Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

καλησπερα σε ολους,

 

ειναι το παρακατω προσοφθαλμιο καταλληλο για παρατηρηση βαθεως ουρανου?

(γαλαξιες,νεφελωματα κτλ...)

 

 

προσοφθαλμιο: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2365

Δημοσιεύτηκε

ΟΧΙ ΟΧΙ OXI. (απλά απέριττα και σαφέστατα)

 

Στα αντικείμενα βαθέως πεδίου το πρόβλημα είναι το λιγοστό τους φως. Χρειάζεσαι λοιπόν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προσοφθάλμιο έτσι ώστε να τα διακρίνεις. Με το 4mm δεν βλέπεις τίποτα. Πίσσα σκοτάδι, μαύρο. Ψάξε κάτι σε 25mm και πάνω.

Δημοσιεύτηκε

Παίζει ρόλο η διάμετρος του τηλεσκοπίου και η εστιακή απόσταση,..

Πρέπει να δίνει το προσοφθάλμιο τις X μεγενθύνσεις ώστε να έχεις γύρω στα 2mm exit pupil για παρατήρηση βαθέως ουρανού...

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε

Το link που έβαλες ειναι για να βρίσκεις το FOV (Field of View) των προσοφθάλμιων σου σε σχέση με το τηλεσκόπιο που έχεις,... και απλά μικραίνει - μεγαλώνει φωτογραφίες αντικειμένων, δεν σου λέει πόσο σκοτεινά ή φωτεινά θα τα βλέπεις..

 

'Ισως ένα καλό προσοφθάλμιο γύρω στα 9-10mm να ήταν χρήσιμο με το τηλεσκόπιο σου για το σκοπό που θες..[/code]

;) Έλπις ;)
Δημοσιεύτηκε
με ενα 25+mm ποση θα ειναι η μεγεθυνση?

δηλαδη ποσο "κοντα" θα φαινεται ο στοχος μου

Με το 150/750; Θα εχεις x30... Ουτε το φεγγαρι δεν βλεπεις ετσι καλα καλα. Για DSO πιστευω ενα 10-11mm θα ηταν ιδανικό.

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

 

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε

Το τηλεσκόπιο σου είναι F5. Οι καλύτερες εστιακές αποστάσεις για βαθύ ουρανό είναι οι εξής.

12,5 χιλιοστά ή τον 25άρη που προφανώς έχεις+ 2Χ barlow που αν δεν έχεις σου προτείνω ανεπιφύλακτα να αγοράσεις, Τον 10 που και αυτόν ίσος τον έχεις. Προαιρετικά πάρε έναν στα 8 και έναν στα 6 χιλιοστά. Εγώ με το δικό μου τηλεσκόπιο που είναι και αυτό F5 έχω έναν 6 χιλιοστά σαν αυτόν της φωτογραφίας που δημοσίευσες και είμαι ευχαριστημένος. Δεν θα έπερνα όμως με μικρότερη εστιακή απόσταση.

Τέλος η μεγένθηση που δίνει το τηλεσκόπιο υπολογίζεται ως εξής. Η εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου (750 χιλιοστά για την περίπτωση σου) διά την εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου)

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Για να επεκτείνω λίγο αυτό που αναφέρει ο φίλος Γιάννης,είναι ότι στα αντικείμενα βαθέως ουρανού ο κανόνας είναι συνήθως 2mm κόρη εξόδου. Η κόρη εξόδου είναι ο κώνος φωτός που "βγαίνει" από τον φακό,και βρίσκεται από χιλιοστά φακού/εστιακός λόγος=κόρη εξόδου. Οπότε για να επιτύχεις 2mm κόρη εξόδου-που είναι το ιδανικό για τα περισσότερα αντικείμενα-θα πρέπει για το τηλεσκόπιο σου που είναι F/5 να χρησιμοποιήσεις φακό των 10mm. Στα 5mm(φακός δηλαδή των 5mm) έχεις 1mm κόρη εξόδου (exit pupil)(σκοτεινή εικόνα) και ουσιαστικά είναι το high power σου.

Για να πετυχεις 10mm φακό μπορείς είτε να χρησιμοποίησεις x2 barlow+20mm(ή χ3 barlow+30mm) φακό είτε απευθείας 10άρη φακό.

Υπάρχουν όμως και άλλα αντικείμενα τα οποία είναι ιδιαιτέρως εκτενή και εκεί προτιμάται ακόμα χαμηλότερη μεγέθυνση,και κατά συνέπεια πιο μεγάλο exit pupil(=πιο φωτεινή εικόνα).

Εάν πάρεις 10άρη φακό τότε θα έχεις μια μεγέθυνση χ75.Είναι ικανοποιητική μεγέθυνση για τα περισσότερα λαμπρά αντικείμενα.

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
δηλαδή με το 10 mm (Μεγέθυνση ...x75; )θα εχω καλο αποτελεσμα !

γιατι το barlow ειναι ακριβο όπου έχω ψάξει :(

 

Διότι με τον barlow διπλασιάζεις τα προσοφθάλμια που έχεις. Αν με το τηλεσκόπιο σου έδωσαν ένα φακό 25 χιλιοστά και έναν 10 χιλιοστά, με τον barlow τους κάνεις τέσσερις. barlow+25=12,5 barlow +10= 5. Αν μετά αγοράσεις κι άλλο φακό δεν θα έχεις τρεις αλλά έξη. Πολλοί από εμάς με μικρό προϋπολογισμό πρώτα πήραμε barlow και μετά φακούς. Εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα. Καλύτερα να δώσεις 120 με 130 ευρό και να πάρεις έναν καλό. Δε θα το μετανιώσεις με το τηλεσκόπιο που έχεις, και στην πορεία τα προσοφθάλμια ένα- ένα θα τα αγοράζεις.

Τέλος κόρη εξόδου 2 χιλιοστά στα F5 τηλεσκόπια έχεις με των 10 χιλιοστών φακό.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω πολυ παιδια αν δεν αρχιζα αυτο το θεμα πιθανο τωρα να ειχα το 4mm =D>

κατι τελευταιο μηπως υπαρχει καποιο site για τη κορη εξοδου να την μελατησω γιατι ειναι σημαντικος παραγοντας.

 

Για πλανητικη παρατηρηση ισχυουν αλλοι κανονες/κολπακια ή τα ιδια :?:

 

ευχαριστω θερμα :wink:

Δημοσιεύτηκε
ευχαριστω πολυ παιδια αν δεν αρχιζα αυτο το θεμα πιθανο τωρα να ειχα το 4mm =D>

κατι τελευταιο μηπως υπαρχει καποιο site για τη κορη εξοδου να την μελατησω γιατι ειναι σημαντικος παραγοντας.

 

Για πλανητικη παρατηρηση ισχυουν αλλοι κανονες/κολπακια ή τα ιδια :?:

 

ευχαριστω θερμα :wink:

 

Για πλανητική παρατήρηση,χρειάζεσαι προσοφθάλμια που να αποδίδουν κοντά στις 120-200 φορές περίπου.Οπότε η εστιακή απόσταση των φακών σου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5mm-6mm περίπου.Χρήση τέτοιων προσοφθαλμίων όμως είναι κάπως δύσκολη,διότι θα έχεις μικρό πεδίο και μικρό eye relief(όρος που αναφέρεται στην ιδανική απόσταση που έχει το μάτι σου από το φακό για να βλέπεις ολόκληρο το πεδίο του φακού σου.).Ένας barlow μπορεί να υποπολλαπλασιάσει την στιακή απόσταση των φακών που ίσως ήδη διαθέτεις,αλλά η απόφαση είναι δικιά σου.Δεν έχω ιδιαίτερη εμπεριία στην παρατήρηση,αλλά έχω διαβάσει αρκετά από βιβλία,όπως 'The Backyard Astronomer's Guide'.

 

Αυτά από εμένα και καλή συνέχεια να έχεις :)

Αν θες να φτιάξεις μια μηλόπιτα εκ του μηδενός, πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις το Σύμπαν.

Carl Sagan

Δημοσιεύτηκε

To eye relief αυξάνεται με την χρήση barlow. Οι φακοί σχεδίασης τύπου plossl έχουν εξαιρετικά μικρό eye relief στις μικρές εστιακές,και για αυτόν τον λόγο είναι αβολη η χρήση τους.Συνήθως χρησιμοποιούν έναν 10mm+χ2 barlow για να πάρουν 5mm αντί για απευθείας 5mm plossl λόγω του ελάχιστου eye relief.Οι ορθοσκοπικοί φακοί από την άλλη έχουν μεγαλύτερο(όχι τρομερά πολυ) eye relief από τους plossls στις μικρές εστιακές.Έχουν όμως πολύ μικρότερο φαινόμενο πεδίο (AFOV) από τους plossls (οι οποίοι έχουν AFOV από 52-57 μοίρες περίπου,σε αντίθεση με τους ορθοσκοπικούς που έχουν γύρω στις 42μοίρες). Στην πλανητική προτιμώνται οι ορθοσκοπικοί-παρά το πολύ λίγο AFOV- λόγω των ελάχιστων οπτικών στοιχείων που έχουν.

 

Κάποιοι hardcore DSO παρατηρητές χρησιμοποιούν ορθοσκοπικούς(κλάσης Pentax XO) για την παρατήρηση αμυδρών αντικειμένων αλλά θα πρέπει να είναι πολύ κουραστικό...

12923506513ffaeef0ecd23.gif

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης