Jump to content

ζεύγος τηλεσκοπίου - σπεκτροσκόπια


ultimaratio21

Προτεινόμενες αναρτήσεις

γεια σας,

 

θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις και θα ήμουν ευγνώμων αν τις απαντούσε κάποιος

 

1) Αν "ενώσω" δύο τηλεσκόπια και δημιουργήσω ζεύγος, έχω διπλάσια απόδοση? Τι ισχύει σε μία τέτοια περίπτωση? Πχ δυο τηλεσκόπια τύπου Ritchey-Chretien των 8" το καθένα αποδίδουν όσο ένα με 16"? Έχω δει φώτος με "διπλά" τηλεσκόπια και δεν καταλαβαίνω ακριβώς το όφελος. Το ρωτάω επειδή δύο Ritchey-Chretien των 8" είναι πιο φτηνά από ένα Ritschey-Chretien των 16".

2) Έχω δει ένα ντοκιμαντέρ στο youtube όπου υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες κυνηγοί εξωπλανητών. Υπάρχουν ερασιτέχνες αστρονόμοι (ειδικά στις ΗΠΑ) που έχουν ανακαλύψει πολλούς! Τι εξοπλισμός χρειάζεται σε μία τέτοια περίπτωση για μία ανακάλυψη με την μέθοδο transit?

3) Τι ακριβώς είναι ένα σπεκτροσκόπιο ως συσκευή και πως "συνδέεται" με ένα τηλεσκόπιο? Πόσο κοστίζει μία τέτοια προσθήκη?

4) Υπάρχουν συσκευές μέτρησης φωτεινότητας άστρων?

 

ευχαριστώ για την βοήθεια

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου είναι απόλυτα φυσικό ένα τηλεσκόπιο με διπλάσια διάμετρο από το πρώτο να έχει πιο ακριβά από δύο με την μισή διάμετρο. Διότι αυτό με την διπλάσια διάμετρο έχει 4 φορές μεγαλύτερο εμβαδόν από το πρώτο. Άρα τέσσερεις φορές μεγαλύτερη φωτοσυλεκτηκή ικανότητα.

Εσύ τι θέλεις να κάνεις;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

1) Αυτό που περιγράφεις λέγεται συμβολόμετρο. 2 η και περισσότερα τηλεσκόπια απολύτως ευθυγραμμισμένα στοχεύουν τον ίδιο στόχο . Ουσιαστικά βελτιώνεις το σήμα . Αρκετά πολυέξοδο αν σκεφτείς ότι χρειάζεσαι πολύ καλή βάση και αρκετές κάμερες.

2) Για να επιβεβαιώσεις την διάβαση εξωπλανητών χρειάζεσαι πολύ φθηνότερο εξοπλισμό απ' ότι φαντάζεσαι.Μία ισημερινή βάση , ένα 6-8 ίντσες τηλεσκοπιο , μία κάμερα ( DSLR , CMOS CCD). Η ανίχνευση γίνεται με τη μέθοδο της διαφορικής φωτομετρίας , οπότε χρειάζεται και το απαραίτητο λογισμικό.

3) Το σπεκτροσκόπιο ή φασματόμετρο είναι μια συσκευή που προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε τηλεσκόπιο . Το απλό φασματοσκοπικό φίλτρο κοστίζει 120 ευρώ ενώ ένα κανονικό φασματοσκόπιο πάνω από 1500 ευρώ

4) Συσκευή που μετράει τη φωτεινότητα του άστρου είναι το φωτόμετρο το οποίο κι αυτό σαν το φασματοσκόπιο προσαρμόζεται στο τηλεσκόπιο. Βέβαια η φωτομετρία τα τελευταία χρόνια από τους ερασιτέχνες γίνεται με κάμερες ccd και το απαραίτητο λογισμικό οπότε απαιτείται ο εξοπλισμός που αναφέρω παραπάνω.

 

Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις?

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστώ για τις απαντήσεις

 

Αυτό που θέλω να κάνω πια είναι η στοχευμένη παρατήρηση κυρίως εξωπλανητών.

 

Κατ' αρχάς θέλω να μπορώ να εντοπίζω τους ήδη ανακαληφθέντες εξωπλανήτες από το exoplanet.eu που είναι καταπληκτικό site (μου αρέσει ειδικά που πάνω στο διάγραμμα με τις κουκκίδες των εξωπλανητών μπορείς να πατήσεις πάνω στην τελίτσα και σου βγάζει όλα τα στοιχεία του κάθε εξωπλανήτη ξεχωριστά http://exoplanet.eu/diagrams/). Θέλω λοιπόν να παρατηρήσω τα transit των πλανητών γύρω από το άστρο τους, να τους "περιμένω" , να τους τους δω και να τους βιντεοσκοπίσω ή φωτογραφίσω (στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό)

και να ανεβάζω στο youtube. Επίσης θέλω να παρατηρήσω σπεκτροσκοπικά την κίνηση του άστρου εξαιτίας της τροχιάς του εξωπλανήτη. Δηλαδή θέλω να μάθω να "παίζω" με όλα τα στοιχεία αυτά που δίνουν γενικά την υπόνοια ύπαρξης εξωπλανήτη (μικρή κυκλική κίνηση άστρου, μεταβολή φωτεινότητας σε φάση transit κοκ). Πρώτα απ' όλα πρέπει να μάθω να διαβάζω όλα τα στοιχεία που δίδονται (δεν τα καταλαβαίνω όλα, τα σύμβολα, τις μετρήσεις, τους αριθμούς κτλ και απ ότι καταλαβαίνω πρέπει να διαβάσω πολύ βιβλιογραφία, δεν ξέρω αν γίνονται κάποια σεμινάρια σχετικά) και στο μέτρο που μου επιτρέπουν τα μέσα μου να κάνω τους δικούς μου υπολογισμούς και να συγκρίνω για να βλέπω αν και κατά πόσο ταυτίζονται τα στοιχεία μου με τα επίσημα. Θέλω να "διασκεδάζω" λοιπόν όχι μόνο παρατηρώντας, αλλά και υπολογίζοντας. Πρέπει λοιπόν να μπορώ να διαβάζω καλά την χαρτογράφηση και να εντοπίζω εξωπλανήτες και τα άστρα τους στοχευμένα, αντλώντας δεδομένα από το exoplanet.eu . Επίσης θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την παρατήρηση των γαλαξιών ως προς την απομάκρυνση ή προσέγγισή τους προς εμάς και θέλω να τους δω στο μπλε και ερυθρό ίχνος τους.

 

Σε δεύτερο στάδιο θέλω να αρχίζω να ψάχνω μόνος μου και ίσως με λίγη τύχη να ανακαλύψω τον δικό μου εξωπλανήτη. Πολλοί χομπίστες στις ΗΠΑ ήδη το κάνουν και έχουν βοηθήσει πολύ στην χαρτογράφηση εξωπλανητών. Δεν ξέρω πόσα λεφτά χρειάζονται για ένα πακέτο σχετικά με αυτά που θέλω να κάνω. Αλλά αν δεν μου φτάσουν θα προσπαθήσω να τα μαζέψω έστω κι αν κάνω και 10 χρόνια

 

@giannis60 ναι, διαπιστώνω ότι δεν έθεσα την ερώτηση σωστά. Σωστό αυτό που λες, μόνο που εγώ ρωτάω αν μπορώ να αυξήσω την απόδοση ενός τηλεσκοπίου κάνοντας ζεύγος με ένα άλλο. Βασικά το ρωτάω επειδή το άκουσα κι επειδή είδα φωτος με ζεύγη τηλεσκοπίων και μου έκανε εντύπωση γιατί το κάνουν. Δηλαδή αν "ενώσω" δύο τηλεσκόπια με έναν τρόπο αυξάνω την απόδοσή και έχω πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα? Ρωτάω δηλαδή τι ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς την απόδοση μπορώ να έχω σχετικά με το κόστος? Συμφέρει έτσι ή δεν συμφέρει? Αν δηλαδή ο συνδυασμός κόστους είναι τέτοιος, τότε δύο μικρά ή ένα μεγαλύτερο? (Καταλαβαίνω ότι είναι λίγο "χοντροκομμένη" η ερώτηση). Θέλω να ξέρω ποιο το ουσιαστικό όφελος ως προς τον συνδυασμό κόστους που θα έχω εκείνη την στιγμή μπροστά μου.

 

@HOMO, διαφορική φωτομετρία, λογισμικό???

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ultimaratio21 πριν σου προτείνουμε τρόπους , μεθόδους , εξοπλισμό θα πρέπει να γνωρίζουμε

-την μέχρι τώρα εμπειρία σου στην αστρονομία

-τον εξοπλισμό που ήδη διαθέτεις

-τα χρήματα που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις

 

Εάν δεν έχεις καθόλου εμπειρία ή εξοπλισμό θα πρέπει να μπεις σιγά σιγά στο χώρο.

Επίσης αν ο σκοπός σου είναι να ανεβάζεις βιντεάκια στο youtube να σε ενημερώσω ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η μείωση της λαμπρότητας του αστέρα που να μπορεί να καταγραφεί. Μιλάμε ότι λιγότερο από 0,1 mag θα μειωθεί η λαμπρότητα του αστέρα κατά τη διαβαση εξωπλανήτη. Το μόνο που μπορείς να εξάγεις είναι μια φωτομετρική καμπύλη.

Δες εδώ μια καταγραφή εξωπλανήτη του Νίκου Πασχάλη

https://www.astrovox.gr/forum/album_pic.php?pic_id=20484

 

Παντως διαθέτεις όρεξη κι αυτό είναι απαραίτητη προυπόθεση :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατ’ αρχήν φίλε ultimaratio21καλώς ήρθες στο AstroVox. Τώρα θα μου πεις ότι το καλωσόρισμα έπρεπε να το κάνω εχθές που για πρώτη φορά σου απάντησα κι όχι σήμερα που είναι δεύτερη. Αυτό έγινε διότι μπήκες με τις ερωτήσεις σου κατ’ ευθείαν στο ψητό και μη έχοντας συμπληρώσει ακόμα το προφίλ σου δεν γνώριζα τίποτα για εσένα. Μιλώντας όμως για το τι θέλεις να κάνεις μίλησες και για τον εαυτόν σου. Ε λοιπόν τρελέ καλώς ήρθες στην παρέα των τρελών.

Πράγματι δεν ξέρω κατά πόσο γίνονται αυτά τα οποία φαντάζεσαι. Βλέπεις αν και τρελοί ακόμα εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ασχοληθεί (επίσημα τουλάχιστον) με το κυνήγι εξωπλανητών έτσι σε πολλά από αυτά που ρωτάς δεν γνωρίζω εγώ τουλάχιστον να σου απαντήσω. Αυτό που ξέρω είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το τηλεσκόπιο τόσο μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα έχει. Τηλεσκόπιο με διπλάσια διάμετρο αποδίδει διπλάσια μεγέθυνση από το πρώτο και ότι αυτό το όριο το θέτει η φύση. Εξ άλλου βλέπεις ότι το τηλεσκόπιο που θα στείλει στο διάστημα η NASA, το James Webb, με σκοπό, εκτός των άλλων, να μπορέσει να φωτογραφίσει και εξωπλανήτες. Το τηλεσκόπιο αυτό είναι ένα κάτοπτρο κομμένο σε πολλά κομμάτια για να χωράει στο διαστημόπλοιο που θα το μεταφέρει. Όμως είναι ένα κάτοπτρο. Από την άλλη η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος ESA φτιάχνει γι’ αυτόν τον σκοπό ένα τηλεσκόπιο το οποίο αποτελείτε από πολλά μικρά. Νομίζω 38. Αυτό που έχω όμως διαβάσει είναι ότι αυτό δεν φιλοδοξεί να φωτογραφίσει εξωπλανήτες αλλά να καταγράψει τις έμμεσες ενδείξεις τους.

Όσο για εσένα μάλλον ο δρόμος είναι μακρύς και εκτός από διάβασμα θα σου πρότεινα να βγεις πρώτα για αστροπαρατήρηση με κάποιον από εμάς για να δεις κι από πρώτο χέρι το περί τίνος πρόκειται και μετά να δεσμευτείς με κάποιες αγορές.

 

ΥΓ

Συμφωνώ για τα όσα σου είπε ο Θανάσης επάνω. Σου στέλνω λοιπόν μία φωτογραφεία της διέλευσης της Αφροδίτης από τον ηλιακό δίσκο για να φανταστείς το περί τίνος πρόκειται.

Επίσης σου λέω ότι ανεξάρτητα από τι ενδεχομένως να ξέρεις, κανένα τηλεσκόπιο μέχρι τώρα δεν μεγεθύνει τα άστρα. Ιδικά τα δικά μας τα μικρά. Τα άστρα είναι τόσο μακριά που δεν μεγεθύνονται. Το α του Κενταύρου είναι το κοντινότερο άστρο που φαίνεται με γυμνό μάτι. Είναι όσο ο Ήλιος μας. Φαίνεται από το νότιο ημισφαίριο και είναι το δεύτερο σε φωτεινότητα μετά τον Σύριο. Απέχει 4,3 έτη φωτός. Πόσο μπορεί να είναι αυτό; Αν το μέγεθος αυτού του αστεριού ήταν όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας, 0,8 χιλιοστά, τότε αυτό το διάπυρο και φωτεινό κεφάλι αυτής της καρφίτσας βρίσκεται στα 40 χιλιόμετρα μακριά!!! Αυτή είναι η αναλογία. Ε λοιπόν δεν υπάρχει τηλεσκόπιο και μάλιστα ερασιτεχνικό που να μπορεί να μεγεθύνει αυτό το κεφάλι της καρφίτσας όταν το στοχεύουμε στα 40 χιλιόμετρα. Θα το δείξει, αν είναι καλό κι αξιόπιστο, σαν ένα φωτεινό μαθηματικό σημείο. Και το παραπάνω είναι τόσο έτσι, που να φανταστείς ότι στις διαφημίσεις των πιο ακριβών τηλεσκοπίων, τονίζουν ότι τα αστρικά είδωλα είναι πολύ μικρά. Σχεδόν μαθηματικά σημεία. Κριτήριο καλού και ποιοτικού τηλεσκοπίου είναι να μην «χοντραίνει» καθόλου τα άστρα. Να τα δείχνει αν είναι δυνατόν μαθηματικά σημεία. Δες λοιπόν την παραπάνω φωτογραφία της Αφροδίτης που περά μπροστά από τον ήλιο. Από έναν εξωπλανήτη ο ήλιος φαίνεται κι αυτός μαθηματικό σημείο στα τηλεσκόπια των εξωγήινων. Η Αφροδίτη που είναι τόσο μικρή (όση και η Γη) πόση θα φαίνεται στο βίντεο που θα θέλουν να ανεβάσουν στο εξωγήινο you tube; Σου λέω μάλιστα ότι την ημέρα εκείνη που είδαμε την διάβαση της Αφροδίτης από τον ήλιο, το φώς του ήλιου δεν μας φάνηκε καθόλου ελαττωμένο από τις άλλες ημέρες. Αν δεν το ξέραμε δεν θα καταλαβαίναμε ότι η Αφροδίτη εκείνες τις ώρες διέρχεται του ηλιακού δίσκου, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος ερασιτέχνης καταγράψει με τον ερασιτεχνικό εξοπλισμό του την ελάττωση του φωτός από ένα άστρο που μπροστά του περνά ένας πλανήτης, αυτό από μόνο του αποτελεί επίτευγμα και κατόρθωμα. Μόνο που κάτι τέτοιο απειροελάχιστα έως καθόλου δεν εκτιμάται από το you tube.

Καλώς ήρθες.

2131598300_6-6-2012.jpg.5472eb950b7c7885ca98d8923fc885a7.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν τυχόν θελήσεις να ψάξεις πληροφορίες στα Ελληνικά, χρησιμοποίησε τις λέξεις " φασματοσκόπιο" και "φασματοσκοπικά" αντί για "σπεκτροσκόπιο" και "σπεκτροσκοπικά" καθότι οι 2 τελευταίες λέξες δεν υπάρχουν απ' όσο γνωρίζω.

 

Η φασματική ανάλυση γι αυτό που θέλεις να κάνεις είναι ζόρικη. Θα πρέπει να ξεκινήσεις από απλούστερες παρατηρήσεις για να αποκτήσεις εμπειρία αντί να πας κατευθείαν στα βαθιά.

 

 

Καλή συνέχεια

Αλέξανδρος

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@giannis6 ευχαριστώ, να 'σαι καλά. Καλώς με λες τρελό, δεν ήξερα καν ότι υπάρχει αυτό το φορουμ, τυχαία το googlαρα και ω του θαύματος, υπάρχουν κι άλλοι παλαβοί. Είναι κάπως καθησυχαστικό να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος μουρλός. Να γνωριστούμε κι από κοντά να ταιριάξει (είμαι Αθήνα) και να πάμε για αστροπερπατηματα.

 

Απορώ τότε πως το κάνουν οι ερασιτέχνες Αμερικάνοι. Θα βρω αυτό το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ που έβλεπα στο youtube και θα σας το στείλω. Σ' αυτό το ντοκιμαντέρ λοιπόν μιλούσαν επιστήμονες για εξωπλανήτες και δείχνει ξαφνικά έναν τύπο "που ανακάλυψε πολλούς"! Από την αυλή του σπιτιού του λέμε τώρα! Μα λέω, πως είναι δυνατόν! Θα πρέπει να το βρω για να μου περιγράψετε και τον εξοπλισμό του. Μάλιστα είπε, ότι "τα μεγάλα αστεροσκοπεία δεν έχουν τον χρόνο να ψάχνουν αποκλειστικά εξωπλανήτες, επικεντρώνονται και σε άλλα πράγματα κι έτσι εμείς τους βοηθάμε"! Ωρε λέω, μπράβο!

 

Μέχρι τώρα, είχα επαφή μόνο με το αντίστοιχο γερμανικό φόρουμ. Εκεί είναι "οργανωμένοι" και οικονομικά άνετοι. Νομίζω το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο το έχει Γερμανός πχ (ένα dobsonian). Και έχουν καλά οργανωμένες λέσχες, διοργανώνουν events, εκδηλώσεις, έχουν και μοντελιστές που φτιάχνουν τα δικά τους τηλεσκόπια κοκ και τα πανεπιστήμια οργανωνουν και πολλα ανοιχτά σεμινάρια για το κοινό. Πολλά από αυτά είναι στο youtube. Την έχω καταβρεί. Εκλαϊκευμένη αστροφυσική. Διαλέξεις για το κοινό. Παράδεισος για ερασιτέχνες αστρονόμους.

 

Δεν χορταίνω να μαθαίνω για το τι συμβαίνει εκεί πάνω.

 

Έχω εξαντλήσει όλα τα ντοκιμαντερ στα αγγλικά και γερμανικά σε ό,τι έχει σχέση με το διάστημα. Σε αυτό είμαι τυχερός γιατί σε δύο γλώσσες υπάρχει περισσότερο υλικό. Δεν βλέπω ταινίες, δεν βλέπω σειρές, μόνο ντοκιμαντέρ και μόνο διάστημα. Αυτή η απίστευτη ομορφιά με συγκλονίζει, με "χτικιάζει" που λεν και στο χωριό μου. Και διαβάζω πολύ.

 

Προχτές Σάββατο πήγα για ύπνο 6 η ώρα το πρωϊ. Μου λέει η γυναίκα μου τι έκανες και ήρθες για ύπνο τέτοια ώρα? "Εμαθα φοβερα πραγματα για την διαστολή του σύμπαντος" της λέω , κι ξεράθηκε στα γέλια!!! Οπότε ή οι άλλοι είναι τρελοί ή εγώ! Τι είχε συμβεί? Μπήκα σε ένα γερμανικό φόρουμ φοιτητών αστροφυσικής κι ένας τύπος μπαίνει με την εξής απορία: "αφού το σύμπαν δημιουργήθηκε πριν 13,7 δις χρόνια κι αφού σύμφωνα με την παράμετρο Habble η ταχύτητα διαστολής είναι τόση κτλ, τότε γιατί το φως των πιο μακρινών γαλαξιών φτάνει μόλις σήμερα στα τηλεσκόπιά μας? Λογικά όχι μόνο θα έπρεπε να είχε φτάσει, αλλά θα έπρεπε και να μας έχει προσπεράσει και άρα να μην τους βλέπουμε!!!" . Το ερώτημα μπορεί να ακούγεται γελοίο αλλά είναι εύλογο και καθόλα "λογικό"!!!. Διάβαζες τις πιο απίθανες απαντήσεις! Άλλος έλεγε, αυτό συμβαίνει "επειδή ο χώρος στο σύμπαν είναι τετραδιάστατος και όχι τρισδιάστατος", άλλος έλεγε "έχει να κάνει με την ακτινοβολία υποβάθρου", δεν θυμάμαι κι όλας τώρα, κουφές απαντήσεις αλλά επιστημονικοφανείς. Όσο διάβαζες τόσο μπερδευόσουν. Το καταπληκτικό είναι ότι προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν κι όλας. Είχα ξεχάσει κι αυτά που ήξερα! Άκρη δεν έβγαζα κι αν δεν καταλάβαινα πραγματικά για ποιον λόγο βλέπουμε τους μακρινούς γαλαξίες ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε, δεν θα πήγαινα για ύπνο. Μέχρι που την απάντηση έδωσε ένας τύπος . Κι όταν κατάλαβα το γιατί και μου λύθηκε επιτέλους η απορία ένιωσα ευτυχισμένος. Για να μην μακρηγορήσω ή κουράσω δεν θα την πω τώρα αλλά είναι πράγματα που αν με ενθουσιάσουν θέλω να τα μοιραστώ και με άλλους. Όπως καταλαβαίνεις πάσχω από διαστημική διαστροφή (αν και σπούδασα οικονομικά). Ψώρρα

 

@HOMO εξοπλισμό δεν είχα ποτέ δικό μου. Στην Γερμανία που σπούδασα κι εργάστηκα είτε έκανα παρατηρήσεις μέσω των τηλεσκοπίων του πανεπιστημίου είτε μέσω φίλων που είχαν δικό τους εξοπλισμό και πηγαίναμε. Δεν θα ξεκινήσω με "βαρύ" εξοπλισμό. Θα ξεκινήσω σιγα σιγα αλλά ξέρω που θέλω να φτάσω και ξέρω τι με κάνει ευτυχισμένο. Στο θέμα της παρατήρησης είμαι αρχάριος αλλά αυτό δεν με πτοεί καθόλου. Θα ξεκινήσω και θα το πάω

 

@βολιωτης οκ ευχαριστώ. Παρασύρθηκα λόγω των γερμανικών. Δεν ήξερα πως λέγεται στα ελληνικά. Ότι ψάχνω το ψάχνω στα γερμανικά και γι αυτό. Στα βαθιά δεν μπορώ να πέσω και να το θέλω. Πόσο γρήγορα θα πάω δεν ξέρω. Όμως όταν έχω έναν στόχο θέλω να ξέρω από τώρα τι μου λείπει για να τον φτάσω. Θέλω να έχω μία ιδέα προγραμματισμού

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα!

 

Αφού διαβάζεις Γερμανικά κοίτα κι αυτό.

 

https://forum.vdsastro.de/viewforum.php?f=38

 

 

http://spektroskopie.vdsastro.de/konferenz.html

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

@βολιώτης ευχαριστώ για την διευκρίνηση, είναι σημαντική. Φυσικά η μετάφραση της λέξης spektroskop δεν είναι "σπεκτροσκόπειο", κατά την δική μου λανθασμένη μετάφραση, αλλά φασματογράφος ή φασματοσκόπιεο.

 

Ευχαριστώ για αυτό που μου έστειλες. Πρόσεχε τι κάνουν, έτσι? ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστρονόμων υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου! Τι να λέμε τώρα. Ζηλεύω. Μα αυτό ακριβώς είναι που μου προκαλεί θαυμασμό και σεβασμό. Αναδεικνύουν τους ερασιτέχνες αστρονόμους σε συνεργάτες και τους αναθέτουν ουσιαστική δουλειά πάνω στην έρευνα. Τους καθιστούν μέρος της πανεπιστημιακής έρευνας. Άλλος κόσμος. Εδώ στην Ελλάδα οι χομπίστες είναι οι τρελοί που παίρνουν τα βουνά. Διαβάζουμε: "Abstract

Last April 36 enthusiastic amateur and professional astronomers met at the Zeiss-Planetary and Observatory

in Drebach, Saxonia, for the annual conference of the special group. Among plenary talks as

well as a combined poster and instrument session a round table discussion regarding closer cooperation

with the professionals took place. "

 

Άρα βλέπεις ότι όταν υπάρχει η σωστή εκπαίδευση, η σωστή στοχοποίηση και ο κατάλληλος εξοπλισμός, όλα είναι δυνατά. http://www.astrosurf.com/buil/

 

Αυτό που κάνουν αυτοί, θέλω να κάνω κι εγώ. Μελέτη, έρευνα, συνεργασία. Ερασιτεχνικά και διασκεδαστικά.

 

Ακόμη και αν πχ το transit ενός εξωπλανήτη δεν είναι ορατό, θεωρώ πως δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρον για το youtube, αν παρουσιαστεί με σωστή "σκηνοθεσία". Μπορεί το transit να περιγραφεί με μεταβολές στις μετρήσεις των οργάνων που θα φαίνονται στην οθόνη παράλληλα με μια ωραία περιγραφή ως προς το τι συμβαίνει εκείνη την στιγμή (ακόμα κι αν δεν το βλέπουμε).

 

 

άκου αυτόν:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν οι Γερμανοί στο θέμα της συνεργασίας το έχουν. Δεν το ξέρω από πρώτο χέρι, αλλά μένει ο αδελφός μου εδώ και τριάντα χρόνια μόνιμα εκεί και κάθε φορά μου το τονίζει. Δυστυχώς εμείς είμαστε ακριβώς το αντίθετο.

Τώρα με εσένα. Για να ξεκινήσεις χρειάζεσαι ορισμένα πράγματα. Και ξεκινάμε πρώτα από αυτά που είδη έχεις. Έτσι λοιπόν το υπ’ αριθμόν 1, το πιο ακραία απαραίτητο που πρέπει να έχει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος και μάλιστα κάτοικος των Αθηνών είναι αυτοκίνητο! Τώρα θα μου πεις τι σχέση έχει το αυτοκίνητο με τα τηλεσκόπια φωτογραφικές μηχανές φασματοσκόπια κλπ; Ο λόγος είναι απλός. Θα χρειαστεί να τα κουβαλήσεις από την Αθήνα που μένεις στον τόπο παρατήρησης. Και γιατί; Γιατί όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο η Αθήνα έχει πεντάκις έως δεκάκις φορές περισσότερη φωτορύπανση από το Βερολίνο! Τίποτα από αυτά που σκέφτεσαι ή φαντάζεσαι δεν μπορεί να γίνει από το μπαλκόνι ή την ταράτσα σου. Εδώ στην Ελλάδα πλην των άλλων πρέπει να ταξιδέψεις αναζητώντας το αυτονόητο. Έναν καθαρό νυχτερινό ουρανό. Αφού λοιπόν όπως λες μένεις στην Αθήνα για να ασχοληθείς με το χόμπι ρωτάω αυτοκίνητο έχεις; Αν όχι, και παρ’ όλα αυτά επιμένεις να θέλεις να ασχοληθείς, αυτό που πρώτα πρέπει να κάνεις, είναι να αγοράσεις αντί για τηλεσκόπιο κλπ, αυτοκίνητο!

Αναμένω λοιπόν απάντηση.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

όχημα έχω βέβαια. Το θέμα το γνωρίζω από την πόλη δεν γίνεται. Πρέπει να βγαίνω έξω. Αυτό δεν είναι θέμα. Είναι μία καλή ευκαιρία για απόδραση. Αλλωστε αστρονομία είναι και επαφή με την φύση. Θέλω να δραπετεύω από ΑΣθήνα. Καποια στιγμη βεβαια ενδεχεται να παω Σαλονίκη μόνιμα

 

Η συνεργασία είναι απόλυτα στο πνεύμα μου. Και μεταξύ μας, γιατί όχι? Μπορούμε να κάνουμε ένα homepage που να αναρτούμε αστροφωτογραφίσεις ή ακόμα και ΦΒ.

 

Και κάποια στιγμή ας πάμε και σε κάποιο πανεπιστήμιο να τους ρωτήσουμε τι μπορούν να κάνουν αυτοί για εμάς (πχ σεμινάρια, διαλέξεις, παρουσιάσεις, εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, διαγωνισμοί κοκ) και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι αυτούς (πχ φοιτητές, έρευνα, κοκ)

 

Μπορεί να επίσης να υπάρξει συνεργασία με πλανητάρια , με μαθητές, με σχολεία κοκ.

 

Αμα περιμενεις να ερθουν αυτοι, ξεχνα το.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επομένως αυτό το οποίο πρέπει να κάνεις σε πρώτη φάση, είναι να είσαι ετοιμοπόλεμος. Να έχεις τον νου σου και αν δεις ότι κάτι παίζεται για κάποια εξόρμηση στα πέριξ των Αθηνών, να παραβρεθείς και να δεις από τα τηλεσκόπια

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ναι, θα χαρώ να γνωριστούμε κι από κοντά

 

Δεν ξέρω αν επισκέπτεσαι που και που τον αδερφό σου Γερμανία. Αλλά ίσως μπορούμε να το συνδιάσουμε κάποια στιγμή με δικά τους events

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δυστυχώς δεν έχω πάει στην Γερμανία. Εκεί που ενδέχεται να πάω αυτές τις μέρες, όσο το φεγγάρι είναι μικρό και δύει γρήγορα, είναι στην παραλιακή Αθηνών Σουνίου, απέναντι από την βραχονησίδα Πάτροκλος για απλή αστροπαρατήρηση. Δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα διότι τώρα τον χειμώνα αυτό είναι ανέφικτο. Μείνε συντονισμένος γιατί λίγες ώρες πριν, θα το ανακοινώσω ώστε αν θέλει κάποιος φίλος να έρθει κι εκείνος.

ΥΓ.

Όχι ότι τα παρακάτω δεν τα ξέρεις αλλά επειδή θα είναι η πρώτη φορά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Στον τόπο παρατήρησης και όσο γίνεται αυτή δεν μπορώ να μου μιλάνε. Είναι σαν να μου βάζουν ένα προβολέα στα μάτια μου που αυτά συνήθισαν στο σκοτάδι. Εκεί απολαμβάνουμε τα λίγα σημεία νυχτερινού ουρανού, τα οποία μπόρεσαν σαν από θαύμα, να επιβιώσουν στην Αττική. Δεν θα είναι για πολλά ακόμα χρόνια. Σύντομα κι αυτό το μέρος εντελώς θα καταστραφεί.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ξέρω άλλη γλώσσα εκτός από Ελληνικά. Διάβασε και πες μου εσύ. Παντός το σετ απ δεν το βρίσκω και τόσο ευκολομεταφερόμενο. O:)

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

δεν λέει κάτι. Ειναι απλά ένα "twin" δηλαδη "διπλό" σύστημα, "ζεύγος". Όπως αυτό εδω: https://www.astroshop.eu/equatorial-with-goto/asa-direct-drive-mount-ddm160-twin/p,46103#tab_bar_0_select

 

προφανώς κάτι τετοιο πολλαπλασιαζει το οφελος. Αλλα δεν ξερω πως και ποσο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δε βλέπω να συνδυάζεται το φως απο αυτά τα τηλεσκόπια.

 

Ο λόγος μπορεί να ειναι καθαρά πρακτικός. Η ταυτόχρονη παρατήρηση διαφορετικών περιοχών του ουρανού. Π. Χ. για καταγραφή κι ανακάλυψη μεταβλητών αστέρων. Ετσι γλυτώνεις χρόνο.

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών οργάνων ανά τηλεσκόπιο είναι πιθανότατα και όχι για ταυτόχρονη παρατήρηση διαφορετικών περιοχών του ουρανού· πολύ κουλό δοκώ θα ήταν το δε.
Σῴζειν τὰ φαινόμενα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών οργάνων ανά τηλεσκόπιο είναι πιθανότατα και όχι για ταυτόχρονη παρατήρηση διαφορετικών περιοχών του ουρανού· πολύ κουλό δοκώ θα ήταν το δε.

 

Κι αυτό πιθανό. Αλλες φορες θέλεις να παρατηρείς περιοχες με με κάποιο ποσοστό επικάλυψης.

Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών οργάνων ανά τηλεσκόπιο είναι πιθανότατα και όχι για ταυτόχρονη παρατήρηση διαφορετικών περιοχών του ουρανού· πολύ κουλό δοκώ θα ήταν το δε.

 

Κι αυτό πιθανό. Αλλες φορες θέλεις να παρατηρείς περιοχες με με κάποιο ποσοστό επικάλυψης.

 

το ουσιαστικό ερώτημα είναι, έχω:

 

a) πολλαπλασιασμο μεγεθυνσης ή/και

b) μεγαλύτερη ευκρίνεια ή/και

c) μεγαλύτερη γωνία θέασης

 

???

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολλαπλασιασμό της μεγέθυνσης δεν έχεις. Όπως σου είπα παραπάνω υπάρχει και ο παράγοντας διακριτική ικανότητα διόπτρας. Αυτός ο παράγοντας είναι άρρηκτα δεμένος από την διάμετρο του φακού ή του κατόπτρου. Το 1835 ο αστρονόμος Airy εξήγησε το φαινόμενο το οποίο ήταν ήδη γνωστό από τον John Herschel, γιο του William. Το φαινόμενο έχει να κάνει με το εξής. Όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, αν διαρκώς αυξάνουμε την μεγέθυνση σε ένα τηλεσκόπιο το οποίο σημαδεύει ένα άστρο τότε θα φτάσουμε σε ένα σημείο που αυτό που βλέπουμε θα είναι το εξής: ένα μικρό φωτεινό κεντρικό δίσκο ο οποίος περιβάλλεται από εναλλάξ φωτεινούς και σκοτεινούς δακτυλίους, των οποίων η φωτεινότητα φθίνει από το κέντρο προς τα άκρα. (Σαν κύματα από την πτώση μιας πέτρας σε μία λίμνη.) Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού ή πρωτεύοντος κατόπτρου τόσο μεγαλύτερη μεγέθυνση χρειάζεται για να εμφανιστεί το φαινόμενο. Το παραπάνω είναι γνωστό σε εμάς ως «ο δίσκος του Airy». Τι συμβαίνει. Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η ιδιότητα της μικρής οπής να δημιουργεί είδωλα «πραγματικά κι αντεστραμμένα» σε μία οθόνη. Πόσο μεγάλα μπορούμε να κάνουμε αυτά τα είδωλα; Όσο απομακρύνουμε την οθόνη από την μικρή οπή τόσο αυτά μεγεθύνονται. Όμως θα φτάσει κάποια στιγμή που αυτά θα αρχίσουν να θολώνουν και αν επιμένουμε κι άλλο, τότε πάνω στην οθόνη αντί για είδωλα θα έχουμε περιοχές εναλλάξ φωτεινές και σκοτεινές οι οποίες φθίνουν σε φωτεινότητα από το κέντρο προς τα άκρα. Και ομοίως με τα τηλεσκόπια για να αυξήσουμε την μεγέθυνση πρέπει να μεγαλώσουμε την τρύπα ώστε το φαινόμενο να εμφανίζεται σε μεγαλύτερη απόσταση. Το παραπάνω έχει να κάνει με την κυματική φύση του φωτός και επειδή σπάει σε φωτεινές και σκοτεινές περιοχές γύρο από μία κεντρική λέγεται Περίθλαση. Έτσι λοιπόν το πόσο μεγεθύνει μία διόπτρα είναι άσχετο με το αν αυτή έχει φακό κάτοπτρο ή τρύπα, αλλά είναι άρρηκτα δεμένο και σε απ’ ευθείας σχέση με την διάμετρο. Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω, η μέγιστη μεγέθυνση μιας συστοιχίας διοπτρών ίδιας διατομής, ισούται με την μέγιστη μεγέθυνση της συγκεκομμένης διατομής και όχι του αθροίσματος των μελών της. Αυτό το οποίο ισούται με το άθροισμα των μελών της είναι το φώς του παραγόμενου ειδώλου αν κατευθύνουμε σωστά τις ακτίνες επάνω στην οθόνη ή τον αισθητήρα και πέσει το ένα είδωλο επάνω στο άλλο. Να λοιπόν το ένα που κάνει μία συστοιχία. Αθροίζει το φως και κάνει την λήψη της φωτογραφεία πολύ πιο σύντομη. Αυτό στην αστροφωτογραφία είναι πολύ σημαντικό διότι δες τις φωτογραφίες, εδώ στο AstroVox. Κάθε μία από αυτές για να βγει αθροίζει ώρες λήψης. Αν βάλουμε όμως μαζικά πολλά τηλεσκόπια για το ίδιο θέμα ο χρόνος θα μειωθεί δια πλήθος τους.

Τώρα υπάρχει το εξής ερώτημα.

Ένα τηλεσκόπιο του οποίου το εμβαδόν είναι ίσο με το εμβαδόν μίας συστοιχίας γιατί να υστερεί αφού έχει μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα;

Δεν υστερεί στην απόδοση. Αντιθέτως είναι πολύ καλύτερο. Εκεί που υστερεί είναι στην «παραγωγή». Για να καταλάβεις καλύτερα. Αν σε μία φωτογραφική μηχανή αλλάξουμε φακό και βάλουμε άλλον με διαφορετική εστιακή απόσταση, αλλάζουμε την μεγέθυνση του θέματος που φωτογραφίζουμε. Όσο μεγαλύτερη εστιακή απόσταση έχει ο φακός τόσο μεγαλύτερη μεγέθυνση έχει η φωτογραφεία μας. Όμως όσο αυξάνει η μεγέθυνση τόσο ελαττώνεται το πεδίο φωτογράφησης. Μια συστοιχία λύνει το πρόβλημα του πεδίου, διότι: Δεν μπορείς να κατασκευάσεις ένα κάτοπτρο με 2 μέτρα διάμετρο και 1 μέτρο εστιακή απόσταση και μάλιστα να θέλεις να έχει και ποιοτικά είδωλα.

Μπορείς όμως να κατασκευάσεις πολλά κάτοπτρα με 200 χιλιοστά διάμετρο και 1 μέτρο εστιακή και αυτά να έχουν πολύ καλά είδωλα. Αν αθροίσεις τώρα 100 που το εμβαδόν τους είναι όσο ένα κάτοπτρο με διάμετρο 2 μέτρα, έχεις το οπτικό πεδίο του ενός μέτρου εστιακής απόστασης και την πυκνότητα του φωτός που θα είχες με ένα κάτοπτρο με διάμετρο 2 μέτρα! Η παραγωγή σου θα αυξηθεί κατά 100 φορές. (Διότι 100 κάτοπτρα των 200 χιλιοστών διάμετρο έχουν το εμβαδόν ενός 2 μέτρων).

Αν τώρα θέλεις μεγέθυνση και ποιότητα θα φτιάξεις ένα κάτοπτρο 2 μέτρα διάμετρο και 10 μέτρα εστιακή.

Διότι αυτήν την αναλογία εστιακή δια διάμετρο την πετυχαίνεις κατασκευαστικά, και στο μικρό και στο μεγάλο κάτοπτρο. Βέβαια η παραγωγή θα πέσει στο 1 εκατοστό της συστοιχίας.

Όπως βλέπεις δεν υπάρχει το πιο είναι το καλύτερο, αλλά το πιο είναι το καταλληλότερο για κάτι το απόλυτα συγκεκριμένο που θέλεις να πετύχεις.

Τι θέλεις λοιπόν;

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης