Jump to content

Η γνώση της ερασιτεχνικής αστρονομίας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανοίγω αυτό το topic για να προβληματιστούμε λίγο. Υπάρχουν κάποιοι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι και αστροπαρατηρητές που έχουν ανεβάσει το επίπεδο του χόμπι πολύ ψηλά σε βαθμό που αγγίζει την αριστεία θα έλεγα. Διαθέτουν πολλές γνώσεις, μεγάλη εμπειρία και φυσικά πολύ καλό και πολύ ακριβό εξοπλισμό. Υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουν κόσμο και είναι καλοί χαρακτήρες αν τους γνωρίσει κάποιος από κοντά.

 

Όμως ένα μέρος άλλων ερασιτεχνών τους αντιμετωπίζει σαν να είναι αυτοί που τα ξέρουν όλα. Υπάρχει ζήλια και άλλα αρνητικά συναισθήματα προς το μέρος τους που μπορούν να σπείρουν ακόμα και διχόνοια.

Το φαινόμενο συναντιέται πάρα πολύ συχνά στη χώρα μας και δεν είναι τυχαίο που ο λαός μας λέει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Το λέω έτσι παραστατικά αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτό. Στην Ελλάδα όταν κάποιος προοδεύει σε οποιοδήποτε τομέα οι άλλοι που έχουνε μείνει πίσω δεν το θέλουν με τίποτα να γίνεται αυτό. Εξαιτίας αυτών που περιγράφω πολλά αξιόλογα μέλη του forum αυτού έχουνε δυστυχώς αποχωρήσει..

 

Αναρωτιέμαι αν θα αλλάξει κάτι στο μέλλον με τη νοοτροπία που έχουμε σαν λαός. Και να σας πω την αλήθεια είμαι απαισιόδοξος...

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα, στο χώρο μας θα συναντήσει κανείς όλες τις συμπεριφορές που θα συναντήσει και στην υπόλοιπη κοινωνία. Από καταπληκτικούς ανθρώπους που θέλουν να μοιράζονται τα πάντα έως δύστροπους και εγωιστές. Αυτό είναι αναπόφευκτο, δε θα μπορούσε κανείς χώρος να αποτελέσει εξαίρεση. Προσωπικά στο χώρο έχω γνωρίσει κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους και έχω κάνει αγαπημένους φίλους. Δυστυχώς δεν μπορούμε (ούτε πρέπει) να περιμένουμε τελειότητα από την ανθρώπινη συμπεριφορά και ο καθένας πορεύεται με τους φίλους που επιλέγει και τον τρόπο που του ταιριάζει.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Αντρέα! Ασχολουμενη με την αστρονομία ( ερασιτεχνική και επαγγελματικη ) κοντά μια δεκαετία έχω να πω ότι γνώρισα πολλων ειδών ανθρώπων.Και πολλοί από αυτούς είναι όπως τους περιγραφεις..Το θέμα είναι εσύ τι κρατάς από αυτούς και ποιους θες να έχεις κοντά σου.. :D

 

Όσο για τα μέλη που έφυγαν από το φόρουμ δεν πιστεύω ότι ευθύνονται μόνο οι συγκρούσεις. ..Γενικότερα υπάρχει τάση προς εσωστρέφεια...Οι λόγοι πολλοί, και προσωπικοί για τον καθένα. ..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Ανδρέας, αλλά και αυτό που λέει ο Κώστας (να προσθέσω όμως πως ο φθόνος δεν προέρχεται πάντα από κάτω, αλλά και από το πλάι και από πάνω). Έτσι ήταν και έτσι θα είναι. Αλλά θέλω να προσθέσω την εμπειρία μου από μισή ντουζίνα άλλα forum στα οποία συμμετέχω περισσότερο ή λιγότερο ενεργά. Σε όλα όσα δεν συμμετέχω τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλιώς και ως εκ τούτου δεν υποστηρίζω την παγκοσμιότητα αυτών που θα πω, να εξηγούμεθα.

 

1. Το πρόβλημα είναι περισσότερο έκδηλο στην αστροφωτογραφία, παρά στην αστροπαρατήρηση (αν και υπάρχει και εκεί, ας πούμε ποιός είναι πιο αετομάτης- εμένα τα μάτια μου έχουν τα σχετικά χάλια τους αλλά κάποιοι περηφανεύονται για τα δικά τους και ομολογώ πως, εφόσον λένε την αλήθεια, τους ζηλεύω).

2. Στα ξένα αστρονομικά forum το φαινόμενο αυτό είναι λιγότερο έκδηλο. Υπάρχει και εκεί αλλά εκφράζεται λιγότερο, άλλοτε λόγω τακτ και άλλοτε λόγω αυστηρότερου moderation.

2. Στα ξένα forum άλλων χόμπυ το φαινόμενο είναι λιγότερο έκδηλο από ότι στα ξένα αστρονομικά forum. Υπάρχει και ένα forum όπου το φαινόμενο είναι αντίστροφο, οι άνθρωποι χαίρονται με την πρόοδο και τις κατακτήσεις/αποκτήσεις των υπολοίπων, αρκεί να προσφέρεται άφθονο οφθαλμόλουτρο.

 

Αυτά είναι πενιχρές ενδείξεις πως, πέραν του αναμενόμενου ανταγωνισμού (της ευγενούς άμιλλας που είναι επινόηση του πολιτισμού σε αντίθεση με τον σκληρό και ψυχρό και ανενοχικό ανταγωνισμό που συναντάμε στη Φύση), κάτι μπορεί να συμβαίνει με την Ψωροκώσταινα και κάτι με την ερασιτεχνική αστρονομία και ειδικότερα την αστροφωτογράφηση.

 

Αλλά μην ξεχνάμε την επιλεκτική προσοχή! Μπορεί οι 99 να είναι άψογοι και εμείς να προσέχουμε τον 1 αυτόν που διαφέρει ακριβώς επειδή η συμπεριφορά του δεν είναι η αναμενόμενη ή η συνήθης. Κατόπιν μπορεί να γενικεύουμε. Εδώ βοηθά μοναχά η φίλη μας η στατιστική επιστήμη, προκειμένου να μην καταλήξουμε σε εσφαλμένα συμπεράσματα, κάτι που συνήθως συμβαίνει και έτσι γεννιούνται ο αστικός μύθος, ο ρατσισμός, η προκατάληψη και άλλα τέτοια φαινόμενα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ..Θέλω να προσθέσω όμως ότι και το fb ( γενικά τα social media) έχουν κάνει ζημιά μεγάλη. .Παλιά έβλεπα εδώ σστροφωτογραφους που μοιράζονταν τις γνώσεις τους και δέχονταν παρατηρήσεις από άλλους σε θέματα βελτίωσης σε πολύ φιλικό κλίμα. Πλέον επειδή έχει σε κάποιους απηχηση η δουλειά τους (βλέπε likes) υπάρχει μεγάλος σνομπισμος και ανταγωνισμός. .Καλά να θέλεις να πεις την γνώμη σου δεν επιτρέπεται εκτός αν συμφωνείς.. Τεράστιο το θέμα της λογοκρισίας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα social media έχουν κάνει πιστεύω την μεγαλύτερη ζημιά αλλά μην ξεχνάμε και την κρίση που μας έχει χτυπήσει για τα καλά από το 2009. Ανήκω στην γενιά αστροφωτογράφων του 2007 τότε που αρκετοί ήταν εκείνοι που ξεκινούσαν ταυτόχρονα με εμένα και προσπαθούσαν να αντιληφθούν την χαοτική κατάσταση στην αστροφωτογραφία με την τεχνολογία να είναι αρκετά πίσω σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα και με δεκάδες προβλήματα και άλλα τόσα αναπάντητα ερωτήματα . Το αστροβοξ βαρούσε κόκκινα αφού ο κόσμος έμπαινε να ανταλλάξει απόψεις και γνώσεις ώστε να βελτιώσει αυτό που αγαπούσε. Θυμάμαι ότι όλο και νεότερα παιδιά έμπαιναν ενεργά στην αστροφωτογραφία ώσπου δυστυχώς η κρίση έβαλε ένα τέλος στην πολυτέλεια όλων των Hobby.

Μια λοιπόν τα social μια η κρίση μια η δημιουργία οικογένειας και οι υποχρεώσεις μας έκαναν δυστυχώς να αποστασιοποιηθούμε από το αγαπημένο μας Αστροβοξ.

Από την άλλη παρατηρώ νεότερα μέλη να αναρτούν ίδια προβλήματα που έχουν λυθεί χρόνια πριν. Αντί να ψάξουν τον θησαυρό που κρύβει το forum έχουν ως εύκολη λύση την ανάρτηση ίδιου θέματος. Εκεί λοιπόν ο "έμπειρος" νομίζω βαριέται να ξαναγράφει τα ίδια και τα ίδια σε ένα θέμα που έχει εξαντλήσει παλιότερα. Οπότε πιστεύω Κώστα πως δεν είναι έτσι ακριβώς όπως το παρουσιάζεις γνωρίζοντας τους ανθρώπους που αναφέρεσαι .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν ερασιτέχνες που κάνουν εκπληκτική δουλειά και έχουν απίστευτες γνώσεις αλλά δεν τις μοιράζονται , υπάρχουν εσωστρεφείς , μίζεροι και κακοπροαίρετοι ερασιτέχνες οι οποίοι στάζουν φαρμάκι με το παραμικρό , υπάρχουν άνθρωποι που δείχνουν υπερβολικό ζήλο και χάνουν επίσης πολύ γρήγορα το ενδιαφέρον τους . Είμαστε ένα δείγμα από την κοινωνία στην οποία ζούμε με όλους τους τύπους ανθρώπων. Δυστυχώς η ενασχόληση με τα αστέρια δεν προϋποθέτει ούτε διαμορφώνει απολύτως υγιείς προσωπικότητες.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και θα ήθελα να πω ότι σύμφωνω με αυτά που γράφετε.

 

Για την οικονομική κρίση τα πράγματα είναι σε όλους γνωστά, το χόμπι της αστροφωτογράφισης έχει επιρεαστεί βάναυσα από αυτή. Κρίμα πάντως γιατί η χώρα μας διαθέτει καταπληκτικό ουρανό που δεν διαθέτουν οι πλούσιες και κρύες χώρες της Ευρώπης.

 

Και όσον αφορά τα social media πιστεύω κάνουν μεγάλη ζημιά αν κάποιος υπερβαίνει το μέτρο χρήσης τους.

 

Καλό βράδυ σε όλους )

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το ποίο πιστεύω είναι ότι όλα οφείλονται στον τρόπο που μας έχει επηρεάσει η κρίση. Η εσωστρέφεια πχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Δεν είναι ο μόνος. Ο δεύτερος είναι ότι ως παρέα, πριν την κρίση το κυριότερο ίσως ενδιαφέρον μας, εστιαζόταν στην αγορά- αναβάθμιση του εξοπλισμού μας. Ακόμα και τώρα οι συζητήσεις περί αγοράς πρώτου ή νέου τηλεσκοπίου και γενικά περί αγορών εξοπλισμού είναι οι πιο δημοφιλείς. Η κρίση λοιπόν μας τράβηξε το χαλάκι κάτω από τα πόδια με αποτέλεσμα κάποιοι από εμάς να αντιμετωπίσουμε και πρόβλημα ταυτότητας. <<Ποιός αλήθεια είμαι’ γω και που πάω;>>

Βέβαια στην αστροφωτογράφιση τα πράγματα είναι τραγικά. Διότι η ποιότητα της δουλειάς κάποιου, δεν είναι μόνο ανάλογη των προσπαθειών και της αφοσίωσης που αυτός δείχνει, αλλά και του εξοπλισμού που διαθέτει. Όσο καλύτερο και ακριβότερο εξοπλισμό έχει κάποιος τόσο καλύτερο είναι και το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Μιλάω βεβαίως για την αστροφωτογράφιση βαθέως ουρανού με τηλεσκόπιο. Δυστυχώς για να πάει κάποιος παραπέρα, θα πρέπει εκτός από εμπειρία και αφοσίωση, να αναβαθμίσει και τον εξοπλισμό του.

Ευτυχώς στην παρατήρηση το πράγμα είναι πολύ πιο ήπιο, διότι το να πάει κανείς παρά πέρα, δεν είναι άρρηκτα δεμένο με την όποια αναβάθμιση του εξοπλισμού του, αλλά με το πόσο συχνά τον χρησιμοποιεί. Αρκεί ένα 8ιντσο Νευτώνειο και μερικοί προσοφθάλμιοι (όχι αναγκαστικά πανάκριβοι) και το υπόλοιπο της ζωής του δεν είναι αρκετό, για να του δείξει ο εξοπλισμός του όλα όσα θα μπορούσε να δει με αυτόν.

Επίσης στον τομέα της ερασιτεχνικής παρατήρησης- αστρονομίας, το πράγμα είναι ένα αχανές παρεμφερών δραστηριοτήτων. Από καταγραφή και μελέτη μεταβλητών έως κατασκευές. Εγώ τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι με την κατασκευή χαρτών. (Εδώ χε- χε, χώρεσα και λιγάκι το πάθος μου για αστροφωτογράφιση- επεξεργασία κλπ)

Τώρα θα μου πείτε γιατί δεν γράφεις και στο Astrovox λιγάκι για αυτό που κάνεις;

Ναι εδώ είναι ένα θέμα. Μιλήσαμε για εσωστρέφεια κλπ, δεν συμφωνώ ακριβώς με την λέξη, διότι αυτό που αισθάνομαι ότι μας συμβαίνει είναι ότι μέσα απ΄ όλα αυτά που ζούμε, χρειαζόμαστε κάποιον χρόνο στο να επαναπροσδιοριστούμε- ενεργοποιηθούμε. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί.

Αν μάλιστα συμβεί ο επαναπροσδιορισμός αυτός, να εμπεριέχει και μια δόση φιλοσοφίας (κάνε ερασιτεχνική αστρονομία με ότι έχεις) ή κάτι τέτοιο, τότε μόνο καλά και θετικά θα υπάρξουν, και αυτομάτως στο Astrovox από μόνα τους γι΄ άλλη μια φορά θα γεννηθούν και θα προκύψουν ζητήματα για συζητήσεις. Και μάλιστα σε νέα κι αχαρτογράφητα νερά. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το αν καποιος ειναι ζηλιαρης οπως λες Κωστα δεν νομιζω να τον εκανε η κριση, απλα ηταν ζηλιαρης και παλιοτερα. Ισως τωρα με ολα αυτα να εκδηλωνωνται τα συναισθηματα πιο ευκολα.

Πιστευω οτι αυτους που πραγματικα τους εχει επιρεασει η κριση τους βλεπεις στις αγγελιες να τα πουλανε ολα.... ή να εχουν παρατησει το χομπυ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Από πότε τα social media και η οικονομική κρίση είναι δημιουργός του φθόνου και της ζήλειας;;

 

Μήπως δεν γίνεται αντιληπτό ότι ο φθόνος, η ζήλεια και ο κομπλεξισμός που παράγεται από αυτά, υπάρχει έξω από τα πλαίσια ενός φόρουμ;; Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και τα μίση που δημιουργούνται από αυτές, δεν έχουν φέρει σε διάσπαση ή συγκρούσεις ολόκληρες αστρονομικές ενώσεις;; Μήπως δεν έχουν γίνει εκδιώξεις κάποιων, από κάποιους από σημεία εξορμήσεων;; Μήπως όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα για φτωχά συνέδρια;;;

Μήπως πιστεύει κανένας, ότι η γνώση που παράγει η Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Κοινότητα έχει καμιά σχέση με τον "πλουραλισμό" και την "πρωτοτυπία" των θεμάτων του 9ου Συνεδρίου;;

 

Όλα αυτά γίνονται όταν κάποιοι δεν έχουν άλλη προσωπική ζωή, δεν έχουν να επιδείξουν κάτι άλλο αξιόλογο, αλλά η αστρονομία είναι η επιβεβαίωση της ελλιπούς (κατ΄ αυτούς) προσωπικότητας τους. Να βγάλω την τρομερή φωτογραφία για να με πουν μάστορα, να πω ότι είδα ένα γαλαξία 300mag με 8ιντσο για να με πουν μεγάλο παρατηρητή κ.λ.π κ.λ.π

 

Όμως αυτά γίνονταν και γίνονται παντού. Όποιος νομίζει ότι εισέρχεται στην αστρονομία και θα βρει καλύτερους ανθρώπους, επειδή κοιτάνε το ουρανό, πλανιέται πλάνη οικτρά.....

**Για αυτούς που θεωρούν ότι έχουν γνώσεις και προσφέρουν τις γνώσεις τους, αλλά έχουν φάει αρκετά κραξίματα από αυτούς που τους "ζηλεύουν", ειδικά μέσα στο φόρουμ, ας προσέξουν λίγο το γραπτό τους λόγο........μήπως δεν γίνονται κατανοητοί........

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορούμε να είμαστε ό,τι θέλουμε στην προσωπική μας ζωή και κανείς δεν είναι τέλειος.

Η συμμετοχή σε ένα forum όμως συμπεριλαμβάνει την νοητή προσυπογραφή ενός συμβολαίου ευκοινωνησίας. Οι όροι είναι σαφείς:

 

Β. Συμπεριφορά των χρηστών

 

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο φόρουμ καλούνται να επιδεικνύουν αλληλοσεβασμό, αξιοπρέπεια, κοινή λογική και ψυχραιμία κατά τη συμμετοχή τους στο AstroVox. Μερικοί βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

 

1. Η ευγένεια και η καλή προαίρεση αποτελούν αρετές

2. Δεν επιτρέπονται περιφρονητικά σχόλια και ειρωνικές υποδείξεις προς άλλα μέλη

3. Δεν επιτρέπονται οι προσωπικές επιθέσεις και έριδες

4. Απαγορεύονται οι υβριστικές εκφράσεις, οι προσβολές μελών και το χυδαίο λεξιλόγιο

5. Απαγορεύεται η χρήση του site με κακόβουλο τρόπο

 

Σίγουρα τα φαινόμενα προηγούνται της κρίσης. Θυμόμαστε το 2007 που λεφτά (νομίζαμε πως) υπήρχαν.

 

Για να ελαφρύνω το κλίμα, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και δεν χρειάζεται απαραιτήτως να παράγει χίλιες λέξεις.

 

Όσο για την εσωστρέφεια η κατάσταση είναι περίπλοκη. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ένα άτομο που του είπαν σταράτα να μην γράφει και τόσο πολύ και πως ενδεχομένως φιμώνει κατά κάποιον τρόπο τους άλλους. Για ένα ολόκληρο έτος δεν έγραφε τίποτε και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε πάντως. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι από εκείνες που μπορούμε να αντιληφθούμε όπως φαίνεται.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μήπως όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα για φτωχές πανελλήνιες εξορμήσεις και ειδικά φτωχά συνέδρια;;;

 

Από περιέργεια, πότε έγινε κάποια φτωχή εξόρμηση; Έχω πάει σε όλες και δεν είδα κάτι τέτοιο. Ακόμα και φέτος που έγινε σε timing φοβερά δύσκολο για τη χώρα είχε αρκετές εκατοντάδες συμμετεχόντων. Όσον αφορά τα συνέδρια, υπήρχε μια πτώση σε συμμετοχή από το 2011 που από τους συλλόγους έχει εντοπιστεί στην οικονομική κρίση και τους δύσκολους προορισμούς (Θάσος, Χανιά). Φέτος υπήρξε σαφής άνοδος στο συνέδριο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

PanosSky έγραψε:

Μήπως όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα για φτωχές πανελλήνιες εξορμήσεις και ειδικά φτωχά συνέδρια;;;

 

 

Από περιέργεια, πότε έγινε κάποια φτωχή εξόρμηση; Έχω πάει σε όλες και δεν είδα κάτι τέτοιο. Ακόμα και φέτος που έγινε σε timing φοβερά δύσκολο για τη χώρα είχε αρκετές εκατοντάδες συμμετεχόντων. Όσον αφορά τα συνέδρια, υπήρχε μια πτώση σε συμμετοχή από το 2011 που από τους συλλόγους έχει εντοπιστεί στην οικονομική κρίση και τους δύσκολους προορισμούς (Θάσος, Χανιά). Φέτος υπήρξε σαφής άνοδος στο συνέδριο.

 

Τροποποίησα το προηγούμενο post αφαιρώντας το τμήμα "φτωχές εξορμήσεις" για να μην οδηγηθεί η συζήτηση σε λεπτομέρειες χωρίς ουσία, σε σχέση με αυτό που θέλω εν γένει να δηλώσω.

 

Το "φτωχά συνέδρια" δεν το αφαιρώ, γιατί είναι αυταπόδεικτο. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στην συμμετοχή του κόσμου -της οποίας αιτία είναι η οικονομική κρίση- αλλά στα θέματα που παρουσιάστηκαν.

 

Τελικά οι διενέξεις και η διχόνοια επιδρά στο έργο που παράγεται στο ελληνικό χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας η όχι;; Εκτός αν κάποιος μου πει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες, οπότε εδώ γελάμε και κλαίμε ταυτόχρονα......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς, θα έπρεπε να το τονίσω νωρίτερα , τα social media και η οικονομική κρίση δεν δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα αλλά το ανέδειξαν, το έβγαλαν στην επιφάνεια. Πιστεύω έντονα ότι η οικονομική κρίση δεν επηρέάσε την ποιότητα τη ελληνικής δουλειάς στην αστροφωτογραφια αλλά την σμικρυνε..Ξεκαθάρισε το τοπίο περισσότερο στο ποιοι το είχαν ως χόμπι και στο ποιοι ενδιαφερονταν εις βάθος ! Αλλά ναι, οι ζήλιες κι διχονοιες κλπ δεν έχουν να κάνουν με τα παραπάνω. ..Απλά ίσως βοήθησαν να γίνουν πιο έκδηλη αυτές οι συμπεριφορες!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Πάνο, μιας και αναφέρθηκες στο 9ο συνέδριο και την θεματολογία του θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ήσουν παρόν και έχεις ιδία άποψη ή σου μεταφέρθηκε από κάποιον άλλον.

Και σε ρωτάω γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την διοργάνωση. Ειδικά για τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο συνεδρίο, οι καθηγητές Αστρονομίας Δρ.Ιωάννης Σειραδάκης και Δρ.Κοσμάς Γαζέας μέλη της επιστημονικής επιτροπής που έλεγξαν και ενέκριναν όλες τις εισηγήσεις και ήταν παρόν στο συνέδριο, ανάφεραν για ένα πολύ αξιόλογο και ποιοτικό συνέδριο συγκρίσιμο μάλιστα με ανάλογα συνέδρια επαγγελματιών αστρονόμων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λυπάμαι που δε "τσακωνόμαστε " με την καλή την έννοια για τεχνικά θέματα , για τεχνικές και μεθόδους και τρόπους παρατήρησης ή φωτογράφισης , αλλά αγαπητέ PanosSky αυτές τις φτωχές εξορμήσεις αυτά τα φτωχά συνέδρια που αναφέρεις κάποιοι ιδρώνουν και ξημεροβραδιάζονται και οραματίζονται μια ζωντανή αστρονομική κοινότητα που με τη σειρά της θα ξεστραβώσει την σάπια κοινωνία μας. Αυτό και μόνο τις καθιστά πολύ ΠΛΟΥΣΙΕΣ και ΓΕΜΑΤΕΣ. Συμμετέχουν σ' αυτές άνθρωποι απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας που ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα για να επικοινωνήσουν με άλλους ερασιτέχνες να πιουν ένα κρασάκι , να συζητήσουν να βιώσουν ΜΕΘΕΞΗ ή ακόμα και να παρουσιάσουν την εργασία τους ., όσο φτωχή κι αν είναι.

Πώς μπορούμε να κρίνουμε το μεράκι και το μόχθο των άλλων λοιπόν ειδικά όταν δεν συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους μαζώξεις.

Η κοινότητα παραμένει ζωντανή και ενεργή χάρη σ' αυτό το μεράκι αγαπητέ!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να λέμε ότι τα social media ευθύνονται για την ελάττωση των θεμάτων και εν γένει την ελάττωση της ενεργούς συμμετοχής στο Astrovox φίλοι μου εθελοτυφλούμε.

1) Διότι ακόμα κι αν αυτά δεν υπήρχαν, επ’ ουδενεί θα ήταν καλύτερη η κατάσταση.

2) Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε όσους καταφεύγουν σε αυτά. Διότι αν φανταστούμε ένα ποίημα κλειδωμένο στο συρτάρι που την ύπαρξη του την έχει ξεχάσει ακόμα κι ο ποιητής που το έγραψε, τότε αυτό δεν είναι τίποτα. Αρκεί όμως να βρεθεί ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα και να το διαβάσει και τότε αυτό το τίποτα μετατρέπεται σε έργο τέχνης. Τι πιο φυσιολογικό λοιπόν για κάποιον που έβγαλε μία αστροφωτογραφία να την κοινοποιήσει στα social media; Και μη μου πείτε ότι εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουμε γίνει αποδέκτες υπέροχης ποίησης από τους φίλους μας τους στροφωτογράφους;

Τώρα το αν οι αναρτήσεις φθίνουν στο Astrovox αυτό και βέβαια αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί. Για άλλη μια φορά πιστεύω ότι φταίει η κρίση. Μας έχει αποπροσανατολίσει. <<Αργία μήτηρ πάσης κακίας>> . Όσο λιγότερο φωτογραφίζουμε κι όσο λιγότερο βγαίνουμε για παρατήρηση τόσο τα θέματα προς συζήτηση θα φθίνουν, μαζί με αυτά κι ετούτη εδώ η αστροπαρέα μας.

 

ΥΓ Φίλε Πάνο, δεν νομίζω ότι τα συνέδρια στην Ελλάδα γίνονται από ανθρώπους οι οποίοι εκτός από αυτά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα. Αντιθέτως εργάζονται μήνες και μήνες για να προετοιμάσουν κάτι τι.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προφανώς και ο καθένας μπορεί να εκθέτει την δουλειά του, δεν διαφωνώ προς αυτό! Απλά, η δομή όλων αυτών οδηγεί σε κακή χρήση πολλές φορές! Και φαινόμενα λογοκρισίας, διχονοιας και καυγάδων δίνουν και περνούν. ..Δηλ. και στα όρια της ανθρώπινης ψυχολογίας να το δούμε, ειναξ πάρα πολλοί οι παράμετροι που παίζουν ρόλο και όχι μόνο αυτά που αναφέρθηκαν!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί αγαπητοί μου λαμβάνεται προσωπικά την αναφορά επί των εξορμήσεων (η οποία αποσύρθηκε) ή συνεδρίων η οποία έγινε με μοναδικό σκοπό να καταδείξει την διχόνοια και έλλειψη συμμετοχής που υπάρχει και όχι για να υποτιμήσει την προσπάθεια αυτών που εργάστηκαν για αυτές, η οποία είναι αξιέπαινη;;;

 

Θα μιλήσει κανένας για την ταμπακιέρα;; Υπάρχει ή δεν υπάρχει αυτή η διχόνοια;; Επηρεάζει ή όχι την αστρονομική κοινότητα;;;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΥΓ Φίλε Πάνο, δεν νομίζω ότι τα συνέδρια στην Ελλάδα γίνονται από ανθρώπους οι οποίοι εκτός από αυτά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα. Αντιθέτως εργάζονται μήνες και μήνες για να προετοιμάσουν κάτι τι.

 

Φίλε μου Γιάννη δεν εννόησα ποτέ κάτι τέτοιο. Ίσα-ισα το αντίθετο εννοούσα. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να το κάνουν (και πολλοί το κάνουν ήδη στις ενώσεις τους) αλλά δεν το κοινοποιούν περαιτέρω λόγω προσωπικών έριδων που ταλανίζουν το χώρο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπάρχουν κάποιοι ερασιτέχνες άστρο-φωτογράφοι και άστρο-παρατηρητές που έχουν ανεβάσει το επίπεδο του χόμπι πολύ ψηλά σε βαθμό που αγγίζει την αριστεία θα έλεγα. Όμως ένα μέρος άλλων ερασιτεχνών τους αντιμετωπίζει σαν να είναι αυτοί που τα ξέρουν όλα.

 

Με βάση το παραπάνω παράθεμα, να πω τα εξής:

 

Πρώτον, η ερασιτεχνική αστρονομία είναι χόμπι στο οποίο είναι δυνατή, αν όχι "επιβάλλεται",

η μετάδοση γνώσεων και εμπειριών από τους ερασιτέχνες, θετικές & αρνητικές.

 

Δεύτερον, τα συνέδρια και οι πανελλήνιες εξορμήσεις συμβάλλουν στον παραπάνω ισχυρισμό.

Τα μεν συνέδρια, καλύπτουν την θεωρητική υπόσταση του χόμπι, ενώ οι πανελλήνιες εξορμήσεις

κάνουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ουσιαστικά περνούν από την θεωρία στην πράξη (άστρο-

παρατήρηση). Με βάση αυτά τα 2 επιχειρήματα, στην αστρονομία πρέπει να μεταδίδονται

γνώσεις.

 

Τώρα, αν κάποιοι ερασιτέχνες δεν θέλουν να μεταδίδουν τις γνώσεις τους, είναι εντελώς

υποκειμενικό. Στα 4 συνέδρια που πήγα (2005-2007-2009-2015), στα 2 θερινά σχολεία αστρονομίας

(2012-2013) και στις 4 πανελλήνιες εξορμήσεις (2010-2011-2012-2014), άκουσα όλες τις απόψεις, θετικές και αρνητικές.

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

 

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης