Jump to content

Η απόλαυση των ΠΕΑΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επειδή έχω πολλά να πώ θα τα χωρίσω σε μέρη :

 

A)

Θεωρώ το χαρακτηρισμό "πανυγύρι" άδικο, σκληρό και προσβλητικό, πρός όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και θυσίασαν κόπο και χρόνο για να καταφέρουν οι ΠΕΕΑ να καθιερωθούν και να γιγαντωθούν.

 

Με εκπλήσσει πραγματικά το γεγονός ότι μερικοί επιμένετε να βλέπετε το δέντρο και να χάνετε το δάσος. Μένετε σε τακτικό επίπεδο και χάνετε το στρατηγικό. Στέκεστε στο "με ενόχλησε ο κόσμος" και στο "δεν έκανα παρατήρηση" και χάνετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν καταλαβαίνετε πόση δύναμη δίνουν στο χώρο μας, στην κοινότητά μας αυτές οι εκδηλώσεις? Εκπλήσσομαι πραγματικά. Νομίζετε ότι τα πράγματα ήταν πάντα έτσι? Θα σας πώ ότι στην κοινωνία μιας επαρχιακής πόλης όπως η Σπάρτη, πριν μερικά χρόνια φαντάζαμε σαν μερικοί γραφικοί που "κοιτάνε τ'άστρα", την πιάνετε την εικόνα έτσι? Νομίζετε ότι πλέον εξακολουθούν να μας μας βλέπουν έτσι? Ξυπνήστε κύριοι, ξυπνήστε. Εκδηλώσεις σαν κι αυτή είναι που σε βάζουν στο χάρτη κι αναγκάζουν τους φορείς να σε μάθουν και να σε υπολογίσουν. Κανείς τους δεν θέλει να πάει κόντρα σε μια τόσο δυναμική κοινότητα. Οι τοπικοί φορείς έμαθαν ότι τα γύρω χωριά βούλιαξαν από κόσμο, νομίζετε ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει? Έμαθαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους συμετέχοντες συνέχισε τις διακοπές του στην περιοχή , νομίζετε ότι δεν τους ενδιαφέρει? Ο Δήμαρχος Σπάρτης δεν πήγε στη Νεάπολη το Σάββατο βράδυ σε εκδήλωση για εγκαίνια μουσείου με προσκεκλημένους κυβερνητικούς παράγοντες κι ήρθε στον Πάρνωνα. Τι νομίζετε ότι λέει αυτό? Πώς νομίζετε ότι θα μας βλέπει αυτός ο άνθρωπος πλέον? Νομίζετε ότι αυτό που κάναμε δεν ενδιαφέρει τις τοπικές κοινότητες που από την πλευρά τους θα πιέσουν κι αυτές για να μας προσέχουν ακόμη περισσότερο?

 

Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανακήρυξη του Αστρονομικού Πάρκου Πάρνωνα, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα κι υγρότοπου Μουστού και το IDA Greece του Ανδρέα. Πώς νομίζετε θα μας συμπεριφερθεί ο Φορέας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δασαρχείο μετά από τρείς επιτυχημένες διοργανώσεις τέτοιου μεγέθους? Νομίζετε ότι θα φέρουν εμπόδια ή ότι θα μας βοηθήσουν?

 

Για την φετινή διοργάνωση χρειάστηκε να πάρουμε άδειες από αρκετούς φορείς - Περιφέρεια, Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Πυροσβεστική, Ορειβατικός σύλλογος - (Η Περιφερειακή ενότητα Λακωνίας είχε εκδώσει απαγόρευση παραμονής στον Πάρνωνα λόγω κινδύνου πυρκαγιάς) νομίζετε ότι θα παίρναμε εύκολα αυτές τις άδειες αν δεν είχαμε την καλή έξωθεν μαρτυρία μας όλα αυτά τα χρόνια? Άν δεν είχαμε αυτή την δυναμική? Ποιά νομίζετε θα είναι η γνώμη όλων αυτών των Υπηρεσιών για το χώρο μας, για όλους εμάς, μετά από αυτή τη διοργάνωση? Σας γνωρίζω ότι ο χώρος παραδόθηκε στο Δασαρχείο ίσως και καθαρότερος απ'ότι τον παραλάβαμε, με τη βοήθεια όλων σας βέβαια.

 

Ακόμη για να μαθαίνετε, πέρυσι ο Ορειβατικός Σπάρτης διοργάνωσε πανελλήνια ορειβατική στον Πάρνωνα και μάζεψε 400 άτομα. Κι οι ορειβάτες είναι οργανωμένοι πολλά περισσότερα χρόνια από εμάς, έχουν ομοσπονδία, έχουν πολύ λαό από πίσω τους και παρόλα αυτά μάζεψαν 400 άτομα. Και μου παραπονείστε ότι εμείς που μαζέψαμε 1000 δεν κάνουμε τα πράγματα σωστά? Δεν καταλαβαίνετε τη δυναμική που έχει ο χώρος μας? Αν σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς μαζέψαμε 1000 άτομα φαντασθείτε τι θα γινόταν άν δεν είχαμε τέτοια κρίση. Κι εξακολουθείτε και παραπονείσθε? Βάλτε για λίγο στην άκρη το ατομικό σας μικροσυμφέρον και δείτε και στηρίξτε τη μεγάλη εικόνα. Στηρίξτε το χώρο μας για να σας στηρίξει κι αυτός με τη σειρά του. Δεν καταλαβαίνετε ότι με τη στήριξή σας σε τέτοιες εκδηλώσεις, με τη μαζική συμμετοχή σας, θα μας παρακαλάνε σε λίγο να πάμε οι αστρονόμοι στο χώρο τους? Δεν καταλαβαίνετε ότι με τέτοιου μεγέθους εκδηλώσεις, μπορούμε να καθιερώσουμε 2-3 χώρους στην Ελλάδα (Πάρνωνας, Φιλιππαίοι πχ) και να τους διαφυλάξουμε για δική μας χρήση?

 

Σας καλώ όλους να δείτε τη μεγάλη εικόνα και να στηρίξτε το θεσμό της Πανελλήνιας, να στηρίξτε το έργο των συλλόγων και πιστέψτε με δε θα χάσετε. Πιστέψετε το όραμα, δείτε μακρυά κι όλα θα έρθουν και τα σκοτεινά προστατευμένα μέρη κι οι βραδιές για σκληροπυρηνική παρατήρηση κι όλα.

 

Αρκεί να το βάλουμε σκοπό μας, να το πιστέψουμε και να είμαστε ενωμένοι...

 

Β)

Τι να γράψω τώρα για προτάσεις για περισσότερη παρατήρηση στην επόμενη ΠΕΕΑ. Κάποια στιγμή θα επανέλθω

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Οι άσχετοι "τουρίστες" που δεν έχουν ενδιαφέρον για την αστρονομία πρέπει να αποθαρρυνθούν και η εκδήλωση να αναβαθμιστεί. Περιορισμός των "workshops" αυστηρά σε τεχνικά θέματα που ενδιαφέρουν τους ερασιτέχνες και την παρατήρηση καθότι δεν ειναι συνέδριο η παρατήρηση στο βουνό και καθιέρωση παράβολου συμμετοχής με την εγγραφή-δήλωση συμμετοχής 50 ευρώ. Για νέους ας είναι 25 ευρώ και για ανέργους με κάρτα και δωρεάν (τιμές συζητήσιμες αλλά οπωσδήποτε όχι της τάξεως των 5-10 ευρώ η συμμετοχή!). Ετσι θα έχει και σημαντικά έσοδα με λιγότερους συμμετέχοντες η πανελλήνια και θα αποθαρρυνθεί ο κάθε άσχετος να έρχεται (ενδεχομένως η τιμή "πόρτας" για μη εγγεγραμμένους να πρέπει να είναι και αυξημένη!).

Δεν συζητώ την άποψή μου απλά την καταθέτω. Δεν έχω διάθεση να προβώ σε αντεγκλήσεις με κανέναν. Απολάμβανα τον Πάρνωνα όταν ήμασταν 40-50 άτομα και περνάγαμε όμορφα. Η παρούσα ετήσια εκδήλωση ανά την Ελλάδα με αφήνει αδιάφορο πλέον. Πολύ ευχαρίστως θα συμμετείχα σε πραγματικό αστροπάρτυ παρατηρητών την ίδια ημερομηνία με την "Πανελλήνια" σε άλλο χώρο και όσο μένει έτσι η "Πανελλήνια" πολύ ευχαρίστως θα το έβλεπα να διοργανώνεται.

Προώθηση της αστρονομίας με εκδηλώσεις "sidewalk" γίνεται και στην Αθήνα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

A)

Θεωρώ το χαρακτηρισμό "πανυγύρι" άδικο, σκληρό και προσβλητικό, πρός όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά και θυσίασαν κόπο και χρόνο για να καταφέρουν οι ΠΕΕΑ να καθιερωθούν και να γιγαντωθούν.

 

 

Ποιος αποφάσισε οι ΠΕΕΑ να γιγαντωθούν;; Μπορείς να μου δώσεις μια κοινή απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων που το αποφάσισαν;;

 

Β)

Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να χρησιμοποιήσουν ένα πανελληνιο θεσμό της Ερασιτεχνικής Αστρονομίας για τοπικού χαρακτήρα σκοπούς. Και νομίζεις ότι άν έρθω εγώ από τη Μακεδονία στο Πάρνωνα για παρατήρηση, με ενδιαφέρει τι παιγνίδια παίζει ο κάθε Δήμαρχος ή αν μπορώ να κάνω αυτό για το οποίο έκανα 800 χιλιόμετρα;;

Μιλάς για μικροσυμφέροντα;; Τι συμφέρον μπορεί να έχω εγώ από μια εκδήλωση στο Πάρνωνα;; Μήπως άλλοι έχουν μικροσυμφέροντα ή μεγαλοσυμφέροντα;;

 

Στο τέλος με όλα αυτά, θα μαζεύετε 2000 και 3000 κόσμο στις πανελλήνιες, αλλά δεν θα έχετε τηλεσκοπια για να δείχνετε στο κόσμο........

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύριοι .... προς τι όλη αυτή η ένταση;

Καταλαβαίνω πως κάποιοι σε ΠΕΕΑ θέλουν απόλυτη ηρεμία και ελάχιστη όχλιση για να επιτελέσουν την παρατήρησή τους ή την αστροφωτογράφισή τους. Βέβαια με τόσο κόσμο δεν είναι και τόσο εφικτό. Θεωρώ πως όπως ο φίλος takis63 ανέφερε, αν καθιερωθούν αστροφάρμες σε 2-3 μέρη στην Ελλάδα (όπως Πάρνωνας, Φιλιππαίοι και όπου αλλού) καταυτόν τον τρόπο θα μπορούν να γίνονται όσο συχνά θέλουμε και μπορούμε συναντήσεις αποκλειστικά για ερασιστέχνες αστρονόμους. Και γω θαθελα λιγότερο κόσμο και όχληση, αλλά δεν πειράζει που για μια φορά το χρόνο έρχεται ο κόσμος και μπορεί να βλέπει και να μαθαίνει. Προς όφελος όλων είναι... Μακάρι να γίνει το Αστρονομικό Πάρκο Πάρνωνα αλλά και αλλού. Το χρειαζόμαστε. Δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά μέρη με τέτοιο ουρανό. :D

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ μου Τάκη, προσπάθησα πολύ να αποσυνδέσω το θέμα που άνοιξα από την ΠΕΕΑ του Πάρνωνα, που στο κάτω-κάτω διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν οι Πανελλήνιες. Νομίζω ότι κακώς «το πήρες πάνω σου» το όλο θέμα, ήταν μια γενικότερη πορεία των πανελληνίων, που αναμφίβολα έγινε με σκοπό το γενικό συμφέρον, μπορούσε όμως να λάβει υπ όψιν και κάποιες άλλες παραμέτρους και παρενέργειες.

Ακούστηκαν από σένα και τον Ανδρέα τόσο σωστές προτάσεις που αποσκοπούν στην ικανοποίηση τόσο επισκεπτών όσο και συμμετεχόντων ταυτόχρονα.

Φοβάμαι όμως ότι υπό το κράτος εκνευρισμού (ίσως και δικαίως λόγω του μεγάλου κόπου που καταβάλατε όλοι σας) χρησιμοποίησες κάποιες εκφράσεις, που νομίζω ότι δεν ήθελες και αν τις ξαναδείς, θα δεις ότι αδικούν μεγάλο μέρος της κοινότητας των Ε.Α.

1) Όταν οργανώνονται εκδηλώσεις με τον τίτλο "Πανελλήνιες Εξορμήσεις Ερασιτεχνών Αστρονόμων", δεν μπορούμε να κατηγορούμε τους Ερασιτέχνες που περιμένουν το αυτονόητο, δηλαδή να κάνουν .. ότι συνήθως κάνουν! Αλλιώς πρέπει να λέμε ότι γίνονται πανελλήνιες για όλους τους άλλους εκτός από τους Ερασιτέχνες. Αυτοί πρέπει απλώς να παρίστανται ως εκθέματα για να τους βλέπει ο κόσμος και να διαθέτουν τα τηλεσκόπιά τους για το κοινό.

 

2) Γιατί διαφημίζεται ο σκοτεινός ουρανός των περιοχών στις προσκλήσεις των ΠΕΕΑ, αφού οι Πανελλήνιες δεν γίνονται για παρατήρηση, αλλά για να προσελκύσουμε κόσμο; Θα έκανε και ένας λιγότερο σκοτεινός ουρανός! Ακόμα καλύτερα να έχουμε και αναμμένα φώτα, ώστε να μην δυσκολεύεται να κυκλοφορεί ο κόσμος στον χώρο. Φοβάμαι ότι έτσι ακυρώνουμε το δυνατό σημείο του Πάρνωνα, των Φιλιππαίων του Όρλιακα κ.λ.π.

 

3) Νομίζω κι εγώ ότι ήταν λίγο ατυχής η έκφραση «μικροσυμφέροντα». Τι μικροσυμφέρον μπορεί κανείς να προσάψει σε κάποιον που ακούγοντας την πρόσκληση για έναν από τους σκοτεινότερους ουρανούς, ξεκινάει από την άλλη άκρη της Ελλάδας, κάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, πληρώνοντας βενζίνες και λοιπά έξοδα για να συμμετάσχει στην γιορτή της Ερ. Αστρονομίας που οργανώνουν οι διοργανωτές; Και στο τέλος ακούει να του λένε ότι «ε, δεν γίνεται για σένα η ΠΕΕΑ, για τον κόσμο γίνεται». Νομίζω ότι δεν ήταν αυτό που ήθελες να πεις, φίλε μου.

 

Δεν είναι κακό που κάποιοι εξακολουθούν να βλέπουν ρομαντικά τον θεσμό αυτό με λιγότερο "θόρυβο", λιγότερη συμμετοχή έξωθεν (ανθρώπους με ενδιαφέρον και αγάπη για το αντικείμενο) και λιγότερες χορηγίες

’Aλλωστε είναι τόσα πολλά αυτά που μας έχετε προσφέρει ειδικά εσείς όλα τα χρόνια (κι άλλοι σύλλογοι βέβαια), που αν γινόταν 1 φορά τον χρόνο μια πανελλήνια έκκληση για συμμετοχή σε εκδήλωση για την προώθηση της Αστρονομίας και την ισχυροποίηση των συλλόγων στην τοπική κοινωνία, θα υπήρχε με χαρά ανταπόκριση, τουλάχιστον από τους κοντινότερους. Θα μπορούσαν να έχουν και πιο «πιασάρικο» τίτλο π.χ. Αστροεξόρμηση, Star-Party, Νύχτες με αστέρια (για να μην λέει και ο Κώστας για την «Κάρμεν» και τον «Τερλέγκα»), μεγάλη δημοσιότητα, χορηγίες και όλ' αυτά.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως ο supernovus σωστά έκανε και άνοιξε το θέμα. Δε χρειάζεται ένταση και μπορεί μέσα από αυτό το ποστ να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα ετσι ώστε ο θεσμός των πανελληνιων να μην εκφυλιστεί αλλά να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

 

Ας κάνουμε τις εξής παραδοχές:

 

Η Πανελλήνια σαν θεσμός θα πρέπει να υπάρχει και να συνεχίζεται.

 

Εμείς σαν ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουμε καθήκον να εμπνέουμε την ελληνική κοινωνία και ειδικά τα παιδιά και τους νέους , οπότε η εκλαικευση της αστρονομίας είναι υποχρέωσή μας.

 

Έχουμε ανάγκη όταν κάνουμε τόσα έξοδα να απολαμβάνουμε κι εμείς λίγο περισσότερο παρατήρηση ή να έχουμε κατάλληλες συνθήκες για αστροφωτογράφιση.

 

Οπότε στη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων τον Οκτώβρη αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε στη επόμενη πανελλήνια να υπάρχουν βελτιώσεις σ' αυτούς τους τομείς.

 

Πάντως μέχρι τώρα κάνοντας μια αποτίμηση του ρόλου που συνέβαλαν οι Πανελλήνιες συναντήσεις νομίζω πως έχουν πετύχει τους βασικούς στόχους τους και έτσι πρέπει να συνεχίσουν.

Μπράβο και πάλι στους συλλόγους και στους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάκη κανένας δεν αμφισβητεί τις προσπάθειές σας προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η τεράστια εκδήλωση. Αλλά χρησιμοποιείς το παράδειγμα της Πανελλήνιας των ορειβατών που μάζεψαν μόλις 400 άτομα. Γιατί έγινε αυτό άραγε; Μόνο ο δικός μου ορειβατικός που είναι ένας πολύ μικρός σύλλογος έχει εγγεγραμμένα 600 άτομα εκ των οποίων ενεργά είναι περίπου 50-60. Πόσοι από αυτούς πήγαν στην Πανελλήνια; Κανένας. Τι να κάνουν σε ένα βουνό που θα θυμίζει την πλατεία Ομονοιας σε ώρα αιχμής;

 

Το βουνό όπως και τον έναστρο ουρανό τον χαίρεται κανείς με λίγο κόσμο. Θα έλεγα η ενασχόληση με την αστρονομία είναι αποκλειστικά ατομική υπόθεση του καθενός και όχι κάτι συλλογικό. Μαζευόμαστε όλοι μαζί για παρέα, για το πριν και το μετά, αλλά στο "δια ταύτα" στο προσοφθάλμιο ή στην οθόνη είναι ο καθένας μόνος του.

 

Έχω κρατηθεί συνειδητά εκτός συλλόγων, δεν ξέρω τα εσωτερικά τους και δεν με ενδιαφέρουν. Όμως καταλαβαίνω και σέβομαι τις προσπάθειές τους να διαδώσουν την ιδέα της ερασιτεχνικής αστρονομίας, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό το περιβάλλον της Πανελλήνιας προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απολάμβανα τον Πάρνωνα όταν ήμασταν 40-50 άτομα και περνάγαμε όμορφα.

 

...κάτι το οποίο εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα κάθε μήνα για τυχόν ενδιαφερόμενους: http://www.spartastronomy.gr/events

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ναι και όταν έμενα Καλαμάτα με χαλαρή δουλειά πήγαινα κάθε καλοκαίρι τρεις φορές. Τώρα η διαμονή και φύση της εργασίας μου κάνει να μου είναι δύσκολο να πάω θερινούς μήνες. Πηγαίνω σε κοντινότερους προορισμούς για παρατήρηση. Αυτό ισχύει και για πολλούς άλλους.

Ευελπιστώ να δω παράλληλη άλλη διοργάνωση με αστρονομικό χαρακτήρα που όσοι ταξιδέψουν για να βρεθούν κάτω από καθαρό ουρανό θα κάνουν απρόσκοπτη παρατήρηση ή αστροφωτογράφηση και θα απολαύσουν τη φύση.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ απλά το ανέφερα για τυχόν αναγνώστες που δεν το ξέρουν και ίσως νομίσουν πως στον Πάρνωνα γίνονται μόνο τέτοια μεγάλα event. Τελευταία πανελλήνια στον Πάρνωνα είχε γίνει πριν 4 χρόνια, τον Ιούλιο του 2012. Από τότε έως τώρα έχουν γίνει δεκάδες μικρές εξορμήσεις τη νέα Σελήνη και έχω πάει αρκετές φορές, κάνοντας πάρα πολύ ωραία και ήσυχη παρατήρηση. Τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, είχαμε μάλιστα πάει 10 άτομα με 5 τηλεσκόπια από τον Ωρίωνα. Επόμενη ευκαιρία αρχές Σεπτέμβρη. Πολύ ωραία ευκαιρία για όποιον θέλει να κάνει ένα ήσυχο ΣΚ, το προτείνω!

IMG_6548.jpg.a93dd52684ff0756e274cb82742641f1.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ σωστά και συμφωνώ όπως συμφωνώ και με το ότι όποιος θέλει να παρατηρήσει και να ευχαριστηθεί την αστρονομία να αποφύγει τις "Πανελλήνιες" τουλάχιστον με την παρούσα μορφή τους. Όταν παρθούν μέτρα για αποθάρρυνση των "τουριστών" το ξανασυζητάμε.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρησιμοποιήθηκαν χαρακτηρισμοί από άνθρωπο που δεν περίμενα και μάλιστα βαριοί, οι οποίοι μας θίγουν όλους αλλά και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Πολύ λυπηρό…

 

Δηλαδή τι πρέπει να γίνει φίλε Τάκη; Να μη μιλάμε καθόλου και να κάνουμε τους Κινέζους; Να μη πούμε τι μας προβληματίζει;; Κανείς δεν αμφισβήτησε το τι αγώνα δώσατε για την φοβερή αυτή οργάνωση και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, αν κάποιος δεν το βλέπει αυτό και το πόσο μοχθήσατε, έχει σίγουρα πρόβλημα.

 

Εσύ όμως το πας αλλού εδώ..

 

Θέλω να είσαι απόλυτα σίγουρος, μιας και το πήρες πάνω σου (κακώς, όπως σωστά επισήμανε και ο φίλος μου Μάνος (supernovus)), πως δεν κοιμόμαστε καθόλου, ίσα ίσα είμαστε απόλυτα ξύπνιοι και έχουμε μάτια και βλέπουμε και αυτιά και ακούμε. Προτροπές του τύπου «ξυπνήστε κύριοι» και αναφορές σε «μικροσυμφέροντα» (!!!!) είναι ό,τι χειρότερο έχω ακούσει εδώ μέσα από τότε που μπήκα στο χόμπυ. Δηλαδή επειδή ο Πάνος είπε την λέξη «πανηγύρι», που σημαίνει «εορταστική εκδήλωση», και δεν θεωρώ πως είναι τόσο προσβλητικό όσο λες, οι χαρακτηρισμοί που μας είπες είναι για ανταπόδωση;

 

Εσύ φίλε kkoutr, απορείς γιατί τόση ένταση; Εσύ δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ ή ζεις στον κόσμο σου; Δηλαδή θα έπρεπε να καταπιούμε τόσοι άνθρωποι που έχουμε την ίδια άποψη επί του θέματος, τέτοιες απροκάλυπτες προσβολές;; Αν εσύ δεν θίγεσαι και δεν σε αγγίζει όλο αυτό, να μας συμπαθάς αλλά το βλέπουμε αλλιώς το όλο θέμα.

 

Τι «μικροσυμφέρον» μπορώ να έχω εγώ προσωπικά και ο καθένας μας ξεχωριστά που φορτώνουμε δεκάδες κιλά εξοπλισμού στο αμάξι, οδηγούμε τέτοιες αποστάσεις με αντίστοιχα κόστη βενζίνης και διοδίων για να έρθουμε σε μια Πανελλήνια συνάντηση; Είμαστε με τα καλά μας;; Θα μας τρελάνετε ρε παιδιά;; Εδώ δεν είδαμε τίποτα για να δείξουμε δεκάδες αντικείμενα σε αντίστοιχα δεκάδες άσχετου κόσμου με το χόμπυ, δεν διώξαμε κανέναν. Το ό,τι θέλαμε και λίγο απομόνωση είναι τόσο μεμπτό τελικά;

 

Μιλάς εσύ για μικροσυμφέροντα σε εμάς τους απλούς συμμετέχοντες, όταν ΟΛΗ η 1η σου παράγραφος μας περιγράφει πόσο ωφελήθηκαν από την μάζωξη τα γύρω χωριά, πως συνέχισαν τις διακοπές τους ορισμένοι συμμετέχοντες στην γύρω περιοχή, ΑΡΑ κάποιοι φορείς (εσύ το θέτεις βάσει τέτοιων συμφερόντων!) βλέπουν την ΚΟΝΟΜΑ που παίζεται και τώρα ναι, βέβαια, θα μας υποστηρίξουν σαν κοινότητα περισσότερο…!!! Δηλαδή αν δεν μας υποστήριζαν οι τοπικοί φορείς δεν θα γινόταν η εξόρμηση;; Τόσα χρόνια πως γίνεται;; Την παρείχαν την υποστήριξη from day One;; Δεν νομίζω! Με τον καιρό κερδήθηκε η εμπιστοσύνη, δεν την παρείχαν τώρα το 2016 ξαφνικά! Στην τελική αν υπήρχε τόση επικινδυνότητα για πυρκαγιά ας μη γινότανε καλύτερα! Ήταν τεράστιο ρίσκο που πήγανε τόσα άτομα στο βουνό από αυτή την άποψη…ποιος θα ήταν υπόλογος αν το πάρουμε έτσι, αν γινόταν κάτι και έπαιρνε φωτιά το μέρος από κάποιον απρόσεκτο; Τέλος πάντων, αυτό δεν είναι το πρωτεύον ζήτημα εδώ..

 

Δεν θέλω να είμαι επιθετικός, δεν έχω ξανανιώσει όμως τόσο προσβεβλημένος και λυπάμαι πολύ που το λέω έτσι…θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να ξαναβρεθώ σε οποιαδήποτε Πανελλήνια ξανά…είχα πάρει μια απόφαση το 2010 που ήμουν εκεί, να μην έρθω ξανά για να αξιοποιώ την Νέα Σελήνη χωρίς οχλήσεις. Αναθεώρησα φέτος και ήρθα. Βλέπω όμως τώρα, πολύ δύσκολο να αναθεωρήσω εκ νέου…πως να μείνουμε ενωμένοι όπως λες, όταν οι φωνές μας όταν μιλούν, θεωρούνται ατομικισμός και πως το μόνο που μας νοιάζει είναι η βολή μας, γιατί αυτό υπονοείται εδώ.

 

Την «μεγάλη εικόνα» που μας καλείς να δούμε, προσωπικά ΔΕΝ μπορώ να την διακρίνω υπό την σκιά τέτοιων χαρακτηρισμών..λυπάμαι.. …είπαμε τι είδαμε, τι νιώσαμε, τι αποκομίσαμε εμείς ερχόμενοι εκεί πέρα. Αν αυτό θεωρείται ένταση και διασπαστική διάθεση, τότε δεν θα λέμε τίποτα, θα βαράμε μόνο παλαμάκια και θα είμαστε όλοι ανδρείκελα χαρούμενα.

 

Επίσης σαν disclaimer, θέλω να πως πως τα παραπάνω αποτελούν απολύτως ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ και δεν εμπλέκουν κάποιον άλλον, παρά μόνο εμένα σαν Τάσο Βράτολη.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ήθελα να παρέμβω στη κουβέντα, αλλά θα το κάνω γιατί είναι εμφανές ότι τα λόγια του Τάκη παρεξηγήθηκαν. Επειδή ξέρω τι άνθρωπος είναι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην λέξη "μικροσυμφέροντα" δόθηκε εντελώς λάθος ερμηνεία και διάσταση. Επ' ουδενί λόγο ο Τάκης δε θα μπορούσε να δώσει ή να υπαινιχθεί το νόημα που δώσατε στη λέξη αυτή. Εγώ που διάβασα τα όσα έγραψε, ειλικρινά σας λέω ότι πέρασα την λέξη εντελώς αψήφιστα, "πιάνοντας" αμέσως αυτό που εννοούσε. Ούτε που μου πέρασε απ' το μυαλό η ερμηνεία που της δώσατε.

 

Προφανώς βρε παιδιά δεν είχατε, δεν έχετε, ούτε θα έχετε "μικροσυμφέροντα" από συμμετοχές σε Πανελλήνιες! Τα αυτονόητα θα λέμε; Είναι δυνατόν να υπονοήσει ή έστω να διανοηθεί ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου να κατηγορήσει κάποιους εκ των συμμετεχόντων για τέτοιες σκοπιμότητες;; Πού βρίσκετε την λογική σε αυτό;

 

Σας το λέω ειλικρινά, ανέτρεξα πίσω στα λεγόμενά του, γιατί δε πίστευα αυτά που του καταλογίσατε.

 

 

Δε τρελάθηκε ξαφνικά ο Τάκης και άρχισε να κατηγορεί τους πάντες για μικροσυμφέροντα. Χαλαρώστε. Ο γραπτός λόγος είναι κουτσός. Του λείπει η έκφραση. Αφήνετε κάποιες πισινές πριν παρεξηγηθείτε και παρεξηγήσετε.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ'αρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι πρόθεσή μου δεν ήταν να προσβάλλω και να θίξω κανέναν. Άν κάποιος ένοιωσε προσβεβλημένος τότε του ζητώ ειλικρινά συγγνώμη.

 

Εξακολουθώ όμως να θεωρώ τον χαρακτηρισμό "πανηγύρι" τελείως απαξιωτικό και προσβλητικό, τόσο για το θεσμό των ΠΕΕΑ όσο και για την οργανωτική επιτροπή και τους εθελοντές που κοπίασαν για να την φέρουν εις πέρας. Αν θεωρείτε την εκδήλωση "πανηγύρι" τότε θεωρείτε κι εμένα και τους υπολοίπους πανηγυρτζήδες κι αυτό δεν το δέχομαι. Τελεία και παύλα και ν'αφήσουμε στην άκρη τα περί "εορταστικών εκδηλώσεων"

 

Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν ήλθε να μου κάνει ένα παράπονο ή μια παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕΑ κι όλα άρχισαν μετά. Το ξέρετε ότι ήμουν εκεί, δίπλα σας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα κάθε ημέρα. Κι όχι μόνο εγώ. Κάπου 60 άτομα οργανωτική και εθελοντές και κανείς δεν μας ανέφερε κάποιο παράπονο. Κανείς σας δεν ήλθε να μας πεί τίποτα για να το διορθώσουμε, κανείς.

 

Στη φετινή ΠΕΕΑ ακολουθήθηκε σε γενικές γραμμές ο σχεδιασμός των δύο προηγούμενων που είχαν λάβει χώρα στον Πάρνωνα, καθώς κι η ίδια χωροταξία πάνω κάτω. Όσοι είχατε συμμετάσχει τότε μας είχατε πεί τα καλύτερα για την οργάνωση του χώρου (φέτος μάλιστα δώσαμε περισσότερο ατομικό χώρο στους παρατηρητές για να είστε πιο άνετα) Και τότε είχε πολύ κόσμο και πολλούς επισκέπτες ειδικά τα Σάββατα, αλλά και πάλι κανείς σας δεν είχε προβάλει τέτοια παράπονα. Και τότε είχαμε σαν οργανωτική διαθέσει αρκετά τηλεσκόπια για το κοινό προκειμένου να μην ενοχλήσουν τους υπολοίπους παρατηρητές. Το σύστημα αυτό είχε δουλέψει καλά τις προηγούμενες φορές και θεωρήσαμε ότι θα δουλέψει και τώρα. Ο Τάσος κι ο Μάνος που είχατε παρευρεθεί και πιο παλιά το ξέρατε νομίζω κι όπως είχα γράψει και παραπάνω, έπρεπε να κατευθύνετε τον κόσμο εκεί στα δικά μας τηλεσκόπια όταν αισθανθήκατε πίεση κι όχι να το πάρετε πάνω σας. Δε λέω ότι κάνατε κάτι κακό, αλλά εσείς ήρθατε ώς συμμετέχοντες, δεν είχατε καμία υποχρέωση να αναλωθείτε σε τέτοιες δραστηριότητες. Θεωρώ ότι έπρεπε να μας βρείτε να μας πείτε το πρόβλημα και να δοθεί λύση επί τόπου κι όχι να το ανοίγετε μετά.

 

Ο όρος "μικροσυμφέρον" αναφερόταν στη βολή σας στην εξόρμηση. Δηλαδή να βάλετε στην άκρη το "μικροσυμφέρον" σας 'ως συμμετέχοντες για το καλό του χώρου. Θα έπρεπε κι εγώ να το διατυπώσω καλύτερα για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

 

Τάσο, ναι οι φορείς είναι δίπλα μας από την πρώτη φορά το 2010 που έγινε η πρώτη ΠΕΕΑ στον Πάρνωνα. Και ναί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα ήταν δυνατό να γίνει η εκδήλωση. Και ναί σταδιακά έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε τις εκδηλώσεις μας στο βουνό. Κι όπως ίσως καταλαβαίνετε μια σχέση είναι πάντα αμφίδρομη. Και δίνεις και παίρνεις. Και μας δίνουν και τούς δίνουμε. Το ένα χέρι νίβει τ'άλλο και κάνουμε όλοι τη δουλειά μας. Τα περί "κονόμας" τα αντιπαρέρχομαι.

 

Στα όσα έγραψα εδώ και παραπάνω προσπάθησα να σας δώσω να καταλάβετε το όραμά μου για το χώρο και για τον Πάρνωνα. Ίσως να μην έπρεπε να το κάνω γιατί εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να τους ευχαριστήσεις όλους .

 

Συγγνώμη και πάλι απ'όσους ένιωσαν προσβεβλημένοι, αλλά κι εγώ έτσι ένοιωσα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από κάθε Π.Ε.Ε.Α.

Αρχίζουν τέτοιου είδους σχόλια, ευτυχώς από λίγους, μα αγαπητοί αναλογίζομαι όταν σταματήσουν να διοργανώνονται (το ξορκίζω, άλλα το φοβάμαι στο μέλλον) τι θα γράφετε ότι δεν είναι άξιοι οι σύλλογοι να διοργανώσουν μια εκδήλωση; Δεν είναι εύκολο κάποιος σύλλογος να διοργανώσει αστροεξόρμηση στο δάσος ενός βουνού χωρίς τους φορείς της περιοχής με τα «παρελκόμενα»

Όσο για καθαρά "σκληροπυρηνική" αστροπαρατήρηση ε...οργανώνουμε οι διάφοροι σύλλογοι, η’ πάμε κάπου μόνοι μας.

Φιλικά και πάντα καλοπροαίρετα .

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από κάθε Π.Ε.Ε.Α.

Αρχίζουν τέτοιου είδους σχόλια, ευτυχώς από λίγους, μα αγαπητοί αναλογίζομαι όταν σταματήσουν να διοργανώνονται (το ξορκίζω, άλλα το φοβάμαι στο μέλλον)

 

Άντε....μπήκαμε τώρα και στο κλαμπ των γκρινιάρηδων, (που ευτυχώς δεν είναι πολλοί!!!) Ας μιλήσω για μένα μονο: Μα αν ήθελα να σταματήσουν οι ΠΕΕΑ, απλώς θα αδιαφορούσα και δεν θα πάταγα σε αυτές.

 

Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν ήλθε να μου κάνει ένα παράπονο ή μια παρατήρηση κατά τη διάρκεια της ΠΕΕΑ κι όλα άρχισαν μετά. Το ξέρετε ότι ήμουν εκεί, δίπλα σας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 τα μεσάνυχτα κάθε ημέρα.

Τάκη μου, αν μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, με τόσο κόσμο που είχατε στο κεφάλι σας, ερχόμουν να σας πω "Κύριε, αυτοί με ενοχλούν" τι θα έλεγες;;; Ο Δημήτρης (sevax) με λέει γκρινιάρη. Εσύ τι θα με έλεγες;;;

Άλλωστε είπα ήδη ότι αυτό δεν το θεώρησα ευθύνη της οργανωτικής, αλλά μια παθογένεια του θεσμού που μόνο με σχεδιασμό εκ των προτέρων μπορεί να μετριαστεί (όχι να αποκλειστεί φυσικά). Εσείς κάνατε ότι καλύτερο!

Όσο για καθαρά "σκληροπυρηνική" αστροπαρατήρηση

Τι θα πει σκληροπυρηνική παρατήρηση;;; Με κάνετε να αισθάνομαι σαν αστρο-ταλιμπάν! Παρατήρηση είναι φίλοι μου, απλή παρατήρηση! Με ένα μικρομεσαίο τηλεσκόπιο και πενιχρές γνώσεις! Εσείς μου μάθατε την διαδικασία και τους κανόνες!

 

Και τώρα ο γερο-παράξενος, σκληροπυρηνικός και αδιάφορος για τον θεσμό των πανελληνίων συνάδελφός σας, θα ήθελε να αποσυρθεί από την συζήτηση και να μην ξαναγράψει κάτι άλλο πλέον. Καλή συνέχεια!

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κ πανηγύρι ήταν και αστροπάρτι και πανικό είχε από κόσμο και λέιζερ είχε και άσπρα φώτα και άλλα πολλα (αλλά το ευχαριστήθηκα). Αλλά πως μπορεί ήταν και να είχε αυτά τα πράγματα όταν στόχος είναι και θα έπρεπε να είναι η διάδοση της αστρονομίας. Οταν θες να διαδοσεις κατι δεν περιμενεις να ερθει ο άλλος σε εσενα....πρεπει να πας εσυ σε αυτο. Αυτο σημαίνει διαδιδω. Αν στόχος ειναι να διαδοσουμε την αστρονομια σε απόφοιτους φυσικής μονο Οκ.

Αλλα στοχος ειναι να γιγαντώσουμε την αστρονομια, να γιγαντώσουμε τις εξορμήσεις μπας κ οι μαυρες τρυπες φυγουν απο τα κεφαλια κ πανε αλλου.

 

Η προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου (Τάκης) κ ο αντιπρόεδρος (Αντώνης)ηταν γιγάντια (κ φυσικα ολοι οι εθελοντες), πριν κ κατα τη διάρκεια της εξόρμησης. Κ παρολες τις ανωμαλιες (λειζερ, φωτα, κοσμο).....τις διαχειριστήκαμε νομιζω εξαιρετικα....εξαιρετικα.

PixInsight 1.8 RC7

 

Δημήτρης Πλατής

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι όμως πρακτικά καλύτερο να ξεχωρίζουν (σε γενικές γραμμές φυσικά) οι στιγμές που δινόμαστε στον κόσμο από εκείνες που κάνουμε κάτι μεταξύ μας, ώστε να απολαμβάνουμε και τις δύο φάσεις περισσότερο.

 

Λες κάποια ωραία πράγματα, σου απαντάνε συνήθως σε άλλα (είναι σύνηθες στο χώρο των media), για αυτό θα ήταν καλύτερο να τα έλεγες λίγο πιο "δυνατά". Νομίζω ότι ο Ανδρέας σου έδωσε συγκροτημένη και αναλυτική απάντηση με σοβαρές προτάσεις, για μια πανελλήνια που θα συνδιάζει και τα δύο (πανηγύρι και παρατήρηση).

 

Την ιδέα για ΠΕΕΑ - μόνο για σοβαρή παρατήρηση και φωτογράφηση με αυστηρούς όρους - μάλλον πρέπει να την ξεχάσεις.........

 

Αυτό ήταν το post που δημιούργησε το πρόβλημα. Αυτό ήταν το post που προσέβαλε τον κ πρόεδρο. Είδατε πουθενά αναφορά στον Πάρνωνα;;

Είδατε πουθενά αναφορά στον Πάρνωνα;;

 

ή τελικά όποιος έχει τη μύγα .......μυγιάζεται......

 

Και ας αφήσουν κάποιοι τα γνωστά περί εθελοντών. Μιλάω για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και δίνουν τις συνεντεύξεις και δημιουργούν δυναμική στις τοπικές κοινωνίες, χρησιμοποιώντας πανελλήνιους θεσμούς της ερασιτεχνικής αστρονομίας.....

 

Κ πανηγύρι ήταν και αστροπάρτι και πανικό είχε από κόσμο και λέιζερ είχε και άσπρα φώτα και άλλα πολλα (αλλά το ευχαριστήθηκα). Αλλά πως μπορεί ήταν και να είχε αυτά τα πράγματα όταν στόχος είναι και θα έπρεπε να είναι η διάδοση της αστρονομίας.

 

Ο στόχος της ΠΕΕΑ δεν ήταν η διάδοση της αστρονομίας, αλλά η συνεύρεση των ερασιτεχνών και η ανταλλαγή εμπειριών. Μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν αλλιώς.

 

Αρχίζουν τέτοιου είδους σχόλια, ευτυχώς από λίγους, μα αγαπητοί αναλογίζομαι όταν σταματήσουν να διοργανώνονται (το ξορκίζω, άλλα το φοβάμαι στο μέλλον) τι θα γράφετε

 

Αν είναι να γίνονται ΠΕΕΑ για να κάνει δημόσιες σχέσεις ο κάθε ένας, τότε να σταματήσουν και να μην ξαναγίνουν ποτέ των ΠΟΤΩΝ. Εκτός αν μετονομαστούν σε αστροπαρτι κοινού, με τοπικό και όχι πανελλήνιο χαρακτήρα.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκ, σέβομαι τον σκοπο σας για διάδοση της ΕΑ, αλλά επειδή δεν τον συμμεριζομαι - ο ουρανός είναι ανοιχτός για όλους και το google λύνει εύκολα κάθε απορια - δεν θα συμμετεχω στις μελλοντικές ΠΕΑΑ αν έχουν αυτό το χαρακτηρα. Ναστε όλοι καλά και καλή συνέχεια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κινούμενος προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής χρησιμότητας αυτού του διαλόγου, προτείνω τη διατύπωση από όποιον το επιθυμεί προτάσεων σχετικά με την πορεία που πρέπει να έχει η ΠΕΕΑ κατά την προσωπική του γνώμη και του τρόπου που αυτό μπορεί να επιτευχθεί πρακτικά. Νομίζω έτσι θα βοηθήσουμε ουσιαστικά τους συλλόγους στον απολογισμό και στη στόχευση για τις επόμενες διοργανώσεις. Υπενθυμίζω ότι οι σύλλογοι θα συναντηθούν μέσα στο φθινόπωρο και πιστεύω με πολύ ενδιαφέρον θα μελετήσουν τις προτάσεις.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1) Παράβολο συμμετοχής που θα καταβάλλεται με την δήλωση συμμετοχής ύψους τουλάχιστον 30 ευρώ (πρόβλεψη έκπτωσης για παιδιά, νέους και ανέργους) ώστε να αποθαρρύνεται ο κάθε άσχετος. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να συμμετάσχει θα έχει ένα χρόνο στη διάθεσή του να τα αποταμιεύσει.

2) Πρόβλεψη μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων ανάλογα με τον χώρο που θα λαμβάνει χώρα η εκδήλωση η οποία φυσικά καθότι θα υπάρχει παράβολο / εισιτήριο δεν θα είναι ανοιχτή για όλους. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός κλείνουν οι δηλώσεις συμμετοχής και δεν γίνονται δεκτές άλλες.

3) Περιορισμός ομιλιών - workshops σε θέματα αποκλειστικά πρακτικού ενδιαφέροντος για την παρατήρηση και αστροφωτογράφηση. Δεν είναι συνέδριο το αστροπάρτυ ούτε έχει νόημα να γίνονται ομιλίες για θέματα κοσμολογίας και αστροφυσικής με οθόνες στο βουνό. Κάλιστα μπορούν να γίνουν και στην Αθήνα με πανσέληνο και / ή συννεφιά.

4) ΑΠΟΛΥΤΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ εφαρμογή των κανόνων αστροπαρατήρησης και σεβασμού του περιβάλλοντος στο βουνό. Το να ανάβει κανείς λευκό φακό η πράσινο λέιζερ επειδή "δεν ξέρει" και "δεν είμαστε όλοι ερασιτέχνες" δεν αποτελεί δικαιολογία. Τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από την εκδήλωση. Είναι σαν να πάει κάποιος στην Επίδαυρο και να ανοίγει το κινητό να μιλήσει κατά τη διάρκεια της παράστασης.

5) Να επανεξεταστεί η ονομασία "Πανελλήνια" δεν κατάλαβα γιατι πρέπει να κατέβει ένας από τον Έβρο στην Πελοπόννησο να πάει στην "Πανελλήνια". Κάλιστα μπορούν να οργανωθούν την ίδια ημερομηνία δύο ή και περισσότερες εκδηλώσεις-αστροπάρτυ πχ ένα στην Νότια Ελλάδα και ένα στην Βόρεια. Γιατί όχι και ένα στην Κρήτη; Το "Πανελλήνια" καπελώνει κάθε τέτοια προσπάθεια.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1) Παράβολο συμμετοχής που θα καταβάλλεται με την δήλωση συμμετοχής ύψους τουλάχιστον 30 ευρώ (πρόβλεψη έκπτωσης για παιδιά, νέους και ανέργους) ώστε να αποθαρρύνεται ο κάθε άσχετος. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να συμμετάσχει θα έχει ένα χρόνο στη διάθεσή του να τα αποταμιεύσει.
+1. Δε θα χρειαζόμαστε και χορηγούς.
2) Πρόβλεψη μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων ανάλογα με τον χώρο που θα λαμβάνει χώρα η εκδήλωση η οποία φυσικά καθότι θα υπάρχει παράβολο / εισιτήριο δεν θα είναι ανοιχτή για όλους. Μόλις συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός κλείνουν οι δηλώσεις συμμετοχής και δεν γίνονται δεκτές άλλες.
+1 με προτεραιότητα στα μέλη συλλόγων.
3) Περιορισμός ομιλιών - workshops σε θέματα αποκλειστικά πρακτικού ενδιαφέροντος για την παρατήρηση και αστροφωτογράφηση. Δεν είναι συνέδριο το αστροπάρτυ ούτε έχει νόημα να γίνονται ομολίες για θέματα κοσμολογίας και αστροφυσικής σε οθόνες στο βουνό. Κάλιστα μπορούν να γίνουν και στην Αθήνα.
+1
4) ΑΠΟΛΥΤΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ εφαρμογή των κανόνων αστροπαρατήρησης και σεβασμού του περιβάλλοντος στο βουνό. Το να ανάβει κανείς λευκό φακό η πράσινο λέιζερ επειδή "δεν ξέρει" και "δεν είμαστε όλοι ερασιτέχνες" δεν αποτελεί δικαιολογία. Τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από την εκδήλωση. Είναι σαν να πάει κάποιος στην Επίδαυρο και να ανοίγει το κινητό να μιλήσει κατά τη διάρκεια της παράστασης.
+1
5) Να επανεξεταστεί η ονομασία "Πανελλήνια" δεν κατάλαβα γιατι πρέπει να κατέβει ένας από τον Έβρο στην Πελοπόννησο να πάει στην "Πανελλήνια". Κάλιστα μπορούν να οργανωθούν την ίδια ημερομηνία δύο ή και περισσότερες εκδηλώσεις-αστροπάρτυ πχ ένα στην Νότια Ελλάδα και ένα στην Βόρεια. Γιατί όχι και ένα στην Κρήτη; Το "Πανελλήνια" καπελώνει κάθε τέτοια προσπάθεια.
Διαφωνώ. Πρέπει να υπάρχει μία συνάντηση όπου να ξέρουν όλοι οι ερασιτέχνες ότι μπορούν να συναντήσουν φίλους από μακρινά μέρη. Αλλιώς θα μιλάνε μόνο από εδώ μέσα μόνο όσοι συμμετέχουν ενεργά στο φόρουμ.

 

Να πω ότι τα παραπάνω είναι προτάσεις και δεν προσφέρονται για αντιπαραθέσεις και αντεκλήσεις. Όποιος διαφωνεί, ας καταθέσει την αντίστοιχη δική του πρόταση.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ήταν μια υπέροχη ΠΕΕΑ. Θα καταθέσω την άποψη μου για τους επισκέπτες των ΠΕΕΑ και τις τοπκές κοινωνιές που στον χώρο τους φιλοξενούν τέτοιες εξορμήσεις. Είνα δυνατόν να αγνοηθούν; είναι σωστό να αγνοηθούν; Νομίζω όχι.

Δηλαδή αν υποθετικά διοργανώναμε μια αντίστοιχη εκδήλωση στην Αχαΐα θα αφήναμε απέξω την τοπική κοινωνία που θα την φιλοξενούσε; Δεν αναφέρω τους υπόλοιπους φορείς που αναγκαστικά πρέπει να εμπλακούν.

Εμείς στην Πάτρα πηγαίνουμε για παρατήρηση σε έναν χώρο (Χαλανδριτσα) που ανήκει σε γειτονικό Δήμο. Κάθε χρόνο ο Δήμαρχος ζητά από τον Σύλλογό μας να παρευρεθεί με τηλεσκόπια σε πανηγύρι που διοργανώνει στην πανσέληνο του Ιουλίου. Δεν θα ήταν αγένεια (τουλάχιστον) να μην πάμε; Νομίζω ναι.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1. Οι συντεταγμένες της εξόρμησης να κωδικοποιηθουν σύμφωνα με τους αστερισμούς. Σε περίπτωση που διαρρεύσει στο εύρη κοινό να τοποθετηθούν παραπλανητικές πινακίδες καθοδόν.

 

2. Να υπάρχει παράβολο των 30 ευρώ που θα εκδίδεται στην ΔΟΥ που θα γίνεται ή εξόρμηση. Το παραβολο μαζί με φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και φορολογικής ικανότητας θα κατατίθεται στον αστρονομικό σύλλογο της περιοχής του ενδιαφερομένου.

 

3. Τα τηλεσκόπια για το κοινό που θα έρθει αλλά δεν θα μείνει να διατίθενται στην κορυφή του βουνού.

 

4. Μέρος μπορούν να λάβουν μόνο όσοι δηλώσουν εθελοντές. Οταν κάποιος δηλώσει συμμετοχή θα παίζουμε μουσικές καρέκλες. Όσοι δεν πρόλαβουν να κάτσουν θα αποκλείονται και οι δηλώσεις συμμετοχής θα κλείνουν.

 

5. Όσοι διαθέτουν τηλεσκόπια άνω των 10" να επιλέγουν τα σκιεροτερα μέρη για να στήσουν την σκηνή τους. Το αντίστοιχο για τους αστροφωτογραφους θα ειναι οι γρήγορες τριπλέτες.

 

6. Αντί για αστρονομικές ομιλίες να παίζουν live οι Slayer

 

7. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας να οργανωθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαιρου παρατηρητών -αστροφωτογραφων και την επόμενη να αναλύεται σε workshop το βίντεο του αγώνα

 

8. Ο καθένας που επιθυμεί να λάβει μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να εφοδιαστεί με την κατάλληλη νυχτερινή διόπτρα με φίλτρα στο ha,sii,oiii. Έτσι θα εξασφαλίσουμε πλήρη συσκότιση

 

9. Ή ονομασία της εξόρμησης να επιλέγεται από τοπωνύμια του πόλεμου των άστρων.

 

10. Και κάτι να κάνουμε για τα σουβλάκια παιδιά! Άλλους τους αποσπούσε την προσοχή και εγώ τα ήθελα με πίτα!

 

11. Όταν κάποιος έχει γενέθλια να βάζει τουλάχιστον τις μπύρες!

 

12. Στο παζάρι να επιτραπούν και τα χαλιά.

 

Πέρα από την πλάκα μόνο αυτό χρειάζεται κατά την γνώμη μου γιατί ο supernovus έχει απόλυτο δίκιο να ζητά την τήρηση των κανόνων που μας μαθαίνουν οι παλαιότεροι και ο Γιώργος το αποτύπωσε πολύ σωστά!

 

 

4) ΑΠΟΛΥΤΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ εφαρμογή των κανόνων αστροπαρατήρησης και σεβασμού του περιβάλλοντος στο βουνό. Το να ανάβει κανείς λευκό φακό η πράσινο λέιζερ επειδή "δεν ξέρει" και "δεν είμαστε όλοι ερασιτέχνες" δεν αποτελεί δικαιολογία. Τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από την εκδήλωση. Είναι σαν να πάει κάποιος στην Επίδαυρο και να ανοίγει το κινητό να μιλήσει κατά τη διάρκεια της παράστασης.

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως ο supernovus σωστά έκανε και άνοιξε το θέμα. Δε χρειάζεται ένταση και μπορεί μέσα από αυτό το ποστ να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα ετσι ώστε ο θεσμός των πανελληνιων να μην εκφυλιστεί αλλά να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.

 

Ας κάνουμε τις εξής παραδοχές:

 

Η Πανελλήνια σαν θεσμός θα πρέπει να υπάρχει και να συνεχίζεται.

 

Εμείς σαν ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουμε καθήκον να εμπνέουμε την ελληνική κοινωνία και ειδικά τα παιδιά και τους νέους , οπότε η εκλαικευση της αστρονομίας είναι υποχρέωσή μας.

 

Έχουμε ανάγκη όταν κάνουμε τόσα έξοδα να απολαμβάνουμε κι εμείς λίγο περισσότερο παρατήρηση ή να έχουμε κατάλληλες συνθήκες για αστροφωτογράφιση.

 

Οπότε στη συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων τον Οκτώβρη αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη έτσι ώστε στη επόμενη πανελλήνια να υπάρχουν βελτιώσεις σ' αυτούς τους τομείς.

 

Πάντως μέχρι τώρα κάνοντας μια αποτίμηση του ρόλου που συνέβαλαν οι Πανελλήνιες συναντήσεις νομίζω πως έχουν πετύχει τους βασικούς στόχους τους και έτσι πρέπει να συνεχίσουν.

Μπράβο και πάλι στους συλλόγους και στους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν!

 

+1 Θανάση με κάλυψες πλήρως.Μόνο καλό θα κάνει στον θεσμό της "πανελλήνιας" αυτή η συζήτηση!!!

 

Μετά από κάθε Π.Ε.Ε.Α.

Αρχίζουν τέτοιου είδους σχόλια, ευτυχώς από λίγους, μα αγαπητοί αναλογίζομαι όταν σταματήσουν να διοργανώνονται (το ξορκίζω, άλλα το φοβάμαι στο μέλλον) τι θα γράφετε ότι δεν είναι άξιοι οι σύλλογοι να διοργανώσουν μια εκδήλωση; Δεν είναι εύκολο κάποιος σύλλογος να διοργανώσει αστροεξόρμηση στο δάσος ενός βουνού χωρίς τους φορείς της περιοχής με τα «παρελκόμενα»

Όσο για καθαρά "σκληροπυρηνική" αστροπαρατήρηση ε...οργανώνουμε οι διάφοροι σύλλογοι, η’ πάμε κάπου μόνοι μας.

Φιλικά και πάντα καλοπροαίρετα .

 

Δηλαδή να χτυπάμε ΜΟΝΟ παλαμάκια και να αναθεματίζουμε αυτούς που ΤΟΛΜΗΣΑΝ να εκφράσουν κάποιο παράπονο η κάτι που δεν τους άρεσε;;

Ξέρεις δεν μπορεί πάντα όλα να είναι ρόδινα.Σίγουρα οι διοργανωτές κόπιασαν για να έχουμε όλοι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα -και τους βγάζω το καπέλο για αυτό- αλλά επίσης πάντα θα υπάρχει κάτι που θα χρήζει περαιτέρω βελτίωσης.

Τέλος δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν τέτοια σχόλια;;; απλά οι περισσότεροι προτιμούν να σιωπούν, πιστεύω να κατανοείς το γιατί.

 

Πάντα φιλικά Δημήτρη μου!!!

 

 

1. Οι συντεταγμένες της εξόρμησης να κωδικοποιηθουν σύμφωνα με τους αστερισμούς. Σε περίπτωση που διαρρεύσει στο εύρη κοινό να τοποθετηθούν παραπλανητικές πινακίδες καθοδόν.

 

2. Να υπάρχει παράβολο των 30 ευρώ που θα εκδίδεται στην ΔΟΗ που θα γίνεται ή εξόρμηση. Το παραβολο μαζί με φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και φορολογικής ικανότητας θα κατατίθεται στον αστρονομικό σύλλογο της περιοχής του ενδιαφερομένου.

 

3. Τα τηλεσκόπια για το κοινό που θα έρθει αλλά δεν θα μείνει να διατίθενται στην κορυφή του βουνού.

 

4. Μέρος μπορούν να λάβουν μόνο όσοι δηλώσουν εθελοντές. Οταν κάποιος δηλώσει συμμετοχή θα παίζουμε μουσικές καρέκλες. Όσοι δεν πρόλαβουν να κάτσουν θα αποκλείονται και οι δηλώσεις συμμετοχής θα κλείνουν.

 

5. Όσοι διαθέτουν τηλεσκόπια άνω των 10" να επιλέγουν τα σκιεροτερα μέρη για να στήσουν την σκηνή τους. Το αντίστοιχο για τους αστροφωτογραφους θα ειναι οι γρήγορες τριπλέτες.

 

6. Αντί για αστρονομικές ομιλίες να παίζουν live οι Slayer

 

7. Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας να οργανωθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαιρου παρατηρητών -αστροφωτογραφων και την επόμενη να αναλύεται σε workshop το βίντεο του αγώνα

 

8. Ο καθένας που επιθυμεί να λάβει μέρος στην εξόρμηση θα πρέπει να εφοδιαστεί με την κατάλληλη νυχτερινή διόπτρα με φίλτρα στο ha,sii,oiii. Έτσι θα εξασφαλίσουμε πλήρη συσκότιση

 

9. Ή ονομασία της εξόρμησης να επιλέγεται από τοπωνύμια του πόλεμου των άστρων.

 

10. Και κάτι να κάνουμε για τα σουβλάκια παιδιά! Άλλους τους αποσπούσε την προσοχή και εγώ τα ήθελα με πίτα!

 

11. Όταν κάποιος έχει γενέθλια να βάζει τουλάχιστον τις μπύρες!

 

12. Στο παζάρι να επιτραπούν και τα χαλιά.

 

Πέρα από την πλάκα μόνο αυτό χρειάζεται κατά την γνώμη μου γιατί ο supernovus έχει απόλυτο δίκιο να ζητά την τήρηση των κανόνων που μας μαθαίνουν οι παλαιότεροι και ο Γιώργος το αποτύπωσε πολύ σωστά!

 

Παράθεση:

 

 

4) ΑΠΟΛΥΤΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ εφαρμογή των κανόνων αστροπαρατήρησης και σεβασμού του περιβάλλοντος στο βουνό. Το να ανάβει κανείς λευκό φακό η πράσινο λέιζερ επειδή "δεν ξέρει" και "δεν είμαστε όλοι ερασιτέχνες" δεν αποτελεί δικαιολογία. Τέτοια άτομα πρέπει να αποβάλλονται από την εκδήλωση. Είναι σαν να πάει κάποιος στην Επίδαυρο και να ανοίγει το κινητό να μιλήσει κατά τη διάρκεια της παράστασης.

 

=D> =D> :lol: :lol: :lol: +1 Ωραίος!!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης