KC Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Γεια όσους διαθέτουν ένα από τους παρακάτω sky trackers Sky-Watcher Star AdventureriOptron SkytrackerVixen PolarieAstrotrac TT320X-AG Θα ήθελα να ρωτήσω με πολική ευθυγράμμιση κάνοντας χρήση της πολικής διόπτρας, και προσαρμογή ενός τηλεφακού 200mm επάνω μπορεί κάποιος να πάρει 5 λεπτες εκθέσεις με ολοστρόγγυλα άστρα σε όποιο σημείο του ουρανού στρέψει την κάμερα; Με τη στήριξη Vixen GP που διαθέτει μοτέρ σε RA και πολική ευθυγράμμιση με την ενσωματωμένη πολική διόπτρα έχω στρογγυλά άστρα με 200mm φακό όταν η κάμερα κοιτάζει δυτικά (δείτε τον Altair). Σε άλλα σημεία του ουρανού με την ίδια έκθεση έχω trails... Παραθέτω σχετικές φωτογραφίες 5 λεπτες από τη χθεσινή πειραματική φωτογράφιση. “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Κώστα ρίξε μια ματιά στις δοκιμαστικές με το Skytracker, αλλά με 270mm τετράλεπτες και εξάλεπτες. Deneb ( dec. +45) και Porrima ( declination -1). hope it helps! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
KC Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Γεια σου ΔημήτρηΤα αποτελέσματα σου δείχνουν ότι έχεις και εσύ θέματα με την iOptron με την προσαρμογή του τηλεφακού επάνω. Προφανώς με φακούς μικρότερης εστιακής π.χ. 50mm τα πράγματα εκεί αλλάζουν δραματικά και το τελικό αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
alepohori Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Κώστα τέτοιες στηρίξεις έχουν μεγάλους περιορισμούς στο γινόμενο εστιακή Χ χρόνος. Την χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά με 24mm και με πολύ μικρότερους χρόνους. Κοίτα κι αυτό http://www.dpreview.com/forums/thread/3456154 Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
ecuador Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29, 2015 Με το skytracker ένας φίλος μου τραβάει άνετα 5λεπτες με φακούς ευρυγώνιους και μεσαίους ως 50mm. Για σοβαρούς τηλεφακούς μάλλον το skyguider είναι το κατάλληλο.Όμως μια παρατήρηση, το software της iOptron, τουλάχιστον οι σχετικά νέες εκδόσεις iOS φαίνεται να κάνουν ένα σφάλμα στο hour angle όταν ο πολικός αστέρας είναι προς το κέντρο των τεταρτημορίων (δηλαδή μακριά από τις 3/6/9/12 ώρες), έως και 15 λεπτά (που αντιστοιχούν κοντά στα 5 arcmin). Αν το χρησιμοποιείτε (δεν ξέρω π.χ. αν συμβαίνει και σε android), και τύχει να κάνετε τη ρύθμιση την ώρα που είναι το σφάλμα κοντά στο μέγιστο, μπορεί να σας μειώσει αισθητά την έκθεση. Επίσης αν χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα που δεν υπολογίζει τη διάθλαση, για την Ελλάδα σημαδεύετε 1.3 arcmin χαμηλότερα.Με τη "βαρύτερη" iOptron ZEQ25 που έχει τον ίδιο μηχανισμό RA με την skyguider στα 600mm αν προσέξω πολύ κατά την πολική ευθυγράμμιση, μπορώ να κάνω 2λεπτες χωρίς trails, οπότε θεωρητικά 5λεπτη στα 200mm δεν πρέπει να είναι έξω από τις δυνατότητες... Αλλά μιλάμε για μεγαλύτερη κατηγορία το skyguider, παρόμοιο περισσότερο με το Star Adventurer (παρά τα μικρότερα Astrotrac/Polarie/SkyTracker).Να παρατηρήσω πως το Astrotrac χάνει σε πολική ευθυγράμμιση σε σχέση με τα υπόλοιπα, καθώς έχει reticle μικρότερης ακρίβειας. Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOShttp://astro.ecuadors.net Violence is the last refuge of the incompetent.
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2015 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2015 Τέτοιες στηρίξεις τις είχα σκεφτεί και εγώ όταν άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς αλλά όλοι έλεγαν πως έχουν περιορισμούς. Νομίζω, Κώστα, πως τα στοιχεία δείχνουν πως είναι φτιαγμένες για ευρυγώνια νυχτερινά τοπία. Με έναν 200άρι πλέον είσαι στη φωτογράφιση βαθύ ουρανού για τα καλά και αναγκάζεσαι να μπεις σε όλη τη γνωστή διαδικασία. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε βαθύ ουρανό στα 200mm με αυτές αλλά μοιάζει δύσκολο... «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
KC Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2015 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2015 Αντρέα, για να έχεις μια αστροφωτογραφία αξιώσεων με αυτές τις στηρίξεις εκτός από σκοτεινό ουρανό, στιβαρό τρίποδα, θες και αποχρωματικούς ευρυγώνιους φακούς οπότε το κόστος αυξάνεται πολύ μετά... Το θετικό είναι ότι οι στηρίξεις αυτές είναι ελαφριές και εύκολα μεταφερόμενες.Από τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι αστροφωτογράφοι πάνε στο βουνό με το αυτοκινητό τους δεν βλέπω το λόγο να μη κουβαλήσουν το βαρύ εξοπλισμό τους που τους δίνει και καλύτερα αποτελέσματα. “The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.” ― William Shakespeare, Julius Caesar ALBIREO OBSERVATORY Αlbireoobservatory
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2016 Η παλιά ισημερινή στήριξη που συνόδευε κάποτε το γνωστό bresser στα lidl (που μετέπειτα έγινε αλταζιμουθιακή) παρέμενε με το μοτέρ της στο ντουλάπι για 5 χρόνια, μπορεί και αρκετά παραπάνω, ούτε που μπροώ να θυμηθώ... Με την τωρινή προσθήκη μιας κεφαλής μπίλιας για κάμερα, ετοιμάζομαι να κάνω τα πρώτα πειράματα σε πορτρέτα αστερισμών και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Erisian Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2016 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2016 Καλησπέρα. Για να μην ανοίγω νέο θέμα θα ήθελα να ρωτησω αν αξίζει τον κόπο να προσθέσω guider στην star adventurer και να μάθω τις πιθανές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Χρησιμοποιώ φακο 200mm μεσαιου βαρους τριποδο το οποιο εχει κεντρικη κολωνα που ακουμπά στο εδαφος και μεχρι τώρα έχω καταφέρει δυόμιση λεπτών εκθέσεις με πολυ καλα αποτελέσματα. Ενας guider θα με έφτανε στα 4-5 λεπτά; www.star-surfing.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα