η κατασκευή του τηλεσκοπίου, κρατώντας την ίδια τιμή με τα SW τους έδινε μεγάλο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό. Αυτοί όμως έπεσαν 250 ευρώ κάτω, ενώ έχουν βάλει καλύτερα υλικά (ξύλο και αλουμίνιο), έχουν προσθήκη εξοπλισμού (ανεμιστηράκια και σχετικοί μηχανισμοί ), καλύτερους μηχανισμούς ευθυγράμμισης και ακριβότερη αράχνη και εστιαστή . Μήπως εξοικονομήσαν χρήματα από την ποιότητα των οπτικών. Λέω μήπως;; Εκτός αν βρήκαν φθηνότερους κινέζους από τους κινέζους ή εκτός αν τα δίνουν για την ψυχή της μάνας τους.

 

Στο πρώτο που φαίνεται είναι στο ότι δεν χρησιμοποίησα καθόλου ξύλο αλλά χρησιμοποίησαν καλά υλικά. Αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι πολύ πιο φτηνό από το ξύλο. Εκεί όμως που το κόστος πέφτει κατακόρυφα είναι ο τρόπος κατασκευής. Στο αλουμινένιο κουτί πχ του πρωτεύοντος, το αλουμινένιο χυτεύεται, και το μόνο που κάνει ο Κινέζος είναι να το πάρει και να το πάει σε κάποιο πάγκο εργασίας.

Με το ξύλινο υπάρχει πρόβλημα. Πρώτον δε κάνει ο Κινέζος αλλά κάνει ο Μανούσος, και σαν να μην φτάνει αυτό, πόσα κουτιά μπορεί να φτιάξει ο Μανούσος σε δεδομένο χρόνο; Σίγουρα θεαματικά λιγότερα

απ' ότι ο Κινέζος μπορεί να μεταφέρει, από το μηχάνημα που τα παράγει στο διπλανό πάγκο εργασίας.

Ακόμα κι αν τον πείσουμε το Μανούσο (Τις Γερμανικές και όχι μόνο πρακτικές της πειθούς τις γνωρίζουμε όλοι πλέον για τα καλά) να αμείβεται μόνο το ένα τέταρτο της αμοιβής του Κινέζου και πάλι πολύ ακριβότερα θα κοστίσουν τα ξύλινα.

Τώρα ο φίλος μας ο Πάνος υποπτεύεται << Μήπως εξοικονόμησαν χρήματα από την ποιότητα των οπτικών.>> και πολύ καλά κάνει. Διότι για να θέλουν αυτοί να παράγουν τόσα πολλά κουτιά κατόπτρων

σημαίνει ότι στην γραμμή παραγωγής, στον ίδιο χρόνο παράγουν και τα αντίστοιχα κάτοπτρα.

Την αξία που έχουν γι' αυτούς τα κάτοπτρα τους μας την έδειξε στο βίντεο ο πωλητής τους, όταν το χτυπούσε με το μακρύ κλειδί ρύθμισης του πρωτεύοντος. Είναι σαν να ήθελε να μας πείσει ότι το σύστημα ευθυγράμμισις είναι τέλειο και ακίνδυνο ακόμα και σε αυτή την άτυχη στιγμή. (Που εκ των πραγμάτων ο χρήστης του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου συχνά πυκνά μέσα στο σκοτάδι θα την έχει.)

Αλήθεια ένα κάτοπτρο το οποίο για να παραχθεί χρειάζεται ανθρώπινη προσπάθεια και μεράκι το κτυπάμε έτσι; Το έχουμε εντελώς εκτεθειμένο στους ρύπους όπως είναι αυτά;

Για να είμαι ειλικρινής θα αγόραζα ένα τέτοιο μόνο αν προηγουμένως έβλεπα μέσα από ένα τέτοιο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κάτι παρόμοιο,Πάνο, διάβασα και στο cloudynights. Είναι πολύ καλό ερώτημα από που ακριβώς εξοικονόμησαν χρήματα.Υποπτεύομαι και εγώ τους καθρεφτες,οπότε ίσως να περιμένουμε μέτριας ποιότητας GSO πρωτ/δευτ (βέβαια θα μου πεις σιγά μην βάλουν και Zambuto)
12923506513ffaeef0ecd23.gif
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γρηγόρη δεν χρειάζεται να βάλουν Zambuto, αλλά τουλάχιστον τα άριστα οπτικά που έχουν τα SW 12'' και 16'' ιντσών για τα οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά. Ειδικά στο 16αρι δεν πιστεύεις τι μπορείς να δεις.

 

Εγώ θα συμφωνήσω με το Γιάννη

 

Για να είμαι ειλικρινής θα αγόραζα ένα τέτοιο μόνο αν προηγουμένως έβλεπα μέσα από ένα τέτοιο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχει η πιθανότητα να δοκιμάζουν να δημιουργήσουν όνομα με μια πλέον επιθετική πολιτική τιμών?

Σε συνδυασμό με όσα αναφέρθηκαν πριν, συν ότι μπορεί να πουλάνε με 0 κέρδος αυτήν την στιγμή. Το ίδιο πιστεύω ότι κάνουν με τα προσοφθάλμιά τους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
Τελικά υπάρχει κάποιος που απέκτησε εμπειρία για τα συγκεκριμένα Dob;; Θα το εκτιμούσα πολύ αν μας έγραφε την άποψη του.....

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Αμερική όχι, αλλά στην Ευρώπη πρέπει να έχει κυκλοφορήσει......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης