Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Πριν λίγο καιρό αναβαθμισα το skywatcher 200/1000,eq5 σε goto.Το πρόβλημα εντοπίζεται στο όταν ψάχνω για αντικείμενα.ποιο συγκεκριμένα - ακολουθώ τα ακόλουθα βήματα.

1)πολική ευθιγραμμιση με διόπτρα(αρκετά άκρηβεις μιας και ακολουθουσα τον Κρόνο χωρίς να ''χάνει'' για κανένα 10λεπτο)

2)3-star allign με αστέρια που απέχουν αρκετά μεταξύ τους

Το πρόβλημα μου είναι το εξης όταν του δίνω εντολή για να βρει ενα αντικείμενο που απέχει αρκετά απο τον πολικό δεν το βρίσκει ακριβως με αποτέλεσμα να μην είναι μέσα στο πεδίο του τηλεσκοπίου. Όταν του δίνω εντολή για ενα κοντινότερο στον πολικό αυτή η απόκλιση μειονεται σημαντικά ώστε το αντικείμενο να είναι στο πεδίο.

Τι μπορει να συμβαίνει?

Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a humdrum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

Ειναι συνηθες το "προβλημα" μην σε ανησυχει.

Καλoυτσικη ακριβεια θα εχεις σε στοχους κοντα στα αστρα που εκανες το 3-star allignement (ειδικα στο 3ο...)

Γενικα αν ο στοχος σου ειναι μεσα στο πεδιο με προσοφθαλμιο 30-35mm εισαι καλα

Υ.Γ. εδω ερχεται η ευκολια του λαπτοπ οπου με το eqmod κανεις allignement σε οτιδηποτε αντικειμενο (αστρο π-λανητης γαλαξιας κ.α.) ανεξαρτητως αριθμου και διπλα στον στοχο που θελεις να δεις/φωτογραφισεις :wink:

Δημοσιεύτηκε

Το σφάλμα εντοπισμού (goto) οφείλετε σε ένα άθροισμα από πολλά και διαφορετικά σφάλματα. Το μεγαλύτερο σφάλμα είναι μηχανικής φύσης και εντοπίζετε στην κατασκευή της βάσης το οποίο είναι φυσικό να υπάρχει μιας και δεν υπάρχει ποτέ η τέλεια κατασκευή. Σφάλματα καθετότητας μεταξύ των αξόνων, τζόγοι που υπάρχουν στα ρουλεμάν κτλ είναι ένα δείγμα μηχανικών σφαλμάτων. Το δεύτερο σε μέγεθος σφάλμα είναι το σύστημα οδήγησης. Μοτέρ, γρανάζια και worm gears όλα έχουν επίσης κάποιο τζόγο (backlash). Οι βηματικοί κινητήρες μπορεί κατά τη λειτουργία τους να χάσουν βήματα κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις (εκτός αν η βάση σου έχει οπτικούς κωδικοποιητές με ανάλυση μεγαλύτερη από αυτή της συνολικής σχέσης των γραναζιών). Ένα άλλο σφάλμα είναι επίσης η κακή ευθυγράμμιση του σωλήνα του τηλεσκοπίου με τη βάση. Δηλαδή ο οπτικός άξονας να μην συμπίπτει με τον γεωμετρικό (με το κέντρο του σωλήνα) ακόμη κι αν το τηλεσκόπιο μας είναι ευθυγραμμισμένο οπτικά.

Η άλλη ομάδα σφαλμάτων είναι στους υπολογισμούς. Τέτοια σφάλματα είναι πχ, σφάλμα ατμοσφαιρικών διαταραχών το οποίο είναι ανάλογο με την κλίση σε σχέση με το ζενίθ και εξαρτάται από τη θερμοκρασία αλλά και το υψόμετρο (δηλαδή την ατμοσφαιρική πίεση). Χονδρικά στο ζενίθ είναι 0 ενώ στον ορίζοντα είναι πάνω από 30'. Ένα άλλο είναι επίσης το σφάλμα λόγω μετάπτωσης του άξονα της Γης το οποίο μετατοπίζει τις θέσεις (RA, Dec) των αντικειμένων. Πχ το έτος 2000 οι συντεταγμένες των αντικειμένων είναι διαφορετικές σε σχέση με τις σημερινές της τάξεων μερικών λεπτών.

Επειδή τα ερασιτεχνικά συστήματα goto δεν είναι επιπέδου αστεροσκοπείου δεν έχουν τόσο μεγάλη ακρίβεια για τους παραπάνω λόγους. Γι'αυτό το λόγο υπάρχουν άλλα βοηθητικά συστήματα τα οποία μετριάζουν το πρόβλημα ειδικά αν θέλεις να κάνεις αστροφωτογράφηση.

Δημοσιεύτηκε
Να συμπληρώσω πως προτείνεται να κεντράρεις το άστρο με προσοφθάλμιο μικρού πεδίου και υψηλής μεγέθυνσης ώστε όταν κεντράρεις το άστρο να είναι όντως κοντά στο κέντρο του πεδίου. Με μικρή μεγέθυνση μπορείς να έχεις μεγάλο σφάλμα εκεί διότι το μάτι ξεγελιέται. Ιδανικά, αν υπάρχει προσοφθάλμιο με σταυρόνημα μπορείς σχεδόν να το μηδενίσεις. Επίσης, αν αφεστιάσεις το αστέρι ώστε να γίνει δίσκος πάλι είναι πιο εύκολο να το κεντράρεις με ακρίβεια.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Εγώ με την EQ6 κατά περίεργο τρόπο έχω καλύτερη ακρίβεια αν κάνω ευθυγράμμιση με δυο άστρα αντί με τρία. Τόσο καλύτερη μάλιστα που έχω εγκαταλείψει την ευθυγράμμιση τριών άστρων. Έχω πάντως το παλιό χειριστήριο μη αναβαθμιζόμενο με λογισμικό και δεν ξέρω τι γίνεται με το καινούργιο. Ενδεχομένως να έχουν διορθωθεί τα πράγματα. Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα στα ισημερινά νευτώνια με goto είναι πως τα δαχτυλίδια δεν ειναι ακριβή. Αν ο σωλήνας πρέπει να περιστραφεί για να έχει ο προσοφθάλμιος βολικη θέση η μετακίνηση του οπτικού σωλήνα ειναι αρκετή για να χαθεί ο στόχος και η ακριβεια του goto. Αν θέλω να παρατηρήσω κάτι ας πούμε προς το ανατολικό τμήμα του ουρανού βάζω τον προσοφθάλμιο σε μια θέση που να βολεύει και δεν περιστρέφω το σωλήνα καθόλου. Αν θελήσω να κοιτάξω δυτικά ας πούμε περιστρέφω το σωλήνα σε βολική θέση και κάνω ευθυγράμιση εκ νέου.

Στα skywatcher μειονέκτημα πάντως ειναι πως δεν έχουν μπαταρία να κρατάει το χειριστήριο την ημερομηνία και ώρα και κάθε φορά που παρατηρείς ή αν βγει κατα λάθος το καλώδιο τροφοδοσιας πρέπει να τις εισάγεις εκ νέου.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης